Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




NEZDRAVO ŽIVLJENJE
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 18, 19, 20  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Sep 2014 17:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





To je zadnja ugotovitev Zveze potrošnikov Slovenije, ko so raziskovali odgovore na vprašanje:


“Kaj se skriva za sliko pomaranče na pijačah v priročnem 2dl pakiranju?“ Question

Starši pogosto v želji, da bi otrokom ponudili dobro in zdravo pijačo, izberejo pomarančni sok. Zato so na ZPS tokrat naključno kupili sedem pijač, ki s svojo zunanjo podobo vabijo k nakupu prav najmlajše. Izbirali so med pijačami v priročnem 2-decilitrskem pakiranju, ki so imele na sprednji strani embalaže sliko pomaranče. Izkazalo se je, da za vabljivo sliko pomaranče le redko stoji pravi pomarančni sok, zato nasvet staršem – pred nakupom torej poglejte tudi sestavine.

Izberite pijače z večjim sadnim deležem in s čim manj sladkorja

Še vedno velja, da je voda najboljša izbira za žejo. Domače in mednarodne študije pa kažejo da slovenski otroci zaužijejo preveč brezalkoholnih pijač. Pri naključno izbranih pijačah, ki s svojo zunanjo podobo vabijo k nakupu prav najmlajše, v priročnem 2-decilitrskem pakiranju s sliko pomaranče na sprednji strani embalaže sliko pomaranče, so na ZPS preverili, kaj pravzaprav vsebujejo. »Človek bi pomislil, da gre torej za pomarančni sok, vendar je bilo tako le v dveh primerih, v drugih pa se je za sliko pomaranče "skrivala" negazirana brezalkoholna pijača. Razlika med sokom in tako pijačo pa je očitna. Sok je narejen iz ene ali več vrst zdravih in zrelih sadežev, delež sadja je 100 %, vsebuje pa le naravno prisoten sladkor. V brezalkoholnih pijačah pa je lahko količina sadja različna, lahko tudi le nekaj odstotkov (v nekaterih pa ga sploh ni), poleg tega pijače vsebujejo tudi dodani sladkor in/ali sladila ter nekatere aditive,« je v izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:
"V zadnjih letih opažamo, da ima vse več brezalkoholnih pijač dodan tudi manjši delež sokov, kar pa je običajno pri predstavitvi izdelka na embalaži pretirano poudarjeno. Zaradi takšnega poudarjanja vsebnosti sadja (oz. soka) v pijači postane ta v očeh potrošnikov bolj zdrava, kot je v resnici."

Prevladujejo pijače slabše kakovosti

Že pred leti so na ZPS v raziskavi (VIP 4/2010), ki jo je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje RS, ugotovili, da otrokom najbolj intenzivno tržijo prav pijače slabše kakovosti.
"Takrat smo se spraševali, ali se proizvajalcem (trgovcem) res ne izplača, če bi ponujali otrokom predvsem kakovostne sokove, ki so sicer del njihove ponudbe, namesto pijač, ki vsebujejo malo ali nič sadja, veliko sladkorja in številne nepotrebne aditive ter arome. Vse kaže, da se od takrat ni kaj dosti spremenilo," izpostavlja Pajk Žontarjeva in dodaja: "Otroke vabijo k nakupu pijač z zbiranjem nalepk, našli pa smo tudi pijače, ki jih proizvajalec poimenujejo kar sok, čeprav je iz sestavin razvidno, da to ni. Za sliko pomaranče na embalaži pa se lahko skriva tudi nekaj jabolčnega in limoninega soka."

Nasvet ZPS

1.
Če želite otrokom ponuditi kakovostno pijačo, izberite takšno s 100 % deležem sadja ali zelenjave, torej sok. Otroci, še posebej mlajši od treh let, naj ne pijejo pijač, ki vsebujejo barvila, sladila ali konzervanse. Še vedno pa velja, da naj otroci za žejo pijejo vodo ali nesladkani zeliščni čaj, saj ne vsebujeta sladkorja in kislin, kar neugodno vpliva na povečanje telesne teže in nastanek kariesa. Zeliščni čaji običajno tudi ne vsebujejo arom, kar pa ne velja za sadne čaje.

2.
Če pojemo sveže sadje, smo siti dlje časa! Glede na to, da je energijska vrednost brezalkoholnih pijač in tudi sokov zaradi sladkorja v njih (pijačam je dodan, v sokovih pa je naravno prisoten) razmeroma velika, je pametno to dejstvo upoštevati pri načrtovanju otrokove prehrane, še posebej, če ima kakšen kilogram preveč in je premalo telesno dejaven. Ko spijemo 2 dl pijače, ne čutimo sitosti, v telo pa vnesemo kar nekaj energije. Po dveh srednje velikih jabolkih ali dvanajstih slivah, ki imajo podobno energijsko vrednost kot 2 dl pijače, pa bo občutek sitosti dolgotrajnejši.

Vir:
www.zps.si/index.php/mediji/izjave-za-javmost-2014/6933-zps-test-pomarancnih-sokov-dobra-kakovost-ze-za-malo-denarja

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2014 19:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Video, ki ruši vse zablode o ženskem telesu ... Cool


http://www.youtube.com/watch?v=9WQ6C34MuTk

Komentar ni potreben Exclamation


Vir: http://www.b92.net/superzena/lepota.php?yyyy=2014&mm=09&nav_id=898385

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2014 20:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





"Zdravila", ki nas ubijajo - VOLTAREN

Koliko jeter je bilo uničenih zaradi tega zdravila?

