|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Avg 2019 14:29 Naslov sporočila: |
|
|
Bounty sladica
(brez peke)
Sestavine:
za piškotno podlago:
300 g zmletih polnozrnatih piškotov
60 g kakava v prahu
3 žlice kokosovega olja
za kokosov nadev:
6 dl mleka
90 g pirinega polnozrnatega zdroba
100 g eritritola
200 g kokosovih kosmičev
za čokoladni preliv:
1 dl sladke smetane
120 g temne čokolade
Priprava:
Zmlete piškote, kakav in kokosovo olje zgnetemo z rokami in razporedimo v pekač (30x20) in potlačimo s prsti.
Za nadev skuhamo pirin zdrob v 6 dl mleka. Kuhamo ga približno 10 minut, oz. tako dolgo, da se zgosti. V še vroč zdrob dodamo eritritol in kokosove kosmiče ter dobro premešamo. Nadev še vroč razporedimo po piškotnem testu. Smetano segrejemo in vanjo vsujemo temno čokolado. Na čisto nizki temperaturi oboje počasi segrevamo, da se čokolada stopi in nastane gladek preliv. Polijemo ga po nadevu in razmažemo.
Sladico pustimo kakšno uro ali dve v hladilniku, da se strdi in razvije aromo.
Vir:
https://www.malinca.si/blog/bounty-pecivo-brez-peke?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=Ta+recept+me+je+vrgel+na+rit%21&utm_campaign=SI+Recept+Bounty+%289+8+2019%29
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Avg 2019 12:22 Naslov sporočila: |
|
|
Orehove rezine s skuto
Sestavine:
za podlago:
6 - 7 žlic kokosovega sladkorja
6 - 8 žlic mletih orehov
200 g masla
2 rumenjaka
12 – 14 žlic moke
1 - 2 žlici ruma
malo himalajske soli
za nadev:
500 g skute
4 rumenjaki
2 žlici kisle smetane
2 žlici mandljeve moke
10 – 12 vrečk vanilijevega sladkorja
malo soli
za prevleko:
6 beljakov
6 žlic mletega kokosovega sladkorja
Priprava:
Sestavine za podlago zgnetemo v testo, ga zavijemo v folijo in ga damo za kako uro počivat v hladilnik. Nato ga razvaljamo kar na peki papirju v obliko pekača in ga s papirjem vred položimo v pekač. Premažemo ga s skutinim nadevom (vse sestavine dobro zmešamo), nato pa ga pečemo v predogreti pečici približno 20 – 25 minut pri 180°C. Malo ga ohladimo, premažemo ga z beljakovim snegom, ki smo ga stepli skupaj s sladkorjem, pekač vrnemo v pečico in pecivo pečemo še kakih 5 minut pri isti temperaturi. Razrežemo ohlajenega.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Avg 2019 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Sočna ''lončkova'' sladica
Sestavine:
za testo:
4 jajca
2 vanilijeva sladkorja
1 jog. lonček eritritola
¾ jog. lončka kokosovega olja
1 jog. lonček mleka
2 jog. lončka črne/pirine moke
1 pecilni prašek
malo soli
za skutin nadev:
500 g skute
1 lonček kisle smetane
2 jajci
4 vanilijevi sladkorji
2 – 3 žlice pšeničnega zdroba
vložene marelice/breskve/ višnje …
2 žlici eritritola + malo soli
Priprava:
Sestavine za testo dobro razmešamo, masa naj bo malo gostejša kot je testo za palačinke. Srednje velik pekač obložimo s peki papirjem, po dnu polijemo polovico testa, ki ga napol spečemo v predogreti pečici pri 190°C (15 minut). Malo ga ohladimo, nato pa ga prekrijemo s skutinim nadevom, tega pa prelijemo z drugo polovico testa. Pekač vrnemo v pečico in sladico pečemo še kakih 25 – 30 minut pri 180°C. Ohlajeno sladico rahlo potresemo s sladkornim prahom.
Skutin nadev: - Sadje narežemo na koščke, količino odrejamo sami ( … do 500 g ali več). Vse sestavine nato dobro zmešamo. Maso nekaj časa pustimo stati, da zdrob malo nabrekne in jo tako zgosti.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Avg 2019 21:08 Naslov sporočila: |
|
|
Kolač z riccotto
Sestavine:
6 rumenjakov
4 x 250 g riccotte (1 kg)
1 jog. lonček sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
1 jog lonček moke + 1/2 pecilnega praška
sneg iz beljakov + malo soli
(koščki suhega sadja, brusnice, rozine ...)
