Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




NEZDRAVO ŽIVLJENJE
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 14:00    Naslov sporočila: NEZDRAVO ŽIVLJENJE Odgovori s citatom




ASPARTAM - tihi zastrupljevalec
( članek iz E-mesečnik Skrivnosti sveta 11/2006, Roy Goreya)


Aspartam je umetno sladilo, ki se dodaja mnogim napitkom (dietne pijače) in jedem (jogurti) in sladkarijam (bonboni, žvečilni gumiji).

Kljub izjemno široki uporabi v sodobni prehrani povzroča zaskrbljujoče simptome, od izgube spomina, pa vse do tumorja na možganih. FDA (ameriška uprava za hrano in zdravila), ga je odobrila kot "varen" dodatek hrani, toda v resnici je aspartam ena izmed najnevarnejših snovi, ki jo mešajo v hrano nepoučene javnosti.

Aspartam je strokovno ime za umetni sladkor, znan tudi pod zaščitenimi imeni NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Odkrili so ga po naključju leta 1965, ko je James Schlatter, kemik družbe G. D. Searle, testiral neko zdravilo proti čiru na želodcu.

Leta 1981 je bil aspartam odobren za uporabo v hrani, za sladkanje gaziranih pijač pa leta 1983. Leta 1985 je družba Monsanto kupila družbo G. D. Searle, ki jo je potem razdelila na dve samostojni hčerinski družbi, Searle Pharmaceuticals in NutraSweet Company.

Aspartam je kriv za več kot 75 odstotkov negativnih reakcij na živilske aditive, ki jih prijavljajo na FDA. Mnoge izmed teh reakcij so zelo resne, med njimi epileptični napadi in smrt, kot je mogoče prebrati že februarja 1994 v poročilu ameriškega ministrstva zdravja in socialnih služb.

Med 90 različnimi dokumentiranimi simptomi zaradi aspartama, ki so navedeni v tem poročilu, so glavoboli in migrene, vrtoglavica, izguba zavesti, slabost, otrplost, krči v mišicah, povečanje teže, kožni izpuščaj, depresija, utrujenost, razdražljivost, pospešeno delovanje srca, nespečnost, težave z vidom, izguba sluha, težave z dihanjem, napadi panike, motnje v govoru, izguba okusa, brenčanje v ušesih, vrtoglavica, oteženo pomnjenje in bolečine v sklepih.

Znanstveniki, ki so proučevali stranske učinke aspartama, ugotavljajo, da uživanje tega sredstva lahko povzroči, spodbudi ali poslabša kronične bolezni, kot so tumor na možganih, multipla skleroza, epilepsija, sindrom kronične utrujenosti, Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen, duševna zaostalost, limfom, deformacije pri novorojenčkih, bolečine v mišicah in diabetes.

Glavne sestavine aspartama so: aspartinska kislina (40%), fenilalanin (50%) in metanol (10%). Še posebej problematičen je metanol, ki je smrtno nevaren strup. Pri segrevanju aspartama nad 30°C se tvori prosti metanol, ki lahko povzroči zastrupitev.

In še priporočilo za konec:
Ko bomo naslednjič kupili kakšen proizvod, na katerem piše z velikimi črkami BREZ SLADKORJA!, si poglejmo drobni tisk na etiketi. Če bo na njej pisalo, da vsebuje aspartam, potem se igramo s svojim zdravjem in z zdravjem svojih otrok. Zato dvakrat premislimo, kaj bomo storili, ko nas bo naš malček naslednjič prosil za žvečilni gumi brez sladkorja …

Vir: Deloma povzeto po Reviji Misteriji, oktober 2006

LP Bučka Crying or Very sad

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 02 Nov 2011 15:09; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 15:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



ASPARTAM II.
Oglejte si spodnjih 6 filmčkov (prevedeni so v hrvaški jezik!), morda vas bo streznilo Shocked in boste prenehali uživati žvečilne gumije brez sladkorja, umetne pijače, industrijsko pecivo, osvežilne bonbone, itd. ... Confused


Aspartam – sladka beda zastruplja svet

1/6
http://www.youtube.com/watch?v=p-2DBnPPMG0

2/6
http://www.youtube.com/watch?v=xltQGQOx3oE&feature=related

3/6
http://www.youtube.com/watch?v=cCWE_64cFyk&feature=related

4/6
http://www.youtube.com/watch?v=hZQZQkfFSMk&feature=related

5/6
http://www.youtube.com/watch?v=ETa5BXucCkw&feature=related

6/6
http://www.youtube.com/watch?v=8kxVRKhirEI&feature=related

Preberite si še spodnji tekst in se malo zamislite ... Question

http://www.galaksija.com/aspartam.htm

LP Bučka Crying or Very sad

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 15:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



ASPARTAM III.

Izvedela sem, da ima umetno sladilo ASPARTAM novo ime ... zdaj se menda imenuje AMINO SWEET! Rolling Eyes
Ko so se ljudje končno pričeli prebujati in se vse bolj pričeli zavedati nevarnosti aspartama za zdravje Question, so mu proizvajalci, namesto da bi ga umaknili iz proizvodnje in prodaje, raje spremenili ime, upajoč, da so ljudje prebutasti, da bi to opazili Razz. No, saj tisti, ki uporabljajo izdelke z aspartamom, so po moje nekateri zares butasti, mnogo jih je pa le nepoučenih Confused!
To sem našla na internetu, na nekih tujih (ameriških? angleških? avstralskih? ... ) spletnih straneh, a bi jih težko spet našla Smile. Vendar pa kaže, da so tam že precej bolj osveščeni glede tega, kaj se dogaja okoli aspartama Cool. Ni narod tako butast, kot si proizvajalci strupov mislijo Rolling Eyes! Ne razumem pa tega ... ali se zastrupljevalci ne zavedajo, da s tem zastrupljajo tudi sebe in svoje bližnje Shocked

Evo, malo sem poguglala in našla nekaj linkov s tujih spletnih strani: Smile


http://www.healthcentral.com/diabetes/c/1071/105095/aspartame-amino

http://www.naturalremediesblog.net/beware-aspartame-to-be-renamed-amino-sweet/

http://www.topix.com/forum/world/australia/TSVJCCOGEHMVRC6SH

LP Bučka
Smile
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 15:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



ASPARTAM IV.


