Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




ZDRAVILNE RASTLINE
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Rastlinski svet
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Nov 2011 15:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



ČAJ - najstarejše lepotilno sredstvo


Ne samo, da čaj prijazno poskrbi za naše zdravje takrat, ko nas nebogljene pod odejo kuha vročina, ampak je tudi učinkovito lepotilno sredstvo. Ob zunanji ali notranji uporabi bo poskrbel, da bo naša naravna lepota še bolj zažarela.

Žajbljev čaj:
Nepogrešljiv pri vnetju žrela, vendar ne za uživanje, zgolj za grgranje. Z izpiranjem pa si bosmo pomagali pri raznih ustnih razjedah ali vnetju dlesni. Za vse, ki želite osvajamo z nasmehom, bolj belim kot sneg: z listi žajblja si lahko povrnemo belino!
Z listi drgnimo zobe, lahko pa jih uporabimo tudi kot sestavino za izdelavo ustne vodice. Pri negi zna biti mastna ali mešana koža biti pravi izziv, s poparkom žajblja dobimo čistilni losjon, ki je še posebej primeren za tako kožo.

Zeleni čaj:
Se sploh najde kdo, ki še ni slišal za vsestranskost tega čaja? Poleg tega, da nas bo napolnil z energijo, deluje antioksidantno, kar posledično pomeni lepšo polt, izboljšuje koncentracijo in uravnava prebavo. Če ga želimo uživati, si zapomnimo, da ga nikakor ni priporočljivo spiti več kot tri skodelice dnevno. Za zunanjo uporabo nam bo odlično služil v obliki tonika, primeren pa je za vse tipe kože.

Kamilični čaj:
Blondinkam bo poparek kamilic pomagal do zlatega leska las. Koristen je tudi za kožo: blag poparek pustimo stati največ deset minut in si pripravimo kopel za obraz. Sicer pa čaj te vsestranske rastline pomirja in blaži tudi razne krče.

Črni čaj:
Če smo že obupali nad svojimi nemogočimi podočnjaki, za katere morda mislimo, da so opazni celo iz letala, se lahko pomirimo, da verjetno ni tako hudo, kot se nam zdi. Ko si bomo privoščili ob zajtrku črni čaj, nikar ne zavrzimo vrečk. Ko se te ohladijo, jih položimo na podočnjake, odpravili jih bomo, prav tako tudi zabuhlost.

Bezgov čaj:
Če ga uporabljamo za zdravljenje, je več kot dobrodošel pri senenem nahodu, zbijanju vročine, gripi, kašlju, astmi ... ter celo pri revmatičnih boleznih. Poskrbel bo, da se bomo pričeli potiti, na ta način pa bomo izločili bolezenske snovi iz telesa. Če je naša koža zelo suha, si ga lahko večkrat privoščimo, saj vzpodbuja delovanje lojnic.

Vir: lifestyle.enaa.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2011 17:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



ARGANIA SPINOSA

Arganovo olje ohranja kožo elastično in voljno


Ali se želite rešiti gub, strij in nepravilnosti na koži? Si želite obnoviti kožo brez dragih lifting tretmajev? Potem odkrijte izredne lastnosti arganovega olja …

Zadnje čase se vedno več piše o arganovem olju, ki je bogato z oleinskimi in linolnimi kislinami, prav tako pa vsebuje tudi karoten, vitamin E in različne sterole, zaradi česar je odlično za nego kože. Imenovali naj bi ga tudi zlato Maroka, ker kožo poživi in ji povrne “življenje”.

Arganovo drevo raste samo v jugozahodnem delu Maroka. To sveto, divje drevo, visoko sedem do deset metrov, je zaradi svojih dobrih lastnosti pravi maroški čudež. Ne boji se suše in visokih temperatur do 50°C. Njegova življenjska doba je od 150-200 let. Če odmre, po sedmih letih lahko ponovno oživi. Zaradi svojega sistema močnih korenin učinkovito preprečuje erozije, vzdržuje rodovitnost tal in upočasnjuje širitev puščave.

Iz njegovih sadežev se s hladnim stiskanjem pridobiva arganovo olje – “pravo tekoče zlato” s tisoč in enim zdravilnim učinkom. Ker zaradi dobrega vpijanja Arganovo olje takoj učinkuje in ne pušča mastnih sledi, postaja vse bolj priljubljena sestavina kozmetičnih izdelkov.

Izdelki iz Arganovega olja pomagajo pri številnih težavah s kožo, kot so pretirano suha koža, akne, luskavica in ekcem. Kremen in serumi spodbujajo naravno obnavljanje kože, gladijo gube, pomagajo odpravljati celulit in upočasnjujejo staranje.

