|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Okt 2011 21:06 Naslov sporočila: |
|
|
ŽEPKI takšni in drugačni
Jogurtovi z marmelado …
Sestavine:
za testo
4 lončki navadnega jogurta
500 g masla
1 kg moke
za nadev:
300 g marelične marmelade
sladkor za posipanje
Priprava:
Sestavine za testo na hitro zgnetemo v testo, ki ga damo v hladilnik počivat za kako uro. Ohlajeno testo razvaljamo na debelino noževe konice, nato pa z okroglim modelčkom ali kozarcem iizrežemo kroge, Na sredino vsakega damo kupček marmelade, kroge nato prepognemo na polovico in z vilicami pritisnemo skupa spodnji in zgornji rob, da se marmelada med pečenjem ne bo mogla izcejati.
Žepke pečemo 12 – 15 minut pri 180°C, ohlajene nato potresemo še s sladkorjem v prahu.
Skutini z orehovim nadevom …
Sestavine:
za testo:
800 g moke
400 g masla
400 g skute
2 rumenjaka
malo soli
Nadev:
250 g mletih orehov
80 g sladkorja
4 žlice marmelade
2 beljaka
sok 1 limone
sladkor v prahu za posipanje
Priprava:
Testo: Postopek je enak kot zgoraj!
Nadev: Zmletim orehom dodamo sladkor, rahlo stepene beljake, marmelado in limonin sok ter premešamo.
Smetanovi z makovim nadevom …
Sestavine:
za testo:
500 g moke
250 g masla
250 g kisle smetane
1 vanilijev sladkor
1 pecilni prašek
malo soli
za makov nadev:
250 g zmletega maka
1,5 dl mleka, žlica ruma
žlica sladkorja
1 rumenjak
sladkor v prahu za posipanje
Priprava:
Testo: Postopek je enak kot pri zgornjih dveh primerih!
Makov nadev: Mleko zavremo in vmešamo mak. Dodamo rum in sladkor, odstavimo s kuhalnika in vmešamo rumenjak; sedaj zmes ne sme več vreti. Posodo z makovim nadevom postavimo v ledeno mrzlo vodo in mešamo, da se nadev popolnoma ohladi.
Masleni s skutinim nadevom …
Sestavine:
za masleno testo:
250 g moke
250 g masla
2 rumenjaka
2 žlici belega vina
3 – 4 žlice mleka
malo soli
za skutin nadev:
2 beljaka
1 žlica jedilnega škroba
250 g nemastne skute
150 g sladkorja v prahu
žlica rozin
1 vanilijev sladkor
sok in lupina polovice limone
sladkor v prahu za posipanje
Priprava:
Testo:Moko razdelimo na 2 dela … prvo polovico ugnetemo z maslom, naredimo iz nje ploščo, ki jo spravimo na hladno. Iz preostalih sestavin ravno tako naredimo dobro ugneteno testo, ki ga tudi damo za kakih 20 minut na hladno. To testo nato razvaljamo, vanj zavijemo prvo (masleno) testo, oboje večkrat prepognemo, razvaljamo, in nato postopek še nekajkrat (vsaj 4x) ponovimo. Pred uporabo naj testo še kake pol ure počiva na hladnem. Naprej ravnamo kot v zgornjih treh primerih!
Skutin nadev: - Jajce penasto stepemo in mu primešamo jedilni škrob, dodamo skuto, nato še vse ostale sestavine, ter vse dobro zmešamo.
