Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Slastne sladice in slaščice
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, ... 40, 41, 42  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2011 20:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Jagodna torta


Sestavine:
za testo:
4 jajca
100 g zmehčanega masla
100 g sladkorja v prahu
175 g moke
2 žlici gustina
1 vanilijev sladkor
1 žlička pecilnega praška
malo soli

za nadev:
120 g jagodne marmelade
250 g svežih jagod
200 g mascarpone
2 žlici sladkorja
3 žlice limonovega soka
2 dl stepene sladke smetane
2 kremfixa

za premaz:
3 dl stepene sladke smetane
3 kremfixi

nekaj polovičk jagod za okras

Priprava:
Rumenjake razmešamo s sladkorjem in z zmehčanim maslom, dodamo beljakov sneg in ostale sestavine ter previdno premešamo. Biskvit pečemo v pekaču, obloženem s peki papirjem 25 – 30 minut pri 180°C. Ko se ohladi, ga po sredini prerežemo tako, da dobimo dva koluta.
Spodnjega premažemo s kremo, čez poveznemo drugega, nato pa celo torto premažemo s (s kremfixi) stepeno sladko smetano in jo po vrhu okrasimo s celimi jagodami in s kupčki nabrizgane smetane.
Krema: - Marmelado dobro razmešamo, ji dodamo mascarpone, limonin sok in sladkor, nato pa v to maso vmešamo še (s kremfixi) stepeno sladko smetano, in čisto na koncu na polovičke razrezane jagode.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2011 20:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Skutno-makove rezine


Sestavine:
za testo:
250 g masla
250 g sladkorja
500 g moke
1 jajce
1 pecilni prašek
malo soli

za makov nadev:
500 g mletega maka
5 dl mleka
200 g sladkorja
1 žlička cimeta
100 g gustina
2 jajci
5 žlic olja

za skutin nadev:
500 g skute
2,5 dl mleka
200 g sladkorja
50 g masla
1 limona
3 jajca
5 žlic gustina

sladkor v prahu za posip

Priprava:
Vse sestavine za testo premešamo v skledi in nato iz njih zgnetemo gladko testo, ki ga za 1 uro postavimo v hladilnik.
Malo več kot polovico testa nato razvaljamo v obliko pekača (obrezke testa vrnemo k preostalemu testu) in ga položimo v s peki papirjem obložen pekač. Premažemo ga z makovim nadevom, čezenj pa razmažemo skutin nadev. Preko skutinega nadeva nato naribamo preostalo testo, nato pa vse skupaj pečemo v predogreti pečici okoli 40 minut pri 180°C. Ohlajeno pecivo posipamo s sladkorjem v prahu in narežemo na kocke ali pravokotne rezine.

Makov nadev: - Zavremo mleko s sladkorjem in cimetom, dodamo gustin, pomešan z makom, in vse skupaj počasi kuhamo na majhnem ognju 8-10 minut, dokler masa ne postane čvrsta. Dodamo ji razmešane rumenjake in olje, nato pa jo odmaknemo s štedilnika in ohladimo. Beljake trdo stepemo in jih narahlo vmešamo v ohlajeno maso.

Skutin nadev: - maslo, sladkor in jajca penasto umešamo, dodamo naribano limonino lupinico in limonov sok, mleko, skuto, na koncu pa vmešamo še gustin.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Koruzni kolač z makom


Sestavine:
za testo:
1 l mleka
30 g svežega kvasa
4 žlice sladkorja
1 dl olja
500 g koruzne moke
2 jajci
malo soli

za nadev:
4 naribana jabolka
200 g mletega maka
3 – 4 žlice sladkorja

2 dl kisle smetane za premaz

Priprava:
Kvas nadrobimo v skodelico in ga zmešamo z žličko sladkorja, žličko koruzne moke in 3 – 4 žlicami toplega mleka. Ko se kvasova zmes dvigne, jo vlijemo jamico, ki smo jo naredili v moko, dodamo preostalo mleko in ostale sestavine ter zmešamo gosto tekoče testo. Polovico testa vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem, nanj nanesemo makovo-jabolčni nadev, le-tega pa spet prekrijemo z drugo polovico testa. Pečemo ga približno 35 – 40 minut pri 180°C, nato pa še toplega po vrhu premažemo s kislo smetano.
Nadev: - Zmešamo naribana jabolka, mleti mak in sladkor.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 11:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



