Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




NEZDRAVO ŽIVLJENJE
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 18, 19, 20  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Jan 2015 22:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kako proizvajajo "okusno in zdravo" margarino

Leta in leta so nas strokovnjaki prepričevali, da je margarina zdrava alternativa maslu, a resnica o tem počasi prihaja na plano. Naj povemo, da se to "živilo" dela na način, ki spominja na proces proizvodnje plastike.
Osnova za margarino so poceni olja sumljive kvalitete, ki jih iztiskajo iz semen soje, bombaža, pese in koruze. Naj povemo, da je soja zelo nevarna stročnica, kajti 98% soje je GMO, bombaž pa je ena od industrijskih rastlin, ki je obdelana s strupenimi pesticidi in insekticidi. A tudi koruzo smatramo za nekvalitetno robo zaradi GMO proizvodnje, posebno tiste iz Argentine.
Olja iz teh surovin proizvajajo z vročim precejanjem, pri tem pa pride do ustvarjanja velikih količin prostih radikalov, ki imajo zasluge pri uničevanju celic v človekovem organizmu. Prosti radikali so krivi za predčasno staranje, poleg tega pa tudi lahko izzovejo raka.
Ko pomešajo vse vrste olj med seboj, jim dodajo fini niklov prah za katalizator v procesu hidrogenizacije in kombiniranja trans-maščobnih kislin. Med procesom hidrogenizacije se olja predelujejo z dodajanjem vodika pri visokih temperaturah, ne smemo pa pozabiti tudi strupenega metalnega katalizatorja v prahu.
Vse to skupaj se spremeni v trdno in stabilno maščobo, ki ostane v enako čvrstem stanju tudi na sobni temperaturi.
Po delni hidrogenizaciji je surova margarinska masa smrdljiva, lepljiva, siva in polna grudic. Da bi jih razdrobili, dodajo emulgator, podoben milu, nato pa maso dobro premešajo, nakar jo čistijo v parni kopeli pod visokim pritiskom in na visokih temperaturah, da bi tako iz nje odstranili vonj po kemikalijah. Ta proces imenujejo deodorizacija, nato pa dodajo v maso različne aditive, da bi margarina dišala "jedljivo".
V nadaljnem postopku margarino pobelijo, da bi odstranili iz nje zoprno sivo barvo, beljenje pa poteka s pomočjo kemikalij in prahu, narejenega iz nekih vrst gline. Naslednji korak je dodajanje rumene barve, da bi bila margarina čimbolj podobna maslu.

Oglejte si video, v katerem nazorno razlagajo proces proizvajanja margarine ...

https://www.youtube.com/watch?v=P-M9i5gbEfM
(angleščina)


Preberite več:
http://receptizavas.info/?p=3316
(hrvaško besedilo)


LP Bučka Shocked

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Jan 2015 21:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Rakotvorna molekula Neu5Gc

Strokovnjake je zanimalo, zakaj so ljudje, ki jedo rdeče meso, bolj podvrženi nekaterim vrstam raka, kot tisti, ki jedo perutnino.
Za karcinogenost, ki jo pripisujemo rdečemu mesu, je morda kriv poseben sladkor. Gre za molekulo Neu5Gc, ki jo najdemo v govedini, svinjini in jagnjetini. Tako so zaključili strokovnjaki iz Univerze v Kaliforniji.


Prepozna jo kot tujek

Že v preteklih študijah so ugotovili, da se molekula Neu5Gc lahko absorbira v človeškem tkivu. Ker je rdeče meso bogato z omenjeno molekulo, so strokovnjaki predvidevali, da bi bilo lahko prav rdeče meso potencialno karcinogeno. Telo namreč molekulo prepoznava kot tujek in ob njenem vnosu začne proizvajati protitelesa za obrambo pred molekulo. Tako so znanstveniki začeli dodajati molekulo miškam in ugotovili, da so imele za petkrat več možnosti za nastanek tumorjev.

“Do sedaj smo imeli le posredne povezave med rakom in Neu5Gc. Zdaj smo povezavo prvič neposredno dokazali, kaj se z molekulo dogaja v človeškem telesu in kako krmljenje s tem sladkorjem vpliva na večje število tumorjev pri miših,” pravi vodja raziskave Ajit Varki. Prepričan je, da bi molekulo lahko povezali tudi z nekaterimi drugimi boleznimi, denimo z arteriosklerozo in sladkorno tipa 2.

