 |
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Jan 2019 21:04 Naslov sporočila: |
|
|
Rumove kocke s kislo smetano
Sestavine:
za biskvit:
5 rumenjakov
5 žlic sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
100 g zmehčanega masla
100 g stopljene čokolade
1 dl ruma
sneg iz 5 beljakov + malo soli
200 g moke + 1 pecilni prašek
za preliv:
4 žlice ruma
4 dl toplega mleka
za kremo za premaz:
400 g kisle smetane
4 žlice sladkorja
6 žlic kokosove moke
za čokoladno glazuro:
150 g temne čokolade
75 g masla
Priprava:
Nad vročo paro stopimo čokolado, posodo odmaknemo s pare in pričnemo vanjo po vrsti vmešavati sladkor, vanilijev sladkor in zmehčano maslo ter vse skupaj dobro razmešamo. Nato enega za drugim v maso vmešavamo rumenjake, da nastane rahla kremasta zmes. Na koncu izmenično previdno vmešavamo sneg iz beljakov, ki smo ga stepli s soljo, moko s pecilnim praškom in rum.
Pekač obložimo s peki papirjem, vanj vlijemo testo, ga poravnamo in ga pečemo 25 – 30 minut pri 185°C. Še vroč biskvit prelijemo z mešanico toplega mleka in ruma ter ga ohladimo. Premažemo ga s kremo, preko nje pa nanesemo čokoladno glazuro (čokolado in maslo skupaj razmešamo nad paro), preko glazure pa lahko potresemo še malo kokosove moke. Lahko pa kremo samo potresemo z naribano čokolado.
Krema: - Vse tri sestavine (kislo smetano, sladkor in kokosovo moko) dobro razmešamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Jan 2019 22:00 Naslov sporočila: |
|
|
Orehov biskvit s kavno kremo
Sestavine:
za biskvitno testo:
8 rumenjakov
8 žlic sladkorja
3 - 4 žlice čokolade v prahu
6 žlic moke + 1 pecilni prašek
250 g mletih orehov
3 žlice mleka
2 žlici ruma
sneg iz 8 beljakov + malo soli
za kavno kremo:
2,5 dl mleka
2 jajci
6 žlic sladkorja
2 žlici instant kave (prašek)
2 žlici gustina
250 g masla
za posip:
mleti orehi
Priprava:
Rumenjake, sladkor in čokolado v prahu kremasto razmešamo, nato pa izmenično dodajamo sneg iz beljakov, ki smo jih stepli z malo soli, moko s pecilnim praškom, mleko, rum ter mlete orehe.
Pekač (iz pečice) obložimo s peki papirjem, po njem enakomerno razmažemo testo, nato pa ga pečemo približno 20 – 25 minut pri 180°C. Ohlajenega narežemo (vzporedno s krajšo stranico) na 4 enake pravokotnike. Vsakega premažemo s četrtino kreme in jih polagamo enega na drugega, kremo na vrhnjem pravokotniku pa potresemo še z grobo mletimi orehi.
Kavna krema: - V posodo vlijemo 1 dl mleka, dodamo jajci, sladkor, kavo in gustin in dobro razmešamo z ročnim mešalcem. V drugi posodi zavremo preostalo mleko, vlijemo vanj kavno mešanico in ob stalnem mešanju vse skupaj kuhamo, dokler se zmes dobro ne zgosti. Zmes ohladimo, nato pa vmešamo vanjo še zmehčano maslo in vse skupaj res dobro zmiksamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Jan 2019 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Skutina pita z jabolki
Sestavine:
za testo:
200 g moke
1 jajce
3 rumenjaki
125 g masla
3 - 4 žlice sladkorja
1 pecilni prašek
nekaj drobcev soli
za jabolčni nadev:
nekaj žlic marmelade
4 – 6 jabolk
2 žlici sladkorja
1 žlička cimeta
za skutin nadev:
500 g pretlačene skute
5 - 6 žlic sladkorja
1 vrečka vanilijevega pudinga
2 vanilijeva sladkorja
1 lonček kisle smetane
2,5 dl sladke smetane + 2 kremfixa
sneg iz 3 beljakov + malo soli
sladkorna moka za posip
(ali kokosova moka)
Priprava:
Iz danih sestavin zgnetemo testo in ga damo v hladilnik počivat za 1 uro. Nato ga razvaljamo v obliko pekača in ga s pomočjo valjarja položimo v s peki papirjem obložen pravokoten pekač. Nekoliko ga nabodemo z vilicami, da se med peko ne mehuri, nato pa ga 10 minut pečemo v predogreti pečici na 180°C.
