Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Ste ta teden že spekli kruh?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2019 19:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kruhki z lanenimi semeni

Sestavine:
6 jajc
3 žlice stopljenega masla
150 g sirnega namaza ali skute
12 zvrhanih žlic mletih lanenih semen
4 žlice mandljeve moke
1,5 žličke začimb/zelišč po želji
1 žlička soli
1 žlička pecilnega praška

sezam za posip

Priprava:
Jajca stepemo, dodamo maslo, sirni namaz in sol, na koncu pa vmešamo še lanena semena, ki smo jih zmleli v kavnem mlinčku skupaj s suhimi zelišči/začimbami (janež, kumina, drobnjak, luštrek, koper, koriander ...), mandljevo moko ter pecilni prašek.
Zmes pustimo počivati 20 - 30 minut, da nabrekne. Testo nato s kuhalnico (ali ročno) malo pregnetemo, nato pa na pekač, obložen s peki papirjem, oblikujemo 12 štručk/bombetk/žemljic. Če je masa preredka, dodamo še malo lanenih semen. Kruhke posujemo s sezamom.
Pečico ogrejemo na 200°C in pri tej temperaturi pečemo kruhke približno 20 minut.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Jul 2019 19:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Bombetke z mozzarello

Sestavine:
za testo:
350 g gladke moke
150 g ostre moke
1 kocka kvasa
3,5 - 4 dl mleka
2 jajci
75 g masla
1 zvrhana žlička soli
1 - 2 žlici sladkorja
------------------
pesto (domač ali kupljen)
15 – 20 kroglic mozzarelle

Priprava:
Nekaj žlic toplega mleka, zdrobljen kvas, 2 žlički moke in žličko sladkorja razmešamo, nato pa mešanico vlijemo v vdolbino, ki smo jo naredili v sredini moke. Kvas pustimo vzhajati približno 10 minut.
V kozici razmešamo preostalo toplo mleko, maslo, sol, razžvrkljana jajca in sladkor, nato pa to mešanico vlijemo k moki ter z naoljenimi rokami zgnetemo testo. Gnetemo ga toliko časa, da postane svetleče in gladko, nato ga oblikujemo v kepo, ga pomokamo, damo v skledo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in ga pustimo vzhajati približno 20 – 30 minut, oz. toliko časa, da podvoji prostornino. Nato ga na debelo razvaljamo, ga narežemo na kvadrate, velike približno 8x8 cm (ali manj). Vsak kvadratek premažemo s pestom, v sredino položimo kroglico mozzarelle, zavihamo robove navzgor in oblikujemo bombetke. Z gladko/zaobljeno stranjo navzgor jih zlagamo v pekač, obložen s peki papirjem (pazimo na dovolj velike presledke), kjer jih pustimo vzhajati še kakih 10 – 15 minut, nato pa jih pečemo v predogreti pečici 20 – 25 minut pri 190°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2019 13:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Koruzni muffini s sirom

Sestavine:
za testo:
3 rumenjaki
100 g zmehčanega masla
3 dl grškega jogurta
3 dl mleka
100 g skute
500 g koruzne moke + 1 pecilni prašek
sneg iz 3 beljakov + 1 žlička soli

za polnilo:
mozzarella
(ali feta sir
ali koščki izbranega sira)

Priprava:
Rumenjake in maslo razmešamo, dodamo grški jogurt, skuto in mleko ( če bomo uporabili mozzarello, namesto mleka uporabimo tekočino od mozzarelle!), na koncu pa izmenično vmešavamo še koruzno moko s pecilnim praškom, ter sneg beljakov, stepen z žličko soli. Zmes naj bo gostejša kot za palačinke.
Z zmesjo napolnimo modelčke za muffine, v sredino vsakega potisnemo kroglico mozzarelle (ali žličko fete ali kocko sira).
Muffine pečemo v predogreti pečici približno 30 minut pri 175°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2020 19:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kruh s sodo bikarbono

Sestavine:
350 g pšenične moke
150 g polnozrnate pirine moke
350 g grškega jogurta
50 g stopljenega masla
1 žlica melase
1 žlička sode bikarbone
1 žlička himalajske soli

Priprava:
Vse sestavine dobro zmešamo s kuhalnico, nato pa jih zgnetemo v testo, ki ga dobro pregnetemo. Naredimo kepo, ki jo po vrhu dvakrat ''prerežemo'' z držalom kuhalnice, in sicer po sredini navpično in po sredini vodoravno, da dobimo globok križ.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj položimo testeno kepo (po vrhu jo lahko potresemo z izbranimi semeni ali ovsenimi kosmiči), ki jo nato pečemo v predogreti pečici 30 – 40 minut pri 200°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2020 15:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Palijancije (kruhki)
… so značilni ukrajinski nevzhajani kruhki, ki jim rečejo palijancija in jih pripravljajo s kislim mlekom.
Že od nekdaj predstavljajo srečo in uspeh, kruhki okrogle oblike pa pomenijo tudi gostoljubje družine.


Sestavine:
600 g pšenične moke
500 ml kislega mleka oz. kefirja
1 žlica sladkorja
1 žlička soli
1 žlička sode bikarbone
1 - 2 žlički kisa
1 žlica maka, sezama ali kumine za posip

Priprava:
Kislo mleko ali kefir vlijemo v skledo. Dodamo sladkor, sol in sodo, ki jo razmešamo s kisom. Postopoma primešamo moko in sestavine zgnetemo v gladko testo.
Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo na debelino 8 do 10 mm. Po želji razvaljano testo potresemo z makom, sezamom ali kumino. Testo razrežemo, da dobimo kose različnih oblik. Položimo jih na namaščen pekač in pečemo v pečici, ki smo jo predhodno razgreli na 220°C. Kruhki se pečejo 10 do 15 minut, oziroma dokler ni skorja zlatorjavo zapečena.
Pečene kruhke zložimo v skledo in jih pokrijemo s kuhinjsko krpo.
Palijancije so najokusnejše z mlekom ali s čajem.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 25 Mar 2023 22:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Polnovredni ploščati kruhki

Sestavine:
6 žlic pirine PZ moke
6 žlic kamutove moke
6 žlic mletega lanenega semena
6 žlic bučne moke
6 žlic pirinih otrobov
3 žlice konopljinih proteinov
1,5 žličke jedilne sode bikarbone
1 žlička himalajske soli
1/2 l ovsenega mleka
2 žlici bučnega olja

Priprava:
Vse sestavine temeljito zmešamo s kuhalnico in iz njih zamesimo čvrsto testo. Lahko ga kar takoj razvaljamo v debelino kot za piškote, z modelčkom (ali z nožem) izrežemo oblike - lahko so okrogle, ovalne ali pravokotne. Polagamo jih v pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo približno 15-20 minut pri 180°C. Kruhki zelo rahlo narastejo, a so še vedno ploščati in hrustljavi. Primerni so za tiste, ki imajo radi krušno skorjo.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group