Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Slane poslastice
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 12, 13, 14  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2019 21:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zloženka z brokolijem in krompirjem

Sestavine:
4 - 6 žlic kvinoje
1/8 l mleka + malo soli
1 kg krompirja + malo soli
500 g brokolija
2 - 3 korenčki
1 velika paprika
nekaj žlic graha (iz konzerve)
300 g naribanega sira
sesekljan peteršilj, origano, luštrek
himalajska sol po okusu
strt česen (ali posušen čemaž)
mešanica začimb (po želji)

za polivko:
4 - 5 jajc
1 lonček sladke smetane (2,5 dl)
malo himalajske soli

Priprava:
Krompir narežemo na 2 - 3 mm tanke rezine - polovico jih porazdelimo po dnu srednje velikega pekača, ki smo ga obložili s peki papirjem. Malo jih posolimo, potresemo s polovico naribanega sira, nato pa čez nanesemo plast drobno narezanega brokolija, korenja, paprike in nekaj žlic graha, po vrhu pa potresemo zelišča, sol in začimbno mešanico. V vmesne prostorčke z žličko nanašamo napol skuhano **kvinojo (glej spodaj!), nato pa vse skupaj prelijemo s polivko iz smetane, jajc ter malo soli. Po vrhu nato naložimo drugo polovico krompirjevih rezin, ki jih spet malo posolimo in potresemo z drugo polovico naribanega sira.
Zloženko nato pečemo v predogreti pečici približno 40 – 50 minut (odvisno od višine) pri 185°C - 190°C. Ko ugasnemo pečico, jo pustimo v njej še kakih 15 minut.
---------------
**Kvinojo namočimo za pol ure (priporočam zelo gosto cedilo, ki ga skupaj s kvinojo potopimo v lonec z vodo), nato pa jo speremo z vročo vodo (spet cedilo s kvinojo potopimo v lonec z vročo vodo), da odstranimo škodljive saponine. Nato jo napol skuhamo v vrelem rahlo soljenem mleku (oz. jo kuhamo toliko časa, da vpije vso tekočino).
Lahko pa namesto kvinoje uporabimo proseno, čičerikino, tapiokino moko … ali mleti kuskus.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Apr 2020 19:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Skutni cmokci z omako
(za 4 – 5 oseb)

Sestavine:
za cmokce:
400 – 500 g skute
4 - 5 zvrhanih žlic riževe/pirine moke
4 – 5 zvrhanih žlic ajdove/koruzne moke
2 jajci
½ - ¾ žličke mlete himalajske soli

za omako:
1 manjša konzerva paradižnikove omake
1 sveža paprika
1 srednje velik korenček
2 – 3 žlice kisle smetane
origano, začimbe po želji
himalajska sol

nariban sir (količina po želji)

Priprava:
Cmokci – Vse sestavine za cmokce dobro premešamo s kuhalnico, skledo pokrijemo s pokrovko in maso pustimo počivati na sobni temperaturi kako uro ali dve. Nato z mokrimi rokami iz nje oblikujemo majhne cmokce, ki jih približno 12 – 15 minut kuhamo v osoljenem kropu pri srednji temperaturi in pokrite. Med kuhanjem jih večkrat obrnemo s kuhalnico. Kuhane cmokce poberemo iz posode s cedilcem in jih zložimo v skledo. Pokapljamo jih z raztopljenim maslom ali oljem, da se ne sprimejo.
Omaka – Na kocke narezano korenje in papriko 10 – 15 minut dušimo pokrita v zelo majhni količini vroče vode (najbolje se obnese AMC posoda ali podobna). Če ostane kaj tekočine, le-te ne odlijemo, ker je v njej raztopljena obilica vitaminov A, E, C in D ter mineralov. Dušeni zelenjavi nato dodamo paradižnikovo omako iz konzerve, origano, nekaj soli in izbrane začimbe ter vse skupaj na hitro zavremo. Ugasnemo ogenj in dodamo še kislo smetano ter premešamo.
Ko razdelimo porcije na krožnike, omako po vrhu posujemo še z nekaj naribanega sira ali parmezana.
Cmoke lahko jemo tudi samostojno (brez omake, le posute s sirom) – v tem primeru dodamo še solato po izbiri. Seveda lahko solato dodamo tudi v prvem primeru.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 27 Apr 2020 16:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Špargljevi polpeti s čičeriko
(za 4 – 5 oseb)

