 |
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Dec 2012 17:42 Naslov sporočila: |
|
|
Dišeči novoletni keksi
Sestavine:
za testo:
500 g moke
100 g mletih orehov
50 g mletih lešnikov
200 g sladkorja v prahu
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
2 jajci
2 žlici mleka
10 – 15 kapljic limonove arome
1 vrečka začimb za medenjake
250 g masla
malo soli
za sladkorni premaz:
2 žlici vode (ali limonin sok)
200 g sladkorja v prahu
(razmešamo)
pisane mrvice za dekoracijo
Priprava:
Moko pomešamo s pecilnim praškom, orehi, lešniki, sladkorjem v prahu in vanilijevim sladkorjem, dodamo jajci, mleko, maslo, lim. aromo, začimbe za medenjake, sol ... in vse skupaj dobro pregnetemo.
Testo razvaljamo na debelino 5 mm in iz njega izrežemo poljubne oblike, ki jih polagamo v razmakih na dno pekača, obloženega s peki papirjem. Pečemo jih približno 12 minut pri 180°C (toliko da porumenijo), nato pa jih še vroče po vrhu prevlečemo s sladkorno glazuro in posujemo z barvnimi mrvicami.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Mar 2015 23:16; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 30 Mar 2013 00:50 Naslov sporočila: |
|
|
VELIKONOČNI ZAJČKI
Sestavine:
2,5 do 3 kozarce moke
2 žlici sladkorja
1 paket (cca. 7g) suhega kvasa v prahu
1 čajna žlička soli
1 kozarec kisle smetane (225g)
1/4 kozarca mineralne vode Radenska Classic
2 žlici masla
1 jajce
Priprava:
Maslo, kislo smetano in vodo segrejemo v kozici na rahlem ognju (nizki temperaturi), da se maslo stopi. Ne sme zavreti! Zmes ohladimo. V večjo posodo stresemo ostale sestavine in jih premešamo, dodamo jajce ter ohlajeno zmes prilijemo vsem sestavinam. Dobro premešamo in pregnetemo. Če je testo pregosto, dodamo toplo vodo.
Testo pustimo vzhajati, dokler ne podvoji volumna. Ko naraste, testo razdelimo na 16 enakih delov, oblikujemo podolgovate »kroglice«, s škarjicami zarežemo ušesa (kot je prikazano na sliki). Za oči lahko naredimo luknjice, ali vstavimo nageljnove žbice, ribez itd …
Pečemo na 200°C cca 10 minut, ali dokler zajčki niso lepo rumenkasto zapečeni.
Vir: Radenska, FB
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Mar 2015 23:10; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Apr 2013 22:50 Naslov sporočila: |
|
|
Krhki beljakovi keksi
Sestavine:
6 beljakov
360 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
1/2 žličke poljubne arome
125 g zmehčanega masla
250 g moke
15 g gustina
1 žlička pecilnega praška
za posip:
1/2 žlice kristalnega sladkorja
1/2 žlice sladkorja v prahu
1/2 žličke arome
Priprava:
Beljake in sladkor zmiksamo, dokler ne dobimo svetleče se in gladke zmesi (ne snega!), nato dodamo vanilijev sladkor in aroma, na koncu pa še zmehčano maslo, ter pe nekaj čas miksamo, dokler zmes ni podobna kremi. Tedaj šele dodamo gustin in moko s pecilnim praško ter umesimo testo. Zavijemo ga v folijo in ga za kako uro položimo v hladilnik počivat. Nato iz testa oblikujemo kroglice v velikosti večjega oreha in jih v dovolj velikih presledkik polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo jih nekako 15 – 18 minut pri 180°C, toliko da dobijo bledo rumeno barvo. Pečene in nekoliko ohlajene kekse po vrhu rahlo potresemo z zmesjo kristalnega sladkorja, sladkornega prahu in arome (iste kot smo jo dali v testo!)
Napotek: Če se nam testo slučajno drobi, vmešamo vanj kako žlico mleka in ga znova do gladkega pregnetemo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 29 Mar 2015 23:03; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Maj 2013 00:04 Naslov sporočila: |
|
|
LEVČKI S KIKIRIKIJEM
Sestavine:
za testo:
220 g masla
100 g sladkorja
300 g moke
1/2 žličke pecilnega praška
3 rumenjaki
50 g praženega mletega kikirikija
3 žlice kakava
za okraševanje:
nekaj žlic bele čokolade
nekaj žlic temne čokolade
Priprava:
V presejano moko narežemo maslo, dodamo sladkor, pecilni prašek ter rumenjake in zgnetemo gladko testo. Razdelimo ga na 2 dela, enega večjega, drugega manjšega. V manjšega vgnetemo presejani kakav, v večjega pa kikiriki. Obe testi damo v hladilnik za kako uro.
