Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Hrana kot zdravilo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 19, 20, 21  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2019 16:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




BRAZILSKI OREŠKI - najbogatejši vir selena

Brazilski oreški so zelo zdravi za telo, saj delujejo protivirusno, krepijo kosti in spodbujajo uravnoteženo delovanje ščitnice.
Morda največja vrednost tega okusnega oreška pa je v visoki vrednosti selena, ki ga vsebuje. Ta mineral je glaven za dobro delovanje imunskega sistema in ščitnice, obenem pa je tudi močan antioksidant in upočasnjuje propadanje celic ter staranje organizma.
Kljub številnim koristim pa je pri uživanju brazilskega oreška potrebna previdnost pri količini. Pretiravanje ni potrebno; le nekaj oreškov na dan zadosti vsem potrebam organizma.
Poleg tega prevelike količine lahko povzročijo slabost in bruhanje, saj imajo brazilski oreški zelo intenziven okus. Jesti jih začnimo počasi, priporočljiveje pa jih je uživati v dopoldanskem kot večernem času.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2019 20:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





6 najbolj zdravih virov maščob omega 3
- naravno, brez tablet

Pogosto slišimo, da bi morali nasičene maščobe, sol in sladkor črtati iz svoje prehrane. Toda strokovnjaki za prehrano pravijo, da ni dovolj, da se izogibamo tistemu, kar je slabo, temveč moramo tudi poskrbeti, da pojemo dovolj dobre hrane, torej tiste, ki vsebuje pomembna hranila.
Pozor: maščobnih kislin omega 3 ne zaužijemo dovolj!
Med najpomembnejšimi hranili so maščobne kisline omega 3, ki jih ne zaužijemo dovolj, čeprav imajo pomembno vlogo v organizmu:

• zmanjšujejo tveganje za nastajanje krvnih strdkov,
• spodbujajo gradnjo možganskih celic, ob tem pa pred boleznimi ščitijo srce in ožilje,
• nas varujejo pred nekaterimi raki in
• celo slabšanjem spomina, ki ga povzroča staranje.

2 grama na dan
Priporočajo, da jih zaužijemo okoli dva odstotka od skupnega kaloričnega vnosa, kar pri jedilniku z dva tisoč kilokalorijami na dan pomeni okoli dva grama.
Kje jih dobimo?

1. Orehi
Zgolj 30 gramov orehov, kar pomeni približno eno skodelico, vsebuje okoli 2,5 grama maščobnih kislin omega 3, zaradi česar ti slovijo kot eden najboljših virov tega esencialnega hranila. Skodelica orehovih jedrc, ki vsebuje tudi okoli štiri grame beljakovin in dva grama vlaknin, je zato odlična izbira za malico čez dan.

2. Buča
Poleg velike vsebnosti zdravega betakarotena je buča bogata tudi z maščobami omega 3. Skodelica bučnega pireja vsebuje okoli 50 miligramov omega 3.

3. Jajca
Vsebujejo 13 vitaminov in mineralov ter visokokakovostne beljakovine pa tudi maščobne kisline omega 3, pri čemer kuhano jajce vsebuje le 70 kilokalorij.

4. Mastne ribe
Losos in tun sta med najboljšimi in najbolj zdravimi viri maščobnih kislin omega 3.

5. Laneno seme
V dveh žlicah mletega lanenega semena je okoli 3,5 grama omega 3, ob tem pa je laneno seme dober vir vlaknin, kar je razlog več, da ga čim pogosteje dodate v solate, kaše, jogurt in smutije.

6. Stročnice
Niso le odličen vir beljakovin, temveč tudi omega 3. Dvesto gramov tofuja vsebuje okoli 1,2 grama omega 3, skodelica fižola pa okoli gram, kar je polovica količine, ki jo potrebujemo na dan.


Vir: Viva – revija za boljše življenje

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 26 Jul 2019 15:16; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Jul 2019 15:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zdravilno žveplo v vsakdanji prehrani

Žveplo je sestavina življenjsko pomembnih aminokislin, pa tudi za zdravje vitalnih hormonov, kot je n.pr. inzulin. Je nujno potrebno za tvorbo veznih tkiv, kolagena in elastina ter obilno prisotno v keratinu, ki tvori nohte, dlake in lase.
MSM ali metil sulfonil metan je kemično 2(CH3)SO2 … ali bolj po domače dvakrat metiliziran žveplov dioksid. Ta spojina je vseprisotna v rastlinskem svetu, pa tudi v atmosferi, in velja za popolnoma nestrupeno.


Dodajanju MSM dnevni prehrani pripisujejo izboljšanje gibljivosti in mazanja sklepov, dvig imunskega sistema, ali njegovo umirjenje pri artritisu in drugih avtoimunskih boleznih, izboljšano raven krvnega sladkorja pri diabetikih, zmanjšanje otekanja in hitrejše celjenje ran.

MSM ima tudi lepotni učinek, saj zgosti lase, okrepi nohte in zgladi gubice, ter tako poskrbi, da na podmazanih sklepih ne boste samo hitri, ampak tudi lepi.

Kdor pozna plantarne bradavice, ima najbrž to smolo, da jih tudi ima. Tu pomagajo žvepleno milo, žveplo v prahu in širok lepilni trak. Bradavice najprej umijemo z žveplenim milom, jih posušimo (ne z brisačo, ampak na zraku), potresemo z rumenim žveplom in prelepimo s širokim lepilnim trakom. Vsakih 8 – 12 ur postopek ponovimo, tudi preko noči. V dveh do treh tednih bodo zoprne bradavice le še slab spomin.

Tudi žveplo v hrani je vredno omembe. Za najboljši vir veljajo jajčni rumenjak, čebula, česen, čemaž, črna redkev, alge, ohrovt, zelje, brokoli, koleraba, svež paradižnik, sveža rdeča paprika, šparglji, sveža koruza, drobnjak, oreščki (lešniki), semena (lan), mleko (nekuhano), žitarice, borovnice, gorčica, pivski kvas, stročnice (soja), …
Zelo pomembno je dejstvo, da nastopata MSM in vitamin C v telesu navadno skupaj, zato je potrebno MSM zaužiti skupaj s C vitaminom. Le tako lahko v telesu zagotavlja fleksibilno vez med celicami.


Vir: Misteriji januar 2008 – str. 41


Pripis Bučka:
MSM vsebuje tudi ta Malincin proizvod:
https://www.malinca.si/vsi-produkti/lepotni-mix-200g.html

ter kapsule z MSM iz FUTUNATURE
https://www.futunatura.si/Lasje-koza%20in-nohti/msm-kapsule
------------------

Preberite si še ta zanimiv članek o MSM:
https://www.super-obrok.si/blog/msm-mineral/


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 16 Jul 2020 15:10; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2019 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Presenetljiva peteršiljeva voda

Pet prednosti peteršiljeve vode za zdravje in lepoto
… primerna za vse, ki bi radi od znotraj očistili svoje telo.

