Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Ste ta teden že spekli kruh?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Nov 2018 11:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kamutov kruh

Sestavine:
500 g kamut moke
1 zavitek suhega kvasa
1½ žličke soli
2 dl tekočega jogurta
2 žlici olja
2 dl vroče vode

Priprava:
Posebej zmešamo suhe sestavine – moko, kvas, sol … in mokre – jogurt, olje in vodo, nato pa oboje združimo in zamesimo testo. Pustimo ga vzhajati 20 – 30 minut, nato ga pregnetemo, ga oblikujemo v štruco in položimo v škatlast model, prekrit s peki papirjem, ter ga pustimo še nekaj časa vzhajati.
Pečico ogrejemo na 200°C, damo vanjo pekač, zmanjšamo temperatuo na 190°C, nato pa pečemo kruh pri tej temperaturi kakih 30 -35 minut.


Kamut:
https://www.bodieko.si/kamut

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2018 22:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Rženi hlebčki

Sestavine:
½ kg pšenične moke
½ kg ržene moke
1 kocka kvasa
75 - 100 g stopljenega masla
7 dl toplega mleka
1,5 žličke soli

za premaz:
1 rumenjak
1 dl mleka

Priprava:
V skodelico nadrobimo kvas, dodamo 2 žlički moke, 2 žlički sladkorja in 4 - 5 žlic toplega mleka, premešamo in pustimo vzhajati.
Obe moki stresemo v skledo, v sredini naredimo vdolbino, v katero vlijemo kvasno mešanico, po robu moke pa natresemo sol. Toplo mleko razžvrkljamo s stopljenim maslom in mešanico vlijemo k moki in kvasu ter zamesimo testo. Hlebec pustimo vzhajati na toplem približno 45 minut, nato ga ponovno pregnetemo, naredimo nekaj manjših hlebčkov in jih zložimo v pekač (iz pečice), ki smo ga obložili s peki papirjem. Hlebčke premažemo z mlekom, v katerem smo stepli rumenjak, in jih pustimo vzhajati še 20 minut.
Pečico ogrejemo na 200°C, nato pa jih pri tej temperaturi pečemo kakih 20 – 25 minut, odvisno od pečice.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 24 Jan 2019 21:37; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 18 Nov 2018 23:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kruh iz koruznega zdroba

Sestavine:
250 g črne ali polnozrnate moke
500 g koruznega zdroba
1,5 žličke soli
1 pecilni prašek
0,5 l mleka
2 stepeni jajci
50 g stopljenega masla
80 g medu

Priprava:
V eni skledi zmešamo suhe sestavine (moko, koruzni zdrob, sol, pecilni prašek), v drugi pa mokre (toplo mleko, stopljeno maslo, razžvrkljani jajci, med). Obe mešanici združimo in dobro premešamo. Zmes mora biti tekoča.
Dolg, ozek škatlast pekač (30 cm x 12 cm) premažemo z maslom in poprašimo z moko, vanj vlijemo testo, ki ga nato pečemo 35 – 40 minut pri 195°C. Pečen kruh prevrnemo na žično rešetko in počakamo, da se povsem ohladi.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Dec 2018 22:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kruh iz kvinoje

Sestavine:
400 g kvinoje
50 g chia semen
50 g stopljene kokosove maščobe
1 žlička sode bikarbone
175 ml vode + žlička limoninega soka
1 žlička soli

Priprava:
Dan prej kvinojo čez noč namočimo v vodi, naslednji dan pa jo odcedimo in jo dobro speremo pod vročo tekočo vodo. Tudi chia semena namočimo v 2-kratni količini vode, jih po nekaj minutah premešamo, nato pa jih pustimo stati čez noč, da se iz njih ustvari gel.
Naslednji dan kvinojo in gel iz chia semen skupaj zmeljemo v multipraktiku, oboje stresemo v skledo, dodamo ostale sestavine in naredimo testo, ki naj ne bo pregosto, da bo lepo spolzelo v pekač. Škatlast pekač obložimo s peki papirjem, vanj nadevamo testo, ki ga nato pečemo približno 1 uro in 20 minut pri 160°C. Testo pred peko prekrijemo s peki papirjem ali alu folijo, da zgoraj zaradi dolge peke ne dobi preveč zapečene skorje. Ko ga vzamemo iz pečice, ga je potrebno pred rezanjem popolnoma ohladiti.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 24 Dec 2018 21:29; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2018 21:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Ploščati kruh na hitro

