|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Sep 2011 09:01 Naslov sporočila: Gospodinjski kotiček |
|
|
Pretvarjanje merskih enot
Ko kdaj po internetu iščemo raznorazne recepte, dostikrat naletimo na čudne merske enote.
Spoznajmo se z nekaterimi najbolj pogostimi, da ne bo dileme:
bokal = 1,415 litra
CUP = 237 ml = 1 skodelica ali zvrhan jogurtov lonček
TBSP = 14.8 ml = 1 velika žlica = 3 čajne žličke
TSP = 4.9 ml = 1 čajna žlička
unča = približno 28 g
funt (lb) = 16 unč = 453 g
Merjenje količin hrane pri kuhanju je povsem preprosto tudi brez kuhinjske tehtnice.
Potrebujemo le jušno kuhinjsko žlico in seveda znanje, koliko žlic je koliko g posamezne sestavine.
Pa poglejmo:
- 1 zvrhana velika žlica moke = 20 g moke
- 1 zravnana velika žlica moke = 10 g moke
- 1 zravnana velika žlica sladkorja = 12-15 g sladkorja
- 1 zravnana velika žlica soli = 12-15 g soli
- 1 zravnana velika žlica zdroba = 10 g soli
- 1 zravnana velika žlica riža = 15 g riža
- 1 zravnana velika žlica kaše = 15 g kaše
- 1 zravnana velika žlica drobtin = 10 g drobtin
- 1 velika žlica mleka ali vode = 10 g mleka ali vode
- za jajce velika kepica surovega masla = 40 g masla
- 1 zravnana žlička pecilnega praška = 2-5 g pecilnega praška
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Sep 2011 14:18 Naslov sporočila: |
|
|
... Nevarne plesni in glive
Že nekaj časa kroži po mailih alarmantno sporočilo, da so stare začimbe (lahko) gojišče karcinogenih plesni, kajti le-te menda uspevajo tudi na suhih “gostiteljih”, kot so origano, lovor, cimet, poper, bazilika …, in menda tudi na starih zeliščnih čajih.
Če je to resnica, ne bi bilo neumno narediti malo revizije po kuhinjskih omarah, policah in predalih, in zmetati v smeti ali med biološke odpadke vse stare začimbe, čaje s pretečim rokom … in morda tudi testenine, riž, kašo, fižol?
Na taka sporočila gledam sicer z določeno mero skepse, a previdnost nikoli ni odveč.
Kar se tiče plesni, recimo tistih opaznih na kruhu, siru, kvasu … in še kje… si je dobro zapomniti, da če je plesen vidna na površini, pomeni, da ima razpredene svoje “lovke” tudi že v notranjosti živila, zatorej takšno živilo brez pardona in brez obžalovanja raje vrzimo proč, kajti naše zdravje je mnogo dragocenejše.
... Enako bodimo previdni tudi pri nevarnih glivah, ki se menda razraščajo in bohotijo v pomivalnih strojih, zato bi si bilo dobro prebrati tudi spodnji članek, ki piše prav o tem:
http://www.rtvslo.si/zdravje/strokovnjakinja-o-nevarni-glivi-ce-ste-zdravi-naceloma-niste-ogrozeni/260420
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Branka61 malček
Pridružen/-a: 27.09. 2011, 13:12 Prispevkov: 69 Kraj: Krško
|
Objavljeno: 27 Sep 2011 14:26 Naslov sporočila: Re: Gospodinjski kotiček |
|
|
Bucka je napisal/a: |
Pretvarjanje merskih enot
Ko kdaj po internetu iščemo raznorazne recepte, dostikrat naletimo na čudne merske enote.
Spoznajmo se z nekaterimi najbolj pogostimi, da ne bo dileme:
bokal = 1,415 litra
CUP = 237 ml = 1 skodelica ali zvrhan jogurtov lonček
TBSP = 14.8 ml = 1 velika žlica = 3 čajne žličke
TSP = 4.9 ml = 1 čajna žlička
unča = približno 28 g
funt (lb) = 16 unč = 453 g
Merjenje količin hrane pri kuhanju je povsem preprosto tudi brez kuhinjske tehtnice.
Potrebujemo le jušno kuhinjsko žlico in seveda znanje, koliko žlic je koliko g posamezne sestavine.