RDEČE KORALE

Sestavine:
za testo:
250 g masla
200 g sladkorja
3 jajca
2 žlički pecilnega praška

za nadev:
2 vanilijeva pudinga
2 vanilijeva sladkorja
2 žlici sladkorja
7 dl mleka
3 kozarce kisle smetane

2 kozarca vloženih višenj

2 vrečki rdečega preliva za torte

Priprava:
Maslo in sladkor umešamo, dodajamo jajca eno za drugim, na koncu pa še moko s pecilnim praškom. Testo damo v globji pekač, premazan z maslom in poprašen z moko, in ga pečemo okoli 25 minut pri 175°C. Vzamemo ga iz pečice in ga premažemo z nadevom, po vrhu le-tega pa razporedimo odcejene višnje. V višnjevem soku po navodilu na vrečki skuhamo preliv za torte, še vročega prelijemo preko kolača, nato pa ga ohladimo.
Nadev: - Po navodilu na vrečki skuhamo puding, ki mu dodamo še vanilijev sladkor, nato pa v še vroč puding zamešamo kislo smetano.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



OREHOVA PITA

Sestavine:
za testo:
400 g moke
1 žlička pecilnega praška
50 g sladkorja
250 g masla
1 rumenjak
malo soli
malo naribane lim. lupine
1 žlica kisle smetane

za nadev:
8 rumenjakov
250 g mletih orehov
250 g sladkorja
1 žlica ruma
sneg iz 9 beljakov

Priprava:
Zgnetemo gladko testo iz navedenih sestavin in ga damo za pol ure počivat v hladilnik. Nato ga razdelimo na 2 dela, ki ju na peki papirju razvaljamo v obliko pekača. Enega s papirjem vred položimo na dno pekača in ga nekoliko napikamo z vilicami. Testo za 10 minut potisnemo v na 180°C ogreto pečico, nato pa nanj nanesemo nadev, na tega pa s pomočjo peki papirja položimo drugi del testa (papir je zgoraj, da ga lahko odstranimo, lahko pa si pomagamo tudi z valjarjem, na katerega namotamo testo in ga potem nad nadevom odvijamo. Lahko pa testo tudi kar naribamo na nadev in ga enakomerno porazdelimo po njem, ali izrežemo trakove/dolge svaljke in naredimo mrežo). Tudi to (zgornje) testo nekoliko napikamo z vilicami, da se med pečenjem ne mehuri. Pito pečemo okoli 40 – 45 minut pri 180°C.
Nadev: - Rumenjake penasto razmešamo s sladkorjem, dodamo orehe in rum, na koncu pa še rahlo vmešamo beljakov sneg.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 11:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



HITRA SLADICA

Sestavine:
400 g maslenih keksov
300 g Jaffa keksov
1/2 l sadnega jogurta
2 dl kisle smetane
4 - 6 žlic sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
1/2 l sladke smetane
3 kremfixi

Priprava:
V posodi zmešamo jogurt, kislo smetano in 1 vanilijev sladkor ter primešamo obojne na kose nalomljene kekse. Zmes nadevamo v poljubno oblikovan model ali stekleno skledo in postavimo v hladilnik za toliko časa, de keksi dobro vpijejo tekočino. Po vrhu nato nanesemo plast sladke smetane, ki smo jo stepli s kremfixom in 1 vanilijevim sladkorjem, jo poljubno okrasimo ter jo damo še malo v hladilnik, da se sladica dobro ohladi.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 18:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Jogurtove rezine s kremo


Sestavine:
za biskvit:
150 g zmehčanega masla
250 g sladkorja
250 g ostre moke
250 g jogurta
4 jajca
malo soli
1/2 pecilnega praška

za kremo:
500 g jogurta
4 rumenjaki
40 g gustina
100 g sladkorja

Priprava:
Maslo razmešamo s sladkorjem in z rumenjaki, dodamo moko s pecilnim praškom in jogurt, na koncu pa rahlo vmešamo še beljake, ki smo jih z malo soli stepli v čvrst sneg. Testo nadevamo v izbrani model, premazan z maslom in posut z moko, ter ga pečemo 30 – 40 minut pri 180°C. (Pečice ne odpirajmo, da se testo ne bi sesedlo!). Ohlajeni kolač narežemo na rezine in vsako posebej na krožničku prelijemo z nekaj žlicami ohlajene kreme.
Krema: - Jogurt razmešamo z gustinom, dodamo rumenjake in sladkor, nato pa vse skupaj ob stalnem mešanju kuhamo na srednjem ognju toliko časa (nekaj minut), da se krema lepo zgosti. Pokrijemo jo s folijo in ohladimo.


