|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Okt 2011 13:43 Naslov sporočila: Ste ta teden že spekli kruh? |
|
|
MEDENI RŽENI KRUH
Sestavine:
170 g ržene moke tipa 1250
150 g gladke moke tipa 850
1 pecilni prašek
2 jajci
180 g cvetličnega medu
70 g sladkorja
120 ml vode
50 ml olja
pol žličke cimeta
1/4 žličke zmletih nageljnovih žbic
ščepec naribega muškatnega oreška
1 žlička naribane pomarančne lupine
pol žličke soli
20 g masla
na lističe narezani mandlji
Priprava:
Vodo, sladkor in med zmešamo. Pecilni prašek dobro zmešamo z rženo in polbelo moko (to mešanje najbolje uspe med presejavanjem moke). Tej zmesi dodamo sol, cimet, nageljnove žbice, muškatni orešek, pomarančno lupino, ter vse to dobro pomešamo.
Jajca ter raztopino medu in sladkorja dodamo pripravljeni moki ter zamesimo mehko testo. Damo ga v pomaščen in pomokan globok in podolgovat pekač, nato pa kruh pečemo 1 uro v (predogreti) pečici na 150°C.
Pečeni kruh pomažemo z maslom in posipljemo z lističi mandljev.
Ta aromatični sladki kruh lahko obstane tudi teden dni sočen in okusen.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 20:13; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Okt 2011 13:53 Naslov sporočila: |
|
|
Pirine bombetke
Sestavine:
10 zvrhanih žlic polnozrnate pirine moke
10 zvrhanih žlic črne moke tip 850
6 zvrhanih žlic zmletih ovsenih kosmičev
40 g svežega kvasa
6 žlic zmletega lanenega semena
5 dl tople vode
2 žički temno rjavega sladkorja (melasa)
2-3 žlice bučnega olja
1,5 žličke soli
Priprava:
V topli vodi (5 dl) raztopimo melaso (temnorjavi sladkor).
Vse tri moke vsujemo v skledo, s kuhalnicov sredini naredimo luknjo, vanjo pa vlijemo kvasno mešanico, ki jo naredimo iz zdrobljenega kvasa, žličke moke in 3-4 žlic vode, ki jo vzamemo od sladkane tekočine, pripravljene za testo. Počakamo, da kvas naraste, nato pa dodamo še vse ostale sestavine (toplo melasno vodo, sol, bučno olje, zmleto laneno seme), dobro zmešamo s kuhalnico, nato pa dodamo še nekaj črne moke in maso dobro pregnetemo (pognetemo s črno moko!).
Skledo po dnu pomokamo, damo vanjo testo, ga po vrhu pomokamo, pokrijemo s krpo ali s pokrovom, in ga damo vzhajat v toplo (na 50°C ogreto) pečico, ki naj bo rahlo odprta. Vzhaja naj približno 20 minut, nakar ga še enkrat pregnetemo, ga razdelimo na 12 približno enako velikih koscev, ki jih oblikujemo v kroglice. Enakomerno jih polagamo na (s peki papirjem obložen) pekač, dimenzij 38 cm x 43 cm, ( 4 vrste s po 3 kroglicami). Vsako kroglico po vrhu 3 x prebodemo s pletilko, ali z nožem križ kraž zarežemo. Kdor želi, jih lahko posuje z ovsenimi kosmiči!
Pekač znova potisnemo v pečico (50°C), ki naj bo rahlo odprta, pustimo vzhajati 20 minut, nato pa pečico zapremo, obrnemo stikalo na 185°C in pečemo bombetke nekako 35 -40 minut vsega skupaj. Ko so pečene, še vroče zložimo na mrežo, da se ohladijo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 20:06; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Okt 2011 14:04 Naslov sporočila: |
|
|
CIABATTA:
Sestavine za predtesto:
10 g svežega kvasa
2 dl mlačne vode
350 g bele krušne moke
Sestavine za testo:
15 g kvasa
4 dl mlačne vode
60 ml mlačnega mleka
500 g bele moke
2 žlički soli
50 ml olivnega olja
Priprava:
1. Predtesto zamesimo iz navedenih sestavin, pokrijemo z rahlo naoljeno plastično folijo (da se na površini ne zasuši) in pustimo vzhajati 15 ur.
