Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Slastne sladice in slaščice
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 40, 41, 42  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2019 20:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Limonina pita

Sestavine:
za podlago:
1 jog. lonček mletih oreščkov (po izbiri)
150 - 200 g masla
4- 5 žlic kokosovega sladkorja
1 jajce + 3 rumenjaki
2 jog. lončka moke + 1/2 pecilnega praška
naribana limonina lupinica
malo soli

za preliv:
3 rumenjaki
1,5 jog. lončka sladkorja v prahu/eritritol
3/4 jog. lončka limoninega soka
1 lonček sladke smetane
2 žlici kostanjeve/mandljeve/kokosove moke
100 g naribane bele čokolade
sneg iz 6 beljakov + malo soli

(stepena sladka smetana, sladkor v prahu)

Priprava:
Vse sestavine za podlago dobro pregnetemo v kompaktno testo, ga zavijemo v folijo in ga damo za 1 uro počivati v hladilnik. Nato ga na peki papirju razvaljamo v obliko srednje velikega pekača (dodamo 1,5 cm za robove) in ga s papirjem vred damo v pekač. Robove rahlo pritisnemo ob steno pekača, spodnji del testa pa prepikamo z vilicami. Testo nato napol spečemo v predogreti pečici – 15-20 minut pri 185°C. Podlago ohladimo, nato pa jo prelijemo s polivko, ki smo jo iz vseh sestavin (razen snega in bele čokolade) penasto zmiksali v mešalcu in ji na koncu ročno vmešali še sneg iz beljakov in naribano čokolado. Pekač vrnemo v pečico, kjer pito pri isti temperaturi pečemo še kakih 30 minut.
Pito ohladimo v pekaču. Ohlajeno lahko po vrhu okrasimo s stepeno sladko smetano ali jo rahlo posipamo s sladkorjem v prahu.
(V prelivu lahko namesto sladkorja v prahu uporabimo eritritol - naravno sladilo brez kalorij -, in sicer ga dodamo nekaj žlic več kot sladkorja v prahu.)

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2020 16:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Bučkin kolač II.

Sestavine:
1 srednja velika bučka (zucchini)
1,5 dl sladke smetane
4 jajca
2 žlici ruma
5 zvrhanih žlic črne moke
5 zvrhanih žlic pirine pz moke
1/2 žličke pecilnega praška
1 žlička jedilne sode
3 zvrhane žlice kokosovega sladkorja
3 žlice eritritola (sladkor brez kalorij)
2 žlički stevie (zelen prah)
2 zvrhani žlici kakava
naribana pomarančna lupina
malo himalajske soli
150 g nasekljane bele/jedilne čokolade
150 g suhih brusnic

Priprava:
V skledi stepemo jajca, nato pa vtepemo vanje še sladko smetano in rum. V to mešanico naribamo bučko in vse skupaj dobro premešamo.
V drugi skledi zmešamo obe moki, pecilni, sodo, vse tri vrste sladkorjev, kakav, pomarančno lupino in sol. Vsebini obeh skled združimo, premešamo, dodamo še koščke bele čokolade (lahko vzamemo tudi jedilno) in brusnice ter vse skupaj še enkrat premešamo.
Izberemo srednje velik pekač, oblika po želji (škatlast, okrogel, srnin hrbet, pravokoten, kvadraten …), ga obložimo s peki papirjem (ali premažemo z maslom in poprašimo s kakavom), nadevamo vanj maso, jo poravnamo, nato pa jo pečemo v predogreti pečici najprej 10 minut pri 200°C, nato zmanjšamo temperaturo na 180°C in pečemo kolač še približno 20 – 25 minut.
Režemo ohlajenega, lahko ga predhodno rahlo poprašimo s čokolado v prahu ali z mletim sladkorjem.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Jul 2020 21:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Japonska cheesecake torta