LP Bučka
Smile
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 18:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



REZINE KREMISSIMO


Sestavine:
za 4 oblate:
250 g masla
250 g moke
1 dl mleka
50 g sladkorja v prahu
1 žlička vanilijeve arome
nekaj kapljic belega kisa

za prvi del kreme:
2 l polnomastnega mleka
12 rumenjakov
200 g škrobne moke
350 g sladkorja
3 burbon vanilijeve sladkorje
nekaj ruma (po želji)

za drugi del kreme:
8 dl sladke smetane
2 Dolcela vanilijevi šlag kremi
3 vrečke instant želatine (Fix)

sladkor v prahu za potresanje

Priprava:
Penasto umešamo maslo s sladkorjem v prahu, z vanilijevim sladkorjem in s kisom. Dodamo presejano moko in mleko ter zmiksamo. Maso damo v hladilnik za nekaj ur, da se zgosti in strdi, tako bo nastalo gibko testo za valjanje. Testo nato stresemo na nekoliko pomokano desko in ga razrežemo na 4 enake dele. Vsakega posebej nekoliko razvlečemo z rokami, nato pa ga na silikonski podlagi razvaljamo v obliko pekača (velikega). (Ne dodajajmo moke, da testo ne bo postalo pretrdo!) Pekač obložimo s peki papirjem, nato pa razvaljano testo s pomočjo silikonske podlage prekucnemo nanj tako, da je silikon zgoraj, Odstranimo silikon in ga enako uporabimo še pri ostalih treh oblatih. Oblat v pekaču nekoliko napikamo z vilicami, nato pa ga pečemo v na 195°C ogreti pečici nekaj minut, toliko da testo še vedno ostane svetlo.
Ko so oblati pečeni, jih sestavljamo s kremo, ki jo razdelimo na 3 enake dele, na vrhu je oblat, ki ga lahko po želji nekoliko posipamo s sladkorjem v prahu.

Krema 1. del: - V nekaj mleka zmiksamo sladkor, škrobno moko, rumenjake in vanilijev sladkor, nato to maso vlijemo v preostalo vrelo mleko in med stalnim mešanjem kuhamo nekaj minut. Na koncu kuhanja lahko dodamo še malo ruma, če to želimo. Kremo nato vlijemo v posodo, ki jo na vrhu prekrijemo s folijo in jo dobro ohladimo.

Krema 2. del: - Stepemo sladko smetano, dodamo prašek za šlag kremo Dolcela ter vse skupaj še nekaj časa stepamo.

Prvi del (ohlajene) kreme zmiksamo in ga združimo z drugim delom (smetano), na koncu pa v obe skupaj vmešamo še instant želatino.
Te kremne rezine se najlepše režejo s skalpelom.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 19:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Pivski žepki


Sestavine:
za testo:
70 g ostre moke
1 dl piva
1dl olja
250 g masla
1 pecilni prašek

za nadev:
250 g skute
2 - 3 žlice sladkorja
1 jajce
1 rumenjak
2 – 3 žlice kisle smetane
1 – 2 žlici zdroba
1 vanilijev sladkor

1 beljak za premaz robov
sladkor v prahu za posip

Priprava:
Iz zgornjih sestavin zgnetemo testo, ki ga pustimo kakih 30 minut počivati v hladilniku. Nato ga razvaljamo in narežemo na kvadrate (ali kroge), v sredino katerih damo žlico nadeva, robove premažemo s stepenim beljakom, jih prepognemo po diagonali, in obe stranici učvrstimo še tako, da jih pritisnemo z vilicami.
Pečemo jih v pekaču, obloženem s peki papirjem kakih 20 minut pri 180°C. Še tople posipamo s sladkorjem.
Nadev: - Vse sestavine za nadev dobro zmešamo, lahko pa namesto skutinega nadeva uporabimo kakšnega drugega, recimo marmelado ali orehov (makov) nadev!