2. Za drugo testo v vodi raztopimo kvas, nato v to vmešamo predtesto. Ko se malo razmehča, lahko uporabimo mešalec. Dodamo mleko, nato počasi vmešamo moko. Zmes (ki je precej mehka) gnetemo vsaj 15 minut. Potem vgnetemo še olivno olje in sol. Pokrijemo z naoljeno folijo in vzhajamo 2 uri.
Na pomokanem peki papirju oblikujemo tri podolgovate ciabatte, ki jih spet vzhajamo pol ure. Potresemo z moko in pečemo slabe pol ure pri 220°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 19:43; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Okt 2011 14:10 Naslov sporočila: |
|
|
SKUTNI KRUHKI
Sestavine:
250 g polnomastne skute
250 g moke
1/2 pecilnega praška
20 g kvasa
1 jajce
2 čajni žlički sladkorja
1 1/2 čajne žličke soli
1/2 dl mleka
1 žlica sončničnega olja
Priprava:
V posodo damo skuto, moko, pecilni prašek, kvas, jajce, sladkor, sol, mlačno mleko in olje. Vse dobro pregnetemo, da nastane gladko testo. Pokrijemo ga in ga pustimo na toplem vzhajati približno 1 uro. Testo nato še enkrat pregnetemo in oblikujemo iz njega 8 okroglih hlebčkov. Polagamo jih na pekač, obložen s peki papirjem. Kruhke pokrijemo in jih pustimo vzhajati še pol ure.
Pečico segrejemo na 200°C in na tej temperaturi pečemo kruhke kakih 15 - 20 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 19:38; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2011 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
MAKOVA PLETENICA
Sestavine:
za testo:
225gr bele moke
1 žlička soli
2 žlici mleka v prahu
1/2 žličke sladkorja
1 žlička suhega kvasa
175 ml tople vode
2 žlici olja
5 žlic maka v zrnju
za premaz:
1 rumenjak
malo vode ali mleka
mak za posip
Priprava:
Moko presejemo, dodamo sol, sladkor, mleko v prahu in kvas. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo mlačno vodo, nato pa postopoma mešamo s kuhalnico od sredine navzven in zamesimo testo. Dodamo mak in mesimo še toliko časa, da testo postane gladko in elastično.
Posodo za vzhajanje namažemo z oljem, vanjo damo testo, ga pokrijemo s prozorno folijo, nato pa počakamo, da se volumen testa podvoji. Stresemo ga na pomokano desko, ga razdelimo na 3 dele in iz njih naredimo 3 dolge svaljke, ki jih spletemo v kito. Položimo jo v pekač, obložen s peki papirjem, in jo pustimo kakih 20 – 25 minut počivati. Med tem časom segrejemo pečico, pletenico pa premažemo z rumenjakom, ki smo ga nekoliko razredčili z vodo ali mlekom, in jo po vrhu posujemo z makovimi zrni. Pečemo jo okoli 30 minut pri 200°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 19:33; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2011 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
KRUH Z BUČKAMI IN OLIVAMI
Sestavine:
150 g naribanih bučk
250 g moke
1 pecilni prašek
125 g naribanega sira
2 žlici sesekljanega drobnjaka
12 črnih sesekljanih oliv
1 žlička soli
1 žlička sladkorja
2 jajci
250 ml mleka
3 - 4 žlice oljčnega olja
Priprava:
Bučke nekoliko odcedimo in jih pomešamo z moko, pecilnim praškom, naribanim sirom, drobnjakom in olivami. Posebej zmešamo skupaj sol, jajca, mleko, olje, sladkor in to zmes vlijemo k prvi mešanici ter vse dobro premešamo. Zmes nadevamo v podolgovat škatlast pekač, obložen s peki papirjem ali premazan z maslom in poprhan z moko. Kruh pečemo v predogreti pečici od 35 – 40 minut pri 200°C. Pečenega damo na rešetko in ohladimo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 19:28; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2011 09:44 Naslov sporočila: |
|
|
SIROVE POGAČICE
Sestavine:
2 skodelici moke
1/2 pecilnega praška
80 g parmezana
2/3 skodelice sladke smetane
3/4 skodelice mleka
(1 skodelica = 250 ml)
Priprava:
Moko presejemo skupaj s praškom, dodamo nariban parmezan, smetano in mleko. S pomočjo topega strani noža naredimo testo. Stresemo ga na pomokano desko in ga mesimo ročno z dodajanjem še nekaj moke. Razvaljamo ga 2 cm debelo in iz njega izrezujemo kroge premera 5 cm. Zlagamo jih v pekač, obložen s peki papirjem in jih premažemo z mlekom ( s pomočjo čopiča). Pekač potisnemo v predhodno ogreto pečico in jih pri 210°C pečemo okoli 12 minut. Pogačice prijajo ob juhah, enolončnicah ali samostojno, premazane z maslom.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 20:35; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2011 09:50 Naslov sporočila: |
|
|
Sezamov kruh
Sestavine:
3 žlice praženih sezamovih semen
500 g pšenične moke (tip 550)
1 vrečka suhega kvasa
1 žlička sladkorja
1 polna žlička soli
250 ml mlačne vode
4 žlice oljčnega olja
sezamovo seme za posip
Priprava:
Sezamova semena najprej popražimo v ponvi brez maščobe.
