Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




VEGETARIJANSKA/BREZMESNA KUHINJA
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Maj 2013 21:35    Naslov sporočila: VEGETARIJANSKA/BREZMESNA KUHINJA Odgovori s citatom



Pita z blitvo in skuto

Sestavine:
300 g vlečenega testa
500 g skute
1 lonček kisle smetane
3 jajca
300 g blitve
sol, kajenski poper, strt česen

maslo za pekač

Priprava:
Pekač premažemo z maslom in ga obložimo z vlečenim testom tako, da ga nekaj sega preko roba (z njim bomo kasneje prekrili pito). Zmešamo skuto s polovico kisle smetane, rumenjaki, sesekljano dušeno blitvo, začimbami, nazadnje dodamo še sneg iz beljakov. Nekaj te zmesi nanesemo v pekač na vlečeno testo, nanjo položimo drug list testa, na tega spet namažemo nekaj zmesi ... in tako do konca, dokler nam ne zmanjka listov in zmesi. Testo, ki sega preko roba pekača, zdaj zapognemo preko pite in ga po vrhu premažemo z drugo polovico kisle smetane. Pito nato pečemo 1 uro pri 175°C.

LP Bučka Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 20 Jul 2013 21:12; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Maj 2013 22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Testenine s paprično omako

Sestavine:
500 g testenin
200 g skute
500 g sveže paprike
1 večja čebula
olivno olje
sol, poper, strt česen

Priprava:
Testenine skuhamo po navodilu na ovitku, jih odcedimo in zmešamo s pripravljeno omako.
Omaka: - Paprike očistimo semenja, jih operemo, narežemo na trakove, nato pa jih na olju, na katerem smo prepražili sesekljano čebulo, nekoliko popražimo, prilijemo dve do tri žlice vode in jih pokrite na majhnem ognju dušimo do mehkega. Primešamo skuto in začimbe, nato pa vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom v omako.

LP Bučka Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Maj 2013 22:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Solata iz špinačnih rezancev

Sestavine:
200 g špinačnih rezancev
500 g zelenih belušev
2 trdo kuhani jajci
1 strok česna
1 žlička kaper
1 žlica sesekljane bazilike
1 žlička naribanega parmezana
250 g tankih bučk
sol, sveže mlet črn poper
3 mlade čebule
4 žlice kisa
3 žlice sesekljanega peteršilja
ščepec sladkorja
1 žlica olja

Priprava:
Rezance skuhamo v slanem kropu, v katerega smo kanili nekaj olja. Še trde na ugriz odcedimo in pustimo na cedilu.
Oprane bučke narežemo na tanke koleščke, jih na olju 5 minut pražimo, posolimo, popopramo ter ohladimo.
Beluše zrežemo na kose in jih v slani vodi 10 - 15 minut kuhamo, nato jih odcedimo.
Trdo kuhana jajca zmečkamo z vilicami.
Čebulo zrežemo na tanke kolobarčke.
Za solatni preliv olupimo česen, ga sesekljamo, zmešamo s kisom, soljo, poprom, kaprami, peteršiljem, baziliko, sladkorjem in parmezanom, ter primešamo olje. Testenine in vse ostale sestavine zmešamo s solatnim prelivom.
Solato pustimo vsaj 1 uro na hladnem, da se marinira.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 03 Nov 2018 23:33; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Maj 2013 23:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



GOBOVA MINEŠTRA

Sestavine:
500 g mešanih gob
olivno olje
1 velik korenček
1 velik krompir
1 paradižnik
2 čebuli
česen, sol, mleta paprika
timijan, peteršilj
3 žlice mleka
kisla smetana

Priprava:
Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo na drobne kocke narezano korenje in nekaj časa (cca 5 minut) dušimo z malo vode. Potem dodamo na drobne kocke narezan krompir, paradižnik ter mleko, posolimo, dodamo poper in papriko in spet malo dušimo. Dodamo gobe, po potrebi prilijemo malo vode, in to vse skupaj dušimo cca 5-10 minut. Po tem času zalijemo s toliko vode, da so sestavine pokrite z njo. Jed kuhamo v pokriti posodi, dokler ni zelenjava kuhana. Proti koncu dodamo timijan, če je suh, ga dodamo že prej, in sicer tako, da ga pomencamo med dlanmi. Ko je mineštra kuhana, ugasnemo plin in dodamo še kislo smetano in peteršilj. Po vrhu mineštre polijemo 1-2 žlici olivnega olja in pustimo, da se okusi med sabo premešajo (cca 20 minut).