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 19:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Sočna skutina sladica


Sestavine:
za testo:
3 jajca
1 vanilijev sladkor
5 žlic sladkorja
5 žlic olja
1/2 pecilnega praška
6 žlic moke

za “nadev”:
500 g skute
3 jajca
5 žlic sladkorja
350 g kisle smetane
1 vanilijev puding
1 žlica pšeničnega zdroba

Priprava:
Penasto umešamo jajca, sladkor ter vanilijev sladkor, počasi med mešanjem dodajamo olje, na koncu pa primešamo še moko s pecilnim praškom. Maso vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem, nato pa preko nje vlijemo še “nadev”, ki ga sem ter tja z vilicamo malo vbrazdamo v spodnje testo. Pekač postavimo v hladno pečico, jo naravnamo na 180°C, nato pa pri tej temperaturi pečemo sladico približno eno uro.
"Nadev": - vse sestavine dobro zmešamo!
Sladica je okusna tako topla kot hladna!


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 19:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Skutine rolice


Sestavine:
250 g pretlačene skute
250 g masla
250 g moke
nekaj drobcev soli

nadev:
marmelada

sladkor v prahu za posip

Priprava:
Iz ohlajenih sestavin zgnetemo testo, ki ga nato pustimo kako uro počivat v hladilniku. Testo nato tanko razvaljamo, izrežemo kvadrate, ki jih na sredini nadevamo s kupčkom marmelade, nato pa jih oblikujemo v rolice. Odprtini na obeh koncih lahko zapremo tako, da stisnemo zgornji in spodnji del skupaj, ni pa nujno. Rolice pečemo toliko časa, da dobijo zlatorumeno barvo … približno 15 -20 minut pri 175°C. Še tople posipamo s sladkorjem v prahu.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2011 19:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



ROJSTNODNEVNA TORTA

Sestavine:
za 1. in 2. biskvitni oblat:
2 x 5 beljakov
2 x 7 žlic sladkorja
2 x 8 žlic mletih lešnikov
2 x 1 žlica moke
2 x za vrh noža pecilnega praška

za 3. biskvitni oblat:
5 beljakov
7 žlic sladkorja
100 g stopljene čokolade
1 žlica moke
za vrh noža pecilnega praška

za kremo:
15 rumenjakov
150 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
2 vanilijeva pudinga (prašek)
6 zvrhanih žlic moke
12 dl mleka
200 g bele čokolade
200 g temne čokolade
250 g masla
4 dl sladke smetane

za glazuro:
100 g čokolade (temne ali bele)
2 – 3 žlice olja

za okras:
stepena smetana (s kremfixom)
okraski

Priprava:
Vsak oblat spečemo posebej, tako da z ročnim mešalcem 5 beljakov stepemo v trd sneg, ki mu postopno dodajamo 7 žlic sladkorja, na koncu pa še lešnike (8 žlic) oz. stopljeno čokolado, ter moko (1 žlico) s pecilnim praškom. Maso razmažemo po dnu modela (26 cm premera), obloženega s peki papirjem in jo pečemo približno 10 – 12 minut pri 200°C. Vse tri oblate nato položimo na žično rešetko in jih ohladimo. Oblate nato po svoji presoji sestavljamo skupaj z obema kremama, na vrhu pa zgornji oblat prevlečemo še s čokoladno glazuro (temno ali belo) in okrasimo po želji s stepeno smetano ( v tem primeru potrebujemo več kot 4 dl smetane)
Krema: - 2 dl mleka z ročnim mešalcem zmešamo z rumenjaki, s sladkorjem in z vanilijevim sladkorjem, dodamo še moko in pudingov prašek ter vse toliko časa mešamo, da bo zmes gladka, brez grudic. Ostalo mleko (1l) zavremo, nato pa vanj vlijemo pudingovo mešanico in jo ob stalnem mešanju kuhamo toliko časa, da dobimo gosto kremo. Le-to razdelimo v dve skledici. V eno (še vročo) kremo dodamo belo čokolado, v drugo pa temno. Obe mešamo toliko časa, da se čokoladi stopita. Šele tedaj, ko sta obe kremi že skoraj ohlajeni, dodamo v vsako še polovico zmehčanega masla in polovico stepene smetane, nato pa vse skupaj rahlo premešamo, da kremi ostaneta penasti oz. kremasti.
Glazura: - Čokolado in olje skupaj razmešamo nad vodno paro, da se čokolada povsem stopi.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2011 19:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