Sestavine:
200 g očiščenih špargljev
100 g brokolija
1 rdeča paprika
1 srednje velik krompir
1 konzerva čičerike (400 g)
3 - 4 jajca
250 - 300 g naribanega sira
3 - 4 žlice čičerikine moke
sesekljan peteršilj
sesekljana mlada čebula + strt česen
origano
himalajska sol
mešanica začimb

Priprava:
V električnem mešalcu zelo na grobo zmeljemo šparglje, brokoli, papriko, krompir in čičeriko (tekočino iz konzerve uporabimo za juho, rižoto, omako …) . Zmes stresemo v skledo, dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Mešanico pustimo nekaj časa stati, da čičerikina moka vsrka vlago, nato pa s pomočjo manjše zajemalke oblikujemo 9 – 12 kroglic, ki jih v enakomernih presledkih polagamo v s peki papirjem obložen pekač (iz pečice). Vsako kroglico na vrhu malo sploščimo z vilicami in oblikujemo polpet.
Pečemo jih v na 200°C predhodno ogreti pečici kakih 10 minut, nato zmanjšamo temperaturo na 185°C in jih pečemo še približno 15 – 20 minut.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 28 Apr 2020 15:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Špageti s šparglji in grahom

( za 4 osebe)

Sestavine:
50 g kokosove maščobe
1 rdeča čebula
1 skodelica zmrznjenega graha
2 – 3 korenčki
1 velika sveža paprika
2 paradižnika
300 g očiščenih špargljev
nasekljan česen
sesekljan peteršilj
drobnjak
mešanica začimb
himalajska sol
250 g špagetov

Priprava:
Na vroči kokosovi maščobi prepražimo drobno narezano čebulo, grah, na kolesca narezano korenje in česen, prilijemo nekaj žlic vroče vode in vse skupaj pokrito 15 minut dušimo na zmernem ognju.
Nato prilijemo 2,5 skodelici vroče vode (približno 6,5 dl), solimo, dodamo zelišča, začimbe in nalomljene špagete, zavremo, nato pa po vrhu naložimo na koščke narezane šparlje, papriko in paradižnik, ki jih rahlo posolimo.
Posodo pokrijemo, nato pa na precej zmernem ognju kuhamo jed približno 15 minut. Po tem času jo z dvema kuhalnicama rahlo premešamo, ugasnemo plamen in jo pustimo v posodi še kakih 10 minut, da se stabilizira.
Ko je jed razdeljena po krožnikih, jo lahko po želji posujemo z naribanim sirom ali parmezanom.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 04 Maj 2020 19:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Quiche s čemažem in grahom
(za 4 – 6 oseb)

Sestavine:
za testo:
150 g skute
150 g masla
150 g moke
himalajska sol

za oblogo:
večji šop čemaževih listov
6 jajc
250 g zmrznjenega graha
100 g brazilskih oreškov
350 g skute
250 g ricotte
100 g naribanega sira
400 g kisle smetane
4 žlice čičerikine moke
mešanica začimb po izbiri
sveža ali suha zelišča po izbiri
himalajska sol