Recept za peteršiljevo vodo je poznan že več kot tisoč let, a se o njej le redko govori, čeprav ima vrsto pozitivnih učinkov.
Za pripravo peteršiljeve vode najprej zavremo liter vode in pustimo, da se ohladi. Nato dodamo na drobno sesekljan šopek peteršilja, sok ene limone, po okusu pa lahko še žlico medu. Vse skupaj premešamo in pustimo stati na temnem in hladnem prostoru.
Pijemo jo vsakič pred obrokom, z izjemo zajtrka. Peteršilj je namreč močan diuretik, pri katerem je pomembno, da čez dan pijemo dovolj vode. Zjutraj naj se telo samo očisti, s peteršiljevo vodo pa mu pomagamo čez dan.


1. S pitjem peteršiljeve vode bomo hitro in vidno hujšali. Seveda na račun manj vode v telesu, vendar pa, če bomo izgubljeno tekočino nadomeščali z novo, svežo, bo to imelo učinek, kot bi od znotraj očistili telo. Skupaj z odvečno tekočino bodo odšli tudi strupi, maščobe in druga nesnaga.

2. Peteršiljevo vodo pogosto pijejo tudi bolniki s težavami na jetrih. Ta napitek stimulira in olajša delovanje jeter. Prav zaradi čistilne funkcije in urejene prebave se nam bo izboljšalo splošno počutje.

3. Poleg jeter bodo peteršiljeve vode vesele tudi ledvice. Nekateri pravijo, da se po 10 dneh pitja vsaj enega litra na dan lahko znebimo ledvičnih kamnov. Seveda bodimo pri tem previdni. Peteršiljeva voda je še posebej močna, če jo pijemo na tešče in z dodatkom limoninega soka.

4. Če v peteršiljevo vodo dodamo še 1 skodelico vinskega kisa in s tem spiramo lasišče, se nam bodo okrepile lasne korenine, ponekod pa celo verjamejo, da lahko s tem ozdravimo plešavost.

5. Peteršilj je izredno učinkovit tudi pri čiščenju kože in odstranjevanju bakterij in aken z obraza. Če si obraz vsaj dvakrat na dan speremo s peteršiljevo vodo, bomo že naslednji dan imeli bolj čisto in spočito kožo.


Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5767

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 16 Jul 2020 15:19; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2019 21:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Cink

... je element, ki ga potrebujejo vse naše celice in ga imamo v telesu približno 2 grama. Od tega se ga 70 % nahaja v kosteh, koži, laseh, mišicah, ledvicah, jetrih, trebušni slinavki, očeh in v prostati.
Cink je esencialen mineral za ljudi, živali in rastline. Prisoten je v čisto vsakem tkivu, organu in tekočini našega telesa.
Ima vlogo pri presnovi kislin in baz, ogljikovih hidratov, maščobnih kislin, makrohranil in pri sintezi DNK. Ima vlogo pri presnovi vitamina A in pri sintezi beljakovin.
Cink ima tudi vlogo pri plodnosti, razmnoževanju in pri delitvi celic. Ohranja vid in zdravo kožo. Ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Znaki, da nam primanjkuje cinka

Prvi znaki, da nam primanjkuje cinka, se lahko kažejo z izgubo apetita, poslabšanim delovanjem imunskega sistema in dermatitisom. Pri hudem pomanjkanju se lahko pojavi zmanjšana zmožnost okušanja, pa tudi izpadanje las, driska in nevropsihične motnje.
Na pomanjkanje cinka v telesu kaže tudi slabši vid, počasna rast nohtov, bele pike na njih, razcepljeni nohti, tanki, krhki in šibki lasje, naglo sivenje, luskava, suha, hrapava in poškodovana koža, dermatitis, ekcemi, akne, mozolji, strije, šumenje v ušesih, razpoke za ušesi, slabše vonjanje in okušanje.
Prihaja tudi do motenj v spolnem razvoju pri moških in zaostajanja v rasti pri otrocih.
Zaloge cinka v telesu niso zelo velike, zato je potreben stalen vnos.

V kateri hrani se nahaja cink?

Veliko ga vsebuje morska hrana (zlasti ostrige), divjačina, perutnina, govedina, teletina (telečja jetra), jajca, mlečni izdelki, temna čokolada, rjavi in divji riž, ajda, gobe (šitake), sezamovo maslo (tahini).
Nezanemarljive količine cinka vsebujejo tudi semena (sezam, bučno seme), oreščki, še posebno indijski, oves, otrobi in druga polnovredna žita (ječmen, pira, proso), stročnice (fižol, čičerika, leča, soja), vendar so ti viri slabše razpoložljivi, zaradi vsebnosti fitinske kisline, ki lahko moti absorbcijo tako cinka kot kalcija, magnezija, bakra in železa.

Ženske potrebujejo dnevno od 8 – 11 mg cinka (nosečnice več), moški pa od 10 – 15 mg (športniki več).

---------------

Irma Ogorevc, medicinska sestra in zdravilka, pravi (citiram):

Vemo da vsem rakavim bolnikom primanjkuje cinka. Če bi imeli dovolj cinka, ne bi zboleli za rakom, imeli bi dovolj energije v črevesju in dovolj prekrvljeno kožo. Cink je odgovoren za temperaturo kože.
(Misteriji, januar 2007, št. 162, str. 16)

--------------------------------------------

Recept za lepše lase:
http://buckinkotek.mojforum.si/buckinkotek-post-28446.html#28446


Podatki so iz raznih virov z interneta

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2019 17:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Acai jagode

… so znane kot zelo priljubljena super hrana. s svojim antioksidativnim delovanjem skrbijo za topljenje maščob. So okrogle in črne jagode, ki dvakrat letno dozorijo na palmi imenovani acai. So zelo priljubljene v Južni Ameriki, predvsem Braziliji, kjer predstavljajo pomemben in dokaj velik delež v prehrani. Jagode so polnega okusa in vsebujejo veliko koristnih hranil. Vsebujejo vitamine skupine B ter vitamine A, D, E in C. Poleg vitaminov jagode vsebujejo tudi fitosterole, veliko vlaknin, kalcij, magnezij, kalij, železo, baker in omega 3, 6 in 9 maščobne kisline, ki jih telo samo ne more proizvajati in jih je zato treba vnesti s prehrano. Ti mali črni biseri so odlični antioksidanti in vežejo nase škodljive proste radikale in tako zmanjšujejo možnost za nastanek rakavih obolenj. Jagode so priljubljen dodatek v sorbetih, sladoledih, smoothijih. Njihov okus je nekaj posebnega, saj je na enkrat moč okusiti več gozdnih sadežev. Najboljše so sveže jagode, ki pa jih je pri nas zelo težko dobiti. Lažje boste dobili sušene, ki s postopkom liofilizacije, ohranijo svoje hranilne vrednosti. Na trgu se najdejo različni produkti oziroma izdelki, ki vsebujejo acai. Obstajajo različni energijski napitki, kašice, sokovi, kapsule, prah in tablete. Acai jagode imajo mnoge blagodejne vplive na telo, višajo raven energije in zagotavljajo boljši spanec, pomagajo pa tudi pri razstrupljanju telesa in hujšanju.