Žepki z mandljevim nadevom
Sestavine:
za testo:
500 g moke
6 rumenjakov
150 g masla
2 vanilijeva sladkorja
100 g sladkorja
malo mleka
za nadev:
600 g mandljev (pol oluščenih in zmletih, pol popraženih in nasekljanih)
500 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
nastrgana limonina lupinica
1 dl maraskina
400 g masla
sneg iz 6 beljakov (z malo ruma)
Priprava:
Iz zgornjih sestavin zgnetemo gladko testo, ki ga damo za pol ure počivat na hladno, nato pa ga na tanko razvaljamo, izrežemo okrogle oblike, ki jih nadevamo (vsakega) z žličko mandljevega nadeva (vse sestavine dobro zmešamo). Robove namažemo z beljakom, da se bolje sprimejo med sabo, nati pa jih pritisnemo še z vilicami. Zložimo jih v s peki papirjem obložen pekač in jih pečemo 15 – 20 minut pri 180°C. Ohlajene lahko potresemo še s sladkorno moko.
Korenčkovi žepki
Sestavine:
za testo:
250 g moke
250 g drobno naribanega korenčka
1/2 vrečke pecilnega praška
200 g masla
250 g skute
malo soli
za nadev:
marmelada
1 jajce za premaz
sladkorna moka za posipanje
Priprava:
Moki dodamo pecilni prašek, hladno maslo, sol, naribano korenje in skuto. Zgnetemo testo, ga razvaljamo za nožev rob debelo, narežemo na manjše kvadratke (ali pa izrezujemo s kozarcem kroge) in na sredino damo malo žličko marmelade. Nato jih zapognemo tako, da dobimo trikotnike.
Preden jih spečemo, jih lahko pomažemo s stepenim jajcem.
Pečemo jih na pomaščenem ( ali s peki papirjem obloženem) pekaču pri 190°C toliko časa, da postanejo zlato rjavi. Ko so pečeni, jih povaljamo v sladkornem prahu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 25 Okt 2011 21:19; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Okt 2011 21:13 Naslov sporočila: |
|
|
MEDENI SRČKI
Sestavine:
450 g medu
250 g sladkorja
100 g masla ali margarine
2 jajci
1 kg bele moke
2 zavitka pecilnega praška
limonina in pomarančna lupinica
mleti klinčki
mleti cimet in klinčki
marmelado po okusu
čokoladni obliv.
Priprava:
Med, maslo in sladkor segrejemo, zmešamo v kremasto maso in nekoliko ohladimo. Mlačni masi primešamo naribano limonino in pomarančno lupinico, ingver, klinčke, cimet, jajci, pecilni prašek in moko. Zgnetemo v gladko testo, ga pokrijemo s folijo za živila in pustimo počivati eno uro. Nato ga razvaljamo na 4 milimetre debelo, izrežemo srčke in jih pečemo 7 minut pri 170°C, da postanejo svetlo zapečeni. Po dva ohlajena srčka zlepimo z marmelado in jih do polovice pomočimo v stopljeno čokolado. Dobro odcedimo in položimo na papir za peko, da se čokolada strdi. Srčke shranimo v zaprte posode.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:18; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Okt 2011 21:18 Naslov sporočila: |
|
|
PIRINI MEDENJAKI
Sestavine:
150 g medu
500 g pirine moke
350 g margarine za peko
150 g oluščenih zmletih mandljev
1 jajce
vaniljev sladkor
limonina lupinica
med za spajanje keksov
sladkor v prahu za posip.
Priprava:
Iz moke, margarine, mandljev, sladkorja, medu in jajca zgnetemo testo in ga pustimo na hladnem počivati pol ure. Nato razvaljamo testo 3 mm debelo, izrežemo poljubne oblike in jih približno 8 minut pečemo pri 190°C. Piškote po dva zlepimo z medom in potresemo s sladkorjem v prahu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Okt 2011 21:24 Naslov sporočila: |
|
|
KRHKI POLŽKI
Sestavine:
za vanilijevo testo:
80g masla ali margarine
1 vanilijev sladkor
80 g sladkorja
1 jajce
200 g moke
malo soli
limonina lupina
za čokoladno testo:
80 g masla ali margarine
80 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 jajce
180 g moke
20 g kakava v prahu
malo soli
jajce za premaz
Priprava:
Iz sestavin za testo zgnetemo obe vrsti testa, ju zavijemo v folijo in damo za kako uro v hladilnik. Nato najprej razvaljamo vanilijevo testo, ga pomažemo z raztepenim jajcem, čezenj razgrnemo razvaljano čokoladno testo, ki ga tudi premažemo z jajcem. Robove obrežemo tako, da sta obe testi enake oblike. Obe plasti testa nato skupaj zvijemo v rolado, jo zavijemo v folijo, nato pa jo položimo v hladilnik za 1 uro.
