Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Slastne sladice in slaščice
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 40, 41, 42
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2023 13:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



slika je simbolična

Datljeva pita

Sestavine:
za piškotno testo:
400 g kamutove moke
250 g mletih (nesoljenih) pistacij
1 žlička zelene stevie
1 zavitek pomarančne lupine
1 žlička sode bikarbone
200 g naribanega masla
2 jajci + 3 rumenjaki
3 - 4 žlice agavinega sirupa
2 zamaška ruma

za datljev nadev:
800 g na koščke narezanih datljev
sok 3 pomaranč
sok 1 limone
2 zamaška ruma
4 žlice kokosove moke
150 g jedilne čokolade
50 g masla

Priprava:

Piškotno testo: - V skledi zmešamo moko, mlete pistacije, stevio, mleto pomarančno lupino in sodo bikarbono. Dodamo naribano maslo, jajca, rumenjake, rum in agavin sirup, ter zgnetemo testo. Zavijemo ga v folijo in ga damo za kako uro v hladilnik, nato pa ga razdelimo na 2 dela. Prvi del testa razvaljamo na peki papirju v obliko pekača (38cm x 25cm ). Kar s papirjem vred ga damo v pekač, ga malo napikamo z vilicami, nato pa ga v predogreti pečici delno spečemo – 8 minut pri 175°C.
Ko se malo ohladi, ga enakomerno nadevamo z datljevo pasto. Prekrijemo ga z drugim delom razvaljanega testa, ali pa naredimo mrežo iz trakov testa.
Pečemo ga približno 25 – 30 minut pri 175°C.
Datljev nadev: - Datlje narežemo na manjše koščke, nato pa jih skupaj s pomarančnim in limonovim sokom ter rumom zmeljemo v multipraktiku v pasto. Stresemo jo v skledo, vmešamo še kokosovo moko ter čokolado, ki smo jo predhodno stopili skupaj z maslom.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2023 19:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Skuštrana skutina pita z brusnicami


Sestavine:
za testo:
400 g skute
250 g naribanega masla
4 rumenjaki
6 zvrhanih žlic pirine PZ moke
6 zvrhanih žlic ovsene moke
malo himalajske soli
1,5 žličke sode bikarbone

za nadev:
600 g pretlačene skute
4 stepeni beljaki
120 g stopljene bele čokolade
40 g stopljenega masla
4 - 6 žlic eritritola
vanilijeva esenca
---------
6 žlic brusničnega džema
120 g suhih (ali 300g svežih) brusnic
malo ruma

Priprava:
Sestavine za testo zgnetemo v srednje mehko kepo. Malo več kot polovico testa zavijemo v folijo in ga damo v hladilnik za 2 uri, ostalo testo pa, zavito v folijo, za isti čas v zamrzovalnik.
Medtem pripravimo nadev: skuto, beljake, belo čokolado, ki jo stopimo skupaj z maslom, kokosov sladkor in vanilijevo esenco dobro razmešamo, nato pa skledo s to maso damo za 2 uri v hladilnik, da se nekoliko strdi.
Testo iz hladilnika kar na peki papirju razvaljamo v obliko pekača (37 x 24), nato ga s papirjem vred položimo na dno pekača, ga malo napikamo z vilicami, premažemo z borovničevim džemom, nanesemo nanj plast skutinega nadeva, le-tega posujemo z brusnicami, le-te pa malo naškropimo z rumom. Čez naribamo zmrznjeno testo (iz zamrzovalnika) in ga sproti rahlo poravnavamo z vilicami, da je plast čimbolj enakomerno visoka.
Pito pečemo v predogreti pečici približno 30 - 35 minut pri 180°C. Po tem času ugasnemo pečico in pustimo pito v njej še kakih 10 – 15 minut.
Ohlajeno lahko potresemo s sladkorjem v prahu, ni pa nujno.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2023 14:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Rožičeve rezine

