Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Gobove in krompirjeve jedi

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2011 16:47    Naslov sporočila: Gobove in krompirjeve jedi Odgovori s citatom



Bučke z gobjim nadevom

Sestavine:
4 srednje velike bučke,
2 žlici naribanega sira,
25 dag gob, sol, poper,
4 žlice olja,
pol srednje velike čebule,
2 stroka česna,
100 g kruha,
2 žlici sladke smetane,
2 jajci,
peteršilj.

Priprava:
Bučke operemo, očistimo in jim odstranimo semena. Nato jih posolimo, jih položimo v namazan pekač in vdolbinice napolnimo z nadevom. Tega pripravimo tako, da očistimo in sesekljamo gobe, nato na olju toliko časa pražimo čebulo, sesekljan česen in gobe, da voda izpari.

Kruh namočimo v mleko, ga ožamemo in zmešamo z gobami, smetano in začimbami, da dobimo gladek nadev. Ko se ohladi, mu primešamo še jajci in peteršilj. Bučke potresemo še s sirom in v pečici pečemo 35-40 minut na 180°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 29 Mar 2013 20:53; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2011 16:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Juha iz lisičk s krompirjem

Sestavine:
manjša čebula,
olivno olje,
paradižnikov koncentrat,
skodelica lisičk,
2 manjša krompirja,
1 do 1,5 l vode,
mleta paprika,
poper,
sol,
peteršilj.
(žlica kisle smetane)

Priprava:
Čebulo na drobno naribamo in jo na hitro prepražimo na malo olivnega olja. V posodo damo lisičke in počakamo, da izhlapi tekočina, pri tem mešamo.
Dodamo malo popra in paprike ter paradižnikov koncentrat, nato pa vse skupaj zalijemo z vodo. Krompir, ki smo ga že prej olupili, oprali in narezali na majhne kocke, vržemo v juho in malo premešamo, nato pa pustimo, da se juha kuha približno 20 minut. Ko je krompir kuhan, dodamo na drobno nasekljan peteršilj in juho še solimo. Lahko razmešamo v juhi tudi žlico kisle smetane.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2011 16:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



GOBOV GOLAŽ

Sestavine:
300 g različnih gob
3 stroki česna
2 paradižnika
1 dl belega vina
mleta rdeča paprika
vejica majarona
olje
moka
sol
poper

Priprava:
V vroče olje stresemo nasekljan česen in peteršilj, dodamo na lističe narezane gobe in prepražimo. Potresemo z mleto papriko, zaprašimo z moko in zalijemo z malo vode. Dodamo zmečkan paradižnik in vejico majarona, solimo in popramo ter prevremo.
Ko tekočina skoraj povre, dodamo belo vino in skuhamo do mehkega. Jed mora biti gostljata.
Postrežemo s kuhano ajdovo kašo ali s krompirjem v kosih.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2011 17:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



PURANJE PRSI Z LISIČKAMI

Sestavine:
600 g puranovih prsi
2 žlici olja
20 g surovega masla
150 g čebule
200 g lisičk
sol
poper
2 stroka česna
½ kozarca belega vina
0,25 l goveje juhe
0,25 l sladke smetane
žlička moke

Priprava:
Meso narežemo na manjše kose, ki jih močno popečemo na mešanici olja in surovega masla. Dodamo in podušimo še tanko narezano čebulo ter na četrtine narezane lisičke. Solimo, popopramo, začinimo še s strtim česnom, prilijemo vino in juho, dodamo smetano in prevremo. Zgostimo z v malce mlačne vode vmešano moko in pustimo na šibkem ognju vreti še približno pet minut.
Postrežemo s testeninami, pire krompirjem, dušenim rižem ... lahko tudi s polento.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2011 17:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Jurčki s pršutom

Sestavine:
8 jurčkov
sol
poper
8 rezin pršuta
8 listov žajbla
4 žlice masla
0,5dl belega vina

Priprava:
Klobuke jurčkov dobro očistimo, solimo in popramo. Na vsak klobuk damo rezino pršuta in listič žajblja, ki ju pripnemo z zobotrebcem.
V ponvi segrejemo maslo in popečemo jurčke. Pečemo približno 8 minut, nato jih pokapljamo z vinom in podušimo.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2011 17:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Rižota z jurčki