Kako se je v naših žvečilnih gumijih in pijači znašel strup?


Preden se prihodnjič odločimo za 'lahko' pijačo ali žvečilne gumije brez sladkorja, dvakrat premislimo.

Morda se zavedamo nevarnosti sladkorja in menimo, da se bomo pred njimi obvarovali z uživanjem umetnih sladil, ali z njimi celo lažje shujšali. Žal nič od tega ni res in aspartam ostaja pogosta sestavina v živilih le zaradi finančnih interesov proizvajalcev, politikov in drugih. Prav ti so nas namreč prepričali, da so umetna sladila varna, s tem pa dobro napolnili svoje žepe.

Če začnemo pri osnovah – aspartam je nastal v laboratoriju ... in česar ni izdelala narava, naše telo ne prepozna, kar privede do težav. Aspartam je nastal leta 1965 povsem po nesreči, ko je znanstvenik James M. Schlatter po pomoti polil sestavine, iz katerih je izdeloval zdravilo za razjede na želodcu, polizal prst in ugotovil, kako sladek je.

Odobritev aspartama je pravi triler škandalov, podkupnin in drugih sumljivih poslov farmacevtske industrije, ameriških korporacij in FDA, ki je sprva zavrnila aspartam, saj je ugotovila, da je o njegovi varnosti premalo podatkov, ter da pri živalih povzroča tumorje. A aspartam je rešilo dejstvo, da je milijardo dolarjev vredna dietna industrija prav v tistem času iskala nadomestilo za ciklamat. Pod finančnim pritiskom velikih družb so kmalu klonili laboratoriji, ki so raziskovali varnost aspartama, medtem ko so neodvisne študije dokazovale vse njegove stranske učinke.

Ko so leta 1977 zdravniki od FDA zahtevali ponovno preveritev podatkov, ki so jih predložili ustvarjalci aspartama, je kriminalna preiskava pokazala več nepravilnosti. Poginule živali niso bile pregledane takoj po smrti in so tako preveč razpadle, da bi bili rezultati merodajni, tumorje pa so izrezali iz živali ali jih označili za otekline. A industrija je imela še enega asa v rokavu in zaposlila tožilca, ki je sicer vodil raziskavo, proces proti aspartamu pa je zastaral. Na podoben način je odlično plačano službo dobil dr. Hayes, ki mu je kljub nasprotovanju sodelavcev preko političnih zvez uspelo doseči odobritev aspartama.

Da aspartam povzroča hude težave z zdravjem, je danes jasno kot beli dan. Najpogostejši stranski učinek so migrene, ostali pogosti pa nihanje razpoloženja, poslabšan vid, napadi, nespečnost, halucinacije, trebušni krči, izguba spomina, slabost in driska. Znanstvenike upravičeno skrbi, da je aspartam kriv za številne nevrološke težave in rakava obolenja.

In nenazadnje, aspartam nam ne pomaga shujšati ... prav nasprotno ... željo po hrani celo poveča, ker povzroča sproščanje inzulina in leptina, ki pospešujeta hranjenje maščob v telesu.

Vir: http://lifestyle.enaa.com

LP Bučka
Crying or Very sad

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 16:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Nevarni E-ji v hrani


Nekateri dodatki lahko stopijo v interakcijo z naravnimi sestavinami, nekateri lahko zmanjšajo izkoristek hranilnih snovi, nekateri pa so dokazano rakotvorni. "Vsi registrirani dodatki k prehrani, ki so dovoljeni, imajo oznako E.

Ravno zato, ker E-ji predstavljajo mešanico vseh dodatkov, potrebnih in nepotrebnih, naravnih, sinteznih in celo gensko spremenjenih, je za navadnega laika zelo težko vedeti, kaj je zares v izdelku," o dodatkih k prehrani pojasnjuje novinarka in raziskovalka, vodja projekta "Skupaj za zdravje človeka in narave" Sanja Lončar.

Večine ne potrebujemo
Pri tem je treba vedeti, da vsi E-ji niso nevarni. Med dodatki, označenimi s to oznako, najdemo tudi barvilo rdeče pese, vitamin C, izvleček korenčka in podobno. Res pa je, da je "trenutno registriranih na tisoče E-jev. Večina je nepotrebnih in so le kozmetični pripomoček", utemeljuje Lončarjeva. Tako je veliko dodatkov k prehrani le za okrepitev okusa, barve ali umetne arome.

Raziskava
Pred dobrim letom je britanska študija odkrila povezavo med določenimi barvili in povečano pretirano dejavnostjo otrok. Slednja pa je bila tudi eden od razlogov za vnovična pregledovanja prehrambnih dodatkov. Evropska agencija za varno hrano (EFSA) tako v državah Evropske unije izvaja obširna preverjanja dovoljenih dodatkov v prehrani.

EFSA tako oceni, ali so dodatki v hrani še v varni v luči najnovejših znanstvenih dognanj. Za obveščenost potrošnikov o tem, kaj hrana, ki jo kupujejo, vsebuje, pa morajo biti vsi aditivi v prehrani označeni z nazivom (barvilo, konzervans ...) ter s črko E (bodisi s popolnim imenom). EFSA pa oceni vsak aditiv, preden ta vstopi na trg.

