Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Kako pridobiti in obdržati vitkost
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2019 17:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Acai jagode

… so znane kot zelo priljubljena super hrana. s svojim antioksidativnim delovanjem skrbijo za topljenje maščob. So okrogle in črne jagode, ki dvakrat letno dozorijo na palmi imenovani acai. So zelo priljubljene v Južni Ameriki, predvsem Braziliji, kjer predstavljajo pomemben in dokaj velik delež v prehrani. Jagode so polnega okusa in vsebujejo veliko koristnih hranil. Vsebujejo vitamine skupine B ter vitamine A, D, E in C. Poleg vitaminov jagode vsebujejo tudi fitosterole, veliko vlaknin, kalcij, magnezij, kalij, železo, baker in omega 3, 6 in 9 maščobne kisline, ki jih telo samo ne more proizvajati in jih je zato treba vnesti s prehrano. Ti mali črni biseri so odlični antioksidanti in vežejo nase škodljive proste radikale in tako zmanjšujejo možnost za nastanek rakavih obolenj. Jagode so priljubljen dodatek v sorbetih, sladoledih, smoothijih. Njihov okus je nekaj posebnega, saj je na enkrat moč okusiti več gozdnih sadežev. Najboljše so sveže jagode, ki pa jih je pri nas zelo težko dobiti. Lažje boste dobili sušene, ki s postopkom liofilizacije, ohranijo svoje hranilne vrednosti. Na trgu se najdejo različni produkti oziroma izdelki, ki vsebujejo acai. Obstajajo različni energijski napitki, kašice, sokovi, kapsule, prah in tablete. Acai jagode imajo mnoge blagodejne vplive na telo, višajo raven energije in zagotavljajo boljši spanec, pomagajo pa tudi pri razstrupljanju telesa in hujšanju.

Acai jagode za hujšanje

Acai jagode naj bi bile povrh vsega izjemno učinkovite tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Večino zaslug gre pripisati izjemne lastnosti razstrupljanja organizma, ki jo imajo te jagode. Zaradi tega je namreč te jagode mogoče učinkovito uporabljati tudi za preoblikovanje postave. Ker so acai jagode vir antioksidantov, pomagajo pri izgubljanju kilogramov in topljenju odvečnih maščob. Z rednim uživanjem acai jagod si tako lahko pomagate pri oblikovanju telesa. In v čem je njihova skrivnost? Njihova skrivnost je antioksidativno delovanje oziroma delovanje na proste radikale. Prosti radikali med drugim namreč povzročajo tudi počasnejšo prebavo, ki je v veliki meri kriva za nabiranje kilogramov. Acai jagode te proste radikale vežejo nase in tako poskrbijo za boljšo prebavo. Boljša in hitrejša presnova je tudi ključ do lepega telesa, saj se maščobe in kilogrami ne nalagajo.


Vir: http://www.hujsanje.info/acai-jagode-in-hujsanje.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2019 21:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Nekaj informacij v zvezi z zniževanjem telesne teže

Če kljub temu, da smo redno telesno dejavni, se zdravo prehranjujemo in dovolj spimo, tehtnica pa vseeno ne pokaže manjše teže, je dobro vedeti, da

1. ... s telesno dejavnostjo verjetno pridobivamo več mišične mase, ki pa je precej težja od maščobe, po drugi strani pa maščobo s telesno dejavnostjo topimo, česar tehtnica sicer ne pokaže, lahko pa opazimo, da se nam je zmanjšal obseg pasu, bokov, stegen …, in tudi počutimo se dosti boljše in smo tudi bolj zdravi.

2. ... morda kljub temu, da se zdravo hranimo, nismo pozorni na velikost obrokov in so le-ti preveliki? Morda preko dneva tudi zaužijemo preveč obrokov? Tudi število kalorij je pomembno, ne samo kvaliteta hrane!

