Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Slane poslastice
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 12, 13, 14
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 17 Nov 2022 16:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Špinačni zavitek

Sestavine:
3 kosi listnatega testa,

Za premaz:
1 velika doza sira v slanici,
3 cela jajca,
1 mala kisla smetana,
4-5 žlic čičerikine moke,
šopek sesekljanega peteršilja,
2 žlici drobnjaka,
5-6 strokov česna,
poper, kurkuma, mleti lovor.

Za oblogo:
300 g sveže nasekljane špinače,
3-4 napol dušene nakockane paprike,
(Soliti ni potrebno, ker je že sir dovolj slan!)

Priprava:
Površino listnatega testa premažemo vsakega z 1/3 sirovega premaza (sir spasiramo, mu dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Pustimo stati vsaj pol ure, da se nekoliko zgosti). Po vrhu vsakega lista testa s premazom nato enakomerno potresemo 1/3 sesekljane sveže špinače, po njej pa razporedimo 1/3 na kocke narezane paprike, ki smo jo predhodno napol zdušili v pari z zelo malo vode (tekočino od paprik uporabimo za druge jedi!).
Liste testa na tesno zvijemo in jih položimo v pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Testo po vrhu malo napikamo z vilicami (da se ne mehuri).
Vse tri zavitke pečemo približno 35 – 40 minut v predogreti pečici, segreti na 185°C. Ko ugasnemo pečico, jih pustimo v njej še kakih 15 minut. Enako storimo, ko zavitke vzamemo iz pečice.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2022 21:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



(slika je simbolična)


Zloženka s pelati, špinačo in papriko
(za 6 – 7 oseb)

Sestavine:
500 g špagetov
2 konzervi pelatov
500 g sesekljane sveže špinače
3 - 4 na kvadratke narezane sveže paprike
5 – 6 nastrganih surovih krompirjev
himalajska sol,
maslo,
kurkuma, poper, čemaž, origano

za polivko:
6 razžvrkljanih jajc
3 žlice čičerikine moke
300 g naribanega sira
nekaj žlic sladke/kisle smetane
himalajska sol

Priprava:
Špagete napol skuhamo v slani vodi, ki smo ji dodali malo olja. Odcedimo jih in jih razporedimo po dnu pekača, prekritem s peki papirjem. Po špagetih razporedimo spasirane pelate (z omako vred), čez nanesemo nekaj kosmičev masla, potresemo s kurkumo, poprom in origanom. Po špagetno/pelatni plasti nato ''nasteljemo'' sesekljano svežo špinačo, ki jo prelijemo s polovico polivke in posujemo s posušenim čemažem. Po špinačni plasti razporedimo na kvadratke narezane paprike, ki jih prelijemo z drugo polovico polivke.
Po vrhunato enakomerno porazporedimo nariban surov krompir, ki ga malo posolimo in ga obložimo z nekaj kosmiči masla.
Polivka: - Vse navedene sestavine dobro razžvrkljamo v precej gosto maso.
Pečemo v predogreti pečici 35 – 40 minut pri 185°C. Ko ugasnemo pečico, naj bo zloženka v njej še kakih 10 – 15 minut, nato pa naj bo še enako časa zunaj.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Dec 2023 16:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





ZLOŽENKA s špageti in bučo hokaido

Sestavine:
1 zavitek špagetov (250 g) + 7,5 dl vode
2 x 50 g masla
1 konzerva pelatov (400g)
2 - 3 paradižniki
2 x 200 g naribanega sira
200 g korenja
2 veliki sveži papriki
1 srednje velika buča hokaido
4 – 5 jajc
origano, čemaž, poper, kurkuma, mlet lovor
sesekljan peteršilj
himalajska sol

