|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Mar 2017 20:34 Naslov sporočila: |
|
|
KAJ PA BELJAKOVINE?
Ta, ki ne uživa živalskih sestavin, je to vprašanje slišal že nekajkrat ...
No, skrb je vsekakor odveč: kot lahko vidite, imajo sestavine rastlinskega izvora na 100 kalorij celo več g beljakovin.
Ste se kdaj vprašali, od kod dobi beljakovine krava, da lahko zraste, proizvaja mleko in rodi telička?
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Okt 2017 17:50 Naslov sporočila: |
|
|
Kako kombinirati hrano za hitrejše hujšanje
Hujšanje je za marsikoga zahtevna naloga, ki občasno spominja na misijo nemogoče. Sledi vdaja. Glavni razlog za to, da obupamo, je občutek lakote. Toda tudi to je mogoče urediti. Ob še sprejemljivo zmanjšanem vnosu kalorij bodite pozorni tudi na prave kombinacije živil, ki že posamično povečujejo izgubo odvečnih kilogramov.
Tukaj je nekaj preverjenih kombinacij.
1. Mandlji in grški jogurt
Nekateri vitamini, kot so A, D in E, se najbolje absorbirajo, ko jih uživamo z maščobami. Ker so mandlji bogati z vitaminom E, kalcijem in antioksidanti, grški jogurt pa je izvrsten vir zdravih maščob in vitamina D, je ta kombinacija zagotovo zmagovita.
2. Rdeča paprika in piščanec
Rdeča paprika in pekoča paprika v veliki meri pomagata pri kurjenju kalorij ter hujšanje pospešujejo, telesu pa pomagajo, da hrano spremeni v potrebno energijo. V kombinaciji s piščančjim mesom, ki je bogato z beljakovinami, nastane okusen in zdrav obrok.
3. Jajca in zelenjava
Jajca pospešujejo absorpcijo karotena (pigmenta, ki daje zelenjavi barvo), v kombinaciji s svežo zelenjavo pa se podvoji moč njegove podpore pri hitrejšem hujšanju.
4. Koruza in stročnice
Prehrana, bogata s stročnicami, je prava spodbuda procesu hujšanja, koruza, ki prav tako vsebuje škrob, pomaga ohranjati vitko linijo, medtem ko obenem podpira našo imunost in prebavni sistem.
5. Losos in šparglji
Losos je prepoln zdravih omega-3 maščobnih kislin, šparglji pa so polni beljakovin in vlaknin ter nam pomagajo lažje odvajati vodo iz telesa. Najbolje je lososa pripraviti v pečici, šparglje pa na sopari.
6. Špinača in avokado
Obe živili vsebujeta veliko vitaminov in mineralov, toda če ta par razglasite za glavna zvezdnika svoje solate, boste naredili ogromno dobrega za svoje telo. Špinača je odlična tudi v kombinaciji z olivnim oljem, medtem ko je avokado idealen tudi ob ribi, polnozrnatem kruhu in perutnini.
7. Zeleni čaj in limona
Zeleni čaj vsebuje katehine, ki so izrazito močni antioksidanti, vseh prednosti limone pa nam gotovo sploh ni treba naštevati. Kljub temu je še nekaj, v čemer je limona odlična, in sicer pri razbijanju katehinov iz zelenega čaja, zaradi česar so še lažje prebavljivi in zaradi tega hitreje topijo kilograme.
Vir: Viva – revija za boljše življenje
Kombiniranje hranil in okusov:
DOBRE kombinacije so naslednje:
- beljakovine + naravne maščobe
- škrob + naravne maščobe
- naravni sladkor + kislo
- naravna maščoba + kislo
SLABE kombinacije so naslednje:
- beljakovine + škrob
- beljakovine + naravni sladkor
- beljakovine + kislo
- škrob + naravni sladkor
- škrob + kislo
- maščobe + naravni sladkor
Več:
http://www.myantahkarana.com/?co=10539
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Okt 2017 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj je z leti čedalje težje shujšati?
Eno od vprašanj, ki ga pri Dietetik priporoča dobivamo od naših strank, je "Kako shujšati?". Že mladi imajo s tem težave, pri starejših pa je ta proces še toliko težji in dolgotrajnejši. Tukaj je nekaj glavnih razlogov in rešitev.
Prva težava se pojavi že v izhodišču. Mlajše ljudi prej motijo odvečni kilogrami in se hujšanja lotijo že, ko imajo le nekaj kilogramov odvečne teže. Starejši ko smo, kasneje nas to začne motiti. Če se vsako leto zredimo le za kilogram, je to od 40. do 60. leta že 20 kilogramov odvečne telesne teže.
Rešitev: Odločitev za zdravo prehranjevanje in primerne energijske vnose sprejmimo čim prej in preprečimo, da nalaganje kilogramov postane nekaj običajnega. V svojo rutino vnesimo tudi gibanje.
Naš bazalni metabolizem (to je količina energije, ki bi jo potrebovali čez dan, tudi če bi mirovali) se z leti niža. Starejši ko smo, manj torej potrebuje naš organizem za delovanje v mirovanju. Če pogledamo tabelo dnevnih energijskih potreb, vidimo, da lahko od 15 do 19 let star moški poje 3.100 kilokalorij, nad 65 let star moški pa le 2.300. Gre torej za 800 kilokalorij razlike. Pri ženski je ta razlika 700 kilokalorij. Ponavadi svojih prehranskih navad ne prilagodimo na znižane potrebe, ampak v kasnejšem obdobju, ko pridemo v pokoj, pogosto jemo še več, saj nam to dopušča čas.
Rešitev: Potrebna je prilagoditev dnevnih vnosov. Obroki naj bodo redni in naj se z leti prilagajajo spremembam. Bolje je, da pri vsakem obroku pojemo malo manj, kot da izpustimo en cel obrok.
Za nižje potrebe je poleg upočasnjenih funkcij v organizmu (regeneracija, rast) odgovoren tudi upad mišične mase. Porabniki energije v našem organizmu so prav mišice. Temu procesu ne gre ubežati, vendar ga lahko upočasnimo.
Rešitev: Ohranimo gibanje vse življenje. Sprehodi, plavanje, pohodništvo, kolesarjenje, nordijska hoja, igra z otroki in vnučki so vse aktivnosti, ki jih lahko počnemo tudi v pozni starosti. Če vsemu skupaj dodamo še osnovne vaje za moč in hrbtenico ter lepo držo, bomo organizmu naredili celo dvojno korist.