Presejemo moko in jo dobro zmešamo s suhim kvasom, dodamo sladkor, sol, vodo in olje. Zmes miksamo z električnim mešalcem najprej okoli 5 minut … kakšno minuto pri najmanjši hitrosti, nato pa naprej pri največji, dokler testo ne postane gladko. Tik pred koncem miksanja dodamo še pražena sezamova semena. Testo nato pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja, nato pa ga na hitro premesimo, ga damo v namaščen kalup (30 x 11 cm) ter ga pokritega spet postavimo na toplo, da še enkrat vzhaja. Površino testa nato navlažimo z nekoliko sladkano vodo in posipamo s sezamom. Kruh nato pečemo okoli 45 minut pri 190°C – 200°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 20:22; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2011 09:55 Naslov sporočila: |
|
|
Indijanski bučni kruh
Sestavine:
500 g buče
4 žlice bučnega olja
1/8 l akacijevega medu
500 g moke (tip 550)
2 jajci
2 žlički pecilnega praška
2 žlički cimeta
košček naribanega ingverja
125 g nasekljanih orehov
Priprava:
Bučo olupimo in narežemo na velike kocke, ki jih nato v majhni količini vroče vode dušimo približno 15 minut. Nato odcedimo odvečno tekočino, bučo pa spasiramo.
V skledi zmešamo bučni pire, olje in med, v drugi skledi pa moko, pecilni prašek, jajci, cimet, in ingver. Tej mešanici dodamo bučno zmes, nato pa vanjo hitro vmešamo še orehe. Če se testo lepi, dodamo še malo moke.
Pekač škatlaste oblike namažemo z maslom in poprašimo z moko, nadevamo vanj testo, in ga potisnemo v pečico, ogreto na 200°C. Pri tej temperaturi pečemo kruh 10 minut, nato pa zmanjšamo temperaturo na 175°C in ga pečemo še 40 minut. Ko ga vzamemo iz pečice, ga najprej 15 minut ohlajamo v modelu, šele nato ga prevrnemo na rešetko in ohladimo do konca.
Kruh hranimo v hladilniku, zavit v alufolijo, tako ostane sočen in svež tudi 14 dni.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 19:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2011 10:03 Naslov sporočila: |
|
|
Pastinakov kruh
Sestavine:
225 g moke (tip 550)
1 žlička pecilnega praška
1 žlička soli
8 večjih žajbljevih listov
50 g sira cheddar
200 g pastinaka
2 jajci
1 žlica hladne vode
moka za obdelavo
Priprava:
V skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Žajbljeve lističe narežemo na tanke trakove, sir pa na majhne kocke. Olupimo in naribamo pastinak in ga kot prvega pomešamo med moko, šele nato dodamo žajbelj in sir.
Jajci stepemo z žlico hladne vode, ju dodamo mešanici in zgnetemo gladko testo. Dobro ga pregnetemo in ga oblikujemo v 25 cm dolgo štruco. Položimo jo v pekač, na dno katerega prej položimo list peki papirja. Z ostrim nožem zarežemo v štruco (po dolžini) približno pol cm globoke poševne zareze in jo rahlo pomokamo. Pekač potisnemo v pečico, ogreto na 200°C in jo pri tej temperaturi pečemo 35 – 40 minut, dokler ne dobi zlatorjave barve. Kruh nato ohladimo na rešetki. Režemo ga na tanke rezine. Zelo se poda k zimski zeliščni juhi.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 20:32; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2011 10:09 Naslov sporočila: |
|
|
JOGURTOV KRUH S KOPRO
Sestavine:
1 kocka kvasa
žlička sladkorja
4 dl tople vode
500 - 600 g moke
1 žlička soli
40 g jogurta
40 g kisle smetane
2 žlici sesekljane kopre
1 žlica mlete rdeče paprike
1 žlička mlete kumine
Priprava:
Moko presejemo v skledo, v sredini naredimo jamico.
