Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Zaščita rastlin

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Rastlinski svet
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2013 23:12    Naslov sporočila: Zaščita rastlin Odgovori s citatom





Zaščita rastlin pred polži

Polži so lahko velika nadloga na vrtu. So nenasitni in, če imajo ugodne pogoje (dovolj vlage), jih je vsak dan več. Njihovo ročno odstranjevanje je običajno sizifovo delo, saj se že naslednji dan vrnejo.

Zelenjavo ali rože lahko pred polži zaščitimo z različnimi pripravki, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah. Nekateri so bolj, drugi so manj učinkoviti. Zaščite pa se lahko lotimo tudi na drugačen, naravi bolj prijazen način. Pri tem je treba vedeti, da se polži plazijo na lastnem prozornem izločku – sled, ki ostaja za njimi. Ta njihov način gibanja lahko izkoristimo tako, da jim preprečimo, da pridejo do rastlin.

Polžem uspešno preprečimo dostop do rastlin, če jih obkrožimo s pasom katere izmed prašnih snovi. Najboljša izbira je lesnati pepel, ki ga potresemo nekaj centimetrov široko. Seveda ne smemo pozabiti po vsakem dežju (ali zalivanju) pepel ponovno posuti. Druga možnost je, da namestimo drobno trnje (npr. stebla robid). Polži preko trnov ne bodo šli, poskrbeti pa moramo, da ne bomo pustili dovolj široke odprtine, kjer bi se lahko splazili. Rastline lahko zaščitimo tudi tako, da natresemo zdrobljeno jajčno lupino.

Pri vseh opisanih načinih je ključnega pomena, da je zaščita okoli rastlin sklenjena. Če bomo pustili le drobno odprtino, jo bodo polži našli in rastline ne bomo uspeli obvarovati.

Vir: http://www.slonep.net/vrt-in-okolica/bolezni-in-nadloge/vodic/zascita-rastlin-pred-polzi

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 13 Maj 2014 15:11; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 19:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Poskrbimo za zdravo in okusno zelenjavo z domačega vrta


Zelenjava za rast potrebuje veliko hranilnih snovi, zato je prst potrebno oskrbeti z organskimi in mineralnimi snovmi, s čimer uravnamo delež rudninskih delcev. Za zdravje zemlje je pomemben predvsem humus, organska sestavina prsti z razpadajočimi rastlinskimi in živalskimi delci. Tla lahko obogatimo s sodobnimi organskimi gnojili z dodatki mineralnih mešanic ali hlevskim gnojem, uporabimo pa lahko tudi kompost z domačega vrta.

Različne vrste zelenjave potrebujejo različne hranilne snovi, zato je zelo pomembno kolobarjenje, ki pomeni, da rastlin nikoli ne sadimo na isto mesto kot prejšnje leto. Vsaka vrtnina ima določene specifične zahteve in treba si je zapomniti, da nekatera semena za kalitev potrebujejo svetlobo, druga pa kalijo pod debelim nanosom zemlje ali pod črno folijo. Drobna semena le rahlo pokrijmo s prstjo, večja pa nad seboj zahtevajo obilnejšo količino prsti.

Kljub trudu vrt pogosto napadejo razni škodljivci, določena sredstva za odganjanje le-teh pa vsebujejo strupene primesi. Proti škodljivim nadlogam raje pripravimo lastno škropivo iz čebulnih ostankov. Preprosto shranjujmo čebulne olupke v hladilniku, nato pa jih nekaj dni namakajmo v topli vodi. S čebulno vodo nato popršimo listne uši, pajke in drugo golazen.

Proti beli in črni plesni se odlično znajde neposneto mleko, proti kaparju (ščitasti uši) pa se lahko uspešno borimo z oljnim škropivom iz rastlinskega olja in nerazredčenega tekočega mila. V kolikor potrebujemo naravni univerzalni pesticid, v mešalnik stresimo 3 ostre zelene paprike in 2-3 stroke česna. Zmleti sestavini dajmo v pršilno plastenko, dodajmo ¾ čajne žličke tekočega mila in 3 skodelice vode. Po 24 urah poškropimo napadene rastline in tako odpravimo nadležne škodljivce.