Sestavine:
500g svežih jurčkov
1 večja čebula
1 večji korenček
malo vode
200 g riža parboiled
2 jušni kocki
8 dl vode
40g ribanega parmezana
1 žlica masla
sol, poper

Priprava:
Jurčke operemo in razrežemo na rezine. Korenje ostrgamo, čebulo olupimo ter oboje narežemo na kocke ali kolesca, oziroma nasekljamo, nato pa ju dušimo z malo vode 5 minut. Dodamo jurčke in vse skupaj dušimo še 15 minut. Jušni kocki skuhamo v 8 dl vode. Riž stresemo v visoko kozico, malo ga naoljimo ter popražimo, nato vanj počasi dodajamo jušno osnovo ter ga počasi kuhamo 10 minut.
Ko je napol kuhan, mu dodamo zelenjavo z gobami in maslo ter ga počasi kuhamo še 1o minut, ob tem ga večkrat premešamo, da vpije nekaj tekočine . Na koncu rižoto posolimo in popopramo.
Na krožniku jo postrežemo z naribanim parmezanom.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2011 01:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Gobova pita

Sestavine:
za testo:
300 g grahamove ali pirine moke
125 g masla
pol žlice vode

za nadev:
300-400 g svežih gob
25 g masla za praženje
1 čebula
3 jajca
3 dl creme fraiche
100 g naribanega sira
sol
beli poper

Priprava:
Zgnetemo testo iz masla, moke in vode in ga porazdelimo po pekaču za pito. Postavimo ga v hladilnik za 30 minut oz. v zamrzovalnik za 5 minut, nato pa ga napikamo z vilico po dnu. Potisnemo ga v ogreto pečico na približno 225°C za 10 minut.
Nadev: - Ta čas stopimo maslo v ponvi in popražimo gobe skupaj z nasekljano čebulo, da se spusti sok. V skledo ubijemo jajca in jih zmešamo skupaj s creme fraiche in z naribanim sirom, zmes še posolimo in popopramo.
Testo vzamemo iz pečice in ga obložimo najprej s popraženimi gobami in čebulo, nato čez vlijemo mešanico jajc, sira in creme fraicha.
Jed naj se peče pri 200°C približno 25-30 minut. Zmes z jajci naj bo trdna in zlato rjave barve. Če nismo prepričani, da je gotova, potresimo pekač, in če je stanje še tekoče, naj se pita peče še nekaj minut.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2012 19:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



GOBOV BOGRAČ

Sestavine:
1 kg čebule
1 kg mešanih samoniklih gob
1/2 kg krompirja
jušna žlica gobovega prahu
olje
sol
1 dl vina
1žlica sladke mlete paprike

Priprava:
Drobno sesekljano čebulo prepražimo na čebuli, osolimo in zalijemo z malo vode. Ko voda povre, ponovno zalijemo z malo vode. Ko čebula že začne razpadati, najprej dodamo bolj trde gobe in na kocke narezan krompir. Po desetih minutah dodamo ostale gobe, skupaj z njimi pa še z mlačno vodo prelit gobji prah. Kuhamo tako dolgo, da kromir postane mehak. Na koncu vse skupaj zalijemo z vinom in dodamo žlico rdeče paprike. Jed naj še malo povre, nakar jo vročo postrezimo s kosom pogretega ali pečenega kruha.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 29 Mar 2013 21:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



KRALJEVI KROMPIR

Sestavine:
8 debelih krompirjev
1 l mleka
2,5 dl sladke smetane
2 žlici masla
sol
poper
česen
nariban sir

maslo za pekač

Priprava:
Mleko in smetano zavremo v večji posodi, dodamo maslo in strt česen, nato pa olupljen in na tanke rezine narezan krompir, in ga kuhamo približno 5 minut. Jed postane gostljata, ker krompir izpusti škrob. Vse skupaj posolimo in popramo po okusu.
Medtem pripravimo pekač in ga namažemo z maslom. Krompir pretresemo v pekač in ga posujemo s sirom. Pečemo ga, dokler ne postane zlato rjavo zapečen. Pred serviranjem pustimo, da se malo ohladi.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group