Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




ZDRAVJE IN OZDRAVLJENJE
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2018 19:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Če opazite te znake, takoj obiščite zdravnika.
(Pre)pozno postavljena diagnoza namreč pomeni, da je bolniku v povprečju ostalo le še slabih pet mesecev življenja …

Več na:
https://www.zdravstveniportal.si/zdravje/bolezni/243/rak-trebusne-slinavke?fbclid=IwAR1ICfAWqYIrg64hz1R-WxwFZAJOIUMj3_Qh_MLGBrhpqDexXsSdcL_uWZg


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2018 17:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




PREHLAD

Kako ga premagati?

Prehlad je bolezen, ki jo povzroča več kot 200 različnih virusov. Najpogostejši je rhinovirus, za katerega domnevajo, da je odgovoren za najmanj polovico vseh prehladov. Prenaša se neposredno s človeka na človeka, mogoča pa je tudi okužba s kontaminirane površine, kot so računalniška tipkovnica, ključavnica ali žlica.
Zaradi raznovrstnosti in nenehnega spreminjanja genskih značilnosti virusov nikoli ne nastane popolna odpornost, ampak se vedno znova okužimo in zbolimo. Če se želimo prehladu izogniti, si pogosto umivajmo roke, saj je to najučinkovitejša obramba pred prehladom. Da bomo imeli roke zares čiste, si jih moramo umivati vsaj 15 sekund z milom pod tekočo toplo vodo.
Virusi se prenašajo v drobnih kapljicah s kihanjem in kašljanjem obolelih oseb. Če se okuženega človeka dotaknemo, se virus preseli na roke. In če se potem z njimi dotaknemo oči ali nosu, s tem povzročimo, da zlahka preidejo v telo in nato zbolimo.


Kako naravno zdraviti prehlad?

- Pustimo telesu, da se pozdravi samo
Če verjamemo ali ne, tisti nadležni simptomi, ki jih doživljamo, so del naravnega zdravljenja, so dokaz, da se imunski sistem bori proti bolezni. Vročina je način telesa, da poskuša ubiti viruse z ustvarjanjem bolj vročega in s tem bolj neugodnega okolja za mikroorganizme. Kašelj je še en produktivni simptom: čisti namreč dihalne poti, ki prenašajo klice v pljuča in ostali del telesa.

- Pogosto brisanje nosu
Priporočljivo je čim bolj pogosto čiščenje nosu, pri tem pa je pomembno, da to delamo pravilno: eno nosnico si zamašimo, medtem ko skozi drugo nežno pihnemo v čist robček.

- Čiščenje nosu s slano vodo
Slana voda pomaga pri čiščenju zamašenega nosu, saj pomaga pri odstranjevanju sluzi, prav tako pa odstranjuje iz nosu delce bakterij in virusov. Zmešajmo četrtino žličke sode bikarbone in četrtino žličke soli ter ju raztopimo v vodi, nato pa si to s kapalko vbrizgamo v obe nosnici.

- Sproščanje
Odpravimo se na sprehod, meditirajmo. Ko se borimo proti prehladu, je pomembno, da smo sproščeni, saj na tak način krepimo imunski sistem. Ko smo pod stresom, si namreč povečujemo raven stresnega hormona kortizola in tako zmanjšujemo sposobnost telesa, da se bori proti virusom.

- Pitje veliko tekočine
Kadar se borimo proti bolezni, je hidracija ključna. Tekočina namreč pomaga telesu, da lahko izloči odvečno sluz, ki se nabira v grlu in nosu. Najbolj priporočljiva sta voda in čaj.

- Spanje, spanje in spanje
Telo potrebuje počitek, zato se hitro odpravimo v posteljo. Za bolj udoben spanec si dvignimo vzglavje, kar bo omogočilo lažje dihanje.

- Živila, ki pomagajo pri zdravljenju
. Med v kombinaciji s cimetom
. Vitamin C – citrusi, kivi, mango, ananas, pasijonka
. Zelišča in začimbe – feferoni, bazilika, ingver, česen
. Kokosova voda – elektroliti in minerali za hidracijo
. Jabolčni kis – razstruplja, razkisa telo

------------------
Vir:
Revija Vzajemna št. 11 – november 2018 (str. 36)

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2019 20:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Ali z leti vedno težje zaspite?
Poznamo rešitev!


Ko se staramo, se dober spanec vedno pogosteje izmuzne – a to ne velja le za ljudi, stare denimo 70 ali 80 let, pač pa se prve težave lahko pojavijo že v vaših 30. ali 40. letih. Zakaj se vam to dogaja in kaj lahko storite, da boste spet spali kot dojenček?


Nespečnost, ki pride z leti

Zakaj se nam to sploh dogaja, ko se staramo? Strokovnjaki menijo, da večina problemov s spanjem nastane zaradi 4 glavnih dejavnikov: sprememb v spalnih ciklih, zdravstvenih težav, psiholoških težav ali sprememb v okolju.