Acai jagode za hujšanje

Acai jagode naj bi bile povrh vsega izjemno učinkovite tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Večino zaslug gre pripisati izjemne lastnosti razstrupljanja organizma, ki jo imajo te jagode. Zaradi tega je namreč te jagode mogoče učinkovito uporabljati tudi za preoblikovanje postave. Ker so acai jagode vir antioksidantov, pomagajo pri izgubljanju kilogramov in topljenju odvečnih maščob. Z rednim uživanjem acai jagod si tako lahko pomagate pri oblikovanju telesa. In v čem je njihova skrivnost? Njihova skrivnost je antioksidativno delovanje oziroma delovanje na proste radikale. Prosti radikali med drugim namreč povzročajo tudi počasnejšo prebavo, ki je v veliki meri kriva za nabiranje kilogramov. Acai jagode te proste radikale vežejo nase in tako poskrbijo za boljšo prebavo. Boljša in hitrejša presnova je tudi ključ do lepega telesa, saj se maščobe in kilogrami ne nalagajo.


Vir: http://www.hujsanje.info/acai-jagode-in-hujsanje.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2019 17:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Goji jagode

… so eden najbogatejših virov antioksidantov in v sebi skrivajo tudi 18 vrst aminokislin, vključno z vsemi osmimi esencialnimi, ki jih telo samo ne more tvoriti. Ker pa to seveda niti najmanj ni dovolj, v sebi skrivajo še šest vitaminov, 11 mineralov in 5 nenasičenih maščobnih kislin ter številne druge učinkovine. Goji jagode, ki pravzaprav ''pomlajujejo'' celotno telo, so zelo dobre za raznoliko uporabo, saj si lahko s samo pestjo ali dvema na soncu sušenih goji jagod na dan posladkamo smoothie, ali iz njih naredimo čaj ter se tako napolnimo z energijo.

Zakaj izbrati goji jagode

• Krepijo imunski sistem.
• Krepijo telo po bolezni in med okrevanjem.
• Preprečujejo razvoj rakavih obolenj, nekatere raziskave pa trdijo, da celo zdravijo že razvita obolenja.
• Dajejo energijo in za vas poskrbijo tudi v stresnih obdobjih.
• Povečajo proizvajanje rastnega hormona, ki se s starostjo manjša.
• Izboljšujejo vid.
• Zdravijo bolečine v sklepih.
• Uravnavajo krvni pritisk.
• Zmanjšujejo nivo holesterola v krvi.
• Čistijo kožo in izboljšujejo splošno stanje kože.
• Zmanjšujejo telesno težo, uravnavajo prebavo in raven sladkorja v krvi ter celo pomagajo pri zdravljenju sladkorne bolezni.
• Razstrupljajo jetra.
• Zdravijo nespečnost in povečujejo spolno slo, zdravijo impotenco in neplodnost.

Goji jagode in zaščita pred UV sevanjem

Sok pridobljen iz goji jagod lahko zmanjša količino škode, ki jo povzroča ultravijolično sevanje. Glede na študijo, ki je bila objavljena januarja 2010 v publikaciji Photochemical and Photobiological Sciences, naj bi sok goji jagod bistveno zmanjšal vnetja, ki so povezana s sončnimi opeklinami kot reakcija na daljšo izpostavljenost ultravijoličnemu sevanju. Raziskovalci sklepajo, da so prav nekateri antioksidanti, ki jih najdemo v goji jagodah odgovoreni za to zaščito, ki preprečuje oksidativne poškodbe, ki bi sicer povzročile vnetno reakcijo na koži.

Za zdravje oči

Glede na študijo, objavljeno februarja 2011 v publikaciji Optometry and Vision Science dnevno uživanje goji jagod v časovnem obdobju 90 dni močno pomaga pri preprečevanju kopičenja rumenih depozitov imenovanih tudi drusen v očeh starejših bolnikih, ki povzročajo rumeno pego in veljajo tudi za zgodnji opozorilni znak za degeneracijo očesnih tkiv. Tudi taurin, spojina, ki jo vsebujejo v goji jagode, upočasnjuje razvoj očesnih obolenj, povezanih s sladkorno boleznijo.

Goji jagode proti raku

Majhne in mesnate goji jagode vsebujejo antioksidativne spojine, poznane pod imenom polifenoli, ki bi lahko zaščitile celice pred razvojem raka. Polifenoli so antioksidanti, ki zmanjšujejo in popravljajo poškodbe celic v našem telesu, ki so posledica vnetij in oksidativnega stresa oz. izpostavljenosti prostimi radikalom, kar preprečuje verjetnost za razvoj rakavih tumorjev. Antioksidanti, kot so ti, ki jih vsebujejo v goji jagode, lahko tudi izboljšajo učinkovitost kemoterapije z zmanjšanjem tumorskih celic, še poroča študija, objavljena leta 2008 v publikaciji Journal of Agricultural and Food Chemistry.


Vir: https://www.bodieko.si/goji-jagode

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2019 17:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Reishi goba

… je svetlikava ploščenka, ki vsebuje številne vitamine in minerale ter visokokakovostne polisaharide in triterpene. V gobah reishi tako najdemo vitamine A, B2, B3, B6, biotin, folno kislino, od mineralov pa železo, magnezij, cink, baker, mangan, germanij … Prav tako so v njej prisotne nenasičene maščobne kisline, alkaloidi, laktoni, kumarin, manitol …Polisaharidi so tisti, ki naj bi krepili imunski sistem in delovali kot preventiva pred tumorji ter bili tudi močan antioksidant.
Gobe reishi imajo tudi v resnici precej močno antioksidantno delovanje, s čimer poskrbijo za zdravje in splošno dobro počutje. Po poročanjih ljudi, ki posušene gobe reishi uživajo vsak dan, naj bi se prvi pozitivni učinki glede boljšega počutja pokazali že po 10 do 14 dneh, zdravje pa naj bi se izboljšalo po dveh mesecih rednega jemanja. Če gobe reishi jemljemo že zjutraj na prazen želodec ter hkrati povečamo tudi količino zaužite vode, lahko tako poskrbimo za pospešeno izločanje toksinov iz telesa. Če gobe reishi jemljemo skupaj z vitaminom C, povečamo izkoristljivost snovi, ki jih vsebujejo.
Gobe reishi naj bi vplivale na zniževanje povišanega krvnega tlaka in ravni holesterola. Zahvala za to gre polisaharidom in ganoderični kislini, ki je znana po svojih številnih terapevtskih učinkih.
Gobe reishi naj bi tako med drugim ohranjale vitalnost telesa in duha, pozitivno naj bi delovale na delovanje dihalnega sistema, pomagale naj bi pri težavah s srčno-žilnimi obolenji, sladkorno boleznijo, uravnavale pa naj bi tudi raven holesterola v krvi.