Delno pečeno testo vzamemo iz pečice, premažemo ga z marmelado, posujemo z naribanimi ali narezanimi jabolki, sladkorjem in cimetom, čez pa nanesemo skutin nadev ter ga poravnamo. Pekač vrnemo v pečico, temperaturo zmanjšamo na 170°C in pito pri tej temperaturi pečemo še okoli 50 – 55 minut.
Skutin nadev: - Sladko smetano stepemo skupaj s kremfixom, iz beljakov skupaj s soljo stepemo trd sneg. Zmešamo skuto, sladkor, vanilijev sladkor, pudingov prašek in kislo smetano, nato pa previdno izmenično vmešavamo stepeno sladko smetano in beljakov sneg.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Jan 2019 20:28 Naslov sporočila: |
|
|
Jogurtov kolač s kakijem
Sestavine:
4 rumenjaki
150 g sladkorja
75 g zmehčanega masla
2 večja zrela zmečkana kakija
2,5 dl jogurta
0,5 dl olivnega olja
2 žlici ruma
250 g moke + 1 pecilni prašek
sneg iz 4 beljakov + malo soli
Priprava:
Rumenjake, maslo in sladkor kremasto razmešamo, dodamo zmečkana kakija, jogurt, olje in rum, nazadnje pa izmenično z občutkom vmešavamo še sneg iz beljakov, ki smo jih stepli s soljo, ter moko s pecilnim praškom. Namesto kakijev lahko uporabimo zmečkan kivi (v tem primeru dodamo malo več sladkorja), ali avokado, lahko pa uporabimo tudi kakšno drugo sadje (jagode, maline, borovnice, češnje, slive, koščke marelic, breskev, manga, ananasa, jabolk, hrušk, svežih fig … )
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj nanesemo zmes in jo poravnamo s hrbtno stranjo žlice. Pečemo jo okoli 30 – 35 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Jan 2019 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Krhke rezine s pudingom
Sestavine:
za testo:
650 - 700 g moke
250 g masla
175 - 200 g sladkorja
4 jajca
1,5 pecilnega praška
2 - 3 žlice kakava
naribana limonina lupina
malo soli
za kremo:
8 dl mleka
3 vanilijevi pudingi
175 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
175 g zmehčanega masla
sok 1 limone
za preliv:
4 dl močne kuhane prave kave
3 žlice ruma
1 dl mleka
(sladkor v prahu za posip
stepena smetana za okras)
Priprava:
Iz danih sestavin zgnetemo testo in ga razdelimo na 3 enake dele - vsak del posebej kar na peki papirju razvaljamo v obliko pekača in spečemo vsakega posebej. Pečemo jih v predogreti pečici 15 – 20 minut pri 180°C.
Krema: - Od mleka odvzamemo 1 dl vsebine, v katero z ročnim mešalcem vmešamo pudingov prašek, sladkor in vanilijev sladkor. Ostalo mleko zavremo, nato pa vlijemo vanj pudingovo mešanico in ob stalnem mešanju skuhamo puding. Ohladimo ga, med ohlajanjem ga večkrat premešamo, da se ne naredi mrenica.
