Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Gospodinjski kotiček
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Družinski kotiček
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2012 12:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Kako lahko koristno in ustvarjalno uporabimo prezrele banane Cool


http://okusno.je/clanek/domace/kako-lahko-porabimo-prezrele-banane.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 17 Nov 2012 21:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bucka je napisal/a:


Naredimo si svoje pralno sredstvo


Ne kupujmo predragih pralnih praškov! Pralno sredstvo lahko naredimo sami. Perilo se bo lepo opralo, prijetno dišalo, bo mehko in ne bo potrebovalo dodatnega izplakovanja. Koža nas ne bo več srbela ... in kar je najpomembnejše - sredstvo bo poceni in ne bo onesnaževalo okolja (3 l detergenta bo stalo približno 1 €)

Potrebujemo:
- 1 Marseillsko milo - 500 g (kupimo ga n.pr. v DM ali v Eurospinu, stane 0,79 €) ali kako drugo naravno rastlinsko milo (nasekljamo ga ali nastrgamo na strgalu).
- 3 l vroče vode ( v kateri raztopimo milo)
- 1 ali več žlic sode bikarbone (Eurospin - 500 g stane 0,49 €), ki jo vmešamo v milno raztopino
- 20 do 30 kapljic poljubnega eteričnega olja (dodamo, ko se milna raztopina ohladi)

Mešanico še toplo (preden se začne strjevati) vlijemo v večjo plastenko, v kateri naj ostane še nekaj prostora (idealno je vsaj še za 1 liter prostora, da bomo sredstvo lahko premešavali). Posoda naj bo nujno plastična, saj se zaradi še nepojasnjenega razloga (verjetno kakšne bizarne reakcije) to pralno sredstvo strdi v kamen, če ga damo v stekleno ali kakšno drugo posodo.
Plastenko nato postavimo na hladno, da se začne tekočina ohlajati, vsake toliko pa jo malo pretresemo oz. premešamo (zato pride prav prostor v posodi), da se ne strdi preveč. (Če se to slučajno zgodi, se čisto lepo utekočini, če jo premešamo s kuhalnico).
Ko se ta tekoči detergent povsem ohladi, dodamo še 20-30 kapljic poljubnega eteričnega olja, in seveda še enkrat premešamo.

Doziranje: od pol do 1 skodelice ... ali več (skodelica=2,5 dl), odvisno od umazanosti perila.

Če želimo še mehkejše (in bolj razkuženo) perilo, vlijemo v prostorček za mehčalec še 0,5 - 1 dl belega kisa. Perilo se odlično opere in prijetno diši, vonja po kisu pa ne zaznamo.

LP Bučka
Smile

Very Happy Tole pralno sredstvo sem si pripravila pred dvema mesecema, danes ga je bilo le še za eno pranje, jutri bo treba pripraviti že novo zalogo. Vem eno - pere povsem enako, ali pa še bolje, od (dragega) pralnega praška, perilo je mehko (v prostorček za mehčalec vlijem 0,5 dl belega kisa) in ima čudovit vonj, ki dolgo ne izgine. Odslej bom prala le še s tem pralnim balzamom, tako mi je všeč Exclamation
V dveh mesecih sem za pralno sredstvo porabila le 1 €, v trgovini pa bi odštela za prašek najmanj 10 x toliko Cool.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2012 09:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Tole sem danes dobila po elektronski pošti, zdi se mi zanimivo, in verjamem da tudi resnično. Cool


Te dni je bil pri nama Gorenjev serviser (sušilec ni dobro delal) in sva imela zastonj učne ure za vzdrževanje in uporabo takorekoč vseh gospodinjskih aparatov.

Ful se mi je zdelo dobro, ful dobrih in pametnih reči je človek povedal, tako da jih z veseljem malo delim z vami! Čisto neobvezno, kajne ...