3. ... diete z veliko beljakovin in malo/nič ogljikovih hidratov ne smejo trajati predolgo. Ogljikovi hidrati so prioriteten vir goriva za naše telo. Kadar pa telo za energijo uporablja beljakovine, mora najprej odstraniti dušik. Odvečni dušik moramo izločiti iz telesa (preko urina), ker je prevelika količina tega plina v krvi toksična in nam lahko obremeni ledvice. Zato ljudje z ledvičnimi težavami ne bi smeli imeti beljakovinskih diet.

4. ... visoko beljakovinske diete vsebujejo tudi veliko nasičenih maščob, ki kvarno vplivajo na zdravje, premalo pa je v njih vitaminov, mineralov in vlaknin. Zato jih je potrebno uravnotežiti s polnovrednimi ogljikovimi hidrati, kot so nepredelane žitarice, stročnice, sadje in zelenjava, ter z zdravimi maščobami, ki jih najdemo v hladno stiskanih oljih, oreščkih, semenih, morskih sadežih itd..
Nasploh se beljakovinam pripisuje prevelik pomen in se precenjuje njihovo vlogo v prehrani. Večina ljudi zaužije več kot dvakrat več beljakovin kot jih dejansko potrebuje. Preveč beljakovin je tudi vzrok številnih zdravstvenih težav. Strokovnjaki so prej mislili, da je potrebno v istem obroku jesti rastlinske beljakovine, ki se medsebojno dopolnjujejo v ''popolne'' beljakovine. Zdaj vemo, da je za takšno dopolnjevanje potrebnih več ur. Če vsak dan jemo različna rastlinska živila v zaporednih obrokih, tako dobimo vse gradnike (esencialne aminokisline), ki jih potrebujemo za rast in dobro zdravje.
Beljakovinske diete lahko trajajo le nekaj mesecev, ker so pretežavne in se jih je težko držati. Za sedaj ni dokazov, da bi ljudje, ki so shujšali ob takih dietah, zmanjšano telesno težo tudi ohranili.

5. ... verjetno popijemo premalo vode.
Če vsota popitih kozarcev ne zajema dveh litrov, potem se kilogrami kopičijo tudi zaradi tega. Manj ko pijemo, bolj bo slednje vplivalo na povečanje zalog maščobe. Pitje vode je ključnega pomena, saj telesu pomaga akumulirati maščobo.
Premalo zaužite vode vpliva tudi na metabolizem. Če ne pijemo dovolj, je torej le-ta zelo počasen, kar vpliva tudi na telesno težo. Hitrost presnove je torej odvisna od tega, kako hidrirano je telo.



Vir: Misteriji, junij 2008, str. 36
spletna stran njena.si

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2019 18:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom






Ob tej uri bi bilo najbolj zdravo pojesti zadnji obrok
... pravi raziskava


Bi morali končati pri kosilu?

Prehranski nasveti in shujševalne diete se ves čas spreminjajo, ura, ob kateri naj bi v dnevu pojedli zadnji obrok, pa že dolgo časa ostaja nespremenjena. Zlato pravilo večerje ob sedmi uri zvečer so potrdili marsikateri nutricisti in znanstveniki, a pred kratkim so na Univerzi Alabama Birmingham ponovno izvedli raziskavo (klikni na povezavo spodaj!), ki preverja, kako zdrava je v resnici večerja.
Velja pravilo, da bi pred spanjem morali biti tešči vsaj dve uri, še bolje malce več. Tako ima namreč naše telo čas, da hrano prebavi še pred spanjem, to pa mu pomaga, da se takrat, ko se zazibamo v spanec, organizem lahko v miru obnavlja.
A skočimo nazaj k raziskavi. V njej so preizkušali, kdo bolj efektivno izgublja odvečno maščobo: tisti, ki svoje obroke razporedijo v razmaku dvanajstih ur, ali tisti, ki jedo le v razmaku šestih ur v dnevu. Kalorijski vnos je bil enak pri obeh skupinah, rezultati pa so pokazali, da je telo bolj učinkovito presnovilo hrano v drugem primeru.

Večerja ob dveh?

