Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Kako ostati ZDRAV/A in LEP/A
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 12, 13, 14  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2016 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




6 začetniških napak pri uživanju presnih jedi


Presna hrana je živa in zdrava, zadnje čase pa tudi precej v modi. K presni dieti spadajo živila z živimi encimi, torej tista, ki niso bila obdelana pri temperaturi, višji od 48 stopinj Celzija. To je namreč tista meja, pri kateri se začnejo encimi v živilih uničevati.
Presna hrana je že na prvi vtis drugačna: živa, čista, nespremenjena, polna energije in dejansko prinaša veliko hranilnih snovi, ki se s toplotno obdelavo živil uničijo. Pri odločitvi za presno prehrano pa ni dovolj, da si kupimo aparat za pripravo domačega soka, aparat za pripravo smoothiejev, zavržemo lonce in jemo bolj kot ne samo še sveže sadje in zelenjavo.
Da bi bili zdravi in jedli zdravo, se je treba izogniti kar nekaj začetniškim napakam.


1. napaka: Popolna sprememba

Naše telo je najbolj zapletena »naprava« na svetu, vendar žal ni opremljena z gumbi, s pomočjo katerih bi lahko kar spremenili njegovo delovanje oziroma ga nastavili na nov program. Za spremembe potrebuje nekaj časa, da se lahko prilagodi, to pa velja tudi za tako veliko spremembo v prehrani, kot je odločitev za presno dieto. Če se boste naenkrat odvrnili od toplotno obdelanih živil in kuhanih jedi, ki predstavljajo pri marsikomu tudi do 100% zaužitih jedi, pri o zdravi prehrani osveščenih pa okoli 60% zaužitih jedi, bo vaše telo doživelo velik šok.

Utegnete se počutiti precej slabše …
Sprememba s klasične prehrane na surovo, od toplotno obdelanih živil na presna, vam v tem primeru ne bo mogla pomagati oziroma vas napolniti z veliko energije – kvečjemu se boste počutili slabše, saj se bo telo pričelo čistiti na tako silovit način, da bo to povzročilo slabosti in težave: mrzlico in tresavico, zaprtje, drisko, napihnjenost, vetrove, močne glavobole … Takšna odločitev torej gotovo ni med najbolj pametnimi.

Svojemu telesu dajte raje možnost, da se privadi
Najprej pričnite zmanjševati količino kuhane hrane in iz dneva v dan ter iz tedna v teden uvajajte vse več presnih živil. Pričnite s tistimi, ki so lažja za prebavo.

2. napaka: Pot k podhranjenosti

Če ste nad presno prehrano navdušeni in pričnete uživati veliko sadja in zelenjave, druga živila pa zanemarite, ne pozabite, da dejansko ne dobite vseh tistih hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Ob takšnem prehranjevanju boste hitro postali podhranjeni in pojavljati se bodo pričele zdravstvene težave. Telo za svoje delovanje namreč ne potrebuje zgolj ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov, temveč so zanj življenjskega pomena tudi beljakovine in maščobe. Brez beljakovin in maščob boste hirali oziroma izgubljali tako mišično maso, kot tudi resno ogrozili delovanje organov in organskih sistemov, na primer živčevja.

Zagotovite si dovolj beljakovin in maščob

• Beljakovine si zagotovite z uživanjem konoplje in konopljinih izdelkov, graha in grahovih proteinov, proteinov iz kaljenega rjavega riža, semen čija.
• Maščobe lahko dobite z uživanjem lanenih semen, avokada, kokosa, mandljev, indijskih oreščkov, domačega hladno stiskanega bučnega ali oljčnega olja …

Če živil z visoko vsebnostjo beljakovin in zdravih maščob ne morete dobiti v lokalni trgovini ali na bližnjih kmetijah, jih naročite iz trgovin z zdravo prehrano.

3. napaka: Pot k prekomerni telesni teži

Začetniki pri presni dieti so pogosto v zmoti in mislijo, da je lahko uživanje surovega sadja in zelenjave v kombinaciji z veliko mero slastnih oreščkov izjemno zdravo. Pa ni povsem tako – prav kombinacija sadja in oreščkov, torej sladkorjev in maščobe, lahko povzroči težave s prebavo in hkrati neizogibno vodi v povečanje telesne teže.

Kako pravilno uživati sadje in oreščke

Da se boste prehranjevali pravilno, je treba sadje uživati posebej in na prazen želodec, oreščke pa vsekakor uživamo zaradi njihovih zdravih maščob in beljakovin, vendar v zmernih količinah. Če se za maščobe in beljakovine zanašate predvsem na oreščke, bo tehtnica hitro pokazala preveč, zato si oboje v večji meri pridobite iz drugih virov, na primer iz semen, konoplje in podobno.