Vir:
http://www.zurnal24.si/rakotvorna-molekula-neu5gc-clanek-242727

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Jan 2015 12:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Plastika v prehrani, oznake, njene nevarnosti in preventiva

V sodobnem gospodinjstvu smo vedno bolj obdani s plastiko. Plastična ni samo embalaža (živil, čistil, gnojil,…), temveč tudi stavbno pohištvo: okna, vrata, plastični premazi talnih podov, odtočne cevi, gospodinjski aparati, pohištvena oprema (stoli, mize, regali), svetila, dekoracijski elementi,…

Oznake najdemo navadno na dnu plastičnega izdelka. Kaj pomenijo?


1. PET (PETE)
Te plastenke so namenjene enkratni uporabi. Obstaja možnost, da izpuščajo težko kovino antimon in kemično snov BPA, ki moti delovanje hormonov. Take plastenke lahko izpuščajo tudi kancerogene spojine.

2. HDP (HDPE)

Gre za "dobro" plastiko, za katero obstaja najmanjša verjetnost, da bo izpuščala kemikalije v vodo.

3. PVC (3V)
Ta plastika izpušča dve strupeni kemikaliji, ki obe motita delovanje hormonov v človeškem telesu. Kljub temu je to še vedno najpogosteje uporabljena plastika za plastenke.

4. LDPE

Plastika ne izpušča kemikalij v vodo.

5. PP

Še ena ‘dobrih’ plastik, navadno bele ali polprozorne barve, Srečamo jo v plastenkah za sirup in lončkih za jogurt.

6. PS
Plastika spušča v vodo rakotvorno snov stiren. Največkrat jo srečamo v ‘kavnih’ skodelicah za enkratno uporabo ali v embalaži hitre prehrane.

7. PC (ali brez oznake)
To je najslabša mogoča plastika za živila, kajti izloča kemikalijo BPA. Na žalost se nahaja v plastenkah za dojenčke, športnih bidonih in posodah za shranjevanje hrane.

Plastične mase, ki ne oddajajo kemikalij v vodo, so torej
HDP, HDPE, LDPE in PP - 2, 4 in 5.
Pri vseh ostalih raje razmislimo o njihovi uporabi. Še vedno je najboljše vodo hraniti v steklenici. Na trgu je vedno več ponudbe dobrih steklenic za prenašanje in stalno uporabo.
V svoji shrambi in domu preverite v kakšnih embalažah imate hrano in pijačo katero kupujete. Nadvse boste presenečeni. Še najbolj pa boste presenečeni v kakšno embalažo pakirajo ‘zdravo in bio hrano’. Brez dvoma ljudje zastrupljamo sami sebe vedno bolj.
Poskusite narediti nekaj zase saj se z leti nabira v vas mnogo več škodljivih snovi, ki kasneje sprožijo neprijetna obolenja.


Preberite si celotni članek na spodnji povezavi:
http://www.zdravstvena.info/preventiva/plastika-oznake-skodljiva-plastika-plasticna-embalaza-bisfenol-a-plastika-preventiva.html

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 28 Jan 2015 13:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Fenomen današnjega (mcdonaldsko-cocacolovskega) časa ... Confused

skriti talent
https://www.facebook.com/video.php?v=357108804468008&pnref=story

Ali telovadi ... ali se trudi vstati?
https://www.facebook.com/video.php?v=848130168559972&pnref=story

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Feb 2015 19:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Razvade, s katerimi zastrupljamo svoje ledvice?!


Preverimo, katere so to ... in jih ne počnimo več!

Ledvice vsakih 45 minut prečistijo tudi do pet litrov vode, ki jo kri vsebuje - ravno zato lahko izločijo tudi do dva litra odpadnih snovi skozi urin v 24 urah. Ledvice so zelo pomemben organ, a mu večkrat, žal, ne posvečamo dovolj pozornosti. Da bi še dolgo dobro delovale, se držimo naslednjih navodil in črtajmo nezdrave razvade.

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko dolgotrajno jemanje zdravil proti bolečinam naredi veliko škodo našim ledvicam. Poleg tega je zanje zelo škodljivo tudi kajenje jn prevelik vnos sladkorja ter soli.

- Ledvice regulirajo krvni tlak, vzpostavljajo pravilno ravnotežje med vodo in elektroliti ter odstranjujejo škodljive snovi iz telesa. Zato čim manjkrat jejmo tablete proti bolečinam, saj lahko delujejo tako, da zmanjšajo dotok krvi v ledvice. Strokovnjaki opozarjajo, da tablete proti bolečinam ali za zniževanje previsoke telesne temperature vplivajo na bolezni ledvic, če jih jemljemo velikokrat, tudi takrat, ko to morda ne bi bilo več potrebno.

- Dokazano je tudi, da imajo kadilci pogosteje beljakovine v urinu, kar nakazuje na bolezni ledvic. Na tak način lahko zbolimo tudi za sladkorno, poviša se nam lahko krvni tlak.