Raziskovalci so tako v tem primeru prišli do zaključka, da naj bi naše telo potrebovalo precej več časa za presnavljanje, kot smo mislili. Najbolje naj bi bilo, da bi okno, v katerem uživamo obroke, precej priprli, saj hrano tako bolj temeljito in učinkovito prebavimo. Prvi obrok naj bi tako zaužili zjutraj, večerjali pa naj bi že ob drugi uri popoldan.
Zgornja ugotovitev med drugim tudi potrjuje, da naj bi bila dieta s prekinitvenim postom, znana kot ‘intermittent fasting’, za naše telo zdrava. No, preden pričnemo večerjati ob dveh, pa smo se obrnili še na nutricistko Mojco Cepuš, ki je raziskavo komentirala takole:
''Raziskava, ki jo navajate, predvideva, da lahko razporeditev obrokov čez dan vpliva na naš apetit. Da bi lahko takšno tezo potrdili, bi morali narediti še kar nekaj podobnih poskusov,« razloži nutricistka. »Vsekakor pa drži, da je dobro, da gremo v posteljo s praznim želodcem, to je takrat, ko čutimo majhen občutek lakote. Lakoto namreč povzroča hormon grelin, ki med drugim spodbuja sproščanje rastnega hormona. Prav rastni hormon pa je odgovoren za mnoge procese v telesu, ki, če se dobro odvijajo, pozitivno vplivajo na naše počutje. Tako rastni hormon ščiti beljakovine v našem telesu (vezivna tkiva, mišice, kožo, lase, kosti), spodbuja regeneracijo celic in celjenje ran ter spodbuja porabo maščobe. Zato je včasih pomanjkanje spanja razlog, da kilogramov kljub dieti ne izgubljamo,'' nadaljuje.
''Težko bi rekla, ali je za naše zdravje bolje, da pojemo zadnji obrok ob dveh ali šestih popoldne, vsekakor pa toplo priporočam, da vsaj tri do štiri ure pred nočnim počitkom ne uživate ničesar, kar vsebuje kalorije,'' svetuje Cepuševa.

Več (angleščina):
https://www.uab.edu/news/health/item/10627-meal-timing-strategies-appear-to-lower-appetite-improve-fat-burning?fbclid=IwAR0tdQ_W9-h0QlxdwVbWNQtGCagLGCql2KqNjfmpN_RmHpqaG3BSuhin_yM


Vir:
https://odprtakuhinja.delo.si/kroznik/ob-tej-uri-bi-bilo-najbolj-zdravo-pojesti-zadnji-obrok-pravi-raziskava/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zacetnik
dojenček


Pridružen/-a: 19.12. 2019, 02:37
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 19 Dec 2019 02:56    Naslov sporočila: bariatrična operacija Odgovori s citatom

Za tiste, ki nikakor ne zmorejo z dieto, je možna rešitev tudi operacija. Vendar ne liposukcija, temveč bariatrična operacija. Seveda potem visi koža, se prsi in trebuh povesita, pa se kake krčne žile se pojavijo, a znajo tudi to uredit. Preverjeno. Tukaj vse dobro piše

https://www.estetika-milosevic.si/liposukcija/
https://www.estetika-milosevic.si/bariatricna-kirurgija/
https://www.estetika-milosevic.si/krcne-zile/
https://www.estetika-milosevic.si/dvig-prsi/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2020 17:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Najboljše živilo, če želimo izgubiti kak kilogram


Stročnice so zelo zdravo živilo. Idealno bi bilo, če bi jih prav vsi vključili v svojo vsakodnevno prehrano. Vse vrste stročnic so tudi idealno živilo, če moramo izgubiti odvečne kilograme. Težko jih je pojesti preveč. Čeprav jih naenkrat ni mogoče pojesti veliko, nas za dolgo zasitijo. Imajo nizko energijsko vrednost. Obenem z njimi zaužijemo veliko vitaminov in mineralov, ki jih telo potrebuje.
Stročnice so res hranljivo živilo. Različne vrste imajo nekoliko različne vsebnosti vitaminov, mineralov in antioksidantov, a prav vse so njihov dober vir. Večina se lahko pohvali z vitamini B-kompleksa, tudi folno kislino (B9). Študije so pokazale, da morajo imeti dovolj tega vitamina v prehrani nosečnice, doječe matere in otroci. Nujno je namreč potreben za rast in razvoj. Je pa folna kislina koristna tudi v prehrani vseh ostalih. Pri prej omenjenih skupinah je le res nujna.