4. napaka: Slabo razmerje med sadjem in zelenjavo

Tisti, ki že v osnovi niso ljubitelji zelenjave, se pri presni dieti običajno odločijo za uživanje prekomerne količine sadja, to pa pomeni prekomerno uživanje sladkorja. Da sadni sladkor ni najboljši način pridobivanja energije, nam hitro povedo težave, ki se ob tem pojavijo: napihnjenost, akne, vetrovi, zaprtost ali driska, simptomi sindroma razdražljivega črevesja. Pazite, da sadja torej ne bo preveč in pogosteje posezite po zelenjavi oziroma ju dobro uravnotežite!

5. napaka: Poslušanje gurujev namesto poslušanja sebe

Morda vaše knjige in guruji za zdrav prehranski slog in strokovnjaki za prehrano (dietetiki in nutricionisti) res pravijo, da je presna prehrana najboljša možna prehrana in da bi morali ob njej kar pokati od zdravja. A če se vaše telo s tem ne strinja, raje poslušajte sebe, če si želite dobro. Vaše telo vam bo jasno povedalo, kaj mu prija in kaj ne, česa ne more dobro prebaviti, kaj mu povzroča težave.

• Če je iz vašega blata razvidno, da je prebava slaba, so potrebne spremembe.
• Če vas mučijo glavoboli, ste utrujeni zaradi premalo energije, imate težave s kožo ali lasmi oziroma če pride do kakšnega koli simptoma, ki ga prej ni bilo, se vprašajte, kaj je narobe.

Ne pozabite: tisto, kar nekomu prija, drugemu ne – kljub temu, da so naša telesa v osnovi enaka, so si namreč tudi precej različna!

6. napaka: Zanemarjanje toplotno obdelanih živil

Presna dieta ne sme nikoli postati 100% presna dieta, saj to dejansko ni zdravo. Marsikatero živilo se surovo ne sme uživati, prav tako pa je marsikatero živilo v toplotno obdelani oziroma kuhani obliki bolj polno hranilnih snovi in tudi bolj enostavno za prebavo – in če telo hrano lažje prebavi, iz nje tudi lažje absorbira hranila. Če želite najti popolnost pri hranilnih snoveh, vam je zgolj presna prehrana ne more omogočiti, temveč je dejansko potrebna kombinacija s kuhano hrano.

Topli obroki so nujni za uravnoteženje in tudi za dobro počutje

Tudi psihološkega vpliva takega prehranjevanje ne gre zanemariti … Nenazadnje pa si moramo tudi pri presni dieti tako kot pri vsaki drugi zapomniti, da ta gotovo ni edini možni način zdravega življenja.
Poiščite torej kombinacijo tistega, kar vam omogoča zdravje in dobro počutje – in če zaradi tega k presnemu kislemu zelju kdaj dodate tudi kuhan fižol, gotovo ne bo nič slabega.


Vir: Topshop spletne strani

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Maj 2016 13:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


Tracee Ellis Ross


Hm ... kdo govori o naravni lepoti … Question
… drugače pa ima čisto prav!


https://www.facebook.com/ForensicSoul/videos/1068469393226130/?pnref=story
(hrvaški prevod)

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Jun 2016 18:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Kako preženemo glivice na nohtih

Glivice na nohtih so nadležen pojav, ki je običajno posledica vlage, plesni ali bakterij, in so velikokrat tudi boleče in neestetske.
Beli ali rumeni madeži na nohtih so običajno prva stopnja glivične okužbe. S časom lahko spremenijo barvo ali obliko, nohti pa so lahko boleči.
Brez zdravljenja glivice ne bodo izginile, a preden se odločimo za farmacevtska mazila, lahko poskusimo na naraven način.
Mešanica sode bikarbone in kisa je dobra kombinacija za odpravljanje glivic zato, ker bo soda pomagala preprečiti širitev in rast glivic, kis pa jih bo uničil.

Potrebujemo:
• 4-5 žlic sode bikarbone
• skodelico jabolčnega kisa
• vodo in posodo za namakanje nog.


Postopek:
Zmešajmo kis z vodo in noge namakajmo 15 minut. Obrišimo jih s papirnato brisačo, nato pa še enkrat pripravimo mešanico, le da tokrat dodamo tudi sodo bikarbono. Namakajmo noge še 15 minut.
Za večjo učinkovitost lahko to ponavljamo večkrat na dan.



