Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




DROBNO PECIVO
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, ... 12, 13, 14  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2011 21:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



ŽEPKI takšni in drugačni


Jogurtovi z marmelado …

Sestavine:
za testo
4 lončki navadnega jogurta
500 g masla
1 kg moke

za nadev:
300 g marelične marmelade

sladkor za posipanje

Priprava:
Sestavine za testo na hitro zgnetemo v testo, ki ga damo v hladilnik počivat za kako uro. Ohlajeno testo razvaljamo na debelino noževe konice, nato pa z okroglim modelčkom ali kozarcem iizrežemo kroge, Na sredino vsakega damo kupček marmelade, kroge nato prepognemo na polovico in z vilicami pritisnemo skupa spodnji in zgornji rob, da se marmelada med pečenjem ne bo mogla izcejati.
Žepke pečemo 12 – 15 minut pri 180°C, ohlajene nato potresemo še s sladkorjem v prahu.



Skutini z orehovim nadevom …

Sestavine:
za testo:
800 g moke
400 g masla
400 g skute
2 rumenjaka
malo soli

Nadev:
250 g mletih orehov
80 g sladkorja
4 žlice marmelade
2 beljaka
sok 1 limone

sladkor v prahu za posipanje

Priprava:
Testo: Postopek je enak kot zgoraj!
Nadev: Zmletim orehom dodamo sladkor, rahlo stepene beljake, marmelado in limonin sok ter premešamo.


Smetanovi z makovim nadevom …

Sestavine:
za testo:
500 g moke
250 g masla
250 g kisle smetane
1 vanilijev sladkor
1 pecilni prašek
malo soli

za makov nadev:
250 g zmletega maka
1,5 dl mleka, žlica ruma
žlica sladkorja
1 rumenjak

sladkor v prahu za posipanje

Priprava:
Testo: Postopek je enak kot pri zgornjih dveh primerih!
Makov nadev: Mleko zavremo in vmešamo mak. Dodamo rum in sladkor, odstavimo s kuhalnika in vmešamo rumenjak; sedaj zmes ne sme več vreti. Posodo z makovim nadevom postavimo v ledeno mrzlo vodo in mešamo, da se nadev popolnoma ohladi.



Masleni s skutinim nadevom …

Sestavine:
za masleno testo:
250 g moke
250 g masla
2 rumenjaka
2 žlici belega vina
3 – 4 žlice mleka
malo soli

za skutin nadev:
2 beljaka
1 žlica jedilnega škroba
250 g nemastne skute
150 g sladkorja v prahu
žlica rozin
1 vanilijev sladkor
sok in lupina polovice limone

sladkor v prahu za posipanje

Priprava:
Testo:Moko razdelimo na 2 dela … prvo polovico ugnetemo z maslom, naredimo iz nje ploščo, ki jo spravimo na hladno. Iz preostalih sestavin ravno tako naredimo dobro ugneteno testo, ki ga tudi damo za kakih 20 minut na hladno. To testo nato razvaljamo, vanj zavijemo prvo (masleno) testo, oboje večkrat prepognemo, razvaljamo, in nato postopek še nekajkrat (vsaj 4x) ponovimo. Pred uporabo naj testo še kake pol ure počiva na hladnem. Naprej ravnamo kot v zgornjih treh primerih!
Skutin nadev: - Jajce penasto stepemo in mu primešamo jedilni škrob, dodamo skuto, nato še vse ostale sestavine, ter vse dobro zmešamo.