- Tudi pri vnosu sladkorja in soli je potrebna zmernost. Jejmo čim manj sladkarij, jedi solimo zmerno.


Vir:
http://mojaleta.si/Clanek/Ali-veste-da-s-temi-razvadami-nehote-zastrupljate-ledvice

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Feb 2015 18:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Danes obeležujemo Dan brez cigarete
... ki lahko vsem kadilcem pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja.


Prepričevanje ima pogosto nasproten učinek

Psihoanalitični psihoterapevt Miha Štrukelj se sprašuje, kakšni so razlogi, da želimo nekoga prepričati, da odneha s kajenjem in ali je takšen poseg v človeka upravičen. Ugotavljali smo tudi, kaj se zgodi s telesom, ko prenehamo s kajenjem.
Kajenje je dokazano škodljivo, cigaretni dim vsebuje več kot 4.700 kemikalij, od tega je kar 60 znanih karcinogenov. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, skoraj polovica kadilcev umre zaradi posledic kajenja. Prav zato nas pogosto skrbi za bližnje, ki kadijo in si želimo, da bi odnehali.
Psihoanalitični psihoterapevt Miha Štrukelj pa se sprašuje, kakšni so razlogi, da želimo nekoga prepričati, da odneha s kajenjem in ali je takšen poseg v človeka upravičen.

“Velikokrat smo ljudje polni nasvetov in navodil, s katerimi seveda skušamo pomagati, vendar s tem bolj posegamo v avtonomijo človeka,” pravi in dodaja, da ima vsak pravico do svojih odločitev. Meni, da ne moremo in nimamo pravice posegati v samostojnost sočloveka pa čeprav v imenu ljubezni in skrbi.“Prepričevanje pa ima velikokrat tudi nasprotni učinek, saj se odpori lahko le okrepijo,” opozarja.


Napisi na škatlicah

“Verjetno so ljudje, ki jih ti napisi odvrnejo od kajenja, čeprav jaz ne poznam nobenega,”opozorilne napise na škatlicah cigaret komentira Štrukelj. Opozarja pa, da lahko ti napisi delujejo tudi drugače.
Glede na to, da smo ljudje v določeni meri sugestibilni in je razsežnost naših možganskih zmožnosti do sedaj še neraziskana, bi ti napisi namreč lahko tudi škodovali. “Kar nam je do sedaj znano glede možganov, vemo, da lahko z njihovo pomočjo ozdravimo ali tudi zbolimo,” dodaja.
“Zanimivo je, da na spletu obstaja veliko raziskav o kajenju, vendar nobena od teh ne zaobjame razloga, zakaj se nekdo odloči za prenehanje kajenja,” odgovarja na vprašanje, zakaj se nekdo odloči za prenehanje kajenja.
Meni, da so razlogi različni: “Nekateri se morda odločijo zaradi strahu pred boleznijo, finančnega bremena, pritiski okolice in podobno. Tudi z zakonom, ki prepoveduje kajenje v notranjih javnih prostorih je priložnosti za kajenje manj.”

Uspešnost prenehanja kajenja je po njegovi oceni v večji meri odvisna od odločenosti za prenehanje in stopnje odvisnosti: “V veliki meri gre za odpovedovanje užitka v imenu prednosti, ki jih bomo imeli kasneje, ko bomo željo po kajenju uspešno premagali.” Svetuje, naj po prenehanju kajenja pozornost usmerimo nase in spremljamo, kaj se v nas dogaja, kaj čutimo pri sebi.

Psihiatrične bolnišnice

V psihiatričnih bolnišnicah imajo ponavadi tudi kadilnico, kjer se lahko kadilci pomirijo. “Razumem, da ima kajenje, kot vse ostale odvisnosti pri uživanju za posledico večjo sproščenost in pomirjenost,”komentira psihoterapevt.
Človek, ki se sooča s stisko skuša po njegovih izkušnjah svoje stanje izboljšati oziroma zmanjšati svojo tesnobo. En način je tudi pomirjanje z alkoholom, drogami, odnosi, hrano, igrami na srečo, kajenjem In podobno.

“Človek poizkuša s takšno strategijo spopadanja vzpostaviti notranje ravnovesje. Če mu v procesu zdravljenja, za primer bom dal psihoterapijo, vse te preživetvene načine vzamemo, se lahko to krhko ravnovesje hitro podre,” pojasnjuje.
Dodaja, da se velikokrat tudi zgodi, da en način, na primer kajenje, zamenja drugi način pomirjanja, na primer s hrano. “Smiselno je, da človeku pustimo čas in prostor za dejansko vzpostavitev notranjega ravnovesja z odkrivanjem delov sebe, razreševanjem konfliktov in travm, se pravi notranje-psihično predelavo,” pravi. Tako lahko človek ob večji notranji stabilnosti kajenje, kot tudi ostale omenjene oblike odvisnosti, izpusti in se drugače sooča s svojimi težavami.