Večina vrst stročnic vsebuje še cink, železo, magnezij in kalij. Slednji mineral je nujen za uravnavanje krvnega tlaka. Magnezij potrebujejo kosti pa tudi srce in ožilje. Brez železa smo slabokrvni. Cink pa potrebujemo za imunski sistem.
S stročnicami bomo vsekakor zaužili veliko koristnih hranil. So eden najboljših virov beljakovin, vsebujejo tudi vlaknine. Zato so tako nasitna hrana. Beljakovine poleg tega telo potrebuje za mišice in druga tkiva, so tudi gradnik hormonov.

Poznamo topne in netopne vlaknine; stročnice vsebujejo obe vrsti. Zadnje moramo redno uživati, če ne želimo imeti težav s prebavo. Za povrh so hrana za bakterije, ki prebivajo v črevesju. Te se delijo na tiste, ki so dobre, in tiste, ki so slabe. Z živili, ki vsebujejo netopne vlaknine, hranimo prve in s tem poskrbimo za zdravo črevesje. To pomeni močnejši imunski sistem, saj je njegov velik del v tem organu. Manjše je tudi tveganje za raka na debelem črevesu.
Kaj pa topne vlaknine? Prav tako pomagajo pri hujšanju, saj lahko uravnavajo krvni sladkor. Če ta po obroku ne postane previsok, smo dlje siti. Za povrh ne dobimo nenadne želje po sladkem.

Vsekakor so stročnice živilo, ki zmanjšuje tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa dva. To je pomembno, saj je ta največji dejavnik za bolezni srca in ožilja.
Ljudje pogosto doživijo infarkt ter šele nato izvedo, da imajo nediagnosticirano sladkorno bolezen. Stročnice bi seveda morale biti tudi del obrokov oseb, ki imajo odkrito sladkorno bolezen. Dobro uravnana ta namreč ne pomeni tako velikega tveganja.
Stročnice so vir kompleksnih ogljikovih hidratov, a imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se počasi prebavljajo in ne dvignejo preveč krvnega sladkorja. Tudi zato ostanemo dlje siti in nimamo želje po sladkem. Stročnice so vsekakor živilo, ki pomaga izgubiti odvečne kilograme ter preprečuje, da bi te pridobili.

Vse stročnice so zdrave – od vseh vrst fižola do čičerike, leče, graha, soje … Najbolj zdravo se je prehranjevati raznoliko, zato ne uživajmo ves čas le ene vrste. Enkrat skuhajmo čičeriko, drugič morda bob …
Stročnice so pomembne v prehrani veganov in vegetarijancev, saj so nadomestek mesa in drugih živalskih izdelkov. Soja je edina stročnica, ki vsebuje vse esencialne aminokisline. Esencialne so jih poimenovali, ker jih naše telo potrebuje, vendar jih ne more proizvesti samo. Treba jih je vnesti s prehrano. Toda če v dnevu zaužijemo tako stročnice kot polnovredna žita, bi morali pokriti potrebe po vseh esencialnih aminokislinah.

Stročnic ne pozabimo vsaj 12 ur namakati. Vodo, v kateri smo jih namakali, moramo pred kuhanjem zavreči ter lonec napolniti s svežo. Odlična izbira so tudi kalčki in fermentirane stročnice.
Še zanimivost – študija, ki jo je izvedlo Mednarodno združenje za prehranske znanosti (International Union of Nutritional Sciences, IUNS), je preučevala prehranske navade starostnikov iz različnih delov sveta – od Japonske do Švedske. Ugotovili so, da je tistim, ki živijo dolgo in polno, skupno eno – prav vsi redno uživajo stročnice. Ker gre za cenovno dostopno živilo, ni razloga, da njihovega učinka ne bi preizkusili še sami.


