|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 30 Jul 2019 13:07 Naslov sporočila: |
|
|
Ohrovtov narastek
Sestavine:
1 srednje velika glava ohrovta
za nadev:
1 večja čebula + 50 g kokosove maščobe
3 – 4 stroki česna
šopek peteršilja + drobnjak/bazilika/origano
1 skodelica prosene kaše/kvinoje/riža/ajdove kaše
1 pločevinka čičerike/fižola/graha (400 g)
4 - 5 jajc
300 g naribanega sira/prepraženo mleto meso
sol, poper, kajenski poper
za preliv:
1 lonček kisle smetane
2 jajci + sol
(skodelica=2,5 dl)
Priprava:
Ohrovtove liste na hitro zdušimo v majhni količini vrele slane vode v pokriti posodi (najboljša je AMC - tekočino od ohrovta kasneje uporabimo pri kuhanju kaše!).
Tekočinama od ohrovta in čičerike dodamo še toliko vode, da bo vse skupaj za 2 skodelici, malo jo še dosolimo, nato pa v njej skuhamo izbrano kašo/riž. Kuhamo toliko časa, da kaša vpije vso tekočino. Malo jo ohladimo, nato pa ji primešamo prepraženo čebulo in ostale sestavine (tekočino od čičerike uporabimo pri kuhanju kaše!).
Pekač (30x22) prekrijemo s peki papirjem, nanj položimo tretjino ohrovtovih listov, po njih razporedimo polovico nadeva, čezenj razmestimo drugo tretjino ohrovtovih listov, postopek ponovimo, na vrh položimo zadnjo tretjino ohrovtovih listov, ki jih prelijemo z razžvrkljano zmesjo kisle smetane, jajc in soli.
Jed pečemo v predogreti pečici približno 40 – 45 minut pri 185°C. Po pečenju jo pustimo še nekaj časa v pekaču, da se stabilizira.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Avg 2019 10:32 Naslov sporočila: |
|
|
Mini zelenjavne pizze
Sestavine:
za testo:
250 g moke
250 g skute
200 g masla
1/2 pecilnega praška
sol
paradižnikove rezine
zelenjava po želji
1 lonček kisle smetane
2 jajci
sol, poper,
kockice mozzarelle
sesekljan peteršilj, origano, bazilika
2 žlici kuskusa/čičerikine moke
nariban sir
Priprava:
Iz danih sestavin zgnetemo testo, ga razvaljamo, iz njega izrežemo kroge v poljubni velikosti, robove malo privihamo, da dobijo ''ograjico'', nato pa jih na hitro (10 – 12 minut) napol spečemo v s peki papirjem obloženem pekaču v predogreti pečici pri 190°C. Po dnu jih nato obložimo z rezinami paradižnika, ki jih malo posolimo in potresemo z origanom, čeznje pa nadevamo žlico ali več žlic zelenjavne mešanice. Po vrhu vsake potresemo nekaj naribanega sira.
Mini pizze nato pečemo 15 – 20 minut pri 180°C.
Zelenjavna mešanica: - Izbrano zelenjavo (bučke, brokoli, cvetača, buča hokaido, korenje, sveža paprika, brstični ohrovt, stročji fižol, šparglji …) narežemo na koščke in jih na hitro podušimo v majhni količini vrelega slanega kropa, toliko da se napol zmehča, odlijemo tekočino (ki jo uporabimo v drugih jedeh – juhi, omaki, rižoti, polenti …), nato pa jo zmešamo z ostalimi sestavinami. Mešanico nekaj časa pustimo, da jo kuskus/čičerikina moka napne.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Avg 2019 22:43 Naslov sporočila: |
|
|
Bučkini zvitki
Sestavine:
2 – 3 srednje velike bučke
za nadev:
50 g kokosove maščobe
1 drobno sesekljana čebula
2 – 3 stroki strtega česna
1 skodelica riža/prosene kaše/kvinoje
nasekljana bazilika
sol, poper, kajenski poper
1 drobno narezana sveža paprika
250 - 300 g mozzarelle
2 jajci
100 g naribanega parmezana
za preliv:
3 - 4 žlice kisle smetane
2 – 3 razžvrkljana jajca
malo soli + drobnjak
Priprava:
Bučke po dolžini narežemo na čim tanjše široke trakove. Premažemo jih z nadevom, jih zvijemo in jih zložimo v s peki papirjem obložen pekač. Po vrhu jih prelijemo s polivko iz kisle smetane, jajc, soli in drobnjaka (vse sestavine dobro razžvrkljamo).
