|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 31 Dec 2016 18:30 Naslov sporočila: |
|
|
Beljakovinski kruh
Sestavine:
600 – 700 g polbele moke
300 g pretlačene skute
3 stepena jajca
2,5 dl mleka
0,5 dl sladke smetane
1 polna žlička soli (oz. po okusu)
2 žlici rjavega sladkorja
30 g kvasa
1 pecilni prašek
Priprava:
V skodelici razdrobimo in razmešamo kvas s 4-5 žlicami toplega mleka, žličko sladkorja in žličko moke, ter mešanico vlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moki. Počakamo, da se kvas malo dvigne (nekaj minut).
Moko po robovih posujemo s pecilnim praškom in soljo.
Posebej razmešamo pretlačeno skuto s stepenimi jajci, zelo toplim mlekom, v katerega smo vlili smetano, ter s sladkorjem, nato to zmes dodamo moki in zgnetemo srednje mehko testo (če je testo premehko, dodamo še moke).
V pokriti skledi pustimo testo vzhajati 25 – 30 minut, nato ga znova pregnetemo in ga oblikujemo v visoko podolgovato štruco, ki jo položimo v srednje dolg pekač, obložen s peki papirjem. Po vrhu štruce naredimo 3-4 poševne zareze z ostrim nožem, jo pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati kakih 15 – 20 minut.
Medtem ogrejemo pečico na 200°C, in ko potisnemo vanjo pekač s testom, zmanjšamo temperaturo na 180°C.
Kruh pečemo 45 – 50 minut, ko je pečen, ga ohladimo na rešetki.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Sep 2017 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
Mlečne žemljice
Sestavine:
600 g polbele moke
1 kocka kvasa
50 g masla
1 žlička soli
1 žlička sladkorja
1 žlica olja
3,5 dl toplega mleka
Priprava:
Vse sestavine, razen moke in soli, dobro razmešamo z ročnim mešalnikom, nato pa postopno dodajamo moko s soljo in zgnetemo testo, ki ga ni potrebno vzhajati.
Testo razdelimo na 9 - 10 enakih delov, ki jih oblikujemo v nekoliko podolgovate štručke. Položimo jih v pekač, obložen s peki papirjem, v vsako štručko na sredini z debelim ročajem kuhalnice (ali s kratko, ne predebelo palico) vtisnemo globoko brazdo (do dna), nato jih pečemo 10 minut pri 200°C, zatem pa še 20 - 25 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Okt 2017 12:27 Naslov sporočila: |
|
|
Čebulni kruh s sirom
Sestavine:
600 g polnozrnate moke
1 žlička soli
žlička sladkorja
2,5 dl vode
kocka kvasa
za polnilo:
100 g mehkega masla
4-5 žlic pražene čebule
120 g naribanega sira
Priprava:
Kvas razdrobimo in zmešamo z nekaj žlicami tople vode, žličko moke in žličko sladkorja. Ko se kvasina nekoliko dvigne, jo vlijemo v skledo z moko, dodamo še sol in toplo vodo in zamesimo testo. Pustimo ga vzhajati pokritega in na toplem, medtem pa pripravimo oblogo:
- 1-2 čebuli drobno sesekljamo in ju zlatorumeno popražimo na malo olja
- ohlajeno čebulo nato zmešamo z mehkim maslom
- sir naribamo
Testo razvaljamo v pravokotnik dimenzij 40 x 30 cm. Premažemo ga z mešanico masla in čebule, po vrhu potresemo nariban sir.
Testo po daljši stranici na tesno zvijemo in ga položimo v ozek in visok škatlast model, ki smo ga predhodno premazali z maslom in popršili z moko.
Kruh pečemo približno 30 - 35 minut pri 200°C.
Opomba: Mesojedci lahko dodajo tudi koščke šunke!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Okt 2017 12:31 Naslov sporočila: |
|
|
Česnov kruh s pivom
Sestavine:
500 g moke
nekaj strokov strtega česna (po želji)
1-2 žlici sesekljanega drobnjaka
150 g naribanega sira
1 pecilni prašek
1 žlička soli
3,5 dl temnega piva
Priprava:
Vse sestavine zgnetemo v testo in oblikujemo štruco.
Kruh pečemo približno 1 uro pri 200°C.