Ko prenehamo s kajenjem

Pri večini rednih kadilcev se ob prenehanju pojavi abstinenčna kriza, znaki so najbolj izraziti dan ali dva po prenehanju kajenja. Kriza traja praviloma dva tedna. Poleg velikanske želje po cigareti se pojavijo še glavobol, razdražljivost, napetost, nemir, nepotrpežljivost, zaprtje, povečanje teka in tako dalje. Prav povečan tek je lahko nevaren, saj se kadilci pogosto po prenehanju kajenja zredijo. Zato je najbolje, če si takoj ob prenehanju kajenja najdemo kakšno športno aktivnost, ki bo poskrbela za našo postavo.

Koristi opustitve kajenja so za zdravje zelo velike. Že nekaj dni po opustitvi kajenja imate manj možnosti za srčni napad, že po nekaj tednih pa se občutno izboljša kapaciteta pljuč. Že po petih letih imate enake možnosti za srčno kap kot nekadilci. Tveganje za razvoj pljučnega raka pa se po desetih letih zmanjša za polovico. Prenehanje kajneja ima sicer na naše telo še številne ostale prednosti.

Kajenje je zelo škodljivo za naše zdravje, saj povzroča številne bolezni. Zelo pogosta je denimo kronična obstruktivna pljučna bolezen, ki se začne s kašljanjem, kasneje pa se pojavi dušenje, kar vodi do kronične faze bolezni, ko je bolnik odvisen od aparata za kisik. Kadilci pogosteje zbolevajo za srčno-žilnimi boleznimi, pri kadilcih je pogostejši srčni infarkt, možganska kap in periferna okluzijska žilna bolezen. Kajenje povzroča tudi raka na pljučih, v ustni votlini in grlu, na požiralniku, želodcu, črevesu, mehurju, prostati in na ledvicah. Kadilci imajo pogosteje rano na želodcu, večje težave imajo z zobmi in dlesnimi, pogosteje zbolijo za sladkorno boleznijo, zmanjša se jim plodnost, prej zbolijo za osteoporozo in depresijo.

Vir:
http://www.zurnal24.si/prepricevanje-ima-pogosto-nasproten-ucinek-cigarete-kajenje-clanek-244414

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 04 Feb 2015 19:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kako zmanjšati željo po sladkem?



Vedno več raziskav je posvečeno analizam sladkorja in njegovemu vplivu na telesne procese. Sladkor danes povezujejo z nastankom raka, sladkorne bolezni, putike in še bi lahko našteval. Tudi teza, da s sladkorjem ne moramo postati odvisni je napačna. Med zadnjimi je bil posnet tudi dokumentarni film, ki je s pomočjo magnetne resonance in delovanja možganov predstavil zanimive rezultate.
Uživanje sladkorja stimulira identične predele možganov kot uživanje kokaina, in ta podatek bi moral biti izredno zaskrbljujoč
.



Trik 1: Ko se nam jé sladko, si pripravimo kvaliteten obrok

Telo je lačno hranil, ki jih potrebuje za pravilno uravnavanje hormonov, porabo energije in kurjenje maščobnih zalog. Enostavno si pripravimo kvaliteten obrok, ki vsebuje vsa potrebna makro-hranila (beljakovine, OH-je, maščobe).
Kadar se pojavi žeja po sladkem si privoščimo obrok, ki vsebuje veliko beljakovin, nekaj ogljikovih hidratov, veliko zelenjave, in pa kakšno žlico ali dve zdravih maščob. Če želja po sladkem ostaja, se problem lahko pojavlja drugje. Velikokrat se težava skriva v hormonsken neravnovesju ali v psihloških težavah.

Trik 2: Ne nasedajmo marketinškim trikom

Ni pomembno, v kakšni obliki sladkor zaužijemo. Sladkor je sladkor in v vsakem primeru naše telo odreagira popolnoma enako. Zato je zelo pomembno, da se zavedamo vsebnosti sladkorja v prehrani, za katero nas želijo z raznimi napisi kot so Wellness ipd. prepričati da so zdrava.
Preverimo vsebnost sladkorja v izdelkih. Preprosto preverimo etiketo, če pa je izdelek ne vsebuje, ga sploh ne kupujmo!