Pomoč pri zdravljenju raka

Gobe reishi na bližnjem vzhodu že dolgo uporabljajo za zdravljenje raka. Marsikje na Japonskem uporaba te gobe nesmrtnosti predstavlja podporo pri terapiji pri raku. Prav v vodi topni polisaharidi so tisti, ki naj bi vplivali na to, da rakave celice odmrejo.
S pomočjo hladno stiskanega olja iz gobe reishi v Sibiriji ozdravi ali kvalitetno ohrani pri življenju mnogo rakavih bolnikov. To olje namreč velja v Sibiriji za najboljšo preventivo proti raku in uživanje tega olja priporočajo tudi ljudem, ki imajo v družini rakava obolenja. Hladno stiskano olje iz gobe reishi ni zanimivo le zato, ker je opisano kot vsemogočno zdravilo proti raku, temveč tudi zato, ker zdravi še mnogo drugih bolezni .
Glavna aktivna snov v hladno stiskanem olju iz gobe reishi, ki ima protirakave zasluge so že zgoraj imenovani polisaharidi (visoke molekularne teže), ki se vežejo z aminokislinami, aktivirajo tako imenovane T–limfne celice in na takšen način uravnavajo imunske reakcije organizma. Hladno stiskano olje iz gobe reishi očiščuje telo toksinov, pomaga povečevati in uravnavati imunski in endokrini sistem, zaščititi pred nastankom tumorjev, izboljšuje cirkulacijo in odstranjuje škodljive proste radikale. Inhibira sintezo DNK rakavih celic, uničuje končno encimsko aktivnost tumorskih celic, pospešuje makrofage (naravne celice ubijalke) in uravnava T in B limfocite ter tako omejuje razširitev rakavih celic. Na takšen način podaljšuje življenje in zmanjšuje število metastaz ter izboljšuje kvaliteto življenja. Hladno stiskano olje iz gobe reishi lahko omeji toksične in stranske učinke kemoterapije in obsevanja (utrujenost, izguba apetita, izguba las, “zadušitev” kostnega mozga, visoko tveganje za razne infekcije) in lajša bolečine med kemoterapijo in obsevanjem. Povečuje razstrupljevanje jeter in tako izboljšuje njihovo delovanje ter stimulira obnavljanje jetrnih celic. Zato je zelo pomemben dodatek za tiste, ki imajo raka na jetrih. Povečuje apetit in lajša bolečine zadnjega stadija raka. Najbolj je to olje učinkovito pri boleznih ledvic, predvsem pa kaže dobre rezultate na področju zdravljenja raka prsi, prostate, jeter, ledvic, vranice, trebušne slinavke, požiralnika in črevesja ter pri tumorjih na možganih in kožnem raku.

P.S. - Goba je namenjena zdravljenju, ni primerna za prehrano!


Vir: https://www.bodieko.si/reishi-gobe

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2019 20:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Himalajska sol
najbolj prijazna sol

Himalajska sol je kamena sol, in velja za eno najčistejših naravnih snovi. Poznamo več vrst soli (morska sol, indijska sol, breskov cvet, solni cvet, korejska sol, angleška sol, havajska sol … ) in med vsemi vrstami soli velja himalajska sol za najbolj zdravo oziroma prijazno našemu telesu.
Himalajska sol vsebuje kar 84 naravnih mineralov in elementov, ki jih najdemo tudi v človeškem telesu (vsega skupaj pa jih obstaja 92). Tako jih s pomočjo uživanja himalajske soli tudi vnesemo v naš organizem. Ob uživanju himalajske soli se v našem telesu vzpostavi ravnovesje kislin in baz v celicah.

Himalajska sol tako (med drugim) vsebuje:
• jod
• magnezij
• kalcij
• baker
• klor
• fosfor
• natrij
• železo (to daje himalajski soli tudi njeno značilno barvo)
• žveplo
• fluor

Redno uživanje himalajske soli naj bi tako ugodno vplivalo na naš organizem, saj mu zagotavlja oskrbo z vsemi bistvenimi minerali in podporo pri pravilni absorbciji hrane, hkrati odpravlja toksine in skrbi za ravnovesje Ph v našem organizmu.
Himalajska sol prav tako pomaga uravnavati krvni sladkor. Ker je bogata z minerali, pomaga uravnavati nivo tekočin v našem telesu in zato pozitivno vpliva tudi na naš krvni tlak. Pomaga pri revmatičnih in kožnih obolenjih. Ugodno vliva tudi na ožilje in povečuje prekrvavitev.
Pravijo tudi, da himalajska sol celo vpliva na pomladitev našega telesa, ki ga napolni z energijo, nevtralizira ter čisti. Vzpodbuja delovanje jeter, žolča in ledvic.
Vpliva na dihala in čisti sinuse (solna raztopina je primerna tudi za izpiranje nosne votline ali inhaliranje).
Zaradi prenosa informacij med živčnimi celicami dobro vpliva tudi na delovanje naših možganov. Vpliva tudi na dober in kvaliteten spanec.
Pomaga vzdrževati močne kosti in odpravlja bolečine, ki jih povzročajo mišični krči.

Nega telesa

Verjeli ali ne, himalajsko sol lahko uporabimo tudi za čiščenje in nego kože. Sol namreč čisti in pomlajuje kožo. Uporabimo razredčeno tekočino in z njo negujmo kožo obraza.
Lahko pa si pripravimo sproščujočo kopel, ki bo odstranila vse strupe in kisline iz našega telesa.
Za kopel s himalajsko soljo potrebujemo vodo, ogreto na 37 °C, v katero vsujemo himalajsko sol (za 50 litrov vode potrebujemo 500 g himalajske soli). V kopeli uživajmo 20 minut.
Lahko pa si s pomočjo himalajske soli privoščimo sproščujočo pedikuro, po kateri bodo naša stopala lahkotna kot že dolgo ne.
S himalajsko soljo si lahko naredimo tudi piling kože (tudi obraza).