- Spremembe spalnih ciklov
Naravni spalni cikli določajo, kdaj zaspimo in kdaj se zbudimo. Cikli pa se z leti pogosto pomembno spremenijo. Med starejšimi je tako zelo pogosto, da gredo v posteljo zelo zgodaj in tudi vstanejo zgodaj. Te spremembe vplivajo tudi na notranjo uro, zaradi česar težje zaspimo in težje spimo vse do jutra.

- Zdravstvene težave
Zdravje se z leti slabša – tako pač žal to gre. Vedno večji zdravstveni problemi pa lahko povzročijo tudi nespečnost, neposredno ali posredno. Neposredno jo skozi bolečino in podobne simptome, ki preprečujejo spanje. Posredno pa tudi zaradi nekaterih zdravil, ki jih jemljemo in lahko motijo spanec.

- Psihološke težave
Depresija je najbolj pogosta psihološka težava starejših ljudi. Običajno se razvije kot posledica fizičnih zdravstvenih težav ali pomanjkanja družabnega življenja. Seveda pa je depresija žal še kako pogosta tudi med ljudmi srednjih let. S seboj pa lahko prinese tudi nespečnost …

- Sprememba okolja
Leta pogosto prinesejo tudi potrebo po selitvi – iz hiše v stanovanje, iz velikega stanovanja v manjše, sčasoma celo v dom za ostarele. Tudi te spremembe lahko povzročijo težave s spanjem.


Kaj pa lahko storite za boljši spanec?

Nikar ne obupajte nad tem, da bi spet spali kot dojenček … Spodnji ukrepi vam lahko pomagajo do boljšega spanca, ne glede na vašo starost, zdravstveno stanje ali življenjske okoliščine.

1: Spremenite svoje prehranske navade
Veliki in težki večerni obroki se ne razumejo najbolje s spanjem. Prav tako tudi ne pitje alkohola ali kave v poznih urah. Če vam spanec kratijo vaše prehranske navade, je to pravzaprav odlična novica, saj jih lahko zlahka spremenite. Le odločiti se morate, da jih boste!

2: Bodite telesno aktivni
Res je, da ohranjanje dobre telesne pripravljenosti z leti postane vse težje, vendar lahko telesna aktivnost veliko pripomore k splošni kakovosti življenja. Seveda tudi k boljšemu spanju. Strokovnjaki priporočajo popoldansko telesno aktivnost, ki vas bo utrudila ravno prav, da boste zvečer lažje zaspali. Nikar pa ne telovadite prepozno zvečer, saj lahko ima to ravno nasproten učinek in vas še dlje časa ohranja budne.

3: Ustvarite prijetno atmosfero v spalnici
Z leti pogosto izgubljamo tudi željo po tem, da bi svoje življenje naredili bolj udobno. Namesto tega raje ves čas vztrajamo v obstoječi rutini. Čeprav je to popolnoma razumljivo in v nekaterih primerih tudi popolnoma prav, tega prav gotovo ne bi smeli početi, ko govorimo o opremljanju spalnice.
Privoščite si novo, udobno posteljo, kakovostno posteljnino, primerno hlajenje in ogrevanje ter zavese za prijetno temo. In četudi si ne znate predstavljati večera brez televizije, je boljše, da televizijo odstranite iz spalnice.

4: Držite se rednega urnika spanja
To pomeni, da bi morali vsak večer v posteljo ob približno enaki uri in podobno seveda tudi zjutraj vstati ob približno enaki uri. Tako lahko stabilizirate spalne cikle in posledično poskrbite za boljši spanec.

5: Izogibajte se poznemu dremanju
Popoldanski dremež pred televizijo je odlična sprostitev, kaj pravite? Seveda, žal pa vam tudi otežuje, da bi zvečer hitro zaspali. Priporočljivo je, da si zadnji dremež dneva privoščite vsaj 4 do 5 ur, preden zvečer nameravate v posteljo.

6: Naredite načrte za jutri
Ta preprost psihološki trik bo morda prepričal vaše telo in um, da se morate dobro spočiti pred jutrišnjim dnem, zaradi česar boste precej bolje spali. Nikar pa za naslednji dan ne naredite preveč načrtov, saj vas lahko to dodatno obremeni in vam posledično še bolj krati spanec.

7: Zvečer spijte manj tekočine
Poln mehur je eden najbolj pogostih razlogov, zakaj moramo ponoči vstati iz postelje. Čeprav tovrstnih težav v določenih letih ne morete popolnoma preprečiti, lahko vsekakor omejite količino tekočine, ki jo popijete pred spanjem, in tako zmanjšate potrebo po nočnih obiskih stranišča.