Trik 3: Omejimo uživanje sadja in povečajmo vnos zelenjave

Kljub temu, da sadje velja za zdravo hrano, temu le ni ravno tako. Že res, da vsebuje vitamine, pa vendar vsebuje tudi obliko sladkorja, imenovano fruktoza, ki ne deluje ravno v prid našim zastavljenim ciljem.
Vsekakor to ne pomeni, da je sadje prepovedano (tisti z več kot 15 kg viška se ga v začetku izogibajmo), potrebno je le omejiti njihov vnos.
Za zagotavljanje potrebnih vitaminov in mineralov povečajmo vnos zelenjave, saj je ta v veliko primerih celo bogatejši vir potrebnih hranil. Paprika vsebuje veliko več vitamina C kot pomaranče ali limone. In takšnih primerov zelenjave je še veliko več. Priporočeno sadje v fazi izgube kilogramov bi bilo jagodičevje, jabolka oz. sadje z nizkim glikemičnim indeksom.

Trik 4: Izogibajmo se uživanju sladkih pijač in pijač z nič sladkorja

V dobri veri, da telesu ne bomo naredili škode, si privoščimo Coca-Colo Zero, ali katero koli drugo pijačo, ki obljublja nič kalorij in je brez sladkorja. Brez slabe vesti jo spijemo, brez zavedanja, kaj se v tem trenutku dogaja v našem telesu.
Kljub temu, da ne zaužijemo popolnoma nič kalorij in spijemo pijačo z umetnimi sladili, naše telo to dojame popolnoma drugače. Umetna sladila v večini imitirajo sladkorje in temu primerno naše telo odreagira. V veliko primerih je kljub zaužitju 0 kCal in nič sladkorja zaznati porast inzulina v krvi.
Naše telo tako izpostavimo odličnim pogojem kopičenja maščobnih zalog, pa čeprav nismo zaužili “ničesar spornega”. Ta inzulin lahko v krvi ostaja dlje časa in ob vsakem našem naslednjem obroku lahko sklepamo, kam se bodo zaužite kalorije kopičile.

Trik 5: Sladkih oz. slanih pregreh ne shranjujmo doma

Karkoli imamo v omari, bo slejkoprej pristalo v našem želodcu. Večinoma v velikih količinah, sploh če smo pred tem že nekaj časa vztrajali brez teh prigrizkov. Le-ti našemu telesu ne naredijo nič dobrega. Po zaužitju se počutimo slabo in zaradi slabe prehrane imamo "mačkasta" jutra.
Če se želimo znebiti slabe navade grickanja čipsa in drugih slanih prigrizkov ter sladkarij pred tv, si ne delajmo doma zalog le-teh. Slejkoprej nas bo želja po njih minila, in takrat bomo zadovoljni sami s sabo, kajti to se bo poznalo tudi na našem zdravju oz. teži.


Povzeto po zapisu Marka Kavčiča
http://markkavcic.si/kako-zmanjsati-zeljo-po-sladkem/

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Feb 2015 23:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Vsakdo sprejema svoje lastne odločitve ... Very Happy


https://www.facebook.com/video.php?v=439321182883531&pnref=story

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Mar 2015 22:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Pet znakov, da pijete preveč

Kozarček po kosilu ni več zgolj kozarček, druženja brez alkohola si ne predstavljate, v njem pa za nameček utapljate še žalost.
Kozarček ob kosilu, hladno pivo v družbi. S tem ni nič narobe, nasprotno, zdravju lahko celo koristi. Seveda pa je meja med koristnim in škodljivim pri uživanju alkoholnih pijač zelo tanka. Poglejte pet znakov, ki govorijo, da imate razlog za skrb, saj pijete preveč
.


Ena pijača pomeni nekaj pijač
Kozarček vina po kosilu deluje pomirjajoče in je lahko koristen, toda če kozarček ni zgolj kozarček, ampak so trije ali celo več, to ni več zdravo. Vsakodnevno uživanje preveč alkohola, pa čeprav po obrokih, ni povezano z gurmanskimi užitki, temveč pomeni že potrebo po opojnih substancah.

Jutra praviloma postanejo težka
Vsi dobro vemo, kakšna so jutra po zabavi, na kateri so meje malce popustile. Če se z mačkom zbujate skoraj vsako jutro in zaradi njega pozabljate na zdrave navade, kot so zajtrk in telovadba, so vaša usta vedno suha, obenem pa vas muči še neznosen glavobol, se zamislite sami nad seboj.