Ameriška zvezna uprava za hrano in zdravila je objavila opozorilo, da zdravilo Voltaren gel, ki ga pogosto predpisujejo za artritis in druge bolečine, lahko močno poškoduje, pa tudi uniči jetra. Kar je še huje, to se lahko zgodi že v prvem mesecu uporabe tega "zdravila". Voltaren je na trgu že desetletja. In marsikdo misli, da so zdravila, ki so dolgo v prodaji, varna. No, kot že mnogokrat, se je izkazalo, da ni tako. Lahko se samo vprašamo, koliko jeter je v teh desetletjih že šlo po gobe ... ne da bi uporabniki (ali zdravniki) vedeli, da je bil za to kriv Voltaren. Prav tako ne smemo misliti, da je lokalna uporaba varnejša za telo od sistemskega zdravljenja (sistemsko zdravljenje pomeni, da dobi bolnik zdravilo v telo na tak način, da deluje na celoten organizem, npr. da ga pogoltne, s čimer pride učinovina v prebavila, prek njih pa v kri, ali pa da mu dajo zdravilo intravensko, tako da ga kri zopet raznese po celem telesu).
Prav ta primer z Voltarenom je lep dokaz tega, da lahko vseeno trpijo notranji organi, čeprav smo zdravilo nanesli povsem na drugem mestu. Se pravi, da tudi transdermalna uporaba strupenih snovi vpliva na organe, kot so prebavila, srce, možgani, ledvica, jetra, rodila itd.
Iz svarila na spletni strani FDA je razvidno, da Voltaren gel povzroča nekrozo jeter (odmiranje jetrnih celic), zlatenico, jetrno odpoved in še druga obolenja jeter ... Jetra pa so ob srcu in možganih naš daleč najpomembnejši organ, saj opravljajo v telesu okoli 400 funkcij, med drugim pomagajo razgrajevati strupe, ki iz okolja vsak dan prodirajo v naše telo.
Nekatere bolnike so lahko rešili samo tako, da so jim presadili jetra (se pravi, da so morali dobiti tuja jetra, v kolikor so jim seveda našli darovalca), medtem ko je prenekateri bolnik zaradi uporabe tega "zdravila" tudi umrl.
Povzroča lahko tudi kap, v nekaterih državah ga zato odsvetujejo za uporabo.

Voltaren gel je po sestavi diklofenak in je v prodaji tudi pri nas. Poleg imena Voltaren Emugel se prodaja še pod imeni Olfen gel in Naklofen gel. Prav tako so v prodaji številni drugi, nič manj nevarni izdelki, ki vsebujejo diklofenak, saj je ta na voljo še v obliki tablet, filmsko obloženih tablet, gastrorezistentnih tablet, kapsul (navadnih in takih s podaljšanim sproščanjem), dermalnega pršila, intravenske raztopine, svečk in celo kapljic za oči!
Tega zahrbtnega ubijalca jeter najdete skritega pod imeni:

- DicloDuo,
- SicloFlex,
- DicloJet,
- Naclof,
- Naklofen,
- Neodolpasse,
- Olfen Lactab,
- Voltaren Dolo,
- Voltaren Forte,
- Voltaren Rapid itd.

Če za slovenske bolnike, ki Voltaren gel uporabljajo, niso poskrbeli oni, prosim poskrbite zanje vi, tako da čimprej poveste naprej.
Če imate vi ali kdorkoli, ki ga poznate, bolečine zaradi artritisa - navadnega ali revmatoidnega, si lahko pomagate na številne naravne načine, ki vam ne bodo masakrirali vaših jeter, ledvic, možganov itd.

- Ribje olje revmatoidni artritis ne le zdravi (dokazano v študijah), ampak ga tudi lajša, saj zmanjšuje vnetje in bolečine (dokazano v študijah). Hkrati je ribje olje zdravo tudi za srce in možgane.
- Pomagajo tudi kajenska paprika oz. čili (z zdravilno učinkovino kapsaicin) - dobi se tudi v obliki kreme, pomagajo pa seveda tako kapsule kot redna dnevna uporaba same začimbe na hrani,
- ehinaceja,
- selen,
- laneno olje in sveže mleto laneno seme,
- svetlinovo olje,
- bromelin,
- kombinacija glukozamina, hondroitina in MSM (metilsulfonilmetana), SAM (aminokislina S-adenozilmetionin), bozvelija (Boswellia serrata), niacinamid (vitamin B3) in še in še. Narava ve najbolje. Ker pa je tudi Naravo včasih treba preveriti, je bilo vse navedeno preverjeno in dokazano v študijah.

Viri:
http://www.zalozba-planet.si/blog/show/blogID=127

http://med.over.net/forum5/read.php?105,8108897

http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=10865535

http://www.antropozofija.org/articles/pg/books/Voltaren.pdf

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2014 17:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Nevarna pogreta živila


Med hrano, ki je ne gre pogrevati, sodi špinača, krompir, pa tudi ribe in meso.
Sveže pripravljeni obroki so v današnji naglici za mnoge neuresničljiva želja, pogreta hrana, h kateri se zato pogosto zatekamo, pa je lahko velik sovražnik zdravja. Zlasti nekatera živila med pogrevanjem toliko spremenijo sestavo, da organizmu škodujejo. Poglejte, katerih nikakor ne smete pogrevati in katera lahko izpostavljate le kratki ponovni termični obdelavi.


Špinača, rdeča pesa, zelena in repa

V sebi imajo nitrate, ki se ob delovanju mikroorganizmov spremenijo v nitrite in nato v nitrozamine. Ti so zelo škodljivi in celo kancerogeni. Špinača je od vseh naštetih najkritičnejša, zato jo vedno uživajte sveže pripravljeno.

Gobe
Vsebujejo beljakovine, ki hitro spreminjajo svojo obliko in lahko postanejo škodljive, zato jih gre pred ponovnim uživanjem pogreti do največ 70 stopinj Celzija, še boljše pa bo, če si boste privoščili kar ohlajene.

Krompir
Še eno živilo, ki sodi v kritično skupino. Med pogrevanjem izgubi vse hranljive snovi, poleg tega zaradi spremenjene sestave napenja in lahko izzove želodčne krče. Najnovejše raziskave kažejo, da je krompir najbolj zdrav kuhan in ohlajen. V takšnem se namreč poveča delež snovi, ki imajo probiotično delovanje.

Meso
Med ponovnim dolgim pogrevanjem pri visokih temperaturah se v mesu spremeni sestava beljakovin, zato postane neprebavljivo in s tem za organizem toksično.

Živila, ki se kuhajo pri nizkih temperaturah
Sem spadajo perutnina, dimljene ribe, blago termično obdelane školjke, jedi z mlekom, sirom in drugi mlečni izdelki in jajca. Vse te je treba zaužiti takoj po pripravi in jih ne smemo pogrevati. V njih se namreč lahko razvijejo nevarne bakterije, ki izzovejo zastrupitev.

Nasvet:
Pogrevanje juhe je sprejemljivo, če iz nje poberete meso in zelenjavo ter pogrejete samo tekočino. Topla vodna kopel pa je idealna za pogrevanje rib in mesa. V tem primeru nižja temperatura ne spreminja sestave v njih prisotnih beljakovin.


