Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




NEZDRAVO ŽIVLJENJE
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19, 20  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 28 Nov 2015 16:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Ali ste vedeli
... da Red Bull vsebuje bikov urin in spermo?


Energetske pijače vsebujejo sestavine, pridobljene iz bikove sperme in urina. Študija podjetja Longhorn Cattle, ki je testiralo nekaj največjih blagovnih znamk pijač, kot so Red Bull, Monster in nekatere druge, je odkrila nekaj pretresljivih dejstev, ki nam lahko obrnejo želodec.
Ugotovili so, da te pijače vsebujejo bikovo spermo, sestavina, ki jo pridobivajo iz nje, pa se imenuje taurus. Neki energetski napitek ima tudi v resnici naziv Taurus, ki dejansko pomeni bika.
To sestavino sta najprej proizvedla avstralska znanstvenika Friedrich Tiedemann in Leopold Gmelon leta 1827. Pogosto ga imenujemo aminokislina, celo v znanstveni literaturi, ker pa mu primanjkuje karboksilna skupina, sploh ne spada med kisline.
Taurin najdemo v bikovih jetrih, spermi in urinu. Nekaj je gotovo ... in to je, da v energijski pijačah, kot je Red Bull, uporabljajo prav taurin, ki ga proizvajajo iz naštetih virov.
Taurin, proizveden iz bikovih testisov, torej tudi ni primeren za vegetarijance!
V spodnjem videu si oglejte, kako bikom jemljejo spermo, posnel pa ga je na skrivaj nek njihov nameščenec. Video so dolgo časa skrivali in prepovedovali njegovo predvajanje, ker niso želeli, da resnica pride na dan, nameščenec pa je bil razumljivo odpuščen, proti njemu so tudi vložili tožbo.

Video:
https://www.youtube.com/watch?v=bIZ_B4aBnpE



Vir:
http://blog.neum-bih.com/dali-ste-znali-energetska-pica-sadrze-urin-i-spermu-bika/

LP Bučka Shocked

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Dec 2015 19:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Ponarejena zdravila postavljajo na kocko življenja milijonov ljudi

Na strokovnem posvetu o ponarejenih zdravilih v organizaciji Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru in Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je mednarodna zasedba strokovnjakov razpravljala o posledicah, ki jih imajo ponarejena zdravila na zdravje ljudi. Z razcvetom spletne trgovine namreč skokovito raste tudi mednarodni trg ponarejenih zdravil, katerih posledice uživanja so lahko smrtno nevarne. Ocene kažejo, da zaradi zaužitja ponarejenih zdravil vsako leto umre tudi do milijon ljudi. Odnos bolnikov do ponaredkov, obseg problematike ponarejenih zdravil v Sloveniji in morebitne ukrepe, potrebne za odkrivanje in preprečevanje proizvodnje, prodaje ter uporabe ponarejenih zdravil bo razkrila nacionalna raziskava o ponarejenih zdravilih, ki jo bo izvedla Katedra za kriminalistiko Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru.


Svet preplavljajo ponarejena zdravila

Široko dostopna in izpopolnjena tehnologija danes omogoča izdelavo in repliciranje vsega, od nalepk do zdravilnih učinkovin, hkrati pa je razmah spletne trgovine omogočil, da ponarejena zdravila lahko kupimo praktično kjerkoli – enostavno, poceni in brez recepta. Obseg problematike je nemogoče natančno določiti, a ocene Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da je na razvitih trgih ponarejenih do 1 % zdravil, v svetovnem merilu približno 10 %, na nekaterih področjih Azije, Afrike in Latinske Amerike pa ponarejena zdravila in zdravstvene dobrine predstavljajo tudi do 30 % trga.
Čeprav zasežene količine ponarejenih zdravil predstavljajo le vrh ledene gore, nam dajejo vpogled v razsežnost problema.

"Do danes smo potrdili prisotnost ponaredkov naših zdravil v 109-ih državah, v 60-ih pa smo ponarejena zdravila našli tudi v redni dobavni verigi. Od leta 2004 smo preprečili, da bi več kot 210,6 milijonov odmerkov ponarejenih Pfizerjevih zdravil ogrozilo zdravje pacientov. Ponarejenih je bilo vsaj 78 naših zdravil, pri čemer je najpogosteje ponarejeno zdravilo Viagra,"
... je obseg problematike strnil dr. Duncan Elson, direktor v oddelku Pfizer Global Security za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike.

Bi vzeli poceni zdravilo z arzenom ali podganjim strupom?

Eno največjih tveganj ponarejenih zdravil je, da ne prinašajo želenih zdravilnih učinkov, in tako bolnik izgubi nadzor nad boleznijo, ki bi sicer lahko bila ozdravljena ali vsaj ustrezno uravnana. Po drugi strani pa lahko ponaredek vsebuje preveč zdravilne učinkovine. Napačen odmerek, neznane sestavine ali neustrezno razmerje učinkovin ima lahko resne posledice za zdravje bolnikov, kot so številna tveganja in zapleti, tudi srčni zastoj, koma, anafilaktični šok ali smrt. Ponarejevalci zdravil z namenom, da se čim bolj približajo videzu originala, ponaredkom dodajajo tudi nevarne primesi, med drugimi borovo kislino, barvo za ceste s svincem, loščilo za tla, težke kovine, nikelj, arzen, opečni prah, stenske barve, barvilo iz tiskalnikov, pesticide in celo podganji strup.

"Ponarejena zdravila predstavljajo veliko nevarnost za zdravje bolnikov in z ekonomskim piratstvom ogrožajo varnost uporabnikov. Največ ponarejenih zdravil je na medmrežju, zato velja usmeriti delovanje pravosodnih organov na rigoroznejše ukrepe v zvezi s ponarejevalci zdravil, predvsem pa moramo izobraževati bolnike ter povečati sredstva za zdravljenje in število zdravnikov, farmacevtov ter ostalih zdravstvenih delavcev,"
... meni prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm., Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Kdaj lahko posumimo, da gre za prodajo ponarejenih zdravil?

Vse več ljudi kupuje zdravila na spletu, prek spletnih lekarn ali dražbenih portalov, ki so v veliki meri neavtorizirani in neregulirani. Tako lahko trgujejo z nelegalnimi, ponarejenimi ali nekakovostnimi izdelki. Splet je posledično vse večji vir ponarejenih zdravil v razvitih, do neke mere pa tudi v revnejših državah. Takšna oskrba z zdravili še posebej ogroža posameznike, ki iščejo cenejša ali neodobrena zdravila, ali se ne želijo posvetovati z zdravnikom. Na nelegalno trgovino z zdravili lahko posumimo, ko:

- spletni dobavitelj skriva svoj fizični naslov. WHO ocenjuje, da je 50 % zdravil, dostopnih prek takih portalov, ponarejenih;
- gre za prodajo zdravil, ki so predpisana le na recept. Zdravil na recept se v Sloveniji ne sme prodajati prek spleta, prav tako se jih ne sme prodajati brez recepta.
- so cene zdravil, prehranskih dodatkov ali medicinskih pripomočkov sumljivo nizke.

Problematika ponarejenih zdravil v Sloveniji

Od leta 2007 je bilo v Sloveniji podanih 11 kazenskih ovadb na področju proizvodnje in prometa škodljivih sredstev za zdravljenje. Največ doslej jih je bilo zabeleženo prav v zadnjem obdobju, in sicer so bile v prvem polletju 2015 podane 3 kazenske ovadbe.