Priprava:
Testo: -Vse sestavine za testo dobro pregnetemo, nato pa ga na peki papirju razvaljamo v obliko pekača. S papirjem vred ga položimo na dno pekača ( n.pr. 26x33 cm), ga z vilicami napikamo, nato pa ga v predogreti pečici napol spečemo – kakih 7-8 minut pri 200°C. Nadevamo ga z oblogo, jo enakomerno poravnamo, pekač vrnemo v pečico, kjer quiche pečemo še približno 35 minut pri 185°C, oz. toliko časa, da prične dobivati svetlorjavo barvo. Ko ga vzamemo iz pečice, ga pustimo še kakih 10-15 minut stati, ker se potem lažje reže na porcije.
Namesto čemaža lahko uporabimo blitvo, špinačo, zelenje mlade čebule, por, šparglje …
Obloga: - Grah kakih 15 minut dušimo v pokriti posodi z malo slane vode (te ne zavržemo, ampak jo uporabimo v drugih jedeh); brazilske oreške narežemo na kot las tanke rezinice, jajca razžvrkljamo, čemaž drobno narežemo, nato pa vse štiri sestavine vmešamo v mešanico skute, sira in ricotte. Dodamo ostale sestavine in vse skupaj dobro premešamo.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2020 20:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Palačinkini rezanci s skuto in grahom

Sestavine:
za palačinkino testo:
2,5 dl mleka
3 jajca
8-10 žlic moke (po izbiri)
himalajska sol
kokosova maščoba

za nadev:
500 g skute
1 lonček sladke/kisle smetane
3 jajca
1-2 žlici mandljeve/čičerikine/kostanjeve moke
himalajska sol
250-300 g dušenega graha
2 žlici sesekljanega peteršilja
bazilika/origano/drobnjak
mešanica začimb (po izbiri)

za preliv:
1 lonček sladke/kisle smetane
2 jajci
100 g naribanega sira
(2 žlički mlete sladke rdeče paprike)
malo himalajske soli

Priprava:
Na kokosovi maščobi spečemo palačinke in jih ohlajene narežemo na 1 cm široke rezance.
Srednje velik pekač obložimo s peki papirjem, po dnu razporedimo polovico rezancev, čeznje pazljivo s pomočjo žlice nanesemo nadev, ga poravnamo s hrbtno stranjo žlice, nato pa ga enakomerno prekrijemo z drugo polovico palačinkinih rezancev, ki jih po vrhu prelijemo s tekočo mešanico.
Jed pečemo v predogreti pečici pri 185°C približno 25-30 minut. Nato pečico ugasnemo in jed pustimo v njej še kakih 10 minut.
Nadev: - Zmrznjen grah 15-20 minut dušimo v malo vroče slane vode v pokriti posodi, da se zmehča (tekočino uporabimo za druge jedi, če je kaj ostane). Ohladimo ga, dodamo ostale sestavine, nato pa vse skupaj previdno premešamo.
Preliv: - Vse naštete sestavine dobro razžvrkljamo vilicami (ali v multipraktiku). Rdečo papriko lahko opustimo.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Jun 2020 18:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zloženka s šampinjoni in povrtnino
( za 6 – 7 oseb)

Sestavine:
za podlago:
4 večji krompirji
3 jajca
150 g naribanega sira
100 g kajmaka
2 žlici čičerikine moke
mešanica začimb
sol + zelišča po izbiri (origano)

za oblogo:
500 g šampinjonov + 50 g masla
300 g mladega graha
300 g brokolija
2 sveži papriki
sol + zelišča po izbiri (peteršilj)

za polivko:
500 g sira mascarpone
1 lonček kisle smetane
3-4 jajca
1-2 žlici čičerikine moke
mešanica začimb + strt česen
sol + zelišča po izbiri (luštrek, drobnjak)
(preostala tekočina od šampinjonov in graha)