LP Bučka Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2013 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





FIŽOLOVA PITA

Sestavine:
za "testo":
250 g koruznega zdroba
250 ml mrzle vode
750 ml kropa
sol in poper
1 žlica masla

za nadev:
fižol iz pločevinke
150 g pasiranega paradižnika
1 žlička gorčičnih semen
1 žlička mlete kumine
120 g zelene paprike
120 g rdeče paprike
350 g paradižnika
1 žlička mlete paprike
1 žlička origana
ščepec cimeta
sol in poper
olivno olje
1 - 2 žlici koruzne moke


Priprava:
V kozici zmešamo koruzni zdrob, sol in mrzlo vodo, pristavimo na ogenj, prilijemo krop, dodamo maslo in mešamo, dokler ne dobimo gladkega "testa". Posodo za peko namažemo z maslom in s polovico "testa" obložimo dno. Nanj naložimo fižolovo nadev in jo prekrijemo s preostalo polovico "testa". Posodo pokrijemo z aluminijevo folijo ali peki papirjem, nato pa pito pečemo 30 minut pri 180°C.
Fižolov nadev: - Na olivnem olju pražimo gorčična semena, dokler ne začnejo pokati. Primešamo mleto kumino, sesekljano zeleno in rdečo papriko ter na kocke narezan paradižnik. Začinimo z mleto papriko in origanom ter na majhnem ognju dušimo, dokler se paprike in paradižnik ne zmehčajo. Dodamo fižol iz pločevinke in pasiran paradižnik. Nazadnje začinimo zmes še s ščepcem cimeta, poprom in soljo ter še malo pokuhamo. Zmes nekoliko ohladimo, posipamo z žlico ali dvema koruzne moke in premešamo.

LP Bučka Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 03 Nov 2018 23:15; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2013 21:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Zelenjavna rižota z beluši

Sestavine:
2 skodelici rjavega riža (skodelica=2,5 dl)
2 večja korenčka
1 čebula
1 večja sveža paprika
2 paradižnika
3/4 skodelice zmrznjenega graha
1 manjša bučka
3 stroki česna, peteršilj, suh drobnjak, sol, kurkuma
1,5 skodelice narezanih belušev
kokosova maščoba

nariban sir

Priprava:
V kozico vlijemo 1,5 l hladne vode, v katero stresemo grah, nasekljano čebulo in narezano korenje, dodamo maščobo, sol in ostale začimbe/zelišča, zavremo ter pokrito na majhnem ognju kuhamo kakih 15 minut. Dodamo riž, na kocke narezan paradižnik in beluše ter vse skupaj kuhamo 10 minut, po tem času pa dodamo še na trakove narezano papriko in bučko ter kuhamo do konca še 10 minut. Ploščo ugasnemo in pustimo rižoto v posodi še nekaj časa, da se riž do konca napne, ko pa ga naložimo na krožnike, ga pa potresemo še z naribanim sirom ali s parmezanom.

LP Bučka Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2013 23:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Kraljevski krompir

Sestavine:
1,25 kg krompirja
2,5 dl mleka
2,5 dl sladke smetane
poper, sol, strt česen

maslo za pekač

Priprava:
Krompir olupimo, operemo, narežemo na rezine. Mleko in smetano nalijemo v kozico in zavremo, dodamo sol, poper in strt česen, nato pa v to mešanico stresemo krompir, ki ga od začetka vrenja dalje kuhamo kakih pet minut. Medtem namažemo pekač z maslom in segrejemo pečico na 180°C. Vsebino kozice vlijemo v pekač, nato pa vse skupaj pečemo še kakih 40 minut pri 180°C.
Zraven se prileže velika skleda zelene solate!

LP Bučka Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2013 21:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




12 najboljših rastlinskih virov beljakovin Exclamation


Predstavljamo živila, s katerimi tudi brez mesa, jajc in mlečnih izdelkov pokrijemo naše potrebe po beljakovinah!
Beljakovine so znane kot osnovni gradnik življenja. V našem telesu se razgradijo v aminokisline, ki jih telo uporabi za popravilo in rast novih celic. Ker jih prebavljamo dlje, kot ogljikove hidrate, nam dlje časa dajejo občutek sitosti, zaradi česar je sploh med dieto smiselno povečati delež beljakovin v prehrani. In čeprav so jajca, meso in mlečni izdelki bogati viri beljakovin, lahko hkrati vsebujejo tudi veliko nasičenih maščob in holesterola, zato je priporočljivo čimveč proteinov zaužiti z živili rastlinskega izvora.Živila rastlinskega izvora, ki so bogata z beljakovinami, bi morala biti del vsakega jedilnika – ne le vegetarijanskega in veganskega. Predstavljamo 12 najbolj kakovostnih rastlinskih virov beljakovin in nekaj namigov, kako jih vključiti v prehrano
.