Prvih 15 minut naj bo pokrit s peki papirjem, nato papir odstranimo in pečemo do konca.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Okt 2017 12:35 Naslov sporočila: |
|
|
Krompirjev kruh
Sestavine:
400 g krompirja
1 dl vroče vode
400 g moke
1 kocka kvasa
1 jajce
1 žlička soli
Priprava:
Krompir olupimo, operemo, popivnamo odvečno vlago in na drobno naribamo. Damo ga v posodo, ga prekrijemo z 1 dl vroče vode in na hitro prevremo.
Moko zmešamo s kvasino (kvas, nekaj žlic tople vode, žlička moke, žlička sladkorja – vse dobro premešamo), dodamo toplo krompirjevo mešanico (z vodo vred), sol in jajce.
Vse sestavine dobro pregnetemo v testo, ki ga nato damo v skledo, pokrijemo s prtom in postavimo na toplo, da vzhaja.
Pečico ogrejemo na 220°C. Medtem ko se pečica ogreva, na pomokani deski testo še enkrat dobro pregnetemo in ga oblikujemo bodisi v hlebec ali v štruco.
Pekač obložimo s peki papirjem in ga nekoliko pomokamo, nanj previdno položimo oblikovano testo. Po vrhu ga nekajkrat zarežemo ali napikamo.
Pekač potisnemo v pečico, hitro brizgnemo vanjo še curek vode in jo takoj zapremo.
Kruh pečemo najprej 20 minut pri 220°C, nato zmanjšamo temperaturo na 200°C in ga pečemo še 30 minut.
Kruh je pečen, če tedaj, ko potrkamo po njem s členki prstov, v njem votlo zabobni.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Avg 2018 16:06 Naslov sporočila: |
|
|
Proseni kruh
Sestavine:
1 skodelica prosene moke
1 skodelica koruzne moke
1 skodelica večnamenske moke
1 žlica pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
2 žlici rjavega sladkorja
1 žlička soli
5 žlic stopljenega masla
1,5 skodelice pinjenca
3 jajca
Priprava:
V eni posodi dobro zmešamo skupaj suhe sestavine, v drugi mokre, nato pa vsebini obeh posod združimo. Maso nato stepamo, da postane čisto gladka, nato pa jo vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem (n.pr. 33 x 28 cm) in počakamo 10 – 15 minut.
Kruh nato pečemo kakih 30 – 35 minut pri 185°C oz, toliko časa, da površina postane zlatorjave barve.
Pustimo ga, da se nekoliko ohladi, kajti najbolj okusen je, če postrežemo še toplega.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Sep 2018 13:21 Naslov sporočila: |
|
|
Jajčna pletenica
Sestavine:
40 g kvasa
1 dl tople vode
žlička sladkorja
žlička moke
0,75 l toplega mleka
100 g sladkorja
100 g zelo zmehčanega masla
1,5 žličke soli
6 jajc
1,5 kg moke
1 jajce za premaz
20 g sezamovih semen za posip
Priprava:
Kvas zdrobimo, dodamo žličko sladkorja, žličko moke in 1 dl tople vode, dobro premešamo ter pustimo kakih 5 minut vzhajati.
V skledo vsujemo polovico moke, naredimo jamico, v katero vlijemo kvasno mešanico. V drugi skledi dobro razmešamo toplo mleko, sladkor, zmehčano maslo in sol, v tretji skledi pa dobro stepemo jajca, ki jih nato dodamo mlečni mešanico, vse skupaj pa nato vlijemo k moki in stepemo testo. Postopno dodajamo drugo polovico moke, nekaj časa stepamo, nato pa testo pregnetemo še ročno.
Roke si namažemo z oljem, vzamemo v roke kepo testa in ga tako z vseh strani naoljimo, nato pa ga damo v skledo in ga pustimo vzhajati približno 1 uro, da podvoji volumen.
Testo ponovno pregnetemo, ga ponovno damo v skledo, ga pokrijem in pustimo vzhajati približno 30 minut. Nato ga ponovno pregnetemo, ga razdelimo na 3 dele, ki jih oblikujemo v približno 50 cm dolge svaljke. Le-te spletemo v kito, ki jo položimo na dno pekača, prekritega s peki papirjem, jo prekrijemo s prtičkom in jo pustimo vzhajati, da ponovno podvoji volumen.