Zmehčano maslo dobro razmešamo skupaj z limoninim sokom, nato pa ga po žlicah vmešavamo v ohlajen puding. Maslo in puding naj bosta enake temperature (sobne), sicer se krema lahko sesiri.
Ohlajene plošče pečenega testa nato zlagamo eno na drugo tako, da vsako najprej prelijemo s tretjino kavnega preliva (vse tri sestavine zmešamo) in premažemo s polovico kreme (spodnjo in srednjo), zgornjo ploščo pa samo prelijemo s kavnim prelivom.
Sladico damo za 12 – 15 ur v hladilnik, narežemo jo šele, ko je popolnoma ohlajena in se plošče dobro sprimejo med seboj, tako da se sladica da lepo razrezati. Zgornjo plast zdaj lahko potresemo še z nekaj sladkorja v prahu, ni pa nujno, lahko pa jo okrasimo s stepeno sladko smetano.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Jan 2019 22:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kokosovi bučmani
Sestavine:
6 rumenjakov
6 žlic sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
naribana limonina lupinica
0,5 dl olja
0,5 dl mleka
sneg iz 6 beljakov + malo soli
8 žlic moke + 1 pecilni prašek
za čokoladni preliv:
250 g temne čokolade
150 g masla
4 dl mleka
kokosova moka za posip
Priprava:
Za biskvit: - Rumenjake kremasto razmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem, dodamo limonino lupinico, olje in mleko, nato pa izmenično pazljivo dodajamo sneg, stepen s soljo, in moko s pecilnim praškom.
Pekač ( 18x25) prekrijemo s peki papirjem, po njem razporedimo testo, ga poravnamo in ga pečemo okoli 25 minut pri 185°C. Pečen biskvit ohladimo, nato pa ga narežemo na majhne kocke. Le-te s pomočjo zobotrebca ali vilic pomakamo v čokoladni preliv, nato pa jih povaljamo v kokosovi moki.
Čokoladni preliv: - Najbolje bi bilo uporabiti visok in ozek lonec, v katerega nalomimo čokolado, dodamo maslo in mleko, nato pa to vse skupaj mešamo nad vročo paro, dokler masa ne postane svilnata in gladka.
Na koncu nam bo ostalo nekaj čokoladnega preliva in kokosove moke, uporabimo ju lahko tako, da dodamo jajce ali dve, ovsene kosmiče, kako narezano suho sadje, nasekljane oreške, malo ruma, pol žličke pecilnega praška … naredimo kroglice in jih spečemo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Jan 2019 21:41 Naslov sporočila: |
|
|
Rezine z bučo hokaido
Sestavine:
za testo:
500 g moke
30 g kvasa
2,5 dl toplega mleka
0,5 dl stopljenega masla
2 jajci + 2 rumenjaka
75 - 100 g sladkorja
2 žlici kisle smetane
1/2 žličke soli
za bučno kremo:
700 g hokaido buče
250 g mascarpone sira
100 g sladkorja
naribana limonina lupina
2 stepena beljaka za premaz
sladkorna moka za posip
Priprava:
Kvas zdrobimo in ga zmešamo z žličko sladkorja, žličko moke in 4 žlicami toplega mleka. Mešanico pustimo vzhajati 10 minut, nato pa jo prilijemo k ostalim sestavinam, ki naj bodo sobne temperature, in zamesimo testo. Pokrito naj vzhaja na toplem približno 30 – 40 minut, nato ga pregnetemo, ga razdelimo na 3 dele in jih pustimo počivati nekaj minut. Vsak del nato posebej razvaljamo v obliko pekača. Prvega položimo na dno pekača, prekritega s peki papirjem, in ga premažemo s polovico kreme, postopek še enkrat ponovimo, na vrh položimo tretji del razvaljanega testa, ga premažemo s stepenima beljakoma in ga na več mestih prebodemo s pletilko, nato pa vse skupaj damo vzhajati še za 15 – 20 minut na toplo.