Vir: http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/nevarna-pogreta-zivila

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2014 19:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




5 najhujših strupov

Na predavanjih nenehno ponavljamo o petih najhujših strupih in povzročiteljih bolezni:
jeza, žalost, strah, skrb in pohlep

Tega si nismo izmislili mi. To že tisočletja trdijo vse tradicionalne medicine, le da na zahodu še vedno raje verjamemo, da bolezen prihaja od zunaj, da prileti z bakterijami, na krilih ptičev ali jo gensko podedujemo. Takšen pogled upravičuje našo pasivnost, saj če verjamemo, da so vzroki zunaj, potem je tudi odgovornost zunaj.


Kako čustva zastrupljajo?

Ko rečemo, da nas čustva zastrupljajo, potem to ni le pesniško izražanje. Če ne verjamete, si oglejmo, kako čustva vplivajo na posamezne organe, in morda boste lažje dojeli, kako tesno so povezana z zastrupitvijo telesa.
JEZA
Ko smo jezni, prihaja do zastoja v delovanju naših jeter. Od tam izraz: "Gre mi na jetra". Zakaj za nekaj, kar nas jezi, ne rečemo, da nam gre na ledvice ali pljuča? Očitno večtisočletna naravna modrost ve isto, kar ve tudi tradicionalna kitajska medicina. Resnica je vedno ena, ne glede na to, ali ste Slovenec, Indijec ali Kitajec. Čustvo jeze onemogoča normalno delovanje jeter, jetra pa so zelo pomembna za čiščenje naše krvi. In če so jetra blokirana z jezo, smo zastrupljeni!
ŽALOST
Podobno se zgodi, ko čustvo žalosti sabotira delovanje naših pljuč – drugega razstrupljevalnega organa. Kako dihate, ko ste žalostni? Morda globoko in sproščeno? Kje pa – prej bi lahko rekli, da takrat dihamo kot riba – plitvo, v krču. Ni naključje, da rečemo, da nas je "popadla ali stisnila žalost" in da čutimo, da nas "žalost duši". Žalost neposredno vpliva na pljuča in debelo črevo, zato takrat dihamo slabo in imamo tudi težave z odvajanjem. Posledica enega in drugega je, da v telesu zastajajo strupi, ki se niso izločili z dihanjem ali odvajanjem blata. Kri ne dobi dovolj kisika, saj se zaradi slabega dihanja v krvi zadržuje vse preveč ogljika. Ta nas zakisa, preprečuje prenos nekaterih hranilnih snovi in v končnem seštevku celo sili določene celice, da se prilagodijo delovanju brez kisika (tako nastajajo rakave celice ).
STRAH
Tudi tretji razstrupljevalni organ, ledvice , so pod velikim vplivom čustev. Ledvice in mehur najbolj prizadene strah . Poznate izraze, da je nekdo "zmrznil od strahu" ali "prebledel od strahu"? To se zgodi, ko se ledvice zaradi strahu naenkrat stisnejo in nastane zastoj pri filtriranju in čiščenju krvi. Posledično je motena cirkulacija, zaradi česar imamo ledene roke in noge. Če strah traja dalj časa, so posledice toliko močnejše. Ledvice nadzorujejo tudi mišice zapiralke. Če jih strah blokira, pride do pojava, da zapiralke popustijo in ne moremo nadzorovati uhajanja blata ali urina. Zato tudi izrazi "pokakal se je od strahu" ali "polulal se je od strahu".
SKRBI
Skrbi nas zastrupljajo neposredno. To čustvo predvsem prizadene našo prebavo – želodec, vranico in trebušno slinavko . Pogosto slišite izraz "zvija me od skrbi". Dejansko so takrat prebavila v krču in ne morejo opraviti svoje naloge. Zato lahko tudi najbolj kakovostna hrana v telesu postane strup, saj se ne bo pravilno presnovila in bo morda celo zavrela ali obležala v skrčenih prebavilih. Zato namesto dobro prežvečene, kislinsko in encimsko obdelane hrane v naše črevo prihaja napol prebavljena hrana, ki predstavlja odlično gojišče za patogene organizme in njihove stranske produkte, ki nas pospešeno zastrupljajo.
POHLEP
Kaj pa pohlep ? Strupenost pohlepa čutimo v vsakdanjem dogajanju, tako pri nas kot tudi drugje po svetu. Za pohlepne ljudi rečemo, da so "trdega srca" ... in to je zelo točen opis. Pohlep prizadene srce in tanko črevo . Želja po vedno večjem bogastvu se odraža tudi z aritmijami in nepravilnostmi v delovanju srca. Pohlep uspešno ustvarja tudi vsa ostala, že navedena čustva. Kdor živi v nenehnem strahu, da bi mu lahko kaj vzeli, da bi propadel, ali se obremenjuje s tem, kako bi lahko imel še več, kaj hitro doživi tudi druga čustva.

Ali vam je zdaj bolj jasno, zakaj rečemo, da je omenjenih pet strupov podlaga za večino bolezni, ki jih danes poznamo? Ko se nenehno ponavljajo in nenehno udarjajo na določene organe, ustvarjajo šibko točko, ki je nato bolj dovzetna tudi za druge, materialno otipljive težave. Tako se pri "večno žalostnih" pojavljajo kronične težave z dihali (astme, bronhitisi), pri "večno zaskrbljenih" težave s prebavili, pri "večno jeznih in razočaranih težave z jetri, pri "večno prestrašenih" sivi lasje, težave z rodili, cirkulacijo, vnetjem mehurja itd.

Avtor: Sanja Lončar
www.zazdravje.net

Vir: http://duhovnost.eu/blog/5-najhujsih-strupov/

LP Bučka Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 02 Nov 2014 23:58; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Nov 2014 13:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Na Hrvaškem je bilo objavljeno opozorilo


... pred poceni limonami, uvoženimi iz Turčije.
Na deklaraciji za te limone piše, da je nevarno uporabljati lupino, ker je obdelana z imazalilom, fungicidom, ki je hud strup, je kancerogen, ne prodira pa le skozi lupino, ampak se zažre v celoten plod. Povzroča vnetje kože, solzenje oči, škodljivo deluje na reproduktivne organe, pri majhnih otrocih pa povzroča probleme v živčnem sistemu.
Ta strup je odporen na visoke temperature. Povprečna dopuščena količina je 5,2 mg/kg, a že ena večja pomaranča (limona, mandarina) prekorači ta limit.