Za vsem skupaj pa tiči še en razlog – tukaj so zelo pomembne tudi naše navade. S staranjem običajno postanemo manj aktivni. Če ne drugega, nam ni več treba hoditi v službo, kjer smo gotovo porabili kar nekaj dnevne energije. Naš vsakdan se upočasni, po opravkih in dnevnih zadolžitvah ne hitimo več do onemoglosti, ampak si vmes vzamemo čas tudi za počitek. In med počitkom ne porabljamo toliko energije kot med aktivnostjo. Seveda imamo posledično tudi več časa, ki ga lahko namenimo pripravi hrane in uživanju v njej. S tem ni nič narobe, dokler so količine te hrane v mejah normale.
Rešitev: Tukaj rešitve pravzaprav ne potrebujemo. Paziti moramo le, da bomo svoje prehranske navade prilagodili tej zmanjšani aktivnosti. Izkoristimo višek časa za pripravo bolj kakovostnih obrokov, izberimo osnovna živila in kuhajmo iz njih. S svojih jedilnikov črtajmo instant juhe, omake in drugo hitro pripravljeno hrano.
Vir: https://siol.net/trendi/zdravo-zivljenje/zakaj-je-z-leti-cedalje-tezje-shujsati-450990
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Dec 2017 12:30 Naslov sporočila: |
|
|
Napake, ki jih delamo med hujšanjem
Tudi vi sodite med tiste, ki so neprestano na dieti, jeziček na tehtnici pa jim nikakor noče pokazati tako zelo zaželene nižje številke? Kakor hitro se kalorije lahko nabirajo, se jih da tudi znebiti. Moramo biti le previdni in pozorni na napake, ki jih delamo pri dietah. Preverite, o katerih napakah govorimo.
Ljudje se niti ne zavedamo, kako hitro se kalorije lahko nakopičijo. Že dodatna žlica solatnega preliva doda od 75 do 100 kalorij, dodatna žlica masla doda 102 kalorije, vrečka čipsa pa tudi več kot 162 kalorij. Spoznajte najpogostejše shujševalne napake in enkrat za vselej recite ne začaranemu shujševalnemu krogu.
6 najbolj pogostih napak
Kakor hitro se kalorije lahko nabirajo, se jih da tudi znebiti.
Moramo biti le previdni in pozorni na napake, ki jih delamo pri dietah.
Napaka številka 1: Hitrostno tekmovanje
Nihče vam ne bo podelil nagrade, ker ste pojedli obrok v rekordnem času. Razen če se pripravljate na tekmovanje v hitrostnem požiranju ''kremšnit'', v tem primeru ta članek ni namenjen vam.
Natrpani urniki so nas prisilili, da se prehranjujemo hitro in običajno tudi nezdravo. Za uživanje hrane si moramo vzeti čas, da dejansko okusimo obrok in tudi, da pravočasno opazimo, kdaj smo siti ter preprečimo prenajedanje.
Napaka številka 2: Manj obrokov ne pomeni manj kalorij
Stremite k vsaj 3 obrokom na dan. Začnite svoj dan z zdravim obrokom, a izbirajte previdno. Tudi nizkokaloričen muffin ima lahko do 400 kalorij, zato strokovnjaki priporočajo, da si zjutraj raje privoščimo jajce, kos ovsenega kruha in sveže stisnjen sok.
Po takšnem obroku, ki ima vsega 250 kalorij, bomo zagotovo siti do malice.
Napaka številka 3: Pitje sladkanih pijač
Alkohol, kava s sladkorjem in smetano, sladkani sokovi, mlečni napitki in gazirane pijače lahko bistveno pripomorejo k pridobivanju kalorij. V eni izmed raziskav je bilo celo ugotovljeno, da prebivalci ZDA kar 21% vseh kalorij dobijo iz pijač.
Namesto zgoraj omenjenih pijač raje posezite po vodi, nemastnemu mleku, nesladkanim čajem, zelenjavnim sokovom in manjšim količinam 100% sadnih sokov.
Napaka številka 4: Velikost porcije
V restavracijah smo navajeni velikih porcij, ki jih nato pripravljamo tudi doma. Da bi lažje kontrolirali dnevne obroke priporočamo, da pričnete uporabljati manjše krožnike in posodo, ter da na krožniku vseeno pustite še nekaj ugrizov.
Napaka številka 5: Nezdravi dodatki k jedem
Medtem ko pazimo na izbiro glavne jedi, večkrat pozabimo, da tudi razni prelivi in dodatki lahko prinesejo nezaželene kalorije, solato na primer tako prelijemo s kaloričnimi prelivi, zraven dodamo še šunko, sir ali smetano.
Pozor: V restavraciji s hitro prehrano se zna zgoditi, da bosta piščanec na žaru ali solata celo bolj kalorična kot hamburger.
Napaka številka 6: Nekontrolirano prehranjevanje
Vam je kaj znano? Sedite pred televizorjem in hrana prehaja brez nadzora iz vaših rok v usta, največkrat kar iz vrečke.
Vzdržite se tudi ''čiščenja'' krožnikov. Namesto, da se vam zdi škoda odvečne hrane, pomislite na škodo, ki jo s tem delate telesu.
Vir: spletne strani Live Active
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Mar 2018 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
Recept za hujšanje in proti celulitu
Mnogi se med dietami izogibajo bananam, a ne vedo, da s tem delajo veliko napako. Banane namreč topijo maščobe v krvi.
Banane imajo veliko kalija, odstranjujejo vodo iz telesa, imajo pa veliko fruktoze, glukoze in saharoze. Veliko sladkorja da telesu veliko energije, zato je pomembno, da banane jeste čim bolj počasi. Banane so koristne tudi zato, ker zmanjšujejo apetit.
Bananam pa lahko še bolj poudarite hranljive lastnosti, če jih kombinirate s špinačo in jagodičevjem.
Z eno banano kombinirajte žlico jagod, žlico medu, žlico ingverja in pol skodelice mlačne vode. S to kombinacijo boste dobili večino mineralov in vitaminov, ki jih telo potrebuje za cel dan.