Pečico ogrejemo na 180°C, damo vanjo pekač in pecivo pečemo približno 40 - 45 minut, oz. toliko časa, da se zgoraj lepo zlatorjavo obarva. Ohlajeno pecivo potresemo s sladkorjem v prahu.
Bučna krema: - Bučo hokaido narežemo na kocke in jih 15 – 20 minut dušimo pokrite v majhni količini vode, oz. toliko časa, da se dodobra zmehčajo, nato jih ohladimo in spasiramo, lahko pa uporabimo tudi mešalec (tekočine ne zavržemo, uporabimo jo za druge jedi – juho, omako, rižoto …). Dodamo mascarpone, sladkor in naribano limonino lupinico ter dobro premešamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Jan 2019 22:25 Naslov sporočila: |
|
|
Pita z rožičevim nadevom
Sestavine:
za jogurtovo testo:
2,5 lončka moke
1 lonček jogurta
1/2 lončka olja
1 lonček sladkorja
3 jajca + 2 rumenjaka
1 pecilni prašek
malo soli
(mera je jogurtov lonček)
za rožičev nadev:
200 g rožičeve moke
1,5 dl vrelega mleka
1 žlica ruma + 1 žlička cimeta
3 – 4 žlice sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
2 žlici medu
1 naribano jabolko
2 žlici pomarančega soka
sneg iz 2 beljakov + malo soli
Priprava:
Vse navedene sestavine za testo stresemo v skledo in jih dobro obdelamo z ročnim mešalcem. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo polovico testa ter ga v predogreti pečici napol spečemo (10 minut pri 185°C). Nato ga obložimo z rožičevim nadevom, ga prelijemo z drugo polovico testa in ga pečemo še približno 25 – 30 minut pri isti temperaturi.
Ohlajeno pecivo posipamo s sladkorjem v prahu.
Rožičev nadev: - Rožičevo moko prelijemo z vrelim mlekom, zmes malo ohladimo, ji dodamo ostale sestavine, na koncu pa previdno vmešamo vanjo še sneg iz beljakov, ki smo ju stepli z malo soli.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 17 Jan 2019 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
Skutini štruklji na preprost način
Sestavine:
0,5 kg skute
1 kisla smetana
3 – 4 jajca
3 – 4 žlice sladkorja
5 zvrhanih žlic ostre moke
5 zvrhanih žlic pšeničnega zdroba
malo soli (po okusu)
50 g rozin
-----------------
50 g masla
2 žlici drobtin
malo sladkorja
Priprava:
Vse sestavine (nad črtkano črto) v skledi dobro premešamo, oblikujemo štruco, ki jo zavijemo v namočen prtiček ter kuhamo v slanem kropu okoli 40 minut.
Kuhane narežemo na rezine in jih prelijemo z maslom, v katerem smo rumeno popekli drobtine, nato pa štruklje še posladkamo s kako žličko sladkorja.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Jan 2019 18:36 Naslov sporočila: |
|
|
Makov zavitek iz skutinega testa
Sestavine:
za testo:
300 g moke
250 g masla
250 g skute
malo soli
za nadev:
250 g mletega maka
1 dl vročega mleka
100 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
2 žlici ruma
naribana limonina lupinica
75 g rozin
sladkor v prahu za posip
Priprava:
Sestavine za testo zgnetemo v gladko kepo, jo zavijemo v folijo in jo damo počivat za 1 uro na hladno.
V tem času pripravimo nadev >>> Mak prelijemo z vrelim mlekom, dodamo še ostale sestavine in vse skupaj dobro premešamo.
