|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SONCE študent
Pridružen/-a: 28.09. 2011, 18:56 Prispevkov: 2103 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 29 Jun 2013 18:34 Naslov sporočila: |
|
|
NARAVNI ODSTRANJEVALEC PLEVELA - BELI KIS
Za tak naravni odstranjevalec potrebujemo 2 l vode, 2/3 skodelice belega kisa in 1/4 skodelice soli.
Vodo zavemo, posebej zmešamo kis in sol ter dodamo vreli vodi. Tako pripravljeno mešanico še vročo polijemo po plevelu na stezah, obvozih, poteh, med okrasnim kamenjem, ob pločnikih.
OSVEŽILEC ZA PREPROGE
Zakaj bi kupovali kemične pripravke, s katerimi bi osvežili domačo preprogo, če pa si lahko osvežilec naredimo sami. Za to potrebujemo le skodelico sode bikarbone in 1/2 skodelice cvetov sivke.
Cvetove sivke na drobno zdrobimo ter zmešamo s sodo bikarbono. Mešanico posujemo po preprogi ter pustimo delovati približno pol ure. Nato preprogo posesamo. Znova bo videti sveža in še dišala bo.
OČISTIMO BELO ŠPORTNO OBUTEV IZ TEKSTILNIH MATERIALOV
Bela športna obutev iz tekstilnih materialov bo ponovno čista, če jo bomo očistili z mešanico mleka in zmlete bele krede.
Če pa se odločimo, da bomo belo tekstilno obutev prali v pralnem stroju, jo operemo na 30°C in v stari prevleki za vzglavnik.
VIR: Revija Vzajemna - junij 2013 (rubrika Nasveti za dom)
SONCE _________________ PRIJATELJ JE SONCE, KI NIKOLI NE ZAIDE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Avg 2013 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
SODA BIKARBONA ... odlična pomoč v gospodinjstvu
http://www.youtube.com/watch?v=w32syVfX0gQ
(hrvaško besedilo)
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Sep 2013 10:41 Naslov sporočila: |
|
|
Naredite svoj mehčalec za perilo
Mehčalec za perilo lahko pripravite kar sami. Ne le, da je doma pripravljen znatno cenejši od tistega iz trgovine, je tudi bolj zdrav, saj vsebuje le naravne sestavine.
Potrebujete:
100 g sode bikarbone
600 ml alkoholnega kisa
700 ml destilirane vode
Eterično olje po izbiri
Priprava:
V veliko posodo (vsaj 4-litrsko) vstavite sodo bikarbono in ji dodajte 100 ml vode. Počasi dolivajte kis. Med dolivanjem kisa bo prišlo do penjenja, kar je povsem normalna reakcija med kisom in sodo bikarbono. Počakajte nekaj minut, da se soda bikarbona raztopi. Zatem dodajte preostanek vode, ki bo ustavil penjenje, in šele takrat začnite mešati, da bi dobili homogeno tekočino. Mešanici dodajte 10 do 15 kapljic eteričnega olja po želji. Pripravljen izdelek prelijte v plastično posodo s pokrovom. Pri pranju perila uporabite eno dozico oziroma lonček mehčalca.
Vir: http://www.bodieko.si/naredite-mehcalec-za-perilo
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Dec 2013 18:35 Naslov sporočila: |
|
|
12 trikov, brez katerih ne boste več zdržali
Se vam je kdaj zgodilo, da ste začeli čistiti stanovanje, pa se je to opravilo zavleklo veliko dlje kot ste načrtovali? Da bi se temu v prihodnosti izognili, preberite nekaj nasvetov, ki bodo nekaj gospodinjskih opravil poenostavili. Tako boste delo končali prej, v prihodnosti pa se ga boste lotili z večjim veseljem.
http://www.dominvrt.si/clanek/trend/10-trikov-brez-katerih-vec-ne-boste-zdrzali.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sizif dojenček
Pridružen/-a: 15.01. 2014, 20:53 Prispevkov: 1
|
Objavljeno: 15 Jan 2014 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
Bucka je napisal/a: |
Pazimo na oznake na tubah kozmetičnih proizvodov!
