|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Jan 2021 19:27 Naslov sporočila: |
|
|
Potpouri keksi
Sestavine:
6 zvrhanih žlic ovsene moke
6 zvrhanih žlic koruzne moke
12 zvrhanih žlic črne moke
100 g mletih mandljev
40 - 50 g sezamovih semen
1 žlica kakava
2 žlici kokosovega sladkorja
2 žlici eritritola
½ žličke stevie
1 žlička sode bikarbone
malo himalajske soli
125 g rozin ali brusnic
150 g stopljenega masla
4 cela jajca
naribana limonina lupina
1 – 2 žlici ruma
Priprava:
V skledi najprej dobro premešamo suhe sestavine – vse tri moke (nekaj žlic črne moke prihranimo za pognetenje), mlete mandlje, sezamova semena, rozine/brusnice, kakav, vse tri vrste sladkorja, sodo bikarbono in sol. Dodamo jajca, stopljeno maslo, rum in limonino lupino. Vse skupaj najprej dobro premešamo s kuhalnico, nato pa ob postopnem dodajanju moke maso še ročno pregnetemo. Zavijemo jo v polivinilno vrečko in jo damo za 1 uro v hladilnik.
Iz mase oblikujemo za večji oreh velike kroglice, ki jih z vmesmimi presledki polagamo na pladenj (iz pečice), ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Kroglice lahko po vrhu nekoliko sploščimo z vilicami, ni pa nujno.
Pečemo jih v predogreti pečici približno 20 – 25 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Dec 2021 15:46; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 05 Mar 2021 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
Hrustljavi slani arašidovi kolački
Sestavine:
250 – 300 g polnozrnate pirine moke
200 g arašidovega masla
200 g naribanega sira
4 jajca
1 žlička sode bikarbone
himalajska sol
Priprava:
Vse sestavine dobro pregnetemo, nato iz mase oblikujemo kroglice (pride jih približno 20 – 25). Vsako kroglico na vrhu (ne premočno) pritisnemo navzdol s kovinskim delom tolkača/kladiva za meso, da se malo splošči in nastane mrežasta tekstura (kolački so podobni majhnim polpetkom, razcepljene robove rahlo stisnemo skupaj).
Pekač obložimo s peki papirjem, po njem razporedimo kolačke, ki jih nato pečemo v predogreti pečici približno 20 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 12 Dec 2021 15:43; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Dec 2021 15:41 Naslov sporočila: |
|
|
Koruzni keksi
Sestavine:
500 g koruzne moke
100 g črne moke
100 g pirine gladke moke
6 zvrhanih žlic mletega kokosovega sladkorja
malo himalajske soli
150 g masla
4 cela jajca
3-4 žlice pomarančnega soka
½ žličke vanilijeve arome
1 zvrhana žlička sode bikarbone
Priprava:
V skledi dobro zmešamo suhe sestavine: - vse tri moke, sladkor, sol … nato dodamo zmehčano maslo, jajca, pomarančni sok, vanilijevo aromo in vse skupaj dobro premešamo s kuhalnico. Šele zatem dodamo sodo bikarbono in ob dodatku še malo moke zgnetemo testo. Le-to bo zelo mehko. Z dlanmi ga oblikujemo v dolgo klobaso, ki jo narežemo na primerno velike kosce, le-te pa oblikujemo v kroglice, ki jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Vsako kroglico na vrhu nekoliko sploščimo (n.pr. z nazobčanim koncem tolkača za meso, ali čim podobnim), da dobimo zanimiv vzorec.
Kekse nato pečemo pri 180°C približno 12 – 13 minut. Ker se med peko precej povečajo, naj bodo presledki med njimi dovolj veliki ( na pekač iz pečice jih gre 16 – 4 x 4).
Iz te mase pride za dva pekača keksov (32).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Maj 2022 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
Piškoti z žigom
Sestavine:
6 zvrhanih žlic črne moke
4 zvrhane žlice pirine PZ moke
4 zvrhane žlice kostanjeve moke
1 vanilijev puding
150 g mletih orehov
1 žlička sode bikarbone
malo soli
pomarančna lupina
4 - 5 žlic eritritola
3 - 4 žlice agavinega sirupa
1 žlica ruma
vanilijev ekstrakt
1 celo jajce
3 – 4 rumenjaki
150 g mehkega masla
-----------------------------
marmelada za spajanje
(ali stopljena čokolada, lešnikovo namaz ipd.)