Preberite več:
http://magazin.net.hr/zdravlje/nutricionizam/jeftin-limun-na-policama-trgovina-je-toksican
hrvaško besedilo

SE TO DOGAJA TUDI PRI NAS?

LP Bučka Shocked

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2014 22:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





12 "zdravih" živil, ki nam v resnici škodujejo


Presenetljivo je, koliko ljudi je prepričanih, da so nekatera živila zdrava, čeprav v resnici sploh niso.
Objavljamo seznam 12 živil, ki uživajo sloves zdravih, v resnici pa so zgolj zamaskirana odpadna hrana (t. i. junk food).


1. Manj mastna in nemastna živila
... posneta in brez maščobe
Vojna nasičeni maščobi je bila ena od največjih napak na področju prehrane. Temeljila je na trhlih dokazih, ki so zdaj v celoti ovrženi. Vojni napovedi maščobi so se hitro pridružili tudi proizvajalci, ki so začeli iz hrane odstranjevati maščobe. Ker pa so bili tovrstni izdelki povsem brez okusa, so ji začeli dodajati celo vrsto snovi, ki naj bi to pomanjkljivost odpravile, zlasti sladkor.
Zdaj velja tudi uradno: nasičene maščobe niso nezdrave
Dodajanje sladkorja pa je pri tem izredno škodljivo, zlasti če ga uživamo v večjih količinah. Napisi na embalaži, kot sta posneto in brez maščobe, navadno pomenijo, da je izdelek nabit s sladkorjem.
Namig: preverite na deklaraciji, ali je živilu dodan sladkor.

2. Večina pripravljenih solatnih prelivov
Zelenjava je izredno zdrava. Težava je v tem, da je v večini primerov zelo blagega okusa, zato ljudje solato začinjajo s prelivi, da bi jo iz omlednega spremenili v slasten obrok. Toda večina že pripravljenih solatnih prelivov vsebuje obilo nezdravih sestavin, zlasti sladkor, rastlinska olja in transmaščobe, poleg tega pa še celo vrsto umetnih snovi. Če zelenjavo, ki sicer koristi vašemu zdravju, utopite v takšnem prelivu, docela izničite vse prednosti, ki bi jih bili sicer deležni.
Namig: Preden solato združite s solatnim prelivom, vedno preverite sestavine, najbolje pa je, če ga pripravite kar sami.

3. Sadni sokovi
Večinoma smo prepričani, da so sadni sokovi zdrava izbira, saj so vendar izdelani iz sadja, kajne? Toda pri velikem delu "sadnih sokov" na prodajnih policah v resnici sploh ne gre za sokove, ampak za oslajeno vodo z okusom po sadju.
Proizvajalci nam v enakih embalažah prodajajo nektarje, pijače, ki sploh ne vsebujejo sadja, zgolj kemične snovi, ki imajo sadno aromo. Tako v resnici pijete oslajeno vodo z okusom po sadju.
Celo 100-odstotni (industrijski) sadni sok ni najboljša izbira.
Sadni sok je res enak sadju, le da mu manjkajo številne koristne snovi, kot so vlaknine … glavna stvar, ki ostane, pa je sladkor. Če niste vedeli: sadni sokovi vsebujejo približno toliko sladkorja kot sladkane pijače.
Namig: Bolj zdrava izbira je tisti 100-odstotni sok, ki mu sladkor ni dodan.

4. Srcu prijazno polnozrnato
Večina polnozrnatih izdelkov v resnici ni izdelanih iz polnozrnatega žita, toda celo pravi polnozrnati izdelki niso primerna izbira. Zakaj? Sodobna pšenica je v primerjavi s tisto, ki so jo uživali naši dedki in babice, naravnost nezdrava. Na začetku 60. let prejšnjega stoletja so znanstveniki eksperimentirali z geni v pšenici, da bi povečali hektarski donos, zato zdajšnja pšenica vsebuje manj hranilnih snovi in več spojin, ki jih ljudje, preobčutljivi na gluten, še težje prenašajo.
Včasih je bila zdrava, danes pa je vse prej kot to!
Nekatere raziskave kažejo, da današnja pšenica v primerjavi s svojo predhodnico povzroča več vnetij in bolj dviguje raven holesterola v krvi. Če je pšenica še nedavno veljala za zdravo žito, se je sodobni bolje izogibati.

5. Fitosteroli
Spojine, imenovane fitosteroli (rastlinske različice holesterola), nižajo raven holesterola v krvi, so ugotavljale raziskave. Zato so jih začeli proizvajalci dodajati procesiranim živilom (denimo mleku, jogurtu, namazom, margarini, rženemu kruhu …), ki so jih opremili z oznako, da nižajo raven holesterola v krvi in pomagajo pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni. Toda novejše raziskave so pokazale, da imajo nekatere neželene učinke na srčno-žilni sistem in da lahko celo povišajo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

6. Margarina
Še nedavno je bilo maslo na zatožni klopi zaradi visoke vsebnosti nasičene maščobe, zato so strokovnjaki namesto masla priporočali margarino. Takratna margarina je bila polna transmaščobnih kislin, in čeprav jih je v sodobni margarini manj, še vedno vsebuje obilo rastlinskih olj.
Margarina sploh ni živilo!
Margarina je pravzaprav izdelek iz različnih spojin in rafiniranega olja, ki so ga ustvarili z namenom, da bi imel okus in videz "pravega" živila. Ne preseneča podatek, da ljudje, ki namesto masla uživajo margarino, pogosteje obolevajo za srčnimi boleznimi. Nasvet, da velja naravno maslo zamenjati z margarino, je bil eden najslabših prehranskih napotkov vseh časov.
Namig: Če želite skrbeti za zdravje, jejte pravo maslo (po možnosti iz ekološke pridelave) in se izogibajte margarini.

7. Izotonične pijače
Ti napitki vsebujejo elektrolite (soli) in sladkor, kar je za športnike zelo koristno. Toda velika večina ljudi po svoji vadbi ne potrebuje dodatnih soli, še manj pa potrebujejo tekoči sladkor. Čeprav ti napitki veljajo za manj škodljive od navadnih sladkanih pijač, v resnici med njimi ni prave razlika – razen te, da nekateri med njimi vsebujejo manj sladkorja.
Namig: Drži, da se je treba izogibati dehidraciji, še posebno med telesno dejavnostjo, vendar je za veliko večino ljudi pametneje, če se držijo navadne vode.