Posledice
Uživanje prehrambnih dodatkov lahko vpliva na organizem na več načinov. Najbolj vprašljivo in škodljivo je dolgotrajno uživanje majhnih količin dodatkov, ki lahko izzovejo subkronične učinke, obstaja nevarnost anogranskih primesi v dodatkih, nekateri dodatki, kot so denimo konzervansi, lahko povzročijo alergijske reakcije. Nekateri so rakotovorni.

V izogib škodljivim učinkom dodatkov je zato pomembna dobra obveščenost.

Nevarni E-ji v hrani:

102, 104, 122, 123, 124, 127, 131, 132, 133, 142, 150, 151, od 210 do 228, 310, 311, 312, 320, 321, 407, od 412 do 414, od 620 do 625, 951
(aspartam!) , 952, 954, za otroke tudi 420.

Vir: www.zurnal24.si

LP Bučka
Crying or Very sad

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 19:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ALI

MASLO ali MARGARINA


Margarina je bila najprej narejena za pospeševanje debeljenja puranov, ko pa je le-ta izzvala pravi pomor puranov, so ljudje, ki so vložili veliko denarja v raziskave, želeli le-tega na nek način nadoknaditi. Pa so staknili skupaj glave in razmišljali, kaj storiti s tem proizvodom, da bi jim vrnil vloženi denar.
Margarina je bila tedaj neka bela snov, ki ni bila niti najmanj podobna prehranskemu proizvodu, zato so ji dodali rumeno barvo in nekatere druge (kao hranilne) dodatke ter jo začeli prodajati kot zamenjavo za maslo.

In kakšna je pravzaprav razlika med margarino in maslom?

Oba proizvoda imata približno enako kalorično vrednost. Vendar ... uživanje margarine lahko poveča srčne bolezni pri ženskah za 53% v primerjavi z maslom, kot to navajajo najnovejše raziskave Harvard Medicala.

MASLO ...
- je nekoliko bogatejše z nasičenimi maščobami (8 g) v primerjavi z margarino (5 g)
- uživanje masla povečuje absorbiranje mnogih drugih hranljivih snovi iz drugih živil
- maslo vsebuje poleg maščobe še druge hranilne snovi, ki jih margarina nima ( tiste, ki jih ima, so ji bile dodane umetno!)
- maslo je mnogo okusnejše od margarine in lahko pojača in izboljša okus drugi hrani
- maslo je sestavni del prehrane ljudi že stoletja, medtem ko je margarina v uporabi šele nepolnih 100 let.

MARGARINA ...
- vsebuje veliko maščobnih kislin
- za 300% povečuje možnost prezgodnje smrti zaradi obolenja srčnih žil
- za 500% povečuje možnost prezgodnje smrti zaradi raka
- v telesu povečuje skupni slab holesterol (LDL) in zmanjšuje dobrega (HDL)
- zmanjšuje kakovost materinega mleka
- zmanjšuje (ovira) imunske reakcije organizma
- zmanjšuje proizvodnjo inzulina
- samo za eno molekulo se razlikuje od plastike
- v njej je poleg barve dodanih še 27 raznih drugih sestavin

Že samo našteta dejstva so dovolj, da se odločimo za izogibanje margarini do konca življenja, kot tudi ostalim hidrogeniziranim proizvodom. (Hidrogenizacija pomeni, da je snovi dodan vodik, pri tem pa se spremeni njena molekularna struktura.)
O škodljivih lastnostih margarine se lahko prepričamo tudi sami. Naredimo poskus - kupimo zavitek margarine, odvijmo jo in jo pustimo kak teden na izbranem senčnem mestu, recimo v garaži. Čez nekaj dni bomo opazili nekaj zanimivih pojavov:

- niti ena muha, niti najbolj nadležna sadna mušica, se v tem času ne bo približala margarini (že samo to dejstvo bi nam moralo veliko povedati!)

- margarina se ne bo pokvarila niti ne bo izgubila vonja, to pa zato, ker nima prehrambene vrednosti. Na njej se tudi ne bodo naselile niti glivice niti plesni. Zakaj? Ker je margarina pač skoraj plastika!

Bi vi stopili svojo plastično posodo in si jo namazali na kruh?

Vir: e-mail

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 17 Mar 2014 22:31; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 19:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Dokazi iz študije: margarina uničuje možgane in poneumlja


Pred kratkim je krožil poučen mail o razlikah med maslom in margarino. Razveseljivo je, da se ljudje vse bolj osveščajo. Kajti: margarina je plastika – v laboratoriju izdelan, popolnoma nenaraven maščobni zvarek, ki je za telo škodljiv in povzroča celo vrsto bolezni – med njimi raka, diabetes, srčnožilne bolezni, možganske bolezni – in pregodnjo smrt.

Ne samo, da je to skrajno škodljiv umeten izdelek in nikakor ne hrana, ampak je narejena tudi iz smrtonosnih industrijsko pridobljenih rastlinskih olj, ki povzročajo v telesu huda vnetja.

Kot da to še ni dovolj, so te maščobe povrhu še hidrogenirane

Toda ... žal so umetni izdelki neprimerno bolj donosni za izdelovalce kot pa naravna hrana, saj v njih lahko uporabijo kup poceni sintetičnih polnil, medtem ko mora prava hrana nekje zrasti in je to ne le odvisno od vremena in okolja, temveč tudi od pridnih človeških rok. Zato se izdelovalci poslužujejo vsakovrstnih umazanih tehnik za prodajo.

Gotovo ste opazili, da izdelke neumorno reklamirajo (kar v bistvu plačujete vi) – saj kdaj pa ste že na TV videli reklamo za ohrovt, košček naravnega mesa ali recimo kokosovo maslo? - Poleg tega pa vanje dodajajo cel kup "zdravih" sestavin, ki naj bi te umetne packarije "obogatile" in jih s tem naredile bolj privlačne.