Priprava:
Najprej dobro zmešamo suhe sestavine, nato dodamo še vse ostale in vsebino dobro pregnetemo, da dobimo mehko, voljno testo. Ni ga potrebno za določen čas shraniti v hladilnik, lahko ga kar takoj razvaljamo približno 1,5 – 2 mm debelo. Izrežemo (najbolje okrogle) oblike, na vrhu v vsako vtisnemo vzorec s kakim predmetom (glavnikom, tolkačem za meso, plastično rožico ali kaj podobnega).
Pečemo jih v na 180°C predogreti pečici približno 12 minut. Ohlajene piškote lahko po 2 skupaj spojimo z marmelado ali s kakim drugim sladkim namazom.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 06 Jul 2022 16:17 Naslov sporočila: |
|
|
Lešnikovi kolački
Sestavine:
300 g mletih lešnikov
6 žlic ovsene moke
8 žlic pirine PZ moke
5 žlic mandljeve moke
5 žlic kostanjeve moke
4 žlice naribane temne čokolade
5 žlic eritritola
4 - 5 žlic kokosovega sladkorja
malo himalajske soli
1,5 žličke sode bikarbone
150 g naribanega masla
3 rumenjaki + 2 celi jajci
4 zamaške ruma
1 žlička vanilijeve esence
Priprava:
Vse sestavine dobro premešamo s kuhalnico, nato pa jih zgnetemo v čvrsto kepo, ki jo zavijemo v folijo in položimo za kaki 2 uri v hladilnik.
Iz testa oblikujemo kroglice v velikosti večjega oreha ( iz te mase jih pride kakih 55 – 60), nato pa jih položimo v enakomernih presledki na s peki papirjem obložen pekač (pride jih 20 – 24) ter jih pečemo v predogreti pečici 12-13 minut pri 180°C.
Namesto lešnikov lahko uprabimo kakšne druge oreške (mandlje, orehe, arašide, pistacije …)
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Avg 2022 20:25 Naslov sporočila: |
|
|
Keksiči ''KRNEKI''
(ampak mehki in okusni)
Sestavine:
4 zvrhane žlice kamutove moke
4 zvrhane žlice ovsene moke
4 zvrhane žlice pirine moke
4 zvrhane žlice mletega maka
6 zvrhanih žlic sezamovih semen
2 - 3 žlice naribane temne čokolade
2 zvrhani žlici konopljinih beljakovin
3 – 4 zvrhane žlice eritritola
1 žlička mletih klinčkov
nekaj drobcev soli
1,5 žličke jedilne sode bikarbone
--------
4 cela jajca
250 - 350 g ricotte
125 g masla
3 žlice agavinega sirupa
3 zamaški ruma
Priprava:
Najprej v skledi dobro zmešamo vse suhe sestavine, nato pa tej mešanici dodamo jajca, ricotto, maslo, rum in agavin sirup, ter vse skupaj zgnetemo v mehko testo. Oblikujemo malo večje kroglice, jih z dovolj velikimi presledki polagamo v pekač (iz pečice), ki smo ga prekrili s peki papirjem, nato pa vsako kroglico po vrhu malo sploščimo s pomočjo vilic (ali tolkača za meso, ali z dnom primerno velikega kozarca, ali z glavnikom, ali s kakšnim votlim modelčkom … lahko pa pustimo kar kroglice), nato pa jih v predogreti pečici pečemo približno 13 – 15 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Sep 2022 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
Keksi z oreški in semeni
Sestavine:
Testo:
50 g mletih orehov
50 g mletih brazilskih orehov
50 g mletih mandljev
50 g mletih bučnih semen
50 g mletih chia semen
250 g ajdove moke
200 g pirine PZ moke
6 žlic brezovega sladkorja (ksilitol)
2 – 3 žlice javorjevega sirupa
150 g naribanega masla
4 cela jajca
1 zvrhana žlica kakava
1 zvrhana žlička mletih klinčkov
1 zvrhana žlička cejlonskega cimeta
1 vrečka naribane limonine lupine
1 zvrhana žlička jedilne sode bikarbone
malo himalajske soli
čokoladni nadev/preliv:
200 g jedilne čokolade
1 – 2 žlici mleka
20 – 30 g masla
Priprava:
V skledi vse sestavine za testo najprej dobro premešamo s kuhalnico, nato pa jih temeljito pregnetemo v srednje mehko testo, ki ga, ovitega v folijo, damo za uro ali dve v hladilnik.