8. Hitri prigrizki z manj ogljikovih hidratov
Diete brez ogljikovih hidratov so v zadnjih desetletjih izredno priljubljene. V zadnjih dvanajstih letih so raziskave druga za drugo dokazovale učinkovitost takšnega prehranjevanja za hujšanje in ohranjanje zdravja. Temu trendu so se prilagodili tudi številni proizvajalci in začeli tržiti različne vrste procesirane hrane z nizkim deležem ogljikovih hidratov, kot so denimo tablice. Podroben pregled sestavin tovrstnih prigrizkov pokaže, da ne vsebujejo nobene prave hrane, zgolj kemične in rafinirane snovi. Tovrstna hrana ne zagotavlja hranil – čeprav drži, da vsebuje manj ogljikovih hidratov, je še vedno nezdrava.

9. Agavin sirup
Vsi poznamo škodljive učinke sladkorja, zato se oziramo po zamenjavah in nadomestkih. Eno od bolj priljubljenih "naravnih" sladil je agavin sirup, ki ga pogosto vsebujejo "zdrava" živila. Težava je v tem, da agavin sirup v resnici ni nič boljši od sladkorja. Ena od glavnih težav s sladkorjem so velike količine fruktoze, ki lahko povzročijo resne presnovne težave, če jo uživamo v velikih količinah. Medtem ko sladkor vsebuje približno 50 odstotkov fruktoze, jo agava vsebuje še več, približno 70 odstotkov.

10. Veganska hitra hrana
Prehrana brez živalskih beljakovin je zelo priljubljena, tako iz etičnih kot okoljskih razlogov, številni pa veganstvu pripisujejo tudi zdravstvene prednosti, kar nekateri postavljajo pod vprašaj. Na trgu je na voljo veliko veganskih različic hitre hrane, kot je denimo veganska klobasa, ki jih tržijo kot primerne nadomestke za tradicionalno hrano. Dobro je vedeti, da gre tudi v tem primeru za zelo procesirana živila, v tovarni narejene izdelke, ki so slabi za vse, tudi za vegane.

11. Rastlinska olja
Pogosto slišimo priporočila, da je koristno uživati olja, kot so sojino olje, olje iz ogrščice, olje iz grozdnih pešk in številna druga. Temeljijo na dejstvu, da ta olja, vsaj kratkoročno, znižujejo raven holesterola v krvi. Toda visoka raven holesterola je dejavnik tveganja in ne bolezensko stanje. Četudi rastlinska olja utegnejo zmanjšati tveganje, pa ni nobenega zagotovila, da pomagajo preprečiti posledice, kot so srčna kap, to pa je tisto, kar v resnici šteje.
Namig: Raje uživajte nerafinirane, zdrave, naravne maščobe, kot je denimo olivno olje, in se izogibajte procesiranim rastlinskim oljem.

12. Kosmiči za zajtrk
Kljub privlačnim napisom na škatlah, vključno s tem, da so polnozrnati ali brez maščobe, pogled na sestavine razkrije, da priljubljeni kosmiči ne vsebujejo skoraj nič drugega kot rafinirana žita, sladkor in umetne snovi.

Vir: Viva – revija za zdravo življenje

LP Bučka
Smile
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2014 21:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Preberete, kaj jeste?
Obarvana riba ali losos, ki to ni


Odprete hladilnik in ugotovite, da je prazen, zato se odpravite po nakupih. Zadiši vam dimljeni losos. Na voljo je več izdelkov, eden izstopa z nizko ceno. Napis v danščini vam ne pove prav veliko, a slika je zgovorna; glava polarnega medvedka, pod njim pa napis Ice Land.
Omenjena je še Aljaska, pa morje in morski sadeži, dodan je še neki znak ribe, ki vam sicer nič ne pove, videti pa je, kot da je ta izdelek odobrila neka pomembna ustanova. In še cenejši je kot drugi na polici, zato dvoma ni in losos - ne da bi preverili deklaracijo na hrbtni strani - pristane v vaši nakupovalni košarici.


Obarvana riba

Če bi izdelek le obrnili in prebrali, kaj piše na zadnji strani, bi ugotovili, da kupujete lososa, ki to ni. V resnici ste kupili dimljeni nadomestek lososa. Če vam je kaj v tolažbo, še vedno ste kupili ribo; lepo oranžno obarvanega aljaškega polaka, z dodanimi konzervansi in sredstvi za uravnavanje kislosti. Uporabljeni barvili se skrivata za imeni E 110 in E 124. In prav ti dve barvili lahko negativno vplivata na dejavnost in pozornost otrok. A žal, kot večina Slovencev niste prebrali sestavin. Zveza potrošnikov je pred leti izvedla anketo, v kateri je 700 ljudi med drugim vprašala, ali berejo deklaracije. Vedno jih prebere le 19 odstotkov kupcev.

Vpliva na dejavnost otrok

Tudi če bi deklaracijo prebrali tokrat, ne bi vedeli natančno, kakšen vpliv ima na vas in vaše zdravje. A že jasno napisano opozorilo, da negativno vpliva na dejavnost otrok, je dovolj velik alarm. Poglejmo, kaj se skriva za eno od teh kratic. Barvilo E 110 ali oranžno FCF, ki ga pridobivajo iz nafte, lahko povzroča alergične reakcije, sploh pri ljudeh, ki so alergični tudi na aspirin, pa diarejo, migreno, izpuščaje in hiperaktivnost pri otrocih. Najdemo pa ga marsikje; v oranžnih pijačah, margarini, marelični marmeladi, sladoledih. Zaradi zdravstvenih tveganj so pogosti pozivi, da se to barvilo prepove v živilski industriji, a razen na Norveškem, E 110 ostaja v naših živilih. Evropska unija je sicer zmanjšala dovoljeno koncentracijo tega aditiva v živilih, to pa je za zdaj tudi vse.

Preberite, kaj jeste

Če se torej hočete izogniti škodljivim živilom, morate za to poskrbeti sami. Za začetek tako, da preberete, kaj jeste. Bi v svoj avtomobil natočili slabo olje ali bencin? Zakaj ste tako nekritični, ko razmišljate o tem, s čim boste nahranili sami sebe? Tudi o tem bomo govorili v današnji oddaji Posebna ponudba, kjer bomo s strokovnjakinjo z Zveze potrošnikov Slovenije vzeli pod drobnogled zamrznjen krompirček. Dobra novica je, da vsi proizvajalci dejansko prodajajo to, kar oglašujejo. Krompir. Kako kakovosten je, tega pa ne izveste.


