Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




ZDRAVILNE RASTLINE
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Rastlinski svet
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2012 19:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Kokos

Kokosovi orehi rastejo na palmah, ki dosežejo v višino do 30 metrov in imajo 5 metrov dolge liste. Od cvetenja do končne kalitve kokosovega oreha včasih traja tudi do 2 leti in pol. Dočaka lahko tudi do 100 let, najbolj pa obrodi med 10 in 50 letom. Na enkrat lahko obrobi 75 orehov, ki so veliki kot otroška glava in tehtajo do 2-2,5kg. Preden pridemo do pravega oreha, se moramo najprej prebiti skozi zelenkasto do svetlorjavo, vodoodporno in voskasto vrhnjo plast, pod katero se nahaja porozna vlaknasta plast in šele pod slednjo se nahaja kokosov oreh. Kosmata rjava lupina je debela nekaj centimetrov. Pod to lupino se nahaja plast kokosa, v votlini na sredi sadeža pa se nahaja kokosovo mleko, ki bi se pravzaprav moralo imenovati kokosova voda, saj je tekočina skoraj prozorna.

Kokosov oreh najlažje odpremo takole: na lupini se nahajajo tri očesa. Dva od teh očes sta ojačana, tretje pa je prevlečeno le s tanko kožico, ki jo s konico noža z lahkoto predremo. Skozi to odprtino iztočimo kokosovo mleko, nato pa lahko sadež razbijemo s kladivom. Oreh zavijemo v kuhinjsko krpo, da deli lupine ne odletijo vstran. Kokosov oreh lahko pražimo v pečici, pri čemer na lupini nastanejo razpoke, zato potem sadež z lahkoto odpremo. Meso sadeža kljub temu ostane sveže in sočno.

Kokosovo olje spodbuja delovanje metabolizma

Je eno najbogatejših virov srednjeverižnih maščobnih kislin – trigliceridov, katere oživijo lenobni metabolizem. Znanstvene raziskave so potrdile, da trigliceridi pospešijo presnovo za skoraj 50 odstotkov, njihov učinek pa traja skozi ves dan. Torej, v kolikor vaše presnova ne deluje kot bi morala zaradi vseh že preizkušenih diet in vsakodnevnega stresa, vam svetujemo da dnevno uživate kokosovo olje in se pripravite na korenite spremembe v vašem metabolizmu.

Uravna sladkor v krvi

Poleg učinka, ki ga ima olje na našo presnovo pa učinkovito vpliva tudi na delovanje inzulina. Kokosovo olje telesu podaja energijo, katera je podobna tisti pridobljeni iz glukoze in nima nikakršnega negativnega učinka na inzulin in krvni sladkor. Redno uživanje kokosovega olja znižuje tudi glikemični indeks zaužite hrane in s tem posledično preprečuje nihanja krvnega sladkorja.

Uspešno zdravi kandido in preprečuje razmnoževanje glivic

Omenili smo že zdrave maščobne kisline v kokosovem olju, ki pospešijo metabolizem. Naj še dodamo, da lavrična in kaprilna kislina, ki se med ostalim tudi nahajata v olju, naš organizem varujeta pred kandido in glivičnimi obolenji. Kandida je pogosto tudi tisti skriti krivec za debelost. V kolikor se omenjene glivice v našem telesu preveč razmnožijo obstaja minimalna možnost, da bomo shujšali. Kandida posledično s seboj prinese tudi ostale težave, kot so utrujenost, težave s koncentracijo, vnetje sinusov redne ponavljajoče glivične okužbe, itd. Prej omenjen skriti krivec, ki onemogoča hujšanje pa je neustavljiva želja po ogljikovih hidratih in sladkem. Kako pride do tega? Glivice se v telesu hranijo s sladkorjem in zato v nas spodbudijo željo po hrani. Zato priporočamo uporabo kokosovega olja, saj odlično deluje v boju proti omenjenim težavam. Včasih je njegovo delovanje tako uspešno in močno, da se to kaže v glavobolu, mrazenju, nastajajo težave z razmišljanjem. Vendar naj vas to ne prestraši, to ni nič slabega ampak predvsem nekaj dobrega, saj vsi ti simptomi kažejo na to, da glivice v telesu odmirajo. Zato pričnite čimprej uživati ta organski čudež narave!

Torej poenostavljeno povedano, kokosovo olje premore številne zdravilne učinke na naše telo:

- zmanjšuje vnetja in deluje protivirusno;
- pomaga pri boju z glivičnimi obolenji;
- uravnava holesterol v krvi;
- deluje kot odličen NARAVNI antioksidant;
- kožo in telo ščiti pred nevarnimi prostimi radikali, ki povzročajo poškodbe kože in njeno staranje;
- obnavlja lasišče in dokazano deluje proti prhljaju;
- zmanjšuje možnosti za nastanek sladkorne bolezni in pomaga - zmanjšati morebitne simptome bolezni;
- uspešen v boju proti boleznim srca in ožilja;
- odpravlja tudi različna rakava obolenja;
- pomaga pri izgubljanju telesne teže;
- spodbuja metabolizem in nenehno uravnava prebavo

Kokosovo olje je uporabno za:

- zdravo prehrano;
- kot olje za pripravo hrane;
- kot vlažilno in masažno olje za telo;
- za nego otrok;
- za nego las

Deset razlogov, zakaj uživati kokosovo maslo

1. - Kokosovo maslo oziroma olje je edina maščoba, ki koristi pri diabetesu; pomaga namreč uravnavati raven sladkorja v krvi in zmanjšuje sekundarne posledice bolezni. Pri prebavi kokosove maščobe je potrebnih manj encimov, torej ne obremenjuje trebušne slinavke. Poleg tega kokosova maščoba dobavlja energijo v celice neposredno in pri tem ne potrebuje inzulina. Dokazano izboljšuje izločanje inzulina in resorpcijo glukoze.