Sestavine:
6 jajc
240 g bele čokolade
240 g kremnega sirčka

Priprava:
Čokolado stopimo nad soparo, beljake pa stepemo v trd sneg. V stopljeno čokolado najprej vmešamo kremni sirček in rumenjake, potem pa še v dveh ali treh obrokih stepene beljake.
Testo pretresemo v tortni model (Glej video!). Po vrhu ga blago potolčemo, da razpočimo zračne mehurčke. Model položimo v manjši pekač, v katerega nalijemo nekaj vroče vode. Pekač z modelom za 15 minut položimo v ogreto pečico, kjer torto pečemo na 170°C, po tem času pa temperaturo znižamo na 160°C in jo pečemo še 15 minut.
Po 30 minutah peke pečico izklopimo in pustimo, da se torta pri obstoječi temperaturi peče še zadnjih 15 minut.
Pečeno torto ohladimo, pred postrežbo po jo po želji potrosimo še s sladkorjem v prahu.

Video:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=dVvPOE-C7AE&feature=emb_logo


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2020 18:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zavitek z bučkami in skuto

Sestavine:
12 listov vlečenega testa

za nadev:
3 srednje velike naribane bučke (zucchini)
400 – 500 g skute
6 - 7 žlic kokosovega sladkorja
2 vanilijevega sladkorja
1 - 2 žlički limonine/pomarančne lupinice
3 - 4 jajca
5 - 6 žlic kokosove moke
malo soli

za premaz:
150 g masla
1 dl mleka

sladkor v prahu za posip

Priprava:
Za vsak podolgovati zavitek uporabimo 3 liste testa: spodnjega premažemo z nekaj žlicami vročega mleka, v katerem smo raztopili maslo, nanj položimo drugi list in ponovimo postopek, na vrh damo tretji list, ki ga ravno tako premažemo z mešanico mleka in masla, nato pa po njem razmažemo četrtino nadeva, nakar vse tri list zvijemo skupaj v zavitek. Nato ponovimo postopek še s preostalimi listi testa (3x3) in nadevom, tako da na koncu dobimo 4 podolgovate zavitke.
Zavitke položimo enega poleg drugega v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Zavitke premažemo z ostankom mlečnomaslene mešanice, nato pa jih pečemo približno 25 – 30 minut pri 185°C – 190°C. Ko ugasnemo pečico, zavitke pokrijemo z listom peki papirja in jih pustimo v pečici še 10 – 15 minut. Nekoliko ohlajene zavitke lahko rahlo posipamo s sladkorjem v prahu, ni pa nujno.
Nadev: - Dobro zmešamo naribane bučke, skuto, sladkor, vanilijev sladkor, limonino lupinico, kokosovo moko, sol in razžvrkljana jajca.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2020 17:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Beljakova torta z mentolovo kremo

Sestavine:
za biskvit:
9 beljakov (6 + 3)
9 žlic sladkorja
9 žlic moke
malo soli

za navlaženje oblatov:
1,5 dl toplega mleka

za kremo:

300 g bele čokolade
50 ml mentolovega likerja
3 rumenjaki
4 - 5 dl sladke smetane
4 - 5 kremfixov
1 - 2 žlici limoninega soka