(čokoladna glazura)
Priprava:
Rumenjake, riccotto, sladkor in vanilijev sladkor dobro razmešamo z ročnim mešalcem, nato pa izmenično vmešavamo moko s pecilnim praškom in sneg iz beljakov, ki smo ga stepli z malo soli. V zmes lahko vmešamo drobno narezano suho sadje, brusnice, rozine, borovnice, maline …, ni pa nujno.
Srednje velik pekač (ali model za torte) obložimo s peki papirjem, vlijemo vanj zmes (ki je precej tekoča) in jo pečemo v predogreti pečici približno 45 – 50 minut pri 175°C. Kolač je pečen, ko dobi ob robovih rjavkasto skorjo.
Po želji ga lahko po vrhu prevlečemo s čokoladno glazuro (100 g temne čokolade nad paro razmešamo s 50 g masla).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Avg 2019 22:13 Naslov sporočila: |
|
|
Kokosova sladica s kislo smetano
Sestavine:
za biskvit:
1 jog. lonček kokosovega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
1/2 jog. lončka kokosovega olja
5 rumenjakov
1 dl kokosovega mleka
2 žlici ruma
1 jog. lonček moke + 1/2 pecilnega praška
1 jog. lonček kokosove moke
2 – 3 žlice kakava
sneg iz 5 beljakov + malo soli
za premaz:
400 g kisle smetane
2 jog. lončka kokosovih kosmičev
3 - 4 žlice eritritola
nastrgana čokolada za posip
Priprava:
V eni posodi zmešamo suhe sestavine: moko, kokosovo moko, pecilni prašek in kakav. V drugi posodi razmešamo sladkor, vanilijev sladkor in kokosovo maščobo, nato enega za drugim vmešavamo rumenjake, zatem pa vmešamo še mleko in rum. Tej mešanici izmenično postopno (s kuhalnico) vmešavamo suho zmes iz prve posode in beljakov sneg s soljo.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj nadevamo biskvitno testo in ga pečemo v predogreti pečici približno 25 – 30 minut pri 180°C. Ohlajen biskvit kar v pekaču premažemo s premazom, le-tega potresemo z nastrgano čokolado in vse skupaj postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se premaz dobro strdi.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Avg 2019 21:37 Naslov sporočila: |
|
|
Ajdov narastek z orehi
(recept za lepše lase)
Sestavine:
1 l mleka + malo soli
2 – 3 žlice rjavega sladkorja
50 g masla
1,5 skodelice ajdove kaše
1 lonček kisle smetane
250 g skute
3 – 4 jajca
100 g nasekljanih orehov
50 - 75 g rozin/brusnic
2 jabolki/banani
(1 skodelica=2,5 dl)
Priprava:
Mleko zavremo, dodamo sol, sladkor, maslo ter na koncu ajdovo kašo. Vse skupaj kuhamo na majhnem ognju približno 8 – 10 minut. Maso ohladimo (med ohlajanjem se bo še zgostila), nato pa vanjo vmešamo ostale sestavine (kislo smetano, skuto, jajca, orehe, rozine, jabolka).
Srednje velik pekač obložimo s peki papirjem, po njem razmažemo maso, ki jo nato pečemo v predogreti pečici približno 20 minut pri 180°C. Postrežemo jo prelito s kakim gostim sirupom ali sadnim sokom, ali potreseno z naribano temno čokolado.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Avg 2019 21:22 Naslov sporočila: |
|
|
Sladica s kakijem in oreški
Sestavine:
2 – 3 zreli kakiji
4 rumenjaki
1 jog. lonček kokosovega sladkorja
2 žlici ruma
1/2 jog lončka mleka
1 jog. lonček moke + 1 pecilni prašek
1 jog. lonček rožičeve moke
1 jog. lonček nasekljanih/mletih oreškov
sneg iz 4 beljakov + malo soli
nekaj žlic marelične marmelade
za čokoladni preliv:
100 g temne čokolade
50 g masla
Priprava:
Kakijem odstranimo lupino in jih dobro zmečkamo ali sesekljamo.
V skledi kremasto razmešamo rumenjake in sladkor, dodamo rum, mleko, zmečkane kakije, nato pa izmenično vmešavamo mešanico obeh mok in pecilnega praška, nasekljane ali mlete oreške (izberemo jih po lastnem okusu) in sneg iz beljakov, ki smo jih stepli z malo soli.
Srednje velik pekač ali tortni model obložimo s peki papirjem, nanj vlijemo oz. razmažemo maso, ki jo nato pečemo v predogreti pečici okoli 30 – 35 minut pri 185°C.