Vir:
http://www.bodieko.si/nad-glivice-z-jabolcnim-kisom-in-sodo-bikarbono

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Avg 2016 14:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Jetra so organ, ki mu posvečamo premalo pozornosti


Jetra so naš drugi največji organ v telesu in so neizmernega pomena za naše zdravje. Skorajda vsako hranilo, ki vstopi v naše telo, mora skozi jetra in šele nato se lahko preoblikuje v drugo biokemijsko obliko. So največja prebavna žleza v človeškem telesu in kot majhen laboratorij opravljajo številne naloge, nujno potrebne za življenje. Pomembna so za presnovo, sprejemanje in predelovanje beljakovin, tvorijo pa tudi žolčne barvine iz krvnega rdečila.


Kaj pravzaprav škodi jetrom?

Jetra so del prebavil, zato nanje vpliva vse, kar pojemo ali popijemo. Največjo težavo predstavlja »moderen način prehranjevanja«, tj. nepravilna prehrana, kot so premastna hrana, hitra in industrijsko predelana hrana in pogreta hrana, ter prekomerno uživanje alkohola.


Kaj lahko storite za vaša jetra v poletnih mesecih?

1. Uživajte rahlo kuhano hrano
Izogibajte se cvrtju in pečenju in hrano kuhajte manj časa. Tako kuhana hrana bo, poleg tega, da bo pripomogla k ohranjanju normalne telesne temperature, poskrbela tudi za to, da bodo živila ohranila hranilne snovi, ki so zelo pomembne za ohranjanje zdravih jeter.

2. Težko hrano nadomestite z hladnimi, osvežujočimi jedmi
Težke obroke (kot so meso, jajca, mastna hrana), ki prispevajo h kopičenju toplote v telesu, rajši nadomestite z več manjšimi obroki, ki bodo spodbudila normalno delovanje jeter. V čim večji meri uživajte hladna živila, kot so solate, sadje (predvsem lubenice, limone in limete), kumare in tofu.

3. Omejite vnos soli
Po najnovejših priporočilih svetovne zdravstvene organizacije je priporočen dnevni vnos soli 5 gramov (ena čajna žlička). V primeru, da je vaš dnevni vnos večji, zmanjšajte količino soli v prehrani in se izogibajte težko procesirani hrani.

4. Poskrbite za zadostno hidracijo telesa
Med poletnimi meseci popijte vsaj 3 litre vode na dan in se tako izognite dehidraciji telesa. Če želite jetra občasno očistiti toksinov, zaužijte korenčkov sok ali sok rdeče pese. Zjutraj pa si privoščite kozarec tople vode s sveže stisnjeno limono.

5. V svojo prehrano vključite naravne nevtralizatorje strupov
Živila, kot so tofu, proso, fižol, blitva, repa in fige bodo poskrbeli, da se bodo strupi izločili iz jeter.

6. Omejite vnos alkohola
V poletnih mesecih je priložnosti za uživanje alkohola več, zato je še posebej pomembno, da jih omejimo in v telo ne vnesemo preveč alkohola. Posledica dolgotrajnega prekomernega uživanja alkohola se v jetrih izrazi z zamaščenostjo jeter, alkoholnim hepatitisom ali z jetrno cirozo.


Vir:
https://www.sensilab.si/news/jetra-v-poletnih-mesecih

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2016 18:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



KAJ JE ZA KAJ? Zanimivo ... Cool


https://www.facebook.com/prirodni.lijek.7/videos/1715182978741984/?pnref=story

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2016 23:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Nenavadna metoda, ki zares takoj odpravi bolečino


Ta nekoliko nenavadni nasvet vam lahko zelo pomaga in hitro odpravi vsako bolečino! Četudi se sliši neverjetno, se splača preizkusiti! Prepričajte se sami!
Ta stari trik so v ljudski medicini nekoč pogosto uporabljali. Z njim so pregnali bolečine v trebuhu, slabosti, zdravili razna vnetja, boleče mišice, tudi gripo in prehlad. Stari trik vam bo pomagal, da se boste sprostili. Preizkusite, zares deluje!
Potrebujete le kosem vate, obliž in nekaj alkohola. Vato potopite v alkohol, malce stisnite, da odteče, nato pa jo postavite v popek in čez nalepite obliž.
Ležite in pustite pol ure. Bolečina bo izginila. Postopek lahko večkrat ponovite.
Preizkusite sami.

Vir:
http://mojaleta.si/Clanek/Nenavadna-metoda-ki-zares-takoj-odpravi-bolecino


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Dec 2016 21:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Razgibavanje ob gledanju TV ... Cool


https://www.facebook.com/Body2DieFor/videos/1184865148230263/?pnref=story

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2016 20:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Največji sovražnik farmacije - soda bikarbona

Soda bikarbona je velik sovražnik farmacije, saj je zelo poceni, a kljub temu ima neverjetno zdravilno moč, močnejša je od dragih farmacevtskih pripravkov in zdravil. A obstaja mnogo dokazov, da bi moral prav natrijev bikarbonat biti primarno zdravilo.