200 g naribanega sira

Priprava:
Šampinjone očistimo, operemo in narežemo na lističe. Približno 5 – 8 minut jih pražimo na maslu, nato jih ohladimo. (Tekočino, ki ostane, uporabimo v polivki!)
Pekač ( 36 x 24) obložimo s peki papirjem, po njem enakomerno razmažemo maso za podlago, ki jo zmešamo iz naribanega krompirja, jajc, naribanega sira, kajmaka, čičerikine moke, soli, mešanice začimb in zelišč (po svoji izbiri). Pekač damo v predhodno ogreto pečico, kjer maso napol spečemo - 10 – 12 minut pri 185°C.
Medtem brokoli razdelimo na majhne cvetke, papriko narežemo na kvadratke, mladi grah (ali grah iz konzerve) pripravimo v skledico (Če uporabimo zmrznjen grah, ga prej 10 minut dušimo v pokriti posodi v nekaj žlicah vroče vode. Če le-te kaj ostane, jo tudi uporabimo v polivki!)
Krompirjevo podlago nato enakomerno prekrijemo z lističi praženih šampinjonov in potresemo z grahom, čez enakomerno razporedimo cvetke brokolija in kvadratke paprike (oboje sveže, nedušeno), po vrhu rahlo potresemo malo soli (himalajsko) ter prelijemo s polivko, s katero zapolnimo vmesne prostorčke med povrtnino. Po vrhu enakomerno potresemo še nariban sir.
Polivka: - Vse sestavine za polivko dobro premešamo oz. stepemo z vilicami. Če od šampinjov/graha ni ostalo nič tekočine, dodamo malo mleka.
Zloženko nato pečemo pri 175°C še kakih 30 – 35 minut. Ko pečico ugasnemo, pustimo v njej pekač še 10 minut, nato pa naj še zunaj stoji kakih 15 minut, da se jed učvrsti in malo ohladi.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2020 17:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Ohrovtova zloženka

(za 6 oseb)

Sestavine:
5 - 6 srednje velikih krompirjev
3 srednje veliki korenčki
300 - 400 g naribanega sira
sol, origano, mešanica začimb
1 večja glava ohrovta
6 jajc
1 lonček kisle/sladke smetane
nekaj strokov česna
2 - 3 žlice sesekljanega peteršilja
2 - 3 žlice čičerikine moke
2 - 3 sveže paprike

Priprava:
Ohrovtove liste približno 15 minut dušimo na zmerni temperaturi, pokrite, v malo vroče vode, najbolje v AMC posodi (ali podobni), nato jih ohladimo in narežemo na kvadratke.
Olupljen (surov) krompir in korenje na grobo naribamo, rahlo solimo, dodamo origano, polovico naribanega sira, žličko začimbne mešanice in premešamo.
Pekač iz pečice obložimo s peki papirjem, nanj nanesemo krompirjevo zmes in jo z lopatko enakomerno poravnamo (po vrhu lahko razporedimo nekaj kosmičev masla, ni pa nujno). To podlago pečemo v (na 185°C predogreti) pečici približno 15 – 20 minut. Nato vzamemo pekač iz pečice, po vrhu razporedimo ohrovtove kvadratke, preko katerih z žlico enakomerno polivamo mešanico razžvrkljanih jajc, soli, kisle/sladke smetane, peteršilja, strtega česna, začimbne mešanice in čičerikine moke. Po vrhu ohrovtove plasti nato še enakomerno potresemo na drobne kocke narezano svežo papriko, preko paprike pa še drugo polovico naribanega sira.
Pekač vrnemo v pečico, kjer pečemo zloženko pri isti temperaturi še približno 25 – 30 minut. Nato pečico ugasnemo, pekač pa vzamemo ven po 10 minutah. Zloženko pred rezanjem še nekoliko ohladimo.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2021 15:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Hrustljavi slani arašidovi kolački

Sestavine:
250 – 300 g polnozrnate pirine moke
200 g arašidovega masla
200 g naribanega sira
4 jajca
1 žlička sode bikarbone
himalajska sol

Priprava:
Vse sestavine dobro pregnetemo, nato iz mase oblikujemo kroglice (pride jih približno 20 – 25). Vsako kroglico na vrhu (ne premočno) pritisnemo navzdol s kovinskim delom tolkača/kladiva za meso, da se malo splošči in nastane mrežasta tekstura (kolački so podobni majhnim polpetkom, razcepljene robove rahlo stisnemo skupaj).
Pekač obložimo s peki papirjem, po njem razporedimo kolačke, ki jih nato pečemo v predogreti pečici približno 20 minut pri 180°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2021 17:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