"Število kazenskih ovadb v Sloveniji je sorazmerno majhno in ne odraža dejanske slike tovrstne kriminalitete. Zato je treba preučiti trenutno zakonodajo in ugotoviti, ali so za učinkovitejši pregon storilcev potrebne kakšne zakonske spremembe – to pa je tudi eden glavnih ciljev raziskave,"
... je o pomenu nacionalnega raziskovalnega projekta o ponarejenih zdravilih povedala vodja raziskave doc. dr. Danijela Frangež s Katedre za kriminalistiko Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Raziskava, ki bo predvidoma zaključena konec leta 2016, bo ponudila podroben posnetek stanja na področju ponarejenih zdravil v Sloveniji. V kvalitativnem delu raziskave bodo izvedeni poglobljeni intervjuji z izbranimi strokovnjaki, ki se pri svojem delu kakorkoli srečujejo z zdravili oziroma ponarejenimi zdravili, kvantitativni del pa bo obsegal spletno anketo o tem, kakšna zdravila in dodatke za zdrav življenjski slog na spletu kupujejo prebivalci Slovenije, na kakšen način in kakšne so pri tem njihove izkušnje. Ugotovitve raziskave bodo predstavili na posvetu, ki ga bo organizirala Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Vir:
http://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=1475

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2015 18:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Česa ni dobro početi po jedi

Po jedi se navadno želimo malo sprostiti, pa zato pojemo kak sadež, se malo sprehodimo, ležemo za kako uro ... vendar pa tega neposredno po jedi ni dobro početi! Nekatere dejavnosti, ki jih izvajamo po jedi, so sicer v redu, nekatere pa nam škodujejo?! Kako?

1. KAJENJE

Kadilci po jedi radi prižgejo cigareto, česar pa ne priporočamo. Kajenje po jedi je nevarno predsem zato, ker s tem škodujemo želodcu oz. prebavi. Strokovjaki pravijo, da je kajenje po jedi kot bi kadili 10 cigaret naenkrat, kar pospešeno vodi k raku na pljučih, istočasno pa kajenje prispeva k poslabšanju sindroma nervoznega črevesja.

2. SPREHOD

Čeprav sprehod po jedi nadvse priporočajo, to ni tako dobra navada, kot smo do sedaj mislili. Če gremo takoj po jedi na sprehod, s tem onemogočamo organizmu razgrajevanje in predelovanje hranilnih snovi iz živil. Kri, namesto da bi se koncentrirala v prebavilih, gre v okončine. Najboljše je, da počakamo vsaj pol ure in si šele nato privoščimo kakih 10 minut sprehoda.

3. SADJE IN ČAJ

- Če takoj po kosilu/večerji pojemo sveže sadje, lahko pride do napihnjenosti, kajti sadje se praviloma prebavi hitro, v polnem želodcu pa pride na vrsto za prebavljanje precej kasneje, medtem pa že prične vreti in nas s tem napihovati.
- Čaji so sicer super zadeva za prebavo, vendar ne takoj po jedi. Vsebujejo namreč polifenole in tanine, ki pa otežujejo vsrkavaje železa iz hrane, kar je še posebej slabo za slabokrvne osebe, nosečnice, starejše ljudi in otroke.
Čaj lahko pijemo šele kako uro po jedi.

4. SPANJE IN KOPANJE

- Večina ljudi rada po jedi malo podremucka, kar pa ni preveč priporočljivo, kajti s tem upočasnjujejo prebavo, pri čemer lahko prihaja do neprijetnega občutka v ustih in grlu, pa tudi do smrčanja. Spanec si privoščimo šele 2 uri po jedi.
- Veliko ljudi si po kosilu/večerji rado privošči kopanje, kar pa je zelo zelo slaba poteza. Kri gre pri tem namreč zaradi pospešene cirkulacije v noge, za dobro in zdravo prebavljanje hrane pa je v želodcu zmanjka, ko jo le-ta najbolj potrebuje, kar lahko zelo oslabi prebavni sistem. Počakajmo vsaj pol ure in si šele potem privoščimo osvežilno kopel.

... skratka
... po obroku se usedimo za nekaj minut, nato počasi pospravimo mizo in zložimo posodo v pomivalni stroj ter se pripravimo za sprehod, pri čemer bo minilo ravno toliko časa, da nam sprehod ne bo škodoval.

(Prevedla Ljuba Žerovc)

Vir:
http://tajnisastojak.work/nemojte-raditi-posle-jela/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Dec 2015 16:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Sweetmyx – nova kemikalija, hujša od aspartama

Na trg so (bodo?) dali čudno snov, katere točne sestave ne pozna nihče, izdelovalcu je pa tudi ni treba prijaviti, saj gre za "hrano", sestava hrane pa ni nekaj, kar bi bilo potrebno prijaviti, preveriti ali celo odobriti. V resnici gre za komponento prehranske arome, ki ima lastnosti droge, saj spreminja naše zaznavanje okusa.
Zadeva se imenuje Sweetmyx , izdeluje pa jo podjetje Senomyx . Po imenu sodeč bi pričakovali, da gre za sladilo. V resnici pa ta kemikalija nima okusa, ne sladkega ne katerega drugega, je pa zmožna okrepiti našo individualno zaznavo sladkega okusa. To pomeni, da lahko nekemu izdelku dodajo bistveno manj sladkorja kot doslej, pa se bo vseeno zdel zelo sladek, ker bo kemični izumSweetmyx to v naših možganih umetno povzročil. Za industrijo je to prava mana z neba, saj bodo po eni strani porabili manj sladkorja in s tem prihranili, po drugi strani pa bodo lahko na ovitku deklarirali manj kalorij, saj Sweetmyx kalorične vrednosti nima, in se tako pretvarjali, da je izdelek bolj zdrav.
Sweetmyx , znan tudi pod oznako S617 , deluje tako, da v možganih sproži lažen občutek sladkosti. In kako so prišli do te kemične substance?? Podjetje je najprej kloniralo človeške okušalne brbončice. Nato so te klone obstreljevali z milijoni različnih molekul, da bi odkrili, katere kemične snovi se na klonirane brbončice najbolje vežejo in pri tem povzročijo najmočnejši umeten sladek okus. Zmagovalec je bil Sweetmyx.

Snov, ki spreminja občutke in zaznavanja v naših možganih, bi sicer po vseh pravilih morali obravnavati kot zdravilo in bi morala biti kot taka v kliničnih preskušanjih temeljito in vsestransko testirana. Toda ker je Senomyx izjavil, da gre "samo" za prehranski dodatek, zakonodaja pa take aditive predstavlja kot nekaj nepomembnega, se bo Sweetmyx lahko uporabljal brez posebnih preverjanj, kaj v telesu povzroča na kratek in na dolgi rok. Izdelovalcu pa tudi ni treba navesti, katere sestavine vsebuje – saj zakon poskrbi, da je to poslovna skrivnost.
Že iz primera umetnih sladil je znano, da se telo ne odziva dobro, kadar mu umetno vzbujamo določene vtise in okuse. Če možgani začutijo, da prihaja nekaj sladkega, vseeno sprožijo izločanje insulina, pa čeprav sladkorja (ali kalorij) v resnici ni. To izčrpava trebušno slinavko in zmanjšuje odzivnost celic na insulin ter vodi v sladkorno bolezen. Prav tako pa to zmede hormone lakote in sitosti ter povzroča v telesu nenaravne posledice. Prav to je razlog, da umetna sladila redijo, pa čeprav nimajo kalorične vrednosti.