Sestavine:
400 g rožičeve moke
6 zvrhanih žlic psylicuma
6 zvrhanih žlic pirinih otrobov
6 zvrhanih žlic ovsene moke
6 žlic kokosovega sladkorja
6 žlic eritritola
150 g mletih mandljev
200 g suhih brusnic ali rozin
2 žlički cimeta
1 vrečka pomarančne lupine
1,5 žličke sode bikarbone
6 celih jajc
4 dl mandljevega mleka
150 g stopljenega masla
500 g skute
2 žlici ruma

za spajanje:
džem ali marmelada

za navlaženje in premaz:
rum
150 g jedilne čokolade
75 g masla

Priprava:
V eni skledi dobro premešamo suhe sestavine: rožičevo moko, psylicum, pirine otrobe, ovseno moko, kokosov sladkor, eritritol, brusnice, mlete mandlje, pomarančno lupino, cimet in sodo bikarbono.
V drugi skledi razžvrkljamo jajca, dodamo stopljeno maslo, mandljevo mleko, skuto in rum ter temeljito razmešamo. Vsebini obeh skled nato združimo in vse skupaj še enkrat dobro premešamo.
Pekač (iz pečice) obložimo s peki papirjem, po njem enakomerno razmažemo maso, nato pa vse skupaj pečemo v predogreti pečici približno 35 minut pri 180°C.
Ploščo ohladimo, nato jo po sredini (vzporedno s krajšo stranico) prerežemo, da dobimo dva enaka pravokotnika. Enega (spodnjega) poškropimo z rumom, premažemo z džemom oz. marmelado, čezenj poveznemo drugi pravokotnik, ki ga tudi po vrhu poškropimo s rumom, nato pa prevlečemo s čokoladnim premazom.
Čokoladni premaz: - Nad loncem s paro v drugi posodi stopimo čokolado skupaj z maslom, vsebino gladko razmešamo, počakamo da se zgosti ( v gostoto pudinga), nato pa jo enakomerno namažemo po vrhu sladice. Po vrhu premaza lahko za okras povlečemo črte z vilicami.

LP Bučka

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Dec 2023 13:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





SKUTINA PITA z orehi in pistacijami

Sestavine:
za testo:
6 - 7 zvrhanih žlic pirine PZ moke
6 - 7 žlic kamutove moke
3 rumenjaki + 2 celi jajci
6 - 7 zvrhanih žlic kokosovega sladkorja
100 g mletih orehov
150 g naribanega hladnega masla
3 zamaški ruma
1,5 žličke mešanice sode bikarbone in vinskega kamna

za nadev:
1 kg skute
3 beljaki + 3 cela jajca
4 žlice agavinega sirupa ali medu
100 g mletih pistacij
1 dl sladke smetane
1 vrečka limonine lupine v prahu
2 žlici mandljeve ali čičerikine moke
nekaj drobcev soli

Priprava:
Iz sestavin zgnetemo testo, ga razdelimo na 2 dela, vsakega zavijemo v polivinil in damo za 2 – 3 ure v zamrzovalnik.
Medtem pripravimo nadev tako da vse sestavine res dobro zmešamo.
Pekač obložimo s peki papirjem, po dnu razporedimo na debelo nariban prvi del testa. Pekač damo v pred-ogreto pečico, kjer ga pečemo približno 8 – 10 minut pri 180°C. Pekač nato vzamemo iz pečice, po vrhu tega napol spečenega testa enakomerno nanesemo skutin nadev, po vrhu pa enakomerno porazdelimo nariban drugi del zmrznjenega testa.
Pito nato pečemo približno 35 minut pri 175°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2023 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kostanjeve rezine z datlji in brusnicami