Bolj ko se kopičijo dokazi o škodljivosti margarine, več cenenih dodatkov bodo zločinski izdelovalci te anti-hrane natrpali vanjo. Omega-3, betakarotin, laneno olje, fitosteroli ... čakamo le še, da bodo našli način, kako vanjo vgraditi zlato ribico, ki vam vsakokrat, ko odprete hladilnik, izpolni tri želje.

Največja tragedija pri vsem tem je to, da nam margarino skušajo podtakniti kot nekakšno domnevno bolj zdravo zamenjavo za maslo. To ne bi moglo biti dlje od resnice, pa čeprav se na plastičnih vsebnikih šopirijo napisi "ZDRAVO", "NARAVNO", "BREZ HOLESTEROLA" in "ZA ZDRAVJE VAŠEGA SRCA".

Sploh ni res, da holesterol povzroča srčna obolenja, o čemer bo govora kdaj kasneje, medtem pa imejte pred očmi predvsem to, da je margarina nekaj, kar bi bilo definitivno treba prepovedati veliko prej kot pa cigarete ali celo trde droge. Še zlasti, ker je v njej pogosto tudi škodljvo sojino olje – kjer je soja, se pa hitro prikradejo zraven tudi gensko spremenjeni organizmi.

Študij, ki potrjujejo neizmerno škodljivost margarine, je nešteto. Poglejmo samo tri novejše:


Če vam je mar za zdravje vašega otroka, nikar ne pustite, da bi v šoli ali kjerkoli jedel margarino. Raziskovalci iz University of Auckland so namreč ugotovili, da so imeli triinpolletni otroci, ki so vsak dan jedli margarino, nižji IQ od svojih vrstnikov, ki margarine niso jedli. Če se je ta prehrana nadaljevala, pa so bile razlike v IQ do njihovega 7. leta starosti še precej večje.


Druga študija, objavljena v Lancetu, je prav tako potrdila škodljivost transmaščob in njihove številne slabe posledice za telo – poleg srca so resnično izjemno škodljive tudi za možgane.


Kopičijo se tudi dokazi, da je margarina (in ne maslo!) tista, ki povzroča srčne napade. Študija, imenovana Uživanje margarine in posledični pojav koronarne srčne bolezni pri moških, je v celoti podprla rezultate slavne Framinghamske študije o srčnih boleznih (Framingham Heart Study), v kateri so veliko število ljudi spremljali kar 20 let in beležili vse pojave srčnih napadov. Ko se je povečal vnos margarine, je takoj poraslo tudi število srčnih infarktov. Ko pa so moški povečali vnos masla, je število srčnih napadov močno upadlo. To pa še ni vse! V drugem desetletju študije je imela skupina, ki je jedla več margarine, kar za 77 % več srčnih napadov kot skupina, ki se margarine ni dotaknila.



Izogibanje margarini torej ne le čuva vaše možgane, ampak vam tudi rešuje življenje. Ne dotaknite se je v nobeni obliki, nasploh se izogibajte vsem umetnim izdelkom, prav tako pa tudi neizmerno škodljivim rastlinskim oljem, ki niso bila pridobljena s hladnim stiskanjem, ker povzročajo vnetja, presnovne bolezni, debelost in tudi raka.

Žal ni tako, da je rastlinska hrana vselej zdrava – če jo dobijo v roke brezvestni prehranski giganti in jo spremenijo do neprepoznavnosti, zagotovo ni tako.

Ne pozabite: vse kupljene sladice, piškoti itd. ... tudi če imajo oznako BIO – VSEBUJEJO MARGARINO!!! Prav tako vsi kupljeni, industrijsko narejeni vegetarijanski namazi, paštete in podobne umetne zadeve Če ne uživate mesa, jejte zelenjavo v nepredelani obliki (ali pa namaze naredite sami, z zdravimi olji, kot je olivno, sezamovo, laneno, konopljino … tudi hladno stiskano bučno olje je v redu), ne pa kupovati izdelkov!

Maslo je naravna hrana in je zato zdravo! Če je le mogoče, pa kupujte domače maslo od kmeta, iz mleka govedi humane reje in proste paše. Sama prosta reja tudi še ni vse, biti mora tudi ekološka. To zagotavlja, da v maslu ne bo ostankov pesticidov, hormonov, umetnih gnojil, antibiotikov in cepiv. Ker maslo vsebuje veliko kratkoverižnih in srednjeverižnih trigliceridov, je dobro za energijo, poleg tega se te maščobe NE skladiščijo v telesu.

Podobno velja za kokosovo maslo (če je deviško stiskano – ne kupujte pa kokosovega masla v raznih Lidlih in Hoferjih, tam imajo kocke brez vonja po kokosu, to je spet predelan industrijski izdelek …) Maslo vsebuje kar nekaj vitaminov, gotovo pa niste vedeli, da vsebuje recimo več vitamina A kakor korenje. Vsebuje pa tudi vitamin E in selen, ki varujeta proti raku, vse tri snovi pa skupno tudi ščitijo srce pred učinki prostih radikalov.

Reference:

1 Theodore, RF., Thompson, JMD., et al. “Dietary patterns and intelligence in early and middle childhood,“ Intelligence. 2009; 37(5):506-513.
2 C. Oomen, M. Ocke, et al, “Association between trans fatty acid intake and 10-year risk of coronary heart disease in the Zutphen Elderly Study: The Lancet, Volume 357, Issue 9258, Pages 746-751.
3 Matthew W. Gillman, L. Adrienne Cupples, et al. “Margarine Intake and Subsequent Coronary Heart Disease in Men” Epidemiology, Vol. 8, No. 2 (Mar., 1997), pp. 144-149.
4 Price, Weston, DDS. Nutrition and Physical Degeneration, 1945, Price Pottenger Nutrition Foundation, Inc., La Mesa, California.