Vaši prijatelji komentirajo vaše navade
Prijatelji in osebe, s katerimi preživljate veliko časa so lahko dober kazalec vaših nezdravih navad. Če opazite, da znanci in sodelavci velikokrat komentirajo vaše pivske sposobnosti in se šalijo na vaš račun, je čas, da razmislite o tem. Prav tako tudi, kadar vas na vaše pivske podvige resno opozorijo dobri prijatelji.

Družabno življenje ni takšno brez pijače
Ob jutranji kavi nagnete enega kratkega. Nekaj pijač po kosilu, vsako srečanje s prijatelji pa se spremeni v pravo pijanko. Druženje brez opojnih pijač je za vas brezsmiselno in dolgočasno. To pa pomeni, da brez alkohola ne znate več. Najdite dejavnost, ki ga ne vključuje: planinarjenje (brez žganja), kolesarjenje, kino in podobno.

Povezujete stres in alkohol
Če vsakič, ko se znajdete v stresni situaciji, posežete po opojni pijači, je čas za spremembe. Žalosti, utrujenosti, depresije in stresa z utapljanjem v alkoholu ne boste premagali. Nasprotno, takšne in drugačne težave bodo sčasoma postale le še večje, zato raje poiščite druge načine sproščanja in reševanja zagate prej, preden bo prepozno.

Vir:
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/pet-znakov-da-pijete-prevec

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Apr 2015 10:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Ne pijte kave na prazen želodec

Kava na prazen želodec lahko povzroči številne zdravstvene težave, kot so napihnjenost, vnetje črevesja ter celo raka.

Čeprav vsi vemo, da ima uživanje kave številne prednosti za zdravje, obstajajo tudi njeni negativni učinki. Ameriški strokovnjaki so nedavno dokazali, da je z njenim uživanjem res mogoče zmanjšati tveganje za raka ter za številne druge težave, a hkrati opozarjajo, da ni vseeno, kdaj si črni napitek privoščite. Večina namreč začne dan s skodelico kave, in to kar na prazen želodec. Ker za trenutek napolni želodec, preskočijo še zajtrk. Ta navada pa še kako škoduje zdravju.

Zakaj ne?

S pitjem črne kave na prazen želodec v prebavilih spodbudimo nastajanje klorovodikove kisline (HCL). To zlasti slabo vpliva na vse, ki so nagnjeni k vnetju želodčne sluznice (gastritisu). Prevelika količina te kisline pa je škodljiva tudi sicer zdravim posameznikom. Zavira namreč razgradnjo beljakovin, ki se zato neprebavljene zadržujejo v prebavilih in povzročajo napihnjenost, pekočo zgago, vnetje črevesja, povečujejo pa tudi tveganje za razvoj želodčnega raka.

Kdaj si jo privoščiti?

Priporočljivo zato je, da je kavo spijete najmanj uro po prebujanju in nikoli na prazen želodec. Preden si jo privoščite, pojejte vsaj rezino polnozrnatega kruha. Še boljši pa bo seveda dober zajtrk.

Vir:
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/ne-pijte-kave-na-prazen-zelodec

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2015 17:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Tudi vi preveč sedite?

Velja se zamisliti ...
Question


Ni čudno, da je slabe telesne drže vedno več ...
Preveč sedimo. Navajeni smo sedeti pri branju, učenju, pogovarjanju, gledanju televizije.


Ni čudno, da dobimo z leti ohlapne mišice in da se držimo sključeno. Posledice čezmernega sedenja se kažejo tudi v slabi prebavi, upadanju pljučne zmogljivosti, pa tudi naš prsni koš postaja vedno manj prožen.
Na škodljive posledice sedenja je opozarjal že Karl Robida, avtor najstarejše slovenske knjige o zdravem načinu življenja z naslovom Zdravo telo najboljše blago. Izšla je leta 1846 v Celovcu. Karl Robida izrecno opozarja na usodne posledice celodnevnega sključenega sedenja krojačev in čevljarjev.
Takole piše v svoji knjigi:

"Tem ino vsem rokodelcem je svetovati, de ude telesa, kteri narveč terpijo, zjutraj in zvečer z rokami ali flanelam dergajo, de truplo gibljejo in se večkrat stegnejo. Kolikor mogoče naj se pod nebom sprehajajo, izbe in delavnice večkrat prevetrijo. Posebno naj se žganja ogibljejo ino ob praznikih naj potujejo, ne pa v krčmah posedajo."