Pa poglejmo:
- 1 zvrhana velika žlica moke = 20 g moke
- 1 zravnana velika žlica moke = 10 g moke
- 1 zravnana velika žlica sladkorja = 12-15 g sladkorja
- 1 zravnana velika žlica soli = 12-15 g soli
- 1 zravnana velika žlica zdroba = 10 g soli
- 1 zravnana velika žlica riža = 15 g riža
- 1 zravnana velika žlica kaše = 15 g kaše
- 1 zravnana velika žlica drobtin = 10 g drobtin
- 1 velika žlica mleka ali vode = 10 g mleka ali vode
- za jajce velika kepica surovega masla = 40 g masla
- 1 zravnana žlička pecilnega praška = 2-5 g pecilnega praška
LP Bučka |
Super so tele merske enote. Jaz imam tak list kar nalepljen v kuharci, da takoj vidim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Sep 2011 17:22 Naslov sporočila: |
|
|
Res je, Branka, prav fino je imeti te mere pri roki ... namreč ko sem iskala recepte po internetu in jih nato prevajala iz kakega tujega jezika (seveda s pomočjo spletnega prevajalnika), sem pogosto naletela na ene čudne mere , za katere še nikoli nisem slišala ... in tako sem bila prisiljena poiskati jih na spletu in jih zbrati skupaj, da nisem imela težav pri določanju količin . No, saj receptov bom še veliko objavila, tako za sladice, drobno pecivo, kruh, pa tudi druge dobrote.
In hvala za komentar!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Okt 2011 18:44 Naslov sporočila: |
|
|
PRANJE S KISOM
Kis v pralnem stroju deluje tako, da mehča vodo, zato potem detergent lažje prodre v notranjost tkanine in jo lažje ter boljše opere. Vendar kis perila ne mehča … perilo je mehkejše samo toliko, koliko je zaradi kisa mehkejša voda. So pa zato barve na tkaninah, pranih z dodajanjem kisa, dosti bolj obstojne in se manj izpirajo oziroma bledijo, pa še razkužene so in prijetno dišijo po detergentu.
V stroju pa se nam ne nalagajo ostanki detergentov in vodnega kamna, ker kis vodni kamen raztaplja!
Na začetku pranja vlijemo kis (0,75 dl – 1 dl) naravnost v boben stroja ter mu obenem dodamo detergent, tudi kar naravnost v boben! Detergenta lahko dodamo manj kot sicer, kajti z dodajanjem kisa se voda zmehča, in tako se moč pranja poveča. Uporabljamo lahko kar najcenejši beli kis za vlaganje, lahko tudi jabolčni kis, ki pa ga je škoda za pranje.
Pri pranju s kisom mehčalca ne uporabljamo … sploh se je mehčalcem najbolje izogibati, ker zaradi svoje kemične sestave lahko povzročajo srbenje kože oz. alergije. Vendar kisa ne vlivamo v predalček za mehčalec, ker bi ga stroj uporabil šele na koncu za splakovanje, pa bi se perilo lahko navzelo vonja po kisu, kar pa ne bi bilo prav prijetno za naše nosove. Ravno zaradi tega ga vlijemo neposredno v boben čisto na začetku pranja, najbolje kar skupaj s praškom. Če zraven dodamo še pralno kroglo s keramičnimi kroglicami, bo učinek pranja fenomenalen.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Okt 2011 20:08 Naslov sporočila: |
|
|
UPORABA KISA na 43 načinov
- 1. Uničuje plevel, če ga poškropimo po njem in pustimo, da se plevel posuši
- 2. Uničuje nezaželeno travo med tlakovci
- 3. Poveča kislost tal, kjer je to potrebno (120 ml kisa v 3,75 l vode uporabimo za zalivanje rododendronov, gardenij, azalej …)
- 4. Preganja mravlje (poškropimo ga okoli vrat, gospodinjskih aparatov … in sploh po površinah, kjer hodijo mravlje)
- 5. Odličen za loščenje kroma (uporabimo nerazredčenega)
- 6. Odstranjuje smrad s psov (psa natremo s kisom in ga speremo)
- 7. Odganja mačke (poškropimo s kisom, kjer nočemo, da bi se zadrževale mačke)
- 8. Za čiščenje srbečih pasjih uhljev (psu ušesa očistimo z mehko krpo, ki smo jo namočili z mešanico voda-kis)
- 9. Za čiščenje tal ( 250 ml kisa v 7,5 l vroče vode)
- 10. Osveži uvelo zelenjavo (namočimo zelenjavo v 0,5 l vode in eno jedilno žlico kisa)