Vir:
http://www.rtvslo.si/zdravje/novice/preberete-kaj-jeste-obarvana-riba-ali-losos-ki-to-ni/351982

LP Bučka
Cool

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2014 17:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Ko si enkrat takole, si na dnu ... Shocked


https://www.facebook.com/video.php?v=740266039329625&pnref=story
(za ogled na strani adf'ly klikni na rdeči X)

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2014 22:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Nikar več ne pogrevajte hrane v mikrovalovki

Če spadate med tiste ljudi, ki uporabljajo mikrovalovno pečico, potem morate vsekakor prebrati ta prispevek.
Šokirani boste …


Daily Mail je objavil rezultate študije, ki nikakor ne govorijo v prid tistim, ki uporabljajo mikrovalovno pečico. Strokovnjaki so namreč odkrili, da je tako pripravljena hrana lahko zelo škodljiva in lahko privede tudi do najhujših bolezni.
Nevarnost se skriva v kemikalijah, ki se nahajajo v plastičnih posodicah, v katerih se greje hrana. Te posodice sproščajo med segrevanjem in toplotno obdelavo mikrovalovnih žarkov različne, zelo strupene kemikalije. Te pa prehajajo v hrano, ki jo potem pojeste. Strupene kemikalije iz plastike lahko naredijo zelo veliko škodo vašemu zdravju, škodujejo notranjim organom.
Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je v posodicah, ki so namenjene uporabi mikrovalovne pečice, lahko tudi več kot 800 različnih strupenih kemikalij. Mnoge izmed njih lahko povzročijo trajno okvaro srca, rak dojke in prostate, sladkorno bolezen, debelost, avtoimunske bolezni, astmo, možgansko kap in druge.

Vir:
http://mojaleta.si/Clanek/Nikar-ne-pogrevajte-vec-hrane-v-mikrovalovki

LP Bučka Shocked

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 22 Dec 2014 19:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Ste vedeli, da obstajata škodljivi in zdravi cimet?

Razlike med Kitajskim in Cejlonškim cimetom so minimalne, vendar pomembne - škodljiv cimet lahko povzroči okvare jeter in ledvic. Ga prepoznate?
Saj ne, da bi prav v dneh, ko se praznično vzdušje bliža vrhuncu, želeli povzročati paniko, a vendarle je dobro vedeti, da ni vsak cimet dober za zdravje. Obstajata namreč dve vrsti. Ena je gojena na Kitajskem (uvozili so ga iz Tajske), druga pa na Šrilanki (staro ime Cejlon).

Cimet velja za eno najstarejših in najbolj romantičnih začimb poznano po celem svetu. V zadnjem času znanstveniki vedno znova odkrivajo pozitivne učinke cimeta. Pomaga pri artritisu, odpravlja bolečine v želodcu, gastritis, znižuje protin, odpravlja glivične in bakterijske okužbe, zelo dober je tudi za ljudi s sladkorno, izboljšuje prekrvavitev, odpravlja menstrualne težave, znižuje holesterol, pomaga ljudem s težavami z jetri in sečili ... Tudi na Vem, kaj jem smo objavili celo vrsto nasvetov za kaj vse je koristen cimet.

Le redki vedo, da obstajata dve vrsti cimeta in sicer "pravi cimet", ki nosi tudi ime Cinnamomum zeylanicum Nees in cenejši kitajski cimet, ki nosi ime Blume. Po vonju in videzu sta vrsti praktično identični, vendar pa ima "pravi cimet" bistveno nižji delež kumarina. Pravi cimet ima 0,45 % kumarina, kitajski pa 5,0 %.

Kumarin je namreč snov, ki daje cimetu značilen vonj in okus, nanj pa so postali pozorni Američani, ker se je na tržišču pojavilo vse več jedi obogatenih s cimetom. Proizvajalci seveda niso uporabili pravi cimet, pač pa kumarin, ki pa lahko povzroči poškodbe jeter. Da je situacija še bolj alarmantna, je kar 90 % proizvajalcev, ki so poudarjali cimet v svojih jedeh, uporabili kumarin, zato so pri Journal of Agricultural and Food Chemistry odsvetovali uživanje jedi, ki imajo industrijsko dodan cimet. Namesto tega raje kupite običajno kavo, ki ji dodate cimet za katerega poznate poreklo.

Kako prepoznati pravi cimet?

Če uživata manj kot žličko cimeta na dan, potem niste v nevarnosti. Če pa vas je cimet navdušil, najprej preverite poreklo. Cimet, ki ni iz Cejlona oziroma Šrilanke, ni pravi cimet. Poleg tega se lubje cejlonskega cimeta zvija teleskopsko, kitajski cimet pa z obeh straneh (razliko vidite na sliki).

In še nasvet: če mleti cimet nima napisanega porekla, se raje odločite za nakup cimetovih palčk, kjer se lahko na lastne oči prepričate, kateri je pravi, in kateri kitajski.

Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=5182

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2014 22:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kako razlikovati naravni in umetni med

- Preberite navodilo Proizvajalci bi morali navesti vse sestavine na embalaži. Če med ni čist, to piše na etiketi, vključno z odstotki pravega medu, ki je v steklenici, če sploh je.
- Nekaj medu dajte med kazalec in palec ter trite tako dolgo, da ne razpade. Če je med naraven, ne bo lepljiv in se ga bo nekaj vpilo v kožo, umetni pa je lepljiv.
- Dajte nekaj kapljic na papir ali toaletni papir. Naraven med dolgo ne bo prodrl v globino papirja, ker ne vsebuje vode.
- Dajte nekaj medu v bližino mravelj. Če bodo te planile na med, potem je ta umetni, če pa je naraven, bodo pustile nedotaknjenega.
- Med zmešamo z jajčnim rumenjakom. Če je med čist, bo rumenjak videti, kot če bi ga dobro stepli z metlico.
- Napolnite kozarec vode in dodajte 1 žlico medu. Čisti medi se bo potopil na dno, med s primesmi in umetni med pa se bosta začela topiti.
- Med namažite na kos kruha. Naravni med se v nekaj minutah na kruhu strdi. Med s primesmi in umetni pa se bosta vpil v kruh, ker vsebujeta vodo.
- Če boste jedli naravni med, boste imeli na jeziku mravljinčast občutek, preden ga boste pogoltnili.
- Če med kristalizira v daljšem časovnem obdobju, potem je pravi. Imitacija medu bo videti kot sirup, ne glede na to, kako dolgo se hrani.
- Pomočite konico vžigalice v med in jo prižgite. Vžigalica z naravnim medom se bo prižgala z lahkoto in bo plamen odžgal med. Vžigalica z umetnim medom pa se sploh ne bo prižgala.
- 2 do 3 žlice damo v skledo in v mikrovalovno pečico. Naravni med karamelizira hitro in nikoli ne postane penast. Umetni med in tisti s primesmi pa bo mehurčkast in bo težje karameliziral.