Zvitke pečemo v predogreti pečici približno 15 – 20 minut pri 185°C.
Nadev: - Na kokosovi maščobi rumeno prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo česen, riž, baziliko, zalijemo 1,5 skodelico tekočine, v kateri so bile vložene kroglice mozzarelle (če jo je manj kot za 1,5 skodelice, dodamo še nekaj vode), solimo, popramo s črnim in s kajenskim poprom, in kuhamo kakih 10 minut na majhnem ognju. Nato dodamo narezano papriko in kuhamo še toliko časa, da riž vpije vso tekočino in masa postane zelo gosta (ni nujno, da je riž skuhan do mehkega). Malo jo ohladimo, nato vmešamo z vilicami zdrobljeno mozzarello, jajca in nariban parmezan ali kak drug sir.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Avg 2019 19:37 Naslov sporočila: |
|
|
Bučkin kolač s sirom
Sestavine:
1 skodelica moke + 1 pecilni prašek
3 - 4 naribane bučke
1 drobno sesekljana čebula
3 - 4 napol zdušeni nakockani korenčki
2 na ploščice narezani rdeči sveži papriki
1 šopek sesekljanega peteršilja
250 g naribanega edamca
5 razžvrkljanih jajc
75 - 80 g stopljene kokosove maščobe
sol, poper, kajenski poper
(1 skodelica=2,5 dl)
Priprava:
Korenček narežemo na kocke, ki jih v majhni količini soljenega kropa (1/8 l), pokrite in na majhnem ognju, napol zdušimo ( 7 – 10 minut, posoda AMC ali podobna – tekočino uporabimo v drugih jedeh, ker je polna vitaminov in mineralov!).
V skledo stresemo moko in pecilni prašek ter oboje dobro premešamo med seboj. Dodamo ostale sestavine in vse skupaj temeljito premešamo.
Zmes stresemo v dolg, ozek in visok škatlast pekač, obložen s peki papirjem, jo enakomerno poravnamo, po vrhu pa lahko potresemo še nekaj naribanega sira ali razporedimo nekaj kosmičev masla.
Kolač pečemo v predogreti pečici približno 25 – 30 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Avg 2019 21:28 Naslov sporočila: |
|
|
Ohrovtova zloženka
Sestavine:
400 - 500 g polžkov + 40 g kokosove maščobe
4 - 5 na kocke narezanih korenčkov
himalajska sol
1 manjša glava ohrovta
3 – 4 stroki česna
1 šopek peteršilja
1 steblo zelene z listi
2 – 3 sveže paprike
4 jajca + 2 jajci
300 g naribanega sira
mešanica začimb
mešanica zelišč
2 lončka kisle smetane
Priprava:
V posodo vlijemo približno 7 dl – 8 dl vode, jo osolimo s himalajsko soljo, dodamo ji kokosovo maščobo in jo zavremo. Nato v krop stresemo polžke in na kocke narezano korenje ter oboje kuhamo v pokriti posodi na majhnem ognju približno 10 – 12 minut, oz. toliko časa, da polžki vpijejo vso tekočino (polžki/korenje naj bosta le napol skuhana!). Mešanico nato malo ohladimo.
V multipraktiku na drobno zmeljemo ohrovt, peteršilj, zeleno in česen ter to mešanico dodamo napol kuhanim polžkom/korenju. Premešamo, nato pa dodajamo ostale sestavine: 1 lonček kisle smetane, 4 jajca, na trakove narezane paprike, nariban sir, začimbe (izberemo jih po lastnem okusu), zelišča (drobnjak, origano, bazilika, luštrek – po želji) in seveda še nekaj soli.
Srednje velik pekač obložimo s peki papirjem, vanj nadevamo zmes, jo poravnamo, nato pa jo prelijemo s prelivom, ki ga naredimo tako, da skupaj razžvrkljamo 1 lonček kisle smetane, 2 jajci in sol.
