Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




VEGETARIJANSKA/BREZMESNA KUHINJA
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2013 00:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




RIŽOTA Z BUČO HOKAIDO

Sestavine:
500 - 600 g buče hokaido
1 čebula
2 korenčka
1 paradižnik
2 sveži rdeči papriki
2 - 3 stroki česna
sol, kajenski poper, kurkuma
30 g kokosovega masla
nasekljan svež (ali suh) drobnjak
1 žlica sesekljanega peteršilja
250 - 300 g parboiled riža
3/4 l vroče vode

nariban sir (parmezan)

Priprava:
Bučo samo dobro umijemo (ni je treba lupiti, ker se lupina med kuhanjem čisto zmehča), izdolbemo peščišče in jo narežemo na poljubno velike kosce. Čebulo prepražimo na kokosovi maščobi, dodamo na kolobarčke narezan korenček, zalijemo z vodo in kuhamo kakih 10 minut, nato pa dodamo še ostale sestavine (zelenjavo narežemo, česen nasekljamo) in kuhamo še 20 minut. Ko je riž na krožnikih, ga posujemo še z naribanim sirom ali parmezanom.
Namesto riža lahko uporabimo špagete (enako količino kot riža), ki jih damo kuhat kar v zelenjavno-bučno zmes, le da čas kuhanja skrajšamo za 10 minut.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2014 17:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





VEGANSKE KLOBASE

Nemškim vojakom so namesto klobas živalskega izvora ponudili veganske klobase, a jim tega niso povedali.
Nihče ni opazil razlike. Še več ... zdele so se jim odlične! Cool


http://www.youtube.com/watch?v=Sbv2sWJg-fA


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2014 20:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Presna ananasova pita

Sestavine:
1 srednje velik ananas
karamelna omaka
1,5 skodelice mandljev
1,5 skodelice kokosovih kosmičev

za karamelno omako:
2 skodelici datljev
1 skodelica vode
1/3 žličke cimeta (ali več)

Priprava:
Ananas narežemo na tanke koščke.
Obod za torto ali malce višji pekač za pito oblečemo v prozorno folijo (najlažje se prime, če obod malce pokapamo z vodo). Na dno naložimo ananasove koščke, na to pa skoraj vso karamelno omako (prihranimo le 3 žlice). Damo v hladilnik, medtem pa pripravimo spodnjo plast torte. Zmeljemo mandlje in kokosove kosmiče, nato dodamo preostale tri žlice karamelne omake. Dobro zmešamo in razporedimo na vrh pite. Čim bolj potlačimo, da se vse lepo sprime skupaj. Za pol ure do ene ure damo v zamrzovalnik, da se malce strdi, vendar pazimo, da ne zamrzne. Na obod damo krožnik in na hitro obrnemo okrog. To je to!
Karamelna omaka: - Sestavine za omako v blenderju mešamo toliko časa, da dobimo gladko kremasto zmes. Če nimamo blenderja, potem lahko omako naredimo tudi v multipraktiku in sicer takole: Datlje mešamo toliko časa, da se sprimejo v kepo, nato počasi med mešanjem dodajamo vodo in mešamo, da nastane gosta kremasta zmes. Dodamo še cimet in omaka je pripravljena.

Vir:
http://presneto-dobre.si/presna-ananasova-pita/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 22 Jun 2014 18:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Bučna pita Maridi

Sestavine:
1 zavitek vlečenega testa
1 srednje velika buča (hokaido)
nariban sir
1 lonček kisle smetane
1-2 jajci
sol, poper, česen

polivka za testo:
vroča voda, olje, sol

maslo za premaz pekača

Priprava:
Bučo očistimo peščevja in jo naribamo v skledo, posolimo, popopramo, dodamo strt česen, nariban sir (količina po okusu), lonček kisle smetane in jajci. Vse skupaj dobro premešamo.
Pekač premažemo z maslom, na dno položimo list testa, ki ga navlažimo z nekaj žlicami polivke za testo, čezenj damo plast nadeva, nanj spet list testa, ki ga seveda spet navlažimo s polivko ... in tako naprej, vse dokler nam ne zmanjka bodisi testa bodisi nadeva (na vrhu naj bo seveda testo!).
Pito pol ure pečemo pri 180°C, nato jo po vrhu polijemo z ostankom polivke, jo pečemo še pol ure, zadnjih 5 minut pa jo lahko po vrhu potresemo z naribanim sirom in pečemo do konca, da se sir lepo stopi in se razleze.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 11 Jul 2018 14:47; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2014 17:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zelje/repo lahko kisamo tudi doma Cool