Ohlajeno sladico po vrhu premažemo z marmelado in prelijemo s čokoladnim prelivom (nalomljeno čokolado nad vročo paro do gladkega razmešamo z maslom).
Za nekaj časa sladico damo v hladilnik, da se preliv dobro strdi in sladica razvije aromo. Postrežemo jo s stepeno sladko smetano.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Avg 2019 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
Starodunajska čokoladna torta
Sestavine:
100 g čokolade v prahu
120 g mletih lešnikov
120 g piškotnih drobtin + 1/2 pecilnega praška
8 rumenjakov + 4 žlice kokosovega sladkorja
1 – 2 žlici ruma
sneg iz 8 beljakov + 4 žlice kokosovega sladkorja + malo soli
šeri za navlaženje
marelična marmelada za premaz
za čokoladni premaz:
150 g čokolade v prahu
4 žlice kokosovega sladkorja
75 - 100 g masla
2 – 3 žlice mleka
Priprava:
V posodi zmešamo piškotne drobtine, pecilni prašek, mlete lešnike in čokolado v prahu.
V drugi posodi rumenjake kremasto razmešamo s 4 žlicami kokosovega sladkorja (lahko tudi več), dodamo rum in še nekaj časa mešamo, nato pa previdno postopno izmenično dodajamo sneg iz beljakov, ki smo ga stepli s 4 žlicami kokosovega sladkorja in soljo, ter suho mešanico iz piškotnih drobtin, mletih lešnikov, pecilnega praška in mlete čokolade.
Tortni model premažemo z maslom in rahlo posujemo s piškotnimi drobtinami, nadevamo ga z biskvitno maso, jo poravnamo in jo pečemo v predogreti pečici približno 30 – 35 minut pri 180°C. Pečen biskvit ohlajamo nekaj ur (najbolje čez noč, ker se bo le tako dal lepo rezati). Dvakrat ga vodoravno prerežemo z ostrim nožem, da dobimo tri kolute. Spodnjega in srednjega nakapljamo s šerijem (če bodo torto jedli tudi otroci, šeri zamenjamo s tekočino od ananasovega/breskovega/mareličnega … kompota iz konzerve) in premažemo z marmelado. Na vrh položimo tretjo ploščo, ki jo tudi na tanko premažemo z marmelado, čeznjo na debelo premažemo čokoladni premaz, le-tega pa še toplega z nožem oblikujemo v razne vijuge, valove, črte … ali kaj podobnega.
Čokoladni premaz: - V posodi nad vodno paro raztopimo čokolado, dodamo kokosov sladkor, maslo in mleko ter vse skupaj toliko časa mešamo, da zmes postane gladka in svetleča.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 29 Avg 2019 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
Lončkov kolač s slivami
Sestavine:
2 jog. lončka (400 g) grškega jogurta
1 jog. lonček kokosovega sladkorja
1 jog. lonček piškotnih drobtin
1 jog. lonček pirine moke
1 jog. lonček mandljeve moke
1 jog. lonček kokosovega olja
4 – 5 jajc
1 pecilni prašek
4 zamaške ruma
malo soli
za nadev:
500 – 750 g sliv
cimet
2 – 3 žlice kokosovega sladkorja
Priprava:
Vse sestavine za testo dobro premešamo (ročno s kuhalnico).
Srednje velik pekač obložimo s peki papirjem, po dnu z žlico enakomerno nanašamo kupčke testa (uporabimo samo polovico testa), jih razmažemo, nato pa testo napol spečemo v predogreti pečici (15 minut pri 185°C). Podlago nato malo ohladimo, jo prekrijemo z izkoščičenimi slivami, ki jih potresemo z mešanico sladkorja in cimeta. Čez z žlico nanesemo kupčke iz druge polovice testa, jih poravnamo s hrbtno stranjo žlice, nato pa kolač do konca spečemo (20 - 25 minut pri 185°C). Ko pečico ugasnemo, kolač pustimo v njem še 10 minut. Režemo ohlajenega, lahko ga še rahlo posipamo z mletim kokosovim sladkorjem, ni pa nujno.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Sep 2019 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
Slivov drobljenec
Sestavine:
za podlago:
2 breskvi/nektarini + 20 - 25 sliv
sok 1 limone
2 - 4 žlice kokosovega sladkorja
2 – 3 žlice kuskusa
za posip:
2 žlici koruzne moke
2 žlici mletih ovsenih kosmičev
2 žlici kokosovega sladkorja
3 - 4 žlice mletih mandljev/lešnikov
1 žlička cimeta
100 g stopljenega masla
malo soli
mlet kokosov sladkor
Priprava:
Narezane koščke breskev in sliv zmešamo z ostalimi sestavinami in jih razporedimo po dnu tortnega modela, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Po vrhu potresemo posip, ki ga naredimo tako, da vse sestavine pregnetemo s prsti, da nastanejo večje drobtine.