Rolado nato narežemo na rezine, ki jih polagamo na namazan pekač.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:19; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Okt 2011 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
DIŠAVNI PIŠKOTI
Sestavine:
100 g rozin
4 žlice svežega pomarančnega soka
250 g moke
1 čajna žlička pecilnega praška
2 žlici kakava v prahu
100 g jedilne čokolade
limonina lupina in pomarančna lupina
1 čajna žlička cimeta
1 čajna žlička ingverja
0,5 čajne žličke muškatnega oreška
150 g masla
100 g sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor
2 jajci
malo soli
čokoladna glazura:
100 g jedilne čokolade
80 g masla (oboje skupaj stopimo nad soparo)
Priprava:
Rozine pomešamo s pomarančnim sokom.
Moko zmešamo s pecilnim praškom, kakavom, naribano čokolado, limonino in pomarančno lupino, cimetom, ingverjem in muškatnim oreščkom.
Maslo, sladkor, vanilijev sladkor in sol penasto umešamo in dodamo jajci. Dobro premešamo in dodamo rozine s pomarančnim sokom. Na koncu dodamo še moko z vsemi dodatki.
Oblikujemo primerno velike kroglice, ki jih pečemo 15-20 min na 200° C. Pečene in ohlajene piškote do polovice pomočimo v čokolado in jih ohladimo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:19; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Okt 2011 21:33 Naslov sporočila: |
|
|
LONDONSKE REZINE
Sestavine:
za testo:
125 g masla ali margarine
70 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
3 rumenjaki
250 g moke
1 čajna žlička pecilnega praška
2 žlici kisle smetane
za nadev:
3 beljaki
80 g sladkorja
200 g mletih orehov
marelična marmelada (po okusu)
Priprava:
Testo: V posodo damo maslo ali margarino, sladkor, vanilijev sladkor in rumenjake. Z mešalnikom vse skupaj penasto umešamo. Nato dodamo moko, pecilni prašek in kislo smetano. Zgnetemo gladko testo in ga za 1 uro postavimo v hladilnik.
Nadev: - Iz beljakov stepemo trd sneg in mu postopno dodajamo sladkor. Mlete orehe narahlo umešamo k snegu.
Testo razvaljamo na približno 1 cm debelo in ga položimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Namažemo ga z marelično marmelado, nato pa ga prekrijemo s snegom z orehi.
Pečemo 30 minut na 175° C. Še vroče pecivo narežemo na rezine.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Okt 2011 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
PRINCESKINI KROFKI
Sestavine:
za testo:
2 dl vode
70 g masla ali margarine
100 g moke
3 jajca
malo soli
za kremo:
3 jajca
140 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
100 g moke
1/2 l mleka
1 žlica ruma
1/4 l sladke smetane
Priprava:
Testo: -Vodo zavremo, dodamo maslo ali margarino in sol. Ko zavre, dodamo še moko in mešamo toliko časa, da testo postane gladko. Ohladimo ga do mlačnega, nato pa enega za drugim vanj vmešavamo še jajca.
Na s peki papirjem obložen pekač nabrizgamo v primerni razdalji enako velike kupčke, jih poškropimo z mrzlo vodo in jih pečemo 20 minut na 180°C.