Postopek:
- zelje zribamo na okoli 3 mm debele rezine (seveda zelje ali repo prej dobro očistimo),
- dodamo sol (okoli 2 % = 0,5 kg soli na 25 kg zelja) in premešamo, da zelje spusti vodo,
- natlačimo naribano zelje ali repo v steklene kozarce (lahko kar z roko, še bolje pa je uporabiti lesen tlačilnik za pire krompir).
Zelje (ali repo) je treba dobro natlačiti v kozarce, ker je kisanje anaerobni proces (mlečno-kislinske bakterije brez kisika spreminjajo sladkorje v mlečno kislino). Drugače se lahko pokvari. Fino je tudi kupiti take obtežilne mrežice, ki se fino prilegajo na vrhu kozarca in preprečujejo, da se zelje (ali repa) dvigne.
Kozarce potem postavimo na temno in jih ne zapremo do konca, ker med vrenjem lahko nastajajo plini, ki morajo ven. Po nekaj dneh (kake tri dni) kozarce zapremo do konca, in to je to. V kozarcu sicer še vedno poteka vrenje, in plini, ki se naberejo v njem, tvorijo zaščitno atmosfero.
Čez kake tri tedne je kislo zelje na razpolago.
Preprosto kajne? Poleg tega, da je postopek zelo preprost, kislega zelja ali repe ni treba splakovati, kar je zoprno.


Vir:
http://www.edusatis.si/preprostost/kisanje-zelja-in-repe-kar-v-kozarcih

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2014 22:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Takole pa izgleda "proizvodnja" solate, ki jo vsi tako radi hrustamo ... Shocked


https://www.youtube.com/watch?v=buaOJo64HK8

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2014 20:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Pripravimo si rastlinsko mleko


... hitro in poceni, pa tudi priprava je zelo enostavna.
Preizkušeno odlični domači napitki so iz ovsenih kosmičev, riža (namakamo ga od 12 – 24 ur), lešnikov, makadamije, kvinoje, kokosove moke (te ni potrebno namakati, učinek pa bo še boljši, če uporabimo toplo vodo) ...
Ostanke po precejanju lahko uporabimo recimo v mafinih, piškotih, rezinah, zvitkih, jogurtu namazih ... ...
Če jih ne moremo uporabiti takoj, jih posušimo v pečici pri nizki temperaturi in spravimo za nekaj časa.


Vir: 88 prigod v kuhinji, FB
https://www.facebook.com/88PrigodVKuhinji?fref=ts

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2015 20:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Bučke s sirom

Sestavine:

1 kg bučk
25 dkg sira
5 jajc
5 žlic belega zdroba
2 žlici moke
sol
poper

Priprava:
Bučke olupimo, naribamo ter ožmemo. Sir naribamo in ga zmešamo z jajci, solimo in popramo ter dodamo k ožetim bučkam. Dodamo zdrob in moko ter vse skupaj premešamo. Pustimo, da počiva 1/2 ure.
Pekač premažemo z oljem in posujemo z moko, vanj nadevamo pripravljeno maso, ki jo poravnamo z lopatko.
Pečemo 45 minut na 200°C. Narežemo na poljubne kose.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2015 20:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Bučno-skutina "lazanja"

Sestavine:
1-2 zavitka vlečenega testa
3/4 kg pretlačene skute
3 jajca
2 žlici zdroba
malo soli
200 g kisle smetane
3/4 kg bučk
olje za premaz
stepeno jajce za premaz
(nariban sir)
maslo za pekač

Priprava:
Na dno z maslom pomazanega pekača položimo nekaj listov testa, ki ga pokapljamo z oljem. Testo premažemo s plastjo skutine zmesi, ki jo po vrhu obložimo z na tanka kolesca narezanimi (neolupljenimi) bučkami. Postopek parkrat ponovimo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Na vrhu naj bo testo, ki ga premažemo z raztepenim jajcem, lahko pa ga potresemo še z nekaj naribanega sira.
"Lazanjo" pečemo pri 180°C kakih 35-40 minut, toliko da se po vrhu zlatorjavo zapeče.
Skutina zmes: V skuto zamešamo jajca, kislo smetano, zdrob in sol.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2018 14:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Brezmesne nadevane paprike

Sestavine:
za omako:
4 dl vode
6 debelih zrelih paradižnikov (narezanih)
ščep ali dva origana
3 žličke kokosove maščobe
1,5 žličke rjavega sladkorja
1 čebula
3-4 stroki česna
peteršiljeva korenina (narezana)
košček zelene (gomolj - narezan)
1 korenček (narezan)
sol, poper, mleta rdeča paprika (po okusu)
-----------
4 večje paprike

za nadev:
2,5 dl vode
1 majhna čebula
1 žlička suhega drobnjaka
4 žlice prosene kaše
2 žlički kokosove maščobe
4 žlice grobo mletih ovsenih kosmičev
3 jajca
250 g grobo naribanega sira
1 žlica sesekljanega peteršilja
3-4 stroki strtega česna
sol, poper (po okusu)