Sestavine:
400 g moke
3/4 žličke soli
4 žlice olivnega olja
1 pecilni prašek
1,25 dl tople vode
sesekljana zelišča po izbiri
začimbe po izbiri

Priprava:
Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, damo ga v skledo, pokrijemo s prtičkom in ga pustimo počivati 10 minut. Oblikujemo štručko, jo malo premažemo z oljem, nato pa jo z nožem narežemo na 6 – 7 približno enako velikih rezin. Vsako rezino v dlaneh sploščimo v tanjšo ''palačinko'', jo položimo v ogreto ponev, kjer jo na vsaki strani na srednjem ognju pečemo 2 – 3 minute (ponve ni treba naoljiti).
V testo lahko vmešamo suha ali sveža zelišča po želji: drobnjak, baziliko, origano, peteršilj, majaron, česen, čebulo …, lahko dodamo tudi začimbe po izbiri: poper, kajenski poper, muškat, kurkumo, mešanico začimb …

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2018 20:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Krompirjevi kruhki

Sestavine:
500 g kuhanega krompirja
1 žlička soli oz. po okusu
500 g moke
150 g masla
3 jajca
40 g svežega kvasa
žlička sladkorja + žlička moke + 4-5 žlic mleka

stepeno jajce za premaz

Priprava:
Krompir z lupino vred skuhamo v slani vodi, ga olupimo in spasiramo. Še toplemu dodamo sol, moko, maslo, jajca in kvasno mešanico (zdrobljen kvas dobro razmešamo z žličko moke, žličko sladkorja in 4 – 5 žlicami toplega mleka) ter zamesimo testo, ki ga pustimo počivati okoli pol ure. Testo pregnetemo in iz njega oblikujemo žemljice >>> naredimo podolgovate štručke, ki jih z zaobljenim ročajem kuhalnice po sredini pritisnemo čisto do dna (lahko naredimo tudi bombetke, rogljičke, zvitke, ptičke, kajzerice ... ).
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj zložimo žemljice, jih premažemo s stepenim jajcem, nato pa jih pečemo kakih 20 minut pri 200°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2018 21:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Mlečni kruh

Sestavine:

750 g moke
40 g kvasa
0,5 l toplega mleka
50 g stopljenega masla
2 jajci
1,5 žličke soli

2 rumenjaka + 6 žlic mleka za premaz

Priprava:
Iz 4-5 žlic mleka, 1 žličke moke, 1 žličke sladkorja in kocke zdrobljenega kvasa naredimo kvasno mešanico, ki jo vlijemo v jamico v moki. Počakamo da kvasna mešanica naraste, nato pa vlijemo v moko toplo mleko, ki smo mu dodali sol, razžvrkljana jajca in stopljeno maslo. Zamesimo testo, ga damo v skledo, pokrijemo s prtom in ga pustimo vzhajati okoli 45 – 50 minut. Ponovno ga premesimo, oblikujemo v štruco ali hlebec in ga položimo v model – okrogel ali škatlast – ki ga premažemo z maslom in poprašimo z moko. Testo naj ponovno vzhaja, dokler ne podvoji teže, nato pa ga premažemo z mlekom, v katerem smo razžvrkljali dva rumenjaka.
Pečemo ga v predogreti pečici okoli 45 – 50 minut pri 190°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Jan 2019 21:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Mandljev kruh