Pralni stroj:

Serviser je povedal:
- Uporaba mehčalca je, sploh če imaš sušilca, totalno nesmiselna in samo maši vodovodne cevi in cevi, ki so v stroju. Bojda totalna svinjarija, ki samo onesnažuje tako okolje kot tudi vaše cunje, ker se nikoli ne izpere popolnoma (zato pa diši, nekateri imajo/mo pa potemalergije ...).
- Pralnega praška/gela naj bi se za poln stroj dajalo za en prst
jogurtovega lončka, to je maksimum. Ena 5-članska družina naj bi porabila približno 3 kile praška na leto. Vse, kar je viška praška, počasi uničuje stroj in njegovo regulacijo vode - ker iz nekega mehurčka v stroju namesto vode prileze pena, nek senzor višje ne zazna in se ne zapre in gre ful več vode za to, opere pa nič boljše. Baje vse naredi že voda sama, detergentov skoraj ne potrebujemo.
- Gospod toplo priporoča, da pred pranjem v boben zlijemo en štamperle belega vinskega kisa, počakamo, da odteče v tiste luknjice, potem damo pa prat (kisa ne zavohate niti slučajno, brez skrbi - sem danes sprobala - 50 L vode in en štamperle kisa - kot nič.). Tako ne potrebujemo nobenih odstranjevalcev madežev, nobenih lovilcev barv itd. Kis opravi točno to - osveži barve, hkrati pa še malo spuca cevi v stroju, kjer se mogoče nabirata mehčalec in gel. IN ODSTRANJUJE vodni kamen! Gospod pravi, da en kis na pranje odžene sto calgonov stran. (Ti so baje čisti nesmisel, samo potrošniška finta.)
-In še en napotek: na vsaka 3 do 4 pranja dajte prat na 95°C. Finta je v tem: detergenti so baje živi organizmi (tega nisem vedela ...), ki se v stiku z ostalimi organizmi, ki jih imamo na svojih oblekah, fino razvijajo, sploh do 65°C. Zato včasih cunje tudi smrdijo (preveč praška, premajhna temperatura). 95°C jih pa pobije.
-In zadnja dva napotka: stroj je poln, ko še lahko daste roko skozi sredino cunj. Če je ne morete, je overdose. In baje je bolje, da spodnje perilo in manjše kose perila daste v posebno vrečko/mrežico. S tem preprečite, da bi se v stroju naredili žmunklji - kar precej obremeni stroj, ker želi ta žmunkelj razbiti in se trudi in trudi in porabi veliko energije, pa še nek del stroja (termostat pomojem, ampak ne me za besedo držat) gre prej v maloro(isti napotek velja tudi za sušilca - to je bil pri nama problem).

Pa še pomivalni stroj: spet kis!

- Vsake toliko časa (dvakrat na leto) ga lahko fajn sčistite tako, da prižgete prazen stroj na najvišjo temperaturo, ne dodate nobenih tablet, vendar pa zaprete predalček. Ko se predalček sam odpre (avtomatsko), odprete stroj, noter nalijete en liter kisa, in prižgete nazaj. Spet bo kis očitstil vse luknje, cevi itd., pa še fajn ga boste razkužili in ne bo nič smrdelo.
- Sicer pa serviser priporoča, da ne uporabljate tablet, ampak prašek. Rekel je, da ve, da je uporaba tablet bolj komot, ampak se na dolgi rok ne obrestuje, ker mora stroj to tableto topiti, senzorji morajo zaznavati, če je že ali ne. Če imate prašek, pomagate stroju in bolj enakomerno porazdeli čistilo okoli.
- Sol in sredstvo za sijaj sta tudi zelo priporočljiva.

Pa še en splošen napotek: rekel je, da če imate stroje še v garanciji, za vsak najmanjši problem takoj pokličite servis (itak vas nič ne stane), ker je to dobro za vaš stroj - tako se ves čas posodablja in boste imeli v prihodnosti, ko garancije ne bo več in bo vsako popravilo lahko fajn strošek, bistveno manj dela. Skratka, za vsak drek klicat servis, tudi če samo malo pokašlja.

Avtor: neznan


LP Bučka Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Jan 2013 21:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Še en podoben članek kot je predhodni (zgoraj) ...


Ste prepričani, da znate ravnati s pralnim strojem?


http://www.dominvrt.si/clanek/trend/vsi-ga-uporabljajo-a-vecina-jih-tega-sploh-ne-ve.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Jan 2013 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Kaj vonj vašega doma pove o vas?


http://www.dominvrt.si/clanek/trend/kaj-vonj-vasega-doma-pove-o-vas.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Jan 2013 22:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Zobna pasta ni zgolj pripomoček za čiščenje zob


http://www.dominvrt.si/clanek/trend/ne-boste-verjeli-cemu-vse-lahko-sluzi.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2013 11:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Tudi vi hranite paradižnik v hladilniku?