Ali veste, da ima vsaka tuba kreme, šampona, zobne paste ipd. na zadnji spodnji strani svojo oznako-odebeljeno barvno črto? In to sploh niso nepomembne oznake! Našli boste črne, temno sive, temno modre in temno zelene barve. Kaj torej pomenijo:
- temne oznake (črte) pomenijo, da se za proizvod uporabljajo izključno kemične sestavine
- rdeče oznake pomenijo, da vsebuje izdelek cca 70% kemičnih in 30% naravnih snovi
- zelena oznaka pomeni, da je izdelek brez kemikalij in da vsebuje samo naravne sestavine
LP Bučka |
Ne bo držalo:
http://www.hoax-slayer.com/squares-on-tube-hoax.shtml |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Jan 2014 19:05 Naslov sporočila: |
|
|
In kaj pri zgornjem prispevku ne drži, sizif?
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 18 Jan 2014 19:39; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Jan 2014 19:36 Naslov sporočila: |
|
|
Živila, ki ne sodijo v hladilnik
Krompirju se na prenizkih temperaturah spremenita sestava in okus, paradižnik ne mara mraza, avokado pa v hladilniku ne dozori.
Če sadje in zelenjavo kupujemo na zalogo, zagotovo iščemo najboljši način za ohranjanje njune svežine. Idealen se nam zdi hladilnik, a pozor, vseh vrst sadja in zelenjave ne smemo hraniti v njem.
Paradižnik
Paradižnik je v bistvu sadež, in tisti, ki ga gojijo, vedo, da ne mara hladu. Ne takrat, ko zori, in ne takrat, ko je že obran. Prav zato hladilnik ni najboljši prostor za njegovo shranjevanje. Okus v njem se izgubi in paradižniki bodo res še primerni za kuhanje, ne pa več okusni za solato.
Paradižnik in drugo zelenjavo, ki vsebuje veliko vode, kot so na primer bučke, fižol, jajčevci, paprika, kumare in buče, raje shranite v shrambi, sicer bosta izgubila precej okusa.
Bazilika
Bazilika in paradižnik sta dobra kombinacija na krožniku, skupaj pa sta rada tudi pred uporabo. Tudi bazilika ima namreč rada topel prostor in v hladilniku prej oveni. S svežo baziliko ravnajmo kot s cvetjem: hranimo jo v kozarcu vode, ki jo redno menjajmo in naj ne bo na neposrednem soncu. Če jo bomo prekrili s plastično luknjasto vrečko, bo sveža ostala še dlje.
Krompir
Krompir ima sicer rad hlad, a v hladilniku je temperatura prenizka. Škrob se lahko spremeni v sladkor, kar seveda vpliva na okus, sestavo in tudi kuhanje krompirja. Temperatura za hranjenje te gomoljnice naj bo vsaj 10°C. Najboljši prostor je klet, a ker je številni dandanes nimajo, si lahko pomagajo s papirnato vrečko v najhladnejšem kotičku stanovanja.
Kruh in toast
Hladen zrak v hladilniku izsuši kruh in drugo pekovsko pecivo, zato hitro postane ''staro''. Dlje časa bodo ostali sveži, če jih hranimo v leseni ali glinasti posodi za kruh. Kruh ostane svež tudi v plastični posodi ali vrečki, vendar skorja izgubi hrustljavost.
Citrusi
Tudi limone, pomaranče, mandarine in grenivke raje shranimo v košari za sadje – ohranili bodo več okusa in poleg tega še polepšali prostor.
Južno sadje
Tudi južno sadje, na primer ananas, banane, papaja in melone, ne spadajo v hladilnik – tam izgubijo več vitaminov kot v košari za sadje, poleg tega pa dobijo rjave, steklaste pike.
Čebula ... hm ...
Najbolje jo je shraniti v temnem in suhem prostoru, da ne začne gniti ali kaliti. Čebule ne smemo hraniti zraven krompirja, saj plini, ki nastajajo, pospešujejo njun razkroj. Spet drugi pa trdijo, da je hladilnik najboljši kotiček za hranjenje čebule, ker ima namreč rada vlago.