1 čajna žlička soli na dan za odraslo osebo zadovolji vsem potrebam človeškega telesa po soli. Za otroka pa zadostuje že ščepec soli.


Več o himalajski soli si preberimo na spodnji povezavi:
https://mojpogled.com/himalajska-sol-najbolj-prijazna-sol/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 16 Jul 2020 15:15; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2019 17:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Z gomoljnato zelenjavo do krepkega zdravja


Septembra dozori številna gomoljnata zelenjava, med drugim tudi rdeča pesa in zelena, ki v gomoljih skrivata številne zdravilne učinkovine.
Nutricionisti menijo, da je korenasta oziroma gomoljasta zelenjava, med katero uvrščamo
repo, rdečo peso, zeleno, redkev, korenje in nekatere druge vrste, ključna za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Zelena pripomore k zniževanju krvnega tlaka in slabega holesterola, medtem ko velja korenje za zakladnico številnih vitaminov.

Črna redkev
Svež sok črne redkve je učinkovit pri zdravljenju površinskih opeklin, pomaga pa tudi pri zdravljenju pleničnih izpuščajev, koristen je pri glavobolih in težavah z išiasom. Velja za star ljudski lek, ki so ga uporabljali za krepitev imunskega sistema, zdravljenje slabokrvnosti in odpravljanje žolčnih kamnov. Sok pripravite tako, da redkev naribate, položite v bombažno kuhinjsko krpo in izcedite sok. A pred uporabo svežega soka se zmeraj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, saj nove raziskave kažejo, da lahko prevelika količina soka izzove toksični hepatitis. Dovoljen dnevni odmerek je tako zgolj od 100 do 150 mililitrov, uživamo pa ga v več manjših delih, največ štiri ali pet dni. Nato se priporoča štiridnevni premor.

Rdeča pesa
Rdeča pesa velja za ljudsko zdravilo zoper slabokrvnost, pomaga pa tudi pri razstrupljanju organizma in krepitvi imunskega sistema. Izjemno priljubljena je pri športnikih, saj povečuje vzdržljivost pri vadbi in pomaga premagovati vsakodnevne fizične napore. Redno uživanje zmanjša tveganje za bolezni srca, krepi ožilje in pomaga jetrom. Zaradi številnih antioksidantov deluje protivnetno in zavira nastanek kroničnih bolezni.

Proti prebavnim motnjam
Zdravilni gozdni koren ali angelika je impozantna rastlina, katere votla debla lahko zrastejo tudi do tri metre visoko. Korenine uporabljamo predvsem za zdravljenje lažjih prebavnih motenj (bolečine v trebuhu, črevesni krči), zoper napihnjenost in vetrovom.
Angelika je prav tako koristna v času prehladov. Blaži kašelj, prehladna stanja in simptome gripe. Zdravilci jo še zlasti priporočajo pri zdravljenju bronhitisa. Izvleček korena ublaži bolečine v križu, pomaga tudi pri lajšanju bolečin, ki jih povzročata protin in revmatizem.


Vir:
https://novice.svet24.si/clanek/zanimivosti/5d88ae71e439c/z-gomoljnato-zelenjavo-do-krepkega-zdravja

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2019 19:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zakaj je sladki krompir tako zdrav?

Sladki krompir krepi imunski sistem, saj je obogaten z vitamini A, B, C in D. Vitamin C pomaga odpravljati prehlade, poleg tega pa ima tudi pomembno vlogo pri zdravju kosti, celjenju ran in prebavi, pomaga pa tudi pri tvorjenju kolagena, ki koži podarja mladostno elastičnost.
V sladkem krompirju najdemo tudi dragocene zaloge vitamina D, ki ga telo običajno proizvaja pod vplivom sončnih žarkov. V zimskem času ga moramo v organizem vnesti s prehrano, saj prav tako krepi imunski sistem, ohranja zdravje ščitnice, srca, kože in kosti, obenem pa podari prijetno zalogo energije in poskrbi za dobro voljo.

V sladkem krompirju se nahaja beta-karoten, ki v kombinaciji z vitaminom C telo ščiti pred vplivi škodljivih prostih radikalov. Poleg tega beta-karoten in drugi karotenoidi v sladkem krompirju izboljšujejo vid ter zmanjšujejo posledice staranja. Vitamina A in C ščitita tudi pred raznimi vnetji in prav po njuni zaslugi je sladki krompir dobra hrana za vse, ki trpijo za artritisom ali astmo.

Sladki krompir se lahko pohvali z nizkim glikemičnim indeksom, zato ga brezskrbno lahko uživajo tudi diabetiki, saj ne zvišuje ravni sladkorja v krvi. Čeprav ima malce sladkast okus, se sladkor sladkega krompirja le počasi sprošča v krvni obtok, kar zagotavlja uravnovešen vir energije brez tveganja negativnih posledic.
Železo in magnezij v sladkem krompirju bosta poskrbela za zdravje krvi. Železo igra pomembno vlogo pri proizvajanju rdečih in belih krvničk, varuje pred stresom in pripomore k dobremu funkcioniranju imunskega sistema. Magnezij je mineral, ki zbudi občutek sproščenosti in zavira vplive stresa. Poleg tega pa tudi pozitivno vpliva na srce in ožilje.

Recepti s sladkim krompirjem:
https://www.sitfit.si/tag/sladki-krompir/


Vir - več:
https://www.sitfit.si/blog/sladki-krompir-recepti-in-zanimivosti/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2020 17:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Recept za korenčkov sirup
… ki takoj pozdravi kašelj in odpravi sluz


Korenje je zdravo, vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Krepi vid, izboljšuje imunski odziv, telesu pa pomaga uspešno se boriti proti nevarnim bakterijam in vnetjem.
Korenje je tudi odlično zdravilo za različne pljučne bolezni. Z njim lahko zdravimo prehlad, kašelj, astmo, bronhitis … in še in še. Prav tako pa lahko z njim izboljšamo prebavo, saj je bogat z vlakninami.
Z zelo preprostim receptom se lahko znebimo nadležnega kašlja in očistimo pljuča sluzi.

Sestavine:
- 1/2 kg svežega korenja
- 3 – 4 žlice naravnega medu
- nekaj dl vode


Priprava:
Najprej očistimo in narežemo korenje Stresemo ga v lonec z nekaj vode (toliko da bo korenje prekrito z njo) in ga kuhamo do mehkega. Nato vodo odlijemo (a je ne zavržemo), naj se ohladi na sobno temperaturo.
Korenje nato pretlačimo ali zmiksamo, dodamo med in ohlajeno korenjevo vodo. Vse skupaj dobro premešamo in nalijemo v čisto steklenico, ki jo zapremo s pokrovčkom. Hranino jo v hladilniku.
Sirup jemljemo vsak dan po potrebi, najmanj pa eno do dve žlici pred vsakim obrokom. Po dveh do treh dni bodo rezultati že močno opazni, najbolj pa si bomo koristili, če bomo porabili sirup do konca.