Druga kombinacija je ena banana, 20 gramov sveže špinače, 1 dcl jogurta, 50 gramov ovsenih kosmičev in žlička medu. Vse skupaj dobro premešajte v mešalniku, tak napitek pa bo potešil še tako močno lakoto. Napitek je okusen in hranljiv nadomestek za večerjo.
Vir
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5384
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Jul 2018 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj Jennifer Aniston počne za svojo zavidljivo postavo
Tik pred dopustom, ko je treba dokončati vse projekte in te stres klati z vseh strani, si oropala hladilne skrinje trgovskih centrov z novimi okusi sladoledov, obenem pa nimaš časa (ali volje) hoditi v telovadnico. Ne skrbi.
Mandy Ingber, jogijska gurujka, ki ji skrb za postavo zaupajo vse največje hollywoodske zvezdnice – ne glede na to, kako zaseden je njihov urnik – je ustvarila program telovadbe, ki ti bo pomagal ostati močna in vitka ter bo pokuril vse kalorije slastnih sladoledov, ki si jih zmazala zvečer pred televizijo.
“V tem stresnem obdobju se z lahkoto zgodi, da gredo stvari v napačno smer,” pravi Mandy. “Zato poskusi to hitro 15-minutno vadbo vsak dan. Posveča se vsem predelom, potrebnim za stimulacijo prebave, izničenje strupov in krepitev mišic, da bo tvoje telo postalo stroj za kurjenje maščob.”
KORAK 1: Odprta strešica
CILJ: roke, trebušne mišice
1. Postavi se v položaj strešice z ramami nad zapestji in dvigni desno nogo.
2. Desno koleno povleci proti čelu, nato pa ga dvigni nazaj, da bo noga vzporedno s hrbtom.
3. Desno koleno povleci proti levemu tricepsu in ga potem spet dvigni nazaj.
4. Desno koleno povleci do desnega komolca in ga nato dvigni nazaj. Vse vaje ponovi še z levo nogo. Naredi tri sklope vaj, in ne pozabi dihati.
KORAK 2: Deska v desko na podlahti
CILJ: trebušne mišice, podlahti
1. Postavi se v položaj visoke deske – dlani so naravnost pod ramami, noge v širini bokov – v položaju ostani pet dolgih dihov.
2. Spusti se na podlahti, s komolci pod ramami in vzporednimi rokami. Nogo dvigni le nekaj centimetrov od tal in zdrži 15 sekund. Ponovi z drugo nogo.
KORAK 3: Sukanje v sedečem položaju
CILJ: zadnjica, stegna
1. Postavi se v položaj sedenja na stolu: roke dvigni, dlani sta obrnjeni druga proti drugi. Ritko potisni noter, raztegni hrbet in prsi dvigni stran od stegen. Z zaprtimi usti šestkrat vdihni in izdihni – tako boš dvignila temperaturo telesa in pomagala mišicam pri njihovem delu.
2. Roke prestavi v položaj molitve, nato pa se z levim komolcem stegni proti desnem stegnu in ta položaj zadrži šest vdihov, nato se vrni v sedeči položaj. Ponovi na drugi strani. Začutila boš, kako koktajli, ki si jih popila v soboto, izginjajo iz tvojega telesa.
KORAK 4: Razkorak z zasukom
CILJ: stegna, zadnjica, trebušne mišice
1. Postavi se v razkorak z desno nogo naprej, dlani so ob katerikoli strani prednjega stopala.
2. Dvigni desno roko in prsi zasukaj proti njej. Med vdihom podaljšaj prsnico, med izdihom še bolj zasuči. Položaj zadrži šest dihov. Ponovi na nasprotni strani.
KORAK 5: Položaj orla
CILJ: zadnjica, noge
1. Postavi se pokonci in težo prestavi na desno nogo. Nato počepni v sedeč položaj in prekrižaj levo nogo čez desno ter v položaju vztrajaj 10 sekund.
2. Levo koleno zasuči za meča na desni strani, in če zmoreš, zatakni prste za nogo. Ovij in zasuči desno roko pod levo, da boš videti kot pletenica. Zadrži
30 sekund in dihaj. Ponovi na drugi strani. Zdaj se lahko vrneš nazaj na zabavo.
--------------
Vir:
https://www.cosmopolitan.si/zdravje/trenerka-jennifer-aniston-je-razkrila-kaj-punca-pocne-za-svojo-zavidljivo-postavo-vaje/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Avg 2018 14:05 Naslov sporočila: |
|
|
Prekinitveni post
(povzetek)
Svet osvaja nov prehranski režim – prekinitveni post oz. post s periodičnimi prekinitvami, imenovanimi ''okna'', znotraj katerih je dovoljeno jesti.
Ta način prehranjevanja je ta hip na svetu najbolj vroč in med poznavalci uživa precejšnje odobravanje, saj obeta vrsto zdravstvenih koristi ter se predstavlja kot eden bolj zdravih načinov hujšanja
Kaj se dogaja v telesu v času posta
Kadar jemo, celice za energijo ne porabljajo energetskih rezerv, shranjenih v maščobnem tkivu, ker to ni potrebno zaradi stalnega dotoka sveže glukoze. In če hrano uživamo trikrat ali večkrat dnevno v večjih količinah, kot je telo potrebuje, nastaja energetski presežek, ki ga telo trenutno ne potrebuje, zato ga shrani v najbolj varno mesto – v maščobo.
Ko zmanjka hrane, ki bi jo telo prebavljalo, nastopi postabsorpcijska faza, ki traja od 8 do 12 ur po obroku – takrat telo vstopi v stanje posta, med katerim ni potrebe po izločanju inzulina, za tega pa vemo, da naredi maščobno tkivo nedostopno za uporabo. Začnejo pa se izločati hormoni, ki naredijo maščobo dostopno kot vir energije za celice, kot sta n.pr.:
- rastni hormon HGH, ki ne le omogoča porabo maščobnega tkiva, temveč tudi povzroča rast mišic,
- noradrenalin, ki pravtako spodbuja porabo maščobnega tkiva,
višje ravni teh dveh hormonov pa tudi spodbujajo hitrost presnove.