2. - Kokosovo maslo, v nasprotju s prepričanjem, pospešuje presnovo in izgorevanje maščob v celicah ter pomaga zniževati raven holesterola v krvi.

3. - Kokosovo maslo odlično celi rane in brazgotine.

4. - Kokosovo maslo pomaga premagovati utrujenost. Če celice zaradi presežka nenasičenih rastlinskih olj ne morejo sprejeti dovolj glukoze, to občutimo kot kronično utrujenost.

5. - Kokosove maščobe ne redijo. Nasprotno, raziskave kažejo, da maščobne kisline potujejo naravnost v jetra, kjer se pretvarjajo v energijo in se ne nalagajo kot maščoba v tkivih. Kokosovo maslo je ena od redkih maščob, ki spodbuja pospešeno izgorevanje maščob in tako pripomore k hujšanju.

6. - Kako močno je protivirusno delovanje kokosovih maščob, potrjujejo tudi raziskave dr. Conrata S. Dayrita Emertiusa, profesorja farmakologije z Univerze na Filipinih. Ob pomoči kokosovih maščob mu je uspelo znižati obremenjenost z virusi pri bolnikih, obolelih za aidsom.

7.- Dr. Mary Enig, znana biokemičarka in nutricionistka, poroča o primerih, ko je pri HIV-pozitivnih otrocih prišlo do tega, da so bili po določenem času spet HIV-negativni. Pri prehrani so uporabljali visok odstotek kokosovih maščob, ki so po mnenju te znanstvenice pomagale, da je v telesu nastajalo dovolj monolavrina, za katerega je značilno protivirusno delovanje.

8. - Kokosove maščobe so pokazale izredne rezultate tudi pri zdravljenju herpesa, luskavice in glivice kandide.

9. - Ali ste prepričani, da v svojem telesu ne gostite zajedavcev? Protozoe, gliste in druge nezaželene organizme "gosti" od 20 do 30 odstotkov ljudi. Če imate psa, kako drugo domačo žival ali dojenčka, ki je še vedno v pleničkah, obstaja precejšnje tveganje, da se bo tudi v vašem telesu naselil kateri od zajedavcev. V Indiji uporabljajo terapijo s suhim kokosom in magnezijevim sulfatom (kot odvajalom), ki v dvanajstih urah spravi iz telesa 90 odstotkov zajedavcev. Zelo dobre rezultate so dosegli tudi pri odpravljanju zajedavcev pri hišnih ljubljenčkih. Redno uživanje kokosovih maščob, bogatih s srednje dolgimi verigami maščobnih kislin, zelo uspešno uničuje zajedavce ali vsaj omejuje njihovo rast.

10. - Kokosovo maslo je odlična krema za obraz, a tudi primerno sredstvo za nego stopal, zlasti če imate težave z glivicami. Uporabljajo ga tudi kot regenerativno masko za lase: lase namažete, maslo pustite delovati nekaj ur in ga nato sperete z blagim naravnim šamponom.
Vse našteto seveda velja le za hladno stiskane, nerafinirane maščobe.

Kokosovo olje je eno redkih olj, ki ostane stabilno pri pregrevanju (ne prihaja do tvorbe škodljivih trans maščobnih kislin) in z njim lahko pripravite tudi zdravo cvrtje. Uporabljate ga lahko celo 2 leti oz. ga ponovno pregrejete do 60-krat, ob čemer ne izgublja svojih dobrodejnih lastnosti.

Kokosova moka – zdravje se začne z zdravo prebavo

Kokosova moka vsebuje preko 60% balastnih snovi, kar je dvakrat več kot pšenični otrobi ali laneno seme. Vsebuje 20% beljakovin, od tega vseh 8 esencialnih beljakovin. Vsebuje zelo malo, samo 4% ogljikovih hidratov. Na 100 g vsebuje le 187 Kcal, kar je 40-50% manj od ostalih vrst moke. Brez fitinske kisline, brez ostankov cianida in brez glutena.
Moko lahko preprosto potresete po svojih jedeh; v omako, k jogurtu, čez kosmiče. Lahko jo dodate v napitke – vodo, sok, skahe, smoothie, vročo čokolado, kavo, čaj … Seveda pa kokosovo moko lahko uporabljate tudi za peko in pripravite izvrsten kruh, pecivo, prigrizke (15% kokosovo moke poleg klasične moke).
Da si zagotovite dobro delovanje črevesja, bi morali z vsakim obrokom zaužiti 10 g vlaknin. Večina ljudi ne doseže te vrednosti, zaradi tega pogosto trpijo želodčne bolečine in imajo težave z odvajanjem, kar je zelo nezdravo. Redno uživanje kokosove moke ob obrokih, uredi vašo prebavo in odpravi občutek napetosti v trebuhu. Kokosova moka vam očisti črevesje in tako zagotavlja večjo odpornost in vitalnost. Poskrbi, da holesterol in toksini hitreje zapustijo telo ter tako zagotavlja boljše zdravje. V eni žlički se skriva le 30 kalorij.