- 11. Omili čebelji in meduzin pik (nanesemo čisti kis na mesto pika)
- 12. Lajša sončne opekline (narahlo namažemo alkoholni kis na opečeno kožo, po potrebi ponovimo)
- 13. Mehča lase (v zadnjo vodo za izpiranje las dodamo eno jedilno žlico kisa)
- 14. Pomirja suho in srbečo kožo ( v kopel dodamo 2 veliki žlici kisa)
- 15. Pomaga proti prhljaju (zmešamo 2 veliki žlici jabolčnega kisa, 2 veliki žlici vode, 2 veliki žlici olivnega olja, to vmasiramo v lase, po 15-20 minutah operemo lase s šamponom)
- 16. Pomirja boleče grlo (1 čajno žličko kisa vmešamo v kozarec vode, grgramo, pogoltnemo)
- 17. Pomaga pri zdravljenju sinusnih in pljučnih vnetjih (dodamo 4 ali več velikih žlic kisa v vlažilnik zraka)
- 18. Deodorira kuhinjski odtok (zlijemo 250 ml kisa v odtok 1x tedensko, pustimo 30 minut, speremo z mrzlo vodo)
- 19. Odstranjuje vonj čebule (podrgnemo s kisom po prstih pred in po rezanju čebule)
[size=14]- 20. Čisti in razkužuje kuhinjske deske (zbrišemo jih s čistim kisom)
- 21. Odstranjuje sadne madeže z rok (podrgnemo roke s kisom)
- 22. Pomaga pri odstranjevanju maščobe in vonja s posode (dodamo 1 veliko žlico kisa v vodo za pomivanje)
- 23. Čisti grelce vode (zavremo mešanico vode in kisa v grelcu, pustimo stati 10 minut, operemo do konca)
- 24. Osvežuje lunchboxe (košček kruha, napojen s kisom, pusti v škatli čez noč)
- 25. Čisti hladilnike (operemo notranjost hladilnika s 50:50 mešanico kisa in vode)
- 26. Odmašuje odtoke (stresemo pest sode bikarbone v odtok, čez nalijemo 120 ml kisa in zapremo odtok za 20 minut, speremo z vročo vodo)
- 27. Čisti in deodorira prazne kozarce od majoneze, kumaric...(izperi s kisom, ko
so prazni)
- 28. Čisti pomivalne stroje (250 ml kisa damo v pranje, tako zmanjšamo nalaganje detergenta v notranjosti stroja)
- 29. Čisti nerjaveče jeklo (obrišimo ga s krpo, navlaženo s kisom)
- 30. Odstranjuje madeže z loncev (napolnimo lonec s 660 ml vode + 3 velike žlice kisa, in to kuhajmo, dokler se madež ne zmehča in ga je možno odstraniti)
- 31. Čisti mikrovalovno pečico (V pečici kuhajmo 250 ml vode + 4 velike žlice kisa. To bozmehčalo umazanijo in odstranilo neprijetne vonjave)
- 32. Topi rjo z vijakov in drugih kovinskih predmetov. (namočimo jih v kis)
- 33. Odstranjuje neprijetne vonjave v kuhinji (majhen lonec z vodo in kisom naj počasi vre na štedilniku)
- 34. Odmašuje stare likalnike (dajmo v vodni rezervoar 50:50 mešanico vode in kisa, obrnimo na paro in ga pustimo 5 minut pokonci. Izklopimo, pustimo da se ohladi, odstranimo vodo iz rezervoarja)
- 35. Čisti zažganine z likalnika (v ponvi segrejemo 50:50 mešanico soli in kisa. S tem podrgnimo po površini mrzlega likalnika)
- 36. Odstranjuje mucke z oblačil (dodajmo 120 ml kisa v vodo za izpiranje, to tudi mehča perilo in poživlja barve)
- 37. Osvežuje pralni stroj (zlijmo 250 ml kisa v stroj in dajmo na pranje brez perila - odstranjuje naslage praškov)
- 38. Odstranjuje madeže (nežno natrimo madeže, preden jih damo v stroj)
- 39. Odstranjuje vonj po dimu iz oblačil (250 ml kisa dodamo v kad vroče vode, obleke obesimo nad kad)
- 40. Čisti očala (očistimo leče, s kapljico kisa vsako)
- 41. Osvežuje rezano cvetje (v 1 l vode dodajmo 2 veliki žlici kisa in 1 čajno žličko sladkorja)
- 42. Gasi ogenj (polijemo kis na ogenj, če gori maščoba)
- 43. Poživlja telo (vlijmo 1 čajno žličko jabolčnega kisa v kozarec tople vode, dodajmo malo medu, zmešajmo in popijmo)
Povzeto po knjigi HOW IT ALL VEGAN:
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 31 Okt 2011 22:13 Naslov sporočila: |
|
|
Čudežni pecilni prašek
Vsaj ena stvar ne sme nikoli manjkati v naši kuhinjski omarici - to je pecilni prašek (soda bikarbona!), ki je nepogrešljiv ne le pri peki, ampak tudi drugih gospodinjskih opravilih. Poglejmo, zakaj!