Kako se postimo
Pretežni del dneva, ko ne jemo, je čas posta, preostali del dneva pa je ''okno'', v katerem je dovoljeno jesti. N.pr.:
16/8
To je najbolj priljubljen način prekinitvenega posta, kar pomeni, da v okviru 8 ur lahko jemo, preostalih 16 ur pa se postimo. Seveda je dovoljeno uživati tekočino (voda, mineralna voda, nesladkan čaj, voda z limono)
18/6
V okviru 6 ur jemo, 18 ur se postimo.
20/4
Jesti je dovoljeno zgolj 4 ure na dan, 20 ur se postimo.
24-urni post
Enkrat tedensko se postimo 24 ur, preostale dneve jemo normalno.
5/2 post
Postimo se 2 dni v tednu, preostale dneve jemo normalno.
Obdobja posta lahko razumemo tudi kot čas razstrupljanja, očiščevanja, kajti v tem času se telesni sistemi očistijo toksinov in se s tem pomladijo.
Pomembna prednost prekinitvenega posta je v tem, da se ob izgubljanju maščobe ne izgublja tudi mišična masa, kar je značilno za klasične redukcijske diete.
Vendar pa ni vseeno, kaj in koliko jemo v času dovoljenega prehranjevanja – izbirati moramo kakovostno hrano, povečati delež beljakovin, zmanjšati delež ogljikovih hidratov, privoščiti si je treba tudi dovolj sveže zelenjave in sadja. Hrana mora tudi vsebovati dovolj kalorij.
Na to pa je seveda treba paziti tudi v času normalnega prehranjevanja s 3 – 5 obroki na dan.
Čedalje več je dokazov, da občasni post lahko podaljša življenje. Če imajo celice stalen dotok energije iz glukoze in drugih hranil, se nenehno delijo oz. delajo. Ker pa je število teh delitev omejeno, se na ta način prej potrošijo in odmrejo. Zato se organizem hitreje stara in izgublja svojo funkcijo.
V pogojih ''stradanja'' pa celice preklopijo na samoohranitveni način delovanja in upočasnijo svoj ritem, vse to pa jim podaljšuje življenjsko dobo. V času posta se celice popravljajo, takrat tudi nastopi avtofagija, t.j. proces, med katerim celica razgrajuje, odpravlja, reciklira odpadke, ki so se v njej nakopičili. Avtofagija je mehanizem, ki celice ščiti pred toksičnimi oblogami, preprečuje razvoj nevrodegenerativnih bolezni, upočasnjuje staranje in preprečuje pojav raka.
Na splošno je prekinitveni post koristen za zdravje in vitkost, toda zgolj za zdrave ljudi. Vsi, ki imajo posebna zdravstvena stanja (podhranjeni, ljudje s prehrambenimi motnjami, diabetiki, slabokrvni ljudje, ljudje z nizkim krvnim tlakom, ljudje, ki jemljejo zdravila, ženske ki želijo zanositi oz. nosečnice) pa se morajo prej obvezno posvetovati s svojim zdravnikom ali strokovnjakom za prehrano.
Poslušajte svoje telo in se odločite za prekinitveni post, pisan na vašo kožo. Posegajte po sveži domači hrani, omejite rafinirane ogljikove hidrate in njihove proizvode, jejte raznoliko barvito in surovo hrano, predvsem pa bodite zmerni pri količini – in seveda na gibanje in zadostno spanje ne pozabite!
Vir za povzetek:
Revija Viva št. 297 (avgust 2018)
--------------------------
Ko se postimo, se v telesu začnejo odvijati določeni procesi na celičnem in molekularnem nivoju.
Hormoni:
... telo spremeni ravnovesje hormonov tako, da postane uskladiščena maščoba bolj dosegljiva za ''kurjenje'', torej porabo.
Celice:
... začnejo pomemben obnovitveni proces: ko se postijo, se celice intenzivno obnavljajo, kar vključuje avtofagijo, kjer celice odstranijo stare in neuporabne beljakovine, ki nastajajo znotraj njih.
Rastni hormon:
... (ta, ki je odgovoren za naše zdravje, energijo, hujšanje, rast mišic in mladosten videz) poskoči v nebo – naraste lahko tudi za 5-krat. Tako dodatno izgubljate maščobo in lažje dobivate mišice.
Inzulin:
... občutljivost na inzulin se izboljša in količina inzulina močno upade. Nižji inzulin --> manj skladiščenja maščob - -> večja poraba uskladiščenih maščob in manj možnosti za nastanek diabetesa 2.
Geni:
... spremeni se izražanje genov, povezanih z boljšim zdravjem, daljšim življenjem in zaščito pred boleznimi.
Hujšanje:
... prekinitveni post pomaga shujšati in se znebiti maščobe okoli pasu, ne da bi morali drastično omejiti vnos kalorij.
Vnetni procesi:
... zmanjša se količina in intenzivnost vnetnih procesov v telesu, ki so temeljni vzrok za sodobne bolezni.
Srce:
... zniža slab (LDL) holesterol in trigliceride v krvi, znake vnetnih procesov, zniža krvni sladkor in inzulinsko rezistenco, kar so vsi nakazatelji oz. rizični faktorji za bolezni srca.
Rakava obolenja:
... več raziskav je že pokazalo, da postenje preprečuje nastanek in celo zdravi raka.
Možgani:
... prekinitveni post dvigne možganski hormon BDNF in pripomore k rasti novih živčnih celic. Ščiti tudi pred Alzheimerjevo boleznijo.
Anti-aging:
... post – prekinitveni ali klasični – podaljša življenjsko dobo. Lahko celo za 36 do 83 odstotkov.
---------
Vir:
https://www.planet-lepote.com/prekinitveni-post-ali-intermittent-fasting
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 30 Sep 2018 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
Pijača, ki raztopi še tako trdovratno maščobo
Sestavine:
- 1 skodelica paradižnikovega soka (lahko ga naredite kar s paličnim mešalnikom)
- sok ene limone
- 1 žlica ingverja v prahu ali svežega
- 2 stebli zelene
- 1/2 žličke mletega črnega ali kajenskega popra
Priprava:
Vse sestavine lahko daste v mešalnik in jih zmiksate, lahko pa jih dobro zmečkate tudi s paličnim mešalnikom.
Na koncu ni toliko pomembno, da je sok gladek in tekoč. Bolj pomembno je, da vse te sestavine zaužijete pred obroki: začnite zjutraj na tešče, pa pred kosilom in večerjo. To počnite vsaj dva dni.