Iz testa oblikujemo 40 kroglic. Pekač (iz pečice) obložimo s peki papirjem, nanj razporedimo kroglice (5 vrst po 4 kroglice), na sredino vsake kroglice pa s pomočjo plastične kroglice (s premerom 3,5cm) ali okroglo žličko vtisnemo vdolbinico, robove testa pa malo poravnamo oz stisnemo nazaj v gladko obliko.
Kekse pačemo približno 13 – 14 minut v predogreti pečici pri 180°C. Ko se malo ohladijo, vdolbinice napolnimo (s pomočjo brizgalke ali žličke) s še toplim čokoladnim nadevom/prelivom. Za nekaj časa jih damo na hladno, da se preliv strdi.
Čokoladni nadev/preliv: Nad loncem z vrelo vodo v posodi stopimo koščke čokolade, nato pa jim med mešanjem dodamo mleko in maslo. Mešamo toliko časa, da preliv postane svilnato gladek.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Nov 2022 19:22 Naslov sporočila: |
|
|
Ovseni piškoti z oreški
Sestavine:
600 g ovsene moke
150 g masla
2 celi jajci + 4 rumenjaki
6 zvrhanih žlic eritritola (ali ksilitola)
6 zvrhanih žlic kokosovega sladkorja
100 g drobno naribane jedilne čokolade
1 zvrhana žlica kakava
100 g mletih lešnikov
100 g mletih bučnih semen
70 g mletih pinjol
1 vrečka suhe naribane pomarančne lupine
3 zamaški ruma
1,5 žličke jedilne sode bikarbone
malo himalajske soli
-----------------------------
borovničev džem za spajanje
(ali kakšna druga marmelada, stopljena čokolada, krema ...)
Priprava:
V moko damo na grobo naribamo mrzlo maslo, jajca, rumenjake in vse ostale sestavine, ter zgnetemo srednje trdo testo.
Damo ga za 2 uri v hladilnik.
Razvaljamo ga priblično 2-3 mm debelo, nato pa iz njega izrezujemo oblike s pomočjo modelčka.
Polagamo jih v pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo v predogreti pečici 12 minut pri 185°C.
Pečene zlagamo na pladenj, da se ne med ohlajanjem ne ukrivijo. Po dva skupaj spojimi z borovničevmi džemom.
(Če nimamo ovsene moke, lahko v multipraktiku zmeljemo ovsene kosmiče!)
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 06 Dec 2022 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
Mehki makovi keksi
Sestavine:
300 g mletega maka
300 g ovsene moke
125 g masla
1 celo jajce + 3 rumenjaki
6 žlic eritritola ali ksilitola
6 žlic kokosovega sladkorja
3 zvrhane žlice mlete jedilne čokolade
1 žlica ruma
1 vrečka pomarančne lupine v prahu
1,5 žličke jedilne sode bikarbone
malo himalajske soli
------------------------
borovničev džem za spajanje
Priprava:
Mrzlo maslo nastrgamo v skledo, dodamo vse ostale sestavine in na hitro zgnetemo testo. Le-tega zavijemo v plastično vrečko in ga damo za 1-2 uri v hladilnik.
Testo naj bo srednje mehko.
Iz njega nato oblikujemo kroglice v velikosti večjega oreha, le-te pa polagamo v pekač iz pečice, ki smo ga obložili s peki papirjem, v večjih presledkih (ker se med pečenjem malo razlezejo in se napihnejo)
Pečemo jih v predogreti pečici približno 12 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Mar 2023 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
Lešnikovi piškoti
Sestavine za testo:
4 zvrhane žlice mandljeve moke
4 zvrhane žlice prosene moke
4 zvrhane žlice črne moke
250 g mletih lešnikov
125 g masla
4 zvrhane žlice kokosovega sladkorja
4 zvrhane žlice eritritola
1 celo jajce + 3 rumenjaki
naribana pomarančna lupina
1-2 žlici ruma
malo soli
1 zvrhana žlička jedilne sode bikarbone
Gosta čokoladna krema za spajanje:
200 g jedilne čokolade
3-4 žlice sladke smetane
2 žlici javorjevega sirupa
50 g masla
1 žlica ruma
Priprava:
Vse sestavine za testo dobro pregnetemo, da dobimo srednje gosto gladko testo. Damo ga v plastično vrečko in ga položimo za 1-2 uri v hladilnik.
Testo nato razvaljamo približno 2-3 mm debelo, iz njega s pomočjo modelčka izrežemo oblike (najboljša je kar okrogla ali kvadratna). Oblike polagamo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, nato pa jih pečemo 10-11 minut pri 175°C.