Zloženko pečemo v predogreti pečici najprej 20 minut pri 200°C, po tem času zmanjšamo temperaturo na 185°C in jo pečemo še približno 10 – 15 minut. Po koncu pečenja pustimo pekač še 10 minut v pečici, nato pa še 10 minut zunaj, da se jed stabilizira in se tako lepše reže.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 30 Avg 2019 23:08 Naslov sporočila: |
|
|
Kumarična kašota
Sestavine:
40 – 50 g kokosove maščobe
1 srednje velika čebula
2 srednje veliki kumari
2 srednje velika korenčka
2 manjši sveži papriki
šopek peteršilja + zelena
3 – 4 stroki česna
mešanica začimb
mešanica suhih zelišč
himalajska sol
1,5 skodelice prosene kaše
300 g sira
(skodelica=2,5 dl)
Priprava:
Drobno sesekljano čebulo svetlo rumeno prepražimo na kokosovi maščobi, dodamo na kocke narezano korenje in kumare, še malo prepražimo, solimo, dodama sesekljan peteršilj, strt česen, mešanico začimb in suhih zelišč (izberemo jih po svojem okusu), vse skupaj zalijemo s skodelico vroče vode in 10 minut kuhamo pokrito na zmernem ognju. Po tem času dodamo še na trakove narezano papriko in proseno kašo, vse skupaj zalijemo s skodelico kropa in kuhamo ob občasnem mešanju še 15 – 20 minut (pokrito na zmernem ognju). V še vročo kašoto vmešamo na kocke narezan sir in premešamo. Porcije na krožniku okrasimo z rezinami paradižnika in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 05 Sep 2019 19:03 Naslov sporočila: |
|
|
Z mozzarello polnjene okrogle bučke
Sestavine:
4 – 6 okroglih bučk
1 skodelica riža
40 g kokosove maščobe
1 sesekljana čebula
2 – 3 stroki strtega česna
1 – 2 drobno naribana korenčka
3 - 4 žlice kisle smetane
2 jajci
250 g na kocke narezane mozzarelle
100 g grobo narezanih orehov
timijan, peteršilj,
sol, poper
(1 skodelica =2,5 dl)
Priprava:
Bučke previdno izdolbemo z žličko ali z nožkom, nato pa jih nekaj minut dušimo v majhni količini slane vode v pokriti posodi in na majhnem ognju. Bučke nato malo ohladimo, tekočini od dušenja pa nato dodamo še toliko vode od mozzarelle, da je pride za malo več kot za 1 skodelico, in v tej tekočini kuhamo riž toliko časa, da le-ta vpije vso tekočino. Riž ohladimo, nato pa vmešamo vanj ostale sestavine (čebulo prej prepražimo na kokosovi maščobi). S to zmesjo napolnimo bučke, ki jih nato pečemo v pekaču, obloženem s peki papirjem, v predogreti pečici približno 25 - 30 minut pri 185°C.
Če nam ostane kaj mase, naredimo iz nje majhne polpetke in jih spečemo zraven bučk.
Nadev si lahko zamislimo/ustvarimo tudi sami po svojem okusu!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 06 Sep 2019 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
Fižolovi cmokci v paradižnikovi omaki
Sestavine:
2 konzervi kuhanega fižola (2x400g)
1 sesekljana čebula
1 sesekljana (sveža) rdeča paprika
3 – 4 stroki strtega česna
2 jajci
150 g naribanega sira
sesekljan peteršilj, origano, bazilika
sol + mešanica začimb (po izbiri)
2 žlici čičerikine moke
za omako:
6 – 8 paradižnikov
tekočina od fižola
2 - 3 stroki strtega česna
sol, kajenski poper
1 – 2 žlički rjavega sladkorja
1 žlica čičerikine moke
Priprava:
Fižol iz konzerve odcedimo (tekočino uporabimo za paradižnikovo omako!) in ga zmiksamo v multipraktiku. Stresemo ga v skledo, mu dodamo ostale sestavine in vse skupaj dobro premešamo. Zmes pustimo stati 15 – 20 minut, da se zgosti. Če je zmes preredka, ji dodamo še malo čičerikine moke. Oblikujemo cmokce v velikosti pingpong žogice, jih položimov pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo v predogreti pečici približno 20 minut pri 185°C. Pečene vložimo v paradižnikovo omako, kjer jih pustimo nekaj časa, nato omako s cmokci uporabimo uporabimo kot preliv za testenine ali riž.
