Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




KAM Z BELJAKI
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 21:18    Naslov sporočila: KAM Z BELJAKI Odgovori s citatom

Exclamation Exclamation Exclamation
Včasih nam pri pripravljanju jedi in sladic ostajajo beljaki Smile, potem pa ne vemo, kam z njimi Shocked.
Tu je nekaj predlogov, kako jih lahko uporabimo Smile, seveda pa bodo številni recepti za peciva in sladice z beljaki še sledili Cool





PECIVO IZ BELJAKOV I.

Sestavine:
8 beljakov
130 g stopljenega masla
150 g moke
2 rebri nastrgane jedilne čokolade
250 g sladkorja v prahu
100 g sesekljanih orehov
50 g rozin ali drugo suho sadje

Priprava:
Iz beljakov in sladkorja stepemo trd sneg, vmešamo po vrsti vse ostale sestavine ter spečemo v predhodno na 200°C – 220°C segreti pečici do zlatorjave barve.
Ohlajeno premažemo z marmelado in prelijemo z glazuro iz jedilne čokolade. Ponudimo narezano na kocke.


PECIVO IZ BELJAKOV II.

Sestavine:
1 jogurtov lonček beljakov
1 jogurtov lonček rjavega sladkorja
1 jogurtov lonček moke (lahko tudi polnozrnate)
1/2 pecilnega praška
1 pest rozin
1 pest nasekljanih orehov

Priprava:
Beljake stepemo v sneg, dodamo sladkor, moko s pecilnim praškom, rozine in orehe. Vlijemo v ožji pekač in pečemo približno 20 minut pri 180°C.


SNEŽNE KEPE S PUDINGOM

Za "snežne kepice" čvrsto stepemo beljake s ščepcem soli in ob stalnem mešanju dodajamo še cca. toliko žlic sladkorja, kolikor je beljakov in stepamo dalje, da se sladkor raztopi.
Potem kepice, ki jih oblikujemo z dvema čajnima žličkama, zakuhamo v vrelem mleku (iz katerega kasneje skuhamo puding). Kuhamo jih približno eno minuto pokrite in jih nato preložimo s penovko na cedilo. Kepice pretresemo v stekleno posodo in jih prelijemo z bolj redkim pudingom.
Vse skupaj je nato potrebno dobro ohladiti.


BELJAKOV OBLIV ZA NA TORTE:

Sestavine:
300 g sladkorja v prahu,
beljak,
4 žlice vrele kave, limonade ali punča.

Priprava:
Beljak enakomerno zamešamo med sladkor in poparimo z ustrezno tekočino. Mešamo 5 minut in oblijemo.
(Pozor!: - Če predolgo mešamo, je obliv preveč penast, če damo preveč beljaka, glazura pri rezanju torte poka.)


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 28 Nov 2018 17:41; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 21:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Makov kolač z beljakovo oblogo

Sestavine:
zavojček zamrznjenega listnatega testa

makov nadev:
5 dl mleka
5 žlic medu
vrečka vanilijevega sladkorja
nastrgana lupina polovice limone
200 g zmletega maka
4 žlice biskvitnih drobtin
kozarček ruma

beljakova obloga:
4 beljaki
120 g sladkorja v prahu
150 g grobo nasekljanih orehov
50 g kristalnega sladkorja
papir za peko

Priprava:
Listnato testo odtajamo po navodilu. Mleko zavremo z medom, vanilijevim sladkorjem in limonino lupino. Vmešamo mak in biskvitne drobtine ter med stalnim mešanjem maso zgostimo. Na koncu vmešamo rum.
Testo razvaljamo na pomokani delovni površini v velikosti pekača. Položimo ga na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Testeno dno večkrat prebodemo z vilicami. Makov nadev namažemo na testo in pečemo v predhodno na 200°C ogreti pečici približno 20 minut.
Beljake stepemo v trd sneg, postopoma dodajamo sladkor v prahu in še enkrat močno stepemo. Sneg razmažemo po makovem nadevu ter potresemo z orehi in s kristalnim sladkorjem.
Pečemo v pečici še toliko časa, da snežna obloga rahlo porjavi. Šele ko se pecivo v pekaču ohladi, ga razrežemo z nožem, ki smo ga potopili v vročo vodo.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 28 Nov 2018 18:19; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 21:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



OREHOVI POLJUBČKI


Sestavine:
4 beljaki
1 vanilijev sladkor
250 g sladkorne moke
200 g orehov
150 g moke

Priprava:
Beljake stepemo v trd sneg in dodamo sladkor, nato postopno dodajamo moko, vanilijev sladkor in zmlete orehe. Vse skupaj še malo (počasi) premešamo in oblikujemo majhne kroglice, ki jih polagamo na pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač.
Poljubčke najprej sušimo na sobni temperaturi 3 ure, nato pa jih pečemo v ogreti pečici pri 150°C 20 minut.