Soda bikarbona zdravi zelo širok razpon različnih obolenj, vključno raka, sladkorno bolezen. Prav zato bi morala biti vključena v vsa zdravila. S tem bi znatno zmanjšali število obolenj.
Soda bikarbona ni nobena novost, uporablja se jo že od nekdaj. Ponekod jo uporabljajo tudi onkologi, saj lajša težave ob zdravljenju s kemoterapijo. Natrijev karbonat rešuje številna življenja po vsem svetu. soda bikarbona je bazično zdravilo, ki bi moralo biti v uporabi v vsakem gospodinjstvu. Če bi jo kombinirali še z dvema naravnima in močnima elementoma narave, to sta magnezijev klorid in jod, bolezni skoraj ne bi bilo. Vsa tri živila so namreč pravi čudež narave, učinkovita in močna, ter prav zato tudi sovražnik vseh dragih zdravil, ki jih ponuja farmacija kot nujna in edina možnost zdravja, piše atma.hr.
Sodo bikarbono bi morali imeti v vsakem gospodinjstvu, njena moč je neverjetna. Ne samo za uživanje, uporabljate jo lahko tudi drugače. Poleg tega, da je izredno učinkovita, pa je tudi zelo poceni. Z njo lahko zamenjate razne preparate, ki vsebujejo kemikalije in živite bolj zdravo.

- Soda deluje na naše telo bazično, torej se uspešno bori s kandido, ki je, če se preveč razbohoti, zelo škodljiva. Povzroča številne bolezni, tudi sladkorno, raka, bolezni srca, osteoporozo. S pomočjo sode pa pomagamo organizmu, da ni zakisan, z njo spreminjamo oziroma uravnavamo pravi pH.

- Soda dovaja kisik v kri, širi krvne žile in omogoča, da se tkiva prepojijo z dovolj veliko količino le tega. S tem povečuje bazičnost v telesu in posledično preprečuje mnoge bolezni. Rakave celice se najhitreje razširijo v tkivih, kjer ni kisika.

- Sodo bikarbono lahko pijete preventivno ali pa za lajšanje mnogih bolezenskih težav vsak dan, zjutraj in zvečer po pol čajne žličke v kozarcu vode. Toda, bodite pozorni, ni vsaka soda dobra. Kupiti morate takšno, ki ne vsebuje aluminija. Če jo boste jemali skupaj z magnezijevim kloridom, bo zdravilni učinek še večji. S takšno mešanico lahko lajšate težave srčnih bolezni, nevroloških obolenj, raka, težje oblike gripe, sladkorne bolezni …

- Če boste naredili kuro s sodo bikarbono, strokovnjaki priporočajo, da jo redno pijete od štiri do šest mesecev, nato pa naredite dva do tri mesečni odmor. Svetujemo pa, da se pred uporabo sode bikarbone posvetujete tudi s svojim osebnim zdravnikom.

- Sodo, ki jo kupujete v trgovinah v večjih količinah, uporabljajte za hišna opravila.


Kako uporabljati sodo bikarbono?

Uporabljate jo lahko preventivno ali pa za zdravljenje in lajšanje mnogih bolezni. Pomembno je, da kupite sodo, ki ne vsebuje aluminija. Takšno dobite v trgovinah z zdravo prehrano ali v lekarni. Pijete jo lahko dvakrat dnevno po pol žličke v kozarcu vode. Zjutraj na tešče in zvečer. Mešate jo lahko tudi z limoninim sokom.

- Iz nje lahko naredite kopel, ki je še posebej priporočljiva, če ste imeli obsevanja ali ste se zdravili s kemoterapijo. V toplo vodo stresite 2,5 kg sode in 1,5 kg soli. Takšna kopel iz telesa vleče težke kovine in uran.

- Če ste utrujeni, imate napete mišice ali želite očistiti kožo, potem v toplo vodo dodajte skodelico sode. Takšna kopel vas bo pomirila in odstranila vso odmrlo kožo ter nahranila vaše celice.

- Tudi gripo lahko pozdravite s sodo. Tretma je tak: prvi dan pijte pol male žličke sode bikarbone v kozarcu vode vsaki dve uri. Spijte šest takšnih kozarcev. Drugi dan spijte štiri kozarce v razmiku dveh ur, tretji dan popijte kozarec s sodo zjutraj in zvečer.


Soda bikarbona v gospodinjstvu

- Namesto kvasa lahko uporabite sodo. Vitamin C v prahu ali limonsko kislino zmešajte z enakim odmerkom sode. Že po nekaj trenutkih bo zmes narasla in jo lahko uporabite na enake načine kot uporabljate kvas.

- Če imate pike mrčesa ali ste se opekli, naredite gosto kremo iz sode in vode ter nanesite na obolelo mesto.