Ugotavljamo, da so v tej preprosti, stari knjigi upoštevanja vredne misli o gimnastiki, pretegovanju, masaži in zračenju prostorov. Znano je, da se po dolgotrajnem mirovanju ali sedenju začnemo kar spontano pretegovati, hrepenimo po masaži in zračenju prostorov. Narava že sama opozarja na potrebo po gibanju.
Za organizem bi bilo zelo koristno, če bi imeli v sobi kaj primernega, da bi lahko 20 ali 30 sekund vztrajali v vesi, tako kot visimo na drogu ali na krogih. Visenje (kot vsakdanja telovadna vaja) je zelo pomembno, za pravilno držo telesa in za preprečevanje bolečin v križu. Pasivno visenje preteguje mišice, strumno visenje pa jim ohranja potrebno napetost.

Vir:
http://www.rtvslo.si/sport/rekreacija/tudi-vi-prevec-sedite-velja-se-zamisliti/102346

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Maj 2015 19:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




MOBI-zasvojenci ... Shocked


https://www.facebook.com/Kurdsat/videos/10153295094344390/?pnref=story

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 08 Maj 2015 20:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Ne kupujmo več strupenih mehčalcev za perilo

Komercialni mehčalci za perilo nam lahko izzovejo alergije, glede na to, da vsebujejo mnoge kemikalije, ki so škodljive zdravju. Vsi smo že slišali za izrek "Česar ne moreš dati v usta, tega ne dajaj na kožo!". Isto velja za mehčalce perila, ki preko oblačil in perila pridejo na našo kožo in preko nje v telo, kjer povzročajo kaos.
Pri proizvodnji mehčalcev uporabljajo dišave, ki so izjemno škodljive, še posebno za otroke. Zaradi tega se je dobro pri pranju otroških oblačil mehčalcem popolnoma izogniti.
Ftalati se pogosto uporabljajo za ustvarjanje prijetnih vonjev, dokazano pa je, da ogrožajo hormonsko ravnovesje pri živalih. Z uporabo mehčalcev zatorej ne škodimo le sebi, ampak tudi okolju.
Poleg dišečih snovi mehčalci vsebujejo tudi sredstva za konzerviranje, in eno od njih je tudi zloglasni formaldehid, ki izziva alergije, in celo raka. Zaradi njega nas opozarjajo, naj ne uživamo škropljene limonine lupine, nihče pa nas ne opozori, naj zaradi njega ne uporabljamo mehčalcev za perilo.
Zaradi vsega tega se je najbolje ponovno obrniti k naravi in si sami narediti mehčalec, ki bo povsem naraven in zaradi tega povsem neškodljiv.
Sestavine zanj so povsem preproste – soda bikarbona (tista brez aluminija), kis, voda in eterično olje.

Potrebujemo torej:
- 100 g sode bikarbone
- 800 ml alkoholnega ali jabolčnega kisa
- 1,5 – 2 l vode
- približno 20 kapljic eteričnega olja (po svoji izbiri)


Priprava:
Zaradi močnega penjenja sestavin vzamemo večjo plastično posodo in v njej zmešamo vodo, kis in sodo bikarbono. Ko se po kemični reakciji (penjenju) tekočina umiri, jo vlijemo v steklenico in nakapamo vanjo še eterično olje ter vse skupaj dobro pretresemo. Steklenico nato neprodušno zapremo. Pri vsakem pranju vsebino znova pretresemo, nato pa damo v predelek za mehčalec 4 žlice te tekočine.

Vir:
http://prirodni-lijek.blogspot.com/2015/01/ne-kupujte-vise-otrovne-omeksivace.html

Prevedla Ljuba Žerovc

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 14 Maj 2015 12:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Deset navad, s katerimi ogrožamo zdravje ledvic
Da bi lahko nemoteno opravljale svoje delo, jim privoščimo dovolj tekočine ter pravih vitaminov in mineralov

Ledvice so pomemben organ. Čistijo kri, v njih nastajajo določeni hormoni, absorbirajo minerale, nevtralizirajo kisline, tvorijo urin ter iz telesa izločajo strupene snovi. Prav zato bi jim morali namenjati več pozornosti in skrbeti za njihovo zdravje. Prvi korak k temu je izogibanje navadam, s katerimi jim škodujemo. Tu je deset za naš telesni filter najusodnejših.

Pitje premajhnih količin vode

Najpomembnejši nalogi ledvic sta čiščenje krvi in izločanje strupenih snovi iz telesa. Kadar pijemo premalo tekočine, natančneje običajne vode, ne morejo optimalno opravljati svojega dela, strupene snovi pa se zato kopičijo v organizmu.

Preveč soli v hrani

Večina s svojo prehrano zaužije preveč soli. Sol povzroča porast krvnega tlaka, to pa za ledvice predstavlja velik stres, zaradi katerega ne morejo dobro opravljati svojih nalog. Na dan naj odrasle osebe ne bi zaužile več kot pet gramov soli.