Sestavine:
300 g mešanice polnozrnatih mok
300 g mletih mandljev
2 žlici mletih chia/amarant semen
1 žlička soli
1 žlička javorjevega sirupa
1 kocka kvasa
3,5 dl toplega mleka
50 g masla
2 jajci

Priprava:
V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko moke, žličko javorjevega sirupa, 4 žlice toplega mleka, premešamo in pustimo vzhajati.
V skledo vsujemo mešanico polnozrnatih mok (pšenična, pirina, črna, ržena …), mlete mandlje, mleta chia ali amarant semena in sol. V kozici razžvrkljamo toplo mleko, stopljeno maslo in jajci ter mešanico skupaj z vzhajanim kvasom dodamo moki ter zamesimo testo.
Dolg, ozek in globok škatlast pekač (30x10) obložimo s peki papirjem, vanj položimo testo, ki smo ga oblikovali v dolgo ozko štruco, ga pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati le toliko časa, da se dvigne za pol svoje prostornine (ne podvojene). Nato damo pekač v na 190°C ogreto pečico in pri tej temperaturi pečemo kruh okoli 35 minut. Ko kruh vzamemo iz pečice, ga pustimo v pekaču 10 minut, nato pa ga dokončno ohladimo na dvignjeni žičnati podlagi.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2019 19:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Koruzni kruh s hokaido bučo

Sestavine:
700 g polbele moke
450 g koruzne moke
300 g bučnega pireja
100 g mletih bučnih semen
1 kocka kvasa
1,5 žličke soli
1 žlica melase/javorjevega sirupa
6 dl tople vode
50 g masla + 0,5 dl bučnega olja

Priprava:
Zdrobljen kvas pomešamo z žličko moke, žličko melase (ali javorjevega sirupa) ter s 4 žlicami tople vode. Kvasno mešanico pustimo vzhajati nekaj minut, nato jo vlijemo v jamico v mešanici obeh mok. Po robu moke nasujemo sol in mleta bučna semena, počakamo 5 minut, da se kvas močno dvigne, dodamo bučni pire (bučo 10 minut dušimo v majhni količini rahlo soljenega kropa na zmernem ognju) ter toplo vodo, v kateri smo stopili maslo in ji primešali olje ter melaso oz. javorjev sirup.
Zamesimo testo in ga pustimo vzhajati 30 – 40 minut, nato ga pregnetemo, naredimo eno večjo ali več manjših štruc, po vrhu vsake naredimo nekaj zarez z nožem, nato pa jih pokrijemo s prtičem in jih pustimo vzhajati še kakih 20 – 25 minut. Kruh nato pečemo v predogreti pečici, najprej 10 minut pri 200°C, nato zmanjšamo temperaturo na 180°C in pečemo kruh še približno 25 – 30 minut.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2019 20:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Ovseni štrukeljčki

Sestavine:
500 g polnovredne moke
1 kocka kvasa
3,5 dl tople vode
1 žlička soli
150 g ovsenih kosmičev + malo masla
malo mleka + 2 stepeni jajci
1 lonček kisle smetane
1 stepeno jajce za premaz

Priprava:
Iz moke, kvasne mešanice (kocka kvasa + 4 žlice vode + 1 žlička sladkorja + 1 žlička moke), tople vode in soli zamesimo testo, ga pokrijemo s prtičem in ga damo vzhajati. Vzhaja naj toliko časa, da podvoji prostornino.
Medtem na malo masla na hitro popražimo ovsene kosmiče, jih zalijemo z malo toplega mleka in vmešamo 2 stepeni jajci.
Testo razvaljamo približno 1 cm debelo (ali manj), ga premažemo s kislo smetano, čez pa razmažemo kosmičevo mešanico. Testo zvijemo kot za potico, nato pa iz ''klobase'' z ostrim nožem narežemo približno 1 cm (ali več) debele rezine. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj v primernih razmakih polagamo rezine oz. štrukeljčke, ki jih premažemo s stepenim jajcem. Še 20 minut jih pustimo vzhajati, nato pa jih pečemo v predogreti pečici približno 25 – 30 minut pri 185°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2019 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kruh s kefirjem