Medtem ko se piškoti pečejo, pripravimo gosto čokoladno kremo:
V kozici med stalnim mešanjem stopimo čokolado in smetano, dodamo maslo, še nekaj časa mešamo, nato dodamo javorjev sirup in rum ter vse skupaj temeljito premešamo, da krema postane gladka in svetleča. Ker je precej redka, še ni primerna za mazanje, zato jo kako uro ali več počasi ohlajamo (lahko v hladilniku), da se dobro zgosti. Vmes jo večkrat premešamo. Šele z zelo gosto kremo (gostejšo kot puding) nato premažemo polovico piškotov in jih pokrijemo z drugo polovico.
Piškote pustimo pri miru nekaj ur ali čez noč, da se dobro sprimejo med seboj in se arome premešajo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Avg 2023 21:55 Naslov sporočila: |
|
|
Mehke piškotne blazinice
Sestavine:
1 lonček mletih orehov (2,5dl)
1 lonček mletih lešnikov ‘’
5 - 6 žlic kokosovega sladkorja
3 - 4 žlice eritritola
2 jajci + 3 rumenjaki
200 g naribanega masla
3 žlice kakava
1 vrečka naribane pomarančne lupine
za noževo konice vanilije v prahu
1,5 žličke sode bikarbone
4 zvrhane žlice ovsene moke
4 zvrhane žlice kostanjeve moke
4 zvrhane žlice črne moke
Za spajanje:
borovničev džem
Priprava:
Vse sestavine na hitro zgnetemo v testo, ki ga zavijemo v folijo in ga damo za uro ali dve v hladilnik.
Nato ga razvaljamo, izrežemo oblike (kvadrate, kroge, rožice …), ki jih pečemo v pekaču, prekritem s peki papirjem, 8-10 minut pri 175°C.
Po dva piškota spojimo skupaj z borovničevim džemom.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Avg 2023 22:35 Naslov sporočila: |
|
|
Piškoti s pistacijami
Sestavine:
1 lonček mletih neslanih pistacij (2,5dl)
4 žlice agavinega sirupa
1 žlička zelene stevie
1 jajce + 3 rumenjaki
150 g naribanega masla
3 zamaški ruma
1 vrečka naribane limonine lupine
1 zvrhana žlička sode bikarbone
1 vanilijev puding
4 zvrhane žlice mandljeve moke
4 zvrhane žlice prosene moke
4 zvrhane žlice črne moke
za spajanje piškotov
150 g stopljene bele čokolade
5-6 žlic sladke smetane
30 g masla
Priprava:
Vse sestavine na hitro zgnetemo v testo, ki ga zavitega v folijo, damo za uro ali dve v hladilnik.
Nato ga razvaljamo približo 2-3 mm debelo in izrežemo izbrane oblike.
Pečemo jih v pekaču, prekritem s peki papirjem, približno 8-9 minut pri 175°C.
Ohlajene spojimo skupaj s stopljeno belo čokolado.
Postopek: - Koščke bele čokolade stopimo z maslom in smetano vred ter vse skupaj gladko razmešamo.
Ohladimo jo tako, da posodo s čokolado postavimo v korito z mrzlo vodo. Ko se dovolj zgosti, jo lahko uporabimo
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Okt 2023 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Makovi piškoti z oreški
Sestavine:
200 g mletega maka
100 g mletih pistacij (ali kakih drugih oreškov)
3 žlice kikirikijevega masla
100 g črne moke
250 g ržene moke
5 žlic kokosovega sladkorja
2 žlici agavinega sirupa
2 žlici javorjevega sirupa
3 žlice psilycuma (trpotčeve lupine)
3 žlice pirinih otrobov
100 g naribanega masla
2 celi jajci + 3 rumenjaki
1,5 žličke sode bikarbone
3 zamaški ruma
1 žlička mletega janeža
krema za spajanje piškotov:
100 g stopljene jedilne čokolade
70 g stopljene bele čokolade
košček masla (20g)
4 - 5 žlic borovničevega džema
1 - 2 žlici agavinega sirupa
Priprava:
Testo: - Vse sestavine za piškotno testo v skledi dobro zmešamo in pregnetemo. Kepo zavijemo v folijo in jo damo za 2 uri v hladilnik.
Testo razvaljamo približno 2 mm debelo, izrežemo poljubne oblike, jih razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem.