Paradižnikova omaka: - Narezane paradižnike in ostale sestavine kuhamo 15 – 20 minut (po potrebi dodamo še malo vode ali juhe), nato vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom ter prevremo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Sep 2019 18:44 Naslov sporočila: |
|
|
Cvetačni polpeti
Sestavine:
500 g cvetače
2 korenčka
1 sveža paprika
2 - 3 jajca
2 žlici kisle smetane
150 g naribanega sira
3 – 4 stroki strtega česna
1 šopek sesekljanega peteršilja
origano, bazilika, drobnjak
mešanica začimb (po želji)
himalajska sol
2 – 3 žlice kuskusa
Priprava:
Narezano korenje, cvetačo in papriko na grobo zmeljemo v multipraktiku. Zmes stresemo v skledo, dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Pustimo jo stati 20 – 30 minut, da se zaradi kuskusa zgosti, nato oblikujemo kroglice, velike kot pingpong žogice, jih v primerno velikih razmakih raporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem, ter jih po vrhu malo sploščimo z vilicami.
Pečemo jih v predogreti pečici približno 25 – 30 minut pri 185°C.
Namesto cvetače lahko uporabimo brokoli, namesto kuskusa pa lahko uporabimo proseno/čičerikino/amarantovo moko ali kvinojine kosmiče.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Sep 2019 18:23 Naslov sporočila: |
|
|
Zloženka z bučo hokaido
(za 4 – 6 oseb)
Sestavine:
1 manjša buča hokaido
1 večja čebula + 50 g kokosove maščobe
4 srednje veliki korenčki
2 sveži rdeči papriki
3 – 5 strokov česna
1 večji šopek peteršilja/zêlene
drobnjak/origano/bazilika
3 – 4 žlice kisle smetane
250 g ricotta sira
300 - 400 g trapista
4 – 5 jajc
mešanica začimb (po izbiri)
himalajska sol
7 - 9 žlic kuskusa
Priprava:
Zavremo 3 - 4 dl s himalajsko soljo soljene vode, vanjo vsujemo kuskus, ga med stalnim mešanjem kuhamo kako minuto, nato pa ogenj ugasnemo, pokrijemo posodo in počakamo, da kuskus vpije vso tekočino. Zmes ohladimo.
V ponvi na vroči kokosovi maščobi svetlo prepražimo nasekljano čebulo, dodamo narezan korenček, še malo pražimo, dodamo kako žlico vroče vode, pokrijemo in vsebino na majhnem ognju dušimo kakih 5 minut. Nato dodamo na trakove narezano papriko, dolijemo še kako žlico vode in dušimo še nekaj minut, oz. toliko časa, da tekočina povsem povre (pazimo da se ne prismodi). Mešanico nato ohladimo.
V večjo skledo vsujemo kuhan kuskus in praženo-dušeno zelenjavo, dodamo polovico naribanega trapista, sol, ricotto, jajca, strt česen, začimbe, zelišča in na kocke narezano (surovo) bučo hokaido (odstranimo peščišče, je ne lupimo). Vse skupaj dobro premešamo, pustimo par minut stati, in znova premešamo.
Pekač (velikost izberemo glede na količino mase, oz. kako visoka naj bi bila zloženka) obložimo s peki papirjem, vanj nadevamo maso, jo poravnamo s hrbtno stranjo žlice in jo po vrhu prekrijemo z rezinami druge (prihranjene) polovice sira.
Zloženko pečemo v predogreti pečici najprej 10 minut pri 200°C, nato zmanjšamo temperaturo na 185°C in jo pečemo še približno 25 minut, oz. toliko časa, da se iz sira naredi lepa zlatorjava in dišeča skorjica. Pekač pustimo v ugasnjeni pečici še 10 minut, nato pa naj stoji še zunaj 10 minut, da se bo zloženka dala lepše rezati na rezine (najbolje bi jo bilo peči v pekaču s snemljivimi stranicami).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Sep 2019 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
Zeljni narastek
(za 5 - 6 oseb)
Sestavine:
500 g testenin (metuljčki)
500 g mozzarelle
750 g svežega belega zelja
1 čebula + 50 g kokosove maščobe
2 sveži zeleni/rumeni papriki
2 lončka kisle smetane
4 - 5 jajc
sol + mešanica začimb
česen + zelišča po izbiri
(1 – 3 žlice kuskusa/tapiokine moke)
200 g naribanega/narezanega sira
Priprava:
Na vroči kokosovi maščobi svetlo prepražimo sesekljano čebulo, dodamo na kvadratke narezano zelje, zalijemo z zajemalko vroče tekočine od mozzarelle in dušimo pokrito na majhnem ognju približno 15 minut. Po tem času dodamo na trakove narezano papriko in dušimo še dodatnih 5 minut (tekočine ne odlivamo).