Senomyx se je že pohvalil, da bo eden prvih izdelkov, kjer bodo to kemikalijo začeli uporabljati, Pepsi Cola . Torej veste, česa ne pijte in ne kupujte otrokom. Izogibajte se tudi vsem živilom, ki imajo v svoji sestavi umetne arome, umetna sladila in podobno. Ne pijte umetnih pijač, pa če vsebujejo ojačevalce okusov ali ne. Ali še bolje, izogibajte se vsej procesirani hrani, to pa pomeni vsemu, kar v naravi ne obstaja.
Zelo verjetno je, da se bodo izdelki, ki bodo vsebovali Sweetmyx , na embalaži tudi ponašali z nižjo kalorično vrednostjo ter seveda z nižjo vsebnostjo sladkorja. A zapomnite si, da je Sweetmyx hujši od aspartama in natrijevega glutaminata skupaj. In morda je prvi, ne bo pa ostal edini.


Vir:
http://druzina.enaa.com/zdravje/sweetmyx-nova-kemikalija-hujsa-od-aspartama.html

LP Bučka Shocked

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2015 22:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Kako škodljiva je mobilna telefonija za naš organizem

Oglejte si video (slovenski prevod) in razmislite, ali je res nujno zapraviti toliko časa s klepetom po mobiju, pošiljanju sms, brskati po internetu, pregledovati e-pošto vsakih nekaj minut, obiskovati in se zadrževati na spletnih shajališčih (preko pametnih telefonov, jasno) ... Razmislimo, ali je res pametno pretirano uporabljati pametne telefone in s tem tvegati tumor na možganih, neplodnost? Ali pri otrocih avtizem, raka, levkemijo?


https://www.youtube.com/watch?v=200-12SOnlM


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2015 01:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




"Anatomija" hrenovke

... ali sploh veste, kaj jeste?

Če dnevno zaužijemo eno hrenovko in pol, se
nevarnost za nastanek raka na črevesju poveča kar za 20 odstotkov, po poročanju tujih medijev opozarjajo strokovnjaki.

Ste se kdaj vprašali, kaj v resnici pojeste, ko si na primer v eni od okrepčevalnic privoščite vročo hrenovko v štručki oziroma tako imenovani hot dog? Sicer je proces proizvodnje hrenovk stvar vsakega posameznega proizvajalca, a v osnovi gre za mešanico ostankov svinjskega mesa, pomešanega s kombinacijo piščančjega in puranjega drobovja. V procesu proizvodnje to zmes stiskajo skozi kovinska rešeta in polivajo z vodo, pri tem pa ji z raznimi primesmi dodajo še okus in barvo. Nato se jih pakira v plastične ovojnice, kuha, hladi, nakar končno pristanejo na trgovskih policah. Kljub temu, da se nas večina zgraža nad sestavo in procesom proizvodnje, so hrenovke po poročanju ameriških medijev eden najbolj prodajanih mesnih izdelkov po svetu, najverjetneje tudi zaradi povsem enostavne in hitre priprave.


V ZDA hrenovke prekomerno uživa 80 odstotkov otrok

Hrenovka, katere poreklo sicer izvira iz nemškega Frankfurta, je do danes doživela že mnoge mutacije, na gromozanskem ameriškem trgu, kjer po poročanju tamkajšnjih medijev to hrano prekomerno uživa kar 80 odstotkov otrok, pa se je prvič pojavila sredi 19. stoletja. Že tedaj je ameriška zdravstvena stroka opozarjala na slabosti tovrstne prehrane, skozi desetletja pa so opozorila postajala vse glasnejša. Danes mnogi zdravniki odsvetujejo uživanje hrenovk, saj naj bi bile zdravju škodljive, povečevale pa naj bi celo tveganje za nastanek raka na črevesju.
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je lani opravila teste 12 vzorcev piščančjih hrenovk, ki jih najdemo na trgovskih policah pri nas.

Preverite, kaj so ugotovili:
http://www.24ur.com/novice/slovenija/hrenovke-so-bile-na-testu.html


Sol viša pritisk, natrijev nitrat povzroča raka na črevesju

Veliko večino hrenovk, namenjenih za veleprodajo, pridelajo iz svinjskega mesa oziroma iz ostankov, ki nastanejo med klanjem. Kot že omenjeno, se v to zmes dodaja piščančje in puranje meso, arome in barve. Le majhen odstotek vrst hrenovk je bolj kakovostnih in bolj zdravih. Vanje medtem dodajo tudi vodo, s katero zagotovijo ravno pravšnjo trdoto in preprečijo predčasno razgradnjo. Prav vse hrenovke naj bi vsebovale škrob. Večinoma gre za koruzni in krompirjev škrob, ki ga mešajo s soljo, tako pa naj bi pridobili na volumnu ter okusu. Omenjena sol običajno predstavlja kar 2 odstotka vsebine, kar to vrsto hrane uvršča v razred najbolj slanih proizvodov. Slednje seveda pomeni, da se z uživanjem poveča tudi nevarnost visokega krvnega pritiska in s tem infarkta, poveča pa se tudi možnost nastanka bolezni srca. K morebitnemu nastanku raka na črevesju pa pripomore natrijev nitrat, ki ga v hrenovke dodajajo, da bi jim podaljšali rok uporabe. Če dnevno zaužijemo eno hrenovko in pol, se nevarnost za nastanek raka na črevesju poveča kar za 20 odstotkov, opozarjajo ameriški strokovnjaki.

Da skrbi potrošnikov niso odveč, dokazujejo tudi številni dodatki oziroma tako imenovani "E-ji". Aditiv E451 , ki predstavlja predvsem kalijeve in kalcijeve trifosfate, se v hrenovkah uporablja, da bi preprečili kisanje. Naj ob tem dodamo, da se ta aditiv uporablja tudi v raznih detergentih, saj omehča vodo, najdemo pa ga lahko tudi v sredstvih proti zmrzali.
Še en običajen dodatek predstavlja E452 , ki hrenovki pomaga ohraniti teksturo ter preprečuje razpadanje med kuho. Slednji sicer menda zdravju ni nevaren.
Tudi E301 oziroma natrijev askorbat je regulator kislosti in preprečuje, da bi meso med kuhanjem izgubilo barvo. Njegova prisotnost v hrenovkah ne povzroča težav, v večjih odmerkih pa bi sicer lahko povzročil draženje kože.
E160c , ki je pravzaprav ekstrakt paprike, je tako kot v hrenovkah mogoče najti v sirih, gostih sokovih, čipsih ter slaščicah, zdravju pa v količinah, ki so v hrani, ni nevaren.
Zdravju škodljiv pa je lahko aditiv E120 oziroma barvilo Karmin, ki lahko po besedah strokovnjakov povzroči alergijske reakcije, tudi šok.


Vir:
http://www.24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/anatomija-hrenovke-ali-sploh-veste-kaj-jeste.html

LP Bučka
Confused

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 04 Jan 2016 23:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Kako (ne)varno je v plastiki pogrevati hrano?
Taka je resnica o pogrevanju zamrznjenih jedi in o kuhanju riža v vrečkah

Najbrž ste že nič kolikokrat slišali, da je pogrevanje hrane v plastiki zdravju škodljivo. Kaj pa vnaprej pripravljene jedi, ki jih pred zaužitjem le še pogrejemo, ali riž, ki ga lahko skuhamo kar v plastičnih naluknjanih vrečkah? Je to varno ali škodljivo?

