|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Okt 2011 16:53 Naslov sporočila: MLEKO in mlečni izdelki |
|
|
Čudežni učinki jogurta
Na spletni strani enaa.com pišejo, da si je jogurt status superživila zaslužil s svojimi mnogimi zdravilnimi učinki in zaradi bogate sestave telesu potrebnih snovi. Osvežite si spomin z njegovimi zdravilnimi učinki.
Vsebuje veliko kultur živih mikroorganizmov, ki blagodejno vplivajo na črevesje, kalcij in fosfor, ki ohranjata zdrave kosti in zobe, vitamina B2 in B12 – prvi je potreben za sproščanje energije iz hrane, drugi pa ohranja zdrav živčni sistem, ter beljakovine (vsebuje jih kar dvakrat toliko kot mleko), kalij, cink in magnezij.
Polnomasten ali manj masten?
Glede na vrsto mleka pri izdelavi ločimo tri osnovne vrste jogurta: navadni jogurt, jogurt z malo maščobami in takšen brez maščob. Nutricionisti poudarjajo, da je za zdravje najboljši takšen brez maščob.
Brez zadaha in povišanega holesterola
Jogurt lajša prebavne motnje, drisko in zaprtje, odpravlja in preprečuje tudi ustni zadah, povezan z nekaterimi boleznimi prebavil. Prav tako uživanje jogurta priporočajo pri zdravljenju z obsevanjem, zastrupitvah s hrano ali sindromu razdražljivega črevesja. Dokazani so njegovi zdravilni učinki v boju proti raku na širokem črevesju in raku dojk, učinkovit je tudi pri zniževanju holesterola.
Probiotični jogurt proti napihnjenosti
Probiotični jogurt preprečuje, da bi se v črevesju razmnoževale škodljive bakterije in kvasovke, ki so pogosto glavni vzrok za črevesne okužbe. V nasprotju z navadnim probiotični vsebuje še več biokultur, nekaterim pa so dodane tudi vlaknine.
Tako kot navadni tudi ta lajša prebavne težave ter odpravlja in preprečuje napihnjenost. Zagovorniki komplementarne medicine priporočajo uživanje probiotičnega jogurta po zdravljenju z antibiotiki, saj ta v črevesju obnovi potrebne bakterije, ki jih zdravila uničijo.
Za lepo kožo
Imate težave s kožo? Do lepše kože vam lahko pomaga jogurt, ki kožo nahrani, vlaži in uravnava maščobo mastne kože. Če imate težave z mozolji, enkrat na teden pripravite masko iz jogurta in limone. Sok ene limone zmešajte s polovico lončka jogurta iz polnomastnega mleka in masko nanesite na obraz. Pustite učinkovati okoli 20 minut, nato masko temeljito splaknite z mlačno vodo.
Namig za nakup
Pri nakupu bodite pozorni na to, da izberete jogurt s čim več dodanimi mikroorganizmi, namesto sadnega pa izberite navaden jogurt, ki ga lahko po želji sladkate z žličko medu ali s svežim sadjem. Če je le možno, se izognite kupljenim sadnim jogurtom, saj ti v sebi skrivajo veliko sladkorja.
Ste že poskusili naravni jogurt? Ta vsebuje veliko več vrst biokultur. Pripravite ga lahko enostavno sami doma z aparatom za pripravo jogurtov. Z aparatom dobite še knjižico receptov, kjer boste dobili še veliko idej, kako svoje najljubše jogurte še izboljšati.
Vir: lifestyle.enaa.com
Sončeve pozitivke 01.10. 2009
(Bučkina pripomba: Ko ga vsaj ne bi embalirali v škodljivo plastiko )
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 15 Sep 2012 10:19; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Okt 2011 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo zanimivo in koristno bi si bilo ogledati spodnji video o mleku in razmisliti o vsebini, kajti za naše zdravje gre!
MLEKO - koristno ali škodljivo?
http://www.s12.si/component/option,com_seyret/Itemid,61/task,videodirectlink/id,513/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Okt 2011 17:54 Naslov sporočila: |
|
|
Jogurt za zdravo in vitko telo
Eden izmed najstarejših in najbolj priljubljenih mlečnih izdelkov ... jogurt ... je res zelo koristno živilo, ki ga je priporočljivo uživati vsak dan. Jogurt namreč vsebuje 35 odstotkov več beljakovin kot mleko samo, poleg vsega pa še kalcij ter vitamina B in A.