Vir: elektronska pošta

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2012 08:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



JANEŽ


Snov, kateri gre zasluga za večino njegovih učinkov, je fitoestrogen anetol. Po kemični strukturi je podoben kateholaminom, ki v našem telesu skrbijo za prenašanje živčnih sporočil po telesu.

Anetol:
- ima pomirjevalne učinke,
- blaži menstrualne krče,
- deluje razkuževalno.
Janeževa semena (oziroma njihov poparek) pomagajo
- pri slabi prebavi, napenjanju, črevesnih krčih, vetrovih,
- slabem zadahu,
- zaprtju,
- pomankanju apetita,
- olajšajo izkašljevanje in pomagajo pri težavah z dihali (bronhitis, vneto grlo, astma, oslovski kašelj …), saj učinkovito razkužuje dihalne poti.
- nasploh delujejo antiseptično,
- zatirajo črevesne parazite, ob zunanji uporabi pa uši in garje.

Na Bližnjem vzhodu čaj iz janeževih semen ponudijo doječim materam, ker spodbuja tvorbo mleka in lažjo prebavljivost za dojenčka. Uporaben je tudi za druge ženske zadeve, saj ureja menstrualne težave, olajša porod in blaži simptome menopavze. Že rimski pisec Plinij starejši je janež omenjal v povezavi z odpravljanjem nespečnosti, če semena zaužijemo s toplim mlekom. Priporoča ga tudi za svež dah: v ta namen nekaj semen vsako jutro prežvečimo skupaj z medom.

Vir: http://www.svet-je-lep.com/zdrav-duh-v-zdravem-telesu/janez/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Avg 2012 10:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Zdravilne začimbe

V zadnjem času je vse več govora o nevarnosti prostih radikalov in koristnosti antioksidantov. Mnogi za tovrstna prehranska dopolnila odštejejo zajeten kupček denarja. Če bi le vedeli, da ščepec začimb odtehta več kot marsikateri umetni pripravek, lahko pa je tudi pomembnejši kot pol kilograma zelenjave. Marsikatero okrasno rožo bi lahko zamenjali za začimbnice, ljudje pa bi si jih lahko podarjali namesto lepih rož brez vonja.

Začimbe zdravijo bolj modro, bolj celostno in se ne obnašajo v telesu kot slon v trgovini s porcelanom. V kuhinji so dragocene pomočnice za vsakdanje iskanje ravnovesja in sprotno odpravljanje težav. Ob tem nam povrnejo občutek, kako ljubljeni, varni in preskrbljeni smo na vsakem koraku.

Če primerjamo uradne meritve antioksidativnih potencialov različnih živil, spoznamo, da začimbe močno prekašajo vse znano sadje in zelenjavo.

Za primerjavo:

Dva grama klinčkov ima več antioksidantov kot 300 g sveže solate ali 200 g dušenega brokolija.
Gram origana na pici v telo prinese več antioksidantov kot 700 g svežega korenčka.
Pol žličke cimeta (3 g) ima več antioksidantov kot 400 g pomaranče.
Gram kurkume, ki ga dodamo rižu, je enakovreden kot če bi ob tem rižu zaužili 100 g surove špinače.
Deset gramov sveže bazilike vsebuje več antioksidantov kot 250 g svežih kumar.

Premislimo, kaj je bolj vredno gojiti.
Več o zdravilnih lastnostih začimb pa preberimo v knjigi Ščepec rešitve - Zamolčane zdravilne moči začimb (avtorice uspešnic Resnice in zmote o kandidi, Resnice in zmote o osteoporozi in Vojna ali mir z bakterijami oz Kako zmanjšati porabo antibiotikov ... Sanje Lončar).

Vir: lifestyle.enaa.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2012 22:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



8 indijskih začimb, ki preprečujejo raka

Indijske babice so že nekdaj otrokom pripravljale kozarec toplega mleka, posut z žafranom, ko so jokali z modrico na komolcu ali rano na kolenu.
Zeliščna kurkumina pasta je pomirjala manjše ureznine in ozdravila vse kožne izpuščaje. Ti starodavni kuhinjski triki so več kot le taktika hitre tolažbe. Začimbe, kot sta kurkuma in žafran, so neločljivo povezane z zdravilnimi lastnostmi, ki v primeru, da jih v svojo prehrano vključimo že v zgodnji fazi, krepijo naše telo pred invazijo toksinov, bakterij in virusov.


Kajenski poper:
Sicer deluje proti raku, vendar pa ga nikar ne pojejte preveč. Kapsaicin v njem sproži proces apoptoze, ki uničuje rakave celice in precej zmanjša velikost celice tumorskih celic levkemije. Lahko sklepamo, da žge ne le našega jezika, pač pa požge tudi rakave celice.


Žafran:
Vsebuje kislino, imenovano krocetin, ki je močan element v boju proti raku. Ne le, da zavira napredovanje bolezni, pač pa tudi zmanjša velikost tumorja za polovico. Čeprav je najdražja začimba na svetu, je tudi zelo zdravilen in dober za vaše splošno počutje.