Zapleten odgovor
Skrb izvira iz dejstva, da so v nekaterih vrstah plastike prisotne kemikalije, denimo bisfenol A (BPA) in ftalati. "Ti med segrevanjem embalaže prehajajo v hrano," pravi Laura Vandenberg, profesorica zdravstvenih ved na univerzi Massachusetts in dodaja, da plastika, ki se jo uporablja kot embalažo za zamrznjene jedi ali prej omenjeni riž, najbrž ne vsebuje bisfenola A, a vendar je bolje biti previden.
Ob vsem tem se sprožajo še debate o dejanski škodljivosti bisfenola in drugih podobnih kemikalij.
Zveza endokrinologov, organizacija, v kateri so združeni znanstveniki, specializirani za delovanje žlez z notranjim izločanjem in hormonov, je pred nedavnim opozorila, da lahko te snovi vplivajo na delovanje hormonov, na njihovo ravnovesje ter lahko povzročajo debelost, diabetes in nekatere oblike raka.
Na drugi strani pa Urad za hrano in zdravila Food and Drug Administration (FDA) v ZDA kvaren vpliv bisfenola A zavrača. Prav tako kot tudi Evropski urad za varno hrano European Food Safety Authority. Znanstveniki s FDA pravijo, da omenjena kemikalija hitro potuje skozi telo in jo to skozi prebavila izloči, zato ne škoduje zdravju.

Od kod nasprotja
"V resnici je nemogoče natančno določiti, ali je omenjena kemikalija ljudem škodljiva ali ne. Nihče si namreč ne bi v prid raziskave dovolil tvegati zdravja ljudi," meni Alan Aragon, svetovalec za zdravo prehrano. Znanstveniki se morajo zato zanašati na živalih izvedene raziskave in na matematične modele, nobena raziskava pa ne kaže dejanskega vpliva teh kemikalij na človekovo telo.

Previdnost ni odveč
A ker vendarle obstaja možnost, da so omenjene kemikalije zdravju neprijazne, oziroma dokler ni ta teza povsem ovržena, se je pogrevanju v plastiki bolje izogibati.
"Vsebino vnaprej pripravljenega obroka zato pred pogrevanjem stresite v običajno posodo. Če jo pogrevate v mikrovalovni, pa na keramični krožnik," svetuje Vandenberg.
Enako storite z zelenjavo, pred pogrevanjem ji dodajte nekaj žlic vode. Riž pa pred kuhanjem stresite iz vrečke in ga skuhajte samo v vodi, naslednjič pa raje kupite tistega v običajni embalaži.

Vir:
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/kako-nevarno-je-v-plastiki-pogrevati-hrano

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2016 23:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Napake, ki jih delajo tudi pametne ženske

Bili bi presenečeni, če bi vedeli, koliko škode vam lahko naredijo nedolžne vsakodnevne navade, za katere morda celo menite, da vam prinašajo koristi in da so celo zdrave.


Uporaba telefona pred spanjem
Zakaj je slabo:
Sevanje mobilnih telefonov lahko povzroča nespečnost in glavobole, kar so pred kratkim potrdili tudi švedski znanstveniki. Ugotovili so, da ljudje, ki pred spanjem uporabljajo mobilnik, potrebujejo več časa, da odjadrajo v globok spanec, ki je nujno potreben za obnovo celic. Sevanje se prav tako lahko vmeša v izdelavo hormona melatonina, ki skrbi za uravnotežen spanec.
Rešitev: Zvečer raje uporabljajte stacionarni telefon, svojega mobilnika pa čez noč ne puščajte na nočni omarici.

Umivanje zob takoj po obrokih
Zakaj je slabo:
"Čeprav si morate zobe umivate dvakrat na dan, ni dobro to početi takoj po obrokih," pravi dr. Nigel Carter, izvršni direktor britanske zdravstvene ustanove. "Sladkor v hrani ustvari zobno oblogo in kislino, ki zmehča zobno sklenino, zato lahko krtačenje takoj po obrokih prej škoduje kot koristi," je dodal.
Rešitev: "Počakajte eno uro, preden si umijete zobe, zjutraj pa si jih skrtačite pred zajtrkom." Carter še dodaja, da se slabega zadaha po obrokih lahko rešite z žvečilnim gumijem brez sladkorja.

Obremenjevanje s težo
Zakaj je slabo:
Vzdrževanje teže je dobro, a nepotrebno obremenjevanje vam ne bo prav nič koristilo. "Indeks telesne mase ne pokaže, kakšno količino mišic imate in kje se nahaja vaša maščoba. Veliko ljudi ima lahko zdrav indeks telesne mase, a če imajo veliko maščobe, imajo lahko težave z zdravjem," je pojasnil dr. David Haslam, ki se ukvarja s prekomerno telesno težo.
Rešitev: Osredotočite se na svoj pas, stremite k temu, da je njegov obseg manjši od 80 centimetrov, svetuje Haslam. To zmanjšuje tveganje srčnih bolezni in diabetesa.

Pitje tablet z napačnimi pijačami
Zakaj je slabo:
Splakovanje tablet denimo s sokom od grenivke lahko pri nekaterih zdravili spodbudi nezaželjene stranske učinke. Alkohol zviša učinek uspavalnih tablet, prav tako lahko v kombinaciji z aspirinom povzroči krvavenje želodca.
Rešitev: Pozorno preberite navodila na vseh zdravilih, pozorni pa bodite tudi na to, da jih vzamete ob pravem času. Pomembno je tudi, če jih morate zaužiti ob hrani ali na tešče. Če ne piše drugače, morate zdravila poplakniti z vodo.

Preveč stvari v vaši torbici
Zakaj je slabo:
Pretežka torbica lahko povzroči neravnotežje mišic in bolečine v vratu, ramenih, ter hrbtu. Lahko, da bolečin ne občutite takoj, a to še ne pomeni, da ne morejo postati resne.
Rešitev: Porazporedite težo; to boste najbolje storile s torbico preko rame. Še najbolje pa je, da v torbici nosite manj stvari, le tisto, kar res potrebujete.

Predvidevanje, da je solata vedno najboljša rešitev
Zakaj je slabo:
Ta zdrava izbira hrane je lahko včasih vse prej kot to. Dodatki k prelivu, kot so smetana, sir in slanina so pravi potencial za kalorijsko bombo. Neka raziskava je pokazala, da le šest od 270 solat, kupljenih v trgovinah in hitrih restavracijah, vsebujejo manj soli kot vrečka čipsa.
Rešitev: Prosite za preliv v posebni posodici, ki ga ne prelijte na solato. Vilico občasno namočite vanj in si tako popestrite okus z manj kalorijami.

Začetek dneva s toplo vodo in limono
Zakaj je slabo:
To je morda dobro za vaše telo, a je slabo za vaše zobe. Topla voda v kombinaciji z limono namreč povzroča poškodbo sklenine, zato se skušajte tej mešanici izogibati.
Rešitev: Raje pijte mentolov čaj, saj ta pomaga okrepiti zobno sklenino.

Izpuščanje zajtrka
Zakaj je slabo:
Eden od osmih odraslih ljudi preskoči zajtrk, čeprav raziskave kažejo, da kasneje v dnevu ne bodo več dobili enake količine vitaminov in mineralov kot pri zajtrku.
Rešitev: Na zalogi imejte sveže in posušeno sadje, oreščke, žitne ploščice in saden kruh. Ta živila vas bodo dobro nasitila, poleg tega so zdrava in jih lahko jeste tudi na poti.