Vir: lifestyle.enaa.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Dec 2011 20:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Zdravilna moč šipka


Šipek začne zoreti septembra, oktobra in novembra pa je idealni čas za nabiranje njegovih plodov. Plodovi šipka so bogati z vitaminom C, jabolčno in citronsko kislino.

Nabrane plodove lahko posušimo in jih nato zmeljemo ter iz pripravljene snovi v prihajajočih zimskih mesecih pripravimo okusen čaj, ki bo poskrbel za naše zdravje in dobro počutje.

Šipek zaradi njegove zakladnice vitamina C uporabljamo za:

* čiščenje in izboljšanje krvi ter povečanje odpornosti organizma - zato je zelo priporočljiv pri prehladu,
* odvajanje iz telesa nakopičenih soli sečne kisline - zato ga pijemo pri protinskih ali revmatičnih bolezni,
* preprečevanje ledvičnih kamnov in peska,
* preprečevanje slabokrvnosti pri nosečnicah in doječih materam, saj jim šipek zviša količino vitamina C v mleku.

Kako uživati šipek?

Za presen šipkov čaj potrebujemo:

* 1l mlačne vode
* 5 žlic zdrobljenega šipka

S toplo vodo zalijemo zdrobljen šipek in pustimo stati 1 uro. Odcedimo in po malem pijemo čez dan. Vsako jutro naredimo novega. V vodo lahko dodamo 1/4 žličke (naravne) soli ali 2 žlici domačega medu.

Šipkov čaj

1 jedilno žlico zmletih šipkovih plodov damo v 2 dl mrzle vode in pustimo vreti 10 minut. Vitamin C je v čaju obstojen nekaj ur, ne sme pa priti v stik s kovino.

Popijemo 3 skodelice dnevno pri kroničnih boleznih mehurja in ledvic, kamnih ter revmatičnih boleznih. Enak učinek imata prašek in šipkov liker.

Šipkov prašek

Šipkova semena – oreške – ki smo jim odstranili dlačice in jih prehodno posušili, zmeljemo v fin prah, ki ga lahko uporabljamo namesto šipkovega čaja kadar smo na poti ali v službi. Dvakrat na dan popijemo za noževo konico praška s čašo vode.

Ustvarimo si svojo lekarno kar doma in preprečimo gripi ter prehladu, da nas v hladnejših dneh poležeta v posteljo.

Vir: lifestyle.enaa.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2011 10:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Resnica o zdravljenju raka s konopljinem oljem

Zelo koristen in poučen video, dolg skoraj 1 uro


http://www.youtube.com/watch?v=Ei4xyla8tsM

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2011 23:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



K A V A


Vsako jutro nas prebudi in pravega klepeta si brez nje ne predstavljamo. A kava ni zgolj dišeči krepčilni napitek! Njena uporabnost se pri polni skodelici ne konča! Kavo lahko uporabimo še na veliko drugačnih načinov.

- kot gnojilo
( Kavna usedlina je najpogostejši krivec za zamašene odtoke v gospodinjstvu! Ne zlivajmo je torej vanje, raje jo uporabimo za gnojilo! Preden v zemljo posejemo rastline, njihova semena zmešajmo s kavno usedlino. Rastline bodo tako bolje uspevale, sestavine kave pa bodo uničile vse škodljive snovi v zemlji!)

- proti mravljam
(Mravlje ne marajo kave. Če bomo kavno usedlino zlili na mesto, kjer domujejo na našem vrtu, jih bomo tako pregnali. V pomoč pa nam je lahko tudi v kuhinji: na mesta, kje smo v stanovanju opazili mravlje, potresimo nekaj zrn kave!)

- proti neprijetnemu vonju v hladilniku
(Če se želimo znebiti neprijetnih vonjav v hladilniku, vanj postavimo skodelico kavnih zrn. Po nekaj dneh bo neprijetni vonj izginil.)

- za sveža oblačila
(Oblačila bodo zadržala svežino, če bomo v omaro postavili nekaj zrn pražene kave.)


Turška ali z mlekom?

Vseeno, le da ima kofein. Kava je namreč osvojila simpatije nutricionistov in številnih ljudi iz zdravstvenih krogov. Poudarjajo, da je poživljajoč napitek, seveda v zmernih količinah, dober za nas. Ob tem nam nanizajo pet dokazov, s katerimi utemeljujejo svoje prepričanje.

* Pri ženskah preprečuje depresijo
( Ena novejših raziskav, ki so jo izvedli na univerzi Harvard, je dokazala, da je pri ženskah, ki redno pijejo kavo, možnost za pojav depresije kar 20 odstotkov manjša kot pri tistih, ki po črnem napitku ne posegajo.)