Kurkuma:
To je kraljica začimb, ko gre za obravnavo rakavih bolezni, poleg tega pa dodaja lepo barvo hrani na našem krožniku. Vsebuje močan polifenol kurkumin, ki klinično dokazano zavira rast celic, ki povzročajo raka na prostati, melanomo, rak dojke, tumor na možganih, raka trebušne slinavke in levkemijo. Kurkumin spodbuja apoptozo (programirano celično smrt / samomor za celice), ki varno odpravlja rakave celice, ne da bi predstavljal grožnjo za razvoj drugih zdravih celic.

Ingver:
Ta skromna začimba se ponaša z zdravilnimi lastnostmi, saj pomaga zniževati holesterol, spodbuja metabolizem in ubija rakave celice. Dodajte ga zelenjavnim jedem, ribam in solatam, izboljšal bo tudi okus vaših jedi.


Navadni komarček:
Oborožen je s fito-hranili in antioksidanti, zato rakave celice nimajo druge izbire, kot da sprejmejo poraz. Anetol je glavna sestavina komarčka, ki se upira in omejuje dejavnosti rakavih celic.
Paradižnikovo-komarčkova juha s česnom ali sveža solata s komarčkovimi čebulicami je idealna predjed. Druga izbira je lahko pražen komarček s parmezanom.

Kumina:
Pomaga pri prebavi in zato priporočamo, da po vsakem obroku prežvečite pest semen kumine. Vendar njegove zdravstvene koristi presegajo prebavni trakt. Ta začimba z antioksidantskimi lastnostmi vsebuje sestavino, imenovano timokinon ("Thymoquinone"), ki zavira množenje celic, odgovornih za raka na prostati. Dodajte jo omakam, kruhu in čemerkoli drugemu.

Origano:
Ni uporaben le za pice ali testenine, saj tudi ta pomaga v boju proti raku na prostati. Sestavljen je iz protimikrobnih spojin, zato je samo ena čajna žlička origana enaka moči dveh skodelic rdečega grozdja! Fitokemična spojina kvercetin v origanu omejuje rast rakavih celic v telesu in deluje kot zdravilo proti rakavim boleznim.


Cimet:
Ne potrebujete več kot pol čajne žličke cimetovega prahu na dan, da odženete tveganje za razvoj raka. Je naravni konzervans, vir železa in kalcija. Uporaben je pri zaviranju rasti tumorjev, zato ga dodajte k zajtrku, v čaj, na sesekljana jabolka, itd.


Vir: http://www.bodieko.si/8-indijskih-zacimb-ki-preprecujejo-raka

LP Bučka Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Nov 2012 15:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



INGVER ... Afrodiziak ali naravno zdravilo?

Ingver slovi kot najmočnejši rastlinski antioksidant. Pomaga pri zniževanju telesne temperature, slabi prebavi, driski, zgagi, bruhanju, glavobolu ter preprečevanju slabosti med potovanjem. Spodbuja krvni obtok in sprošča ožilje, zmanjšuje holesterol in ima antiseptične lastnosti (pomaga tudi pri vnetem grlu). Pri rednem jemanju zmanjšuje kronično utrujenost in izboljšuje spomin. Ingverjev čaj blaži jutranjo slabost, deluje proti prehladu ter zdravi razjede in prebavne težave.

Nekatere pa bo morda pritegnil podatek, da je ingver eden od najstarejših in močnejših afrodiziakov. Že antični zdravniki in samostanski zeliščarji so bili prepričani, da dviguje energijo in spodbudno vpliva na spolno slo (libido). V srednjeveški Evropi je bila uporaba ingverja tako priljubljena, da so srednjeveški moralisti trdili, da „Vino, poper, cimet in ingver kvarijo kri mladim dekletom!“ Sveta Hildegarda ga je priporočala zgolj zelo izčrpanim, saj naj bi pri zdravih ljudeh zbudil preveč živalskosti. Dandanes ingver poznamo kot močan stimulans, ki močno vpliva na čutno zaznavanje.


Preberite si članek v celoti na spodnji povezavi:
http://okusno.je//clanek/kuhinje-sveta/najstarejsi-afrodiziak.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 06 Apr 2013 14:16; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2012 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Š I P E K


Številne raziskave so potrdile, da so drobni rdeči plodovi, ki se v tem letnem času bohotijo na trnovih vejah gozdne podrasti, eni najbolj zdravih sadežev na svetu. Blagodejno vplivajo na srčno-žilni sistem, živčevje ter na čvrstost kosti. Želite dokaze?

V raziskavah se je izkazalo, da dnevni odmerek ekstrakta šipka lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka in ravni slabega holesterola. Znanstveniki menijo, da lahko tveganje za nastanek srčnih bolezni pri preobilnih osebah zmanjša do 17 odstotkov.
* Sestavine v njem zavirajo rast raka dojke, raka na prostati, na debelem črevesju ter upočasnijo napredovanje levkemije.
* Šipek je poln vitamina C in je zato odlično sredstvo za krepitev imunskega sistema. Poleg tega je bogat vir vitamina B5 ter naravnih fenolov. Za zaščito pred boleznimi strokovnjaki priporočajo uživanje 2,5 decilitra sveže iztisnjenega šipkovega soka dnevno.
* Vsebuje fitokemikalije, ki spodbujajo tvorjenje serotonina, hormona, ki izboljša razpoloženje, ter estrogena, ki ohranja kostno maso. To je bistveno za zaščito pred osteoporozo.
* Raziskave so pokazale, da olje šipka ščiti pred rakom, diabetesom, preprečuje debelost in srčne bolezni, bogastvo antioksidantov pa ga uvršča med močne zaveznike proti staranju. Koži namreč vrača elastičnost, zdravi ekceme ter tudi sončne opekline.
* Maščobne kisline, ki jih vsebuje olje, zmanjšujejo otekline in bolečine v mišicah.
* Šipek je bogat s fitosteroni, ki lajšajo simptome menopavze, predmenopavze, kot so vročinski valovi, spremembe razpoloženja, nočno znojenje in pomanjkanje libida.
* Šipkov sok izboljšuje erektilno funkcijo in veča kakovost spermijev.