Sestavine:
500 - 600 g polnozrnate moke
3,5 dl kefirja
1 kocka kvasa
1,5 žlice medu
100 - 150 g nasekljanih oreščkov
50 g sezamovih semen
1 zvrhana žlička soli

Priprava:
Mešanico zdrobljenega kvasa, žličke sladkorja, žličke moke in 4 žlic tople vode vlijemo v jamico v moki in počakamo, da kvasna mešanica malo naraste. Po robovih po moki okrog in okrog posujemo sol. Dodamo kefir, ki naj bo sobne temperature, med, sezam in nasekljane (ali mlete) oreščke po izbiri, lahko je tudi mešanica oreščkov, ter zgnetemo testo. Pokrijemo ga s prtom in ga pustimo vzhajati okoli pol ure, nato ga pregnetemo, oblikujemo hlebec (ali štruco, ali štručke, žemljice, bombetke, kajzerice …) ter ga položimo v pekač, prekrit s peki papirjem. Na vrhu z ostrim nožem zarežemo nekaj poševnih rezov, a ne preglobokih. Lahko ga po želji tudi potresemo s sezamovimi semeni.
Pečico prižgemo na 50°C, damo vanjo pekač s hlebcem in ga pri tej temperaturi pustimo vzhajati kakih 20 – 25 minut. Nato obrnemo stikalo pečice najprej na 200°C, po 10 minutah pa zmanjšamo temperaturo na 185°C in pri tej temperaturi pečemo kruh še 25 – 30 minut (drobno pecivo 20 – 25 minut).
Če nimamo kefirja, lahko namesto njega uporabimo jogurt, ali pa mleko oz. vodo (ali mešanico obeh).

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 27 Feb 2019 18:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Hrustljave kruhove palčke

Sestavine:
600 g moke
250 g masla
2 dl toplega mleka
25 g kvasa
1,25 žličke soli

za premaz in posip:
stepeno jajce + nariban sir
ali stepeno jajce + mak
ali stepeno jajce + sezam

Priprava:
Naredimo kvasno mešanico iz zdrobljenega kvasa, žličke sladkorja, žličke moke in 4 žlic toplega mleka. Vlijemo jo v vdolbino v moki, ki jo po vrhu (po obodu) posujemo s soljo. Dodamo zmehčano maslo in mleko ter zamesimo testo. Takoj ga razvaljamo na 1 cm debelo in narežemo na 2 – 2,5 cm široke trakove. Premažemo jih s stepenim jajcem in posujemo z izbranim posipom, lahko pa potresemo tretjino trakov z enim, tretjino z drugim in tretjino s tretjim posipom. Trakove nato narežemo na 10 – 12 cm dolge palčke, ki jih zložimo v pekač (iz pečice) in jih pečemo približno 12 – 14 minut pri 180°C, oz. toliko časa, da lepo porjavijo, saj so le take res prijetno in okusno hrustljave.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 27 Feb 2019 19:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Sirovi polžki

Sestavine:
750 - 800 g moke
4 dl toplega mleka
1 jajce + 2 rumenjaka
100 g zmehčanega masla
1 kocka kvasa (42 g)
1,5 žličke soli