Vir: Dormeo spletne strani

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2019 17:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Reishi goba

… je svetlikava ploščenka, ki vsebuje številne vitamine in minerale ter visokokakovostne polisaharide in triterpene. V gobah reishi tako najdemo vitamine A, B2, B3, B6, biotin, folno kislino, od mineralov pa železo, magnezij, cink, baker, mangan, germanij … Prav tako so v njej prisotne nenasičene maščobne kisline, alkaloidi, laktoni, kumarin, manitol …Polisaharidi so tisti, ki naj bi krepili imunski sistem in delovali kot preventiva pred tumorji ter bili tudi močan antioksidant.
Gobe reishi imajo tudi v resnici precej močno antioksidantno delovanje, s čimer poskrbijo za zdravje in splošno dobro počutje. Po poročanjih ljudi, ki posušene gobe reishi uživajo vsak dan, naj bi se prvi pozitivni učinki glede boljšega počutja pokazali že po 10 do 14 dneh, zdravje pa naj bi se izboljšalo po dveh mesecih rednega jemanja. Če gobe reishi jemljemo že zjutraj na prazen želodec ter hkrati povečamo tudi količino zaužite vode, lahko tako poskrbimo za pospešeno izločanje toksinov iz telesa. Če gobe reishi jemljemo skupaj z vitaminom C, povečamo izkoristljivost snovi, ki jih vsebujejo.
Gobe reishi naj bi vplivale na zniževanje povišanega krvnega tlaka in ravni holesterola. Zahvala za to gre polisaharidom in ganoderični kislini, ki je znana po svojih številnih terapevtskih učinkih.
Gobe reishi naj bi tako med drugim ohranjale vitalnost telesa in duha, pozitivno naj bi delovale na delovanje dihalnega sistema, pomagale naj bi pri težavah s srčno-žilnimi obolenji, sladkorno boleznijo, uravnavale pa naj bi tudi raven holesterola v krvi.

Pomoč pri zdravljenju raka

Gobe reishi na bližnjem vzhodu že dolgo uporabljajo za zdravljenje raka. Marsikje na Japonskem uporaba te gobe nesmrtnosti predstavlja podporo pri terapiji pri raku. Prav v vodi topni polisaharidi so tisti, ki naj bi vplivali na to, da rakave celice odmrejo.
S pomočjo hladno stiskanega olja iz gobe reishi v Sibiriji ozdravi ali kvalitetno ohrani pri življenju mnogo rakavih bolnikov. To olje namreč velja v Sibiriji za najboljšo preventivo proti raku in uživanje tega olja priporočajo tudi ljudem, ki imajo v družini rakava obolenja. Hladno stiskano olje iz gobe reishi ni zanimivo le zato, ker je opisano kot vsemogočno zdravilo proti raku, temveč tudi zato, ker zdravi še mnogo drugih bolezni .
Glavna aktivna snov v hladno stiskanem olju iz gobe reishi, ki ima protirakave zasluge so že zgoraj imenovani polisaharidi (visoke molekularne teže), ki se vežejo z aminokislinami, aktivirajo tako imenovane T–limfne celice in na takšen način uravnavajo imunske reakcije organizma. Hladno stiskano olje iz gobe reishi očiščuje telo toksinov, pomaga povečevati in uravnavati imunski in endokrini sistem, zaščititi pred nastankom tumorjev, izboljšuje cirkulacijo in odstranjuje škodljive proste radikale. Inhibira sintezo DNK rakavih celic, uničuje končno encimsko aktivnost tumorskih celic, pospešuje makrofage (naravne celice ubijalke) in uravnava T in B limfocite ter tako omejuje razširitev rakavih celic. Na takšen način podaljšuje življenje in zmanjšuje število metastaz ter izboljšuje kvaliteto življenja. Hladno stiskano olje iz gobe reishi lahko omeji toksične in stranske učinke kemoterapije in obsevanja (utrujenost, izguba apetita, izguba las, “zadušitev” kostnega mozga, visoko tveganje za razne infekcije) in lajša bolečine med kemoterapijo in obsevanjem. Povečuje razstrupljevanje jeter in tako izboljšuje njihovo delovanje ter stimulira obnavljanje jetrnih celic. Zato je zelo pomemben dodatek za tiste, ki imajo raka na jetrih. Povečuje apetit in lajša bolečine zadnjega stadija raka. Najbolj je to olje učinkovito pri boleznih ledvic, predvsem pa kaže dobre rezultate na področju zdravljenja raka prsi, prostate, jeter, ledvic, vranice, trebušne slinavke, požiralnika in črevesja ter pri tumorjih na možganih in kožnem raku.

P.S. - Goba je namenjena zdravljenju, ni primerna za prehrano!


Vir: https://www.bodieko.si/reishi-gobe

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6
Stran 6 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group