Vir:
https://mojaleta.si/Clanek/Super-recept-ki-takoj-pozdravi-kaselj-in-odpravi-sluzi

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2020 19:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





BULGUR II.

Bulgur najdemo predvsem v Indiji, Evropi in na Srednjem vzhodu. Gre za mešanico oluščenih jedrc različnih vrst žit. Je odličen veganski vir beljakovin, ki pa ni kaloričen in ne vsebuje veliko maščob. Ima tudi nizek glikemični indeks. V kuhinji omogoča zelo raznoliko pripravo, vključno s testeninami in različnimi vrstami kruha, odlične pa so tudi tople ali mrzle bulgurjeve solate – te so lahko tudi sladke: kuhanemu bulgurju dodamo nekaj korenja, rozin, ananasa in kisa z okusom malin. Najpogosteje je uporabljen kot priloga h glavni jedi, lahko pa z njim obogatimo tudi juhe in enolončnice. Priprava je v tem primeru enostavna – v že pripravljeni juhi ga kuhamo do mehkega.


Hranilne vrednosti na 100 g surovega bulgurja

Energijska vrednost: 342 kcal
Maščobe: 1 g (nasičene 0 g)
Holesterol: 0 mg
Natrij: 17 mg
Ogljikovi hidrati: 76 g (vlaknine: 18 g; sladkorji 0 g)
Beljakovine: 12 g

Minerali v 100 g surovega bulgurja:

kalcij: 35 mg
železo: 2,5 mg
magnezij: 164 mg
fosfor: 300 mg
kalij: 410 mg
cink: 1,9 mg
mangan: 3 mg
baker: 0,3 mg
selen: 2,3 m μg

Kako uživanje bulgurja vpliva na organizem?

1. Pospešuje rast in razvoj
Bulgur vsebuje vse aminokisline, ki so ključne za zdravo rast in razvoj. Je odličen vir beljakovin, ki jih organizem potrebuje za rast novih tkiv, celic in žil. Dovoljšen vnos beljakovin je zato pomemben predvsem za tiste, ki okrevajo po bolezni ali poškodbi.

2. Preprečuje kronične bolezni
Za razliko od večine žit vsebuje bulgur veliko antioksidantov in fitonutrientov. Slednji se borijo proti vnetjem in zmanjšujejo mutacijo zdravih celic, ki lahko vodi do nastanka in razvoja rakavih obolenj. Prosti radikali v telesu spodbujajo oksidativni stres in s tem vnetja, ki lahko vodijo do različnih zdravstvenih težav.

3. Spodbuja krvni pretok
Porcija bulgurja vsebuje kar 15 odstotkov priporočene dnevne količine železa – ta mineral spodbuja cirkulacijo, premajhen vnos pa vodi v slabokrvnost. Slednja se kaže v slabem počutju, utrujenosti, zmedenosti in težavah z želodcem. Železo je ključna sestavina rdečih krvnih celic, zato se z zmanjšanjem krvne cirkulacije zmanjša tudi raven energije.

4. Krepi imunski sistem
Bulgur je dober vir mineralov in vitaminov. Med drugim vsebuje 20 odstotkov priporočene dnevne količine cinka, ki krepi imunski sistem.

5. Pripomore k nižanju telesne teže
Gre za žito z malo kalorijami in malo maščobami, poleg tega pa vsebuje precej prehranskih vlaknin, zaradi česar je bulgur zelo nasiten. Preprečuje torej prenajedanje in manjša je verjetnost, da bomo med obroki posegli po prigrizkih.

6. Varuje zdravje srca
Prehranske vlaknine v bulgurju preprečujejo kopičenje nevarnega holesterola v srcu, vsebuje pa tudi znatno količino kalija, ki zmanjšuje krvni tlak. Prav zato je priporočeno uživanje bulgurja predvsem tistim z visokim krvnim tlakom.

7. Ohranja močne kosti
S staranjem se manjša tudi gostota kosti, zato je ključno, da uživamo dovolj mineralov, kot so fosfor, mangan, železo in kalcij. Bulgur je dober vir vseh naštetih ter tako preprečuje nastanek osteoporoze in skrbi za zdravje kosti.

8. Pospešuje prebavo
Že omenjene prehranske vlaknine spodbujajo prebavne procese in odpravljajo prebavne težave, kot so: zaprtje, napihnjenost, krči in podobno. Spodbujajo tudi absorbcijo hranil in odpravljajo odvečne maščobne kisline omega 6.

9. Ne povzroča hitrih sprememb ravni krvnega sladkorja
Ker vsebuje kompleksne ogljikove hidrate in ima nizek glikemični indeks, je bulgur živilo, ki izboljšuje raven krvnega sladkorja. Optimizira sproščanje hormona inzulina in tako preprečuje hitre spremembe ravni krvnega sladkorja, ki so nevarne predvsem za sladkorne bolnike.

10. Pripomore k dobremu spancu
Bulgur vsebuje veliko magnezija, ki pripomore k proizvajanju določenih sprostitvenih nevrotransmitorjev. Ti umirijo živčni sistem in misli ter tako pripomorejo k trdnemu spancu. Prav zato je priporočljiv tudi za ljudi, ki imajo težave z nespečnostjo.

11. Varuje pred astmo (predvsem pri otrocih)
Antioksidanti v bulgurju – predvsem vitamina C in E – ščitijo dihala in zmanjšujejo piskanje ter oženje dihalnih poti. Raziskave kažejo, da uživanje bulgurja zmanjša tveganje za nastanek astme pri otrocih za kar 50 odstotkov, bistveno pa se zmanjša tudi verjetnost za nastanek astme z bronhialno hiperodzivnostjo.

12. Zmanjšuje tveganje za nastanek žolčnih kamnov
Netopne prehranske vlaknine pripomorejo k hitrejšemu premikanju hrane skozi črevesje, zmanjšanemu izločanju žolča, nižanju trigliceridov in nezdravih maščob v krvi. Vse to so učinki, ki zmanjšujejo verjetnost nastanka žolčnih kamnov, blažijo pa tudi simptome divertikuloze.