Zavese
Če jih peremo skupaj s pecilnim praškom, bodo zavese bolj bele.
Beli zobe
Za čiste, bele zobe natrosimo nekaj pecilnega praška na zobno ščetko. Deluje kot naravno belilo za zobe, uporabljamo pa ga lahko enkrat na teden.
Lasem povrne sijaj
Če so naši lasje videti utrujeni in brez leska, dodajmo četrt zavojčka pecilnega praška šamponu. Lase operimo in sperimo. Rezultat - sijajni lasje!
Prežene mravlje
Pecilni prašek je naravni uničevalec mravelj. Posujmo ga po poti, kjer se vije kolona neprijetnih gostov, in zagotovo jih bomo pregnali iz svojega doma.
Ustavi skelenje
Nas peče in skeli, ker nas je pičil komar? Nekaj pecilnega praška zmešajmo z vodo v pasto, nanesimo na mesto pika, nekaj časa pustimo delovati in potem sperimo.
Posrka smrad
Se iz našega hladilnika širi neprijeten vonj? V skledico vsujmo pecilni prašek in jo postavimo v hladilnik. Prašek bo nevtraliziral neprijeten vonj. Zamenjajmo ga vsakih osem tednov.
Odstrani čajne madeže
Madeži od pravega čaja so sila neprijetni za odstranjevanje. Zlahka se jih bomo znebili, če bomo na vlažno krpo nasuli za noževo konico praška in križema podrgnili po madežu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 31 Okt 2011 22:35 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj kuhinjskih trikov ...
Kako pravilno v trdo skuhamo jajca
Jajca skuhati pa res zna vsakdo, porečete. Res? Ste vedeli, da se kuhano jajce enakomerno vrti okoli svoje osi, surovo pa neenakomerno? In da se sveže surovo jajce v vodi potopi, gnilo pa priplava na vrh?
Jajca položimo v posodo s hladno vodo. Prelijemo jih z malce kisa, da jih bomo lažje olupili. Počasi jih zavremo, odstavimo in pustimo v vodi pokrite 20 minut. Jajca bodo ravno prav skuhana, pa še v hipu jih bomo olupili.
Da se riž ne bo prijel posode
Vsaka gospodinja je že kdaj prismodila riž na dno posode za kuhanje. Seznanimo se s preprostim trikom, da se to ne bo zgodilo nikoli več.
Na dno posode položimo krožnik z vdolbenim delom proti dnu. Zdaj v posodo vlijemo zadostno količino hladne vode. V vodo dodamo riž in ga kuhamo v zaprti posodi. Ko je riž skuhan, odvečno vodo precedimo skozi cedilo.
Da bo krompir res hrustljavo zapečen
Če hočemo speči hrustljavo zapečen krompir, moramo osušene krompirjeve slane rezine pred peko povaljati v ostri beli moki. Postopek gre takole:
Krompir olupimo in narežemo na rezine. Osušimo ga s papirnato brisačo. Posolimo ga in potresemo z ostro, belo moko. Naložimo ga v pooljan pekač in ga še enkrat po želji prelijemo z oljem.