* Pri moških zmanjšuje verjetnost raka na prostati
( Na podlagi rezultatov še ene raziskave s Harvarda znanstveniki zatrjujejo, da se pri moških, ki dnevno zaužijejo vsaj pet skodelic kave, zmanjša verjetnost nastanka raka na prostati kar za 60 odstotkov, hkrati pa je pri njih za 20 odstotkov manjša verjetnost, da bodo zboleli za katero koli obliko raka na tej žlezi. Pri tem sicer ne povedo, kolikšna je možnost infarkta ob rednem uživanju tolikšne količine tega poživila - mogoče pa se bodo s tem ukvarjali v naslednji raziskavi ...)

* Ščiti pred različnimi oblikami raka glave in vratu
( Raziskava, izvedena na univerzi Utah, dokazuje, da je pri osebah, ki na dan zaužijejo štiri skodelice kave, 39 odstotkov manjša verjetnost razvoja raka ustne votline in grla v primerjavi s tistimi, ki kave ne pijejo. Redno uživanje kave povezujejo tudi z manjšo možnostjo pojava raka na črevesju, raka jeter in ciroze.)

* Lahko varuje pred Alzheimerjevo boleznijo
( Kar nekaj raziskav je proučevalo učinek kofeina na možgane. Poskusi na miših so dokazali, da občutno zmanjšuje kopičenje strupenih proteinov, povezanih z alzheimerjevo boleznijo, ki počasi uničujejo možganske celice. Pri miškah, ki so že pokazale simptome te bolezni, je kofein upočasnil propadanje in pospešil obnavljanje možganskih celic, so povedali znanstveniki s centra za raziskovanje te bolezni na Floridi.)

* Ščiti pred diabetesom
( Številne raziskave dokazujejo, da kava ščiti pred nastankom diabetesa tipa 2! Pri ljudeh, ki popijejo tri do štiri skodelice kave vsak dan, je možnost za nastanek diabetesa tipa 2 kar za 25 odstotkov manjša v primerjavi s tistimi, ki si privoščijo manj kot dve skodelici dnevno.)

Vir: elektronska pošta

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Jan 2012 00:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




PETERŠILJ

Kaj vsebuje in kje pomaga


Vsebuje velike količine mineralov, predvsem železo, mangan, kalcij in baker. Iz tega razloga je redno uživanje peteršiljevega soka (o katerem več v nadaljevanju) izjemno učinkovito pri odpravljanju anemije. Kalcija vsebuje kar dvakrat več kot primerljiva količina kravjega mleka! Tudi pri vitaminih ni od muh, za zelenjavo vsebuje nenavadno veliko vitamina C (približno 160mg v 100g), beta karotena pa ima celo več kot korenček.

Ker je zelen, je očitno, da vsebuje tudi klorofil, za tega pa vemo, da je med najpomembnejšimi snovmi, ki jih lahko vase vnesemo s hrano.

Peteršilj je odličen vsesplošni čistilec. Brez težav počisti po črevesju in vzpodbudi izločanje prebavnih sokov, ti pa prebavo; čisti kri in pomaga pri slabokrvnosti; odpravlja toksične snovi iz tkiv; čisti sečne poti; spodbuja izločanje vode in sečne kisline. Zaradi slednjega je priporočljiv pri lajšanju revme in artritisa.

Nadalje spodbuja delovanje živčevja in bistri um. Deluje izrazito spodbujajoče, kar je posledica eteričnih olj, ki jih vsebuje. Po drugi strani so ista eterična olja v prevelikih količinah odgovorna tudi za njegove dražeče učinke, ki jih ima, če bi ga pojedli preveč (kar pa je v praksi težko izvedljivo). V ljudski medicini so bili pripravki iz peteršilja uporabljani za vzbujanje splava, ker v večjih odmerkih povzroči močne krče maternice. Tako kot pri ostalih zeliščih in rastlinah, ki vsebujejo eterična olja, naj bodo tudi s peteršiljem previdne nosečnice.