Odrekanje mlečnim izdelkom
Zakaj je slabo:
Za ženske v 20-ih in 30-ih letih je pomembno, da zaužijejo dovolj kalcija za kosti, ki se kopiči v telesu. V kasnejših letih lahko telo jemlje iz zalog, če pa teh ne bo, ga bo jemal kostem. To pa lahko pripelje do resnih zdravstvenih težav, kot je denimo osteoporoza.
Rešitev: Uživajte več zelenjave, več rib s kostmi, kot so sardine, in seveda več mlečnih izdelkov.

Izbiranje izdelkov z manj maščobe
Zakaj je slabo:
Veliko izdelkov, na kterih piše "lahko" ali "z manj maščobe" imajo dodan sladkor za izboljšanje okusa, pravi nutricionistka Zoe Harcombe. Ti dodatki pa velikokrat povzročijo padec sladkorja v krvi, zaradi česar boste imeli občutek, da ste še bolj lačni.
Rešitev: Vsekakor je bolje, če uživate izdelke z več maščobe, a v manjših porcijah. Tako bo občutek sitosti trajal dlje.

Vir:
http://www.zurnal24.si/10-napak-ki-jih-delajo-tudi-pametne-zenske-clanek-183176

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 05 Apr 2016 22:37; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2016 00:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Preveč sedenja je škodljivo ... Cool


https://www.youtube.com/watch?v=wUEl8KrMz14

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Mar 2016 22:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


Ana Gifing


Mati bolezni je slaba hrana

Krono prehrana dr. Ane Gifing za zdravje, vitkost, dolgo življenje

Po starem kitajskem pregovoru je lahko oče bolezni kdorkoli, njena mati pa je vedno slaba prehrana. Prehrana je torej temelj zdravja. Zato je vedno dobrodošlo, da nam kdo svetuje, kaj jesti. Če pa se temu pridruži še čas – ob katerem času jesti katero hrano, pa že govorimo o krono prehrani dr. Ane Gifing, beograjske zdravnice in strokovnjakinje za preventivno medicino. Ime krono izhaja iz grške besede kronos in pomeni čas, od tod torej tudi ime krono prehrana. Njena knjiga, ki opisuje osnovne prvine prehrane za zdravje, vitkost in dolgo življenje, z naslovom Porcija zdravja, je nedavno izšla v slovenskem prevodu pri ARA založbi.

Ni torej vseeno, kaj jemo in tudi ne ob kateri uri, saj smo ljudje podvrženi naravnim zakonom. Eden od zakonov je, denimo, da se ogljikovi hidrati lažje prebavljajo zjutraj kot zvečer. To je le ena od »skrivnosti«, ki jih dr. Gifingova razkriva v svoji knjigi. V njej je opisala veliko resnic in zmot glede prehrane.

»Če vas uspem usmeriti in naučiti, da boste dobro izbirali živila, ki jih boste jedli ob pravem času, boste imeli večje možnosti, da dosežete idealno telesno postavo, odlično počutje, zdravje in srečo,« na začetku podarja dr. Gifingova.

Katera so osnovna načela krono prehrane?

Pri programu krono prehrane ni treba šteti kalorij, tehtati živil in odrejati količin hrane. Program ne deluje po načelu omejitve vnosa hrane, temveč po povsem drugačnih načelih, kot so prehrana po glikemičnem indeksu, glikemijskih obremenitvah, kislinsko-bazičnem režimu, hormonskem ravnotežju živil in pravilnem biokemijskem združevanju živil.
Za zdrav organizem je denimo izjemno pomembno, da zjutraj jemo energetsko močno hrano.

Govorim o zajtrku, ki je temeljni obrok; vsebovati mora maščobe, beljakovine in ogljikove hidrate. V popoldanskih urah je kosilo z beljakovinami in zelenjavo, v večernih urah pa mora na krožniku biti dovolj vlaknin in lažje prebavljivih beljakovin.
Eno najpomembnejših načel krono prehrane je, da je razmak med obroki vsaj štiri do pet ur. To se nanaša tudi na najmanjšo možno količino prigrizka!

Zakaj je to pomembno?

Zato, ker četudi pojemo le košček slanega peciva, naš nezavedni biokemijski organizem to že prepozna kot celoten obrok. Pri priči se začne izločati inzulin, ki za najmanj tri naslednje ure zaustavi delovanje encima, ki topi maščobo v telesu. Kajti delovanje inzulina je nezdružljivo z delovanjem encima lipaze. To pojasnjuje, zakaj se zredimo, četudi čez dan pojemo le majhen prigrizek.

V vašem centru imate oseben pristop do vsakogar. Na čem temelji?

V naših centrih obvezno vsakomur najprej naredimo test intolerance na živila, kar je izhodišče za osebni prehranski režim. Čeprav so splošna načela fiziološkega delovanja organizma uporabna za največje število ljudi, pa je vsak človek »zgodba zase«. Naša smernica je prav to, da za vsakogar pripravimo najboljši osebni pristop.

Vaš program krono prehrane ste zasnovali tako, da človek nima potrebe po sladkih živilih, ki so eden glavnih »krivcev« za debelost. V čem je skrivnost?

Vsa skrivnost je v tem, da se sindrom močne želje po sladkem ne pojavi, če so obroki v pravilnih časovnih razmakih oziroma ob pravem času.

V knjigi pišete, da sladkor ne le redi, pač pa tudi poneumlja ... Zakaj?

Znanstveno je dokazano, da pri dolgotrajnem in obilnem uživanju sladke hrane pride v možganih, točneje v njihovih sinapsah, do tako imenovanega cross-linking pojava. Sladkor v krvi preide možgansko pregrado in se veže z beljakovinami sinaptičnih vezi. Novonastala vez se imenuje proteoglikan. Sčasoma se med več sinapsami ustvari biokemijska sprememba v obliki pajčevine, beljakovinska pot postane odebeljena in možganski impulz počasen. Vse to upočasnjuje miselne procese, zmanjšuje logično razmišljanje, sposobnost pomnjenja in učenja in je vzrok za zgodnjo demenco. Po izsledkih raziskav se demenca pojavi veliko prej pri ljudeh, ki uživajo veliko sladkorja, pri skoraj polovici se zmanjšajo tudi intelektualne zmožnosti, predvsem pomnjenje.

Tako vse otroke, ki so hiperaktivni ali imajo motnje pozornosti, danes zdravijo tako, da jim v prvem terapijskem koraku povsem ukinejo uživanje sladkorja. Znanstveniki so tudi ugotovili, da sladkorji v prehrani izzovejo nasilno vedenje, strahove, psihotične krize in samomorilske izpade. Prav zaradi tega so na nedavnem svetovnem kongresu psihiatrov izdali poročilo, da je uporaba sladkorja v prehrani izredno slaba za duševnost in povsem prepovedana za vse bolnike, ki trpijo za katero duševno motnjo ali boleznijo.

Kaj vse spada pod sladkor v prehrani?

Vse sladkarije, sadje, med, sladoled, sokovi, pa tudi vsa živila, ki so ustvarjena v tehnoloških postopkih v industriji hitre hrane. Mednje sodijo tudi slani prigrizki.

Sladkor pa nam krade tudi vitamine in minerale iz telesa?

Da. Sladkor v prehrani porablja vitaminske in mineralne rezerve organizma in nas privede do različnih stanj avitaminoze, to je bolezni zaradi pomanjkanja vitaminov. Denimo, že ena sama žlička sladkorja je dovolj, da potrošimo rezervo vitaminov B skupine, vemo pa, da so prav ti pomembni za delovanje možganov in srca. Izguba vitaminov B skupine prav tako privede do slabšega delovanja varovalnih mehanizmov obrambe pred rakom. Sladkor v dnevnih obrokih – rak v času življenja!