Možnosti uporabe šipka tako z vidika zaščite zdravja kot kulinaričnih užitkov je veliko: iz njega je mogoče pripraviti žele, sok, marmelado, sirupe, omake, likerje, vino, čaj in kis. Nedvomno lahko vsak najde takega, ki mu je najbolj všeč.


Vir: http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/najbolj-zdrav-je-sipek

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
LORBER
prvošolček


Pridružen/-a: 05.11. 2011, 11:48
Prispevkov: 328
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2012 20:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Very Happy To je moj čaj ja, šipek, čaj moje mladosti! Ni bilo boljšega čaja od tega, pa deca smo sami nabirali šipek, mama ga je posušila in zmlela, in smo pili čaj celo zimo. Pa bili zdravi in rdečelični. Kje so tisti lepi časi! Danes so pa še čaji umetni, noter ti mečejo neke barve pa arome, šipek se pa še mimo ni sprehodil Mad

LORBER
Razz

_________________
GLAVNO JE ZDRAVJE,
VSE DRUGO ŠE PRIDE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Dec 2012 15:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je, Lorber, a upajmo, da se z orehi ni zgodilo kaj podobnega?! Smile



OREH

Oreh je lupinast sadež, ki krepi, nadomešča, lepša in varuje. Ker vsebuje različne sestavine, ga uporabljamo oz. uživamo surovega, mletega, kot dodatek k solatam, sadju, kolačem in raznim drugim jedem.
Sestava oreha

- Energijska vrednost je 2724kJ/650kcal na 100g.
- Listi vsebujejo veliko čreslovin, kvercetina in juglona, ki pa je le v svežih listih; v eteričnem olju, ki je prijetnega vonja, je dosti grenkih snovi;
- lupina vsebuje maščobno olje, čreslovine, jabolčno, oksalno in citronsko kislino, precej različnih soli, encima emulzin in peroksidazo, hidrojuglon, inozitol ter smolo.
- Seme vsebuje več kot 50% olja, 11% beljakovin,13% ogljikovih hidratov, 2% mineralnih snovi , provitamin A, in v manjših količinah vitamina C in B6.
Orehovo seme se priporoča za nosečnice, saj vpliva na razvoj zarodkovih možganov ... Prav tako se priporoča ljudem z nizkim krvnim pritiskom in otrokom v razvoju kot roborans (sredstvo za telesno krepitev) ...
Ljudje, ki imajo moteno delovanje želodca, naj uživajo oreh po predpisani recepturi.
Seme oreha ima višjo energijsko vrednost kot meso in sicer okoli 2724kJ/650kcal na 100g.


Vir: http://www.hujsaj-zdravo.si/prehrana/hranila_in_zivila/oreh/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Mar 2013 11:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Prašek iz regratovih korenin proti raku


KO BOMO NABIRALI REGRAT, bi bilo škoda metati stran ostanke korenin. Lahko jih izkoristimo za zdravilni prašek proti zahrbtni bolezni – raku!

Izkopljimo več korenin regrata in odrežimo liste približno 1cm nad korenino. Korenine na grobo očistimo zemlje, vendar jih ne operimo. Malo prsti nič ne škodi, ampak samo pomaga imunskemu sistemu. Korenine nato posušimo v pečici pri temperaturi 40°C. Poleti jih lahko sušimo tudi na soncu. Ko so korenine posušene, jih zdrobimo v prah v leseni posodi. Nikoli ne uporabimo električnega mlinčka.
Tako zdrobljene korenine shranimo na suhem v temni stekleni posodi. Vsak dan zmešajmo malo več kot polovico čajne žličke zdrobljene korenine v kozarec z mlačno vodo in spijmo cel kozarec na dušek. Po nekaj dnevih se bomo že bolje počutili in naš imunski sistem se bo začel krepiti. Rakaste celice se ne bodo več razmnoževale. Po nekako treh tednih jemanja bo tudi bolečina, ki jo povzroča rak, izginila.
Vse vrste raka naj bi pozdravili v roku treh mesecev, vendar je za popolno ozdravitev potrebno nadaljevati pitje tega praška še vsaj pol leta. Telo pa itak že samo pove, kdaj je dovolj in kako se počutimo. Nekateri ljudje občutijo bolečine v trebuhu, če ga popijejo preveč. V tem primeru je potrebno zmanjšati dnevno količino. To tudi pomeni, da je rak pod kontrolo in da lahko zmanjšamo dnevni vnos. Kot stranski učinek jemanja bomo opazili, da se je naša telesna odpornost povečala in da v času jemanja nismo zboleli za prehladom.
Največji sovražnik te metode je seveda kemoterapija. Ta namreč ubija imunski sistem in apetit. Poizkusimo sami, nič nas ne stane, lahko nam samo koristi.