Poleg omenjenega za peteršilj velja še, da blaži krče gladkih mišic, ureja menstrualne težave, pomaga pri izkašljevanju, deluje protimikrobno, blaži notranja vnetja, pomaga pri odpravljanju težav z ledvicami in ostalimi sečili, odpravlja vetrove in slabo prebavo, če ga žvečimo, odpravlja slab zadah in ima pozitivne učinke na kožo.
Uporaba

Uporabljamo lahko praktično vse njegove dele, pri tem upoštevamo tudi vrsto peteršilja, ki ga imamo na voljo. Korenasti peteršilj se odlikuje po debelem korenu, ki ga s pridom uporabljamo v juhah, omakah ali naribanega v solati. Koren vsebuje nekoliko večje količine eteričnih olj kot listi, zato je tudi bolj ostrega okusa in v kulinariki ne tako pribljubljen kot peteršiljevi listi. Ga pa zato bolj cenijo zeliščarji, katerih zeliščni recepti večkrat vsebujejo koren kot liste.

Listnate vrste so (kot že ime pove) bolj primerne za trganje listov, te pa lahko uporabimo sveže ali posušene. V obeh primerih se odlično podajo v najrazličnejše namaze, solate, juhe, omake, k rižu, testeninam, v sendviče …



Vir: Svet je lep, 17. 05. 2011

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Feb 2012 12:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




INGVER


Ingver štejejo med najmočnejše rastlinske antioksidante. Znanstvene raziskave posameznih sestavin ingverja so pokazale, da v resnici pomaga pri slabi prebavi, zgagi, bruhanju in preprečevanju morske bolezni (oziroma nasploh slabosti med potovanjem). Poleg tega ingver stimulira krvni obtok, sprošča periferno ožilje, krepi izločanje sline, pomaga pri vnetju grla, lajša izkašljevanje in ima antiseptične lastnosti.

Sestavine in učinki

Ingver (lat. Zingiber officinale) vsebuje veliko aktivnih sestavin, značilen vonj in okus mu dajejo predvsem shogaoli in gingeroli (spoji eteričnih olj in smol). Raziskave na Univerzi v Sydneyju so pokazale, da so gingeroli po sestavi in učinku precej podobni capsaicinu, ki je dobro znan kot naravno sredstvo proti bolečinam in vnetjem. Vodja študije prof. Basil Roufogalis meni, da so gingeroli celo prijaznejši za bolnika, saj so manj pekoči, poleg tega pa ne odpravljajo le bolečin, temveč tudi vnetja, ki jih spremljajo; ingver enači z aspirinom in ibuprofenom po učinkovitosti pri zdravljenju vnetij, dodatna prednost ingverja pa je v tem, da v nasprotju z aspirinom pomirja črevesje.

Po prispevku v angleškem zdravstvenem časniku Lancet iz leta 1982 ingver v prahu zelo učinkovito pomaga pri morski bolezni. Preizkus na 36 študentih, nagnjenih k slabosti na potovanju, je pokazal, da 940 mg ingverja v prahu učinkoviteje blaži slabost kot 100 mg farmacevtskega zdravila (dimenhydrinata).
Možnost, da bi si z ingverjem škodovali, je zelo majhna. V pretiranih količinah utegne vplivati na osrednje živčevje ter povzročiti depresijo in aritmijo. Če imate žolčne kamne, če ste noseči ali dojite, se o uživanju večjih količin ingverja vendarle posvetujete z zdravnikom. Raziskave so potrdile, da so nosečnice, ki so jih pestile težave z bruhanjem in slabostjo, opazile veliko izboljšanje po uživanju 1 g svežega ingverja na dan, toda zdravniki odsvetujejo uporabo suhega ingverja za odpravljanje slabosti med nosečnostjo; sveži ingver je po merilih Ameriškega združenja za zeliščne izdelke (AHPA) v varnostnem razredu 1, suhi pa le v 2b.

Na Kitajskem in v Indiji je ingver po nekaterih podatkih znan že 5000 let. Raste na vlažni plodni tropski prsti. Tradicionalno so ga uporabljali za krepitev teka, čiščenje telesa s potenjem, blaženje slabosti, kot sredstvo proti vetrovom, za odpravljanje simptomov prehlada in kot krepčilo. Kitajski mornarji so žvečili koščke svežega ingverja za premagovanje morske bolezni, ženske pa so z ingverjevim čajem lajšale menstrualne tegobe. Grki so po obilnem obroku zavili kos ingverja v kruh in ga pojedli, da bi s tem pomagali prebavi. V Angliji so ga dodajali k pivu za blaženje driske, slabosti in bruhanja.

POVZETEK:

Ingver pomaga pri:
- slabi prebavi,
- zgagi,
- bruhanju,
- slabosti med potovanjem.

Poleg tega ingver:

- stimulira krvni obtok,
- sprošča periferno ožilje,
- krepi izločanje sline,
- pomaga pri vnetju grla,
- lajša izkašljevanje in
- ima antiseptične lastnosti.