Metuljčke al dente skuhamo v soljenem kropu, jih malo ohladimo, nato pa jim primešamo dušeno zelje in papriko, narezano mozarello, jajca, kislo smetano, sol, začimbe, strt česen, zelišča, in vse skupaj dobro premešamo. Če se nam masa zdi premehka, vmešamo vanjo še kako žlico kuskusa ali tapiokine moke in počakamo nekaj minut, da se zgosti.
Pekač obložimo s peki papirjem, vanj nadevamo maso, jo poravnamo, po vrhu pa jo posujemo z naribanim sirom ali jo obložimo z rezinami sira. Pečemo jo v predogreti pečici najprej 10 minut pri 200°C, nato temperaturo znižamo na 185°C in jo pečemo še kakih 20 – 25 minut, oz. toliko časa, da sir dobi lepo zlatorjavo barvo. Jed pustimo še 10 minut v ugasnjeni pečici, nato pa še 10 minut zunaj.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Okt 2019 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
''Pizza'' brez moke
Sestavine:
za podlago:
cvetača/brokoli/buča/ohrovt
150 g mozzarelle
2 jajci
3 – 4 žlice olja
sol, poper, kajenski poper
za nadev:
nekaj žlic paradižnikove mezge
bazilika + origano + sol
sveža paprika/šparglji/korenje/bučke
150 g mozzarelle
150 g sira
nekaj žlic naribanega parmezana
nekaj žlic olja
2 – 3 razžvrkljana jajca
olive, sesekljan peteršilj
Priprava:
Cvetove srednje velike cvetače (ali ohrovt/brokoli … in korenček, če ga bomo kasneje uporabili na pizzi) v pokriti posodi dušimo v majhni količini vrele slane vode kakih 10 – 15 minut (tekočino kasneje uporabimo v kaki drugi jedi – rižoti, juhi, omaki … ). Nato cvetačo (ali brokoli ali ohrovt) zmečkamo z vilicami, dodamo naribano mazzarelo, olje, sol, začimbe in jajci ter vse skupaj zgnetemo v kompaktno maso. Pekač obložimo s peki papirjem, ki ga premažemo z oljem, nato pa po njem enakomerno razmažemo maso. Pečemo jo v predogreti pečici kakih 15 – 20 minut pri 180°C. Nato jo premažemo s paradižnikovo mezgo, posipamo z origanom in baziliko, potresemo z narezano zelenjavo po izbiri, ki jo po vrhu malo posolimo in prelijemo z nekaj žlicami olja in razžvrkljanimi jajci, vmes nasujemo naribano mozarelo, sir in nariban parmezan (mesojedci lahko uporabijo mesnino po izbiri) ter okrasimo z olivami in peteršiljem. Pekač vrnemo v pečico, kjer pečemo ''pizzo'' pri isti temperaturi še kakih 15 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Okt 2019 21:18 Naslov sporočila: |
|
|
Bučni narastek
(za 4 - 6 oseb)
Sestavine:
za podlago:
500 g hokaido buče
3 jajca
400 - 500 g skute
50 - 75 g masla
himalajska sol + mešanica začimb
6 žlic kvinojinih kosmičev
3 žlice kuskusa
za oblogo:
4 večji korenčki
2 sveži papriki
1 – 2 čajota bučki
3 – 4 stroki sesekljanega česna
origano, bazilika, drobnjak
200 g naribanega sira
za preliv:
4 – 5 jajc
1 lonček kisle smetane
himalajska sol + mešanica začimb
Priprava:
Preden začnemo z delom, najprej v malo vroče vode v pokriti posodi in na majhnem ognju 10 minut dušimo na kocke narezana korenček in čajota bučko (ki jo prej olupimo in odstranimo koščico, vendar le-te ne zavržemo, ampak jo kar surovo pojemo, ker je zelo okusna, ima polno vitaminov in mineralov). Nato dodamo na trakove narezano papriko in vse skupaj dušimo še kakih 5 – 7 minut (tekočine ne zavržemo, ker je polna mineralov in vitaminov, uporabimo jo v drugih jedeh – juhi, enolončnici, omaki, rižoti, polenti …). Dušeno zelenjavo nato ohladimo.