Priprava:
Beljake skupaj s soljo s pomočjo mikserja stepamo v sneg, med stepanjem dodajamo sladkor in miksamo toliko časa, da sneg postane zelo trd. Na hitro vanj po žlicah vmešamo še (presejano) moko, pri tem pa pazimo, da zmes ostane enakomerno gosta in rahla
Okrogel pekač (22 cm premera) obložimo s peki papirjem, lahko ga rahlo namastimo s stopljenim maslom in nekoliko poprašimo z moko. Testo enakomerno poravnamo po pekaču, nato pa ga pečemo v predhodno ogreti pečici približno 25 - 30 minut pri 170°C. Pečeno biskvitno ploščo ohladimo, nato pa jo vodoravno prerežemo na 2 ali 3 enako debele kolute. Le-te zgoraj navlažimo s toplim mlekom, na vsakega razmažemo nekaj kreme, nato jih sestavimo v torto. Del kreme prihranimo za premaz oboda torte, po vrhu pa nato torto okrasimo po svoji zamisli ( s stepeno smetano, stopljeno čokolado, kokosovimi kosmiči, bonbončki … itd.).
Krema: - Belo čokolado v posodi nad paro stopimo in jo dobro razmešamo, nato pa v še zelo vročo čokoladno maso vmešamo mentolov liker, rumenjake in limonov sok. Vse skupaj res temeljito in gladko razmešamo. Zmes nato malo ohladimo, medtem pa čvrsto stepemo sladko smetano skupaj s kremfixi (utrjevalci za smetano). Stepeno smetano nato združimo s čokoladno zmesjo, nato pa tako sestavljeno kremo damo za kako uro v hladilnik, da se nekoliko strdi.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2020 19:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





KOSTANJEVA TORTA


Sestavine:
za biskvit:
7 beljakov + malo soli
200 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
7 rumenjakov
125 g moke
50 g jedilnega škroba
50 g mletih lešnikov
1/2 vrečke pecilnega praška

za kremo:
500 g kostanjevega pireja
150 g mletega kokosovega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
2 žlici ruma
malo mleka
5 dl sladke smetane
3 - 5 utrjevalcev za smetano

marmelada

po želji:
stopljena čokolada,
marcipan

Priprava:
Testo: - Beljake stepemo skupaj s soljo, čez čas vmešamo sladkor in vanilijev sladkor, nato pa še rumenjake enega za drugim. Na koncu rahlo in previdno vmešamo še moko, pomešano s pecilnim praškom in škrobom, ter mlete lešnike.
Maso nadevamo v tortni model, obložen s peki papirjem, in jo pečemo približno 45 minut pri 175°C.
Krema: - Kostanjev pire stresemo v mešalnik in ga nekaj časa mešamo pri nizkih obratih, nato pa postopno dodajamo rum in nekaj mleka, da masa postane kašasta. Dodamo še mleti kokosov sladkor in vanilijev sladkor in dobro premešamo.
Posebej v mešalcu stepemo sladko smetano, ki ji dodamo utrjevalce za smetano, in jo nato previdno vmešamo v kostanjevo maso.
Dobro ohlajen biskvit dvakrat vodoravno prerežemo, da dobimo 3 kolute. Spodnjega po vrhu dobro premažemo z marmelado, ga pokrijemo z drugim kolutom, le-tega po vrhu premažemo s polovico kreme, položimo nanj tretjega, ki ga premažemo z delom druge polovice kreme, z ostalo kremo pa premažemo še obod torte.
Torto lahko po vrhu prevlečemo s stopljeno čokolado in okrasimo s kostanji, ki jih oblikujemo iz marcipana.
Lahko pa tudi prihranimo nekaj kreme, s katero nabrizgamo okraske po lastni zamisli.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 28 Sep 2020 12:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Homanove kremšnite

Sestavine:
listnato testo
1 l mleka
120 g moke
4 beljaki
6 rumenjakov
180 g sladkorja
malo ruma
vanilijev sladkor
400 ml smetane
sladkor za posip