Vir: e-mail

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 21:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Mc'Donald's ... DA ali NE

Moški, ki je delal poskus, kako junk food vpliva na organizem, in se nekaj tednov hranil izključno pri Mc'Donald's-u Rolling Eyes,
se je dobesedno igral z življenjem. Shocked
Njegov zdravnik mi s tistimi nabuhlimi mešički pod očmi tudi zelo nezdravo deluje! Smile


(Filmčki so sinhronizirani v nemščino, razumeli pa jih bodo tudi tisti, ki obvladajo angleščino)

SUPER SIZE ME 1/7
http://www.youtube.com/watch?v=tobi_z9dwzw&feature=related
SUPER SIZE ME 2/7
http://www.youtube.com/watch?v=-bOLg4ib-HE&feature=related
SUPER SIZE ME 3/7
http://www.youtube.com/watch?v=GFJ0im35PQs&feature=related
SUPER SIZE ME 4/7
http://www.youtube.com/watch?v=mv2b9heQjFg&feature=related
SUPER SIZE ME 5/7
http://www.youtube.com/watch?v=3sbbrpBLnRE&feature=related
SUPER SIZE ME 6/7
http://www.youtube.com/watch?v=Ass28OQMREw&feature=related
SUPER SIZE ME 7/7
http://www.youtube.com/watch?v=LTCOx8-WAVA&feature=related

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 22:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Kateri sladkor je najboljši?


Oznaka "nezdrav" se je belega sladkorja že prijela, vedno več dilem pa sproža tudi rjavi. Če ste zagovornik slednjega, bodite pozorni, da ne boste kupili mačka v žaklju. Kateri je torej pravi? Sladkor ali saharoza je enostavna molekula, ki jo organizem razgradi na glukozo in na ta način telesne celice oskrbi s potrebno energijo.

Pridobivajo ga iz tako imenovanih sladkornih rastlin, kot sta sladkorna pesa in sladkorni trs. Razlika med belim in rjavim sladkorjem se pojavi med obdelavo. Beli ali rafiniran sladkor med procesom obdelave izgubi vse rastlinske pigmente in nekatere minerale, medtem ko se rjavi sladkor popolni obdelavi izogne.

Ne nasedajmo proizvajalcem
Ko govorimo o rjavem sladkorju, se moramo zavedati, da je na tržišču vedno več sladkorjev z imenom rjavi, kar pa ne pomeni, da je sladkor res neobdelan. Vse več proizvajalcev zaradi trenda po bolj zdravem življenju sladkor le obarva in poimenuje rjavi, pa čeprav se takšen sladkor od belega čisto nič ne razlikuje.

Kateri je pravi?
Da proizvajalcem ne bi nasedli, je prvi in najenostavnejši korak ta, da preberemo oznako na embalaži. Preverimo, ali je rjavi sladkor narejen iz sladkornega trsa ali pese. Pravi rjavi sladkor pridobivajo s postopkom kristalizacije soka sladkornega trsa, prepoznamo pa ga lahko tudi po značilnem vonju in okusu, ki ga ne moremo zgrešiti.

Energijska vrednost
Čeprav se beli in rjavi sladkor po energijski vrednosti ne razlikujeta veliko, se prednost rjavega sladkorja pokaže pri vsebnosti drugih telesu potrebnih snovi. Rjavi sladkor, za razliko od belega, vsebuje tudi minerale, kot so kalij, kalcij, natrij, magnezij in fosfor, v njem lahko najdemo tudi nekaj vitamina B.

Prednost rjavega
Se še spomnimo, ko smo pisali o tem, da sladkor krade vitamine? Telo jih, tako kot tudi minerale, potrebuje pri njegovi razgradnji. In ker jih beli sladkor ne vsebuje, s tem porablja zaloge vitaminov in mineralov, shranjenih v telesu, kar lahko dolgoročno telo izčrpa. Če ne drugega, je rjavi sladkor bolj zdrav zaradi tega, ker telo oskrbi s snovmi, potrebnimi za njegovo razgradnjo.

Bodimo zmerni
Ne glede na to, ali uporabljamo belega ali rjavega, bodimo pri njegovi uporabi zmerni, če se le da, pa se mu popolnoma izognimo. Za začetek je dovolj, da čaj ali kavo sladkamo le z eno žličko rjavega sladkorja in da se mu pri pripravi sadnih napitkov in solat sploh popolnoma izognemo.

Vir: www.zurnal24.si

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 22:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



O ŠKODLJIVOSTI SLADKORJA


Prečiščen sladkor zagotovo debelost povzroča,
ker slinavka zato več inzulina v kri izloča.
Ta sladkor pa nato telo shranjuje kot maščobo –
prav kmalu si s sladkorjem, škrobom skvaril boš podobo!

Spoznanju temu se spoznanje hujše pridružuje:
V telesu inzulin razgradnjo sala preprečuje,
ker vpliv topilca sala – glukagona – omejuje.
Naj tvorijo holesterol, še jetrom narekuje,

nato pa ga h kopičenju v arterijah vzpodbuja,
s tem pa maščobnih strdkov tvorbo v stenah žil pobuja.
Hormon na srčne mišice povečanje še vpliva,
na kar srce lahko vsak hip z infarktom se odziva.


Avtorica: Ljuba Žerovc
http://www.modrostizbrane.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 22:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



STRES IN TEŽA

Stres telesu ukazuje
izločati adrenalin.
Ta glukoze v kri nasuje,
da bi ti ne grozil pogin.