Zakaj naj bi sadje in sladkarije jedli med obroki in ne takoj po zajtrku?

Sadje in sladkarije spadajo med hitre, žita pa med počasne sladkorje. Najboljši čas za vnos sladkorja in sladkarij je okoli sedemnajste ure. Tedaj je v organizmu vrednost inzulina najnižja in trebušna slinavka izloči najmanj inzulina. Prav tako lažje nadzorujemo sladkor v krvi, zato njegova vrednost ne bo preveč in prehitro nihala. Trebušna slinavka se ne bo preveč izčrpala. Če sadje ali sladkarije pojemo takoj po obroku, sladkor iz teh živil zaustavi prebavo, saj ima organizem svoje prednostne naloge. Če pojemo škrob, bo ta prišel na vrsto za prebavo veliko kasneje od vnesenega hitrega sladkorja, odpadnih produktov pa se bo nabralo več kot običajno. Tudi če vnesemo neko beljakovino, se ta ne more začeti takoj prebavljati, ker se v želodcu ne ustvari ustrezno okolje za prebavo.

Kaj pa sladkarije in napitki, ki namesto sladkorja vsebujejo umetna sladila?

Čeprav sta ameriška FDA in evropska EFSA označili uporabo izdelkov, ki vsebujejo aspartam, kot neškodljivo, sladkarije in napitki z aspartamom slabo vplivajo na promet esencialnih aminokislin do možganov, zato možgani ostanejo brez pomembnih gradnikov. Posledice so spet – nižja inteligenca, glavoboli, vrtoglavice, prebavne motnje, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza ...

V knjigi opozarjate na trebušne maščobe. Zakaj so nevarne?

Dr. Jean Vague je že leta 1947 trdil, da kilogrami, nakopičeni na trebuhu, bolj ogrožajo zdravje kot pa višek kilogramov v zgornjem delu telesa. Njegovo teorijo so potrdila raziskovanja, ki so jih opravili v Kanadi. Po izsledkih teh raziskav so ljudje z isto telesno težo, a z viški kilogramov pretežno v predelu pasu, v večji nevarnosti za razvoj srčnožilnih bolezni, ateroskleroze in sladkorne bolezni tipa 2.

Po raziskavah v Srbiji je presnovni sindrom prisoten pri okoli petintridesetih odstotkih debelih ljudi in okoli sedemdesetih odstotkih bolnikov z zgodnjo motnjo ravni sladkorja v krvi. Strokovnjaki poudarjajo, da je dovolj izgubiti sedem, osem kilogramov, da bi nevarnost zaradi presnovnega sindroma zmanjšali za polovico.

Poudarjate, da so še posebej ogroženi moški s trebuščkom oziroma trebušnimi maščobami. Zakaj?

Tudi moški lahko zaradi slabih življenjskih navad, nepravilne prehrane, veliko sladkorja, hitre hrane, alkohola, premalo telesne dejavnosti in stresa dobijo trebušne maščobe.
Pri njih se dogajata dva škodljiva pojava. V trebušnih maščobah se na veliko ustvarjajo hormoni, tako pri ženskah kot pri moških. Maščobnim celicam zato pravimo mini tovarna estrogena. Naravno tudi moški izločajo estrogen, tako kot ženske testosteron, vendar so odmerki ustrezni vsakemu spolu. Torej, ženske imajo naravno več estrogena, moški pa več testosterona. S povečanjem trebušnih maščob močnejši spol izgublja lastnosti moškosti, ker začenja prevladovati estrogen.

Ti moški začno postajati drugačni. Pogosto so zelo razdražljivi, prepirljivi, duševno otopeli, brezvoljni, zastrašeni in potrti. Poleg vsega tega izgubljajo mišično maso in moč mišic. Ob povečanju trebušnih maščob se pri moških večkratno poveča pretvorba izločenega testosterona v estrogen, s pomočjo encima aromataze. Moški spol je tako dvakrat bolj ogrožen! S povečanjem estrogena se zmanjša raven testosterona, s čimer je moteno zdravo ravnotežje hormonov, ki varujejo srce pred infarktom in možgane pred demenco.

Tako stanje začne zelo hitro spodbujati poželenje po sladki ali slani hrani. Hormonsko neravnovesje povečuje potrebo po nasičenih maščobah, poslasticah in sladkih pijačah. Da bi se to novonastalo bolezensko neravnotežje ohranilo, prav takšna hrana zagotavlja novo ustvarjanje estrogena in zmanjšanje testosterona.

Rešitev?

Vse to se lahko povrne v normalno stanje, ker je ta proces povraten. Vendar novonastalo psihološko stanje take moške oddaljuje od rešitve problema, ker je pri njih brezvoljnost že prevladala. V takih primerih je terapija s testosteronom napaka, ker se s tem raven estrogena poveča. Testosteron, dan med terapijo, se pretvori v ženski spolni hormon v trebušni maščobi in stanje se poslabša. Jaz vključim terapijo s testosteronom šele tedaj, ko se trebušna maščoba zmanjša in če se vrednost testosterona takoj ne dvigne, in celoten položaj se uredi.

Piše: Tatjana Svete v novih Misterijih www.misteriji.si


Vir - Preberite več:
http://www.misteriji.si/datoteke/dat_1990_Mati_bolezni_je_slaba_hrana.pdf

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2016 22:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Kateri aditivi v hrani povzročajo raka?


Praviloma je za vsako živilo določeno, kateri in v kolikšni meri se lahko uporablja aditiv. Ugotavljanje varnosti aditivov poteka po mednarodnih predpisih. Na leto pojemo kar 4 kilograme teh strupenih snovi.
Najbolj škodljivi so konservansi, aditivi, označeni z E 200 - 297. Največ jih je v mesu in ribjih izdelkih.
E 123 je izjemno strupen aditiv in je v Ameriki prepovedan. Pri nas ga še vedno zasledimo v nekaterih čokoladah.
Antioksidante najdemo praktično v vseh živilih, saj poskrbijo, da živila ne postanejo žarka.
Barvila so aditivi, ki izboljšajo izgled nekaterih živil. Običajno so to sladice.
Aditivom se lahko delno izognete tako, da hrano kupujete svežo na tržnici in si kuhate sveže obroke. Sliši se nekoliko iluzorno za današnji tempo življenja, vendar je to edini način zdravega prehranjevanja
.


Kaj sploh so aditivi

Aditiv ali prehranski dodatek je kemični dodatek živilu, ki se uporablja z namenom konzerviranja, zgoščevanja ali razredčevanja, obarvanja ali "dodajanja" arom le-temu. Aditivi so v današnji živilski nepogrešljivi. Na vsaki embalaži živila morajo biti navedeni vsi, ki so bili uporabljeni pri proizvodnji živila. Oznake aditivov so največkrat navedene kot E*** (E + trimestno število). O vplivu aditivov na človekovo zdravje je znanega vedno več. Nekatere raziskave so pokazale, da so posamezni aditivi zdravju zelo nevarni in škodljivi.

Berite deklaracije

V EU je registriranih približno 1700 aditivov brez arom, saj so le-te obravnavane posebej in jih danes poznamo okoli 4500. Število aditivov se povečuje. Tempo življenja nas sili, da se vse več poslužujemo delno pripravljene hrane v kateri je največ aditivov. Izogibajte se jušnim kockam, začimbnim mešanicam in gaziranim pijačam. Še posebej bodite pozorni na aditive pri dojenčkih in otrocih. Najbolj škodljive si izpišite in jih obesite ali pričvrstite na vidno mesto, še najbolje na hladilnik.