- Sadje in zelenjavo operite v vodi, ki ste ji primešali žlico sode. Tako boste odstranili veliko pesticidov.

- S sodo očistite lahko tudi pralni in pomivalni stroj, v praznega dodajte pol skodelice sode in nastavite na krajši program.

- S sodo lahko odmašite odtoke. V odtok vlijte skodelico vode, pomešane s sodo, čez pa nalijte še skodelico vročega kisa za vlaganje. Po 10 minutah sperite z litrom vrele vode.

- Preženete lahko neugodne vonjave iz smetnjakov. Vedno v prazen smetnjak dodajte žlico sode.

Vir:
http://mojaleta.si/Clanek/Najvecji-sovraznik-farmacije-soda-bikarbona

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 18 Feb 2017 21:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




11 stvari, ki škodujejo zobem
(pa tega sploh ne veste)

Uživanje veliko sladkorja, neumivanje zob in izogibanje zobozdravnikom so običajno tiste navade, ki najbolj škodujejo zdravju zob, vendar še zdaleč niso edine.
Ste vedeli, da vsakodnevno (ali skoraj vsakodnevno) počnete še obilico drugih stvari, ki uničujejo vaše zobe?


1: Stres
Stres tako ali tako škoduje splošnemu zdravju na mnogo ravneh in tudi vaši zobje niso varni pred stresom! Če nič drugega, stres pri številnih ljudeh povzroča nezavedno »škrtanje« z zobmi, ki obrablja sklenino in drugo površino zob. Če z zobmi »škrtate« ponoči (tudi takrat, kadar niste pod stresom), strokovnjaki priporočajo celo uporabo posebnega nočnega ščitnika.

2: Nakit v jeziku
Tako imenovani »pirsingi« dandanes krasijo marsikateri jezik. Le kako ga ne bi, ko pa so tako lepi in kul! Žal pa lahko škodujejo zobem, saj se nenehno premikajo po ustni votlini, ob tem pa s svojo kovinsko površino zadevajo ob zobe in povzročajo manjše poškodbe. Če v tak nakit ponesreči močno ugriznete, lahko povzročite tudi hujše poškodbe – počene zobe. Še to – nakit v jeziku in drugih predelih ustne votline je tudi raj za bakterije, ki tako še dodatno ogrožajo zdravje zob ...

3: Pitje gaziranih pijač
Kar priznajte – koliko plastenk ali pločevink priljubljenih gaziranih pijač spijete vsak teden? Eno? Pet? Deset? Pretirano pitje gaziranih pijač že samo po sebi ni najboljše za zdravje, saj te pijače pogosto vsebujejo ogromne količine sladkorja, sladkor pa seveda uničuje tudi zobe. Vendar sladkor ni edini sovražnik zdravih zob v gaziranih pijačah, pač pa so tu tudi kisline, ki počasi (vendar vztrajno) razjedajo zobe.

4: Odpiranje embalaž z zobmi
Vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da nikakor nismo mogli odpreti embalaže hrane ali drugih dobrin z rokami, zato smo jo vtaknili kar v usta in težaško delo opravili z ostrimi, močnimi zobmi... Nikar! Vsa dober zobozdravnik vam bo namreč znal povedati, da takšno početje neredko povzroči, da se zobje odkrušijo ali celo počijo!

5: Grizenje nohtov
Nohte sestavlja trdna roževina, ki nikakor ni najboljša za zobe, namenjene grizenju precej bolj mehkih in prožnih snovi. Poleg tega grizenje nohtov v usta vnaša številne bakterije, ki lahko škodujejo zdravju zob in celotne ustne votline.

6: Uživanje sadja in pitje sadnih sokov
Pa saj je sadje vendar ena najbolj zdravih vrst hrane! Vsekakor, saj vsebuje veliko vitaminov in drugih hranilnih snovi, vendar pa žal pogosto vsebuje tudi veliko sladkorja in kislin, ki postopoma uničujejo zobno sklenino in povzročajo tudi številne druge vrste težav. To seveda ne pomeni, da morate ob primerni ustni higieni prenehati uživati sadje, nikar pa z njim ne pretiravajte!

7: Pitje vina

Morda ste kdaj že slišali, da redno pitje rdečih vin včasih pusti sledove tudi na zobeh, najbrž pa niste vedeli, da so v rdečem vinu tudi kisline, ki načenjajo površino zob... Nič kaj drugače ni pri belih vinih, ki zobe sicer manj obarvajo, jih pa prav tako poškodujejo in tako omogočijo, da jih druga hrana in pijača bolj obarva.

8: Žvečenje pisal ali delov oblačil
Ste kdaj sami sebe zalotili, da med razmišljanjem v ustih grizljate svinčnik ali trakove jopic? Tudi takšno početje povzroča majhne poškodbe na površini zob, ki sčasoma vodijo v resnejše težave. Raje v usta vtaknite bonbon (po možnosti brez sladkorja) ...