Povzeto po: http://www.viva.si/
avtor članka: Nikola Petrovič

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Feb 2012 12:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Čudežni čili


Strokovnjaki pravijo, da ima čili toliko zdravilnih učinkov, da bi ga morali na svoj jedilnik vključiti prav vsi. Preberite, zakaj, in bodite veseli, če ga lahko vzgojite na svojem balkonu ali vrtu.
Nekateri ga zaradi njegovega pekočega okusa in značilne arome, ki jo že v zelo majhnih količinah dodajo jedem, enostavno obožujejo, drugi pa ga iz istega razloga ne prenesejo ...
Izbira receptov s čilijem je ogromna - pobrskajte po spletu ... in hitro boste ugotovili, kako enostavno je to pekoče zdravilce. A prav ta hudičevo pekoča snov, imenovana kapsaicin, je "kriva" za to, da čili pomaga pri celi vrsti bolezni in obolenj. Na primer:

- proti migreni, glavobolu in bolečinam v sinusih

Študije so pokazale, da je čili pravo domače zdravilo proti glavobolu. Kapsaicin, kemična snov, ki jo naravno vsebuje čili (tvori med 0,5 in 1,5 % sestave plodu) in povzroča, da je plod pekoč, namreč iz čutnih nevronov črpa tako imenovano substanco P, nevropeptid, ki deluje kot prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem.
Povedano preprosto: kapsaicin nevronu prepreči pošiljanje signala za bolečino.
Zatorej - uživajmo čili za življenje brez tablet!

- preprečevanje sinusitisa in zamašenega nosu

Spet je na delu kapsaicin. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu, antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim sinusnim vnetjem.

- zaviranje raka prostate

Že tretjič kapsaicin. Ne le da vam opeče jezik, ta žgoča snov tudi dobesedno požene rakave celice v samomor, so pokazale študije o zdravljenju raka na prostati. Raziskave na miših so pokazale, da kapsaicin povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic, velikost tumorjev, izpostavljenih kapsaicinu, pa je dosegla le petino tistih brez kapsaicina.
Raziskovalci še pravijo, da ima kapsaicin velik vpliv na zaviranje množitve kulture celic človeškega raka na prostati.

- zniževanje visokega krvnega pritiska

Redno uživanje čilija bo naše telo oborožilo z vitaminoma A in C ter z bioflavinoidi. Ti pomagajo krepiti žilne stene, ki tako postajajo debelejše in bolj prilagodljive na spremembe krvnega pritiska.
Ob uživanju čilija se potimo, kar povzroča izgubo tekočine in začasno zmanjšanje volumna krvi.

- blaženje vnetij

Ker zavira tvorbo substance P, ki je povezana tudi s širjenjem vnetij, kapsaicin deluje protivnetno. Znanstveniki upajo, da ga bodo nekega dne lahko uporabljali kot zdravilo proti artritisu, luskavici in diabetski nevropatiji.

- olajšanje pri črevesnih boleznih

Študija ameriške univerze Duke (North Carolina) je pokazala, da kapsaicin igra pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih vnetij. Hkrati ubija bakterijo H. Pylori, kar preprečuje nastanek čira na želodcu.

- pomoč pri hujšanju

Kdo bi si mislil, da lahko s pomočjo pekočih papričic hujšamo!?
Kapsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da "kuri" maščobe.

- zaščita za srce

Kapsaicin pomaga ščititi srce, saj zmanjšuje holesterol, trigliceride zgoščevanje krvi. Izsledki raziskav kaažejo, da bi lahko pomagal tudi pri razkroju fibrina, ki povzroča krvne strdke.
Kulture, v katerih je čili vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.

- zaloga vitamina C

Povprečen svež čili vsebuje precej več vitamina C kot pomaranča, zato kar po njem!

- pogreje nam mrzle noge

Se v hladnejših mesecih kar naprej borite z mrzlimi nogami? Stresite v svoje čevlje nekaj kajenskega popra (ki, če niste vedeli, pravzaprav ni poper, ampak zmlet kajenski čili) in, kot čarovnija, vaše noge bodo prijetno tople!

Torej ... malce čilija, veliko zdravja!

Vir: elektronska pošta

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Feb 2012 12:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Grozdje - najboljše jesensko sadje za naše zdravje


Grozdje je vsestransko sadje, ki ga uporabljajo tako kozmetični strokovnjaki, kot tudi strokovnjaki na področju medicine. Je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. Grozdje vsebuje, poleg vitamina B in C, tudi veliko kalcija, kalija, fosforja in magnezija ter antioksidantov, ki vežejo nase nevarne proste radikale. Grozdje upočasnjuje staranje kože in zaradi antioksidantov prav tako zmanjšuje možnost rakavih obolenj.