Vir: Dule Med, FB

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 28 Mar 2013 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Kopriva: Zdravilna rastlina, da malo takih!


Kopriva je že v davnini uživala velik ugled. Na njej je zdravilno prav vse - korenina, steblo, listi in cvetovi. Seme vsebuje beljakovine, sluzi, maščobna olja z obilico linolenske kisline, keratinoide, vitamine itd. Zeleni deli koprive vsebujejo obilo karotinoidnih sterolov, rudnin, klorofila, sladkorje itd. Korenine so dokaj bogate z rastlinskimi hormoni, čreslovino.

Ljudsko zdravilstvo.je vse te blagodati koprive že kdaj izkoriščalo. Koprivno seme stiskajo in dobljeno maščobno olje z linolno kislino uporabljajo za zdravljenje kožnih in revmatičnih bolezni, a tudi kot biostimulator pri presnovnih boleznih. Koprivno seme uživamo pri driskah in pri težavah z žolčnikom ter jetri. Izvlečke iz semen uporabljamo za spodbujanje presnove.

Zelene dele koprive uporabljamo za pridelovanje svežega soka in posušene za čaj, ki spodbuja presnovo, čisti kri in ledvice, priporočajo pa ga tudi pri artritisu in revmatičnih boleznih sklepov ter mišic. Rastlinski hormoni spodbujajo delovanje želodca, jeter, trebušne slinavke in žolčnika. Najpomembnejši učinek pa je diuretičen, saj čaj žene na vodo, kar izkoriščamo pri težavah s putiko, ledvičnimi kamni in peskom. Najmočnejši učinek ima sveži sok. Poleg tega, da spodbuja odvajanje urina, pripomore tudi k znižanju telesne teže, previsokega krvnega tlaka in količine sladkorja v krvi. S koprivnim čajem hitro odpravimo pomladno utrujenost in pobitost, kar ugodno vpliva na razmnoževanje rdečih krvnih telesc. Zelo dobrodošel je za grgranje ob vnetju ustne votline, angini.

Alkoholni izvleček iz kopriv uporabljamo pri izpadanju las in proti prhljaju. Rastlinski hormoni koprivnih korenin ugodno vplivajo na začetno stanje povečane prostate, tako da se zmanjša koncentracija globulina, ki veže nase spolne hormone. V starosti se v človeškem telesu zmanjša količina železa. Pojavita se utrujenost in izčrpanost, človek se počuti star in manj sposoben. Za blaženje teh tegob je dobrodošla sveža kopriva, ki je polna železa. Po kuri s koprivami se razmeroma hitro počutimo telesno bolje, energija in ustvarjalnost se vrneta in tudi videti smo bolje. Zaradi spodbujanja odvajanja vode kopriva pomaga tudi pri vodeniki. Nadalje pomaga pri hudih obolenjih krvi, posebej pri levkemijah. Ublaži tudi alergene bolezni, posebej še seneni nahod.

Pri arteriosklerozi žil nog (t.i. kadilska noga) je kopriva v veliko pomoč. Marsikateremu človeku bi bila prihranjena amputacija nog, če bi si te pravočasno namakal v kopeli iz koprivnih korenin. Kopel do neke mere pomaga tudi pri zoženju koronarnih žil. Po mnenju mnogih zdravilcev in tudi zdravnikov kopriva ugodno deluje še pri išijasu, tilničnem vseku in vnetju živcev na rokah ter nogah. Z rastlino v teh primerih nalahno podrsamo preko obolelih mest. Koprive imajo dokazani zdravilni učinek pri začetnih težavah benignega povečanja prostate, kar ima za posledico nadvse neprijetne težave pri odvajanju seča. Za lajšanje teh tegob je na trgu kar nekaj pripravkov, ki lahko koristijo tudi bolj univerzalno. Vsekakor pa vam priporočamo, da se oskrbite s (samo)zdravilnimi in zeliščarskimi priročniki, ki jih ne manjka, in ukrepate tudi „na svojo roko". Škodilo vam zagotovo ne bo.


Vir: http://www.ekomagazin.si/Zdravje/Zdravje/Kopriva-zdravilna-rastlina-da-malo-takih.html

LP Bučka
Smile
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 31 Mar 2013 18:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Česen odpravi vnetje ušes že v enem dnevu brez antibiotikov


Če se vi ali vaš otrok pogosto spopadate z vnetjem ušes, nikar ne posegajte po antibiotikih - v le enem dnevu skoraj povsem odpravite težavo s pomočjo preprostega naravnega zdravila.
Ko otroci trpijo za vnetjem ušes, jih običajno odpeljemo k zdravniku, ta pa seveda predpiše antibiotike. Toda slednji ubijejo tudi dobre bakterije, ki pa so izjemno pomembne za naš imunski sistem, zato so otroci izpostavljeni številnim drugim boleznim.
Vnetja ušes običajno povzročijo bakterije, virusi ali glivice v ušesu, zato jih lahko zdravimo sami s pomočjo izjemno učinkovitega a povsem varnega naravnega zdravila - česna.