Preden jo damo v ogreto pečico, kito po vrhu premažemo s stepenim jajcem in jo posujemo s sezamovimi semeni.
Pečemo jo približno 55 – 60 minut pri 175°C, oz. toliko časa, da se po vrhu zlatorjavo obarva.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Okt 2018 20:35 Naslov sporočila: |
|
|
Makov kruh
Sestavine:
600 g črne moke
3,5 dl vode
1 žlička sladkorja
1 kocka svežega kvasa
100 g mletega maka
1 žlička soli
50 g naribanega parmezana
malo muškatnega oreščka
Priprava:
Moko stresemo v skledo, v sredini naredimo jamico, v katero vlijemo kvasino, ki smo jo naredili iz zdrobljenega kvasa, 3-4 žlic tople vode, žličke sladkorja in žličke moke. Počakamo nekaj minut, da se kvasna mešanica dvigne, nato pa dodamo še ostale sestavine in zamesimo testo. Na toplem naj vzhaja 25 – 30 minut, nato ga premesimo, oblikujemo hlebec ali štruco, jo damo v pekač, obložen s peki papirjem, naredimo po vrhu z nožem nekaj zarez, in jo pustimo še nekaj časa vzhajati (20 – 25 minut).
Medtem segrejemo pečico na 200°C, potisnemo vanjo pekač s testom, zmanjšamo temperaturo na 185°C, nato pa kruh pečemo približno 40 – 45 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Okt 2018 18:51 Naslov sporočila: |
|
|
Sladki kruh
Sestavine:
3 dl mleka
100 g masla
100 g sladkorja
2 jajci + 4 rumenjaki
2 vanilijeva sladkorja
1 čajna žlička soli
700 g moke
40 g svežega kvasa
2 žlici ruma
(rozine, drobno narezano suho sadje, nasekljani oreščki ...)
stepeno jajce za premaz
Priprava:
Iz nekaj žlic toplega mleka, žličke sladkorja, žličke moke in zdrobljenega kvasa zmešamo kvasino, ki jo vlijemo v večjo jamico v moki in jo pustimo vzhajati 15 – 20 minut. Nato dodamo toplo mleko, v katerem smo razžrkljali sladkor, stopljeno maslo, jajci, rumenjake, vanilijev sladkor, sol in rum. (testu lahko po želji dodamo rozine, drobno narezano suho sadje, nasekljane oreščke ... )
Zamesimo testo, ga damo v skledo, pokrijemo s prtičkom in pustimo vzhajati. Ko podvoji prostornino, ga ponovno premesimo in oblikujemo bodisi v eno ali več štručk, hlebčkov, ali pletenico.
Model premažemo z maslom in poprašimo z moko, vanj položimo oblikovano testo, ki ga po vrhu premažemo s stepenim jajcem, nato pa ga pustimo vzhajati še 20 – 25 minut.
Sladki kruh nato pečemo v predogreti pečici od 35 – 45 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 31 Okt 2018 18:38 Naslov sporočila: |
|
|
Kruh z arašidi in jogurtom
Sestavine:
2 lončka jogurta
400 g črne moke
150 g ržene moke
1 žlička sladkorja
1 kocka kvasa
3/4 skodelice nasekljanih arašidov
2 žlici mešanih semen
1,5 žličke soli
3 žlice olja
Priprava:
Naredimo kvasni nastavek iz kvasa, žličke moke, žličke sladkorja in 3 – 4 žlic toplega mleka. Vlijemo ga v jamico v moki in nekaj minut počakamo, da vzhaja. Nato dodamo ostale sestavine, ki naj bodo sobne temperature, in zamesimo testo.
Kepo pustimo vzhajati približno pol ure, nato jo pregnetemo, naredimo štruco v obliki kvadra in jo položimo v škatlast pekač, ki smo ga predhodno premazali z maslom in poprašili z moko.
Testo v pekaču pustimo še 20 – 25 minut vzhajati, nato pa ga damo v predogreto pečico in ga pečemo približno 50 – 55 minut pri 190°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 09 Nov 2018 17:11; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Nov 2018 16:34 Naslov sporočila: |
|
|
Kruh z rožičevo moko
Sestavine:
360 g pirine moke
120 g bele moke
100 g mletih rožičev
1 žlička soli
1 kocka kvasa
4 žlice deviškega olivnega olja
1 žlica medu
3,5 dl tople vode
Priprava:
V skledo vsujemo obe vrsti moke in mlete rožiče, v sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo kvasino, ki jo naredimo iz 3 žlic tople vode, zdrobljenega kvasa, žličke medu in žličke moke.