Zagotovo se tudi vam kdaj zgodi, da morate zelenjavo, ki je niste uporabili v primernem času, vreči v smeti. Zato smo pripravili nekaj predlogov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju boljše kakovosti nekaterih živil. Ste vedeli, da paradižnika ni priporočljivo hraniti v hladilniku, da bo čebula ostala dlje časa sveža, če jo boste shranili v odprti posodi, in da paprike, preden jih vstavite v hladilnik, shranite v plastični vrečki?

Živila v hladilniku

Brokoli
Za brokoli sicer velja, da hitro izgubi svežino, zato ga je potrebno čim prej porabiti. Za čim daljšo svežino pa ga hranite v hladilniku, in sicer v odprti posodi. Preden ga pospravite v hladilnik, pa ga lahko zavijete v vlažno krpo.

Korenček
Za daljšo svežino korenčka le-temu odrežite vrhove. Lahko ga hranite v zaprti posodi z veliko vlage, ali pa ga, preden ga vstavite v hladilnik, zavijete v vlažno krpo. Priporočljivo je, da ga vsakih nekaj dni namočite v hladni vodi, nato pa ga vrnete v zaprto posodo v hladilniku.

Zelena
Listi zelene so pri kuharjih in kuharicah izredno priljubljeni za pripravo juh in omak. In kako pravilno hraniti zeleno? Poskrbite, da bodo njena stebla vedno navlažena – torej, da jo hranite v skodelici z vodo. Če želite zeleno hraniti v hladilniku, njena stebla zavijte v aluminijsko folijo. Tako bo ostala sveža tudi do nekaj tednov.

Koren zelene
Koren zelene bo ostal najbolj svež tako, da ga boste zavili v vlažno krpo in ga hranili v hladilniku.
Paradižnik

Česen
Česen je v kuhinji bistvena sestavina za mnoge jedi. Ni ga priporočljivo hraniti v hladilniku, pa tudi ne v plastičnih vrečkah. Kljub temu poskrbite, da ga boste hranili v hladnem in temnem prostoru.

Čebula
Tudi za čebulo velja, da ga hranimo v hladnem in temnem prostoru, in sicer v odprti posodi. Za ohranjanje svežine namreč potrebuje cirkulacijo zraka.

Gobe
Gobe hranite v hladilniku, in sicer v embalaži, v kateri ste jih kupili. Če pri pripravi jedi potrebujete le nekaj gob, odprite embalažo le na enem delu, vzemite gobe, nato pa embalažo ponovno zaprite s pomočjo plastične folije.

Paprike
Preden jih postavite v hladilnik, jih hranite v plastični vrečki – tako bodo paprike zdržale teden ali dva. Če želite, da bi trajale še dlje, jih narežite na koščke, jih zamrznite na papirju za peko, nato pa jih premestite v škatlo s hermetičnim zapiranjem ali v vrečko za zamrzovanje živil.

Krompir
Tako kot čebulo in česen, je tudi krompir najbolje hraniti v suhem in hladnem prostoru. Lahko je tudi v papirnati vrečki.

Paradižnik
Hranjenje paradižnika v hladilniku ni najbolj priporočljivo. Glede na njegovo zrelost se lahko hrani kar v kuhinji, in sicer v skledi. Če želite paradižnikom pospešiti zrelost, jih skupaj z jabolkom vstavite v papirnato vrečko.

Bučke
Če jih boste uporabili v nekaj dneh, jih ne vstavljajte v hladilnik, kljub temu pa jih hranite na hladnem mestu. V primeru, da jih želite hraniti dlje časa, jih zavijte v krpo in dajte v hladilnik.

Kumare
Kumare je najbolje hraniti v hladilniku, zavite v vlažno krpo. Če jih boste uporabili v roku dneva ali dveh pa sploh ni potrebno, da jih imate v hladilniku. V tem primeru pa jim tudi omogočite hladen prostor za hranjenje.

Vir: DomInVrt.si
http://www.dominvrt.si/clanek/trend/tako-bodo-zivila-trajala-dlje.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2013 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Kako izbrati zdravo posodo


Ko naredite požirek iz plastičnega kozarca oz skodelice, se takoj spomnite, da pijete veliko več kot le vaš čaj, kavo ali sok. Čeprav kozarec oz skodelica izgleda stabilno, se sestavine iz plastike izločajo v tekočino - predvsem, če je topla. Ste kdaj opazili, da ima na primer suho sadja, ki ga hranite v plastični posodi, nekako drugače, bolj 'plastičen' okus? To je zato, ker ioni hrane in plastične posode reagirajo med seboj.