Priprava
- Listnato testo razdelimo na 2 dela; oba razvaljamo na pomokani delovni površini na velikost pekača.
- Dva pekača oplaknemo s hladno vodo in obložimo s peki papirjem. V vsak pekač položimo list testa in ga pečemo 10–15 minut v predogreti pečici pri 175°C, da se zlato rjavkasto obarva. Pečeni plošči ohladimo.
- V kozici gladko razmešamo rumenjake, ki jim prilijemo dober deciliter mleka (preostalo mleko zavremo). Nato med rumenjake po vrsti vmešamo moko, polovico sladkorja, rum in vaniljev sladkor, da dobimo zmes brez grudic.
- Kozico z rumenjakovo mešanico pristavimo, potem pa med nenehnim mešanjem postopoma v curku prilivamo vrelo mleko. Ves čas mešamo in kuhamo, da se krema zgosti, zgoščeno pa nekoliko ohladimo. Tudi med ohlajanjem jo mešamo, da se ne naredi mrenica.
- Beljake napol stepemo, potem jim med nadaljnjim stepanjem primešamo preostali sladkor. Stepamo, da dobimo sneg, na katerem se tvorijo mehki vršički.
- Vročo kremo nalijemo na beljakov sneg, zmes previdno premešamo.
- Ohlajeno listnato testo obrežemo na velikost globljega pekača. Obenem se znebimo zapečenega roba. Obrezan list položimo v pekač, nato pa nanj nalijemo toplo kremo. Enakomerno jo razmažemo. Sladko smetano čvrsto stepemo, nato pa jo namažemo po ohlajeni, strjeni kremi in pokrijemo z drugim listom testa. Dobro ohladimo in razrežemo.
(lahko pa eno ploščo že prej razrežemo na 7x7 cm velike kvadrate in jih razporedimo po vrhu – tako se ploščo lažje razreže na kose).
------------------

Po starem receptu, ki ga je zapisala Beti Homan. Sestavin je za 10 kosov.
https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/kultne-jedi-kremsnite-po-starem-receptu/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2021 23:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kostanjeve kocke/rezine

Sestavine:
300-350 g kostanjevega pireja
3 žlice kostanjeve moke
50 g na majhne koščke narezane čokolade
1 pecilni prašek
malo himalajske soli
1 žlička burbonske vanilije
5-6 rumenjakov
sneg iz 5-6 beljakov
5-6 žlic kokosovega sladkorja
125 g masla
3 zamaške ruma

marmelada za premaz

za čokoladni obliv:
75-100 g jedilne čokolade
1-2 žlici mleka
30-40 g masla
malo cimeta

Priprava:
V skledi kremasto razmešamo zmehčano maslo, sladkor in rumenjake, v to maso vmešamo kostanjev pire, nato pa previdno izmenično vmešamo še sneg iz beljakov, kostanjevo moko s soljo, pecilnim praškom in burbonsko vanilijo, rum in koščke čokolade.
Srednje velik pekač obložimo s peki papirjem, po dnu enakomerno nanesemo kostanjevo maso, ki jo nato pečemo 25 - 30 minut pri 180°C. Pečeno ploščo ohladimo, nato jo prerežemo po sredini (vzporedno s krajšo stranico), da dobimo dva enaka dela - enega premažemo z marmelado, drugega poveznemo čezenj. To drugo ploščo pa nato po vrhu na tanko premažemo z marmelado, čez pa nanesemo čokoladni obliv, ki ga enakomerno razmažemo z lopatko.
Čokoladni obliv: - V skledici, ki smo jo poveznili nad vrelo vodo, stopimo in gladko razmešamo vse navedene sestavine za obliv.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2022 14:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




KOSTANJEVO-SADNI KOLAČ


Sestavine:
400 g kuhanega pretlačenega kostanja
6 rumenjakov
sneg iz 6 beljakov
6 žlic eritritola
6 žlic kokosovega sladkorja
150 g kokosovega olja
100 g sezama
limonina lupinica
2 žlici ruma
2-3 žlice sladke smetane
malo himalajske soli
1,5 žličke sode bikarbone
(maslo – ni obvezno!)
----------
Za nadev:
češnje, marelice …
cimet