Model damo v predogreto pečico in pečemo drobljenec približno 30 – 35 minut pri 185°C, oz. tako dolgo, da na vrhu dobi zlatorumeno barvo. Ohlajenega rahlo potresemo z mletim kokosovim sladkorjem.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 05 Sep 2019 21:18 Naslov sporočila: |
|
|
Bučkin kolač
Sestavine:
za testo:
200 g bučk
200 g zmehčanega masla
200 g kokosovega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
naribana limonina lupina
5 jajc
100 g jogurta
400 g moke + 1 pecilni prašek
malo soli
za jogurtov led:
2 žlici (30 g) jogurta
200 g mletega kokosovega sladkorja
Priprava:
Bučke na grobo naribamo.
Maslo, sladkor, vanilijev sladkor in naribano limonino lupino dobro razmešamo z ročnim mešalcem, nato pa enega za drugim vmešavamo jajca, da nastane bela kremasta zmes. Moko zmešamo s pecilnim praškom in soljo, nato pa jo izmenično z jogurtom vmešavamo v jajčno zmes. Na koncu po žlicah na hitro vmešamo še naribane bučke.
Škatlast pekač (30 cm dolg) obložimo s peki papirjem, vanj nadevamo zmes, jo poravnamo in jo pečemo v predogreti pečici približno 40 – 45 minut pri 180°C. 10 minut pred koncem peke kolač prekrijemo z aluminijasto folijo, da po vrhu ne porjavi preveč. Ohlajamo ga v pekaču, po 20 minutah ga vzamemo iz pekača in ga na rešetki do konca ohladimo. Nato ga prevlečemo z jogurtovim ledom in počakamo, da se le-ta posuši (jogurtov led: jogurt in sladkor v prahu dobro razmešamo)
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 06 Sep 2019 19:05 Naslov sporočila: |
|
|
Rožičevo pecivo z jabolki
Sestavine:
za testo:
500 g moke + 1 pecilni prašek
2 – 3 žlice kokosovega sladkorja
3 rumenjaki + 1 jajce
200 g masla
2 žlici kisle smetane
2 vanilijeva sladkorja
1 žlica ruma
malo soli
za rožičev nadev:
200 g rožičeve moke
200 g mandljeve moke
200 g kokosovega sladkorja
1 lonček sladke smetane
3 - 4 žlice kokosovega olja
2 žlici ruma
400 - 500 g naribanih jabolk
sneg iz 3 beljakov + malo soli
mleti kokosov sladkor za posip
Priprava:
Iz navedenih sestavin zgnetemo gladko in voljno testo, ga razdelimo na 2 dela in ga pustimo 1 uro počivati na sobni temperaturi.
Na peki papirju prvi del testa razvaljamo v obliko pekača, ga s papirjem vred položimo v pekač, ga malo napikamo z vilicami in ga napol spečemo v predogreti pečici ( 12 - 15 minut pri 185°C). Malo ga ohladimo, nato ga prekrijemo z nadevom, ki ga poravnamo s hrbtno stranjo žlice, preko nadeva pa položimo drugo ploščo testa (ali pa iz testa oblikujemo dolge svaljke/trakove in iz njih naredimo mrežo). Pekač vrnemo v pečico, kjer pecivo pečemo še približno 40 – 45 minut pri isti temperaturi. Ohlajenega rahlo posipamo z mletim kokosovim sladkorjem.
Rožičev nadev: - Vse sestavine dobro zmešamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Sep 2019 19:29 Naslov sporočila: |
|
|
Medene plošče s kremo
Sestavine:
za testo:
450 - 500 g moke
150 g sladkorja
2 jajci
3 – 4 žlice sladke smetane
3 – 4 žlice medu
1/2 žlice sode bikarbone
za kremo:
6 dl mleka
1 vanilijev puding
3 - 4 žlice moke
1 žlica sladkorja
malo soli
200 g zmehčanega masla
200 g sladkorja
Priprava:
Iz danih sestavin zgnetemo testo, ki naj počiva pol ure. Razdelimo ga na 3 ali 4 enake dele, vsakega razvaljamo kar na peki papirju v obliko pekača (iz pečice), nato pa vsakega s papirjem vred položimo na narobe obrnjen pekač in ga pečemo v predogreti pečici približno 5 – 6 minut pri 200°C, nakar še vročega prevrnemo na pladenj, obložen s čistim papirjem (odstranimo peki papir) in ga ohladimo. Hladne plošče postanejo precej krhke, zato bodimo previdni in pozorni pri nadaljnem ravnanju z njimi.