Takoj ko zaužijemo jogurt, se podvoji absorbcija kalcija, poleg vsega pa začnejo delovati tudi posebne bakterije, ki pomagajo želodcu prebavljati hrano. Kot zanimivost pa še to ... jogurt tudi znižuje količino alkohola v krvi.
Vendar pa imajo jogurti, kupljeni v trgovini, dodana sladila in nezdrave konzervanse, ki sicer podaljšujejo rok trajanja, vendar pa negativno vplivajo na naše zdravje. Zakaj si ne bi torej jogurta naredili kar doma, v lastni kuhinji?
Vse, kar potrebujemo, je:
- 1 l mleka
- 1 velika žlica navadnega jogurta (ki še "živi")
Mleko najprej zavremo in pustimo, da se ohladi na cca 37°C-42°C, potem pa vanj vmešajmo jogurt. Zmes nato vlijmo v posodico aparata, ga vklopimo in počakajmo. Okusen jogurt bo pripravljen že čez nekaj ur, jedli pa ga bomo lahko kar nekaj dni.
Če imamo bolj sladkosneden želodček, se lahko poigramo z različnimi okusi in vrstami jogurta - vanilijev, sadni, čokoladni ali kakšen drug jogurt zmešajmo z litrom mleka in slasten rezultat ne bo izostal.
Vir: lifestyle.enaa.com
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Jun 2012 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
RECIKLIRANO MLEKO?
Po mailu znova kroži verižno pismo o recikliranem mleku, ki pa je čista izmišljotina! V njem piše, da trgovine lahko mleko s pretečenim rokom pošljejo zopet k proizvajalcu, ki ima zakonsko dovoljenje, da lahko ponovi proces pasterizacije pri 190° in ga da ponovno na trg?
Po zakonu naj bi se lahko ta proces ponovil kar 5x.
V pismu še navajajo, kako lahko potrošnik na osnovi oznak na embalaži “ugotovi”, kolikokrat je bilo kupljeno mleko že ponovno pasterizirano, menda po številkah na dnu embalaže. Številke so napisane po vrsti od 1 do 5, manjkajoča številka vmes pa menda pove, da je bilo tolikokrat (isto) mleko že "reciklirano". Če je napisan recimo niz 1 2 3 _ 5, pomeni da je bilo mleko "reciklirano" 4 x!
Svašta!
In kaj pravi o tem spletna stran Bodi EKO?
http://www.bodieko.si/ali-pijete-sveze-ali-reciklirano-mleko
Sploh pa je moje mnenje, da se je mleku v tetrapaku najbolje izogibati, "reciklaža" gor ali dol, kajti v tem mleku je maščoba razbita na super drobne (nano) delce, ki se v tankem črevesu zato ne razkrojijo na svoje sestavne delce, da bi se potem skozi črevevesno sluznico vsrkale v kri, kjer bi jih telo uporabilo za energijo, pač pa zaradi svoje majhnosti kar direktno in v nespremenjenem stanju prehajajo v kri, telo pa z njimi nima česa pametnega početi, pa jih zato odlaga po stenah žil, ki se tako počasi mašijo. Mleko v tetrapaku zato bolj škoduje zdravju kot pa mu prinaša koristi!
Mleko v tetrapaku je v bistvu mrtvo mleko! Dosti bolj zdravo in polno življenjske energije je mleko iz mlekomatov, pri katerih o kaki "reciklaži" ne more biti niti govora!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Sep 2012 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
Test topljenih "trikotnih" sirov
"Količina sira v večini primerov neznana"
Topljeni trikotni sirčki so že od nekdaj popularni, tako v slovenskih domovih, vrtcih, šolah kot tudi v domovih za starejše občane. Številni potrošniki radi posežejo po njih, tako za zajtrk, večerjo kot tudi malico. Povpraševanju se prilagaja tudi ponudba, ki je vsako leto bolj pestra.
Na ZPS so tokrat pod drobnogled vzeli 12 klasičnih (nevtralnih okusov) trikotnih sirčkov. Med na videz podobnimi izdelki so odkrili kar nekaj razlik, tako pri vsebnosti maščobe, soli, aditivov kot pri okusu. Štirje so prejeli oceno dobro, ostali pa povprečno.
Ponudniki topljeni sir običajno naredijo tako, da eno ali več vrst sira (npr. gauda, edamec, ementalski sir) najprej zmeljejo, nato pa dodajo še druge sestavine, kot so mleko, smetana, sirotka, mleko v prahu, maslo, začimbe, različne vrste mesa ali zelenjave, sol, aditivi, arome ... in še bi lahko naštevali.