LP Bučka
Smile
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 21:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Beljakovi sadni kruhki

Sestavine:
1 skodelica beljakov
3/4 skodelica sladkorja
1/2 skodelice moke
1 skodelica različnega narezanega suhega sadja in oreščkov
1/2 skodelice stopljenega masla

limonova/rumova glazura

Priprava:
Beljake stepemo, dodamo sladkor in vse skupaj še nekaj časa stepamo, vmešamo moko, narezano suho sadje + jedrca/oreške, na koncu pa še stopljeno maslo. Maso vlijemo v model za srnin hrbet, premazan z maslom in potresen z moko, ter jo pečemo približno 40 – 45 minut pri 180°C. Kolač prevrnemo na rešetko, in ko se ohladi, ga pa vrhu prevlečemo še z limoninim ali rumovim ledom ( sladkor v prahu zmešamo z nekaj žlicami limonovega soka/ruma)

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 28 Nov 2018 18:27; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2011 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Orehovi kolački


Sestavine:
4 beljaki
200 g sladkorja
250 g mletih orehov
6 žlic mletih keksov
1 vanilijev sladkor

marmelada ali eurocrem za spajanje

Priprava:
Z ročnim mešalnikom skupaj s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem stepemo trd sneg, ki mu dodamo orehe in zmlete kekse. S pomočjo dveh žličk polagamo v pekač, obložen s peki papirjem, majhne kupčke mase. Pečemo jih približno 10 – 12 minut pri 175°C. Po dva kolačka nato spojimo skupaj z marelično marmelado ali z eurocremom.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2011 19:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Polnjene hruške

Sestavine:
4 velike hruške
6 - 8 žlic marmelade
6 - 8 žlic mletih keksov
2 – 3 beljaki
3 - 4 žličke sladkorja
1 vanilijev sladkor
nekaj rezin limone

za preliv:
80 g jedilne čokolade
košček masla (20 g)
2 žlici sladke smetane

Priprava:
Hruške operemo, jih po sredini podolgem prerežemo in izdolbemo peščišče. Nekaj minut jih dušimo v majhni kolčini vode, ki smo ji dodali nekaj sladkorja in par rezin limone, toliko da se nekoliko zmehčajo (če so hruške mehke, jih ni treba dušiti!). Nadevamo jih z nadevom iz keksov in marmelade ter jih prekrijemo z beljakovim snegom, v katerega smo vtepli nekaj sladkorja in 1 vanilijev sladkor. Hruške razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem, in jih pečemo okoli 10 minut pri 180°C. Pečene prelijemo s čokoladnim prelivom.
Nadev: - Zmlete kekse zmešamo z marmelado.
Preliv: - Čokolado, maslo in smetano mešamo nad vodno paro, dokler zmes ne postane gladka.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2011 19:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Pikantni beljakov biskvit

Sestavine:
4 - 5 beljakov
1 navadni jogurt
3/4 jog. lončka olja
2 + 3/4 jog. lončka ostre moke
1 pecilni prašek
sol, poper
pol čajne žličke kumine
1 – 2 glavici rdeče čebule

Priprava:
V posodi zmešamo moko, pecilni prašek, kumino, sol in poper, dodamo jogurt in olje ter zmiksamo. Nato v to zmes rahlo vmešamo še z nekoliko soli v čvrst sneg stepene beljake. Na koncu dodamo še na tanke ploščice narezano in na olju svetlo rjavo popraženo ter ohlajeno čebulo. Zmes stresemo v model, namazan z maslom in potresen z moko in jo poravnamo z lopatko. Pečemo jo okoli 30 – 35 minut pri 180°C. Ko ga vzamemo iz pečice, ga še 5 minut pustimo v modelu, da se loči od sten, nato pa ga obrnjenega stresemo na žično rešetko in ga do konca ohladimo.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2011 19:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





DATLJEV KOLAČ

Sestavine:
1+ 1/4 skodelice moke
1 žlička pecilnega praška
1 žlička cimeta
2 naribani zeleni jabolki
1 jajce
2 -3 beljaki
1/2 skodelice olja
1/2 skodelice sesekljanih datljev
1/2 skodelice rjavega sladkorja
1 žlička sode bikarbone
1/2 skodelice sesekljanih suhih marelic
1/2 skodelice rozin