Krema: - Rumenjake, polovico sladkorja in vanilijev sladkor penasto umešamo, nato dodamo moko, 1/2 dl mrzlega mleka in dobro premešamo. Prilijemo preostalo vrelo mleko in kuhamo toliko časa, da se krema zgosti, nato jo odstavimo in dodamo rum.
Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo sneg in ga rahlo vmešamo v kremo.
Ko se krofki ohladijo, jih prerežemo vodoravno po sredini; v spodnji del nabrizgamo kremo, in ko se le-ta ohladi, nanjo nabrizgamo še stepeno sladko smetano ter krofke pokrijemo z odrezanimi pokrovčki.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:21; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Okt 2011 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
Razpokani piškoti
Sestavine:
3 jajca
250 g kokosove moke
100 g mletih orehov
120 g čokolade v prahu
250 g sladkorja v prahu
Priprava:
V posodi zmešamo rumenjake, kokosovo moko, orehe, čokolado in sladkor, nato pa rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.
Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v sladkorni moki, ter jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem.
Pečemo jih približno 8 minut pri 200°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Okt 2011 21:49 Naslov sporočila: |
|
|
MEDENE ŠTRUČKE
Sestavine:
400 g moke
1 pecilni prašek
100 g masla ali margarine
150 g sladkorja v prahu
80 g orehov
80 g rozin
2 žlici medu
2 jajci
1/4 žličke cimeta
Priprava:
Presejemo moko s pecilnim praškom in vanjo s prsti nadrobimo maslo. Nato dodamo še sladkor, grobo nasekljane orehe, rozine, cimet, med in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo.
Oblikujemo 3 štručke ter jih položimo na s peki papirjem obložen pekač v večji medsebojni razdalji.
Pečemo pri 180°C toliko časa, da zlato zarumenijo. Še tople narežemo na ne predebele rezine.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Okt 2011 21:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ovseni keksi
Sestavine:
80 g masla
200 g rjavega sladkorja
250 g ovsenih kosmičev
2 jajci
100 g zmletih lešnikov
sok ene limone
1/2 pecilnega praška
Priprava:
Ovsene kosmiče spražimo na 4 dag masla, da dobijo lepo rumeno barvo. Odstavimo jih in jih pustimo, da se ohladijo. V drugi posodi zmešamo ostalo maslo, jajci in sladkor, da postane masa kremasta in naraste. Nato ji dodamo limonin sok, ohlajene kosmiče, zmlete lešnike in pecilni prašek.
Z dvema žličkama oblikujemo majhne kupčke mase, med njimi pa pustimo za dober prst prostora, ker se med peko radi razlezejo.
Pečemo jih najprej pri 150°C, nato pa temperaturo spustimo na 100°C, in sicer tako dolgo, da so poljubčki tudi v sredini suhi – 20 do 30 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Okt 2011 22:00 Naslov sporočila: |
|
|
Hildegardini piškoti
Sestavine:
1 kg pirine moke
200 g nastrganih mandljev
375 g masla
400 g rjavega sladkorja
5 jajc
1/2 žličke soli
malo ruma
mešanico začimb: 45 g muškatnega oreška, 45 g cimeta, 10 g nageljnovih žbic v prahu.
Priprava:
Začimbe zmešamo z moko in mandlji, dodamo maslo, sladkor, rum in jajca ter umesimo gladko testo. Razvaljamo ga 1/2 cm debelo in izrežemo okrogle kolačke, ki jih lahko po vrhu dvakrat (ali večkrat) potegnemo (vodoravno in navpično) z vilicami ali s pletilko.
Zložimo jih v pekač, obložen s peki papirjem in jih pečemo jih okoli 10 minut pri 180° do 200°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:23; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Okt 2011 17:16 Naslov sporočila: |
|
|
ČOKOLADNI POLJUBČKI
Sestavine:
150 g masla
150 gr rjavega sladkorja
4 rumenjaki + sneg 4 beljakov
2 vanilijeva sladkorja
100 g mletih orehov
2 žlici ruma,
1 pecilni prašek
18 žlic moke
200 g stopljene mlečne čokolade
naribana pomarančna lupina
nekaj zrnc soli.