Zato je treba za ohranjanje zdravja poleg zdrave hrane izbirati tudi zdravo posodo, v kateri hrano shranjujete in pripravljate. Če je le mogoče, kupite inertno ali nereaktivno posodo in pribor. Na drugem mestu pa je posoda iz srednje reaktivnih materialov.

Reaktivnost hrane
Reaktivnost je tendenca spojine, da kemično reagira z drugimi snovmi in s seboj, pri čemer se sprošča energija. Hrana in posoda že lahko reagirajo med seboj. Na reaktivnost vedno vpliva temperatura. Vroča hrana veliko hitreje reagira kot hladna. Poleg tega so določene vrste hrane bolj reaktivne od drugih.

Mastna, kisla in bolj vodena hrana reagira veliko hitreje. Običajen riž je skoraj nereaktiven, skuhan riž z dodatkom olja in kisa, pa hitro absorbira tuje ione. Zaradi tega olje in kis vedno shranjujte v steklenih posodah, ne plastičnih. Tudi kupujte vedno le olje in kis v steklenicah.

Reaktivna posoda
Posoda z lastnostmi, da se hrana nanjo ne prijema, navadno vsebuje plastične polimere (silikon je edina izjema). S segrevanjem teflonske ponve na temperature od 260 do 350 °C polimeri izločajo strupene pare, ki so smrtonosne za domače kanarčke in papige, kar pomeni, da tudi za ljudi niso zdrave.

Posoda, na katero se hrana ne prijema, se je pojavila leta 1944. Pred tem so se proti prijemanju borili tako, da so pri pripravi hrane uporabljali več maščob oz vode oz so kuhali na nižjih temperaturah.

1. Posode iz aluminija v hrano izločajo to snov, ki je zelo škodljiva za zdravje. No, liti aluminij je še vedno bolj stabilen od običajnih tankih aluminijastih posod. Izogibajte se tudi aluminijaste folije. Nova vrsta aluminija - anodizirani aluminij (alugus) je nereaktiven in precej trajen. A tudi to posodo lahko opraskate in aluminij se izloča v hrano, zato se je raje izogibajte.

2. Prednost bakrene posode je, da dobro prevaja toploto, kar omogoča enakomerno razporeditev toplote med pripravo hrane. Posoda iz bakra se hitro segreje in hitro ohladi, kar omogoča popoln nadzor med kuhanjem. A baker je poleg tega, da je zelo drag, tudi precej reaktiven element, predvsem hitro reagira s kislo hrano - spremeni tako njen okus kot izgled.

3. Reaktivnost plastike je odvisna od njene strukture - bolj kot je mehka in fleksibilna, večja je njena reaktivnost. To pomeni, da plastična vrečka veliko hitreje reagira s hrano kot plastična posoda. Polivinil klorid, ki se nahaja v plastiki, izloča toksin DEAH, koji vpliva na hormone. Plastika vsebuje tudi ftalate, ki se akumulirajo v tkivih in škodljivo vplivajo na jetra in pljuča pa tudi na reproduktivne organe. Ftalati se iz plastike izločajo predvsem pod vplivom mehanskih pritiskov (zvijanje, žvečenje), topil (maščoba, olje, slina) in visokih temperatur (nad 30 stopinj celzija).

Zmerno reaktivna posoda
1. Nerjaveče jeklo oz inox je najmanj reaktivna kovina. Za mnoge posoda in pribor iz nerjavečega jekla pomeni zdravo izbiro, kar delno drži. Najboljši so lonci z debelim dnom in podoe iz kirurškega jekla. vendar pa je kljub temu treba paziti, da takoj po pripravi hrano odstranite iz posode, sicer se navzame 'kovinskega' okusa. če je na posodi praska, se izločanje kovinskih ionov pospeši. Zato posode iz inoxa nikar ne drgnite z mrežicami. Če se je hrana zažgala, jo posujte s sodo bikarbono in lonec pustite stati nekaj ur. Soda bikarbona bo pomagala, da se zažgana hrana odlušči s posode.

2. Ogljikovo jeklo je poceni in idealen material ta vok ali ponev za praženje, saj odlično prevaja toploto. Da posoda ne zarjavi, ga vedno po pomivanju dobro obrišite in shranjujte na suhem mestu.