Priprava:
V eni skledi s kuhalnico zmešamo: pretlačen kostanj, sezam, limonino lupino, sodo bikarbono in sol, … v drugi skledi pa z ročnim električnim mešalcem dobro zmiksamo oba mleta sladkorja, rumenjake in kokosovo olje. Vsebini obeh skled in sneg iz beljakov (iz tretje sklede) nato združimo in vse skupaj previdno premešamo. Nato dodamo še rum in po potrebi nekaj žlic sladke smetane, toliko da bo masa primerno gostljata – ne preredka, ne pregosta.
Pravokoten pekač (24 x 36) obložimo s peki papirjem, vanj enakomerno razmažemo maso, po njej pa posujemo izkoščičene češnje in na koščke narezane marelice (lahko tudi kako drugo sadje). Sadje po vrhu rahlo potresemo s cimetom, lahko ga po želji še malo posladkamo, nato pa ga z vilicami delno potlačimo v testo. Po vrhu lahko sem ter tja položimo kako rezinico masla.
Kolač pečemo v predogreti pečici približno 25 – 30 minut pri 180°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 23 Jun 2022 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


(slika je simbolična)


SADNO-SKUTIN POTPURI

Sestavine:
Za (spodnje) krhko testo:
6 zvrhanih žlic ovsene moke
6 zvrhanih žlic pirine PZ moke
4 žlice eritritola (sladilo)
3 zvrhane žlice kokosovega sladkorja
2 žlici konopljinih beljakovin
100 g mletih orehov
1,5 žličke jedilne sode bikarbone
2 žlici ruma
1 celo jajce + 3 rumenjaki
malo himalajske soli
125 g naribanega masla

1. (skutin) nadev:
500 g puste skute
1 mali lonček kisle smetane
2 celi jajci
3 žlice brezovega sladkorja
žlička vanilijeve esence
2 žlici čičerikine moke

2. (sadni) nadev:
500 g izkoščičenih češenj
500 g narezanih marelic
cimet + malo sladkorja
100 g poljubnih mletih oreščkov

Za (zgornji) biskvit:
sneg iz 6 beljakov (trije od zg. testa!)
3 žlice brezovega sladkorja
3 rumenjaki
malo himalajske soli
2 žlici ovsene moke
2 žlici pirine PZ moke
1/2 žličke jed. sode bikarbone

Priprava:
Sestavine za krhko testo dobro zgnetemo v čvrsto kepo, ki jo damo v polivinilno vrečko in jo za eno uro shranimo v hladilnik.
Medtem pripravimo oba nadeva: sestavine za skutin nadev dobro razmešamo, češnje izkoščičimo, marelice narežemo.
Testo razdelimo na 2 dela: en del kar na peki papirju razvaljamo v obliko pekača, nato pa ga s papirjem vred namestimo na dno pekača. Testo na gosto prebodemo z vilicami (da se ne mehuri), ga premažemo s skutinim nadevom, tega pa prekrijemo s kvadratki iz drugega dela testa, ki smo ga seveda predhodno razvaljali, vendar je težko prenesti celo ploščo na skutin nadev (s kvadratki gre dosti lažje).
Testo z nadevom kakih 12 – 15 minut pečemo v na 185°C (pred)ogreti pečici.
Medtem pripravimo biskvitno testo: - Beljake skupaj s sladkorjem čvrsto stepemo v sneg, nato s pomočjo ročnega mešalca vmešamo vanj še sol in rumenjake, na koncu pa previdno (s pomočjo cedila) postopno (ročno s kuhalnico) vmešavamo presejano mešanico obeh mok in sode bikarbone.
Pekač vzamemo iz pečice, po napol pečenem testu enakomerno potresemo češnje in marelice, po njih posipamo malo cimeta, sladkorja in mlete oreščke.
Čisto na koncu po vrhu enakomerno razmaženo biskvitno testo, nakar vse skupaj vrnemo v pečico, kjer pečemo sladico še približno 25 – 30 minut pri 175°C. Ko ugasnemo pečico, pustimo pekač v njej še kakih 10 minut, nato pa pecivo pred rezanjem ohlajamo vsaj kakšno uro.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2022 14:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