Živilske dodatke razdelimo na več skupin


Barvila:
(E 100 -180) so dodana zaradi izboljšanja senzoričnih lastnosti živila. Dodajamo jih zato, ker naravne barve v samih živilih ne prenesejo tehnološke obdelave ali pa so obarvana zgolj zaradi večje privlačnosti. Obstaja približno 40 skupin barvil, od katerih je vsaj 18 sintetičnih. Na slovenskem trgu so najpogostejša sintetična barvila v izdelkih, kot so različni prigrizki, čips, različne sladkarije, bonboni in gazirane pijače.

Konservansi:
(E 200 - 297) preprečujejo razvoj kvasovk, stabilizirajo rdeče mesno barvilo mioglobin in izboljšajo vezanje vode v svežih mesnih izdelkih. S konservansi preprečujemo rast mikroorganizmov in s tem preprečimo kvarjenje živil. Sintetični, nitriti, so največkrat, največkrat uporabljeni v mesnih in ribjih izdelkih. Sulfiti, sorbati,sulfati in benzonativ pa za obstojnost sadja, zelenjave ter vina.

Antioksidanti:
(E 300 - 321) preprečujejo oksidacijo. Maščoba ne bo postala žarka in sadje ne bo izgubilo barve. Kot antioksidant se dodaja askorbinska kislina (oblika vitamina C), citronska kislina in vinska kislina. Najdemo jih skoraj v vseh živilih.

Emulgatorji in emulgirane soli:
(E 322 - 495) preprečujejo ločevanje vodnega dela živila od maščobnega ter tako vplivajo na stabilnost živila. To so stabilizatorji, sredstva za zgostitev in želirna sredstva ter modificiran škrob in drugi utrjevalci. Vplivajo na pocenitev tehnološkega postopka. Recimo emulgator pri peki biskvita zmanjša porabo jajc in tako je postopek kar 20 odstotkov cenejši. Omogočajo tudi mešanje »nezdružljivih« sestavin (npr. vode in olja). Čokoladi in majonezi je dodan lecitin, marmeladi, pudingu in sladoledu pa pektin. Seveda gre spet za sintetične sestavine.

Sladila in alkoholni dodatki:
(E 420 - 422 in E 927 - 967). Dodani so predvsem zaradi izboljšanja okusa. Saharin najdemo v tujih brezalkoholnih pijačah, sorbitol skoraj v vsaki marmeladi. Dajejo občutek sladkosti in imajo manj kalorij. Zelo pogosti so v živilih za dietno prehrano. V svetovnem registru je 13 dovoljenih sladil. Ostali dodatki do E 1450 so snovi, s katerimi živilska industrija želi vplivati na izrazitejši okus in videz živila.

Ojačevalci okusa:
(E 600 - 625) so kemikalije, ki "prevarajo" naše brbončice, saj živilu izboljšajo okus. Najbolj razširjen je natrijev glutamat, ki se uporablja v mesnih in zelenjvanih jedeh, začimbah in začimbnih mešanicah ter v sojini omaki.


Dodatki, ki potencialno povzročajo raka

Pozor! E 123 je zelo strupen in je v ZDA celo prepovedan. Je barvilo, ki se imenuje “aramanth" in nima veze z zdravo rastlino aramant. Velikokrat se nahaja v čokoladi, gumi bonbonih, pudingih s smetano in nekaterih topljenih sirih. Lahko povzroči astmo, ekceme in hiperaktivnost. Dokazano je rakotvoren, povzroča pa tudi poškodbe in smrt zarodkov.

E 127 ali enitrozin ... Povezujejo ga s tumorjem ščitnice in poškodbami kromosomov.

E 249 ali kalijev nitrit. Rakotvoren. Povzroča težave pri dihanju, omotico in glavobol.

Pozor! E 250 ali Na nitrit. Dokazano rakotvoren in povzroča hiperaktivnost.

E 251 ali Na nitrat. Potencialno nevaren zaradi pretvorbe v nitrit, ki povzroča raka.

E 252 ali kalijev nitrat. Dolgotrajnejše uživanje že majhnih količin povzroči slabokrvnost in vnetje ledvic. Pri zaužitju večje količine povzroči hude bolečine v trebuhu, bruhanje, mišično oslabitev, omotico in nepravilen utrip. V nekaterih primerih se v želodcu spremeni v nitrit, ki je potencialno rakotvoren.

E 310, E 311 in E 312 … Povzročajo vzdraženje želodca ali kože, draži živčevje in povzroča krvne motnje (metemoglobinemija). Potencialno rakotvorni.

E 320 ali butil hidroksianizol (BHA) Povzroča alergijske odzive in hiperaktivnost. Potencialno rakotvoren.

E 321 ali butil hidroksitoluen (BHT) Povzroča alergijske odzive in hiperaktivnost. Potencialno rakotvoren, povzroča raka pri poskusnih na živalih.

Pozor! E 330 je najnevarnejši dodatek (povzroča raka) in vnetje dlesni. Vsebujo ga gazirane brezalkoholne pijače, nekateri siri in konzervirane gobe, gorčica ...

Pozor! E 407 ali karagenan. Povezujejo ga z rakom in s čirom na želodcu. Velikokrat se nahaja v zamrznjenih sladoledih.

Pozor! E 553 ali talk. Povezujejo ga z rakom na želodcu.

Pozor! E 951 ali aspartam
Povzroča glavobol, migreno, slabost, vrtoglavico, nespečnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepoto, izgubo spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, epileptične napade, kožne poškodbe, izpuščaje, napade tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualne krči (tudi izven cikla), izgubo sluha ali zvonjenje v ušesih, izgubo ali spremembo okusa, astmo, stiskanje v prsih. Kronične posledice h katerim aspartam bistveno prispeva so multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen in možganske poškodbe (tumorji).


Zdravju škodljivi dodatki

E 100 ali kurkumin. Nepriporočljiv v primeru žolčnih kamnov, zlatenice, kolik in zastrupitve jeter.

E 122 ali azorubin. Povzroča kožne izpuščaje podobne koprivnici, ter zadrževanje vode. Posebno nepriporočljiv je za osebe, preobčutljive na aspirin in astmatike. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.

E 220, 221, 224, 232 … V večjih količinah škodljivi za črevesje, dražijo sluznico in povzročajo diarejo.

E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466 … Povzročajo prebavne motnje.

E 230, 231, 232, 233 … Povzročajo kožna obolenja, ekceme in dermatitis.

E 421 ali manitol. Potencialni alergen, ki povzroča diarejo, motnje v delovanju ledvic, slabost in bruhanje.

E 508 ali kalijev klorid. V večjih količinah povzroča čir na želodcu.


Vir:
http://vizita.si/clanek/alergije/na-leto-pojemo-kar-4kg-zivilskih-dodatkov-ali-aditivov.html

LP Bučka
Confused

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2016 20:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom






O kitajskem česnu nič dobrega

Na prvi sliki vidimo delavce, kako so oblečeni ob pakiranju česna, ki ga pošiljajo na trge po svetu.
Kemija, kemija in spet sama kemija.
Česen morajo pobeliti, ga poškropiti s kemikalijami, ki preprečijo klitje. Uporabljajo predvsem metil bromid, ki je izjemno nevaren za zdravje. Kitajci ga uporabljajo za odganjanje insektov, na ljudeh pa ta snov zelo škoduje dihalnim potem, osrednjemu živčnemu sistemu, lahko pa celo povzroči smrt.
Poleg tega bromida je v škropivu še veliko svinca in sulfatov, skupaj pa znižujejo koristnost alicina, najbolj zdrave sestavine česna.
Torej ne samo, da ni nobenega zdravilnega učinka kitajskega česna, le-ta je še celo zelo nevaren za naše zdravje.