Kako najhitreje pripravimo testo za rolado?
Potrebujemo:
4 jajca,
80 g sladkorja,
100 g bele mehke moke,
peki papir v velikosti pekača
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo trd sneg, trdemu snegu med nadaljnjim stepanjem počasi dodajamo sladkor in stepamo toliko časa, da postane sneg gosta kompaktna masa (snega ne smemo stepati toliko, da se nam lomi; takrat je sneg preveč stepen in ni več uporaben). Dodamo rumenjake in še 2 minuti stepamo, narahlo primešamo moko. Testo enakomerno debelo namažemo na s papirjem obložen pekač in pečemo pri 190° C (ventilacijska pečica) ali 210° C (klasična pečica). Biskvitno testo za rolado pečemo čim krajši čas, približno 8 minut, vzamemo ga iz pečice in ga obrnjenega (papir je na zgornji strani) ohladimo na pomokanem prtu. Testo lahko zvijemo šele čez nekaj ur.
Kako namažemo in okrasimo rolado?
Pečenemu testu odstranimo papir, testo obrnemo, ga navlažimo s sladkorno vodo in poljubnimi aromami ter namažemo s poljubno kremo. Rolado zvijemo. Povrhu jo prav tako obmažemo s kremo, kar najlažje storimo tako, da od papirja, na katerem smo pekli, odtrgamo trak, ki ga zapognemo tako, da je gladka stran navzven. Nato obvijemo debelino obmazane rolade in potegnemo po celotni dolžini. Na ta način dobimo enakomerno gladko površino rolade.
Zdaj roladi z ene strani primaknemo ustrezno velik kos papirja, ki ga potresemo z mletimi praženimi lešniki (ali pa s kokosovo moko, mletimi orehi, mletimi mandlji, mandljevimi lističi ...), in zavalimo rolado po lešnikih. Vrnemo jo na začetno mesto, papir in ostanek lešnikov pa odstranimo.
Kako najlažje zvrnemo kremo ali strnjenko iz modelčka
Modelčke tanko namažemo z oljem, nato jih obsujemo s sladkorjem v prahu, nazadnje vanje nalijemo kremo ali strjenko in jih ohladimo.
Avtor kuhinjskih trikov je Andrej Goljat, kuharski mojster!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Dec 2011 22:49 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj za nakupovalce dobrin
Gospodinjam in gospodinjcem zna biti tale zadeva v veliko pomoč pri nakupovanju. Tu lahko primerjamo cene določenih (enakih/istih) artikovv Sparu, Mercatorju, Tušu, Hoferju, Lidlu ...
Kliknimo na spodnji link, na prikazani spletni strani si na levi v stolpcu izberimo skupino artiklov in kliknimo nanjo , odpre se okno s čisto določenim tovrstnimii artikli, izberimo si enega s klikom , in že lahko primerjamo cene v različnih trgovskih centrih.
http://www.rtvslo.si/potrosnik/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LORBER prvošolček
Pridružen/-a: 05.11. 2011, 11:48 Prispevkov: 328 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Dec 2011 17:11 Naslov sporočila: |
|
|
Pametna zadeva! Pri nas sem itak jaz glavni nabavni, in takle ceglc za primerjavo cen zna bit zelo koristen. Sploh opažam, da je na Bučkinem forumu ful veliko koristnih zadev in raznih napotkov in nasvetov. Vsak dan pokukam gor pa kaj novga odkrijem. No oglašam se pa res bolj malo, a se bom probu poboljšat!
Ugoden preostanek dneva želim
LORBER _________________ GLAVNO JE ZDRAVJE,
VSE DRUGO ŠE PRIDE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Mar 2012 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
Nad umazanijo z eteričnimi olji
Eterično olje pomaranče odstranjuje žvečilne gumije, olje limone in smreke umije tla, limona pa čisti kopalnico.
Eterična olja ponujajo dvojno korist: odstranijo madeže in odišavijo prostor, obenem pa so povsem naravna in neškodljiva. Kje si lahko z njimi pomagate?
Za čiste glavnike in krtače, kopalnico in straniščno školjko
Da bi čim učinkoviteje očistili krtače in glavnike, zmešajte skodelico in pol vode ter pol skodelice destiliranega belega kisa. Mešanici dodajte 20 kapljic evkaliptovega, sivkinega ali čajevčevega eteričnega olja. Pripomočke za urejanje las za 20 sekund namočite v pripravljeni mešanici.