Testo razvaljamo v pravokotnik, ki ga po sredini po celotni dolžini (vzporedno z daljšima stranicama) nadevamo z makovo zmesjo, obe strani testa ob nadevu pa narežemo na 2 cm široke trakove, ki jih nato izmenično preklapamo preko nadeva (podobno kot pri pletenici). Zavitek nato pečemo kakih 35 – 40 minut pri 175°C, oz toliko časa, da dobi zgoraj lepo zlatorjavo barvo. Ohlajenega rahlo posipamo s sladkorjem v prahu.
Namesto maka lahko uporabimo rožičevo moko, mlete orehe, lešnike, mandlje, kokosovo moko ...
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Jan 2019 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Piškotne rezine z orehi
Sestavine:
za testo:
250 g masla
500 g moke
6 rumenjakov
6 žlic sladkorja
2 žlici ruma
1 pecilni prašek
malo soli
za nadev:
sneg iz 6 beljakov + malo soli
6 žlic sladkorja v prahu
4 žlice marmelade
250 g mletih orehov
2 - 3 žlice piškotnih drobtin
za limonov led:
2 – 3 žlice limoninega soka
200 – 300 g sladkorja v prahu
Priprava:
Iz sestavin za testo zgnetemo kepo in jo razdelimo na 2 dela. Oba zavijemo v folijo, nato pa enega damo v hladilnik za 1 uro, drugega pa v zamrzovalnik za pol ure. Testo iz hladilnika razvaljamo v velikosti in obliki pekača (iz pečice). Pekač obložimo s peki papirjem, nato pa s pomočjo valjarja nanj položimo razvaljani pravokotnik testa (lahko pa testo razvaljamo kar na peki papirju). Malo ga napikamo z vilicami, nato pa ga za 10 minut damo v predogreto pečico, kjer naj se peče pri 185°C. Malo ga ohladimo, nato po njem razmažemo polovico nadeva, po nadevu naribamo polovico testa iz zamrzovalnika, tega spet premažemo s polovico nadeva in na koncu po vrhu naribamo še drugo polovico testa iz zamrzovalnika. Pekač vrnemo v pečico, nastavimo temperaturo na 175°C in pečemo pecivo približno 30 – 35 minut, oz toliko časa, da se zgoraj lepo zlatorumeno do zlatorjavo zapeče.
Nadev: - Beljake stepemo skupaj s sladkorjem v prahu in malo soli, nato pa previdno vmešamo vanj še marmelado, piškotne drobtine in mlete orehe.
Ohlajeno pecivo lahko po vrhu prevlečemo z limoninim ledom ali samo potresemo s sladkorjem v prahu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Jan 2019 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
Medene rezine z orehi
Sestavine:
za testo:
150 g zmehčanega masla
5 rumenjakov
2 vanilijeva sladkorja
200 g medu
1 dl mleka
3 žlice ruma
2 žlički cimeta
2 žlički dišav za medenjake
150 g moke + 1 pecilni prašek
2 čokoladna pudinga (prašek)
1 žlica kakava
250 g mletih orehov
sneg iz beljakov + malo soli
marmelada
za rumov led:
250 – 300 g sladkorja v prahu
3 – 4 žlice ruma
Priprava:
Maslo dobro razmešamo z vanilijevim sladkorjem, nato pa enega za drugim vmešavamo rumenjake, da dobimo rahlo kremasto zmes. Vmešamo še med, dišave, rum, mleko, nato pa izmenično pazljivo vmešavamo mešanico moke, pudinga, kakava in pecilnega praška, mlete orehe ter sneg iz beljakov, stepenega z malo soli.
Pekać (20x30) obložimo s peki papirjem, nanj razmažemo maso, jo poravnamo, nato pa jo pečemo približno 20 – 25 minut pri 180°C.
Pečeno in ohlajeno ploščo prerežemo po sredini (vzporedno s krajšo stranico) na dva enaka pravokotnika, enega premažemo z marmelado in ga pokrijemo z drugim, le-tega pa nato po vrhu prevlečemo z rumovim ledom.