Žepki z mandljevim nadevom

Sestavine:
za testo:
500 g moke
6 rumenjakov
150 g masla
2 vanilijeva sladkorja
100 g sladkorja
malo mleka

za nadev:
600 g mandljev (pol oluščenih in zmletih, pol popraženih in nasekljanih)
500 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
nastrgana limonina lupinica
1 dl maraskina
400 g masla
sneg iz 6 beljakov (z malo ruma)

Priprava:
Iz zgornjih sestavin zgnetemo gladko testo, ki ga damo za pol ure počivat na hladno, nato pa ga na tanko razvaljamo, izrežemo okrogle oblike, ki jih nadevamo (vsakega) z žličko mandljevega nadeva (vse sestavine dobro zmešamo). Robove namažemo z beljakom, da se bolje sprimejo med sabo, nati pa jih pritisnemo še z vilicami. Zložimo jih v s peki papirjem obložen pekač in jih pečemo 15 – 20 minut pri 180°C. Ohlajene lahko potresemo še s sladkorno moko.



Korenčkovi žepki

Sestavine:
za testo:
250 g moke
250 g drobno naribanega korenčka
1/2 vrečke pecilnega praška
200 g masla
250 g skute
malo soli

za nadev:
marmelada

1 jajce za premaz

sladkorna moka za posipanje

Priprava:
Moki dodamo pecilni prašek, hladno maslo, sol, naribano korenje in skuto. Zgnetemo testo, ga razvaljamo za nožev rob debelo, narežemo na manjše kvadratke (ali pa izrezujemo s kozarcem kroge) in na sredino damo malo žličko marmelade. Nato jih zapognemo tako, da dobimo trikotnike.
Preden jih spečemo, jih lahko pomažemo s stepenim jajcem.
Pečemo jih na pomaščenem ( ali s peki papirjem obloženem) pekaču pri 190°C toliko časa, da postanejo zlato rjavi. Ko so pečeni, jih povaljamo v sladkornem prahu.

LP Bučka
Smile
_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 25 Okt 2011 21:19; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2011 21:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



MEDENI SRČKI

Sestavine:
450 g medu
250 g slad­kor­ja
100 g ma­sla ali mar­ga­ri­ne
2 jaj­ci
1 kg bele moke
2 za­vit­ka pe­cil­ne­ga praš­ka
li­mo­nina in po­ma­rančna lu­pi­nica
mleti klinčki
mle­ti ci­met in klinčki
mar­me­lado po oku­su
čo­ko­lad­ni ob­liv.

Priprava:
Med, ma­slo in slad­kor se­gre­je­mo, zme­ša­mo v kre­ma­sto maso in ne­ko­li­ko oh­la­di­mo. Mlač­ni masi pri­me­ša­mo naribano li­mo­ni­no in po­ma­ranč­no lu­pi­ni­co, ing­ver, klinč­ke, ci­met, jaj­ci, pe­cil­ni pra­šek in moko. Zgne­te­mo v glad­ko te­sto, ga po­kri­je­mo s fo­li­jo za ži­vi­la in pu­sti­mo po­či­va­ti eno uro. Nato ga raz­va­lja­mo na 4 mi­li­me­tre de­be­lo, izre­že­mo srč­ke in jih pe­če­mo 7 mi­nut pri 170°C, da po­sta­ne­jo svet­lo za­pe­če­ni. Po dva oh­la­je­na srč­ka zle­pi­mo z mar­melado in jih do po­lo­vi­ce po­mo­či­mo v stop­lje­no čo­ko­la­do. Do­bro od­ce­di­mo in po­lo­ži­mo na pa­pir za peko, da se čo­ko­la­da str­di. Srč­ke shra­ni­mo v za­pr­te po­so­de.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:18; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2011 21:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



PIRINI MEDENJAKI

Sestavine:
150 g medu
500 g pi­ri­ne moke
350 g mar­ga­ri­ne za peko
150 g oluš­če­nih zmletih man­dljev
1 jaj­ce
va­ni­ljev slad­kor
li­mo­nina lu­pi­nica
med za spajanje keksov
slad­kor v pra­hu za po­sip.