ZELENJAVNA LAZANJA
s krompirjevimi palačinkami


Sestavine:
PRVA PLOŠČA - krompirjeva mešanica za podlago:
-6 grobo naribanih krompirjev
-3 cela jajca
-200 g naribanega sira
-3 – 4 žlice moke
-himalajska sol
-zelišča po okusu (bazilika, origano, peteršilj, drobnjak …)
-poper, muškat

DRUGA PLOŠČA:
na pari dušena špinača ali blitva (400-500g)

TRETJA PLOŠČA (polovica krompirjevih palačink) sestavine:
-3 - 4 na drobno naribani krompirji
-3 - 4 jajca
-3,5 dl mleka (ali tekočina od špinače/zelenjave + mleko v prahu)
-primerna količina PZ pirine moke
himalajska sol

ČETRTA PLOŠČA:
na pari dušena -zelena paprika, -por in -korenček (skupaj 500-600g)

PETA PLOŠČA:
druga polovica palačink (celih)
200 g sirovih rezin
-----------
POLIVKA - sestavine:
3 jajca
1 sladka smetana
150 g naribanega sira
sesekljan česen, poper, mleta paprika
2 žlici čičerikine moke
himalajska sol

Priprava:
Najprej zdušimo špinačo v majhni količini vrele vode, toliko da pade skupaj, nato špinačo odstranimo in v isti tekočini nekaj minut dušimo še na koščke narezan korenček, por in papriko (lahko tudi drugo zelenjavo - po želji). Tekočino, ki morda ostane, uporabimo za krompirjeve palačinke. Naredimo še testo za palačinke in jih spečemo.
Pekač prekrijemo s peki papirjem, po njem pa enakomerno razmažemo krompirjevo mešanico, ki jo nato napol spečemo (15 minut pri 185°C). Zatem na to ploščo enakomerno nanesemo sesekljano špinačo, jo prelijemo s 1/2 polivke, po njej pa potresemo na rezance narezane palačinke. Nadaljujemo z oblogo iz 3 povrtnin (četrta plošča), ki jih prelijemo z drugo polovico polivke, po vrhu zloženko obložimo z drugo polovico (celih) palačink, le-te pa prekrijemo še z rezinami sira. Preko sira lahko položimo nekaj rezin paradižnika, ni pa nujno! Lazanjo nato pečemo pri 185°C od 35 – 40 minut, oziroma toliko časa, da se sir zlatorumeno zapeče.

LP Bučka
Smile
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 03 Jun 2022 18:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Slan skutino-zelenjavni zavitek
(za 6 - 8 oseb)

Sestavine:
4 liste listnatega testa (kupimo)
4 majhne bučke
4 majhne sveže paprike
4 žlice chia semen
šopek drobnjaka
himalajska sol
1 kg puste skute
4 jajca
1 mali lonček kisle smetane
4 ravne žlice čičerikine moke
himalajska sol
poper

Priprava:
Na vsak list listnatega testa (ko ga razvijemo, ga pustimo kar na peki papirju, v katerega je testo zavito) najprej enakomerno razmažemo drobno naribano bučko, potresemo s sesekljano papriko, oboje po vrhu malo posolimo ter potresemo še s nasekljanim svežim (ali suhim) drobnjakom (lahko tudi s peteršiljem) ter z 1 žlico chia semen. Preko te površine nato nanesemo vsakič po eno četrtino skutinega nadeva, ki ga naredimo tako, da zmešamo skuto, jajca, kislo smetano, čičerikino moko, poper in sol. Nadev enakomerno razmažemo, nato pa testo s pomočjo stranskih robov peki papirja zvijemo v rolo. Le-to nato kar s peki papirjem vred položimo v pekač (papir lahko pri straneh malo obrežemo, da ne štrli), nato pa postopek še trikrat ponovimo, dokler niso vse štiri role položene tesno druga poleg druge v pekač (24cm x 36cm, višina 6 cm)).
Zavitke pečemo v predogreti pečici približno 30 - 35 minut pri 180°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Avg 2022 15:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