Eterična olja so zelo koncentrirana in nekatera od njih uničujejo bakterije in plesen. Mednje sodi eterično olje limone: vrata kabine za prhanje bodo ponovno zasijala, če jih boste dvakrat na mesec premazali z nekaj kapljicami eteričnega olja limone.
Esencialna olja nadišavijo in očistijo tudi straniščno školjko. V plastenki z razpršilom pomešajte dve skodelici vode in dve žlici eteričnega olja čajevca ter potresite. Poškropite, pustite pol ure in nato očistite s krtačko.
Za čiste šipe in brezmadežne obleke
Kapljico ali dve eteričnega olja limonovca, primešanega pol decilitru vode, lahko nanesete na mastne madeže na obleki. Pustite nekaj časa, zdrgnite s krpo in operite v pralnem stroju.
Eterično olje pomaranče odstranjuje strjen žvečilni gumi z različnih materialov, trdijo strokovnjaki. Večji trši del spraskajte z oblačila ali obloge, nato ga nakapajte z eteričnim oljem pomaranče in s krpo odstranite.
Esencialna olja olajšajo tudi čiščenje oken. Pomešajte pol decilitra vode z 10 kapljicami sivkinega olja, z mešanico poškropite okna in jih dobro zloščite s časopisnim papirjem. Mešanica čisti stekla, varuje pa tudi pred muhami, poudarjajo aromoterapevti.
Mešanica olj za kuhinjo
Za čiščenje kuhinjskih površin polovici litra destilirane vode primešajte dve kapljici rožmarinovega olja, štiri kapljice limonovega, tri kapljice evkaliptovega in štiri kapljice eteričnega olja sivke. Vse skupaj preljite v plastenko z razpršilnikom in dobro pretresite. Poškropite kuhinjske površine in jih očistite z mehko bombažno krpo. Mešanica je primerna tudi za čiščenje ploščic in pip v kopalnici.
Za čiščenje tal v posodo z vodo zlijte četrtino skodelice alkoholnega kisa in od pet do deset kapljic limoninega in smrekovega eteričnega olja. Mešanica bo s tal odstranila madeže in jih prijetno nadišavila.
Vir: http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/vrt-dom/nad-umazanijo-z-etericnimi-olji
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Mar 2012 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
BARVANJE PIRHOV
Kot pravi izročilo, je prvo velikonočno jajce rimskemu cesarju Tiberiju prinesla Marija Magdalena. Po Jezusovem vnebohodu se je Marija Magdalena odpravila v Rim. V tistih časih so vsi ljudje vladarju prinašali darila. Bogati so prinašali dragocenosti, reveži pa tisto, kar so lahko. Zato je Marija Magdalena, ki razen vere v Kristusa ni imela ničesar drugega, vladarju Tiberiju prinesla kokošje jajce in mu rekla:
"Kristus je vstal!".
Vladar ji je odgovoril, da nobeden ne more vstati od mrtvih in da je v to tako težko verjeti, kot v to, da lahko belo jajce postane rdeče. Še preden je Tiberij to izrekel do konca, je jajce pordelo.
Prvič je barvanje jajc za veliko noč omenjeno v pergamentnem rokopisu iz 10. stol., hranjenem v samostanski knjižnici sv. Anastazija v Grčiji. Veliko noč se v glavnem povezuje s pobarvanimi jajci.
Barvanje pirhov je za mnogo družin prijeten, sproščujoč dogodek, čeprov niso verne in ne hodijo v cerkev. To "dejavnost" pa seveda še najraje opravljajo kar otroci sami, seveda ob skrbnem in neopaznem vodenju staršev, ki pa vseeno dopuščajo, da otroci ob tem opravilu sproščajo veliko ustvarjalne domišljije.
Nekaj namigov, kako lahko pobarvamo velikonočna jajca:
- skuhamo jih recimo v teranu ali refošku, in dobila bodo čudovito barvo ... jajca se obložijo z vinskim kamnom in dobijo temno vijoličasto srebrnkast poprh (kristalčke), ki se na soncu lepo svetijo. Ni pa to neka divja temnordeča barva, kot bi človek sodil po teranovi naravni barvi. Po kuhanju jajca še kako uro pustimo ležati v vinu, da bo barva res izrazita in močna.