Če se vam v tem času ne izboljša počutje in prebava, potem se kar sprijaznite, da nikdar ne boste shujšali. Ne samo, da bi se vam moral imunski sistem okrepiti in urediti presnova, tudi tehtnica bi morala pokazati manj. Deloma zato, ker ta napitek odlično topi maščobe, deloma pa tudi zato (to velja zlasti za večerje), ker boste pojedli bistveno manj. Ta napitek namreč močno zbija apetit in deluje tudi kot diuretik, kar pomeni, da pospešuje odvajanje tekočine in čisti telo.
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=6381
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Okt 2018 18:37 Naslov sporočila: |
|
|
PH-indikator je test kislosti urina ali sline,
s katerim lahko preverjate izločanje odpadnih produktov telesa z urinom ali slino.
Zakisano telo se težje znebi viška maščob
Če spadate med 80 odstotkov žensk s porušeno vrednostjo pH v telesu, se najbrž že leta borite proti odvečnim kilogramom, a brez pravega uspeha.
Onesnaženo okolje je vzrok številka ena. Ko strupi prodrejo v telo, v krvni obtok oziroma prebavila, se spremenijo v posebno vrsto kisline oziroma luga, ki sprva povzroča slabosti, glavobole, prebavne težave in utrujenost. Preveč kislo, onesnaženo okolje bi po naravni poti sčasoma zakisalo vse najpomembnejše, vitalne organe. Organizem se proti temu bori tako, da kisline zaklene v obliki maščobnih blazinic. Tako se strupi sicer izločijo iz obtoka, vi pa se redite. V čim bolj zastrupljenem okolju živite, tem bolj vas ogroža debelost. Kajpak veliko k temu prispeva sodoben način življenja, vključno s predelano hrano.
KAKO VAM LAHKO POMAGA HRANA
Hrana, ki še posebej uspešno nevtralizira kislino, je, kajpak, zelo naravna. Največ teh sestavin je v avokadu, brokoliju, špinači, zeleni, kumaricah, zeleni listnati zelenjavi, paradižniku, papriki, citrusih. Vsa ta hrana hitro popravlja telesno kemično neravnovesje; v njej je namreč obilo bikarbonata, kalija in kalcija, ki nevtralizirajo kislino.
Občutek sitosti pa si lahko podaljšate tudi s polnozrnatim kruhom, rjavim rižem ali polnozrnatimi testeninami. Ogljikovi hidrati ne smejo vsebovati glutena, zato je še posebej dobrodošla kvinoja, tudi koruza. Po drugi strani pa se morate med dieto na daleč izogibati predelani hrani, ki zakisanost povzroča: belemu sladkorju, predelanim ogljikovim hidratom, najbolj belemu kruhu. Tudi mesa raje ne uživajte vsak dan, čim večkrat izberite morske sadeže in posnete mlečne izdelke. Diete se držite dva tedna in zagotovo boste opazili veliko razliko. Zavestno se odločite za mirnejše življenje. Naše telo pač ni ustvarjeno za nenehne duševne in telesne napore, potrebuje vsaj odmor, da bi znova lahko uravnovesilo pH. Zato je v sklopu pH-diete prepovedano tudi obremenjevanje telesa z naporno telesno vadbo, saj ta zakisanost telesa močno poveča.
HITRA HRANA
Vedno je dobro imeti v mislih, da morate, če želite nevtralizirati kislost enega hamburgerja, pojesti kar šest obrokov hrane, ki nevtralizira kislino.
DVE MUHI NA MAH
Živila, ki nevtralizirajo kislino, so avtomatično tudi zdrava in nizkokalorična, vsebujejo pa veliko vlaknin, ki dodobra napolnijo želodec.
MAŠČOBNE BLAZINICE
V manj kislem okolju se zmanjšajo tudi vnetni procesi, to pa pomeni, da se celice zaklenejo pred odvečno maščobo. ŠTEVILKA: 80 odstotkov vseh žensk ima porušeno vrednost pH v telesu.
Vir:
https://novice.svet24.si/clanek/zdravje/5bc4a25c7580a/zakisano-telo-se-tezje-znebi-viska-mascob
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Mar 2019 16:17 Naslov sporočila: |
|
|
Jedilnik za kurjenje telesnih maščob
Za vse nas, ki se želimo znebiti kakega kg odvečne telesne maščobe, je zelo koristno, če si vsak teden omislimo en beljakovinsko-zelenjavni dan (ali dva). Ta dan ne jemo drugega kot beljakovine in zelenjavo. Ta kombinacija odlično pripomore k topljenju telesnih maščob, sploh so pri tem zelo dejavne beljakovine, zelenjava pa nas založi z minerali, vitamini ter vlakninani in ne sproža volčje (nepremagljive) lakote, kot se to (zaradi inzulina) rado dogaja pri škrobnati in/ali sladki hrani, kamor spada tudi sadje. Ves dan smo prijetno siti in polni energije, maščoba se topi - kaj more biti boljšega?!
Tako si ta dan privoščimo jajca, polnomastno mleko, polnomastni jogurt, sir, polnomastno skuto, kvinojo, čičeriko, chia, lanena in konopljina semena, kokosovo moko, lešnike, mandlje, arašide, mesojedci pa seveda tudi pečeno nemastno meso in/ali ribe (izogibajo pa naj se svinjine, govedine in mesnih izdelkov). Zraven si pripravimo poljubno solato ali dušeno zelenjavo z malo oljčnega ali bučnega olja.
Manjše obroke ( 5 - 7) si razporedimo preko celega dneva, 2 uri pred spanjem pa pojejmo kako trdo kuhano jajce ali košček sira/pečenke. Izberimo si hrano, kakršno tudi sicer radi jemo, da ne bomo imeli občutka, da smo za karkoli prikrajšani.
Nekaj namigov za sestavo obrokov med beljakovinsko-zelenjavnim dnevom:
ZJUTRAJ – turška kava z mlekom, smetano in mlekom v prahu (nič sladkorja!)
ZAJTRK – jogurt z mletimi chia/lanenimi semeni in kakavom
MALICA – pest mandljev, makadamij ali lešnikov + sveža paprika
.. . . . . . . . ali košček mesa + paradižnik
KOSILO – beljakovinska plošča + izbrana solata
MALICA – turška kava z mlekom, smetano in mlekom v prahu (nič sladkorja!)