Če ti gibanje je tuje,
ker lene sorte si fakin,
sladkor slinavki svetuje,
naj proizvede insulin.

Ko ta v krvi se pojavi,
glukoza pade pod nivo,
v mastne celice se spravi,
ti pa začutiš lakoto.

Spraviš se na sladkarije,
ker najbolj vzbujajo ti tek,
slinavka hormon spet vlije,
ker je sladkorja na pretek.

In ob vsakem novem stresu,
ta vražji ples se ponovi.
Kmalu se ti na telesu
maščob zaloga naredi.


Avtorica: Ljuba Žerovc
http://www.modrostizbrane.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 22:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Najnevarnejši strup je sladkor


Čeprav je sladkor eno najpomembnejših hranil, je hkrati tudi skrajno toksičen.
Nič ni bolj kritično za človekovo zdravje kot sladkor. Sladkor ali natančneje glukoza je gorivo, iz katerega pridobivamo energijo. Od sposobnosti nadziranja ravnovesja glukoze v telesu in sproščanje njenega energijskega potenciala sta odvisni tudi naša telesna in duševna energija. Največ glukoze potrebujejo možgani, ki porabijo približno četrtino energije, ki jo telo predela iz hrane, sledijo jetra in skeletne mišice. Ostanek porabijo srce, imunski sistem in drugi organi.

Uradna medicina je v preteklosti priznavala le eno vrsto nepravilne koncentracije sladkorja v krvi – sladkorno bolezen. Danes vemo, da obstajajo komaj opazne stopnje takšnega neravnovesja, ki so lahko pomemben znanilec zdravstvenih težav, sladkorna bolezen pa je preprosto le zadnja stopnja.

Sladkor je oksidant – oksidira in poškoduje določene snovi, zlasti beljakovine. Toksični stranski produkt glukoze je t.i. AGE. Če po krvi potuje preveč glukoze, ta okvari celice in povzroči, a se hitreje starajo. AGE okvari tudi krvne maščobe, saj oslabi sposobnosti telesa, da bi se znebilo odvečnega holesterola, ter kolagen, zaradi česar je koža manj elastična.

Večina telesnih celic zahteva nemoteno delovanje inzulina, ki spodbuja vsrkavanje glukoze v jetra in mišične celice, vendar obstajajo trije organi, ki tega ne potrebujejo – ledvice, oči in živci. Tako pri sladkorni bolezni kot pri sindromu X postanejo preobremenjeni zaradi glukoze. To nam pojasni, zakaj so slepota, bolezni ledvic in okvare živčevja tako pogosti zapleti sladkorne bolezni.

Diabetes je stanje , pri katerem je koncentracija sladkorja v krvi močno povišana, saj telo presežne glukoze iz krvi ne more prenesti v celice in je tam uskladiščiti. Kri je za glukozo (končni proizvod presnove ogljikovih hidratov) le "transportno sredstvo" do celic, zato presežek glukoze v krvi pomeni, da je v celicah primanjkuje; to se odraža v duševni in telesni utrujenosti in občasnih izgubah zavesti.

Poznamo dve poglavitni vrsti sladkorne bolezni, ki imata različna vzroka. Bolezen se začne tako, da imunski sistem uniči celice v trebušni slinavki, ki proizvaja inzulin. Druga vrsta je od inzulina neodvisna sladkorna bolezen, ki se pojavi v odrasli dobi. Znana je pod imenom diabetes mellitus. Osnovni vzrok zanjo je nepravilna prehrana, glavni krivec pa sladkor. Zdravimo jo s skrbno urejeno dieto. Tretja, prehodna oblika sladkorne bolezni se lahko pojavi med nosečnostjo.

Čeprav je res, da je od inzulina odvisna sladkorna bolezen genetsko pogojena, je to le del resnice. Pokazalo se je, da dedno dovzetni otroci, ki so bili delno dojeni vsaj sedem mesecev ali izključno dojeni vsaj tri do štiri mesece, bistveno redkeje obolijo za to vrsto sladkorne bolezni. Tveganje je manjše tudi pri otrocih, ki ne dobivajo kravjega mleka do četrtega meseca starosti ali dlje. Dr. Hans – Michael Dosch, profesor imunologije v New Yorku, je v mlečnih izdelkih odkril poseben dejavnik, bovinski serumski albumin (BSA), ki povečuje verjetnost nastanka sladkorne bolezni; dokazal je, da neugodno deluje na celice trebušne slinavke. Domneval je naslednje: če pridejo otroci, dednostno nagnjeni k sladkorni bolezni, v stik z BSA še pred dopolnjenim četrtim mesecem starosti (ko črevesna stena še ni popolnoma razvita in je delno prepustna), se bo organizem na BSA odzval z alergijsko reakcijo, pri katerem bodo imunske celice pomotoma uničile ne le molekule BSA, temveč tudi tkivo trebušne slinavke. Na podlagi teh dokazov je tveganje za nastanek sladkorne bolezni za polovico manjše, če dojenčkov v prvih šestih mesecev starosti ne hranimo z mlečnimi izdelki. Žal pa lahko BSA s hrano, ki jo uživa mati, preide tudi v materino mleko. Če doječe matere ne uživajo govejega mesa in mlečnih izdelkov, tveganja za razvoj od inzulina odvisne sladkorne bolezni pri otrocih, ki so za to genetsko dovzetni, praktično ni. Zgodnje uvajanje mlečnih izdelkov v otrokovo prehrano, ki lahko povzroči alergijo na BSA, je sicer eden izmed takšnih dejavnikov, zagotovo pa ni edini.