1. Grah
Grah, kot vse stročnice, je bogat z beljakovinami. Pripravite ga lahko na številne načine. Naš predlog je grahov humus: kuhan grah zmiksamo s česnom, svežim peteršiljem, olivnim oljem, limoninim sokom in nekaj soli. Jemo ga kot namaz, v sendvičih, kot prilogo k pečeni zelenjavi in drugim jedem …

2. Kvinoja
Za razliko od večine žit, kvinoja vsebuje velik delež beljakovin. Uporabljamo jo lahko kot nadomestek za riž (rižote, solate,…) lahko pa jo tudi zmeljemo in dodamo v testo za kruh.

3. Oreščki in masla iz oreščkov
Oreščki, kot denimo mandlji, indijski oreščki, makadamija in pistacije, so bogat vir zdravih maščob in beljakovin, zato so nepogrešljiv del prehrane na rastlinski osnovi.

4. Fižol
Porcija fižola vsebuje enako količino beljakovin kot hamburger. Minus nasičene maščobe. Strokovnjaki pravijo, da laho brez slabe vesti uporabimo fižol iz pločevinke, če nam ni do namakanja in kuhanja suhega fižola. Fižol iz pločevinke stresemo v cedilo in ga dobro speremo, nato ga uporabimo za katerokoli fižolovo jed.

5. Čičerika
Čičerika vsebuje veliko beljakovin in vlaknin in sodi med manj kalorična živila. Okusno stročnico uporabimo v solatah, enolončnicah in zelenjavnih jedeh, ali iz nje pripravimo humus, ki ga postrežemo npr. z zelenjavo in ploščatim polnozrnatim kruhom ali polpete, t.i. falafle.

6. Tofu in tempeh
Ta dva klasična sojina izdelka sta izjemno bogata z beljakovinami. Pripravimo ju na številne načine; tofu začinimo in popečemo v ponvi, na žaru ali ga prepražimo, uporabimo pa ga lahko tudi v sendvičih in solatah. Kupimo lahko tudi takšnega z dodatki (zelenjava, zelišča, začimbe), prekajenega ali celo mehkega, ki se imenuje svilnati tofu – ta se odlično obnese v sladicah!

7. Zelenjava
Listnata in druga zelenjava stročnicam po vsebnosti beljakovin seveda ne sežejo niti do kolen, a ker so to nizkokalorična živila s številnimi antioksidanti, vitamini in minerali, jih moramo v čimvečjem in raznolikem številu vključevati v našo prehrano, hkrati pa s tem zaužijemo tudi precej različnih aminokislin. Mlada špinača, brokoli, ohrovt itd. v uravnoteženi prehrani preprosto ne smejo manjkati!

8. Konoplja
Ne, ne želimo vas prepričati v uživanje marihuane. Gre za prehransko konopljo, ki se vedno bolj uveljavlja tudi pri nas in jo pridelujejo tudi slovenski kmetje. Konopljina semena so zelo okusen dodatek raznim jedem, s konopljino moko pa boste obogatili kruh. Na trgu so tudi čiste konopljine beljakovine v prahu, ki bodo predvsem športnikom pomagale zadostiti povečani potrebi po proteinih.

9. Semena chia
Chia je zelo zanimivo živilo, polno vlaknin in beljakovin, ki ga lahko uporabljamo na razne načine. Lahko jo zmiksamo v smoothiju, potrosimo po solati, zmešamo v jogurt ali kosmiče, iz nje pa lahko pripravimo tudi zabavne sladice, saj ta semena v stiku z vodo želirajo.

10. Sezam, mak, sončnična in druga semena
Semena so bogata z zdravimi maščobami in beljakovinami. Dodajte jih žitaricam, kruhu, smoothijem, solatam, polpetom itd. Ste vedeli, da imajo semena, če jih pred uporabo kalimo (en večer prej jih namočimo v vodo) 500-krat več vitaminov in encimov, kot suha? Enako velja za oreščke. Po kaljenju jih hranimo v hladilniku, kjer zdržijo slab teden, preden se začne razvijati neprijeten vonj.

11. Sejtan
Sejtan izdelujejo iz pšenične beljakovine gluten. Ta je za tiste s celiakijo zelo škodljiv – vsi ostali pa lahko s pridom posežete po tej beljakovinski bombi, ki jo pripravimo na enak način, kot meso.

12. Žitni napitki
Sojino, riževo, ovseno in mandljevo mleko niso le za tiste z laktozno intoleranco. Uporabimo jih lahko na enak način, kot mleko, kupimo pa lahko tudi jogurte in celo sire rastlinskega izvora. Najbolj bogato z beljakovinami je seveda sojino mleko.