Vse kar moramo storiti je, da v destilirano vodo iztisnemo sok nekaj zrn česna in ga precedimo, nato pa s pomočjo kapalke mešanico nakapljamo v uho. Uporabimo petkrat toliko destilirane vode kot česnovega soka. Česnova voda naj bo v ušesu nekaj minut, da opravi svoje delo, nato pa uho nagnite navzdol, da izteče, ter uho sperite med tuširanjem.
Pri tem velja opozoriti, da je lahko uporaba česna boleča, a bolečina izgine že po nekaj minutah, ko se uho pozdravi, pa povsem izgine. Če je bolečina neznosna, izlijte tekočino iz ušesa in prihodnjič uporabite bolj razredčeno česnovo vodo.
Postopek boste morali ponoviti le enkrat ali dvakrat, da boste opazili bistveno izboljšanje.


Vir: http://druzina.enaa.com/Zdravje/Domaca-lekarna/Cesen-odpravi-vnetje-uses-ze-v-enem-dnevu-brez-antibiotikov.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2013 09:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Koprivin čaj za hujšanje po velikonočnih praznikih


Velikonočni prazniki so prinesli obložene mize z raznimi dobrotami, ki se jim enostavno nismo mogli upreti.
Seveda se to pozna tudi na pridobljenih kilogramih in slabemu počutju. To pomeni, da je potrebno storiti nekaj za zdravje in odpraviti odvečne kilograme. Odlična rešitev je v zdravem, koprivinem čaju. Koprive namreč čistijo jetra in telo branijo pred infekcijami. Poleg vsega pa pomaga odpravljati odvečne kilograme in nezaželene snovi iz telesa.

Vse kar je potrebno je le, da spijete dve skodelici koprivinega čaja na dan in velikonočne kalorije ter kilogrami bodo kmalu odpravljeni. Znanstveno je dokazano, da koprivin čaj znižuje količino sladkorja v krvi, kar pomeni, da bo vaše telo bolj vitko in zdravo.
Pred poletnimi meseci očistite telo s koprivinim čajem in zasijte v kopalkah!

In še štirje odlični čaji za slabokrvne

Danes je zaradi načina življenja in prehrane v svetu veliko ljudi slabokrvnih. V primeru hude slabokrvnosti se ravnajte po navodilih zdravnika, sicer pa si lahko pomagate tudi sami.
Čaji so najbolj koristni pri zdravljenju oziroma lajšanju slabokrvnosti. Vsak dan spijte skodelico ali dva zeliščnega čaja in si tako izboljšajte kri. Kateri čaji so dobri za kri?

Koprivin čaj
25 gramov suhih cvetov bele koprive prelijte z litrom vrele vode in pustite stati 10 minut. Precedite in spijte dve skodelici čaja na dan.
Čaji blagodejno vplivajo na naš organizem

Hrenov čaj
V litru vode skuhajte 20 gramoc korenine hrena. Kuhajte 20 minut. Odstavite in pustite stati preko noči. Precedite in spijte dve skodelici čaja na dan.

Orehov čaj
V enem litru vode kuhajte 20 svežih orenovih listov 15 minut. Pripravek nato odcedite in spijte eno skodelico čaja pred obrokom, dvakrat na dan.

Peteršiljev čaj
Eno pest petršilja dajte v vrelo vodo in pustite deset minut. Precedite in spijte dve skodelici čaja na dan.

Vir:
http://lifestyle.enaa.com/Zdravje/Diete-in-hujsanje/Koprivin-caj-za-hujsanje-po-velikonocnih-praznikih.html

LP Bučka
Smile
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Apr 2013 09:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




REGRAT

Zdravilni učinki regrata

Danes je regrat ena izmed najbolj raziskanih rastlin, čeprav so njegove zdravilne učinke poznali že v preteklosti. Je diuretik (žene na vodo), laksativ (spodbuja odvajanje blata), holagog (spodbuja izločanje žolča) in antirevmatik (zdravi revmo). Po ljudskem izročilu se uporablja proti zastoju seča in ledvičnih kamnih, saj močni sečni tok potegne s seboj ledvični pesek. Priporočajo ga pri prebavnih motnjah, zaprtju zaradi lenega črevesja in slabega izločanja prebavnih sokov, saj pospešuje delo vseh izločevalnih žlez. Ob uživanju regrata se v želodcu izloča več kisline, v dvanajstnik pa se izceja več žolča iz jeter. Primerno je uživanje, kadar imate žolčne kamne, vnetje žolčnika, zlatenico ali za lajšanje začetnih stopenj ciroze jeter ter proti mišičnemu revmatizmu, obrabljenim sklepom, ledvenemu useku in vnetju išiasa.

Regratov čaj

Pri želodčnih težavah, ki jih povzroča pomanjkanje kisline, pijte čajni napitek pol ure pred jedjo. Če imate ledvični pesek, je možno uporabiti vodni šok; čajni napitek dopolnite z vodo do poldrugega litra in popijte vso količino v 15 do 20 minutah. Za odrasle je primeren čajni napitek, pripravljen kot poparek iz 4 do 10 gramov posušenih listov, oziroma kot poparek ali prevretek iz 2 do 8 gramov posušenih korenin, do 3-krat na dan. Čaj iz cvetov lahko uporabljate tudi za beljenje sončnih peg. Primeren odmerek je 3 do 4 žlice dnevno med obroki. Pri nekaterih ljudeh so z mešanico čajev, katerih sestavina je bil tudi regrat, zdravili virusni hepatitis in virusno vnetje jeter.