Sladkorna bolezen pri odraslih je posledica nepravilne prehrane

Nepravilna prehrana pomeni za telo in njegovo sposobnost prilagajanja izjemen stres. Pravzaprav je čudež, da za sladkorno boleznijo zboli le 10 % prebivalstva, če pri tem upoštevamo ne le porasta porabe sladkorja, temveč tudi splošen upad porabe vlaknin (ki sicer upočasnijo sproščanje naravnega sladkorja iz hrane v krvni obtok) ter vsesplošno pomanjkanje vitaminov in mineralov, ki so potrebni za presnovo, prenos ter izrabo sladkorja. Zapleti pri sladkorni bolezni so slepota, bolezni ledvic, srca in ožilja ter okvare živčevja.

Novi dokazi potrjujejo, da sladkorna bolezen odraslih nastaja počasi in postopoma. Preden se razvije, ima lahko prizadeta oseba različne stopnje disglikemije, tj. neravnovesja vsebnosti krvnega sladkorja. To se najprej kaže kot odpornost proti učinkom inzulina – neobčutljivost za delovanje hormona. Ko uživamo ogljikove hidrate, telo proizvaja inzulin, ki naj bi pomagal odstraniti glukozo iz krvnega obtoka. Simptomi bolezni so utrujenost, slabost, omotičnost, živčnost, razdražljivost in težave zbranostjo. Bolnik je pogosto debel, ima tudi močno željo po sladkorjih ali poživilih – slaščicah, čokoladi, kavi, čaju ali cigaretah.

Bolnik se začne rediti, ker mehanizmi telesne presnove ne morejo učinkovito odstraniti glukoze iz krvi, zato se prilagodijo stanju in jo skladiščijo kot maščobe, od nje nimajo nikakršne koristi in so pogosto neprestano utrujene.

Odpornost proti inzulinu , znano tudi kot sindrom X, ima obsežne posledice za zdravje. Povezana je z boleznimi srca in ožilja, povišano vrednostjo holesterola, vnetnimi boleznimi, protinom in nenazadnje – sladkorno boleznijo. To je slaba stran. Druga stran pa je, da lahko s pravilnim vzdrževanjem koncentracije krvne glukoze omejimo tveganj vseh teh glavnih vzrokov za prezgodnjo smrt.

Ugotavljanje sindroma X
Konvencionalne preiskave za ugotavljanje sladkorne bolezni (ki zajemajo merjenje vsebnosti krvnega sladkorja po zaužitju sladkega obroka, npr. oslajenega napitka) sicer potrdijo ali zanikajo navzočnost sladkorne bolezni, ne zaznajo pa navzočnosti sindroma X in zato niso učinkovit zgodnji znak za preplah. Sindrom lahko odkrijemo s hkratnim merjenjem vsebnosti inzulina v krvi. Če je koncentracija inzulina visoka, glukoza pa sorazmerno visoka še dve uri po zaužitju izmerjene količine glukoze, obstaja sum na odpornost proti inzulinu. Inzulin očitno ne deluje pravilno, zato je koncentracija sladkorja v krvi še vedno visoka, telo pa še vedno tvori inzulin. Druga krvna preiskava, ki je natančnejša, meri »glikozirani« hemoglobin – ugotavlja, do kakšne mere so rdeče krvne celice postale obložene s sladkorjem. Če je koncentracija sladkorja v krvi pogosto previsoka, ker so celice odporne proti inzulinu, se rdeče krvne celice počasi prevlečejo z glukozo. Oba opisana testa lahko pravi vaš splošni zdravnik.

Nevarnosti prevelike količine inzulina
Inzulin je kemično zelo močna snov, zato si ga v krvnem obtoku ne želimo v prevelikih količinah: spodbuja nastajanje stresnih hormonov v nadledvičnih žlezah, hkrati pa zavira nastajanje DHEA hormona, ki varuje pred stresom. Končni rezultat prevelike količine inzulina je tako manjša odpornost proti stresu. Preveč inzulina spodbuja tudi nastajanje testosterona, to pa poruši ravnovesje spolnih hormonov in povzroči nabiranje maščevja na trebuhu in zgornjem delu telesa.

Inzulin pa ne deluje sam. Proizvajajo ga najpomembnejši vitamini in minerali, ki mu tudi pomagajo pri delu. Vitamina B6 in mineral cink sta pomembna za njegov nastanek, navzočnost kroma pa bistveno poveča njegovo učinkovitost. Pomanjkanje kroma zato prisili telo, da prideluje več inzulina. S povprečno prehrano dobi telo le približno 30 kilojoulov (kJ) kroma na dan: veliko se ga izgubi s prečiščevanjem živil – kar 90 % kroma iz moke, riža in sladkorja. Dodajanje kroma na dan (200 kJ) pomaga izravnati ravnovesje sladkorja v krvi, zmanjša potrebo po inzulinu, zniža vsebnost holesterola in trigliceridov v krvi ter poveča raven lipoproteinov visoke gostote.

SPREMENITE PREHRANO

Ker osnovni vzroki tičijo v prehrani, je za preprečevanje in nadziranje neravnovesja krvnega sladkorja najbolje, da začnete uvajati spremembe v načinu prehranjevanja. Ker je sposobnost nadziranja koncentracije sladkorja povezana z vzdrževanjem visoke energetske ravni, lahko naslednja priporočila vključite v svoj načrt za energetsko polno življenje.