ZELENJAVNA ZLOŽENKA

Sestavine:
3 listi listnatega testa
4 - 5 bučk
50 - 70 g špinače (ali kopriv)
4 srednje velike sveže paprike
3 srednji paradižniki
origano, zeliščna sol

za polivko:
5 - 6 jajc
2 dl ovsenega mleka
500 - 750 g sira mascarpone
4 – 6 žlic čičerikine moke
himalajska sol
česen, poper, timijan, mlet lovor

Priprava:
Pekač (37 x 24 cm) obložimo s peki papirjem, na dno položimo prvi list listnatega testa, po njem posujemo drobno nakockane bučke in sesekljano špinačo/koprive. Nekoliko posolimo z zeliščno soljo, potresemo z malo origana, ter nato enakomerno prelijemo s polovico polivke. Čez položimo drugo listnato testo, ki ga posujemo z na drobno narezano (svežo) papriko in paradižnikom. Po vrhu rahlo posolimo z zeliščno soljo, potresemo z malo origana, ter enakomerno prelijemo z drugo polovico polivke. Na to plast položimo tretje listnato testo, ki ga po vrhu malo napikamo z nožem in zatlačimo robove.
Polivka: V mešalniku temeljito zmešamo vse navedene sestavine. Polivka naj bo nekoliko gostejša kot je testo za palačinke!
Pečemo v predogreti pečici približno 50 minut pri 175°C. Ko ugasnemo pečico, pustimo pekač v njej še kakih 10-15 minut, nato pa naj se zunaj ohlaja približno 20 - 30 minut.
Po želji lahko uporabimo drugačno zelenjavo!

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2022 19:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zloženka s papriko in čičeriko

Sestavine:
Spodnja plošča:
4 - 5 naribanih srednje velikih krompirjev
3 cela jajca
125 g naribanega sira
60 g naribanega masla
3 – 4 žlice čičerikine moke
zeliščna sol, poper
origano, česen, sesekljan peteršilj

Nadev:
4 - 5 večjih svežih paprik
3 - 4 srednje veliki korenčki
2 konzervi čičerike (2x 400g)

Preliv:
3 - 4 cela jajca
tekočina od čičerike
125 g naribanega sira
60 g naribanega masla
3 - 4 žlice čičerikine moke
poper, mlet lovor, muškat
sesekljan peteršilj, česen
himalajska sol

Priprava:
Vse sestavine za spodnjo ploščo dobro premešamo, nato pa maso enakomerno razmažemo po dnu pekača (37x25), ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Napol ga spečemo (15 minut) v predogreti pečici pri 185°C. Pekač nato vzamemo iz pečice.
Krompirjevo plast potresemo z odcejeno čičeriko (tekočino uporabimo za preliv), čeznjo enakomerno nanesemo narezano papriko, po vrhu le-te pa še (predhodno malo podušen-10 min., in narezan) korenček. Vse skupaj po vrhu enakomerno prevlečemo s prelivom, pekač vrnemo v pečico in pečemo še 35-40 minut pri 175°C.
Ko ugasnemo pečico, pekač pustimo v njej še kakih 10-15 minut, ko ga vzamemo iz pečice, pa jed pustimo stati še kakih 15-20 minut (da se stabilizira in primerno ohladi).