Obojno testo oblikujemo vsako v 3 dolge svaljke. Temnejše svaljke malo razvaljamo v dolge pravokotnike, na sredino vsakega položimo svetli svaljek in okoli njega namotamo temno testo. To po vrhu zarežemo z rezilom za rezanje pizze, da nastanejo dolgi utori (glej sliko!).
Vse skupaj znova damo za kako uro v hladilnik, da se testo strdi (ali za kratek čas v zamrzovalnik), nato pa z ostrim nožem narežemo testo v kolute, debele 1 cm, ter jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih kakih 15 minut pri 180°C (keksi ne smejo potemneti!). Ohlajene kekse okrasimo s stopljeno čokolado (glej sliko na vrhu!)
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 27 Mar 2015 00:01; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Maj 2013 20:23 Naslov sporočila: |
|
|
Dišeči keksi
Sestavine:
170 g masla
1 jajce
2 rumenjaka
100 g sladkorja
2 žlici medu
1 žlica mrzle vode
200 g moke
150 g polnovredne moke
50 g mletih ovsenih kosmičev
1 pecilni prašek
malo soli
1 žlička ingverja v prahu
1 žlička mletega kardamoma
pol žličke cimeta
nekaj žlic kristalnega sladkorja
Priprava:
Maslo, jajce, rumenjaka, sladkor, med in vodo dobro zmiksamo. V drugi skledi zmešamo obe moki, kosmiče, pecilni prašek, sol in dišave ter to zmes združimo z zmesjo v prvi skledi. Ugnetemo mehko testo, ga zavijemo v folijo in damo za kako uro počivat v hladilnik. Od testa nato trgamo kosce, ki jih oblikujemo v kroglice (težke naj bodo približno 25 g), povaljamo jih v kristalnem sladkorju, nato pa jih z večjimi razmaki polagamo v pekač, ki smo ga predhodno po dnu obložili s peki papirjem. Vsako kroglico pritisnemo z dnom kozarca, da se nekoliko splošči. Če je testo lepljivo, dno kozarca vtisnemo najprej v sladkor in nato na kroglice iz testa. Uporabimo kozarec, ki ima valovito dno, da bodo keksi izgledali lepše.
Kekse nato pečemo kakih 8 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 26 Mar 2015 23:44; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Okt 2013 00:04 Naslov sporočila: |
|
|
Kostanjeve kroglice
Sestavine:
2,5 dl sladke smetane
100 g jedilne čokolade
250 g kostanjevega pireja
200 – 250 g mletih keksov
sladkor in rum po okusu
za oblogo kroglic:
čokoladne drobtinice
ali kristalni sladkor
ali kakav
ali pisane sladkorne drobtinice
Priprava:
Smetano samo segrejemo (ne sme zavreti), nalomimo vanjo čokolado in mešamo, dokler se le-ta ne stopi. Takoj dodamo kostanjev pire, sladkor in rum ter vse skupaj dobro premešamo, nato pa vmešamo še mlete kekse ter maso za 1 uro postavimo v hladilnik. Iz ohlajene mase oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih povaljamo v izbrani oblogi.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 26 Mar 2015 23:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 17 Nov 2013 23:35 Naslov sporočila: |
|
|
Dvobarvni keksi
Sestavine:
1 puding v prahu (vanilija in/ali čokolada)
125 g masla
125 g gladke moke
50 g sladkorja v prahu
2 vanilijeva sladkorja
Priprava:
Vse sestavine zamešamo z rokami v gladko testo, ki ga oblikujemo v kepo. Testo nato zavijemo v folijo in ga pustimo počivati pol ure v hladilniku.