za nadev:
400 g naribanega feta sira
1 lonček kisle smetane
2 jajci
sol po okusu

za premaz in posip:
2 stepena beljaka + sezam

Priprava:
Naredimo kvasno mešanico iz zdrobljenega kvasa, žličke moke, žličke sladkorja in 4 žlic toplega mleka, vlijemo jo v vdolbino v moki, po vrhnjem obodu moko posujemo s soljo. Počakamo da se kvasna mešanica nekoliko dvigne, dodamo ostale sestavine in zamesimo testo, ki naj bo primerno mehko. Damo ga vzhajati, nato pa ga razdelimo na 4 dele (lahko bi razvaljali tudi vse testo hkrati, a v tem primeru bi bili polžki predebeli). Vsak del razvaljamo za pol prsta debelo ali manj, ga premažemo s četrtino nadeva in na tesno zvijemo. Testeno ''klobaso'' nato narežemo na 2 – 3 cm široke rezine, ki jih ploskoma polagamo v pekač, prekrit s peki papirjem, vmes naj bodo dovolj veliki razmaki. Rezine/polžke premažemo s stepenim beljakom in posujemo s sezamovimi semeni. Pečemo jih v predogreti pečici okoli 20 – 25 minut pri 180°C.
Nadev: - sestavine dobro zmešamo v kompaktno maso.
Namesto feta sira lahko uporabimo tudi kak drug sir.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2019 19:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Bombetke s sladkim krompirjem

Sestavine:
400 g sladkega krompirja
500 g pirine moke
1 kocka kvasa
0,75 dl tople vode
1 žlička soli

Priprava:
Krompir čim tanjše olupimo, ga narežemo na kose, ki jih v pokriti posodi v malo osoljenega kropa in na zmernem ognju dušimo do mehkega (20 minut), nato pa odlijemo tekočino (uporabimo jo za druge jedi) in krompir dobro spasiramo z vilicami.
Moko stresemo v skledo, po robovih nasujemo sol, v sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mešanico iz zdrobljenega kvasa, žličke moke, žličke sladkorje in 4 žlic tople vode. Pustimo da kvas vzhaja, nato dodamo preostalo tekočino in zmečkan krompir. Testo nato gnetemo tolika časa, da se ne lepi več na stene posode, potresemo ga z moko, ga vrnemo v skledo, pokrijemo ga s prtičem in ga pustimo vzhajati toliko časa, da dobro naraste, za kar bo morda potrebno čakati malo več časa (1 ura). Testo znova pregnetemo, oblikujemo večje kroglice, ki jih polagamo na dno pekača (iz pečice), obloženega s peki papirjem. Pokrijemo jih s prtičem in jih pustimo vzhajati še 20 minut. Medtem segrejemo pečico na 200°C, damo vanjo pekač z bombetkami, na dno pečice pa položimo drug pekač, v katerega vlijemo 2 skodelici vroče vode.
Bombetke nato pri tej temperaturi pečemo približno 25 minut, oz. toliko časa, da se zgoraj lepo svetlo rjavo zapečejo.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2019 19:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Pirin kruh s semeni
(na hitro - brez vzhajanja)

Sestavine:
200 g pirine bele moke
100 g pirine polnozrnate moke
30 g mešanice semen (sezam, lan, sončnice)
200 ml tople vode
7 g vinskega kamna (pecilnega praška)
1 žlička himalajske soli

Priprava:

Segrejemo pečico na 175°C.
V posodo dodamo moko, semena, vinski kamen oz. pecilni prašek, sol in vodo ter dobro premešamo (masa je taka rahlo pocasta). Maso prestavimo na peki papir (oblikujemo v štručko), premažemo z vodo in potresemo s semeni.
Pečemo 45 minut v segreti pečici.
Jaz sem maso zmešala in na hitro pregnetla kar v pekaču, v katerem sem potem pekla, tako da nisem umazala nobene posode. Uporabljam pa silikonski pekač znamke Lékué. Kupila sem ga tukaj:
http://emo-shop.com/si/lekue/121-pekac-kruha.html
Ko je kruh pečen, ga ohladimo in hranimo v posodi za kruh do 4 dni. Lahko pa ga damo tudi zamrzniti in si ga sproti odmrznemo, da imamo vedno svežega.

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=iYDqoKotnqw

Recept pripravila: Malinca Nastja

Vir:
https://www.malinca.si/blog/pirin-kruh-na-hitro-brez-vzhajanja?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=ta_ekspresen_recept_je_obnorel_vse&utm_term=2019-04-20

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group