Sicer pa slike govorijo same zase! Ljudje, pamet v glavo, ni vse zlato, kar se sveti!



Vir:
http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/168441/kitajski-cesen-namesto-skropiv

LP Bučka Mad

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Apr 2016 21:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Reakcija možganov na opustitev belega sladkorja


Uživanje rafiniranega oz. belega sladkorja vpliva na razpoloženje, spomin ter tudi na sprejemanje odločitev. Zasvojenost možganov s sladkorjem je lahko močnejša celo od droge. Prav zato se sladkorju težje ognemo, ker nam možgani pošiljajo signale lakote, ki ne pomenijo resnične lakote, želijo si le ponovnega vnosa sladkorja.
Na dan lahko tako moški kot tudi ženske zaužijejo največ 25 g sladkorja. Višek se shranjuje v obloge.

KAJ SPLOH JE BELI SLADKOR?

Beli sladkor poznamo v kockah, v kristalih, v prahu. Vsakodnevno ga uživamo ob kavi, piškotih, sladkih priboljških. Najhujši pa je t. i. "skriti sladkor", ki je umetno dodan živilom med proizvodnjo (sladke in gazirane pijače, beli kruh, testenine, sadni jogurti, vnaprej pripravljene omake in polivke itn.).
Naše telo ni zgrajeno na način, da presnavlja in razgrajuje umetno pridelana živila. In prav to beli sladkor je – umetno pridelano živilo, ki ga naše telo ne zna razgraditi in se zato shranjuje v obloge. Proti njemu se je nesmiselno boriti z dietami in športnimi aktivnostmi. Enostavno ga moramo prenehati vnašati v svoje telo. Ker pa sladkor deluje tako, da ko ga zaužiješ, ga telo hoče še in še … deluje na enak način kot droga.
Strokovnjak svetuje:
"Če boste sladkor iz prehrane izključili z danes na jutri in ga nadomestili z naravnim sladkorjem, lahko pride do krize. Vaši možgani so bili do sedaj z njim dobesedno zasvojeni in le vnos sladkorja je izpolnil njihovo željo".

KAJ JE NARAVNI SLADKOR?

Naša prehrana mora biti obvezno sestavljena iz beljakovin, sveže zelenjave in sadja, maščob, ter tudi ogljikovih hidratov. Zadnji so pomemben vir energije za naše telo, in še pomembneje, za možgane. Brez sladkorja telo ne bi imelo dovolj "goriva" in ne bi dolgo preživelo.
Zaradi izključitve belega sladkorja iz našega jedilnika moramo te ogljikove hidrate nadomestiti. Najboljša in veliko bolj zdrava alternativa je naravni sladkor. Veliko le-tega najdemo v svežem sadju ter tudi v nekateri zelenjavi (paradižnik, koruza, repa, korenje itd.). Poleg tega telo črpa glukozo tudi iz mesa, jajc in jogurtov (če imaš možnost, si ga pripravljajte sami doma, ali pa preglejte po trgovinah, kateri vsebuje najmanj sladkorja).
Strokovnjak svetuje:
"Vaše telo bo na začetku procesa izključitve belega sladkorja trpelo in bo v bolečinah. Prav tako se lahko pojavijo hudi glavoboli. To je popolnoma normalno, saj so možgani navajeni, da energijo dobijo iz belega sladkorja. Trajalo bo par dni, da se telo ter tudi možgani navadijo, da sladkor pridobivajo iz drugih virov".

KAKO NAJ ZAČNEMO Z IZKLJUČEVANJEM BELEGA SLADKORJA IZ PREHRANE?

V teoriji je stvar preprosta. Trenirajte kot ste do sedaj, v telo vnesite enako količino kalorij kot ste jih do sedaj, vendar – pazite, da odslej kavo pijete brez sladkorja, sami doma pripravljajte hrano, jejte veliko beljakovin (ribe, piščanec), maščob (rdeče meso, avokado), vlaknin (polnozrnati rezanci in riž), sadja in zelenjave ter pazite na morebiten vnos "skritih sladkorjev" in se za 14 dni popolnoma izogibajte sladkorju v katerikoli obliki (izjema je naravni sladkor).
Ne gre le za vnos in štetje kalorij – gre za kakovost hrane, ki jo jeste in za način, kako vaše telo to hrano presnavlja.
V praksi, pa bo nekoliko težje. Sebi, svojemu telesu in možganom, ki vam pošiljajo signale lakote, boste odvzeli "gorivo", telo bo brez energije in se bo moralo naučiti črpati to energijo iz drugih virov. Utrujeni boste, zaspani in brez volje. Najtežji izziv pa bo brez dvoma želja po sladkem! Po nekaj dneh se bo tudi telo navadilo in počutili se boste veliko bolje kot ste se kdaj koli počutili. In to vam lahko zagotovim!

Zavedajte se, da to delate zase ter za svoje telo!

Strokovnjak sporoča:
"Okus sadja bo postal slajši, brbončice se bodo drugače odzivale na hrano, kot so se prej, saj se bodo tudi te osvobodile odvisnosti od belega sladkorja. Krvni sladkor se bo uravnovesil, kar bo posledično vplivalo na večjo koncentracijo ter jasnejše misli".

POZITIVNI UČINKI IZKLJUČITVE BELEGA SLADKORJA:

• večja produktivnost
• boljša angažiranost in organiziranost
• jasnost misli – hitrejše odzivanje na okolje
• boljši spomin
• boljša koncentracija
• izboljšanje razpoloženja
• bolj kvaliteten spanec
• več energije …


Posledica vseh pozitivnih učinkov pa je neverjeten občutek, da si več zapomnimo, več vemo in smo pametnejši kot smo bili 14 dni nazaj!
Strokovnjak sporoča:
"A zaradi uravnovešenega krvnega sladkorja bo boljši tudi vaš spanec. Zaradi tega boste čez dan manj utrujeni, povečalo se bo delovanje možganov in vi boste lahko višek energije uporabili, da se osredotočite na okolico".

POVZETEK:
• Rafinirani oz. beli sladkor na vaše možgane deluje kot droga – zasvoji jih
• Ob nerednem uživanju sladkorja možgani pošljejo signal lakote, da v telo dobijo sladkor
• Beli sladkor lahko nadomestite z naravnim sladkorjem, ki se nahaja v sadju, zelenjavi, mesu, jajcih, jogurtih
• Pozitivnih učinkov izključitve belega sladkorja je nešteto
• Zakaj ne bi že danes izključili tega umetnega živila iz svoje prehrane in telo osvobodili obsesije?



Vir:
http://blog.shapeit.si/reakcija-mozganov-na-opustitev-belega-sladkorja/

LP Bučka Shocked

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2016 20:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Groza ... kaj nekateri ljudje počnejo s svojimi telesi ... Shocked


https://www.youtube.com/watch?v=2dwAqNStM3Q

LP Bučka Shocked

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Maj 2016 14:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Kitajske prevare ... Mad


https://www.facebook.com/ludisvet.org/videos/1135283136534577/?pnref=story

https://www.youtube.com/watch?v=e2tF-aKiPAM


Preberite tudi to:
http://www.kafica.net/kineske-prevare-rizu-prave-od-plastike-med-bez-pcela-a-ovcetinu-od-pacova/
(hrvaško besedilo)

LP Bučka Mad

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19, 20  Naslednja
Stran 17 od 20

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group