3. Lito železo je odličen material za ponve, na katerih pečete palačinke. V taki posodi pa nikar ne kuhajte juh ali kislih jedi, saj taka hrana hitro reagira z ioni železa.

Inertna oz nereaktivna posoda
1. Emajl je v bistvu steklo, ki ga s posebnim tehnološkim postopkom 'prilepijo' na kovino. Obstaja kar nekaj zelo kakovostnih blagovnih znamk emajlirane posode npr. Le Creuset, Chantal itd. Edina slaba stran je, da je dobra emajlirana posoda zelo draga. A če pazite nanjo, bo trajala zelo dolgo. No, pri poceni verzijah lahko emajl hitro popoka in se hitro znajde v vaši hrani, z jedmi, ki jih pripravljati v taki posodi, pa reagira tudi kovina, ki je pod plastjo emajla.

2. Steklene posode in na vročino odporne steklene posode za peko so cenovno dostopne in vsekakor zelo priporočljive za domačo uporabo.

3. Kuhalnice in kitajske palčke ter drug pribor iz bambusa ali kateregakoli drugega lesa so nereaktivne in zdrave, predvsem pa cenovno zelo ugodne.

4. Glinena in keramična posoda je zelo inertna, poleg tega oddaja far-infrared toploto, ki je najboljša za pripravo hrane. Ta posoda omogoča, da pride do izraza celoten spekter finih okusov posamezne jedi. Najbolj se keramična oz glinena posoda uporablja za peko in dolgo kuhanje hrane. Edina težava te posode je, da je krhka in se hitro razbije.

5. Papir je v kuhinji včasih zelo koristen, saj z njim prekrijete aluminijske ali teflonske posode za peko, s čimer nevtralizirate njihovo reaktivnost. V papirju lahko tudi shranjujete hrano v hladilniku.

6. Silikon naj bi bil inerten material in se lahko uporablja do temperature 220 C. če se to temperaturo preseže, se silikon začne topiti, vendar pri tem ne izloča toksičnih izparin. Silikon velja za edini nereaktiven sintetični material, zato je odličen za izdelavo modelčkov za peko, lopatic za kuho in podobnega. Silikonski pribor je enostaven za čiščenje, fleksibilen in ga lahko premikamo direktno iz pečice v zamrzovalnik, če je to potrebno.

Fiskars inovativni kuhinjski pripomočki rešujejo iz nerjavečega jekla in vročinsko odpornega silikona.

Vir: druzina.enaa.com

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Mar 2013 11:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Kuhanje jajc po novem ...

... ali kako nas nategujejo z reklamami ... Mad


http://www.frequency.com/video/zps-preverja-kuhanje-jajc-po-novem/84875831

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Mar 2013 22:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Pazimo na oznake na tubah kozmetičnih proizvodov!


Ali veste, da ima vsaka tuba kreme, šampona, zobne paste ipd. na zadnji spodnji strani svojo oznako-odebeljeno barvno črto? In to sploh niso nepomembne oznake! Našli boste črne, temno sive, temno modre in temno zelene barve. Kaj torej pomenijo:

- temne oznake (črte) pomenijo, da se za proizvod uporabljajo izključno kemične sestavine

- rdeče oznake pomenijo, da vsebuje izdelek cca 70% kemičnih in 30% naravnih snovi

- zelena oznaka pomeni, da je izdelek brez kemikalij in da vsebuje samo naravne sestavine


Skrbimo za svoje zdravje in delimo naprej!

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 06 Apr 2013 12:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


Podpišimo peticijo za potrošniško revijo VIP Exclamation


Revija Zveze potrošnikov Slovenije, revija VIP, ki je edina potrošniška revija v Sloveniji, izhaja že 22 let. V teh letih je izšlo 233 številk, v katerih smo potrošnike informirali in osveščali na prek 9000 straneh, skupno pa smo objavili skorajda 900 testov, na katerih smo testirali več kot 18.000 izdelkov. Žal je danes revija na prelomnici, ko je njen obstoj ogrožen.

Z objavo peticije za ohranitev revije VIP v vašem mediju, vas prosimo, da podprete naša prizadevanja za ohranitev edine slovenske potrošniške revije.

Podpis peticije je mogoč na spletni strani www.zps.si oz. s klikom na link www.zps.si/o-nas/aktualno/za-potrosnisko-revijo-vip.