Vir:
https://vizita.si/zdravje/strocnice.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2020 14:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Želite shujšati?
Naredite teh pet sprememb v vašem slogu življenja, in uspelo vam bo!


Številne diete obljubljajo hitro in preprosto izgubo kilogramov, a če smo zares objektivni, bomo na dolgi rok dosegli svojo zdravo telesno težo samo tako, da bomo spremenili svoje navade in slog življenja.
Nove navade moramo ponotranjiti do te mere, da o prehrani in telesni aktivnosti več ne bomo razmišljali kot o naporu na poti do zastavljenega cilja na tehtnici, ampak jih bomo vnesli v svoj vsakdanji ritem življenja z zavedanjem, da se bomo zaradi tega boljše počutili, tako fizično kot psihično.
V osnovi gre pri hujšanju za čisto preprosto in znanstveno dokazano dejstvo: če vnesemo v telo več energije, kot jo porabimo, se bomo redili. In obratno - če bomo čez dan več energije porabili, kot jo vnesemo, bomo začeli hujšati.
Energijo merimo s kalorijami. In če zgornjo trditev prevedemo v kalorije, potem lahko zapišemo, da če v telo vnesemo več kalorij, kot jih porabimo, se bomo redili. In seveda obratno.



Koliko kalorij bi morali v povprečju zaužiti?

Za vzdrževanje teže naj bi povprečna ženska na dan potrebovala okrog 2.000 kalorij. Če jih zaužije 1.500, potem bo v povprečju na teden izgubila pol kilograma. Moški na drugi strani porabi več energije, zato za vzdrževanje telesne teže potrebuje okrog 2.500 kalorij, pri vnosu 2.000 kalorij pa lahko prav tako pričakuje izgubljanje teže v povprečju pol kilograma na teden.
Te številke se seveda razlikujejo glede na posameznikovo starost, višino, trenutno težo, aktivnost, zdravje metabolizma in številne druge spremenljivke.
Na spletu obstajajo preprosti kalkulatorji, ki vam izračunajo natančne številke. Enega takega najdete na www.calculator.net.
A celotna stvar seveda ni tako preprosta. Večina ljudi bo pri manjšem vnosu kalorij (manjšem vnosu od količine, ki so jo doslej vajeni) slej ko prej občutila lakoto. In lačen človek ni najbolj srečen. Pomanjkanje energije se odraža na slabšem razpoloženju in manjši storilnosti, psihološko pa odrekanje hrani slej ko prej vodi do opustitve začrtanih ciljev in ponovnemu nabiranju kilogramov.
Za zagotovljen uspeh pri hujšanju je zato potrebno narediti nekaj korenitih sprememb, ki vam bodo na daljši rok pomagale vzdrževati kalorični deficit brez občutka lakote, brez pomanjkanja energije in predvsem brez prevelikih odrekanj.