V električnem mešalcu zdrobimo na kocke narezano bučo hokaido (je ne olupimo!), dodamo maslo, jajca, skuto ter sol in mešanico začimb (po izbiri). Mešalec naravnamo na največjo hitrost, da masa postane čimbolj kompaktna. Stresemo jo v skledo, dodamo kvinojine kosmiče in kuskus ter dobro premešamo.
Pekač (22 x 33) obložimo s peki papirjem, po njem enakomerno razmažemo zmes z bučo hokaido in jo pečemo v predogreti pečici približno 15 minut pri 185°C. Pekač vzamemo iz pečici, podlago potresemo s polovico naribanega sira, čezenj nadevamo vso dušeno zelenjavo, le-to potresemo z malo himalajske soli, sesekljanim česnom in z izbranimi zelišči, ter prelijemo z razžvrkljano mešanico iz kisle smetane, jajc, himalajske soli ter mešanice začimb. Po njej potresemo še drugo polovico naribanega sira, pekač vrnemo v pečico in pečemo narastek še približno 25 – 30 minut pri isti temperaturi. Ko pečico ugasnemo, naj ostane narastek v njej še 10 – 15 minut, toliko časa naj nato počaka tudi zunaj, ko ga vzamemo iz pečice.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 06 Nov 2019 18:38 Naslov sporočila: |
|
|
Tapiokine palačinke
(za 12 palačink)
Sestavine:
4 dl vode
2 - 3 zvrhane žlice mleka v prahu
1 žlička himalajske soli
3 - 4 jajca
6 – 8 žlic tapiokine moke (Müller)
4 žlice mletega kuskusa
Priprava:
Vse sestavine dobro zmešamo z ročnim mešalnikom ali v multipraktiku. Masa naj bo nekoliko redkejša kot je za običajne palačinke. Pustimo jo stati kako uro, da se kuskus malo napne (kuskus zmeljemo v kavnem mlinčku), vmes jo večkrat premešamo, ker se gošča rada usede na dno posode.
Nato spečemo palačinke po ustaljenem postopku; najbolje se pečejo na kokosovi maščobi. Imajo malo drugačno teksturo kot običajne palačinke in so zelo okusne. Lahko jih samo namažemo s poljubnim namazom in zvijemo, lahko pa jih zvite v role narežemo na 1 cm široke in jih uporabimo kot prilogo namesto širokih rezancev. Po želji jih prelijemo s kakršnokoli omako – zelenjavno, špinačno, paradižnikovo, gobovo, mesno, čokoladno, sirovo, skutino, orehovo, z medom, z javorjevim sirupom … oz. s prelivom pač, kakršnega imamo radi.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 09 Nov 2019 19:48; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 06 Nov 2019 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenjavni praženec
(za 4 - 6 oseb)
Sestavine:
3 – 4 srednje veliki krompirji
400 g brokolija
2 majhni rdeči papriki
2 srednje velika korenčka
300 g naribanega sira
4 – 5 jajc
2,5 dl sladke smetane
himalajska sol po okusu (2 žlički)
3 – 4 stroki strtega česna
1 šopek sesekljanega peteršilja
mešanica začimb po izbiri
suha zelišča po izbiri
4 – 6 žlic tapiokine moke
4 zvrhane žlice moke
Priprava:
Surov krompir drobno naribamo (lahko ga tudi zmeljemo v multipraktiku), brokoli, papriko in korenček narežemo na koščke in jih na grobo zmeljemo v multipraktiku. Zmleto zelenjavo in krompir stresemo v skledo, dodamo ostale sestavine in vse skupaj dobro premešamo.
Pekač (iz pečice) obložimo s peki papirjem, po njem enakomerno razmažemo maso, ki jo nato pečemo v predogreti pečici pri 185°C približno 35 – 40 minut. Ko pečico ugasnemo, pustimo pekač v njem še 10 minut, nato pa vsebino raztrgamo z vilicami na primerno velike kose (lahko pa praženec tudi samo narežemo na večje kose).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|