2 žlici grobo narezanih orehov

Priprava:
Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom in cimetom v globjo posodo. V sredino naredimo vdolbino, v katero damo naribana jabolka, jajce, beljake, olje, na koncu pa še zmehčano sadno mešanico ( datlje, sladkor in pol skodelice vode zavremo, odmaknemo s štedilnika, dodamo sodo bikarbono, suhe marelice in rozine ter pustimo stati okoli 15 – 20 minut, da se vsebina zmehča). Vse sestavine z dvema lesenima kuhalnicama dobro premešamo, nato pa zmes nadevamo v podolgovat škatlast model ( 19 x 9 cm ), obložen s peki papirjem. Od zgoraj vtisnemo vanj narezane orehe, nato pa vse skupaj pečemo v predogreti pečici okoli 50 minut pri 180°C. Da preprečimo počrnitev orehov, kolač 10 – 15 minut pred koncem pečenja pokrijemo z aluminijasto folijo ali s peki papirjem. Režemo ohlajeno.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 28 Nov 2018 18:37; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2011 19:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Mačje tačke

Sestavine:
130 g jedilne čokolade
250 g zmehčanega masla
1 vanilijev sladkor
100 g mletega sladkorja
300 g moke
malo soli
2 beljaka
50 g bele čokolade
1 žlička cimeta

Priprava:
Maslo, sladkor in vanilijev sladkor penasto razmešamo, nato pa dodamo moko, sol, cimet, in na koncu sneg iz obeh beljakov. Vmešamo še 80 g nad paro stopljene in delno ohlajene čokolade. Z maso napolnimo vrečko za brizganje keksov in na peki papir, položen na dno pekača, nabrizgamo v razmaku 3 – 4 cm podolgovate proge, ki jih nato pečemo v predogreti pečici približno 8 – 10 minut pri 180°C. Pečene ohladimo na rešetki, nato pa jih delno pomočimo bodisi v belo ali temno čokolado, ki smo ju predhodno stopili nad parno kopeljo. Mačje tačke polagamo nazaj na žično rešetko in počakamo, da se čokolada na konceh strdi.
Dlje časa jih lahko hranimo v tesno zaprti pločevinasti dozi.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 28 Nov 2018 18:42; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2011 19:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



KOSMIČEVI KEKSI S ČOKOLADO

Sestavine:
1 skodelica ovsenih kosmičev
1 skodelica moke
3/4 skodelice mletega sladkorja
1/2 skodelice kokosove moke
malo soli
125 g masla
1/4 skodelice medu
1/2 žličke sode bikarbone
sneg iz 3 beljakov
1 skodelica nasekljane čokolade

Priprava:
V skledi zmešamo ovsene kosmiče, sladkor, sol, kokosovo moko in moko. Posebej nad vodno paro stopimo maslo, dodamo med, in ko se oboje med mešanjem lepo stopi, še sodo bikarbono. Mešamo še toliko časa, da se pojavijo mehurčki, nato pa to zmes dodamo suhi mešanici. Vse skupaj dobro premešamo, in ko se zmes ohladi, dodamo še nasekljano čokolado in beljakov sneg. Maso nato s pomočjo dveh žličk v kupčkih nanašamo na peki papir, položen v pekač, in jih nekoliko oblikujemo ter potlačimo. Pečemo jih v predogreti pečici okoli 10 – 15 minut pri 160°C.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 28 Nov 2018 18:49; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Okt 2011 22:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



KOKOSOVI HLEBČKI

Sestavine:
3 beljaki
4 žličke sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
1 žlico mletega janeža
pol žličke jelenove soli
200 g moke
100 g stopljenega masla
2 žlički pecilnega praška
2 žlici kokosove moke
4 žlice mleka

Priprava:
Beljake skupaj s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem, janežem in jelenovo soljo v trdo stepemo, nato pa dodamo še ostale sestavine, ter vse skupaj zmešamo v gladko testo. Z dvema žličkama nanašamo kupčke mase v pekač, obložen s peki papirjem, jih nekoliko oblikujemo, nato pa jih pečemo približno 20 minut pri 175°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Okt 2011 22:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Kavni makroni

Sestavine:
100 g kokosove moke
3 beljaki
100 g mletega sladkorja
1 vanilijev sladkor
20 g kakava v prahu
20 g instant kapučino kave v prahu

Priprava:
Beljake skupaj s sladkorjem in z vanilijevim sladkorjem stepemo v zelo trd sneg, postopno dodajamo zmes kakava in kave v prahu, nazadnje pa previdno vmešamo še kokosovo moko. Maso s pomočjo dveh žličk polagamo v kupčke na dno s peki papirjem obloženega pekača, vendar ne preblizu skupaj. Makrone pečemo kakih 15 – 20 minut pri 180°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Okt 2011 22:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