Pet sprememb
... ki znanstveno dokazano vodijo do izgubljanja kilogramov

1. Zaužijte več beljakovin

Ko govorimo o hujšanju, so beljakovine kralj med makrohranili.
Povečan vnos beljakovin v telo je najbolj preprost in učinkovit način izgubljanja kilogramov (obenem pa tudi najbolj okusen). Raziskave so namreč pokazale, da beljakovine pospešijo presnovo v telesu in zmanjšujejo apetit.
Beljakovine potrebujejo za presnavljanje veliko energije, kar pomeni da boste z večjo količino zaužitih beljakovin na dan porabili od 80 do 100 več kalorij.
Beljakovine obenem dajo daleč največji občutek sitosti. Ena študija je pokazala, da tisti, ki 30 odstotkov kalorij pojejo v obliki beljakovin, avtomatsko zaužijejo 441 manj kalorij na dan (vir). Preprosto rečeno boste samo s povečanim odstotkom beljakovin v prehrani v telo vnesli manj kalorij in jih več porabili.
Baljakovine tudi zmanjšujejo hrepenenje po hrani, kar je največja težava vseh ljudi na dieti. Dokazali so namreč, da je pri tistih, ki 25 odstotkov kalorij zaužujejo v obliki beljakovin, kar za 60 odstotkov manj obsesivnih misli o hrani in za 50 odstotkov manj želje po prigrizkih pozno zvečer.
Če torej želite izgubiti odvečne kilograme na dolgi rok in brez prevelikega napora, potem razmislite o tem, da povečate delež beljakovin v vaši vsakodnevni prehrani. Ne samo za nekaj tednov ali mesecev, ampak za vedno. Ne govorimo torej o dieti, ampak o trajni spremembi vaših prehranskih navad.

2. Izogibajte se sladkim brezalkoholnim pijačam in sadnim sokovom

To vključuje vse t.i. pijače z mehurčki, vode z različnimi okusi, čokoladno mleko in vse druge pijače, ki imajo dodan sladkor.
Vsi ti izdelki so eden glavnih krivcev za alarmantno stopnjo prekomerno debelih ljudi po vsem svetu, predvsem zato, ker možgani vnos tekočih kalorij ne dojemajo na enak način kot pri ostali hrani. Rečeno preprosto: ko spijemo sladko pijačo, nam možgani ne povedo, da smo siti, zato ponavadi ravno zaradi teh pijač prekoračimo priporočeno dnevno količino kalorij.
Ena od številnih raziskav je pokazala, da se pri tistih otrocih, ki na dan spijejo kozarec sladke pijače, tveganje za debelost poveča za kar 60 odstotkov.
Sladke pijače niso koristne za človeka niti v enem primeru, zato ni razloga, da se jih ne bi na dolgo in široko izogibali.

3. Pijte več vode

Če želite pospešiti izgubo kilogramov, potem enostavno pijte več vode. Dva litra vode na dan vam bo pomagalo, da pokurite dodatnih 96 kalorij. Dobro je, da kozarec vode popijete pred vsakim obrokom, saj boste s tem nekoliko ublažili občutek lakote in avtomatsko zaužili manj kalorij. V eni 12-tedenski raziskavi so ugotovili, da so tisti, ki so spili pol litra vode pol ure pred obrokom, izgubili za 44 odstokov več telesne teže.
Pijače s kofeinom, kot sta kava in zeleni čaj, so se prav tako izkazale za učinkovite pri hujšanju. Kofein naj bi namreč dodatno spodbujal presnovo.

4. Telovadite in dvigujte uteži

Ko zmanjšate vnos kalorij, bo vaše telo začelo pomanjkanje energije kompenzirati in avtomatsko porabljati manj kalorij. Na dolgi rok boste začeli izgubljati mišično maso in občutno se vam bo upočasnila presnova. Tega seveda nikakor ne želite.
Edina strategija, ki bo preprečila ta učinek, je vadba z utežmi. Številne raziskave so ugotovile, da pri zmanjšanem vnosu kalorij vadba z utežmi ustavi izgubo mišične mase in prepreči upočasnitev presnove.
Če vam obisk fitnes centra preveč ne diši, je dobra alternativa tudi vadba z lastno težo doma. Sklece, počepi in trebušnjaki v kombinaciji s kardio treningom (hoja, plavanje, tek) vam bodo pomagali pri ohranjanju mišične mase in splošnem dobrem počutju.

5. Zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov

Če v prehrani omejite ogljikove hidrate, boste dokazano manj lačni in posledično boste avtomatsko zmanjšali vnos kalorij.
Raziskave so ugotovile, da tudi če se do sitega najeste obroka z malo ogljikovimi hidrati, boste izgubili dva do trikrat več telesne teže kot če se boste držali diete z manj kalorijami ali manj maščobami.
Prehrana z manjšim odstotkom ogljikovih hidratov do dobro vplivala tudi na zdravje ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2 in presnovnim sindromom.
Da bi dosegli dobre rezultate, vam ni potrebno zelo omejiti ogljikovih hidratov. To ni niti zdravo niti praktično. Bodite samo pozorni, da izbirate kvalitetne vire ogljikovih hidratov z veliko vlakninami. Med kvalitetne ogljikove hidrate spada vsa zelenjava, nepredelano celo sadje, stročnice, oreščki, semena, izdelki iz polnoznatih žit.
Izogibajte pa se slabim ogljikovim hidratom, kot so sladke pijače, sadni sokovi, bel kruh, pecivo, piškoti, torte, sladoled, čokolada, pomfrit itd.

Povzetek
Koliko kalorij potrebujete na dan je odvisno torej predvsem od tega, ali želite ohraniti vašo telesno težo, hujšati, ali pridobivati na teži, kakor tudi od številnih drugih spremenljivk, kot so spol, starost, višina, vaša dnevna aktivnost in zdravje vaše presnove.
Zmanjšanje vnosa kalorij in hujšanje ne pomeni nujno, da se morate izstradati. Z majhnimi spremembami v vašem slogu življenja, kot je telovadba, pravilna hidracija, povečanje vnosa beljakovin in zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov, lahko svoj cilj dosežete zadovoljni. Svojo idealno telesno težo boste tako ohranili na dolgi rok, brez t.i. jo-jo učinka, ki je značilen za številne diete.


Vir:
http://novice.najdi.si/predogled/novica/07f6e485a010840ec85d0e4866c4c161/Govori-se/Zanimivosti/Tako-ozek-pas-ima-zdaj-%C5%A0pela-Mo%C4%8Dnik-je-bila-poleti-na-dieti

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
David77
dojenček


Pridružen/-a: 23.08. 2022, 21:03
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: 09 Jul 2023 19:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vzdrževanje zdrave telesne teže in vitke postave je kombinacija uravnotežene https://vajanadan.si/promocija-zdravja/za-posameznike/kineziologija/paket-vaj-in-vadb-za-hrbtenico/ prehrane, redne telesne dejavnosti in nekaterih življenjskih slogov. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali ohraniti vitkost:

1. Uravnotežena prehrana: Vključujte uravnoteženo prehrano, ki vključuje različna polnovredna živila, kot so sadje, zelenjava, puste beljakovine, polnozrnata žita in zdrave maščobe. Izogibajte se pretiranemu uživanju predelane hrane, sladkih pijač in nezdravih prigrizkov. Bistvenega pomena je tudi nadzor porcij, saj pomaga preprečiti prenajedanje.

2. Redna telesna vadba: Redno se ukvarjajte s telesno dejavnostjo, da porabite kalorije in ohranite zdravo telesno težo. Prizadevajte si za vsaj 150 minut aerobne vadbe zmerne intenzivnosti ali 75 minut intenzivne vadbe na teden. Vključite vaje za moč, da boste povečali mišično maso, saj mišice pokurijo več kalorij kot maščobe.

3. Ostanite hidrirani: Pijte zadostno količino vode ves dan. Včasih lahko žejo zamenjamo za lakoto, kar vodi do nepotrebnega prigrizka. to Voda pomaga tudi pospeševati presnovo in pomaga pri prebavi.

4. Razumno prehranjevanje: Bodite pozorni na znake lakote in sitosti, ki jih sporoča vaše telo. Jejte počasi, uživajte vsak grižljaj in prenehajte jesti, ko se počutite zadovoljni, vendar ne preveč polni. Med jedjo se izogibajte motnjam, kot sta televizija ali telefon, da preprečite brezglavo meritve telesne sestave prenajedanje.

5. Dovolj spanja: Prizadevajte si za 7-8 ur kakovostnega spanca na noč. Zadostna količina spanja ima pomembno vlogo pri uravnavanju hormonov, ki nadzorujejo apetit in presnovo. Pomanjkanje spanja lahko privede do povečanega
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6
Stran 6 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group