9: Pitje kave
Pitje kave (že v običajnih količinah, kaj šele v prekomernih) povzroča obarvanje zob. Če si torej ne želite rumenega ali celo rjavkastega nasmeha, priporočamo, da pitje kave omejite na minimum. Vaš zobozdravnik se bo gotovo strinjal!

10: Kajenje
Tudi kajenje povzroča grdo obarvanost zob, vendar to še zdaleč ni edina (ali največja) težava. Še hujše je dejstvo, da kajenje slabi prekrvavitev dlesni in povzroča številne zelo neprijetne bolezni zob in ustne votline, vključno z rakom.

11: Športne aktivnosti brez ščitnika za zobe

Če niste ravno profesionalni igralec hokeja ali boksar, so poškodbe zob sicer manj verjetne, vendar se vseeno lahko zgodijo. In ko se, so običajno res neprijetne! Je res vredno tvegati zob ali dva, da vam med igro nogometa s prijatelji ali nedeljskim kolesarjenjem ni treba nositi ščitnika v ustih?


Vir: Dormeo spletne strani

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2017 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Nenavadna metoda:
Eno minuto drgnite prst in to se bo zgodilo ...


To je na prvi pogled nenavadna metoda, a ko jo boste enkrat preizkusili sami, jo boste izvajali redno!
Drgnite prst 60 sekund in to se bo zgodilo …



Srce in pljuča
Kadarkoli ste zadihani, vaše srce bije hitreje, drgnite palec. Ta je namreč povezan s pljuči in srcem. Dvignite ga pokonci, nato pa z prsti druge roke drgnite eno minuto. Takoj boste začutili olajšanje. Palec drgnite tudi, če želite okrepiti srce in pljuča.

Boljša prebava
Če imate težave s prebavo, če ste zaprti, potem drgnite eno minuto kazalec. Kazalec je povezan tudi z vranico, zato krepi njeno delovanje. Z drgnjenjem kazalca boste okrepili črevesje.

Nespečnost, slabosti
Če imate težave s spanjem, če vam je slabo, potem drgnite eno minuto vsak dan sredinec. Ta metoda bo pomagala tudi, če imate slabosti med vožnjo.

Migrena in bolečine v vratu
Če imate večkrat migrene, potem drgnite prstanec in mezinec skupaj. Prav tako boste s to metodo lahko odpravili bolečine v vratu. Pospešili boste cirkulacijo.

Dlani
Dlani so povezane z živci, zato vsak dan za minuto drgnite dlani eno ob drugo. Dlani se bodo segrele. Na tak način izboljšate svoje zdravje in okrepite imunsko odpornost.
Vredno je poskusiti, ne bo vam vzelo veliko časa!


Vir:
http://mojaleta.si/Clanek/Nenavadna-metoda-Eno-minuto-drgnite-prst-in-to-se-bo-zgodilo

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2017 22:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kvasna obloga za lase

Ali ste vedeli, da je obloga za lase z navadnim kvasom zelo enostavno, vendar učinkovito sredstvo, ki dela čudeže s še tako zanemarjenimi lasmi? Rezultat uporabe take obloge je ne samo visokokvaliteten, ampak tudi trajen!
Kvasna obloga je primerna za vse tipe las in nezamenljiva v borbi proti izpadanju las in za njihovo hitrejšo rast, z njo pa se bomo tudi uspešno osvobodili prhljaja.
Vendar pa mora biti uporaba te obloge sistematična in ne le uporabljena kdaj pa kdaj. Le tako bodo rezultati res učinkoviti in dolgoročni.
Kvasno oblogo je treba uporabljati 1x tedensko skozi 10-15 tednov, nato je treba uporabo prekiniti za 3 mesece in jo po potrebi po tem času ponoviti.
Kvasni oblogi lahko dodamo ricinusovo ali olivno olje, jogurt, sok aloe, jajčni rumenjak, itd.

Recept za kvasno oblogo:
- 1 velika žlica toplega mleka
- 1 čajna žlička medu
- 20 g svežega kvasa


Sestavine zmešamo v skledici, ki jo pustimo nekje na toplem, da zmes v njej fermentira oz. naraste (15 – 20 minut).
Kvasno oblogo nanesemo na čiste in še vlažne lase od korena proti vrhu. Zavijemo jih v polivinilasto vrečko, čez pa ovijemo toplo brisačo.
Obloga naj ostane na laseh najmanj 1 uro, še bolje več ur. Nato lase dobro speremo s toplo vodo in na koncu uporabimo še balzam za lase.
Po spiranju las in sušenju bo izginil tudi vonj po kvasu, po nekajkratni uporabi kvasne obloge pa bodo lasje postali veliko bolj zdravi, gostejši, obnovljeni, bleščeči in voluminozni.