Vir:
http://zenska.hudo.com/zdravje/zdravo-zivljenje/top-12-najboljsih-rastlinskih-virov-beljakovin/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 19 Dec 2017 21:24; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2013 22:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Proseni polpeti

Sestavine:
200 g prosene kaše
4-5 dcl vode
sol
5 žlic prosene moke
1 žlica čičerikine moke
1 žlica tofuja
1 žlica nasekljanega peteršilja

Priprava:
Proseno kašo v slani vodi kuhamo 15 minut. Pustimo še pol ure, da se ohladi.
Dodamo čičerikino moko, tofu in nasekljan peteršilj. S pomokano roko oblikujemo manjše polpete in jih popečemo na kokosovi maščobi tri minute na vsaki strani.

Vir:
http://www.bodieko.si/proseni-polpeti

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 11 Jul 2018 14:59; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2013 19:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Avokadov namaz

Sestavine:
1/2 zrelega avokada
2 zvrhani žlici skute
1 trdo kuhano jajce
1/2 žličke drobnjaka
1 strok strtega česna
sol
kurkuma
kajenski poper
muškat
(količina zadostuje za 3 - 4 kose kruha)

Priprava:
Avokado, skuto in jajce zmečkamo z vilicami, dodamo začimbe in vse skupaj dobro premešamo.
Namesto jajca lahko dodamo malo konzervo tune.
Namaz po vrhu lahko obložimo z rezinami svežega paradižnika.
Kruh, če se le da, spečemo sami iz pirine moke, kateri dodamo mleta lanena ali sončnična semena.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Jul 2013 20:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Bučni polpeti

Sestavine:
500 g bučk
sol
1-2 jajci
1-2 žlici moke
krušne drobtine
50-80 g naribanega sira
1-2 stroka stisnjenega česna
žlička nasekljanega peteršilja
žlička narezanega drobnjaka
kajenski poper
muškat

Priprava:
Bučke drobno naribano, posolimo in nekaj časa pustimo stati, nato jih rahlo ožmemo (sok lahko nato primešamo zelenjavni juhi) in dodamo še ostale sestavine. Drobtin damo toliko, da se zmes da lepo oblikovati v polpete. Le-te povaljamo še v drobtinah in jih na obeh straneh na hitro popečemo v razgretem olju.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2013 20:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Gobov narastek

Sestavine:
5 – 6 srednje debelih krompirjev
1 velika čebula
2 stroka česna
peteršilj, poper, sol
500 g gob (po želji)
1 kisla smetana
250 g skute
2 jajci

Priprava:
Krompir skuhamo, olupimo, narežemo na rezine in z njimi obložimo dno pomazanega pekača (pekač lahko obložimo tudi s peki papirjem).
Čebulo sesekljamo, prepražimo, dodamo narezane gobe, peteršilj, poper sol ... in to zmes razporedimo po krompirju. V lončku zmešamo skuto, smetano, jajca, malo soli in popra, nato pa to polivko polijemo po vrhu gobove zmesi.
Pečemo 25 – 30 minut pri 180°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2013 21:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Pečene kruhove rezine

Sestavine:
6 – 8 rezin starega kruha
2,5 dl mleka
2 jajci
sol, poper, česen v prahu
6 – 8 rezin sira
olje za pečenje

Priprava:
Rezine kruha namočimo v polivko, ki jo zmešamo iz mleka, jajc in začimb, nato pa rezine popečemo na vročem olju. Ko jih obrnemo, da bi jih popekli še na drugi strani, položimo na vrh vsake rezine kruha rezino sira in počakamo, da se sir lepo zmehča. Zraven tako pripravljenih kruhkov nadvse prija skleda zelene solate.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2013 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Kumarična solata

Sestavine:
3 – 4 kumare
zeleni deli mladih čebulic
nekaj žlic kisle smetane
malo kisa
sol, poper

Priprava:
Kumare olupimo, odstranimo semenje in naribamo. Dodamo tanko narezana čebulna stebla, kislo smetano, kis in začimbe, nato pa solato postavimo za eno uro v hladilnik. Poleg se imenitno poda doma pečen črni kruh! Lahko pa jemo zraven sojine ali žitne polpete.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 27 Jul 2013 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Bučkina pita

Sestavine:
2 pora (svetli del)
2 bučki
5 jajc
250 g skute
100 g ementalca
2 žlici naribanega parmezana
olivno olje
poper, sol, česen, drobnjak

Priprava:
Por in bučke narežemo na tanke rezine ter jih na hitro opražimo v olivnem olju. Vmešamo začimbe.
Razžvrkljamo jajca, dodamo skuto, parmezan in grobo nariban sir ementalec, dobro premešamo in dodamo malo soli. V to skutino zmes vmešamo dušeno povrtnino in vse skupaj razporedimo po pekaču, ki smo ga prekrili s peki papirjem.
Pečemo 35 – 40 minut pri 180°C. Preden postrežemo jed, jo prej malo ohladimo. Zraven se prileže skleda zelene solate.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group