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2022 17:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zloženka z brokolijem
(za 6-7 oseb)

Sestavine:
8-10 srednje velikih krompirjev
himalajska sol
surovo maslo
300-400g sira iz slanice
200 g dušenega korenčka
500 g brokolija
1 šopek peteršilja
300 g sveže paprike
3 srednje veliki paradižniki

Polivka:
4-6 stisnjenih strokov česna
3 zvrhane žlice čičerikine moke
poper, mleti lovor, origano
voda od dušenega korenčka (1dl)
2-3 žlice slanice
himalajska sol (malo)
6-7 jajc

Priprava:
Korenje v majhni količini vroče vode v pokriti posodi napol zdušimo. Zraven lahko dušimo tudi stebla brokolija.
Krompir olupimo, narežemo na 0,7 cm debele rezine, s katerimi obložimo dno pekača, v katerega smo predhodno položili peki papir. Po vrhu krompir rahlo posolimo s himalajsko soljo ter položimo čez nekaj tenkih rezin masla. Pečemo približno 15-20 minut v predogreti pečici pri 200°C. Gumb za temperaturo nato naravnamo na 180°C.
Sir iz slanice narežemo na rezine, jih eno poleg druge zložimo po plasti krompirja, nato pekač vrnemo v pečico in vse skupaj pečemo še kakih 12 minut, da sir zgoraj čisto rahlo porumeni. Na to plast enakomerno naložimo mešanico iz drobno narezanih cvetov brokolija, narezanega dušenega korenčka in stebel brokolija ter sesekljanega peteršilja. Vse to prelijemo s polovico polivke, čez pa naložimo še narezano svežo papriko in na kocke narezan paradižnik, ter prelijemo z drugo polovico polivke. Po vrhu položimo še nekaj tenkih rezin masla.
Pečemo približno 35 – 40 minut pri 180°C. Ko ugasnemo pečico, pustimo pekač v njej še kakih 10-15 minut.
Polivka: - vodo od dušenega korenčka/brokolija (pribl.1 dl), slanico, jajca, čičerikino moko, strt česen, poper, mleti lovor, origano in sol dobro stepemo z žičnato metlico. (Ko dodajamo sol, upoštevajmo, da smo solili že krompir, pa tudi sir iz slanice je precej slan, zato z njo ni potrebno pretiravati.)

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2022 18:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





BUČNA LAZANJA

(za 6 – 8 oseb)

Sestavine:
3 listi listnatega testa
1 srednje velika buča hokaido
5-6 svežih paprik
4 večji paradižniki
300 g naribanega sira

za preliv:
1 kisla smetana (250g)
6 stepenih jajc
3 zvrhane žlice grahove moke
4-5 strokov česna
poper, kurkuma
mlet lovor, himalajska sol
3 žlice sesekljanega peteršilja
origano

Priprava:
Pekač (35x22 cm) po dnu obložimo s peki papirjem, na le-tega pa položimo list listnatega testa. Malo ga nabodemo z vilicami, nato pa po njem potresemo plast na kocke narezane buče hokaido (sveže). Malo jo posolimo, nato pa jo enakomerno prelijemo s polovico preliva. Vse to prekrijemo s tankimi rezinami 2 paradižnikov, na le-te pa posujemo polovico naribanega sira. Čez položimo drugi list listnatega testa, ga malo napikamo z vilicami, po njem pa enakomerno posujemo na majhne kvadratke narezane paprike (sveže), ki jih spet malo posolimo. To plast prelijemo z drugo polovico preliva in jo prekrijemo s tankimi rezinami 2 paradižnikov, po njih pa enakomerno posujemo še drugo polovico naribanega sira. Čisto na vrh položimo tretji list listnatega testa, ki ga spet malo napikamo z vilicami (da se ne mehuri)
Pekač damo v predogreto pečico, kjer pečemo lazanjo približno 40 – 45 minut pri 180°C. Ko ugasnemo pečico, pustimo v njej pekač še kakih 10 – 15 minut. Tudi zunaj naj se lazanja ohlaja še kakih 15 – 20 minut, da se učvrsti, ker se je da potem bolje rezati na kose.
Preliv: V mešalcu zmešamo kislo smetano, jajca, grahovo (ali čičerikino) moko, strt česen, poper, kurkumo, lovor v prahu ter himalajsko sol, ter vse skupaj dobro premešamo pri največji hitrosti. Nato ročno vmešamo še peteršilj in origano.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 12, 13, 14  Naslednja
Stran 13 od 14

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group