- kuhamo jih v vodi s čebulnimi olupki, najbolje od rdeče čebule ( za oranžno barvo pa seveda uporabimo lupine rjave čebule). Če želimo zelo temno barvo, jih pustimo v tej vodi ležati čez noč. Vzorčke naredimo tako, da preden damo jajca kuhat med olupke, prej nanje s sukancem (ali s staro najlonko) pritrdimo razne oblike ... liste peteršilja, kak cvet, lahko pa nanje napnemo nekaj elastik ali trakov v raznih smereh ... skratka ... tu lahko uporabimo svojo ustvarjalno domišljijo in domiselnost.
- V vodo damo jagode bezga in jo segrejemo do vretja. Kuhamo, da dobimo barvno kopel. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, precedimo. To tekočino vlijemo v steklen kozarec in vanj vstavimo predhodnokuhana jajca. Pustimo, da se jajca obarvajo do želenega odtenka. Jajca vzamemo iz kopeli, jih položimo na papirnato brisačo in pustimo, da se osušijo. Intenzivnost barve je odvisna od trajanja kopeli.
- če želimo imeti izrazito rumena jajca, jih barvamo s kurkumo ( nekaj žličk kurkume stresemo v vodo), le da jajca po koncu kuhanja v njej pustimo še nekaj ur, da se barva nanje res dobro prime.
Jajca kuhamo od 10 - 15 minut, dobro pa jih je prej položiti v toplo vodo in jih v njej pustiti kako uro ter jih šele nato preložiti v lonec z olupki ali vinom, da temperaturne razlike niso prevelike, sicer jajca rada popokajo. Ko so pobarvana in osušena, pa jih ne pozabimo natreti s kožico od slanine, da se bodo lepo svetila!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 17 Maj 2013 19:49; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 30 Mar 2012 13:04 Naslov sporočila: |
|
|
So varčne sijalke res izjemno nevarne za zdravje?
Varčne sijalke so okolju nevarne, zato jih je potrebno odlagati ločeno v temu namenjene zbiralnike, ki jih običajno najdemo v trgovinah. Poleg elektronike in plastičnega ohišja, ki se v naravi ne razgradi, vsebujejo tudi nevarne snovi, med drugim manjše količine človeku škodljivega živega srebra. Toda ali so res tako nevarne, kot lahko preberemo v elektronskem sporočilu, ki te dni kroži po Sloveniji, povzeli pa so ga celo nekateri mediji?
--------------
Iz verižnega pisma:
"Z VARČNIMI ŽARNICAMI RAVNAJTE SKRAJNO PREVIDNO! Vsi vemo, da so varčne zarnice poslovni nateg, ki je posameznikom pomagal zasluziti kup denarja. Žarnice veliko hitreje pregorijo kot je reklama, pregoreno žarnico je treba odnesti v zbirni center.
ŽARNICE SE NE SME RAZBITI! - ne namerno, niti po nesreči. V primeru, da se varčna zarnica vseeno razbije: - nemudoma zapustimo prostor in pokličemo gasilce!!! - v prostor lahko vstopimo brez maske samo po vsaj 3 urah prezračevanja, v tem prostoru ne smemo spati vsaj 2 dni"
-------------
Čeprav previdnost pri rokovanju z varčnimi sijalkami ni odveč, je strašenje z amputacijo, kot lahko tudi preberemo v omenjenem sporočilu, nepotrebno.
Kaj torej storiti, če se sijalka razbije? Najprej preprečimo, da bi v stik z ostanki sijalke prišli otroci ali domače živali. Nato s pomočjo rokavic (ali druge plastične vrečke) ostanke sijalke pazljivo pospravimo v plastično vrečko ter jo nepredušno zapremo. Pri tem pazimo, da se na ostankih sijalke ne vrežemo. Ko so ostanki zaščiteni v vrečki, odpremo okno in dobro (vsaj 15 minut) prezračimo prostor.
Pozor! Ostanki razbite sijalke sodijo med nevarne odpadke, zato jih ne odlagajte med gospodinjske odpadke!