Rumov led: - Sladkor v prahu in rum dobro razmešamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Jan 2019 22:05 Naslov sporočila: |
|
|
Kokosovi kvadratki
Sestavine:
za testo:
400 g moke + 1 pecilni prašek
200 g zmehčanega masla
6 zvrhanih žlic sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
6 jajc + malo soli
100 g nasekljane mlečne čokolade
za oblogo:
250 g kokosove moke
6 žlic sladkorja
150 g masla
2 žlici ruma
2 žlici mleka
Priprava:
Maslo, sladkor in vanilijev sladkor kremasto umešamo, nato pa postopoma enega za drugim vmešavamo jajca in na koncu sol (jajca naj bodo sobne temperature). Dodamo drobno nasekljano mlečno čokolado in moko, zmešano s pecilnim praškom, ter vse skupaj pazljivo premešamo.
Pekač (iz pečice) obložimo s peki papirjem, nanj nanesemo testo in ga poravnamo, nato pa ga za 10 minut potisnemo v na 185°C predogreto pečico. Rahlo ga ohladimo, nato pa ga premažemo z oblogo, ga vrnemo v pečico in ga pečemo še 20 – 25 minut pri isti temperaturi.
Ohlajeno pecivo narežemo na kvadratke (ali rombe, trikotnike, pravokotnike, lunice … ).
Obloga: - V posodi stopimo maslo, dodamo mleko in sladkor ter zavremo. Dodamo kokosovo moko, še nekaj minut mešamo, nato pa zmes odstavimo z ognja in v ohlajeno vmešamo še rum.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Feb 2019 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
Limonin kolač
Sestavine:
200 g zmehčanega masla
5 rumenjakov
200 g kokosovega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
2 limoni (sok + naribana lupina)
sneg iz 5 beljakov + malo soli
300 g moke + 1 pecilni prašek
za limonin led:
2 – 3 žlice limoninega soka
150 - 200 g sladkorja v prahu
Priprava:
Maslo, sladkor in vanilijev sladkor kremasto razmešamo, nato pa enega za drugim vmešavamo rumenjake. Zmes naj bo čimbolj kremasta. Vmešamo še limonin sok in naribano limonino lupinico, nato pa izmenično dodajamo sneg iz beljakov, ki smo jih stepli z malo soli, ter moko, pomešano s pecilnim praškom.
Podolgovat škatlast pekač premažemo z maslom in poprašimo z moko, nato pa vanj nadevamo testo, ki ga pečemo v predogreti pečici okoli 40 minut pri 185°C. Ohlajen kolač po vrhu prevlečemo z limoninim ledom.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Feb 2019 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
Biskvit z jabolki in čokolado
Sestavine:
za spodnje testo:
400 g moke
200 g masla
100 g sladkorja
1/2 pecilnega praška
naribana limonina lupina
za nadev:
200 g stopljene čokolade
3 - 4 naribana jabolka
cimet po okusu
2 vanilijeva sladkorja
za biskvitno testo:
8 jajc
6 žlic moke + 1/2 pecilnega praška
6 žlic sladkorja
6 žlic pomarančnega soka
naribana limonina lupinica
malo soli
sladkorna moka za posip
Priprava:
Sestavine za testo zgnetemo v kepo, jo razvaljamo v obliko pekača ali jo samo preprosto nastrgamo v pekač, obložen s peki papirjem. Naribane delčke testa enakomerno razporedimo po dnu pekača, nato pa testo pečemo v predogreti pečici približno 8 – 10 minut pri 185°C. Malo ga ohladimo, premažemo ga s stopljeno čokolado in posujemo z naribanimi jabolki, le-te posujemo s cimetom in z vanilijevim sladkorjem, čez pa prelijemo biskvitno testo. Pekač vrnemo v pečico in pečemo pecivo pri 180°C še približno 25 – 30 minut.
Biskvitno testo: - Vse sestavine zanj dobro zmešamo z ročnim mešalcem ali v mikserju.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|