Priprava:
Iz moke, mar­ga­ri­ne, man­dljev, slad­kor­ja, medu in jaj­ca zgne­te­mo te­sto in ga pu­sti­mo na hladnem po­či­va­ti pol ure. Nato raz­va­lja­mo te­sto 3 mm debelo, izre­že­mo po­ljub­ne ob­li­ke in jih prib­liž­no 8 mi­nut pe­če­mo pri 190°C. Piš­ko­te po dva zle­pi­mo z me­dom in po­tre­se­mo s slad­kor­jem v pra­hu.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2011 21:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



KRHKI POLŽKI

Sestavine:
za vanilijevo testo:
80g masla ali margarine
1 vanilijev sladkor
80 g sladkorja
1 jajce
200 g moke
malo soli
limonina lupina

za čokoladno testo:
80 g masla ali margarine
80 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 jajce
180 g moke
20 g kakava v prahu
malo soli

jajce za premaz

Priprava:
Iz sestavin za testo zgnetemo obe vrsti testa, ju zavijemo v folijo in damo za kako uro v hladilnik. Nato najprej razvaljamo vanilijevo testo, ga pomažemo z raztepenim jajcem, čezenj razgrnemo razvaljano čokoladno testo, ki ga tudi premažemo z jajcem. Robove obrežemo tako, da sta obe testi enake oblike. Obe plasti testa nato skupaj zvijemo v rolado, jo zavijemo v folijo, nato pa jo položimo v hladilnik za 1 uro.
Rolado nato narežemo na rezine, ki jih polagamo na namazan pekač.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:19; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2011 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



DIŠAVNI PIŠKOTI

Sestavine:
100 g rozin
4 žlice svežega pomarančnega soka
250 g moke
1 čajna žlička pecilnega praška
2 žlici kakava v prahu
100 g jedilne čokolade
limonina lupina in pomarančna lupina
1 čajna žlička cimeta
1 čajna žlička ingverja
0,5 čajne žličke muškatnega oreška
150 g masla
100 g sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor
2 jajci
malo soli

čokoladna glazura:
100 g jedilne čokolade
80 g masla (oboje skupaj stopimo nad soparo)

Priprava:
Rozine pomešamo s pomarančnim sokom.
Moko zmešamo s pecilnim praškom, kakavom, naribano čokolado, limonino in pomarančno lupino, cimetom, ingverjem in muškatnim oreščkom.
Maslo, sladkor, vanilijev sladkor in sol penasto umešamo in dodamo jajci. Dobro premešamo in dodamo rozine s pomarančnim sokom. Na koncu dodamo še moko z vsemi dodatki.
Oblikujemo primerno velike kroglice, ki jih pečemo 15-20 min na 200° C. Pečene in ohlajene piškote do polovice pomočimo v čokolado in jih ohladimo.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:19; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2011 21:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



LONDONSKE REZINE

Sestavine:
za testo:
125 g masla ali margarine
70 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
3 rumenjaki
250 g moke
1 čajna žlička pecilnega praška
2 žlici kisle smetane

za nadev:
3 beljaki
80 g sladkorja
200 g mletih orehov
marelična marmelada (po okusu)

Priprava:
Testo: V posodo damo maslo ali margarino, sladkor, vanilijev sladkor in rumenjake. Z mešalnikom vse skupaj penasto umešamo. Nato dodamo moko, pecilni prašek in kislo smetano. Zgnetemo gladko testo in ga za 1 uro postavimo v hladilnik.
Nadev: - Iz beljakov stepemo trd sneg in mu postopno dodajamo sladkor. Mlete orehe narahlo umešamo k snegu.
Testo razvaljamo na približno 1 cm debelo in ga položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Namažemo ga z marelično marmelado, nato pa ga prekrijemo s snegom z orehi.
Pečemo 30 minut na 175° C. Še vroče pecivo narežemo na rezine.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2011 21:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



PRINCESKINI KROFKI

Sestavine:
za testo:
2 dl vode
70 g masla ali margarine
100 g moke
3 jajca
malo soli

za kremo:
3 jajca
140 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
100 g moke
1/2 l mleka
1 žlica ruma
1/4 l sladke smetane