Česen
Da bi zadržal vse vitamine in koristne snovi, ga je treba hraniti na suhem mestu, hladilnik pa je večinoma vlažen in česen v njem hitro zgnije. Ne hranimo ga v bližini krompirja, ta oddaja vlago in plin, ki pospeši gnitje in kvarjenje česna. Hranimo ga na hladnem, temnem in zračnem mestu
Avokado
Avokado šele obran začne dozorevati. Če bomo kupljenega dali v hladilnik, bomo ustavili proces zorenja. Če pa je že mehek in bi mu radi podaljšali rok trajanja, je hladilnik pravo mesto zanj.
Vira:
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/vrt-dom/zivila-ki-ne-sodijo-v-hladilnik
http://www.lisa.si/lepota-in-zdravje/zivila-ki-ne-spadajo-v-hladilnik/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Mar 2014 23:21 Naslov sporočila: |
|
|
Najboljši nasvet za čiščenje pečice
Čiščenje pečice je eno izmed manj priljubljenih opravil. S tem nasvetom, ki ga boste našli v prispevku, pa jo boste lahko očistili hitro, enostavno, in kar je najpomembnejše – brez kemikalij!
Čiščenje pečice je neprijetno opravilo, ki se ga največkrat lotimo s strupenimi kemikalijami. A ni nujno, da se čiščenja lotite tako. Umazanijo, zažgane maščobe lahko očistite tudi na naraven način.
Pri čiščenju uporabite že znana domača čistila, to so soda bikarbona, kis in limonin sok. Najprej pečico ogrejte na 250 stopinj. V pekač pečice natresite približno pet žličk sode in dodajte liter vode. Postavite v pečico in pustite delovati dobre pol ure. Nato izklopite pečico in počakajte, da se ohladi. Maščoba na notranji strani pečice se bo popolnoma zmehčala. Nato pečico še premažite z alkoholnim kisom in pustite še nekaj minut delovati. Nato zmečkajte aluminijasto folijo in zdrgnite pečico. Umazanija bo odstopila in preprosto jo boste lahko odstranili s krpo, ki ste jo namočili v toplo vodo, dodali pa tudi sok ene limone, da odišavite pečico.
Vir: http://mojaleta.si/Clanek/Najboljsi-nasvet-za-ciscenje-pecice
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Avg 2014 18:51 Naslov sporočila: |
|
|
Kako odmašiti odtoke brez kemije?
Zelo preprosto ... potrebujemo namreč le sodo bikarbono in citronsko kislino – obe skupaj sta odlična kombinacija, ki sta rešili že na tisoče pomivalnih in pralnih strojev, umivalnikov, kopalnih kadi, wc-školjk in kabin za tuširanje.
Najprej je seveda treba iz sanitarnih naprav odstraniti odvečno vodo, nato nasujmo v zamašeno odtočno cev pol kozarca citronske kisline, nato pol kozarca sode bikarbone, čez pa s tankim curkom vlijmo še kozarec tople vode.
Nastala bo kemična reakcija, ki jo bomo zaznali preko obilnega penjenja.
Ta mešanica bo razgradila vse delce hrane, maščobo, lase ... ter očistila vse ostale nečistoče in bakterije.
Po desetih minutah delovanja spustimo v odtok še močan curek vroče vode, ki bo spral nastalo brozgo. Če s prvim poskusom nismo povsem uspeli, postopek ponovimo!
S to mešanico lahko odlično očistimo tudi pomivalni in pralni stroj in jima tako podaljšamo življenjsko dobo.
Preberite več:
http://uspesnazena.com/korisni-saveti-zene/kako-lako-bez-upotrebe-hemije-otpusiti-zacepljene-odvode/
hrvaško besedilo
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Avg 2014 22:28 Naslov sporočila: |
|
|
Kako pravilno narežemo/olupimo sadje ...
... kivi, granatno jabolko, mango, lubenico, pomarančo, jagode
http://www.trendset.si/6-sadezev-ki-jih-jeste-narobe.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Avg 2014 19:22 Naslov sporočila: |
|
|
Kako olupiti koruzni storž, da bo brez laskov ...
https://www.youtube.com/watch?v=XmHlpSJRqOY
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Sep 2014 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
Tega pa nisem vedela ...
Kako pravilno uporabljamo (aluminijasto) folijo ...
http://www.youtube.com/watch?v=aGiPh_UPzEw
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|