Pečemo jih v predogreti pečici približno 8 - 9 minut pri 175°C.
Ohladimo jih na ravni površini (da se ne skrivijo), nato pa po dva skupaj spojimo z dobro ohlajeno čokoladno kremo.
Krema za spajanje piškotov: - Obe čokoladi stopimo nad paro, dodamo košček masla, dobro premešamo, nato dodamo še borovničev džem in agavin sirup.
Mešanica je precej mehka (gosto tekoča), zato jo damo za 2 uri v hladilnik, da se strdi in se jo da lepo na debelo mazati, ne da bi nadev lezel ven iz sredine.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Okt 2023 17:16 Naslov sporočila: |
|
|
Koruzni keksi z goji jagodami
Sestavine:
za testo:
100 g suhih goji jagod
100 g brazilskih oreškov
100 g arašidov
6 žlic pirinih otrobov
6 žlic psylicuma (indijski trpotec)
12 žlic koruzne moke
1,5 žličke sode bikarbone
2 celi jajci + 3 rumenjaki
100 g medu
6 žlic eritritola
200 g naribanega masla
1 vrečka naribane pomarančne lupine
1 žlička mletih klinčkov
za nadev:
200 g temne čokolade
100 g bele čokolade
1,5 dl sladke smetane
70 g sesekljanih suhih brusnic
nekaj žlic borovničevega džema
Priprava:
Testo:
Goji jagode, brazilske oreščke in arašide (vse 3 skupaj) na drobno zmeljemo v multipraktiku. Zmes stresemo v mešanico iz pirinih otrobov, psylicuma, koruzne moke in sode bikarbone ter vse skupaj dobro premešamo. Dodamo naribano maslo, med, eritritol, jajci in rumenjake ter obe dišavni substanci.
Zgnetemo srednje trdo testo, ga zavijemo v folijo in damo za 1 – 2 uri v hladilnik.
Medtem pripravimo nadev:
V kozici nad paro stopimo obe čokoladi, dodamo sladko smetano ter vse skupaj gladko razmešamo. Maso malo ohladimo, nato pa vmešamo vanjo še džem in sesekljane brusnice. Damo jo za nekaj časa v hladilnik, da se primerno strdi za mazanje in spajanje keksov. Večkrat jo premešamo, da se masa ne bi preveč strdila.
Testo razvaljamo 1,5 – 2 mm debelo, izrežemo večje oblike, jih položimo v pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo približno 10 minut pri 175°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Dec 2023 13:02 Naslov sporočila: |
|
|
Supermehki sendvič-piškoti
Sestavine:
300 g koruzne moke
250 g črne moke
150 g naribanega masla
8 žlic kokosovega sladkorja
2 celi jajci + 3 rumenjaki
250 g rikote
100 g mletih orehov
250 g mletih suhih fig
1,5 žličke mešanice sode bikarbone in vinskega kamna
1 žlička mletih klinčkov (ali cimeta)
1 vrečka limonine lupine v prahu
za vmesni nadev:
150 g jedilne čokolade
150 g bele čokolade
50 g masla
3 žlice poljubnega džema
50 g nasekljanih suhih brusnic/rozin
1-2 zamaška ruma
Priprava:
Testo: - na hitro zgnetemo vse sestavine - testo naj bo srednje trdo - kepo zavijemo v folijo in jo damo najmanj za 1 uro v hladilnik. (Opomba: suhe fige zmeljemo skupaj z orehi, sladkorjem in nekaj moke, ker se sicer oprijemljejo rezila)
Testo razdelimo na 3 dele, vsakega razvaljamo na debelino 2 mm, s pravokotnim (kvadratnim, okroglim, ovalnim, trikotnim) modelčkom izrežemo like, jih polagamo v s peki papirjem obložen pekač (iz pečice) in jih pečemo v pred-ogreti pečici 9 – 10 minut pri 175°C. Piškoti se bodo lepo ''napihnili''.
Medtem ko se piškoti pečejo, pripravimo vmesni nadev:
Nadev: - nad posodo z vrelo vodo poveznemo kozico, v kateri nato raztopimo in gladko razmešamo najprej obe čokoladi in maslo, nato pa vmešamo še džem, brusnice in rum. Kozico postavimo nekam na hladno, da se nadev strdi do želene gostote (da se ga da lepo na debelo namazati), vmes ga večkrat premešamo.
Sestavljamo po 2 piškota skupaj v ''sendvič'', pri tem pa ne smemo škrtariti z nadevom.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|