Pomaga nam odpraviti črevesne težave in težave s sečili, pripomore k močnim zobem, blagodejno vpliva na srce in ožilje, krepi kosti in sklepe ter je hrana za naše možgane. Največ koristnih snovi je ravno v peškah in lupinah, ki jo marsikdo izpljune. Posebno v neškropljenih sortah je največ hranljivih snovi ravno v olupku.

Torej, če želimo ohraniti svoje zdravje le z enim sadjem, to lahko storimo z grozdjem. Lahko bi mu rekli tudi vsestransko sadno zdravilo. Poskusimo ga redno uživati in ugotovili bomo njegove pozitivne učinke.

Vir: lifestyle.enaa.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Feb 2012 12:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




FIGE - SUPER SADJE


Fige mnogi imenujejo tudi super sadje, saj vsebujejo neverjetno veliko kalcija, ki je pomemben za kosti, so pa tudi pomemben vir železa. Zato jih še posebej priporočajo kot vmesni obrok med nosečnostjo.

Fige vsebujejo vsaj 17 različnih aminokislin, od preostalega sadja se razlikujejo predvsem po precej večji količini kalcija, železa in kalija ter so skoraj brez natrija in maščob.

Poleg vitaminov vsebujejo posebne encime in vlaknine, ki uravnavajo prebavo, delujejo pomirjevalno in izboljšajo razpoloženje, zato jih nekateri imenujejo tudi 'sadje za srečo', uporabljajo pa se tudi kot obkladki pri vnetjih in oteklinah.

Ker vsebujejo veliko fruktoze, nas v hipu napolnijo z energijo, zaradi česar so odličen prigrizek v trenutkih utrujenosti. Z njimi pa blažimo tudi menstrualne bolečine.

Vir: lifestyle.enaa.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 23 Feb 2012 13:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Razkužila, ki jih najdemo na vrtu


Številne zdravilne rastline vsebujejo snovi z antiseptičnim oz razkužilnim učinkom. V ta namen že stoletja uporabljamo prave kamilice, izrazit protimikrobni in tudi protiglivični učinek imata tudi [size=14]materina dušica in vrtni timijan[/size]. Tudi pri nas pa narašča uporaba pripravkov z eteričnim oljem čajevca, avstralske zdravilne rastline, ki sicer pri nas ne uspeva.

Prava kamilica

Pripravki iz cvetov prave kamilice (Matricaria chamomilla) so v obliki poparka primerni za obkladke ali kopeli vnete kože, manjših prask in ranic, za izpiranje ustne votline in grgranje. Učinek kreme z izvlečkom kamilice je primerljiv z učinkom kreme z dekspantenolom, ki se ponavadi uporablja za pospeševanje celjenja ran.

Družina nebinovke (Asteraceae), v katero je uvrščena prava kamilica, je sicer znana po tem, da nekatere rastlinske vrste vsebujejo zelo alergene spojine, imenovane seskviterpenski laktoni. Cvetovi prave kamilice sicer ne vsebujejo alergena antekotulida, ki je glavni krivec za pojav preobčutljivosti. Previdni pri uporabi morajo biti predvsem tisti, ki so preobčutljivi na druge vrste rastlin iz družine nebinovk, ker se pogosto pojavi navzkrižna preobčutljivost. Zanimivo je, da so pri ljudeh, ki so bili preobčutljivi na pripravke iz navadnega pelina (Artemisia vulgaris), ugotovili tudi navzkriž­no preobčutljivost na pravo kamilico.

Koncentracija poparka za grgranje in izpiranje ustne votline ali za obkladke je običajno med 3 in 10 odstotki (3 do 10 g cvetov prave kamilice, na 100 ml vode), za kopeli pa je navadno potrebna močnejša - med 50 in 100 g droge, ki jo prelijemo z litrom vrele vode in potem še primerno razredčimo za kopel. Iz cvetov prave kamilice lahko pripravimo tudi tinkturo, tako da 5 g cvetov namakamo v 100 ml razredčenega alkohola (navadno je to 70-odstotni etanol, ki ga kupimo v lekarni, ali pa uporabimo krepko žganje, če ga imamo).

Materina dušica in vrtni timijan

Med rastlinami, ki imajo izrazit antiseptični učinek, sta še zel materine dušice (Thymus serpyllum) in zel vrtnega timijana (Thymus vulgaris). Obe sta znani in priljubljeni zdravilni rastlini, pogosto se znajdeta tudi v kuhinji kot dišavnici. Obe vsebujeta eterično olje značilnega vonja in okusa, v katerem so glavne sestavine fenolne spojine, med njimi je največ timola in karvakrola. Pripravki iz njiju so namenjeni lajšanju težav pri vnetju žrela in kašlju, lahko pa tudi pri vnet­jih v ustni votlini, vnetjih dlesni in blaženju slabega zadaha iz ust.