Vir:
http://www.ceneje.si/Nasvet/690/poskrbi-za-zdravo-in-okusno-zelenjavo-z-domacega-vrta

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Maj 2014 15:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Soda bikarbona za eko škropivo

Soda bikarbona deluje kot fungicid in insekticid, deluje tudi protibakterijsko. Zatre plesni, glivice.. pegavost, škrlup... Če jo potresemo na mravljišče, bo po nekaj dneh mravljišče uničeno. Mravlje namreč zanesejo sodo v globino, jo tam konzumirajo, kar jim povzroči uničenje prebavil. Na listih rastlin pa deluje kot neugodno okolje za razvoj plesni in kot neugodno okolje za uši.

S škropivom iz sode bikarbone lahko škropimo vse rastline: vrtnine, sadna drevesa, cvetlice... Tudi paradižnik in vrtnice dobro uspevajo. Škropimo ob večerih! Do sedaj smo opazili neželeno reakcijo - (gubanje-rjavenje listov) pri uporabi sode bikarbone le pri redkih vrstah jablan in hrušk. Kljub temu priporočamo, da vam služi soda bikarbona kot škropivo od meseca maja naprej, ko so listi že močnejši in je potrebno pričeti škropiti proti insektom.

Do maja pa bolj priporočamo našo mešanico - eko škropivo z eteričnim oljem cimeta http://www.sodabikarbona.si/etericno_olje_cimeta.html - tako bodo listi na rastlinah ohranjeni zdravi in lepi.

Preizkušen recept za pripravo škropiva s sodo bikarbono:

1. soda bikarbona - eno jušno žlico na 5 l vode,

2. drugi sestavni del je olje (najbolje uporabiti olivno olje, lahko pa tudi katerokoli jedilno). Olje ima v škropivu funkcijo lepila, da se soda bikarbona ne izpere ob jutranji rosi in se soda na prilepi na liste. Dovolj sta dve jušni žlici na 5 l vode. Ob bolj deževnem vremenu je bolje dati še kakšno žlico olja več ob suhem in sončnem pa lahko zmanjšamo količino na 1 žlico, ker ni strahu da bi se soda bikarbona izprala.

3. tretji sestavni del je milo, ki ima funkcijo topila, saj razpršiti olje po vsej količini vode, v nasprotnem primeru namreč oljni madež samo plava na vrhu vode. Dodatni učinek mila je, da se soda bikarbona in olje lepše razlijeta po vsej površini lista. Če je v vodi milo se kapljice razlijejo, drugače pa ostanejo samo kot kapljice. Dodamo dve jušni žlici tekočega eko mila (receptura spodaj).

Vse sestavine med seboj premešamo. Priporočljivo je škropljenje po dežju oz. deževnem obdobju ali po potrebi - če se pojavi bolezen. Škropivu pripravka iz sode bikarbone lahko dodamo tudi nekaj kapljic eteričnega olja cimeta za dodatno učinkovitost. Količin posameznih sestavin ne prekoračimo, ker lahko škodi listom rastline!

Priporočamo, da uporabite tekoče milo po receptu iz Marsejskega mila, ki je popolnoma naravno (recept: naribamo 50g Marsejskega mila, ga raztopimo v 2 litra tople vode in nalijemo v plastenko, v kateri pustimo malo prostora, da lahko vsebino naknadno pretresemo. Dodamo zvrhano čajno žličko sode bikarbone in vse skupaj pretresemo. Tekoče milo je pripravljeno za uporabo.)

Vir: http://www.sodabikarbona.si/soda_bikarbona_za_eko_skropivo.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Rastlinski svet Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group