VEČERJA – skuta s kislo smetano in arašidi
2 URI PRED SPANJEM – trdo kuhano jajce ali košček sira/pečenke
Beljakovinska plošča
(za 5 – 6 porcij)
Sestavine:
500 g polnomastne skute
400 g naribanega sira
5 - 6 jajc
5 zvrhanih žlic čičerikine moke (DM)
2 konzervi čičerike (2x 400 g - Eurospin)
5 - 6 žlic kvinoje
1 lonček kisle smetane
suha zelišča po svojem okusu
sol, začimbe po svojem okusu
Priprava:
Kvinojo za 20 minut namočimo v vodo, nato jo dobro speremo v vroči vodi ter jo odcedimo v res gosto tkanem cedilu. Skuhamo jo v tekočini, ki smo jo odlili iz obeh konzerv s čičeriko, dodamo le toliko vode, da dobimo 2,5 dl tekočine. Soliti je ni treba, ker je že slana. Kvinojo nato od zavretja dalje kuhamo na majhnem ognju približno 20 minut, nato jo odmaknemo z ognja in jo za 10 minut pustimo v posodi, da se malo ohladi.
V skledi dobro zmešamo vse sestavine, čičerika naj ostane cela, začimbe si izberemo po svojem okusu (sesekljan česen, peteršilj, luštrek, bazilika, origano, drobnjak …), enako tudi začimbe (poper, črni poper, kajenski poper, muškat, kurkuma, rdeča paprika … ), tudi količina naj bo takšna, kot nam je všeč (Če se le da, si izberimo krepko količino kajenskega popra, kajti tudi ta prispeva h kurjenju maščob!).
Srednje velik pekač (28 x 35) prekrijemo s peki papirjem, vanj z žlico nanašamo maso, jo poravnamo, nato pa jo pečemo v predogreti pečici 30 – 35 minut pri 185°C, oz. toliko časa, da postane zgoraj svetlo- do srednjerjavo zapečena. Pečico ugasnemo, ploščo pustimo v njej še 10 minut, nato jo vzamemo ven in jo pred rezanjem še malo ohladimo. Po vrhu jo lahko potresemo s sesekljanim svežim peteršiljem ali drobnjakom in rdečo papriko v prahu.
Beljakovinsko ploščo nato razrežemo na 5-6 delov, 1 del pojemo pri kosilu, ostale pa zamrznemo in jih odtajamo, ko imamo spet beljakovinsko-zelenjavni dan.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Mar 2019 19:11 Naslov sporočila: |
|
|
Smuti, ki lahko nadomesti zajtrk, kosilo in večerjo
Gre za kombinacijo zdravja, kot je nismo vajeni. Napitek vsebuje namreč vse snovi, ki jih naše telo potrebuje, hkrati pa še pospešuje prebavo, čisti telo in nam pomaga pri kurjenju odvečne telesne maščobe.
Sestavine:
• 1 zmrznjena banana
• 1 žlica nesladkanega kakava v prahu
• 1/2 zrelega avokada
• 1/2 skodelice (zmrznjenih) malin ali borovnic
• 2 dcl kokosovega ali mandljevega mleka
Priprava:
Za pripravo tega napitka potrebujemo zmrznjene banane. Zelo pomembno je, da banan ne lupimo, ker bodo oksidirale. Če zamrznemo cele banane, jih lahko imamo v zamrzovalniku tudi nekaj mesecev.
Za en obrok potrebujemo eno banano. 10 minut jo pustimo na sobni temperaturi, da se malo odtali, nato jo olupimo. Banane je potrebno zamrzniti zaradi boljšega in kremastega okusa ter teksture, ki je podobna sladoledu. Ta nam daje občutek sitosti in po samo enem kozarcu se nam bo zdelo, kot da smo pojedli obilno kosilo.
Seveda lahko uporabimo tudi sveže banane, a vsekakor se splača primerjati okuse.
Banano razrežemo na manjše kose, dodamo žlico nesladkanega kakava v prahu, pol avokada, maline (lahko so tudi zamrznjene) in kokosovo/mandljevo mleko. Vse skupaj dobro zmešamo (vsaj 3 minute), da dobimo gladko snov. Po okusu lahko dodamo žlico medu, da bo napitek slajši (če si ne želimo zaužiti dodatnih kalorij, pa namesto medu uporabimo za noževo konico stevie).
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5390
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Mar 2019 19:12 Naslov sporočila: |
|
|
Katero naravno sladilo izbrati?
Naravna sladila so zdravi nadomestek vsesplošno razširjenemu belemu sladkorju, ki ga poznamo tudi pod imenom "bela smrt". Naravna sladila so v primerjavi z belim sladkorjem bolj bogata s hranljivimi snovmi, saj niso tako predelana, imajo manjšo energijsko vrednost, nizek glikemični indeks, imajo manj kalorij in ne povzročajo učinka odvisnosti.
Stevia
... je južnoameriška rastlina, ki so jo uporabljala indijanska plemena kot sladilo za hrano in pijačo. Listi stevie imajo sladek okus in zato se posušeni in mleti listi lahko uporabljajo kot sladilo. Stevia je primerna tudi za diabetike. Glikozidi stevije zmanjšajo občutek lakote in zato regulirajo telesno težo. Poleg tega regulirajo krvni pritisk, pomagajo pri težavah s kožo, imajo antivirusno in baktericidno delovanje ter zmanjšujejo nastanek zobnega kariesa.
Kokosov sladkor
... se pridobiva s iz svežega nektarja sladkih vodenih cvetov z vrha kokosove palme po tradicionalnem načinu proizvodnje v Indoneziji. Vsebuje nekatere minerale, kot so železo, cink, kalcij in kalij, poleg tega pa vsebuje tudi inulin, ki zaradi svoje slabe topnosti v vodi upočasnjuje absorbcijo glukoze. Ker ima minimalen vpliv na dvig krvnega sladkorja, je primeren za sladkorne bolnike.
Eritrtiol
... poznan tudi kot Sukrin, je naravno sladilo, ki je po izgledu in okusu zelo podobno belemu sladkorju in ima 0 kalorij ter glikemični indeks 0. Pridobljen je z naravnim postopkom fermentacije glukoze in je primeren za vse tiste, ki si želijo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov ali izgubiti odvečne kilograme, prav tako pa je primeren za diabetike.