Testo narežemo na trakove in nato na kocke, malo večje od oreha. Kocke oblikujemo v kroglice, ki jih naložimo na peki papir in jih pritisnemo z vilico, da dobimo vzorec. (vilico pomočimo v sladkor v prahu vsakič, preden jih pritisnemo za vzorec, da se ne lepijo)
Piškote pečemo na 180°C približno 10 - 12 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 26 Mar 2015 23:37; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Apr 2014 17:01 Naslov sporočila: |
|
|
Nadevani keksi
Sestavine:
Testo:
150 g masla
150 g rjavega sladkorja v prahu
1 jajce
3 rumenjaki
2 vanilijeva sladkorja
300 g moke
1 pecilni prašek
1 – 2 žlički ruma
malo soli
Nadev:
120 g mletih orehov/lešnikov/mandljev
120 g temne čokolade
1 žlica medu
60 ml sladke smetane
cimet po okusu
ščepec mletih klinčkov
Glazura:
50 g čokolade
košček masla
1 - 2 žlici mleka
žlička sladkorja
Priprava:
Sestavine na hitro zgnetemo v testo, ga zavijemo v folijo in damo za kake pol ure v hladilnik počivat. Nato ga razvaljamo in iz njega izrežemo kroge.
Na spodnji krog damo v sredino žličko nadeva ter ga pokrijemo z zgornjim krogom, robove pa okrog in okrog stisnemo skupaj s konicami vilic.
Polagamo jih v pekač, ki ga prej obložimo s peki papirjem, in jih pečemo 12 – 14 minut pri 180°C. Ohlajene kekse na koncu okrasimo še s čokoladnim oblivom.
Nadev: - Nad paro stopimo čokolado, ki ji primešamo orehe/lešnike/mandlje, smetano, med in začimbe.
Obliv: - Posodo položimo v lonec z vrelo vodo, med stalnim mešanjem stopimo čokolado, dodamo sladkor in mleko ter vse dobro premešamo, posodo odstavimo in v zmes vmešamo še maslo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 26 Mar 2015 23:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 31 Dec 2014 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
Recept za listnato testo
Sestavine:
250 g masla
250 g moke
2 rumenjaka
2 žlici ruma
4 žlice mrzlega mleka ali vode
ščepec soli
Za nadev uporabimo različna polnila:
-marmelado
-skutin nadev
-lešnikov nadev
-makov nadev
-orehov nadev
-vloženo sadje ... itd.
Priprava:
V zmehčano maslo vgnetemo polovico moke in vse skupaj oblikujemo v kepo, ki jo damo za pol ure v hladilnik.
Preostalo moko stresemo v skledo, v sredini naredimo jamico, v katero damo rumenjaka, sol, rum in mleko/vodo. Vse skupaj zmešamo, nato pa maso zgnetemo v testo. Dobro ga pregnetemo, nato pa ga postavimo na hladno počivat za kake pol ure.
Testo nato razvaljamo in vanj zavijemo masleno kepo ter ga ponovno razvaljamo. Valjamo ga od sredine proti robovom, dokler ne dobimo za prst debelega pravokotnika. Trikrat ga prepognemo in ga spet damo za pol ure na hladno, ga spet razvaljamo, trikrat prepognemo ... in ta postopek ponovimo še trikrat.
Ideje za oblikovanje peciva pa si oglejte na spodnjem videu:
Dobrote iz listnatega testa
https://www.facebook.com/video.php?v=955456761149448&pnref=story
https://www.facebook.com/video.php?v=779753208746210&pnref=story
(uporabimo lahko tudi testo za pico)
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Feb 2015 23:06 Naslov sporočila: |
|
|
Proseni keksi
Sestavine:
naribana lupina 1 limete ali limone
125 g zmehčanega masla
6 žlic tekočega medu
8 žlic sirotke
200 g mletega prosa
60 g polnovredne pirine moke
100 g kokosovih kosmičev
ščepec soli
pol žličke pecilnega praška
1 vrečko vanilijevega sladkorja
Priprava:
Limono/limeto pod vročo vodo dobro zdgnemo s ščetko, posušimo in naribamo lupino.
Zmehčano maslo dobro umešamo z medom, nato pa postopno dodamo še ostale sestavine, ki jih zmešamo v srednje mehko testo.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj pa v enakomernih presledkih s pomočjo dveh žličk nanašamo kupčke testa (testo se med peko razleze), ki jih pečemo 10 – 15 minut pri 180°C.
Testu lahko dodamo tudi sesekljane orehe, mandlje, lešnike ali suho sadje – v tem primeru uporabimo manj medu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Mar 2015 23:14 Naslov sporočila: |
|
|
ČOKOLADNI POLJUBČKI
Sestavine:
150 gr masla
150 gr rjavega sladkorja
4 rumenjaki + sneg 4 beljakov
2 vanilijeva sladkorja
100 gr mletih orehov
2 žlici ruma,
1 pecilni prašek
18 žlic moke
200 gr stopljene mlečne čokolade,
naribana pomarančna lupina
malo soli.