Vir:
https://www.kalcek.si/bulgur-zito-z-mnogimi-zdravilnimi-ucinki/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 16 Jul 2020 15:17; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2020 18:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





REGRAT - Znano živilo in preizkušeno ljudsko zdravilo

Najdete ga na vsakem travniku in že en list vam lahko reši življenje, a le nekateri ga znajo uporabljati!
Naravno zdravljenje se je izkazalo za veliko učinkovitejše od kemoterapij in drugih načinov zdravljenja. Morali bi vedeti, da kemoterapija poleg ubijanja rakavih celic ubija tudi zdrave celice.
Številni ljudje, ki so jih zdravniki že odpisali, so se pozdravili z naravnimi zdravili. Uporabljali so določena zelišča in živila, kot so cimet, med, kokosovo olje itd. Zelišče, ki je tudi zelo zdravo, je regrat, in na žalost mnogi ne poznajo njegovih zdravilnih lastnosti
.

Dober je za želodec, žolč in je učinkovit tudi pri zdravljenju levkemije. Čaj iz regratovih korenin se priporoča ljudem, ki trpijo za levkemijo.
Regrat ubija rakave celice in obnavlja organizem. Za razliko od kemoterapije naravna zdravila, kot je ta, ubijajo samo slabe celice in ne zdravih.
Iz cvetov te rastline proizvajajo sirup, včasih imenovan med, zaradi svoje podobnosti v strukturi. Ta sirup čisti in krepi kri in prebavo, ter pomaga pri kašlju.

https://narobesvet.com/regrat-zdravilo-proti-raku-hepatitisu-za-jetra-ledvice-zelodec-kako-ga-pripraviti-poglejte/


Zdravilne lastnosti regrata

- Listi regrata po vsebnosti vitaminov presegajo celo špinačo in paradižnik.
- Vsebuje vitamine A, B2, C, D in G ter minerale kalij, natrij, kalcij, fosfor in železo.
- Kot močan diuretik blagodejno deluje na ledvice in sečila.
- Poleg svojih diuretičnih lastnosti spodbuja nastajanje žolča, čisti jetra, pomaga pri alergijah in znižuje holesterol.
- Zaradi številnih hranilnih snovi, ki jih vsebuje, se listi regrata priporočajo kot prehransko dopolnilo za nosečnice in ženske v menopavzi.
- Regrat je na splošno ugoden za ženske bolezni, zlasti za preprečevanje in zdravljenje bolezni dojk, cist, oteklin in pri težavah z dojenjem.


Vir:
https://narobesvet.com/najdete-ga-na-vsakem-travniku-in-ze-en-list-vam-lahko-resi-zivljenje-a-le-nekateri-ga-znajo-uporabljati/?fbclid=IwAR2vlz_SLbh4Zj0Gpps5KqM1TQVPHzuKm65XE4FBj154CLjeMfN4fy4oZFk

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 06 Maj 2020 16:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Na novo odkriti vitamin C

Dvakratni Nobelov nagrajenec dr. Linus Pauling je ugotovil, da visoki odmerki vitamina C delujejo antivirusno in antibakterijsko.
Pomanjkanje vitamina C se sprva kaže v simptomih, ki jih pogosto imamo za normalne, ali pa jih ne povezujemo s pomanjkanjem vitamina C, kot so prehlad, gripa ali slabe dlesni.
Po dr. Levyju povzemamo štirinajst razlogov, zakaj naj vsak dan telesu zagotovimo dovolj vitamina C.



1. C-vitamin varuje celice pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali
Prosti radikali so visoko reaktivne molekule, ki lahko v telesu povzročijo veliko uničenje. Vitamin C je najmočnejši v vodi topen lovilec prostih radikalov. To pomeni, da v celicah in okoli njih ni učinkovit v maščobnih delih, temveč v vodnih. Nenehno se srečujemo s snovmi, ki uničujejo celice; naravno nastajajo kot posledica presnovnih procesov v celicah, pa tudi kot posledica stresa, bolezni, okoljskih strupov, onesnaženja s težkimi kovinami, nitrozaminov in tako naprej. Uničenje celic je verjetno najpomembnejši vzrok staranja in bolezni. Vitamin C ne onesposobi le prostih radikalov, temveč tudi obnavlja poškodbe celic.

2. C-vitamin tvori kolagen
Kaj bi bili koža, tkiva, vezi, kite in krvne žile brez kolagena? In tudi kosti, hrustanec in zobje? Kolagen ohranja vse te dele trdne in elastične. Zdravo vezivno tkivo je možno le z dovolj kolagena, le z zdravim vezivnim tkivom pa smo lahko zdravi. Vezivno tkivo ohranja organe, žile, kosti, mišice na svojem mestu, oskrbuje naše celice s hranili, prevaža onesnaževala iz naših celic in uravnava kislinsko-bazično ravnovesje. Da se kolagenska vlakna lahko tvorijo, potrebujejo vitamin C. Ta zagotavlja lepo, mladostno in čvrsto kožo ter zdrave lase in nohte. Tudi rane se zacelijo bolje in hitreje.

3. C-vitamin varuje pred boleznimi srca in ožilja
Številne raziskave so pokazale, da vitamin C pozitivno vpliva na dejavnike, ki so pomembni za zdravje srca in ožilja, kot so krvni tlak, krvne žile, limfni sistem in stene arterij. Vitamin C ohranja arterije brez oblog, tako da je mogoče preprečiti poapnenje žil ali arteriosklerozo.

4. C-vitamin sodeluje v presnovi maščob in niža raven holesterola
Potreben je pri presnovi maščob za razgradnjo holesterola. Manj vitamina C ko je v krvi, višja je raven holesterola v jetrih in krvi. Vitamin C znižuje trigliceride in poveča »dober« HDL-holesterol.

5. C-vitamin varuje krvne žile in kapilare
Vitamin C ohranja krvne žile prožne in jih »tesni«, vse do najtanjših krvnih žil, kapilar. Preventivno deluje proti vsem boleznim, ki so povezane z poapnenjem žil, kot so visok krvni tlak, srčni infarkt, možganska kap, angina pektoris ter splošne bolezni srca in ožilja. Arterije ohranja prožne in zagotavlja, da se v njih ne nabira odvečni holesterol, zaradi česar bi lahko poapnele. Študije so pokazale, da je mogoče obstoječe poapnenje zmanjšati ali celo odpraviti.

6. Vitamin C sodeluje pri tvorbi hormonov in živčnih prenašalcev
Naše telo potrebuje vitamin C za tvorbo določenih živčnih prenašalcev, ki nadzorujejo misli, občutke, spomine in dejanja v možganih in živčnem sistemu. To velja tudi za serotonin ali »hormon sreče«, ki ima osrednjo vlogo v hormonskem, imunskem in živčnem sistemu ter prebavnem traktu. Nadzoruje razpoloženje ter ritem budnosti in spanja. Vitamin C prav tako močno vpliva na občutljivost za bolečino in stres.