Priprava:
Testo: -Vodo zavremo, dodamo maslo ali margarino in sol. Ko zavre, dodamo še moko in mešamo toliko časa, da testo postane gladko. Ohladimo ga do mlačnega, nato pa enega za drugim vanj vmešavamo še jajca.
Na s peki papirjem obložen pekač nabrizgamo v primerni razdalji enako velike kupčke, jih poškropimo z mrzlo vodo in jih pečemo 20 minut na 180°C.
Krema: - Rumenjake, polovico sladkorja in vanilijev sladkor penasto umešamo, nato dodamo moko, 1/2 dl mrzlega mleka in dobro premešamo. Prilijemo preostalo vrelo mleko in kuhamo toliko časa, da se krema zgosti, nato jo odstavimo in dodamo rum.
Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo sneg in ga rahlo vmešamo v kremo.
Ko se krofki ohladijo, jih prerežemo vodoravno po sredini; v spodnji del nabrizgamo kremo, in ko se le-ta ohladi, nanjo nabrizgamo še stepeno sladko smetano ter krofke pokrijemo z odrezanimi pokrovčki.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:21; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2011 21:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Razpokani piškoti

Sestavine:
3 jajca
250 g kokosove moke
100 g mletih orehov
120 g čokolade v prahu
250 g sladkorja v prahu

Priprava:
V posodi zmešamo rumenjake, kokosovo moko, orehe, čokolado in sladkor, nato pa rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.
Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v sladkorni moki, ter jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem.
Pečemo jih približno 8 minut pri 200°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:22; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2011 21:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



MEDENE ŠTRUČKE

Sestavine:
400 g moke
1 pecilni prašek
100 g masla ali margarine
150 g sladkorja v prahu
80 g orehov
80 g rozin
2 žlici medu
2 jajci
1/4 žličke cimeta

Priprava:
Presejemo moko s pecilnim praškom in vanjo s prsti nadrobimo maslo. Nato dodamo še sladkor, grobo nasekljane orehe, rozine, cimet, med in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo.
Oblikujemo 3 štručke ter jih položimo na s peki papirjem obložen pekač v večji medsebojni razdalji.
Pečemo pri 180°C toliko časa, da zlato zarumenijo. Še tople narežemo na ne predebele rezine.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2011 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Ovseni keksi

Sestavine:
80 g masla
200 g rjavega sladkorja
250 g ovsenih kosmičev
2 jajci
100 g zmletih lešnikov
sok ene limone
1/2 pecilnega praška

Priprava:
Ovsene kosmiče spražimo na 4 dag masla, da dobijo lepo rumeno barvo. Odstavimo jih in jih pustimo, da se ohladijo. V drugi posodi zmešamo ostalo maslo, jajci in sladkor, da postane masa kremasta in naraste. Nato ji dodamo limonin sok, ohlajene kosmiče, zmlete lešnike in pecilni prašek.
Z dvema žličkama oblikujemo majhne kupčke mase, med njimi pa pustimo za dober prst prostora, ker se med peko radi razlezejo.
Pečemo jih najprej pri 150°C, nato pa temperaturo spustimo na 100°C, in sicer tako dolgo, da so poljubčki tudi v sredini suhi – 20 do 30 minut.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:22; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2011 22:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Hildegardini piškoti

Sestavine:
1 kg pirine moke
200 g nastrganih mandljev
375 g masla
400 g rjavega sladkorja
5 jajc
1/2 žličke soli
malo ruma
mešanico začimb: 45 g muškatnega oreška, 45 g cimeta, 10 g nageljnovih žbic v prahu.

Priprava:
Začimbe zmešamo z moko in mandlji, dodamo maslo, sladkor, rum in jajca ter umesimo gladko testo. Razvaljamo ga 1/2 cm debelo in izrežemo okrogle kolačke, ki jih lahko po vrhu dvakrat (ali večkrat) potegnemo (vodoravno in navpično) z vilicami ali s pletilko.
Zložimo jih v pekač, obložen s peki papirjem in jih pečemo jih okoli 10 minut pri 180° do 200°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:23; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2011 17:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



ČOKOLADNI POLJUBČKI

Sestavine:
150 g masla
150 gr rjavega sladkorja
4 rumenjaki + sneg 4 beljakov
2 vanilijeva sladkorja
100 g mletih orehov
2 žlici ruma,
1 pecilni prašek
18 žlic moke
200 g stopljene mlečne čokolade
naribana pomarančna lupina
nekaj zrnc soli.