Priprava:
Penasto vmešamo maslo, sladkor, rumenjake in vanilijev sladkor. Dodamo še vse ostale sestavine. Masa mora biti toliko gosta, da se ne razleze, če jo z žličko damo na krožniček - če se razleze, dodamo še malo moke. Z maso napolnimo brizgalko za smetano in z njo nabrizgamo majhne kupčke v s peki papirjem obložen pekač ─ približno po 3 cm vsaksebi.
Poljubčke pečemo 10 – 12 minut pri 180ºC.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 29 Mar 2015 22:38 Naslov sporočila: |
|
|
Sladica s krompirjem
Sestavine:
300 g kuhanega in pretlačenega krompirja
300 g zdrobljenih plazma keksov
200 g čokolade
140 g masla
200 g sladkorja v prahu
1 žlica kakava
2 žlici ruma
žlička olja
Priprava:
Spasiran in še topel krompir zmešamo skupaj s 100 g čokolade in 100 g masla (ostanek porabimo za čokoladni obliv). Med mešanjem dodajamo še ostale sestavine.
Zmes nadevamo na dno s peki papirjem obloženega pekača in jo z lopatko lepo poravnamo, nato pa pekač damo v hladilnik, kjer se bo zmes strdila.
Preden vzamemo sladico iz hladilnika, nad vodno paro razmešamo preostalo maslo in čokolado, dodamo še žličko olja.
Ohlajeno sladico narežemo na kose in jih prelijemo s čokolado, nato pa jih postavimo nazaj v hladilnik, da se čokoladni obliv strdi.
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5385
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Apr 2015 17:21 Naslov sporočila: |
|
|
Dišeča ušesca
Sestavine:
1 zavitek listnatega testa
2 žlici rjavega sladkorja
½-1 žličke cimeta
2 žlici kokosove moke
1 žlica masla
Priprava:
V posodici zmešamo sladkor, cimet in kokosovo moko.
Listnato testo odvijemo in ga po celotni površini premažemo s stopljenim maslom. Potresemo s cimetovo mešanico. Po najdaljši stranici zvijemo testo do polovice, tako iz ene kot iz druge strani. Na stičišču obeh delov premažemo z malce masla, da se dobro drži skupaj. Tako pripravljeno testo ovijemo v prozorno folijo in denemo v zmrzovalnik za dobrih 15-20 minut. Na ta način se bo testo lažje rezalo na ušesca.
Ohlajeno testo odvijemo, narežemo na približno 1-1,5 cm široko in polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Pečemo na 200 C približno 12-15 minut.
Vir:
https://sl-si.facebook.com/lidlslovenija/photos/a.460539577313867.107297.427537040614121/947242668643553/?type=1
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Jun 2015 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
Krhka očesca
Sestavine:
za testo:
250 g moke
250 g mletih orehov
250 g sladkorja
250 g masla
2 rumenjaka
za nadev:
stopljena čokolada
ali marmelada
ali nutela ...
Priprava
Sestavine za testo zgnetemo v kepo, ki jo damo za pol ure v hladilnik, nato pa oblikujemo kroglice, v katere z ročajem kuhalnice v sredino vtisnemo jamice.
Zložimo jih v s peki papirjem obložen pekač in jih pečemo 15 - 20 minut pri 150°C.
Jamice nato zapolnimo z izbranim nadevom.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Nov 2015 21:23 Naslov sporočila: |
|
|
Pridigarjevi piškoti
Sestavine:
1 skodelica sladkorja
3 žlice kakava v prahu
1/2 skodelice masla
1/2 skodelice mleka
1 žlica vanilije
1/2 skodelice arašidovega masla
2 skodelici ovsenih kosmičev
Priprava:
V srednje velikem loncu in na srednje močnem ognju segrejemo sladkor, kakav, maslo in mleko. Vse skupaj pustimo vreti eno minuto in potem odstavimo, da se nekoliko ohladi.
Nato dodamo vanilijo, kikirikijevo maslo in ovsene kosmiče ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo čim bolj homogeno zmes.
Na pekač damo papir za peko, nanj pa z žlico oblikovane kroglice.
Počakamo, da se zmes strdi ... in piškoti so pripravljeni.
Vir: http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5853
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|