MANDLJEV KOLAČ Z ARONIJO

Sestavine:
Testo:
3 zvrhane žlice pirine moke
3 zvrhane žlice mandljeve moke
3 zvrhane žlice kamutove moke
1 žlička jedilne sode bikarbone
150 g mletih mandljev
100 g naribane bele čokolade
1 vrečka mlete suhe pomarančne lupine
malo himalajske soli
5 – 6 jajc
6 žlic brezovega sladkorja
100 g nastrganega masla
2 – 2,5 dl mandljevega mleka

Obloga:
400 - 500 g svežih jagod aronije
1 žlička cimeta
1 žlica kokosovega sladkorja

Polivka:
1,5 dl pomarančnega soka
3 žličke agavinega sirupa
1 – 2 zamaška ruma

Priprava:
V skledi dobro premešamo (s kuhalnico) vse tri moke, sodo bikarbono, mlete mandlje, naribano belo čokolado (lahko tudi temno), pomarančno lupino in sol.
Jajca skupaj s sladkorjem temeljito stepemo z ročnim električnim mešalnikom, nato vtepemo naribano maslo, zatem pa postopoma po žlicah dodajamo suhe sestavine izmenično z mandljevim mlekom, in jih sproti previdno vmešavamo. Zmes naj bo precej gosta, toliko da jagode aronije ne bodo mogle potoniti na dno pekača, ko jih bomo potisnili v testo. Če je testo premalo gosto, dodamo še kakšno žlico ali dve moke (izbira po želji, lahko je le ena vrsta ali vse tri).
Testo enakomerno nadevamo po dnu pekača (34 x 21 cm), ki smo ga obložili s peki papirjem, po vrhu enakomerno nanesemo jagode aronije, jih potresemo s cimetom in kokosovim sladkorjem, nato pa jih z vilicami potisnemo v testo,
Kolač pečemo približno 30 – 35 minut pri 180°C. Ko ugasnemo pečico, ga pustimo v njej še kakih 10 minut, nato pa ga zunaj ohladimo.
Po vrhu ga enakomerno naškropimo z mešanico pomarančnega soka, agavinega sirupa in ruma.
Kolač je nadvse sočen in okusen, kljub temu, da so jagode nekoliko trpke, a glede na to, kako zdravilne so za naše telo (veliko bolj od borovnic!), to mirno lahko spregledamo in odmislimo. Smile

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2022 18:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





ENERGIJSKE BOMBICE

Sestavine:
mleti orehi
mleti mandljevi lističi
mleti lešniki
mleti brazilski oreščki
drobno sesekljane suhe fige
drobno sesekljane brusnice
drobno sesekljane suhe slive
drobno sesekljani datlji
datljev sirup (javorjev, agavin)
čokoladni preliv
naribana jedilna čokolada
mleti keksi Plazma (žlico, dve)
rum (2 zamaška)
cimet (po okusu)
klinčki (po okusu)
malo bučnega olja
-------------
(količino posameznih sestavin odrejamo po svoji želji)

Priprava:
Vse sestavine dobro premešamo in pustimo maso nekaj časa stati na hladnem, nato pa iz nje oblikujemo kroglice v velikosti večjega oreha.
Kroglice povaljamo v naribani jedilni čokoladi, lahko pa tudi v kokosovih kosmičih, piškotnih drobtinah ali naribani beli čokoladi.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2022 20:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Jabolčna grmada


Sestavine:
spodnja in zgornja plast:
6 starih makovih štručk
6 stepenih jajc
6 žlic mešanice eritritola in ksilitola
0,5 l mleka
75 g stopljenega masla
100 g cornfleksa (koruznih kosmičev)
100 g suhih brusnic
1 – 2 žlici ruma
--------
stopljeno maslo za premaz

srednja plast:
1 kg naribanih jabolk
150 g mletih orehov
3 žlice kokosovega sladkorja
3 žlice piškotnih drobtin
1 – 2 žlici ruma
sok 1 limone
naribana limonina lupina
cimet + mleti klinčki