Po robovih moke nasujemo sol, počakamo da kvas vzhaja, nato pa vlijemo v skledo toplo vodo, v kateri smo razmešali olje in med.
Zamesimo testo, ga damo vzhajat pokritega na toplo (30 – 40) minut, nato ga ponovno pregnetemo, ga oblikujemo v štruco ali hlebec in ga položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Pustimo ga še nekaj časa vzhajati, toliko da podvoji prostornino, nato pa ga damo v ogreto pečico, kjer ga pečemo okoli 45 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Nov 2018 17:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ajdov kruh z oreščki/semeni
Sestavine:
0,5 kg ajdove moke
1 kocka kvasa
1 žlička melasnega sladkorja
2 jajci
¾ žličke soli
3,5 – 4,5 dl tople vode
1 žlica jabolčnega kisa
2 žlici olja
100 - 150 g nasekljanih orehov
Priprava:
Ajdovo moko stresemo v skledo, v njej naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasino iz 4 - 5 žlic tople vode, zdrobljenega kvasa, 1 žličke ajdove moke in 1 žličke melasnega sladkorja. Po robu moke posujemo nasekljane orehe. Kvas pustimo vzhajati 10 minut, nato pa vlijemo v moko vodo, v kateri smo razžvrkljali sol, jajca, olje in kis. S kuhalnico zamešamo testo in ga vlijemo v kvadrast pekač, premazan z maslom in poprašen z ajdovo moko. Pokrijemo ga s polivinilno vrečko in ga pustimo vzhajati, dokler ne podvoji prostornine. Nato pekač potisnemo v pečico, ogreto na 220°C, zmanjšamo temperaturo na 200°C in pečemo kruh 30 – 35 minut. Pečico po tem času ugasnemo in pustimo v njej kruh še 5 – 10 minut.
Namesto orehov lahko uporabimo pistacije, arašide, mandlje, lešnike, bučna semena, sončnična semena, chia semena, sezamova semena, lanena semena, makova semena …
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Nov 2018 18:38 Naslov sporočila: |
|
|
Sezamovi kruhki
Sestavine:
1 kg črne moke
250 g masla
150 g sezamovih semen
2 stepeni jajci
1 dl olja
3 dl mleka
1 - 2 žlički soli
1 kocka kvasa
Priprava:
V moko vlijemo kvasino, ki jo pripravimo iz nekaj žlic toplega mleka, kocke zdrobljenega kvasa, žličke moke in žličke sladkorja. Dodamo ostale sestavine in zamesimo testo. Pustimo ga počivati pol do ene ure.
Iz testa naredimo kroglice premera 3,5 – 4 cm ter jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Kroglice sploščimo z dnom kozarca ali skodelice, zato naj bo med njimi dovolj prostora.
Pečemo jih 15 – 20 minut pri 190°C, oz. toliko časa, da dobijo lepo zlatorjavo barvo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Nov 2018 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Bombetke z zelišči
Sestavine:
300 g črne moke
1/2 kocke kvasa
1 dl mleka
1 dl vode
1 žlička sladkorja
1 žlička soli
po 1/2 žličke origana, timijana, bazilike, drobjaka …
2 -3 stroki strtega česna
Priprava:
Mleko in vodo zlijemo v kozico in ju malo segrejemo na štedilniku. Odvzamemo 4 – 5 žlic tekočine, dodamo žličko sladkorja, žličko moke in nadrobljen kvas ter dobro premešamo. Kvasino in mleko z vodo vlijemo v moko, dodamo še ostale sestavine in zgnetemo testo. Pustimo ga vzhajati toliko časa, da podvoji prostornino, nato ga pregnetemo in ga razdelimo na 6 enako velikih kroglic. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj v enakomernih razmakih razmestimo kroglice, (pazimo, da v njih ni razpok), ki naj vzhajajo še kakih 25 – 30 minut, nato pa jih pečemo v predogreti pečici približno 25 – 30 minut pri 190°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|