Namigi in varnost

* Če je le mogoče, kupite med pri čebelarju. Številni čebelarji prodajajo med kar na svojih kmetijah.
* Naravni med ne vsebujejo vode. Voda spodbuja rast glivic, česar pa se čebele najbolj bojijo.
* Ne dajajte čistega medu dojenčkom, ki še niso stari leto dni. Med lahko vsebuje različen cvetni prah in nekateri od njih lahko povzročijo trebušne krče in celo zastrupitev, ker dojenčkov imunski sistem cvetnega prahu še ne prebavi. Prav tako naj bodo pri uporabi previdni tisti, ki imajo težave z alergijami.

Vir:
http://www.aktivni.si/prehrana/kako-lociti-naravni-in-umetni-med/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2014 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom


Tole je pa vredno prebrati, čeprav je tekst malo daljši ... Cool





Pogosto zastavljeno vprašanje:
Ali so izdelki firme Herbalife, GNLD, Kyani, NUPO itd. zdravi?

Ker je to vprašanje, ki mi ga bralci skozi leto večkrat zastavijo, se mi zdi najbolje, da nanj odgovorim kar javno, ker bo tako odgovor v pomoč širšemu krogu ljudi s podobnimi dvomi. Pri tem bom uporabila kar e-poštno sporočilo, ki sem ga na to temo nedavno poslala bralki V. Bralka je spraševala, kaj menim o prehranskih dopolnilih znamke GNLD (nekoč Golden NeoLife Diamite).
Moj odgovor, ki velja za vse tovrstne izdelke s piramidnim sistemom prodaje, ne glede na izdelovalca:

“Firma GNLD ima več prehranskih dopolnil, pa ne vem točno, katerega mislite. Toda take in podobne firme sem v preteklosti že precejkrat preverjala, saj jim ljudje vedno znova nasedajo in se potem v dvomu obračajo name. In hvala bogu, da se! Namreč, če čisto na kratko povzamem, kako je z izdelki takih firm: so dragi in zanič. Ta zanič se nanaša tako na tipično nekakovost sestavin, saj uporabljajo le najcenejše in najslabše vhodne snovi, ki se jih da dobiti, da čim več zaslužijo, kakor tudi na nepravilne formule (sestavo). Morda so nekatere firme boljše, druge pa slabše, pri vseh pa so izdelki v največji meri neadekvatni.
Tudi nepravilnost formul (ki ima za posledice najmanj neučinkovitost, torej metanje denarja stran, v slabšem primeru pa lahko izdelek tudi direktno škoduje!) ima več plati in ne le eno.
- Prvič, razmerja snovi med seboj niso pravilna.
- Drugič, marsikaj, kar bi moralo biti zraven, manjka. In obratno, notri so stvari, ki jih ne bi smelo biti (recimo fruktoza, umetna sladila, ki so dokazano rakotvorna in celo redijo, čeprav nimajo kalorij itd. Velikokrat žal tudi soja, ki je zelo škodljiva).
- Tretjič, opazila sem, da uporabljajo napačne oblike določenih snovi – pri magneziju je to oksid namesto citrat ali orotat (ker je oksid veliko cenejši – žal pa ga telo ne more dobro izkoristiti). Pri vitaminu B12 je to cianokobalamin, namesto metilkobalamin. Pri vitaminu K je to K1 namesto K2. Pri vitaminu D je to D2 namesto D3. In še bi lahko naštevala.
- Četrtič, tudi tisto, kar je notri koristnega, dodajo v veliko premajhnih količinah, da bi vi od tega kaj imeli. Napišejo dolgo vrsto sestavin, zato da dobro izgleda in si ljudje mislijo, ta stvar mora biti pa res super. Nikjer pa ne boste zasledili količin. Nikjer!

In zdaj, ko vse to veste, se je treba vprašati še, zakaj naj bi vi – ali kdorkoli – prehranska dopolnila kupovali v piramidnem sistemu? Ali ste res pripravljeni plačati dokaj oderuško ceno (tudi če bi bile sestavine dobre) samo zato, da bo nad vami še 50 ljudi zaslužilo? Razmislite. Ali mogoče tudi sicer hrano kupujete po piramidnem sistemu in jo petkrat preplačate? Gotovo ne. Zakaj bi torej prehranska dopolnila?

Moj nasvet je, da ne greste niti blizu tem zadevam in kupujete samo takšna prehranska dopolnila, ki imajo pravilne sestavine, točno navedene količine ter tudi pravilne količine (in oblike) posameznega vitamina, minerala itd. ter zmerno in normalno ceno. Mimogrede, pri nas v Sloveniji takih ni.
Nenavajanje sestave je povrhu vsega tudi nezakonito. In zakaj, za vraga, skrivati sestavo, če si pošten in dobronameren?! In če veš, da je s tvojim izdelkom vse v redu. Toda če bi bilo s količinami vse v redu, jih seveda ne bi skrivali …
Če želite nekaj narediti zase in za otroke, pa če ste pripravljeni za to izdati nekaj denarja, je prvi ukrep, ki ga priporočam, da preidete na ekološko pridelano hrano. Če ne zmorete v celoti, pa za začetek samo delno. Saj ni tako draga, kot se zdi na prvi pogled, ker je bolj izdatna in je človek prej sit. Vsebuje za cca. 30 % več hranil, in če je recimo približno 30 % dražja, se to izravna.
Ko bo že več ljudi razumelo, kako neizmerno pomembno za zdravje (in za zmanjšanje strupenosti tega planeta) je uživanje biološko pridelane hrane, in bodo tako hrano bolj množično kupovali, bodo pa tudi cene padle. Že zdaj so bolj ugodne, kot so bile pred par leti. Biološko pridelana hrana je EDINA hrana, ki bi sploh smela biti dovoljena. In še moj drugi nasvet: ne pustite si glede hrane – ali zdravja – svetovati s strani prodajalcev mrežnega marketinga, kot so to GNLD in podobni, ki v 98 % primerov o prehrani nimajo pojma, morda še manj kot pa vi, a so naredili na hitro nek tečaj pri tej firmi, pa še glavo so jim napolnili z vsemi mogočimi promocijskimi stavki, ki se dobro slišijo, vendar ne pomenijo nič. Celovita prehrana, uravnotežena formula, razvito na podlagi najnovejših znanstvenih dognanj, popolna hrana, ekskluzivni koncentrat, maksimalna učinkovitost, izboljša delovanje sleherne celice … Zveni znano, kajne? Človek pa ves navdušen in pripravljen verjeti vse in še več, saj si srčno želi zase kaj narediti.
Pri napihnjenih cenah, kot jih imajo, ti prodajalci lahko vsaj na začetku dobro zaslužijo, pa je zato jasno, da ne bodo govorili o slabostih svojega izdelka, tudi če bi se na prehrano spoznali.
Nasvete raje iščite pri tistih, ki ne živijo od izdelkov in so zato lahko nepristranski.”