Eritritol rjavi
... poznan tudi kot Sukrin Gold, je naravno sladilo, ki je po izgledu in okusu zelo podobno rjavemu sladkorju in ima 0 kalorij ter glikemični indeks 0. Pridobljen je z naravnim postopkom fermentacije glukoze in je primeren za vse tiste, ki si želijo zmanjšati vnos ogljikovih hidratov ali izgubiti odvečne kilograme, prav tako pa je primeren za diabetike.
Javorjev sirup
... so uporabljali že Indijanci in druga ameriška plemena v severovzhodnih predelih Združenih držav Amerike in iz jugovzhodne Kanade. Sprva so uporabljali javorjev sok, potem pa so ga začeli predelovati v sirup. Pravi javorjev sirup ima več hranilnih snovi v primerjavi z medom in vsebuje kar 54 antioksidantov, ki zavirajo in preprečujejo razvoj prostih radikalov, ki povzročajo raka ali diabetes. Visoka vsebnost cinka in mangana pa skrbita za zdravo srce in krepi imunski sistem.
Rižev sirup
... se proizvaja s kuhanjem riževe moke ali riževega škroba z encimi. Je tekoč in zelo sladkega okusa. Vsebuje veliko mineralnih snovi (kalcij, kalij, magnezij, fosfor ...), ne vsebuje pa glutena in fruktoze.
Agavin sirup
... je postal priljubljen v zadnjih letih, razlog pa je ta, da ima močen sladek okus in ga zato uporabimo v manjših količinah v primerjavi s sladkorjem. Dobiva se iz različnih vrst rastline agave, najpogosteje pa iz modre agave, ki raste v Mehiki in Južni Ameriki, njen nektar pa je slajši od medu in manj viskozen. Ima nevtralen okus, zato se ga lahko uporablja pri pripravi skoraj vseh jedi.
Yacon
... je sladki prebiotik, ki se dobiva iz gomolja rastline yacon, ki uspeva v Andih. Gomolje poberejo iz zemlje, jih posušijo, razrežejo in pazljivo zmeljejo v prah, ali pa iz njih iztisnejo sirup. Velik del gomolja yacon sestavlja vlaknina inulin, ki jo naše telo težko presnavlja in nima učinka na porast sladkorja v krvi, zato je primeren za diabetike. Ima prebiotično delovanje, ker spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju. Yacon lahko uživajo tudi tisti, ki se borijo s kandido.
Lucuma
... je eksotičen nenavaden sadež z drevesa, ki najbolje uspeva visoko v Andih na nadmorski višini med 1000 in 2400 m. Rumena sredica sadeža je sladka in bogata s karoteni, med katerimi je tudi beta karoten, močan antioksidant, ki zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni ter krepi imunski sistem.
Ksilitol ali brezovo sladilo
... ima precej podoben (sladek) okus kot sladkor. Dobiva se iz vlaken lubja brez, vsebujejo ga tudi koruza, slive, jagode in maline. Ima 0 kalorij, zato je odličen za diabetike in tiste, ki se želijo znebiti odvečnih kilogramov. Preprečuje razvoj škodljivih bakterij v ustni votlini, jih ščiti, prispeva k njihovi obnovi in oskrbi z minerali.
Vir:
https://www.malinca.si/blog/katero-naravno-sladilo-izbrati/?emqc=08306d4c86b37dce60bfddd332ab36b7
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Maj 2019 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je skupnega vsem uspešnim dietam?
Shujševalna dieta je vsako pomlad zagotovo eden najpogostejših pojmov, ki jih ljudje vtipkajo v spletne brskalnike, saj se je treba malo učvrstiti, se otresti zimskih kilogramov in pripraviti telo za poletje – kar ni ravno najbolj preprosta stvar na svetu.
Verjetno ste tudi sami preizkusili katero od najbolj priljubljenih diet, morda celo na priporočilo koga, ki mu je uspelo, toda ali je tudi vam? Tu se skriva zanka, saj vsaka dieta ne deluje pri vseh ljudeh enako. Kljub temu imajo vse učinkovite in uspešne diete nekaj skupnih imenovalcev.
V središču hrana, ne kalorije
Številni prehranski strokovnjaki opozarjajo, da je ena najpogostejših napak pri hujšanju to, da dajemo poudarek štetju kalorij, ne pa skrbi za kakovostno in pravočasno prehranjevanje. V vsakdanjem življenju je v pomoč preprosto pravilo – več opisov in sestavin je navedenih na deklaraciji, slabša je prehranska izbira. Najbolj zdrava je hrana iz ene sestavine, ki prihaja v kosu.
Proč z industrijskim rastlinskim oljem
Rastlinska olja niso od nekdaj del človekove prehrane, temveč šele zadnjih sto let, odkar imamo tehnologijo, potrebno za njihovo pridobivanje. Toda številne raziskave opozarjajo, da rastlinska olja niso bolj zdrava, temveč celo potencialno škodljiva človekovemu zdravju. Med proizvodnjo so jim pogosto odvzete hranilne vrednosti, zaradi česar se takšna olja v našem organizmu spreminjajo v »čiste«, a »nekoristne« maščobe. Pri tem sta izvzeti kokosovo in oljčno olje, ki sta še vedno na seznamu zdrave hrane.
Manj predelanih ogljikovih hidratov
Gre za nezdrave, preproste ogljikove hidrate, značilne za hitro in industrijsko predelano hrano. Takšna hrana običajno temelji na moki, ki ni iz celega žitnega zrna, temveč je rafinirana in »oropana« hranil, te izdelke pa uživamo vsakodnevno.
Rdeča luč za transmaščobo
Te nezdrave maščobe pridobivajo s hidrogenizacijo rastlinskega olja, številne študije pa jih povezujejo s srčnimi boleznimi. So nenaravne, potencialno strupene in od njih nimamo nobene prehranske koristi.
Manj sladkorja
Čeprav se tega nekateri niti ne zavedajo, nas večina vnaša preveč sladkorja, vključenega v različne sladke izdelke. S tem preobremenjujemo jetra, ki sladkor spreminjajo v maščobo. Poleg tega, da to vodi do kopičenja maščobnih oblog in kilogramov, gre za prazne kalorije, po katerih smo še vedno lačni.