Sestavine:
400 g kuhanega in olupljenega kostanja (Bimed)
200 g datljev
1 žlička zelene stevie
1 žlička mletih klinčkov
6 žlic mandljeve moke
1 vrečka mlete pomarančne lupine
1,5 žličke mešanice jedilne sode + vinskega kamna
sneg iz 6 beljakov
6 rumenjakov
4 zvrhane žlice mletega kokosovega sladkorja
125 g stopljenega masla
4 dl mleka
150 g suhih brusnic

za premaz:
rum
borovničev džem
stopljena čokolada (150 g) + maslo (50 g)

Priprava:
Kostanj, na grobo sesekljane datlje, stevio, klinčke, pomarančno lupino, mešanico sode in vinskega kamna in mandljevo moko damo v električni mešalnik, da se kostanj dobro zdrobi in se premeša z ostalimi sestavinami.
V eni skledi z ročnim mešalcem stepemo v sneg beljake, v drugi skledi pa rumenjake, kokosov sladkor in stopljeno maslo. Tej masi nato postopno dodajamo kostanjevo mešanico, sneg, mleko in brusnice. Previdno mešamo, dokler ne dobimo primerno gostega testa, ki se ga da lepo razmazati po s peki papirjem obloženem pekaču (38 x 25cm).
Kolač pečemo v predogreti pečici približno 35 minut pri 180°C. Ko ga vzamemo iz pečice, ga ohladimo, nato pa ga po vrhu poškropimo z rumom, premažemo z borovničevim džemom, preko katerega nanesemo še čokoladni premaz.
Kolač damo za nekaj ur v hladilnik, da se premaz strdi, ker se le tako da lepo rezati na rezine ali kocke.
Čokoladni premaz: - čokolado stopimo skupaj z maslom in gladko premešamo, nato pa posodo damo za nekaj časa v hladno vodo (ali v hladilnik), da se dovolj strdi za mazanje. Med ohlajanjem premaz večkrat premešamo.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Jan 2024 17:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Jogurtov kolač z oreški in brusnicami


Sestavine:
1/2 l tekočega (ali grškega) jogurta
5 celih jajc
4 žlice agavinega sirupa
3 zamaški ruma
200 g naribanega mrzlega masla
2 žlički zelene stevie
300 g mešanice raznih oreškov in goji jagod
150 g suhih brusnic
6 zvrhanih žlic prosene moke
3 žlice pirinih otrobov
3 žlice psylicuma (indijski trpotec) (Futunatura!)
1 žlička mletih klinčkov
1 žlička ceylonskega cimeta
1,5 žličke mešanice sode b. in vinskega kamna
(če bo testo pregosto še malo mleka)
-----
marmelada ali džem po izbiri, ali stopljena čokolada, ali krema …

Priprava:
V skledi z ročnim električnim mešalcem razžvrkljamo jogurt, jajca, agavin sirup in rum, nato pa postopoma dodajamo še ostale sestavine. Proseno moko predhodno presejemo skupaj s sodo bikarbono. Zmes dobro premešamo in jo pustimo kako uro pri miru na sobni temperaturi, da psylicum vsrka del tekočine in tako zgosti maso (pecivo bo tako veliko bolj rahlo!) – Masa mora biti po tem počitku srednje gosta, da se lahko lepo razmaže po pekaču; če pa je pregosta, jo razredčimo z malo mleka.
Pekač (37 x 24) obložimo s peki papirjem in po njem enakomerno razmažemo maso.
Pečemo jo približno 35 minut pri 180°C. Ko jo vzamemo iz pečice, jo najprej ohladimo, nato jo po sredini(vzporedno s krajšo stranico) prerežemo na pol ter obe polovici na debelo premažemo z izbranim premazom. Spet pustimo kako uro, da se premaz nekolik vpije v pecivo (in se tako zgosti), nato pa sestavimo obe polovici, tako da prideta strani z namazom skupaj (če se je namaz dovolj vpil v podlago, ne bo lezel pri robovih ven).
Po želji lahko ploščo po vrhu prevlečemo s čokoladnim premazom, ni pa nujno.
Pecivo lahko režemo na rezine ali kocke.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 40, 41, 42
Stran 42 od 42

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group