1. - Omejite ali postopoma opustite uživanje vseh poživil in pomirjeval, vključno s kavo, pravim čajem, čokolado, cigaretami ali alkoholom! To je še zlasti pomembno za vse, ki kažejo znake odvisnosti (npr. redno pitje kave ali čaja vsak dan).
2. - Uživajte čim več polnovrednih živil! Sem sodijo rjavi riž, črni kruh, testenine iz polnovredne moke in naravna polnovredna živila, kot oreščki, semena, leča, fižol, sadje in zelenjava.
3. - Večina ogljikovih hidratov, ki jih zaužijete, naj bo na seznamu živil z nizkim glikemičnim indeksom! To so živila, ki svojo glukozo sproščajo počasi, npr. jabolka, oves, polnozrnata žita, leča, fižol, tofu in surova zelenjava.
4. - Osebe z nihanji koncentracije krvnega sladkorja (disglikemija) bodo lažje vzdrževale normalno koncentracijo, če bodo ob ogljikovih hidratih uživali malo mastne beljakovine. Pojeste lahko npr. nekaj oreščkov s sadjem ali pa tofu oz. ribo z rižem ali testeninami.
5. - Uživajte dodatke vitaminov C in skupine B, ki so potrebni za pravilno presnovo (visoki odmerki vitaminov skupine B in 2000 mg vitamina C na dan).
6. - Uživajte kompleksne dodatke antioksidantov. Tako boste preprečili okvare celic zaradi nastajanja toksičnih stranskih produktov glukoze.
7. - Osebe z disglikemijo lahko dodatno jemljejo 90 mg koencima Q10 in 100 mg lipoične kisline na dan.


Piše: Dr. Tanja Kašlik - Taisha v reviji Karma plus

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 22:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Kosmiči in müsliji so lahko prava sladkorna bomba


Čeprav proizvajalci kosmiče in žitarice za zajtrk promovirajo kot vrhunec zdravega prehranjevanja, pa je resnica pogosto drugačna. Kosmiči, blazinice in müsliji, ki so še posebej priljubljeni med otroki, pogosto vsebujejo velike količine sladkorja.
Pri nekaterih žitaricah otrok že pri zajtrku, v eni sami povprečni skodelici, zaužije več kot polovico dnevno priporočene količine sladkorja. Nekateri kosmiči vsebujejo kar 37% sladkorja. Dnevno priporočena kolčina sladkora je okoli 42 gramov za deklice, starejše od sedem let, ter okoli 50 gramov za fante, starejše od sedem let.
Pri nekaterih kosmičih se v štiridesetgramski porciji nahaja kar 15 gramov sladkorja. Previdno torej preberimo deklaracije, preden domov prinesemo tako "sladkorno bombo"!


V kosmičih več sladkorja kot v krofih, in soli več kot v čipsu

Raziskovalci v Veliki Britaniji so odkrili, da vsaj sedem vrst priljubljenih kosmičev vsebuje več sladkorja kot krof. Med slabšimi so se znašli na primer Kellog's Frosties z 11,1g sladkorja v 30-gramski porciji, kar pomeni tri čajne žličke sladkorja v majhni skledi.
Če to primerjamo z 8,6g sladkorja v domnevno precej nezdravih krofih, je očitno, da kosmiči niso najboljša izbira za zajtrk. Veliko sladkorja vsebuje tudi Nestle Cookie Crisp, namenjen otrokom, z 10,59g sladkorja na 30g izdelka. Tudi skleda Honey Cheerios vsebuje dve čajni žlički sladkorja.
A sladkor ni edina pomanjkljivost kosmičev. Skleda Kellogg's Corn Flakes namreč vsebuje več soli kot vrečka čipsa. Na kosmiče običajno ulijemo še homogenizirano in pasterizirano mleko, kar le še poslabša kakovost obroka. Zato ponovno razmislimo, preden otroku za zajtrk ponudimo kosmiče.

Vir: lifestyle.enaa.com


Bučka pravi Smile :
Po moje je še najboljše, če ovsene kosmiče pripravimo raje kar sami Smile, ker so sami po sebi zelo zdrava hrana Cool. V trgovini kupimo navadne ovsene kosmiče (ki jih je sicer treba skuhati), zvečer jih nekaj žlic namočimo v skodelici toplega prekuhanega mleka Smile, in ko se malo ohladijo, jih za čez noč postavimo v hladilnik, da se prepojijo, nabreknejo, in se tako zmehčajo Very Happy, zjutraj pa jih samo malo pogrejemo in jim dodamo nasekljano suho sadje, orehe, rozine, semena, lahko tudi kak košček temne čokolade (pač po svojem okusu) ... in zdrav zajtrk je pripravljen Exclamation Kupljenih mešanic pa se raje izogibajmo kot kuge, če hočemo sebi in svojim bližnjim dobro Exclamation

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 02 Nov 2011 23:50; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 22:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


Zelo poučen video STUDIA 12 v zvezi z (ne)zdravim prehranjevanjem otrok in mladine ... Question


http://studio12.si/zdravo-zivljenje/razno-ostali-prispevki/950-zdravje-na-12-nezdravi-prigrizki

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 23:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



GENOCID NAD ČLOVEŠTVOM?


http://www.youtube.com/watch?v=PcGyIJWwxKs

Človek se res lahko zamisli, kakšne nedoumljive svinjarije se dogajajo po svetu! S strupeno BPA, substanco, ki jo najdemo v plastiki, pa tudi skoraj povsod drugje (oblačila, otroška hrana, pijače ...), nas hočejo narediti neplodne, nam spremeniti spol, nam nakopati smrtno nevarne bolezni (rak, diabetes ...) ... vse le zato, da bi na ta način zmanjšali število svetovnega prebivalstva! Grozljivka vseh grozljivk! Mad


Ko ves planet bo zastrupljen in bo vse manj ljudi,
bodo mar zastrupljevalci, ki so zagrešili
to, živeli še? ... In kje? ... S čim bodo se hranili?
Z denarjem? ... Za kurjavo ta bo, ker užiten ni?
(Ljuba Žerovc)

LP Bučka
Crying or Very sad
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 27 Apr 2012 09:47; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 18, 19, 20  Naslednja
Stran 1 od 20

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group