V skodelici razdrobimo kvas, dodamo žličko moke, žličko sladkorja, 2 žlici tople vode in razmešamo. Dodamo še 2 žlici vode, pomešamo, nato pa vse skupaj vlijemo v jamico v moki, po robu pa nanesemo sol. Ko kvas podvoji prostornino, dodamo še ostale sestavine in zgnetemo testo, ki ga res temeljito pregnetemo. Če je testo premehko, dodamo še malo moke.
Izberemo pekač škatlaste oblike, ki ga obložimo s peki papirjem. Vanj nadevamo testo, ga pokrijemo s prtičkom in ga damo za 20 - 30 minut vzhajat v pečico, ogreto na 50°C. Ko se prostornina testa zelo opazno poveča, odstranimo prtiček in stikalo obrnemo na 180°C. Na dno pečice položimo še emajlirano posodico z vodo. Kruh pečemo približno 35 – 40 minut, oz. toliko časa, da kruh zgoraj postane zlatorjav. Pečen je, kadar votlo zabobni, ko ga spodaj potrkamo s členki prstov.
Ohladimo ga na rešetki.
... KOPRA
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 20:44; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2011 10:14 Naslov sporočila: |
|
|
KROMPIRJEV KRUH
Sestavine:
500 g krompirja
500 g črne moke (tip 850)
40 g kvasa
žlička rjavega sladkorja
1,5 – 2 dl vrele vode
žlička soli
1 jajce
Priprava:
Krompir operemo, osušimo, ga tenko olupimo in na drobno naribamo. Nariban krompir nato prelijemo z vrelo vodo in počakamo, da se malce ohladi.
V moko naredimo jamico, vanjo pa vlijemo kvasno mešanico, ki smo jo pripravili v posebnen lončku iz kvasa, žličke moke, žličke rjavega sladkorja in 4 žlic tople vode. Po robu moke potresemo sol, vendar pazimo, da ne pride v stik s kvasom. Ko kvasna mešanica naraste, dodamo krompir z vodo ter jajce, nato pa iz vsega zgnetemo testo. Damo ga v z moko posipano skledo, ga še po vrhu malo pomokamo, pokrijemo s prtom in ga pustimo vzhajati kake pol ure. Nato ga znova pregnetemo, oblikujemo štruco ali hlebec, ki ga po vrhu še rahlo pomokamo. Položimo ga na/v pekač, obložen s peki papirjem, po vrhu ga nekajkrat diagonalno zarežemo z nožem ali ga parkrat prebodemo s pletilko, nato pa ga pustimo še kakih 15-20 minut vzhajati. Pekač zatem potisnemo v pečico, ogreto na 220°C. Na dno pečice vlijemo 1/2 - 1 dl vode in pečico takoj zapremo. Kruh pečemo najprej 20 minut pri 220°C, nato stikalo obrnemo na 200°C in ga pečemo še nadaljnih 30 minut.
Da je kruh pečen, se prepričamo tako, da s členki prstov potrkamo po spodnjem delu hlebca – če se sliši votlo, je kruh pečen. Vzamemo ga iz pečice in ga ohladimo na rešetki.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 20:38; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2011 10:31 Naslov sporočila: |
|
|
Pogača SONČNICA
Sestavine:
700 g moke
1/4 l mleka
1,25 dl olja
2 jajci
40 g kvasa
1 žlička sladkorja
2 žlički soli
100 g raztopljenega masla
1 rumenjak
1 žlička mleka
laneno in sezamovo seme
Priprava:
Nekaj žlic mlačnega mleka zmešamo z žličko sladkorja, žličko moke in razdrobljenim kvasom ter dobro premešamo. Zmes pustimo nekaj minut na toplem vzhajat, nato pa jo zamesimo z ostalimi sestavinami v gladko testo. Pokrijemo ga s čistim prtom in ga na toplem pustimo vzhajat kakih 20 - 30 minut.
Testo nato pregnetemo in ga prerežemo na pol, od druge polovice pa odrežemo še en manjši konec. Ta najmanjši del spravimo in ga uporabimo na koncu kot centralni del pogače.