Čeprav razbitje varčne sijalke ni tako nedolžno kot razbitje klasične žarnice, ob takšnem dogodku kljub temu ni treba klicati gasilcev ter ustvarjati panike. Za preprečevanje širjenja slednje pa koristi tudi, če verižnega pisma - v kolikor ga boste prejeli - ne razpošiljate naprej.
Vir: dne.enaa.com/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Sep 2012 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
Naredimo si svoj detergent za pomivalni stroj
Tale recept je za tiste, katerim posoda iz pomivalnega stroja smrdi po kemikalijah in jo moramo pred uporabo še enkrat sprati z vodo. Čudežna tabletka za pomivalni stroj je zelo koncentrirana, kar lahko poizkusimo tako, da damo prste v vodo med pralnim ciklom.
Če pogledamo vsebino tabletke, vidimo, da vsebuje kar nekaj kemičnih komponent. Za izdelavo "domačega" praška, ki bo sicer tudi alkalen, tako kot vsa pralna sredstva, pa bomo potrebovali le 3 komponente, in sicer :
4 enote soda bikarbona (Eurospin)
4 enote boraksa (Samson, Metaloprema, pri zlatarjih)
1 enota citronske kisline (Merkator, Spar, polkilske vreče)
1 enota navadna sol.
Za boljši učinek, oz. če nam rezultat čiščenja ni zadosten, lahko dodamo še eno žličko navadnega tekočega detergenta za pranje posode. Prav tako lahko sodo bikarbono nadomestimo z bolj alkalno navadno sodo (Natrijev karbonat, Na2CO3), ki naj bi se ga še vedno dalo dobit v čisti obliki med pralnimi sredstvi, najdemo ga v Kaliji po dobra 2 € / kilo.
Zmes (prašek) uporabljamo tako, da ga damo v prostor za tabletko, zadošča 1 do 3 jedilne žlice.
Vir: www.orgon.si
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Sep 2012 18:42 Naslov sporočila: |
|
|
Naredimo si svoje pralno sredstvo
Ne kupujmo predragih pralnih praškov! Pralno sredstvo lahko naredimo sami. Perilo se bo lepo opralo, prijetno dišalo, bo mehko in ne bo potrebovalo dodatnega izplakovanja. Koža nas ne bo več srbela ... in kar je najpomembnejše - sredstvo bo poceni in ne bo onesnaževalo okolja (3 l detergenta bo stalo približno 1 €)
Potrebujemo:
- 1 Marseillsko milo - 500 g (kupimo ga n.pr. v DM ali v Eurospinu, stane 0,79 €) ali kako drugo naravno rastlinsko milo (nasekljamo ga ali nastrgamo na strgalu).
- 3 l vroče vode ( v kateri raztopimo milo)
- 1 ali več žlic sode bikarbone (Eurospin - 500 g stane 0,49 €), ki jo vmešamo v milno raztopino
- 20 do 30 kapljic poljubnega eteričnega olja (dodamo, ko se milna raztopina ohladi)
Mešanico še toplo (preden se začne strjevati) vlijemo v večjo plastenko, v kateri naj ostane še nekaj prostora (idealno je vsaj še za 1 liter prostora, da bomo sredstvo lahko premešavali). Posoda naj bo nujno plastična, saj se zaradi še nepojasnjenega razloga (verjetno kakšne bizarne reakcije) to pralno sredstvo strdi v kamen, če ga damo v stekleno ali kakšno drugo posodo.
Plastenko nato postavimo na hladno, da se začne tekočina ohlajati, vsake toliko pa jo malo pretresemo oz. premešamo (zato pride prav prostor v posodi), da se ne strdi preveč. (Če se to slučajno zgodi, se čisto lepo utekočini, če jo premešamo s kuhalnico).
Ko se ta tekoči detergent povsem ohladi, dodamo še 20-30 kapljic poljubnega eteričnega olja, in seveda še enkrat premešamo.
Doziranje: od pol do 1 skodelice ... ali več (skodelica=2,5 dl), odvisno od umazanosti perila.
Če želimo še mehkejše (in bolj razkuženo) perilo, vlijemo v prostorček za mehčalec še 0,5 - 1 dl belega kisa. Perilo se odlično opere in prijetno diši, vonja po kisu pa ne zaznamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 17 Maj 2013 19:39; skupaj popravljeno 4 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|