Izvlečki materine dušice oz vrtnega timijana zavirajo razmnoževanje in rast znane bakterije Helicobacter pylori, odpornih sevov povzročitelja tuberkuloze ter tudi povzročiteljev vnetja žrela in dihalnih poti. Poleg tega ima eterično olje močan protibakterijski in tudi protiglivični učinek.

Iz zeli materine dušice ali vrtnega timijana si lahko pripravimo poparek oziroma zdravilni čaj. V lekarnah so na voljo sirupi, ki vsebujejo vodno-etanolni izvleček zeli timijana in so namenjeni predvsem pomoči pri izkašljevanju in lajšanju vnetja žrela. Pripravke iz zeli obeh rastlin lahko pripravimo na različne načine, najbolj običajen je zdravilni čaj v obliki poparka, ki ga pripravimo iz 1–2 g suhe zeli večkrat na dan, odmerek za otroke je za pol manjši. Za domačo rabo, predvsem za izpiranje ustne votline, masažo dlesni in grgranje, je primerna tudi tinktura timijana, za katero namočimo 10 g zeli v 100 ml razredčenega etanola (70-odstotnega) ali močnega žganja.

Vir: lifestyle.enaa.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Mar 2012 19:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



REGRAT IN RAK

Na spodnji povezavi si preberite koristen članek o regratu, s katerim lahko zdravimo najrazličnejše bolezni, celo raka Very Happy


http://www.holist.eu/regrat.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Mar 2012 09:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



KAJENSKI POPER

Zdravilni učinki

Kajenski poper sodi med najpomembnejše začimbe in zaradi svojih lastnosti sodi v vsako kuhinjo. Slovi kot naravnost čudežna začimba, ki jo v tradicionalni in alternativni medicini uporabljajo za zdravljenje mnogih bolezni. Uravnava prebavo, saj spodbuja izločanje prebavnih sokov, uravnava krvni obtok in spodbuja celjenje ran, ustavlja notranje krvavitve in odpravlja rane na želodcu. Snov kapsaicin blaži bolečine, pomaga pri zobobolu in parodontozi, kronični utrujenosti, kašlju in prehladu, menstrualnih težavah, krvnih strdkih, artritisu in drugih revmatičnih težavah, poleg tega tudi uničuje rakave celice. Vsebuje veliko vitamina A, B6, E in C, riboflavin, kalij in mangan.

Nakup
Kajenski poper pridobivajo iz pekoče kajenske paprike, ki jo zmeljejo v prah. Rdečkasto rumenega bomo našli na policah z začimbami. Ponekod prodajajo tudi cele posušene paprije, na voljo pa so tudi sveže.

Shranjevanje
Kot vse začimbe tudi kajenski poper hranimo v suhem prostoru, in sicer mora biti dobro zaprt v steklenički ter zaščiten pred neposredno svetlobo. Sveže paprike lahko zamrznemo.

Priprava
Kajenski poper, bodisi v prahu bodisi na drobne koščke sesekljane paprike dodajmo jedem, če želimo ustvariti pekoč okus mehiških in azijskih jedi, primeren pa je tudi za druge jedi. Nepogrešljiv je v ribjih in mesnih jedeh, juhah, pekočih omakah, v solatah in jedeh z jajci. Naprodaj je tudi omaka, pripravljena iz kisa in kajenskih paprik, ki jo zmerno dodajamo vsem mogočim jedem.

Zanimivost
Kajenski poper je v Evropo prinesel Krištof Kolumb, že pred tem pa so ga srednje- in južnoameriška ljudstva uporabljala v medicinske namene.

Opozorilo
Po sekljanju paprik ali dotikanju kajenskega poprav v prahu s prsti ne segajmo v oči ali ustno votlino, saj nas bo zelo peklo. Roke si temeljito operimo pod tekočo vodo. Kajenskega popra naj ne uživajo otroci, mlajši od dveh let, nosečnice pa naj se o njegovem uživanju posvetujejo z zdravnikom.