Vir: http://www.bilkabaloh.com/?p=1443

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Apr 2013 09:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




ČEMAŽ (Allium ursinum)

Čemaž in prehrana

Čemaž oziroma divji česen je zelo zdrav. Vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki ščitijo celice pred prostimi radikali. Preprečuje tudi kopičenje oblog in krvne strdke ter ščiti pred strupi. Sok iz zelišč (uživali naj bi ga trikrat dnevno) lahko uporabljamo tudi kot naravno razkužilo v gospodinjstvu. Če ga bomo sadili na vrtu, moramo biti pazljivi in ga nadzorovati, saj je zelo močan in se lahko razraste vsepovsod ter tako zavzame okolico.

Z nekaj domišljije lahko ustvarimo neskončno paleto jedi, saj je uporaben povsod, samo pri sladicah ne. Naredimo pesto, namaz, dodajte ga v špinačo, h krompirju, v rižoto ali mesno omako, pripravimo čemaževo juho (če nas ne skrbi dejstvo, da s kuhanjem izgubi veliko učinkovin) ali celo čemažev burek in preliv za solato. Nikar pa ne pozabimo, da nikdar ni pametno pretiravati s količino.

Čisti tudi žile

Čemaž je vsaj tako zdravilen in v prehrani uporaben kot česen. Značilne vonjave mu dajejo sulfidi, ki sprva nimajo vonja, ko list zmanemo ali zgrizemo, pa takoj zadišijo. V telesu delujejo razkužilno, razmaščevalno, spodbujevalno in krepčilno. Poleg tega so v listih še druge varovalne in krepčilne učinkovine, med njimi flavonoidi, karotenoidi, klorofil, vitamini in rudnine. Čemaž je odlična hrana za boljšo prebavo in presnovo, spodbuja jetra in delovanje žlez. Če ga uživamo redno, koristi tudi ožilju in lahko pripomore pri zaščiti pred aterosklerozo.

Prilega se vsem jedem, ki vsebujejo maščobo, medtem ko se pri asketski hrani z malo maščob ne izkaže kot dobrodošel gost, saj zaradi živahno dejavnih sulfidov nadraži prebavila. Zato zanj velja podobno kot za surov česen in čebulo: če jemo vegetarijansko ali vegansko hrano z večjim deležem presne hrane, ga surovega uživamo v zelo zmernih količinah ali v solati, ki jo obilneje zabelimo z oljčnim oljem, medtem ko je v prehrani z več maščob zelo dobrodošel, pospeši namreč prebavo maščob in varuje pred neželenimi posledicami njihovega uživanja.

Pozitivne lastnosti čemaža:

* Ureja prebavo.
* Odvaja odvečno vodo iz telesa.
* Deluje kot antibiotik in lahko pomaga tudi pri odganjanju glist.
* Čisti kri, kožo in dihala.
* Preprečuje nastajanje krvnih strdkov in notranjih krvavitev.
* Pomaga pri težavah z dihali in določenih boleznih, povezanih z njimi, med drugim tudi astmo.
* Čisti ledvica in mehur.
* Izboljša splošno počutje in prežene spomladansko utrujenost.
* Poživlja (daje energijo).
* Sprošča mišice in krepi želodec.
* Niža in ureja krvni pritisk.
* Znižuje nivo holesterola.
* Pomaga zbijati vročino.
* Blažilno deluje na živčni sistem.


Vir: http://www.bodieko.si/recepti-za-cemaz

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Maj 2013 08:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Bezeg in njegove zdravilne lastnosti


Cvetovi bezga so odlični za čiščenje organizma, prav tako pa pomagajo tudi pri kašlju, gripi, zbijanju vročine, pljučnici, prehladu in astmi. Utrjujejo namreč sluznico v žrelu in nosu in tako krepijo tudi odpornost proti okužbam. V kolikor ste eden izmed tistih, ki jih vsako leto muči seneni nahod, vam priporočamo, da si naredite pripravke iz bezgovih cvetov. Ti namreč omilijo napade senenega nahoda – uživajte jih že nekaj mesecev pred samim pojavom tega nahoda. V listih bezga se nahaja zdravilna snov, ki vpliva na količino sladkorja v krvi, in ravno zaradi tega je bezgov čaj odlično sredstvo pri zdravljenju sladkorne bolezni. Poleg tega pa lahko liste uporabljate tudi kot antiseptične obkladke za rane in kot sredstvo za odganjanje insektov.
Vas zanima, kako učinkuje lubje na naše zdravje? Morda se vam zdi neverjetno, da bi lahko lubje neke rastline kakorkoli pozitivno učinkovalo na človeško telo in organizem, a v tem primeru je neverjetno verjetno. Lubje debel, vej in korenin bezga deluje odvajalno, pomaga pri motnjah v delovanju ledvic, mehurja, mišičnem in sklepnem revmatizmu ter vodenici.
Olje cvetov je tudi odlično sredstvo za obnavljanje razpokane kože.

Celoten članek si lahko preberete tu:

http://www.bodieko.si/bezeg

Recept za bezgov sirup

30 bezgovih cvetov
3 kg sladkorja
3 limone
3 l vode
3 citronske kisline

Vodo in sladkor zavremo, da se sladkor stopi. Ko se voda malo shladi, dodamo bezgove cvetove, limono, narezano na rezine, in citronsko kislino. Pokrito pustimo 48 ur, nato precedimo in prelijemo v steklenice.

Na spodnji povezavi pa najdete še recept za šabeso (bezgovo vino):

http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=463

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Rastlinski svet Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 4 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group