Priprava:
Penasto vmešamo maslo, sladkor, rumenjake in vanilijev sladkor. Dodamo še vse ostale sestavine. ( Masa mora biti toliko gosta, da se ne razleze, če jo z žličko damo na krožniček - če se razleze, dodamo še malo moke!). Z maso napolnimo brizgalko za smetano in z njo nabrizgamo majhne kupčke v s peki papirjem obložen pekač približno po 3 cm vsaksebi. Poljubčke pečemo 12 – 15 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Okt 2011 17:21 Naslov sporočila: |
|
|
Krhki flancati
Sestavine:
1 liter moke
2 kisli smetani
6 rumenjakov
2 veliki žlici sladkorja v prahu
1 velika žlica surovega masla
sok cele limone
pol žličke soli
2 žlici ruma
olje za cvrenje
Priprava:
Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ki ga pustimo pol ure počivati. Testo na tanko razvaljamo. S kolescem izrežemo kvadratke, ki jih v sredini nekajkrat diagonalno zarežemo. Vogale kvadratov pretaknemo skozi zareze, nato pa jih svetlo rumeno ocvremo v vročem olju. Še tople potresemo s sladkorjem v prahu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Okt 2011 17:30 Naslov sporočila: |
|
|
OREHOVE PALČKE
Sestavine:
za testo:
250 g masla
4 rumenjaki
120 g sladkorja
300 g moke
naribana limonina lupinica
nekaj žlic marelične marmelade
za nadev:
sneg 4 beljakov
200 g mletih orehov
200 g sladkorja v prahu
nekaj sesekljanih orehov
za preliv:
3 žlice limoninega soka (ali ruma)
nekaj žlic sladkorja v prahu
Priprava:
Iz danih sestavin na hitro zgnetemo testo, nato ga razvaljamo in ga položimo v pekač (37 x 21 cm), obložen s peki papirjem. Premažemo ga z marmelado, čez pa nanesemo še orehov nadev, ki ga po vrhu postresemo še s sesekljanimi orehi.
Pecivo pečemo pri 180°C najprej 15 minut, nato pa ga prekrijemo s peki papirjem (da orehi ne potemnijo), nato pa ga pečemo še kakih 15 - 20 minut.
Pecivo po vrhu lahko prevlečemo še z limoninim ali rumovim ledom (sok ali rum zmešamo s sladkorjem v prahu), ni pa nujno! Ohlajenega narežemo na paličice ali majhne kvadratke, trikotnike, lunice (s kozarcem) ..., pač po želji.
Orehov nadev: - Sneg iz beljakov, mlete orehe in sladkor v prahu narahlo zmešamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Okt 2011 17:37 Naslov sporočila: |
|
|
Mandljevi srčki
Sestavine:
250 g moke
100 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
nekaj zrnc soli
cimet po okusu
3 rumenjaki
200 g masla
70 g mandljev
70 g mandljevih lističev
rdeč sladkorni preliv
(ali limonin oz. rumov led)
Priprava:
V posodi zmešamo moko, sladkor, vanilijev sladkor, sol, cimet in 2 rumenjaka. Dodamo maslo in mlete mandlje, ter vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Razvaljamo ga in z modelčki v obliki srčkov izrežemo piškote. Polagamo jih na pekač, obložen s papirjem za peko. Premažemo jih s stepenim rumenjakom, ki smo mu dodali malo mleka.
Piškote pečemo 10 minut na 200° C. Premažemo jih z rdeče obarvanim sladkornim prelivom, ali z limoninim oz. rumovim ledom (2-3 žlice limoninega soka/ruma zmešamo z nekaj žlicami sladkorja v prahu).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 21 Okt 2012 15:23; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|