RJAVOBELE REZINE

Sestavine:
za beli oblat:
3 beljaki
3 zvrhane žlice moke
3 žlice sladkorja
3 zvrhane žlice kokosove moke
sok pol limone
1/4 vrečke pecilnega praška

za rjavi oblat:
3 beljaki
3 zvrhane žlice moke
3 žlice sladkorja
3 zvrhane žlice nasekljanih orehov
sok pol limone
1/4 vrečke pecilnega praška

za kremo:
250 g masla
3 žlice sladkorja
1 vanilijev sladkor
3 – 4 žlice pretlačene skute
3 zvrhane žlice nasekljanih orehov
3 žlice kokosove moke

Priprava:
Postopek velja za oba oblata, le da v enega damo kokosovo moko, v drugega pa namesto nje orehe!
Beljake skupaj s sladkorjem in limoninim sokom stolčemo v trd sneg, dodamo moko s pecilnim praškom in na koncu v prvega kokosovo moko, v drugega pa orehe. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj nadevamo maso, jo poravnamo in vsak oblat pečemo približno 15 minut pri 180°C.
Krema: - Penasto razmešamo maslo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in skuto. Maso razdelimo na 2 polovici – v eno vmešamo kokosovo moko, v drugo pa nasekljane orehe.
Rezine nato sestavljamo skupaj tako, da belo podlago namažemo z orehovo kremo, to pokrijemo z rjavim oblatom, ki ga po vrhu premažemo s kokosovo kremo. Sladico nato za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se plasti dobro sprimejo med seboj.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 28 Nov 2018 18:54; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Okt 2011 22:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





DIETNI KOLAČ

Sestavine:
5 – 6 beljakov
5 dl moke tip 850
1 dl medu
1 dl vode
2,5 dl mleka
1 dl olja
1 pecilni prašek
vrečka začimb za medenjake
malo soli
4 – 5 žlic drobno nasekljanega ananasa

Priprava:
Beljake z malo soli stepemo v trd sneg. Med pomešamo z mlekom, vanj postopno vmešamo moko, presejano skupaj s pecilnim praškom, dodamo še vodo, olje in vrečko začimb za medenjake. Na koncu rahlo primešamo še stepene beljake. Maso stresemo v pekač, obložen s peki papirjem in jo poravnamo. Po vrhu potresemo kosce ananasa, ki jih prej malo poprašimo z moko (da se ne potopijo na dno pekača). Kolač nato pečemo 25 – 30 minut pri 180°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 28 Nov 2018 19:05; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25606
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Okt 2011 22:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





BELA TORTA

Sestavine:
za biskvit:
12 beljakov
2 skodelici sladkorja
1,5 skodelice moke
sok 1 limone
1 vanilijev sladkor
(1 skodelica je 250 ml)

za kremo:
2 kavni skodelici moke
6 kavnih skodelic mleka
250 g masla
200 g sladkorja v prahu
2 vanilijeva sladkorja
olupljeni sesekljani mandlji ali kokosova moka

Priprava:
Beljake stepemo v trd sneg, vmes postopoma žlico za žlico dodajamo sladkor. Zatem dodamo limonov sok in postopoma moko, ter mešamo z leseno kuhalnico, dokler se vse sestavine ne združijo v enakomerno in rahlo maso. Testo pečemo v tortnem modelu, ki smo ga predhodno namazali z maslom in posipali z moko, ali obložili s peki papirjem približno 20 – 25 minut pri 180°C. Ko se biskvit ohladi, ga vodoravno dvakrat prerežemo, da dobimo 3 oblate. Po spodnjem razmažemo tretjino kreme, da pokrijemo z drugim, le-tega premažemo z drugo tretjino kreme in pokrijemo s tretjim, tega pa po vrhu in po obodu premažemo s tretjo tretjino kreme in posujemo z olupljenimi nasekljanimi mandlji ali s kokosovo moko.
Krema: - Od celotne količine mleka ga vzamemo nekaj stran in v njem gladko razmešamo moko, ostalo mleko pa zavremo. Vanj vlijemo zmes z moko in kako minuto, dve kuhamo vse skupaj ob stalnem mešanju. Počakamo, da se ohladi, a maso vmes še večkrat premešamo, da se ne naredi skorjica. Medtem zmehčano maslo temeljito razmešamo s sladkorjem in z vanilijevim sladkorjem, dodamo dobro ohlajeno zmes moke in mleka in mešamo toliko časa, da krema postane penasta.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 28 Nov 2018 19:00; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 1 od 9

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group