Največji del testa (prvp polovico) razdelimo na 5 delov in vsakega posebej razvaljamo v krog. Vsakega premažemo z raztopljenim maslom (razen zadnjega vrhnjega) in jih nato zložimo enega vrh drugega. Zadnjega razvaljamo malo širše, ga damo na vrh in ga podvijemo pod spodnje štiri, da dobimo okroglo pogačo. Le-to previdno položimo na pekač, obložen s peki papirjem, nato pa jo z ostrim nožem razrežemo na osem delov - trikotnikov, vendar le do 1 cm od zunanjega roba (slika!).
Testo oblikujemo naprej tako, kot nam prikazujejo slike!
Na koncu vso pogačo premažemo z rumenjakom, ki ga zmešamo z žličko mleka.
Osrednji del pogače nato posujemo z lanenim semenom, liste pa s sezamom.
Medtem ko se pečica ogreva na 200°C, pustimo pogačo pokrito počivati na toplem, nato pa jo damo v pečico, jo pokrijemo s peki papirjem in pečemo 10 minut pri 200°C, nakar zmanjšamo temperaturo na 180°C in jo pečemo še 20 minut. Po tem času odstranimo peki papir in jo pečemo še 6 - 7 minut, ugasnemo pečico, in po nekaj minutah vzamemo iz nje pogačo, jo damo na mrežo, pokrijemo jo s čistim prtom in pustimo, da se malo ohladi.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 20:59; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2011 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
Sirovi kruhki iz koruzne moke
Sestavine:
360 g polbele moke
120 g koruzne moke
1 žlica pecilnega praška
1 žlička sode bikarbone
1 žlička soli
1/2 žličke popra
120 g nastrganega pikantnega sira Cheddar
2 žlici mrzlega masla, narezanega na kocke
180 ml kisle smetane
drobno seseklja drobnjak
1 žlica medu
4 žlice mleka
Priprava:
Pečico segrejemo na 200°C. Zmešamo moko, koruzno moko, pecilni prašek, sodo, sol in poper v električnem mešalniku. Dodamo sir in maslo ter mešamo, dokler ni zmes podobna drobtinam. Pretresemo v večjo posodo, dodamo kislo smetano, drobnjak in med ter mešamo, dokler ni mešanica skoraj homogena. Dodamo 3 žlice mleka in mešamo dalje, po potrebi dodamo še več mleka. Testo mora stati skupaj.
Na rahlo pomokani površini testo s prsti raztegnemo v pravokotnik, ki naj bo debel le malo več kot centimeter. Z nožem (ali z okroglim obodcem) ga razrežemo na 12 ali več kosov (kvadratov, pravokotnikov, krogov, trikotnikov) in jih položimo na pekač, obložen s peki papirjem.
Pečemo jih približno 14 - 16 minut. Postrežemo tople.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 19:08; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2011 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
Božični kruh
Sestavine:
1 kg moke
150 g masla
5 dl mleka
120 g sladkorja
3 jajca
košček limonine lupine
1,5 žličke soli
50 g kvasa
2 žlici moke
1/2 žlice sladkorja
6-7 žlic mleka
1 jajce
Priprava:
V skodelico nadrobimo kvas, dodamo sladkor, moko in mlačno mleko. Premešamo, pokrijemo in pustimo 10 minut vzhajati.
Mleko pristavimo in segrejemo do mlačnega, stopimo maslo in ga ohladimo do mlačnega.
V večjo skledo presejemo moko, dodamo mlačno maslo in mleko, sladkor, jajca, drobno nastrgano limonino lupino, vzhajan kvasec in sol. Vse skupaj ugnetemo v gladko testo, ki se ločuje od sten posode. Oblikujemo ga v hlebček, ga v skledi pokrijemo s prtom in pustimo približno 30 minut, da vzhaja.
Manjši del vzhajanega testa odvzamemo, razvaljamo in izrežemo v poljubne okraske: kite, ptičke, rombe, zvezdo repatico, letnice in podobno. Večino vzhajanega testa oblikujemo v hlebec, ki ga s pomočjo kuhinjskega čopiča navlažimo z mlačno vodo, potem pa ga oblepimo s pripravljenimi testenimi okraski. Okrašen hlebec pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut.
Pečico segrejemo na 180°C. Jajce za premaz razžvrkljamo in z njim premažemo vzhajani hlebec, ki ga za približno 1 uro damo v segreto pečico. Pečen kruh vzamemo iz pečice, ga pokrijemo s prtom in ohladimo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Okt 2018 19:16; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|