PITA Z DATLJI

Sestavine:
za testo:
250 g masla
3/4 skodelice sladkorja
1 vanilijev sladkor
2 skodelici moke
1 - 2 žlici mleka

za nadev:
400 g datljev
1/4 skodelice rjavega sladkorja
1 žlička cimeta
1 skodelica nasekljanih orehov
1 žlica ruma

sladkor v prahu za posip

Priprava:
Iz navedenih sestavin zgnetemo testo, ki ga razdelimo na dva dela. Prvi del v obliki modela razvaljamo na peki papirju in ga položimo v pekač
(16 x 26 cm). Premažemo ga z nadevom, nato pa čezenj poveznemo drugi del testa, ki ga tudi razvaljamo na peki papirju in ga nato še na papirju zvrnemo čez nadev tako, da je papir zgoraj (le-tega nato seveda odstranimo). Testo po vrhu nekajkrat prebodemo, da se ne mehuri, nato pa pito pečemo v predogreti pečici 30 - 35 minut pri 180°C, ali dokler ne dobi lepe rumene barve.
Nadev: - Izkoščičene datlje prelijemo z vrelo vodo, tako da so njo povsem prekriti, in jih pustimo stati v njej kakih 5 minut, nato jih odcedimo in zmeljemo. Dobro jih razmešamo, da skoraj postanejo “marmelada”, nato pa dodamo sladkor, cimet, orehe in rum ter še enkrat dobro premešamo.
Še toplo pito potresemo s sladkorjem v prahu, nato pa jo ohladimo.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2011 19:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Skutina torta z borovnicami

Sestavine:
za podlago:
250 g zmletih maslenih keksov
100 g zmletih orehov
100 g masla

za nadev:
500 g pretlačene skute
450 g kisle smetane
200 g sladkorja
4 jajca
1/4 skodelice moke
1 vanilijev sladkor
250 g zmrznjenih borovnic

za preliv:
300 g borovničevega džema
sok 2 limon
sveže borovnice za okras

Priprava:
Podlaga: -Orehe, kekse in stopljeno maslo temeljito premešamo in s to maso obložimo dno in 3 - 4 cm stene pekača, ki smo ga prej prekrili s peki papirjem. Pekač nato položimo za kakih 15 minut v zamrzovalnik, da se podloga temeljito ohladi.
Nadev: - V skledi dobro zmešamo skupaj skuto, smetano, vanilijev sladkor in sladkor, nato postopno enega za drugim vmešavamo jajca, na koncu pa še polovično količino moke. Maso nadevamo v tortni model, obložen s peki papirjem.
Drugo polovico moke zmešamo z zmrznjenimi borovnicami, le-te pa nato razporedimo po vrhu skutine zmesi.
Torto pečemo v predogreti pečici 90 minut (1,5 ure) pri 160°C. V sredini bo ob koncu pečenja torta še malo mehka, kar je znak, da je pečena ravno dovolj, ob hlajenju se bo še malo skrčila, vendar bo nadev kljub temu ostal ravno prav kremast.
Ko se torta hladi, pripravimo še preliv: - borovničev džem segrejemo na štedilniku, vmešamo vanj limonin sok, nato pa vse skupaj prelijemo po površini torte.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Okt 2011 19:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



KAVNA TORTA

Sestavine:
namesto oblatov:
1 kg maslenih keksov (petit beurre)
250 ml mleka
250 ml močne kuhane (sladkane) prave kave

za kremo:
6 rumenjakov
6 žlic sladkorja
1/2 l mleka
6 žlic gustina
2 žlički instant kave v prahu
250 g masla
150 g sladkorja v prahu

Priprava:
Dno modela obložimo s keksi, ki jih poškropimo z 1/3 mešanice vročega mleka in (sladkane) prave kave. Na to plast nanesemo 1/3 kreme, ponovimo postopek s keksi, nanje nanesemo drugo plast kreme, ki jo pokrijemo s 3. plastjo namočenih keksov, poslednja (zgornja) plast pa je spet krema. Nekaj kreme prihranimo za dekoracijo torte.
Krema: - V mleko zamešamo gustin in ga (ob nenehnem mešanju) zavremo, dodamo rumenjake, ki smo jih razmešali s sladkorjem (6 žlic), vse skupaj ob stalnem mešanju še malo pokuhamo, na koncu pa dodamo še instant kavo in mešamo še toliko časa, da se kava stopi in spoji z ostalimi sestavinami. Ko se masa ohladi, ji primešamo še zmehčano maslo, ki smo ga razmešali s sladkorjem v prahu.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, ... 40, 41, 42  Naslednja
Stran 2 od 42

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group