Priprava:
Zavremo 7,5 dl dl vode, jo solimo, dodamo 50 g masla, nato pa v njej napol skuhamo špagete, oz. jih kuhamo toliko časa, da špageti vpijejo vso tekočino. Vmes večkrat malo pomešamo. Tem napol kuhanim špagetom dodamo vsebino konzerve s pelati (ki jih prej malo nasekljamo), sesekljane sveže paradižnike, origano in mleti lovor, in vse skupaj rahlo premešamo.
Korenček narežemo na kockike in ga napol zdušimo v pokriti posodi z malo vroče vode (tekočine ne zavržemo, ampak jo uporabimo v stepenih jajcih).
Papriko in bučo hokaido narežemo na majhne kockice.
Sestavimo zloženko: - pekač (38 x 25 cm) obložimo s peki papirjem, po njem poravnamo polovico špagetov, jih posujejmo z 200 g naribanega sira, po njem naložimo plast korenčka, ki ga malo posolimo, ga posujemo z drobno narezano svežo papriko, ki jo tudi malo posolimo, posujemo s poprom, kurkumo in čemažem (če nimamo čemaža, uporabimo nekaj strokov stisnjenega česna).
To plast nato prekrijemo z drugo plastjo špagetov, po teh pa enakomerno naložimo na drobno narezano bučo hokaido, ki jo rahlo posolimo. Po vrhu buče enakomerno polijemo razžvrkljana jajca, ki smo jim dodali malo soli (in morda ostanek korenjeve tekočine), potresemo s sesekljanim peteršiljem, čez položimo nekaj tankih rezin masla, čisto na koncu pa po vrhu enakomerno potresemo še 200 - 250 g naribanega sira.
Zloženko pečemo v predogreti pečici približno 35 – 40 minut pri 185°C, oziroma toliko časa, da sir dobi zlatorumeno barvo. Ko ugasnemo pečico, pustimo pekač v njem še 10 – 15 minut, enako količino časa pa še zunaj, da se jed stabilizira in tako postane bolj čvrsta ter primernejša za rezanje.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2024 18:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Ohrovtova zloženka z rižem
(za 6 – 8 oseb)

Sestavine:
15 žlic integralnega riža
50 g masla
400 g naribanega sira
1 večja glava ohrovta
4 večje rdeče paprike
6 - 7 jajc
300 g kisle smetane
3 – 4 žlice grahove moke
6 strokov stisnjenega česna
2 žlici sesekljane zelene
majaron
lovor v prahu
poper
kurkuma
himalajska sol

Priprava:
Zavremo približno 8 dl vode, jo solimo, dodamo maslo in riž, ki ga (napol) kuhamo toliko časa, da povre vsa tekočina. Ohladimo ga.
V drugi posodi v majhni količini vode dušimo ohrovtove liste, da se napol zmehčajo. Vzamemo jih iz posode, nato pa v isti tekočini napol zdušimo še paprike, ki smo jih očistili in razrezali na polovice (tekočine po dušenju ne zavržemo, uporabimo jo v polivki!). Dušen hrovt narežemo na kvadratke, enako tudi dušene paprike.
Sestavimo zloženko … Pekač (37 x 24) obložimo s peki papirjem, po dnu enakomerno potresemo polovico riža, le-tega potresemo s tretjino naribanega sira, čez naložimo ohrovt, ki ga po vrhu malo posolimo, nato pa po njem s pomočjo žlice nanesemo polovico polivke. Čez razporedimo drugo polovico riža in po njem drugo tretjino sira. Preko te plasti potresemo še narezano papriko, jo malo posolimo, jo prelijemo z drugo polovico polivke, po vrhu pa enakomerno potresemo še zadnjo tretjino sira.
Polivka: - jajca, kislo smetano, grahovo moko, česen, sesekljano zeleno, majaron, lovor, sol, poper in kurkumo dobro razžvrkljamo.
Zloženko pečemo v predogreti pečici približno 40 – 45 minut pri 185°C. Ko ugasnemo pečico, pustimo pekač z zloženko v njej še kakih 15 minut.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 04 Feb 2024 17:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zloženka s širokimi rezanci in rikoto
( za 7 – 8 oseb)

Sestavine:
350 - 400 g širokih rezancev
30 g masla,
750 g rikote
2 jajci
1 kisla smetana (200 g)
600 g pora
4 večje rdeče paprike

za polivko:
5 jajc
1 kisla smetana (200 g)
3 žlice čičerikine moke
6 -7 strtih strokov česna
nekaj žlic mleka
1 šopek sesekljanega peteršilja
origano, mlet lovor, himalajska sol
poper, kurkuma
--------------
30 - 50 g masla