Priprava:
Stare makove štručke (ali sezamove, ali žemlje, kifeljčke, krofe, rezine starega kruha …) zrežemo na kocke, jih prelijemo z vročim mlekom, stopljenim maslom, stepenimi jajci in rumom, ter rahlo premešamo. Dodamo še ostale sestavine - koruzne kosmiče, suhe brusnice in mešanico obeh sladkorjev, ter ponovno previdno premešamo.
Maso pustimo stati nekaj časa (na sobni temperaturi).
Medtem olupimo in naribamo jabolka, vanje pa vmešamo še ostale sestavine - mlete orehe, kokosov sladkor, piškotne drobtine, rum, limonov sok, lupinico, cimet in klinčke.
Pekač (32 x 20 cm) prekrijemo s peki papirjem, po dnu enakomerno razmažemo polovico kruhove zmesi, preko te razmažemo jabolčni nadev, po vrhu pa razmažemo še drugo polovico kruhove zmesi. Le-to premažemo s stopljenim maslom (ali v razmakih položimo nanjo nekaj tankih kosmičev masla).
Sladico pečemo v predogreti pečici približno 35 – 40 minut pri 175°C. Po tem času jo pustimo v pečici še 15 minut, nato pa jo še kako uro ohlajamo zunaj.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 29 Okt 2022 15:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Mandljev kolač s suhim sadjem

Sestavine:
150 g mletih mandljev
150 g mlete jedilne čokolade
150 g suhih marelic
2-3 žlice ruma
150 g suhih brusnic
150 g kokosovega masla
100 g agavinega sirupa
6 celih jajc
7-9 zvrhanih žlic mandljeve moke
2,5 dl mandljevega mleka
1 žlička mletega janeža
1,5 žličke jedilne sode bikarbone
malo himalajske soli

Priprava:
Suhe marelice (naravno sušene, nežveplane) na drobno narežemo in jih navlažimo z rumom. Jajca, agavin sirup in kokosovo maslo dobro stepemo z ročnim mešalcem, nato pa tej masi dodamo vse ostale sestavine in vse skupaj dobro premešamo. Testo naj bo precej gosto, a še vedno zelo mehko.
Pekač (33x21 cm) obložimo s peki papirjem, po njem razmažemo maso, ki jo nato pečemo v predogreti pečici približno 35 – 40 minut pri 180°C. Ko ugasnemo pečico, pustimo kolač v njej še kakih 10, 15 minut. Ko se kolač ohladi, ga po vrhu lahko prevlečemo s čokoladnim prelivom, čokoladno kremo, stepeno sladko smetano, marmelado … ni pa nujno, ker je kolač že sam po sebi zelo sočen in okusen.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2022 21:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Arašidove ploščice z višnjami

Sestavine:
500 g mletih neslanih arašidov
100 g mlete jedilne čokolade
100 g mlete bele čokolade
6 žlic lešnikovega masla
125 g stopljenega masla
250 g kokosove moke (ne kosmičev!)
3 žlice agavinega sirupa
180 g kisle smetane
3 zamaški ruma
malo himalajske soli
250 g suhih višenj

Priprava:
Vse sestavine – razen višenj - dobro premešamo s kuhalnico (lahko tudi v multipraktiku), nato dodamo višnje in maso dobro ročno pregnetemo.
Pekač (n.pr. 22x30cm) obložimo s peki papirjem, po njem enakomerno nanesemo maso in jo z rokami dobro potlačimo, da je masa enakomerno visoka, površina pa ravna in gladka.
Pekač nato damo za kaki 2 uri v zamrzovalnik, da se masa dobro strdi, nakar jo narežemo na kocke (ali kake druge oblike).
Hranimo jih v hladilniku v zaprti posodi, del kock pa lahko damo tudi v plastične posodice in jih zamrznemo.
Namesto suhih višenj lahko uporabimo brusnice, rozine, nasekljane datlje, suhe fige, suhe slive, suhe marelice … itd. … po želji pač!)

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 40, 41, 42  Naslednja
Stran 41 od 42

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group