Vir: Revija VIVA ... št. 218

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 16 Mar 2012 10:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Z rdečo čebulo nad holesterol


Čeprav najpogosteje izberemo belo čebulo, pa naslednjič premislite, ali si ne bi raje privoščili rdeče. Kitajski znanstveniki so namreč ugotovili, da rdeča čebula znižuje vrednosti slabega holesterola (LDL) v krvi, ki povzroča bolezni srca in ožilja.
Ne znižuje pa le holesterola, ampak je dobro poznana tudi po številnih drugih zdravilnih učinkih. Zmanjšuje namreč raven sladkorja v krvi, zato zmanjšuje možnosti za sladkorno bolezen. Ker vsebuje močan antioksidant kvercetin, ki je eden najmočnejših protirakavih snovi, preprečuje rast tumorskih celic, flavonoidi v njej pa zmanjšujejo tveganje za obolenja srca in ožilja. Kot je pokazala neka britanska raziskava, lahko že od 100 do 200 gramov rdeče čebule na dan izjemno zmanjša možnosti za srčno in možgansko kap. Pomembna je tudi za zdravje naših kosti, saj preprečuje osteoporozo.

Sicer pa izboljšuje tudi prebavo in preprečuje napenjanje, znižuje temperaturo, saj poveča znojenje, z njo pa si lahko pomagate tudi pri opeklinah, pikih čebel, urezninah, žuljih in turih. Če imate močne glavobole, bo pomagalo, če inhalirate naribano čebulo.

Čebula ima tako številne zdravilne učinke, zato je nikar ne izključujte iz svojega jedilnika. Vse njene pozitivne učinke pa boste izkoristili še bolje, če si jo boste privoščili tudi surovo.

Torej - če že izbirate med belo ali rdečo čebulo, se odločite za slednjo, saj vsebuje več antioksidantov.

Vir: http://vizita.si/clanek/holesterol/z-rdeco-cebulo-nad-holesterol.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2012 08:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Čemaž namesto penicilina

Dejstvo, da ima ena desettisočinka grama čemaža enak učinek kot kar 25 enot penicilina, medtem ko je čemaž seveda veliko bolj zdrav, nam pove skorajda vse. Seveda pa je ravno zaradi tega priporočljiva zmernost, saj lahko razdraži prebavila, vpliva pa tudi na presnovo. Dnevni vnos, ki zadostuje, je le 1 gram. Sodobne raziskave so pokazale, da čemaž vsebuje več magnezija, železa in žveplovih spojin kot običajni česen. Poleg tega čemaž ne povzroča neprijetnega zadaha, čeprav vsebuje alicin, ki mu daje tipičen vonj po česnu in je obenem znan tudi po tem, da deluje kot naravni antibiotik in ubija glivice. Alicin nam pomaga tudi očistiti kožo, ki jo mučijo akne, ekcemi in izpuščaji. Uživajte ga med jemanjem antibiotikov, saj pripomore k obnovitvi naravne črevesne flore, med drugim pa tudi varuje rdeče in bele krvničke, uničuje živo srebro, kadmij in svinec.

Spomladi nabrani listi čemaža vsebujejo od 20 do 50 mg vitamina C in približno 7 mg provitamina A, v čebulicah pa je teh sestavin veliko manj. V listih in čebulicah je tudi eterično olje, ki je podobno česnovemu in ki mu daje značilen vonj. Sulidi v čemažu delujejo kot razkužilo, v listih pa so tudi klorofil, razni vitamini in minerali pa karotenoidi in flavonoidi, ki delujejo zaščitno in krepčilno.

Tradicionalna fitoterapija mu priznava ugodne vplive na znižanje krvnega tlaka in holesterola, učinkovit je tudi zoper aterosklerozo. Učinkovito uravnava in znižuje visok krvni tlak ter znižuje nivo slabega holesterola v krvi. Priporoča se ga osebam, ki imajo prebavne motnje, kot so diareja, vetrovi, izguba teka in slaba prebava. Odpravlja tudi glistavost. Sveže pripravljeni listi so uporabni pri čiščenju ledvic in mehurja ter pospešujejo izločanje seča. Čisti zasluzena pljuča ter jetra in žolčnik. Zvišuje pa tudi odpornost proti infekcijam.

Čemaž kot čistilec telesa

Spomladi si privoščite kure v obliki soka iz svežih čemaževih listov, poleti pa si sok pripravite iz čebulic. Dve pesti listov ali čebulic zmešajte z decilitrom vode, odcedite in shranite v hladilniku. Uživajte po dve žlici soka trikrat na dan. Odličen je za čiščenje želodca, črevesja in krvi. Očisti telo, odstrani strupene snovi in zdravi kronično nečisto kožo. V knjigah najdemo zapise, da naj ga uživajo bolehni in šibki ljudje z lišaji, gnojnimi čiri, izpuščaji.

Viri: Gorenjski glas, vizita.si, ekomagazin

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Rastlinski svet Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 2 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group