Spodnjo in srednjo ploščo (in tretjo) premažemo vsako s polovico (tretjino) kreme, zgornja ostane nenamazana, preko nje položimo peki papir in vse skupaj obtežimo z nekaj revijami ali pladnjem. Plošče, premazane s kremo, je potrebno pustiti vsaj 12 ur v hladilniku, da se zmehčajo.
Krema: - Od mleka odvzamemo 1,5 dl vsebine, v kateri z ročnim mešalcem razžvrkljamo pudingov prašek, moko, sladkor in sol. Ostalo mleko zavremo, nato pa v njem ob stalnem mešanju zakuhamo pudingovo mešanico. Tudi ko se krema ohlaja, jo ves čas mešamo, da se ne naredi mrenica. Ko je krema ohlajena, vanjo vmešamo še masleno/sladkorno zmes (maslo in sladkor kremasto razmešamo, lahko z mešalcem).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 29 Sep 2019 19:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ajdov ''šmorn'' z mozzarello
(za 3 – 4 osebe)
Sestavine:
250 g mozzarelle (Eurospin)
4 - 6 jajc
malo himalajske soli
1 - 2 žlici kokosovega sladkorja
8 - 10 žlic ajdove moke
60 g masla
150 g suhih brusnic/rozin
javorjev sirup
Priprava:
V posodo električnega mešalca stresemo mozzarello s tekočino vred, dodamo jajca, sol in sladkor ter vse skupaj pri največji hitrosti nekaj minut mešamo, dokler zmes ne postane zelo penasta. Nato še med mešanjem skozi vrhnjo odprtino po žlicah dodajamo ajdovo moko in koščke masla – zmes naj bo na koncu malo gostejša kot za palačinke.
Vlijemo jo v srednje velik pekač (33x21), prekrit s peki papirjem, jo poravnamo s hrbtno stranjo žlice, po vrhu jo enakomerno posujemo s suhimi brusnicami ali rozinami, ki jih z vilicami malo potlačimo v maso. Pečemo jo v predogreti pečici 30 minut pri 185°C. Po tem času jo vzamemo iz pečice, jo obrnemo na ''glavo'' in jo vrnemo v pekač, odstranimo peki papir in jo natrgamo z vilicami na primerno velike kose. Nato pekač vrnemo v pečico, ki jo po nekaj minutah ugasnemo, vendar ''šmorn'' še pustimo v njej kakih 10 minut, da se še malo popeče in dobi prijetno hrustljavo skorjico.
Ko ''šmorn'' razdelimo na krožnike, ga lahko pokapljamo z javorjevim sirupom (ali cvetličnim medom, malinovim sirupom, ogreto razredčeno marmelado, stopljeno čokolado, sladko smetano …)
Namesto ajdove lahko uporabimo proseno, koruzno ali pirino polnozrnato moko.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 06 Nov 2019 19:13 Naslov sporočila: |
|
|
Tapiokine palačinke
(za 12 palačink)
Sestavine:
4 dl vode
2 - 3 zvrhane žlice mleka v prahu
1 žlička himalajske soli
3 - 4 jajca
6 – 8 žlic tapiokine moke (Müller)
4 žlice mletega kuskusa
Priprava:
Vse sestavine dobro zmešamo z ročnim mešalnikom ali v multipraktiku. Masa naj bo nekoliko redkejša kot je za običajne palačinke. Pustimo jo stati kako uro, da se kuskus malo napne (kuskus zmeljemo v kavnem mlinčku), vmes jo večkrat premešamo, ker se gošča rada usede na dno posode.
Nato spečemo palačinke po ustaljenem postopku; najbolje se pečejo na kokosovi maščobi. Imajo malo drugačno teksturo kot običajne palačinke in so zelo okusne. Lahko jih samo namažemo s poljubnim namazom in zvijemo, lahko pa jih zvite v role narežemo na 1 cm široke in jih uporabimo kot prilogo namesto širokih rezancev. Po želji jih prelijemo s kakršnokoli omako – zelenjavno, špinačno, paradižnikovo, gobovo, mesno, čokoladno, sirovo, skutino, orehovo, z medom, z javorjevim sirupom … oz. s prelivom pač, kakršnega imamo radi.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|