Priprava:
Omaka: - Vodo zavremo, nato pa vanjo stresemo vse naštete sestavine za omako (lahko dodamo še kako žličko moke, ni pa nujno). Ko ponovno zavre, mešanico kuhamo na zmernem ognju 15-20 minut, nato pa jo s paličnim mešalnikom zmiksamo v omako.
Nadev: - V manjši kozici zavremo vodo, damo vanjo proseno kašo, kokosovo maščobo, nasekljano čebulo, drobnjak in sol, ter vse skupaj kuhamo kakih 15 minut na zmernem ognju ob občasnem mešanju. Kuhano zmes malo ohladimo, dodamo jajca, nariban sir, ovsene kosmiče, nasekljan peteršilj, strt česen in poper ter dobro premešamo s kuhalnico.
S to zmesjo nadevamo paprike (ne čisto do vrha, ker zmes med kuhanjem še naraste). Položimo jih v lonec s paradižnikovo omako, in ko le-ta ponovno zavre, kuhamo paprike še kakih 15 – 20 minut.
(Če nam slučajno ostane kaj paradižnikove omake, jo lahko naslednji dan uporabimo kot polivko za na špagete, čez pa naribamo sir)

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Sep 2018 09:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Testenine na hitro


Sestavine: (za 2 osebi)
250 g testenin
2 jajci
1/8 sladke (ali kisle) smetane
100 g naribanega sira
malo soli
kajenski poper ali kurkuma ali oboje
1 žlička suhih zelišč (drobnjaka ali origana ali luštreka)
1 žlica kokosove maščobe
sesekljan peteršilj

Priprava:
Testenine skuhamo po navodilu na embalaži. Ko so kuhane, odlijemo vodo, jih prelijemo s hladno vodo in odcedimo.
Omaka: - V posodi razžvrkljamo jajci in smetano, dodamo nariban sir, sol, začimbe ter zelišča (razen peteršilja).
V posodi segrejemo kokosovo maščobo, nato pa vanjo vlijemo jajčno mešanico. Počakamo da jajčna mešanica malo zakrkne, nato pa jo rahlo premešamo in jo pustimo na majhnem ognju še malo brbotati. Dodamo kuhane testenine, z dvema kuhalnicama jih previdno premešamo. Počakamo nekaj minut, da se omaka in testenine dobro spojijo med seboj.
Ko jih postrežemo, jih na krožniku še rahlo posujemo s sesekljanim svežim peteršiljem (ali drobnjakom).

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2018 19:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Špageti s šampinjoni

Sestavine za omako:
2 žlici olja
1 majhna čebula
1/2 kg šampinjonov
1 lonček sladke smetane
2-3 stroke strtega česna
sol, poper
pol žličke suhega origana
pol žličke suhega rožmarina
200 g naribanega sira

300-400 g špagetov
sesekljan peteršilj za posip

Priprava:
Omaka: - Na vročem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, samo toliko, da postekleni, dodamo očiščene in narezane šampinjone in jih skupaj s čebulo pražimo kaki 2 minuti. Zmanjšamo ogenj, dodamo smetano ter zelišča in začimbe, počakamo da zavre, nato pa omako kuhamo na majhnem ognju približno 2 – 3 minute, Dodamo nariban sir, večkrat premešamo, dokler se sir povsem ne stopi, nato pa omako prelijemo preko špagetov. Na koncu špagete posipamo s sesekljanim peteršiljem.

Kako skuhamo popolne špagete?
Špagete damo na dno večje in globje ponve, dodamo sol in le toliko hladne vode, da so špageti pokriti in šele sedaj vklopimo ploščo/plin. Med segrevanjem vode in časom, ko so špageti popolnoma skuhani, mine od 7 – 10 minut, odvisno od debeline špagetov. Med tem časom špagete po potrebi premešamo.
Vsa skrivnost je v hladni vodi, zaradi katere se špageti ne zlepijo, porabimo pa tudi manj vode, časa in energije.
(Vir: revija VIVA, št. 298 - sept. 2018, str. 60)

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2018 18:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Pita z bučo hokaido

Sestavine:
450 - 500 g buče hokaido
300 – 400 g skute
3 - 4 žlice prosene moke
3 - 4 jajca
nekaj cvetov brokolija (ali gobic)
sol, poper, kajenski poper, kurkuma
strt česen, sesekljan peteršilj, drobnjak
1 lonček kisle smetane

Priprava:
Bučo operemo, ji odstranimo peščevje (ni je treba lupiti) in jo narežemo na majhne kockice ali jo grobo naribamo. Dodamo ostale sestavine in vse skupaj dobro premešamo.
Pekač (21cm x 32cm, ali okrogel) obložimo s peki papirjem in napolnimo z bučno zmesjo. Poravnamo jo z lopatko, nato pa jo pečemo 15 – 20 minut pri 185°C.
(Proseno moko dobimo tako, da proseno kašo zmeljemo v kavnem mlinčku. Lahko jo nadomestimo z mleto ajdovo kašo ali z ovsenimi kosmiči.)

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group