7. Vitamin C in siva mrena
Siva mrena prizadene vedno več ljudi. Zamegljenost očesne leče lahko vodi do izgube vida. Stanje velja za nepovratno, zdravljenje pa je običajno kirurški poseg, s katerim očesno lečo nadomestijo z umetno lečo. V očesu je veliko vitamina C, a le pod pogojem, da ga ima telo dovolj na razpolago. Vitamin C varuje oči pred oksidacijo zaradi škodljivih vplivov, kot je preveč sončne svetlobe. Večje ko je pomanjkanje vitamina C v očesu, hitreje in močneje nastaja siva mrena. Povečan vnos vitamina C pa lahko upočasni napredovanje in celo do neke mere izboljša stanje.

8. Vitamin C razstruplja
Aktivira encime v jetrih, ki razstrupljajo kri in razgrajujejo strupe, kot so pesticidi, dodatki živilom in strupeni presnovni izločki bakterij. Zavira vsrkavanje težkih kovin, kot so živo srebro, svinec in kadmij, v kri in zagotavlja njihovo izločanje. Blaži škodljive učinke kajenja in spodbuja razgradnjo alkohola v krvi.

9. Vitamin C znižuje raven histamina
Previsoka raven histamina botruje alergijam, prebavnim motnjam, izpuščajem, težavam s spanjem, kronični driski, glavobolom in drugem. Nižja ko je raven vitamina C v krvi, višja je raven histamina.

10. Vitamin C zavira rakotvorne nitrozamine
Vitamin C zavira pretvorbo nitritov in nitratov v nitrozamine, za katere se je izkazalo, da so rakotvorni in da lahko spremenijo dedno zasnovo. Nitrite ali nitrate najdemo na primer v klobasah, prekajenem mesu, siru, lahko tudi v zelenjavi, kot so blitva, špinača, zelje ali kot konzervans v hrani in pitni vodi.

11. Vitamin C krepi imunski sistem
Povečuje nastajanje protiteles in spodbuja tvorbo belih krvnih celic ali levkocitov, v katerih je še posebej visoko koncentriran. Pri akutni okužbi z virusom se vsebnost vitamina C v levkocitih v kratkem času močno zmanjša in ga je treba znova dodati z dodatkom vitamina C. Prav tako spodbuja tvorbo interferona - beljakovinske snovi, ki jo celice tvorijo za obrambo proti virusom. Deluje tudi kot naravni antibiotik.

12. Vitamin C sodeluje pri presnovi
Vključen je v več kot petnajst tisoč presnovnih procesov. Ena od njegovih nalog je povečati vsrkavanje železa in prispevati k tvorbi karnitina, ki je potreben za zgorevanje maščob v mitohondrijih.

13. Vitamin C upočasnjuje staranje
Antioksidativna moč vitamina C varuje celice pred poškodbami, zaradi katerih se staramo. Zavira tudi glikacijo. To je postopek, v katerem se oblikujejo tako imenovani AGE (napredni končni produkti glikacije), ki negativno vplivajo na srčno-žilni sistem. Ti sodelujejo pri razvoju žilnih zapletov in sladkorne bolezni ter »poganjajo« proces staranja.

14. Vitamin C vpliva na možgane in duševnost
Snovi, ki vplivajo na razpoloženje, se tvorijo ali pretvarjajo v možganih. Če primanjkuje vitamina C, to vpliva na razdražljivost, depresijo in ravnodušnost ter izzove depresijo. Možne so celo osebnostne spremembe. Vitamin C poveča našo osredotočenost, odzivnost in podpira sposobnost sprostitve.


POMANJKANJE VITAMINA C

Vsaj toliko kot neviht na morju so se mornarji nekdaj bali skorbuta, bolezni zaradi pomanjkanja vitamina C. Po približno treh mesecih brez vnosa vitamina C so jim dlesni začele krvaveti in gniti, zobje so izpadli, telo ni moglo tvoriti kolagena, zato je prišlo do notranjih in zunanjih krvavitev. Danes se skorbut pojavlja le, ko ljudje stradajo. Raziskovalci vitamina C in zdravniki, ki so v svoji praksi uporabljali visoke odmerke tega vitamina, menijo, da je pomanjkanje vitamina C pri ljudeh precej pogosto in da se ne kaže samo kot skorbut.
Vsakodnevno prenizko odmerjanje vitamina C v telesu prej ali slej izzove resne posledice v telesu.

Dr. Levy pravi:
''Proces staranja se pospeši, imunski sistem oslabi, poveča se dovzetnost za okužbe in druge bolezni, pojavi se arterioskleroza. Oči trpijo, koža se hitreje stara, gube in starostne pege se povečujejo. Celjenje ran in splošna regeneracija sta počasnejši. Dlesni začnejo krvaveti in pojavi se parodontoza.
Lahko se razvijejo hematomi - izliv krvi v mehko tkivo, poškodujejo se sklepi in okončine. Telesna zmogljivost pada. Med obremenitvijo se pojavijo krči. Pojavijo se šibkost, utrujenost, depresija in izgorelost. Pomanjkanje vitamina C se sprva kaže v simptomih, ki jih pogosto imamo za normalne ali pa jih ne povezujemo s pomanjkanjem vitamina C, kot so prehlad, gripa ali slabe dlesni''.


LIPOSOMSKI VITAMIN C

Dovoljšen dnevni vnos vitamina C je izredno pomemben za naše zdravje. Vendar pa naše telo lahko vsrka le določen odstotek običajnega vitamina C. Po drugi strani so liposomi genialen transportni sistem za vsa mikrohranila. Telo jih hitreje vsrka in dlje ostanejo v krvi. Liposomski vitamin C je sestavljen iz askorbinske kisline, ki je pakirana v majhne maščobne kroglice - liposome. Ta transportna oblika zagotavlja največjo vsrkavanje v celicah.
Prednosti liposomskega vitamina C v primerjavi z običajnim vitaminom C so: bistveno večja biorazpoložljivost, do tridesetkrat boljše vsrkavanje v primerjavi z drugimi oblikami vitamina C, med prebavnim procesom se ne uniči, na sluznici želodca in črevesja ni negativnih stranskih učinkov, nima vpliva na črevesno floro, učinkovit je v nizkih in velikih odmerkih.
Intravenske infuzije veljajo za najboljši možen način za dajanje visokih in največjih učinkovitih odmerkov snovi. Dr. Thomas Levy pa je opazil, da se je v primeru akutne virusne okužbe en gram pravilno izdelanega liposomskega vitamina C izkazal za enako dobrega, če ne celo za učinkovitejšega od petih do desetih gramov intravenskega vitamina C.


Celotni članek si lahko preberete tu:
https://www.misteriji.si/media/wysiwyg/pdf/Vitamin_C_Na_novo_odkr_ti_vitamin_C.pdf


Vir: MISTERIJI, maj 2020

LP Bucka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 19, 20, 21  Naslednja
Stran 20 od 21

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group