Več zelenjave in vlaknin
Mnoge diete temeljijo na izključevanju določenih vrst hrane, toda vse uspešne diete vključujejo veliko zelenjave in vlaknin. Poleg visoke hranilne vrednosti je zelenjava dober vir antioksidantov, ki čistijo in ščitijo organizem.
Vir: Revija VIVA, maj 2019, št. 306 – str. 63
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Maj 2019 14:23 Naslov sporočila: |
|
|
Hujšanja brez muk ni
Ali to pomeni, da bomo stradali? Skoraj. Zavedati se je treba, da hujšanja brez muk ni! Razne kapsule, tablete, čajčki in podobni zvarki čisto nič ne pomagajo. Ljudje pogoltnejo vse, tudi močerade bi jedli, če bi to pomagalo, da bi shujšali brez muk.
Z občutkom lakote je torej treba računati. Zato se je treba nanj tudi pripraviti, se ''oborožiti''. To je sestavni del vsakega hujšanja, s katerim pa se dietologi ponavadi ne ukvarjajo, s čimer delajo veliko napako. Če človeka, ki hujša, dietolog oziroma zdravnik endokrinolog vsakič, ko pride in stopi na tehtnico, samo pošteno nahruli, se detektivsko zavrta vanj, češ jaz že vem, kaj si ti, debeluhar, ta teden požrl, potem iz tega ne bo kaj dosti. Gre vendar za pacienta z boleznijo odnosa, ki je psihološke narave. In prav to je treba pozdraviti, česar pa se ne počne z nadiranjem! Poznam primer enega od slovenskih zdravnikov, ki je precej okrepljeno gospo, ko jo je prvič videl, vprašal, kako se njenemu možu ne upira spati z njo! Mož pa je bil, da bi bila stvar še boljša, zraven. Gospa je še teden dni jokala, mož je bil ogorčen, z mislijo na hujšanje pa je bilo dokončno konec.
Zmagovalci v hujšanju
Lakota je torej kar neprijeten občutek, ki najraje sproži tisto, kar je najbolj neprimerno: pravo romantično sanjarjenje o hrani – o zajetnih šunkah, sočnih zrezkih, dišečih sladicah … in tako naprej.
To vendar vsi vemo, zato moramo te občutke pričakati dobro pripravljeni. Človek bi se moral prepričati, da je občutek lakote tisto, kar nas pelje na dobro pot, da je treba počakati, da je ta faza mimo. Skratka premagati ga je treba, kar lahko storimo samo z zelo močno voljo. Kajti dejstvo je, da ta občutek mine. Telo se navadi na manjše količine hrane in začne zelo hitro racionalizirati. Prav zaradi te sposobnosti se tako pogosto zgodi, da se ljudje po končani shujševalni kuri tako hitro spet zredijo, če se prepustijo starim navadam. Telo namreč začne tisti hip, ko znova dobi večjo količino hrane, z dvojno močjo kopičiti rezerve ''za hude čase''. Tako nekateri ljudje z leti in stalnimi shujševalnimi kurami postanejo kot harmonike, ki jih je moč raztegniti in spet močno stisniti.
Torej – občutek lakote se je treba naučiti premagati. To umetnost nekateri obvladajo že tako dobro, da jim lakota pomeni posebno zadovoljstvo.
Eno od nekdanjih debeluhinj, ki je shujšala pri angležinji Rosemary Conly, so vprašali, ali se ji ne zdi, da bi bil občutek, ko bi se ji v ustih raztapljal slastni masleni kolač, božanski? Odgovorila je, da bi mogoče res bil, vendar je občutek vitkosti neprimerno bolj božanski.
Avtorica: Milka Krapež – ND 6. april 1997
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Jul 2019 19:39 Naslov sporočila: |
|
|
Jabolčni kis pred spanjem vam bo dramatično spremenil življenje
Samo požirek jabolčnega kisa pred spanjem je lahko zdravilo, hrana in pripomoček za hujšanje.
Slednje je velik hit med slavnimi Američani.
O zdravilnih učinkih jabolčnega kisa smo že velikokrat pisali. Bogat je z vitamini B1, B2, A in E, med minerali pa izstopata kalij in magnezij.
Z jabolčnim kisom je mogoče odpraviti težave s sladkorno, vnetim grlom, prebavnimi motnjami, slabim zadahom, celo raka je mogoče pozdraviti, o pravem čudežu pa po internetu poroča veliko navdušencev, ki so v samo nekaj dneh vidno shujšali in to prav z jabolčnim kisom.
Ocetna kislina je glavna aktivna sestavina jabolčnega kisa. Ima anti-glikemični učinek in pomaga ljudem, ki trpijo zaradi sladkorne bolezni, stimulira prebavo škroba in zavlačuje praznjenje želodca. Tako imate dlje časa občutek sitosti.
Raziskave so potrdile, da jabolčni kis v samo nekaj minutah za 4 do 8 odstotkov zmanjša količino sladkorja v krvi. Poleg tega prepreči nastanek novih maščobnih blazinic okrog trebuha in pospešuje njihovo izgorevanje.
Jabolčni kis prav tako znižuje število trigliceridov, znižuje koncentracijo glukoze in inzulina ...
Redno uživanje preprečuje prenajedanje, omejuje apetit, veliko pektina v kisu pa v možganih sproža občutek lagodja. Tisti, ki so namesto večerje pili jabolčni kis, so v samo nekaj tednih shujšali za 10 in več kilogramov.
Kako jabolčni kis spremeniti v idealno shujševalno kuro?
Če se odločite za dieto z jabolčnim kisom, potem se morate odpovedati večerjam. Namesto te popijte 2 žlici jabolčnega kisa in pojejte pol rezine sira.
Velja pa dodatno izpostaviti še to: eksperimenti, ki so jih delali na podganah, so pokazali, da je mogoče z jabolčnim kisom v celoti pozdraviti raka.
Pri ljudeh ta teza še ni potrjena, a naj vas to ne odvrne, saj ima jabolčni kis dovolj drugih zdravilnih učinkov.
Vir:
http://novice.najdi.si/predogled/novica/530ef82f6fad10a8effa777f5325097f/Vem-kaj-jem-RSS/Lepota-in-zdravje/Jabol%C4%8Dni-kis-pred-spanjem-vam-bo-dramati%C4%8Dno-spremenil-%C5%BEivljenje
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|