Vir:
http://www.prirodni-lijek.com/2015/03/najbolja-domaca-maska-za-kosu-cini-cuda.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2017 10:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Bučno olje za mehkejšo in bolj zdravo kožo

Marsikatera od nas je alergična na kozmetična sredstva oz. jih ne prenaša dobro, ker so polna raznih škodljivih dodatkov.
Mednje žal spadam tudi jaz ... kozmetike (krem, deodorantov, sprejev) enostavno ne morem uporabljati, ker me po njih peče koža in se mi vnemajo oči.

Zato sem se za nego kože na obrazu zatekla k naravnim sredstvom, t.j. k bučnemu olju.
Že po prvi uporabi sem občutila nadvse blagodejen učinek, sploh okrog oči in na ustnicah. Olje sem zlahka (rahlo) vmasirala v kožo, pod očmi sem ga seveda samo natapkala s konicami prstov, da ne bi raztegovala občutljive kože pod vekami.
In kar je bilo najboljše - na koži ni bilo občutka/videza maščobnosti, koža ga je popolnoma vpila in postala mehka, voljna in gladka, gube so se kar nekako zapolnile.
Tudi koža se ni prav nič obarvala, morda bi, če bi jo kdo opazoval zunaj na soncu, dobila le rahlo zelenkast nadih, pa še tega bi bilo moč opaziti le pod določenim kotom.

Za nego obraza je seveda treba uporabiti le olje najboljše kvalitete, zato pri nakupu ne bodimo stiskaški. Kupimo ga lahko tudi v majhni steklenički (1dl, 2,5 dl), ki jo hranimo v hladilniku, pa nam bo trajalo zelo zelo dolgo. Čeprav bo zanj treba odšteni nekaj več €, nas bo še vedno prišlo ceneje kot če bi kupili še tako ''kvalitetno'' in opevano, a škodljivo, kremo za obraz.

Olje uporabljamo dobesedno po kapljicah ... jaz uporabim 2 kapljici za čelo, 1 za pod vsako veko, 1 za vsako lice in 1 za ustnice - skupaj jih je 7, in to je več kot dovolj. Olje za sprotno uporabo nalijem v male stekleničke s kapalko, ostalega spravim v hladilnik.

Ne delam reklame za oljarno Jeruzalem-Ormož, a daleč najboljše za mojo kožo je ravno njihovo bučno olje, ki je res odlične kvalitete, zame zagotovo ... je tudi zelo gosto in se ga da zlahka razmazati, koža pa ga hvaležno vpija.
Če ga ne dobite v vaši trgovini, ga lahko kupite tudi preko spleta (v večjih ali manjših steklenicah).

Prijateljica pravi, da ona pa uporablja za nego kože na obrazu olivno olje, ki da je menda tudi super, vendar ga jaz še nisem preizkusila, zato o njem pač ne morem reči nič konkretnega.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2017 21:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


Cool



LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Maj 2017 10:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Česa se kandida najbolj boji

Glivico kandido ima tričetrt ljudi, a le redki nimajo težav z njo. Obstajajo preprosti načini, kako obvladovati kandido.
Glivica kandida se nahaja na koži, v prebavnem in genitalnem traktu, v ustih in grlu. Ljudje celo življenje živimo z njo in se je nikdar ne moremo znebiti. Zaradi padca imunskega sistema, antibiotikov ali nepravilne prehrane, ki v telesu povzroča zakisanost, pride do prekomernega razmnoževanja kandide, čemur pravimo infekcija.
Kandida se najbolj razbohoti na toplih in vlažnih predelih (usta, črevesje). gre za zelo trdoživo glivico in, če enkrat uspete zajeziti izbruh, se večinoma potem še večkrat ponovi.


K sreči obstajajo preprosti načini, kako lahko kontrolirate kandido, da ne pride do izbruha. Te metode vas sicer ne bodo rešile nadloge (spremeniti boste morali celotno prehrano), bodo pa pomagale, da se bakterija ponovno ne razbohoti.
Kandida ne mara probiotskih jogurtov, kislega mleka, sirotke, najrazličnejših semen, hladno stisnjenega olja (zlasti olivnega!), kurkume, sode bikarbone, žitaric brez glutena.
Izogibajte pa se kvašenim živilom, kruhu, vsemu, kar je narejeno iz bele moke, kavi, suhemu sadju, sirom, najrazličnejšim omakam (senfu, kečupu, majonezi), mleku, mesnim izdelkom in predvsem sladkorju. Sladkor je eden največjih zakisevalcev, kar jih poznamo!