Priprava:
V pokriti posodi z malo vrele slane vode najprej kakih 15 minut dušimo narezan por in razpolovljene paprike. Nato jih vzameno iz posode, preostali tekočini pa dodamo še približno ¾ l vode, jo solimo, zavremo, dodamo 30 g masla, nato pa v njej napol skuhamo široke rezance. Vode ne odlijemo, naj rezanci vso ''popijejo''. Rezance med ohlajevanjem večkrat rahlo premešamo. Nato jim dodamo mešanico rikote, obeh jajc in kisle smetane, ter vse skupaj dobro in previdno premešamo.
Medtem por in paprike narežemo na kvadratke.
Pripravimo tudi polivko: – kislo smetano, jajca, mleko, čičerikino moko, česen, sesekljan peteršilj, origano, lovor, sol, poper in kurkumo dobro razžvrkljamo z vilicami.
Pekač (37 x 24) obložimo s peki papirjem, po dnu enakomerno razporedimo polovico rezancev, po njih potresmo paprike in por ter prelijemo s polovico polivke. Za zgornjo plast uporabimo drugo polovico rezancev, jih prelijemo z drugo polovico polivke, čez pa v enakomernih razmakih nanesemo nekaj tankih rezinic masla (30 – 50 g).
Pečico ogrejemo na 185°C, zloženko pa nato pečemo v njej približno 35 – 40 minut.
Ko pečico ugasnemo, pustimo pekač v njej še 10 minut. Tudi zunaj naj nato čaka še 10 minut, preden zloženko začnemo rezati na kose.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 03 Jun 2024 15:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Grahovi polpeti z bezgovim cvetjem

Sestavine:
2 konzervi (400g) odcejenega pasiranega graha
(tekočino uporabimo za kuhanje kaše!)
2 - 3 jajca
200 - 250 g naribanega sira
nekaj pesti osmukanega bezgovega cvetja
100 g grahove moke
2 žlici pirinih otrobov
2 žlici psylicuma
6 žlic prosene kaše, skuhane v grahovi vodi
2 žlici zmlete zelene ali peteršilja
6 strtih strokov česna
mleti lovor, origano, poper, himalajska sol
---------
stopljeno maslo ali olje

Priprava:
Proseno kašo predhodno kakih 20 minut kuhamo v tekočini od graha, ki ji dodamo malo masla. Če je grahove vode premalo, dodamo malo navadne vode.
Kuhano kašo nato ohladimo in jo dodamo k ostalim sestavinam.
Vse sestavine zmešamo v dovolj čvrsto maso, ki se bo dala lepo oblikovati v polpete, nato pa jo damo za kako uro v hladilnik.
Nato oblikujemo polpete, ki jih razporedimo po dnu pekača, obloženem s peki papirjem, po vrhu pa vsakega premažemo s stopljenim maslom ali oljem.
Pečemo jih približno 35 – 40 minut pri 185°C
Iz te mase pride kakih 10 – 12 polpet.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
KatkaMarmeladka
dojenček


Pridružen/-a: 15.06. 2021, 09:33
Prispevkov: 39

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2024 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bucka je napisal/a:



Grahovi polpeti z bezgovim cvetjem

Sestavine:
2 konzervi (400g) odcejenega pasiranega graha
(tekočino uporabimo za kuhanje kaše!)
2 - 3 jajca
200 - 250 g naribanega sira
nekaj pesti osmukanega bezgovega cvetja
100 g grahove moke
2 žlici pirinih otrobov
2 žlici psylicuma
6 žlic prosene kaše, skuhane v grahovi vodi
2 žlici zmlete zelene ali peteršilja
6 strtih strokov česna
mleti lovor, origano, poper, himalajska sol
---------
stopljeno maslo ali olje

Priprava:
Proseno kašo predhodno kakih 20 minut kuhamo v tekočini od graha, ki ji dodamo malo masla. Če je grahove vode premalo, dodamo malo navadne vode.
Kuhano kašo nato ohladimo in jo dodamo k ostalim sestavinam.
Vse sestavine zmešamo v dovolj čvrsto maso, ki se bo dala lepo oblikovati v polpete, nato pa jo damo za kako uro v hladilnik.
Nato oblikujemo polpete, ki jih razporedimo po dnu pekača, obloženem s peki papirjem, po vrhu pa vsakega premažemo s stopljenim maslom ali oljem.
Pečemo jih približno 35 – 40 minut pri 185°C
Iz te mase pride kakih 10 – 12 polpet.

LP Bučka
Smile

Odličen recept! Zveni res okusno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 12, 13, 14
Stran 14 od 14

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group