Priprava:
Penasto vmešamo maslo, sladkor, rumenjake in vanilijev sladkor. Dodamo še vse ostale sestavine. ( Masa mora biti toliko gosta, da se ne razleze, če jo z žličko damo na krožniček - če se razleze, dodamo še malo moke!). Z maso napolnimo brizgalko za smetano in z njo nabrizgamo majhne kupčke v s peki papirjem obložen pekač približno po 3 cm vsaksebi. Poljubčke pečemo 12 – 15 minut pri 180°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2011 17:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Krhki flancati

Sestavine:
1 liter moke
2 kisli smetani
6 rumenjakov
2 veliki žlici sladkorja v prahu
1 velika žlica surovega masla
sok cele limone
pol žličke soli
2 žlici ruma

olje za cvrenje

Priprava:
Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ki ga pustimo pol ure počivati. Testo na tanko razvaljamo. S kolescem izrežemo kvadratke, ki jih v sredini nekajkrat diagonalno zarežemo. Vogale kvadratov pretaknemo skozi zareze, nato pa jih svetlo rumeno ocvremo v vročem olju. Še tople potresemo s sladkorjem v prahu.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2011 17:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



OREHOVE PALČKE

Sestavine:
za testo:
250 g masla
4 rumenjaki
120 g sladkorja
300 g moke
naribana limonina lupinica

nekaj žlic marelične marmelade

za nadev:
sneg 4 beljakov
200 g mletih orehov
200 g sladkorja v prahu

nekaj sesekljanih orehov

za preliv:
3 žlice limoninega soka (ali ruma)
nekaj žlic sladkorja v prahu

Priprava:
Iz danih sestavin na hitro zgnetemo testo, nato ga razvaljamo in ga položimo v pekač (37 x 21 cm), obložen s peki papirjem. Premažemo ga z marmelado, čez pa nanesemo še orehov nadev, ki ga po vrhu postresemo še s sesekljanimi orehi.
Pecivo pečemo pri 180°C najprej 15 minut, nato pa ga prekrijemo s peki papirjem (da orehi ne potemnijo), nato pa ga pečemo še kakih 15 - 20 minut.
Pecivo po vrhu lahko prevlečemo še z limoninim ali rumovim ledom (sok ali rum zmešamo s sladkorjem v prahu), ni pa nujno! Ohlajenega narežemo na paličice ali majhne kvadratke, trikotnike, lunice (s kozarcem) ..., pač po želji.
Orehov nadev: - Sneg iz beljakov, mlete orehe in sladkor v prahu narahlo zmešamo.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2011 17:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Mandljevi srčki

Sestavine:
250 g moke
100 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
nekaj zrnc soli
cimet po okusu
3 rumenjaki
200 g masla
70 g mandljev
70 g mandljevih lističev
rdeč sladkorni preliv
(ali limonin oz. rumov led)

Priprava:
V posodi zmešamo moko, sladkor, vanilijev sladkor, sol, cimet in 2 rumenjaka. Dodamo maslo in mlete mandlje, ter vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Razvaljamo ga in z modelčki v obliki srčkov izrežemo piškote. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Premažemo jih s stepenim rumenjakom, ki smo mu dodali malo mleka.
Piškote pečemo 10 minut na 200° C. Premažemo jih z rdeče obarvanim sladkornim prelivom, ali z limoninim oz. rumovim ledom (2-3 žlice limoninega soka/ruma zmešamo z nekaj žlicami sladkorja v prahu).

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:23; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, ... 12, 13, 14  Naslednja
Stran 2 od 14

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group