1. Žajbljev čaj
Žajbelj vsebuje komponente, ki zelo učinkovito uničuje kandido. Pijte ga pred vsakim obrokom, še posebej učinkovito pa je splakovanje in grgranje. Nič vam ne pomaga ozdravljena kandida v črevesju, če je vir okužbe v ustni votlini.

2. Bršljanov čaj
Bršljanovi listi delujejo antibakterijsko in že z minimalno količino lahko močno zmanjšate razširjenost kandide. Ker pa je bršljan zdrav še za druge stvari, predvsem pa lajša simptome kroničnim obolenjem, vam ga priporočamo, da ga pijete četudi se vam zdi, da nimate težav.

3. Koprivin čaj
Koprivin čaj vzdržuje nivo bakra v telesu, je močan diuretik in čistilec telesa. Ker med drugim tudi pomaga pri zakisanosti, je koprivin čaj velik sovražnik kandide. Na žalost lahko kandido le brzdamo, povsem pozdraviti pa se samo s koprivinim čajem ne moremo.

4. Čaj iz cikorije
Ko voda zavre, dodajte nekaj žlic cikorije in pustite vreti še 10 do 15 minut. Pijte počasi in po požirkih. Cikorija namreč ne vsebuje kofeina, ki povzroča kislost telesa, je odličen probiotik in bogat vir vitamina A in K. poleg tega se čisti kri, pomaga pri prebavi, uravnava krvni sladkor ...

5. Zeliščna mešanica
Če gornje čaje zmešate v enega, boste dobili zelo učinkovito sredstvo za nastop proti tej zoprni glivici. Dobro je, če k čaju iz žajbla, bršljana, kopriv in cikorije dodate še orehove liste in malo pelina. Tako pripravljen čaj se kuha tako, kot običajno, le na koncu posodo pokrijte in pustite stati vsaj eno uro.

Čaje pijte nesladkane in večkrat po majhnih požirkih.


Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5831

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2017 20:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Cel svet je šokiran, kaj vse zmore bakrena posoda

Danes vemo, da je voda, ki je bila več kot 16 ur v plastični embalaži, lahko nevarna. Le redki pa vedo, da postane voda v bakreni posodi bolj čista.
Leta 2012 so po spletu okoliščin analizirali onesnaženo vodo, ki je bila cel dan pri sobni temperaturi shranjena v bakrenih loncih. Analiza je pokazala presenetljive rezultate. Število mikrobov je bilo manjše za 97 %, prej škodljiva voda pa se je skoraj povsem očistila. A najbolj neverjetno je bilo, da so v bakreni posodi bile uničene vse bakterije, ki so odporne proti antibiotikom in ki v bolnišnicah povzročajo vse več težav.
Prva misel je bila, da bi s takimi posodami morali opremiti afriške države, kjer imajo vodo sumljive kvalitete, podrobnejše raziskave, ki so samo potrdile prve izsledke, pa navajajo cel kup razlogov, zakaj bi bakreno posodo morali uporabljati tudi doma. Še več! Stari ayurvedski zapisi omenjajo, da ima baker izredno sposobnost uravnoteženja procesov v telesu in glavi. Povečuje gibalnost, presnovo in fluidnost.
Pred časom smo pisali o koristih srebrne vode, bakrena voda pa prav nič ne zaostaja, posoda pa je veliko cenejša.
Čeprav znanstveniki vpliv vode, ki stoji v bakreni posodi vsaj 12 ur, še vedno odkrivajo, pa je nekaj stvari znanih:

• bakrena posoda zelo učinkovito uničuje bakterije v vodi
• bakrena voda ureja delovanje ščitnice
• bakrena voda lajša bolečine v oteklih sklepih, kar je posledica artritisa
• upočasnjuje procese staranja
• uravnava krvni pritisk, srčni utrip in celo znižuje nivo holesterola in trigliceridov v krvi
• pospešuje celjenje ran
• baker je dober tonik za jetra, vranico in limfni sistem
• čisti ledvice in prebavni sistem
• stimulira možgane
• pomaga pri absorpciji železa v telesu


Pri shranjevanju vode v bakrene vrče moramo upoštevati nekaj nasvetov. Svežo vodo pustimo stati čez noč in vrča nikar ne postavljajmo v hladilnik. Zelo pomembno je, da posodo redno umivamo (najbolje z limoninim sokom).
Še nekaj imejmo vseskozi pred očmi: živimo v času, ko namesto zdravja pogosto izberemo udobje. Seveda je veliko enostavneje popiti vodo iz plastenke kot dan prej razmišljati o tem, kaj bomo jutri pili. A učinki na zdravje so lahko zelo koreniti.


Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5652

LP Bučka
Smile
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 12, 13, 14  Naslednja
Stran 13 od 14

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group