"Če ste morda mislili, da vsebujejo topljeni sirčki predvsem sir, ste se zmotili. Čeprav podatka o vsebnosti sira na mnogih preizkušenih izdelkih ni bilo, pa lahko na podlagi tistih, pri katerih je bil podatek o količini sira naveden, sklepamo, da je v sirčkih v povprečju le okoli tretjina sira", je izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar, vodja raziskav za prehrano na ZPS in dodala:
"Koliko sira in katere vrste so 'stopljene' v trikotnih sirčkih, je prav gotovo podatek, ki bi ga potrošniki želeli vedeti. Od 12 preverjenih vzorcev je bila količina sira navedena le na 5-ih izdelkih, in sicer so vsebovali od 26 do 38 % sira. Ugibanj, zakaj drugi proizvajalci niso navedli količine sira, je seveda več. Morda podatka ni bilo zato, ker je izdelek vseboval manjšo količino sira, ali pa proizvajalci žal še niso spoznali, da je lahko korektna predstavitev izdelka konkurenčna prednost."
Proizvajalci skopi z informacijami
Kot že omenjeno, so na ZPS opozorili, da je podatek o količini sira za potrošnike zagotovo zanimiv, izpisan pa je bil je na 5-ih izmed 12-ih vzorcev. Razočarani pa so bili tudi nad dejstvom, da prav na nobenem izdelku ni bilo podatka o vrsti sira.
"Nenazadnje tudi pri paštetah izvemo, katero vrsto mesa vsebujejo. Res pa je, da je za paštete zakonodaja nekoliko bolj dorečena. Tako ostaja domišljiji potrošnikov prepuščeno, katera vrsta sira je v izdelku," je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar, ki meni, da "glede na to, da topljeni siri ne slovijo kot zelo kakovostni izdelki, bi lahko navedbe o količini in vrsti sira nekoliko popravile njihov sloves". Topljenemu siru proizvajalci dodajajo emulgirne soli, kar je pri topljenih sirih razumljivo, saj omogočajo nastanek in ohranjanje homogene zmesi beljakovin, maščobe in vode.
"Pri testiranju smo bili pozorni tudi na količino dodanih fosfatov, ki je zakonsko omejena. Noben izmed testiranih izdelkov te meje ni presegel," je povedala dr. Pajk Žontarjeva.
Na prehranskem semaforju bi 11 vzorcem vsaj 1x zagorela rdeča luč
Vzorci topljenega sira so vsebovali dokaj različno količino maščobe, in sicer od 14,39 do 27,30 g na 100 g sira, večina testiranih sirov pa je vsebovala več kot 20 gramov maščobe v 100 gramih izdelka, zato se z zdravstvenega vidika uvrščajo med živila, ki bi jih morali uživati bolj poredko in v manjših količinah.
"Glede vsebnosti soli lahko na splošno ugotovimo, da so srednje slano živilo. Vzorci so vsebovali dokaj različno količino soli, namerili smo od 0,63 do 1,39 g na 100 g sira. Senzorični ocenjevalci so bili mnenja, da je 1 g soli na 100 g sira zadosten. Izdelke z večjo vsebnostjo soli so ocenili kot preslane," je komentirala rezultate dr. Pajk Žontarjeva.
Trikotni sirčki niso ravno poceni
Za kilogram testiranih sirčkov so odšteli od 4,88 do 14,21 evra. Tokrat je bil najdražji izdelek tudi najbolje ocenjeni izdelek na testu. Dobro razmerje med skupno testno oceno (še posebej med senzorično oceno) in ceno pa velja za vzorec, ki se je uvrstil na 2. mesto, saj je kar 2 in polkrat cenejši od prvouvrščenega. Če primerjamo povprečno ceno trikotnih sirčkov (okoli 8 €/kg) s cenami "navadnega" sira, na primer ementalskega (na ZPS testu so lani za vzorce tega sira odšteli od okrog 6 do 11 €/kg), lahko ugotovimo, da so "trikotniki" razmeroma drago živilo.
"Res je sicer, da 'običajnega' sira ne moremo namazati na kruh, vendar pa je razprava o tem, katero živilo je kakovostnejše in bolj zdravo, v tem primeru odveč", je povedala dr. Pajk Žontarjeva.
Več informacij: www.zps.si
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|