Beri dalje, zelo zanimivo in poučno je: Cool
http://wearechange.si/pogosto-zastavljeno-vprasanje-ali-so-izdelki-firme-herbalife-gnld-kyani-itd-in-nupo-zdravi/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2014 20:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





7 prigrizkov, ki se jim je priporočljivo izogibati:

Nekateri jih priporočajo, drugi ne. A resnica je, da lahko primerni, zdravi prigrizki prispevajo k zdravju, uravnanemu krvnemu sladkorju in celo vitki liniji. Izogibati pa se moramo tistih, ki v sebi skrivajo preveč soli, sladkorjev, odvečnih kalorij in strupenih snovi, kot so umetni ojačevalci okusa, barvila in konzervansi.

1.) Kokice

Zdi se, da nam ne morejo nič slabega. A kupljene kokice ali tiste, ki jih sami spečemo v mokrovalovki, načeloma vsebujejo preveč soli, številne pa tudi dodatne konzervanse, ki jih ohranjajo sveže, okusne in hrustljave.
Alternativa: Kupite kakovostno koruzo za kokice in si jih pripravite na kokosovi masti. Pazite, da jih preveč ne solite.

2.) Mix ovsenih kosmičev

Ne, z ovsenimi kosmiči, suhim sadjem in oreški ni načeloma nič narobe. Ampak bodite pozorni, da mixi ne vsebujejo drugega kot to. Številni proizvajalci se trudijo narediti te mixe tako okusne, da jim dodajajo sladkor, maščobo, čokolado, poleg tega pa nekatere sestavine prekomerno obdelajo. Tako lahko z eno skodelico kosmičev s pustim jogurtom brez težav pojeste tudi 500 kalorij. Kar pa vsekakor ni več prigrizek, kajne?
Nasvet: Berite etikete. Če ne veste, kaj iščete, primerjajte nekaj etiket različnih kosmičev v trgovini. Predvsem bodite pozorni na količino sladkorja. Poleg tega poglejte tudi, kaj kosmiči vse vsebujejo. Bizarne besede, številke in nerazumljive okrajšave ne pomenijo nič dobrega.

3.) Kupljeni kompoti

Videti je zdravo, a kupljeni kompoti načeloma vsebujejo ogromno dodanega sladkorja, poleg tega pa takšno sadje vsebuje manj vitaminov in mineralov kot zmrznjeno ali sušeno.
Alternativa: Sami posušite BIO sadje – v dehidratorju, na soncu ali v pečici (na nizki temperaturi). Nato ga čez noč namočite v vodi z nekaj kapljicami limone in presnega medu. Okusno, zdravo in z ogromno vitamini in minerali.

4.) Krompirjev čips

Ste si kdaj rekli "samo malo ga bom, pa ne bo tako hudo"? No, čips ima ogromno soli, nasičenih maščob, poleg tega pa ima tudi zelo visok glikemični indeks. Četudi si boste privoščili le nekaj koščkov, vam bo dvignil krvni sladkor, in kaj hitro se zgodi, da nas malce po tem, ko si privoščimo krompirček, napade neutolažljiva lakota.
Alternativa: BIO bučke narežite na tanke kolobarje, jih nežno pomastite (lahko uporabite čopič) in jih položite na pekač, obložen s peki papirjem. Pecite bučke na 180°C dokler niso lepo zapečene. Posolite in postrezite.

5.) Praženi oreški

Če ste ljubitelji oreškov, ni nič narobe. Ampak kupujte BIO, presne oreške, ne soljenih in praženih različic. Majhna vrečka indijskih oreškov, ki jo boste snedli 1, 2, 3, lahko vsebuje tudi 700 kalorij in veliko preveč soli.

6.) Solata z lahkim prelivom

Največja lažnivka na krožniku! Medtem ko je solata zdrava in bogata z nutrienti, lahko – v naprej pripravljeni "light" prelivi – v sebi skrivajo številne slabe dodatke. Skoraj vsi prelivi vsebujejo veliko sladkorja, preveč soli, umetne snovi za zgoščevanje in ojačevalce okusa.
Nasvet: Če se jim nočete odpovedati, si naslednjič v trgovini vzemite čas in preberite etiketo na izdelkih. Če vsebujejo snovi, ki jih niti naglasiti ne morete, če na spisku sestavin opazite številke in čudne oznake … Skušajte najti boljšo alternativo ali pa doma pripravite zdravo različico iz svežih in domačih sestavin.

7.) Riževi krekerji

Ja, kalorij res nimajo veliko, ampak ključna sestavina – predelan bel riž, ki hitro dvigne naš krvi sladkor in izulin – je slaba izbira. Spodbujajo stanje kopičenja maščob in napadov lakote. Da ne govorimo o tistih, ki imajo dodane okuse, in vsebujejo še veliko več slabih stvari.

Vir:
http://www.sensilab.si/news/7-najslabsih-prigrizkov

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2014 22:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Coca cola je odlično čistilo ... a ne za naš organizem - tam povzroči pravo razdejanje! Surprised


https://www.facebook.com/video.php?v=10152308595518246&pnref=story


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 18, 19, 20  Naslednja
Stran 14 od 20

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group