Kot pri vseh potrošniških revijah tudi v reviji VIP in na spletnem portalu ZPS ni nobenih komercialnih oglasov, saj bi z njimi zelo težko zagovarjali neodvisnost in nepristranskost informacij v reviji.



Vir: Sončeve pozitivke

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Apr 2013 21:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




9 napak, ki jih delamo pri pranju perila

Vse ga kdaj polomimo! Preverimo, katere napake so pri pranju perila najbolj pogoste in kako jih popravimo!


Oblačila se pri pranju skrčijo
Določena oblačila se v pralnem stroju skrčijo, če jih peremo pri visoki temperaturi ali, če jih v sušilcu pustimo predolgo. To velja predvsem za puloverje. Rešitev za skrčen pulover je, da ga namočimo v vodi sobne temperature, v katero smo dodali tri jedilne žlice balzama za lase. Po petih minutah namakanja nežno raztegnimo pulover in ga položimo na brisačo, kjer naj se posuši.

Ne beremo etiket na oblačilih
Vedno preberimo navodila za negovanje oblačil! Če tega ne storimo, se nam kaj hitro lahko zgodi, da bodo naša oblačila zbledela, se skrčila ali se celo uničila.

Pralni stroj nam požira nogavice
Nogavice rade izginejo tako v pralnem kot v sušilnem stroju. Izginevanju nogavic pri pranju ali sušenju perila se izognimo tako, da nogavice peremo v vrečkah za pranje, namesto teh pa lahko uporabimo kar prevleke za blazine.

Uporabljamo preveč pralnega detergenta
Pretiravanje s pralnim sredstvom ne koristi ne oblačilom, ne pralnemu stroju, še najmanj pa naši koži in okolju. Pred uporabo pralnega sredstva torej natančno preberimo navodila na detergentu, kot tudi navodila svojega pralnega stroja. Nekateri novejši pralni stroji porabijo tudi manj pralnega sredstva. Razmislimo tudi o možnostih alternative pralnemu sredstvu: npr. pralnih oreščkih, kroglah, lističih …

Napačno sortiramo perilo
Gotovo se nam je že kdaj zgodilo, da smo iz pralnega stroja potegnili perilo drugačne barve, kot smo ga dali noter? No, to se rado zgodi, če perila ne sortiramo dovolj natančno. Najbolje se bomo neprijetnim barvnim presenečenjem izognili tako, da si omislimo tri koše za perilo: za belo, temno in pisano perilo.

Pozabili smo izprazniti žepe in zapeti zadrge
Če smo kdaj skupaj s kavbojkami oprali tudi papirnat robček, vemo, kako pomembno je praznjenje žepov. Preden torej operemo perilo, izpraznimo žepe! Zaprimo pa tudi zadrge na oblačilih, da ne bi poškodovale drugega perila, poleg tega pa bodo oblačila tudi bolje ohranila svojo obliko.

Ne tlačimo perila v pralni stroj!
Čeprav se nam morda zdi ekonomično, moramo vedeti, da tlačenje perila v pralni stroj ni dobro ne za perilo ne za stroj; perilo se namreč ne bo dobro opralo, prenapolnjen stroj pa se lahko celo pokvari. Kar nazadnje pomeni, da tlačenje perila v pralni stroj niti ni tako ekonomično, saj ga moramo oprati še enkrat, po možnosti pa še plačati popravilo pralnega stroja.

Madežev nismo odstranili pravočasno
Vročina v pralnem stroju madež samo še bolj utrdi, zato ne računajmo, da ga bo vroča voda izprala! Madež s tkanine odstranimo, preden jo operemo v stroju, če pa se bojimo, da smo kakšnega spregledali, uporabimo odstranjevalec madežev v pralnem stroju.

Perilo po pranju v stroju smrdi
Če perilo predolgo pustimo v pralnem stroju, pogosto dobi neprijeten vonj po plesni. V tem primeru ga operimo še enkrat, tokrat z dodatkom belila za bela oblačila, ali odstranjevalcem madežev za pisana oblačila. Če perilo smrdi tudi, kadar ga ne pozabimo v stroju, nastavimo prazen pralni stroj na najdaljši program, da „samega sebe opere“, vratca pralnega stroja pa po uporabi vedno puščajmo odprta.