Zanemarjanje klica narave

Večina nas uspešno ignorira prva opozorila telesa, da bo potrebna mala potreba in z njo odlaša, dokler ni resnična nuja. A pogosto zadrževanje urina ustvarja pritisk, ki lahko privede tudi do odpovedi ledvic, do nastanka ledvičnih kamnov in inkontinence. Dosledno zato upoštevajmo klic narave in z malo potrebo ne odlašajmo.

Uživanje sladkih pijač

Znanstvene raziskave kažejo, da zaužitje dveh sladkih pijač ali več na dan v urinu poveča vsebnost beljakovin. Prisotnost beljakovin v urinu pa je prvi znak, da ledvice ne opravljajo dela tako, kot bi ga morale. Še en odgovor torej, zakaj bi se morali tem pijačam odpovedati.

Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Uživanje z vitamini in minerali bogate hrane je ključno za zdravje celotnega telesa in seveda tudi za dobro delovanje ledvic. Hrana z malo teh snovi lahko povzroči nastanek ledvičnih kamnov in celo odpoved ledvic. Vitamin B6 in magnezij sta najpomembnejši snovi za njihovo dobro delovanje. Špinača, blitva in ohrovt so najboljši viri magnezija, vitamin B6 pa je prisoten v jetrih, kvasu, ribah, žitih, soji, jajcih, v različnem sadju (avokado, mango, melone, lubenice) in zelenjavi (kislo zelje, koleraba, paprika, šparglji) ter v oreščkih.

Preveč živalskih beljakovin

Pretiravanje z beljakovinami živalskega izvora, zlasti z rdečim mesom, obremenjuje ledvice, sčasoma to lahko privede do njihovih poškodb in nepravilnega delovanja.

Premalo spanja

Kronično pomanjkanje spanca je povezano z mnogimi boleznimi, tudi z boleznimi ledvic. Med počitkom telo obnavlja tkiva, zato mu privoščimo dovolj počitka ter s tem preprečimo tudi poškodbe telesnega filtra.

Preveč kave

Tako kot zaradi soli pritisk naraste tudi zaradi pretiravanja s kofeinom. Dolgotrajno pretirano pitje kave zato lahko poškoduje ledvice in ovira njihovo normalno delovanje.

Zloraba zdravil

Veliko ljudi ne razmišlja o vseh posledicah, ki jih na telesu pusti pretiravanje z jemanjem protibolečinskih tablet. Ena od njih je tudi preobremenjenost in s tem resne poškodbe ledvic.

Pretiravanje z alkoholom

Nič ne bo narobe, če si bomo po kosilu privoščili kozarček vina ali vsake toliko žejo pogasili s pivom. A pri tem se ustavimo. Alkohol je dejansko strup, ki še kako obremeni in škoduje tako jetrom kot seveda tudi ledvicam.

Da bi ledvice kar najdlje optimalno delovale, si vsak dan privoščimo veliko svežega sadja in zelenjave ter se izogibajmo prej omenjenim slabim razvadam. Naše telo, zlasti pa naš telesni filter, nam bo za to nedvomno hvaležen.

Vir:
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/deset-navad-s-katerimi-ogrozamo-zdravje-ledvic

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25607
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Jun 2015 16:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Pijača, ki uniči jetra bolj od alkohola
Gazirana pijača je lahko še bolj nevarna od alkohola

Ali ste vedeli, da obstaja pijača, ki je za vaše zdravje in za zdravje jeter celo bolj škodljiva od alkohola? Preverite v prispevku in je ne pijte več!
Nova raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki popijejo več kot eno gazirano pijačo, ki je polna sladkorja in drugih aditivov, na dan, večjo možnost, da se jim zamastijo jetra. Sladke gazirane pijače pa strokovnjaki povezujejo tudi z razvojem sladkorne bolezni in z boleznimi srca.
Strokovnjaki so v svoji študiji zajeli več kot 2300 prostovoljcev, spremljali so njihovo pitje gaziranih pijač s sladkorjem, prav tako pa tudi pitje energijskih pijač. Te so prav tako zelo škodljive za zdravje.
Med tistimi osebami, ki so redno že leta pili vsakodnevno gazirane pijače ali energijske napitke, so odkrili bistveno več okvar jeter. Imeli so zamaščena jetra, kar je lahko zelo nevarno.
Zato strokovnjaki pri pitju takšnih pijač svetujejo zmernost. Namesto njih raje posezite po doma iztisnjenih sadnih sokovih, ali še bolje ... po vodi!

Vir:
http://mojaleta.si/Clanek/Pijaca-ki-unici-jetra-bolj-od-alkohola

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 18, 19, 20  Naslednja
Stran 15 od 20

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group