Vir:
http://www.zenska.si/lifestyle/moj-dom/9-napak-ki-jih-delamo-pri-pranju-perila/

LP Bučka Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Maj 2013 09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Enostaven recept za doma pripravljeno zobno pasto


Za manjšo količino paste:

- čajna žlička piranske soli (na drobno zmeljemo)
- tri žičke jedilne sode bikarbone - za bolj bele zobe
- 15 mililitrov rastlinskega glicerina (se dobi v lekarni) - za povezovanje sestavin v pasto
- eterično olje (npr. poprova meta za svež, mentolast okus)

Vse dobro premešamo, da nastane pasta, dodamo še do pet kapljic eteričnega olja. Lahko se uporabita tudi olji sivke ali čajevca. Citrusi niso priporočljivi, saj so zelo močni in nekateri so nanje alergični. Namesto soli lahko uporabimo glino ali zelišča (npr. suh žajbelj, ki je dober tudi za utrjevanje dlesni).
Zmes shranjujemo v zaprtem kozarcu.

Vir: http://www.ringaraja.net/clanek/doma-pripravljena-zobna-pasta_5337.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Jun 2013 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Kako se znebiti nepovabljenih hišnih ''gostov''


Če so vaš dom napadli škodljivci, se vam ni treba takoj zapoditi v trgovino po preparate za deratizacijo, niti ni nemudoma potrebna pomoč strokovnjaka. V večini primerov lahko poizkusite z nekaj triki, ki ne vključujejo škodljivih kemikalij.

Mravlje
Mravelj se boste najlažje znebili s pomočjo kave. Kavo potresite okoli vrat, oken ali špranj, skozi katere prihajajo v vaš dom in opazujte, kako se bodo vašemu domu v velikem loku izognile.

Vinske mušice
Da bi se rešili te nadloge, napolnite kozarec z vinskim kisom. Vrh prekrijte s plastično folijo in jo nekajkrat prebodite. Vinske mušice bo pritegnil vonj kisa, v katerem se bodo utopile.

Muhe
Nadvse nadležnih muh se boste najlažje znebili tako, da pomešate evkaliptus, cvetove detelje in nageljnove žbice. To mešanico natresite v vrečko in obesite s stropa, kjer bo muhe vztrajno odganjala.

Vonj po naftalinu
Če se vam je v dom prikradel vonj po naftalinu, si pomagajte z naslednjim nasvetom. V vrečko natresite meto, poper, rožmarin, sivko, lovorjeve liste, nageljnove žbice in cedro ter jo obesite v omaro. Neprijeten vonj po naftalinu bo izginil za vedno.

Miši
Pred neželenimi glodavci v domu se boste najbolje ubranili s pomočjo močnih vonjev. Poskusite tako, da pomešate eno žlico metinega tekočega mila s pol žličke kajenskega popra. Dodajte osem kozarcev vode in pripravek poškropite po stenskih robovih.

Ščurki
Ščurki bodo iz vašega stanovanja pobegnili, če jim boste nastavili nekaj pekočega. Pomešajte liter vode in dve žlici najbolj pekoče omake, ki jo v kuhinjski shrambi premorete. Mešanico nanesite na mesta, kjer se ščurki zadržujejo in nikoli več jih ne boste videli.

Termiti
Da bi se znebili teh žuželk, pomešajte štiri žlice marmelade, tri žlice konzervirane mačje hrane in žlico raztopine borove kisline. Žlico te mešanice nastavite na mesto, kjer so se namnožili termiti, pri tem pa pazite, da vašega domačega ljubljenčka ni v bližini. Termiti bodo mešanico odnesli v svoje gnezdo, da bi nahranili matico in potomstvo. Število termitov se bo zmanjšalo vsakič, ko boste postopek ponovili.

Bolhe
Bolh se boste najlažje znebili tako, da po preprogi posujete mešanico sode bikarbone in soli. Mešanica naj stoji vso noč, nato jo posesajte. Na drugih mestih lahko poskusite še z mešanico sode in limoninega soka.

Vir: http://www.dominvrt.si/clanek/trend/od-danes-naprej-niti-pomislili-ne-boste-da-teh-trikov-ne-bi-uporabljali.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Jun 2013 10:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Pralni stroj nekoč in danes ... zanimivo ... Question


http://www.mojvideo.com/video-pralni-stroj-nekoc-in-danes/5eeb241b9bd85bf379e9

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Družinski kotiček Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 2 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group