|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Sep 2011 11:15 Naslov sporočila: Slastne sladice in slaščice |
|
|
KOSTANJEVE REZINE
Sestavine:
120 g surovega masla
6 rumenjakov + sneg iz 6 beljakov
6 žlic sladkorja v prahu
350 g kuhanega, pretlačenega kostanja
4 žlice mleka ali sladke smetane
150 g mletih lešnikov (orehov, mandljev)
1 pecilni prašek
marmelada
rum
rumov led ( zmešamo nekaj žlic sladkorja v prahu z žlico ruma)
Priprava:
Maslo penasto mešamo z rumenjaki in sladkorjem v prahu, dokler masa ne naraste, dodamo zmlete lešnike, mleko, pretlačen kostanj, pecilni prašek, na koncu pa v to maso pa previdno vmešamo še sneg iz beljakov.
Testo pečemo v pekaču, obloženem s peki papirjem pri 180°C približno 40 minut. Ohladimo ga, nato pa ga kar v pekaču zarežemo z nožem po sredini tako, da dobimo dve enaki polovici – desno in levo. Levo polovico po vrhu pokapamo z rumom, premažemo z marmelado in jo pokrijemo z desno polovico, to pa premažemo še z rumovim ledom.
Pecivo najbolj razvije okus in aromo, če ga pred serviranjem postavimo za par ur v hladilnik.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Sep 2011 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
KOSTANJEVA TORTA
Sestavine za biskvit:
6 beljakov
4 žlice vode
200 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
6 rumenjakov
120 g moke
50 g jedilnega škroba
50 g mletih lešnikov
1/2 vrečke pecilnega praška
za kremo:
500 g kostanjevega pireja
150 g mletega sladkorja
1 vanilijev sladkor
2 žlici ruma
malo mleka
5 dl sladke smetane
2-3 utrjevalci za smetano
marmelada
(stopljena čokolada
marcipan)
Priprava:
Beljake stepemo skupaj z vodo, vmešamo sladkor in vanilijev sladkor, nato rumenjake enega za drugim, na koncu pa rahlo in previdno vmešamo še moko, škrob, pecilni prašek in mlete lešnike.
Maso nadevamo v tortni model, obložen s peki papirjem in jo pečemo približno 45 minut pri 175°C.
Krema: - Kostanjev pire stresemo v mešalnik in ga nekaj časa mešamo pri nizkih obratih, nato pa postopno dodajamo rum in nekaj mleka, da masa postane kašasta. Dodamo še sladkorno moko in vanilijev sladkor in dobro premešamo.
Posebej v mešalcu stepemo sladko smetano, ki ji dodamo utrjevalce za smetano, in jo nato previdno vmešamo v kostanjevo maso.
Dobro ohlajen biskvit dvakrat vodoravno prerežemo, da dobimo 3 kolute. Spodnjega po vrhu premažemo z marmelado, ga pokrijemo z drugim kolutom, le-tega po vrhu premažemo s polovico kreme, položimo nanj tretjega, ki ga premažemo z delom druge polovice kreme, z ostalo k kremo pa premažemo še obod torte.
Torto lahko po vrhu prevlečemo še s stopljeno čokolado in okrasimo s kostanji, ki jih oblikujemo iz marcipana. Lahko pa tudi prihranimo nekaj kreme, s katero nabrizgamo okraske po lastni zamisli.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Sep 2011 11:27 Naslov sporočila: |
|
|
Čoko-kostanjeva poslastica
Sestavine:
Testo za podlago:
1 jajce
3 žlice smetane
90 g sladkorja
90 g masla
1 vanilijev sladkor
180 g moke
30 g jedilnega škroba
1 žlička pecilnega praška
2 žlici kakava
za čoko-kostanjevo maso:
120 g jedilne čokolade
4 žličke masla
2 jajci
1 rumenjak
80 g rjavega sladkorja
200 g kostanjevega pireja
250 g kisle smetane
1 žlička češnjevega likerja
2 žlici jedilnega škroba
za prevleko:
1 beljak
1 vanilijev sladkor
3 žlice sladkorja
Priprava:
Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo skupaj z maslom in ohladimo.
Testo za podlago: - Jajce, maslo, sladkor, smetano in vanilijev sladkor penasto razmešamo, nato dodamo še moko s pecilnim praškom, škrob in kakav. Testo nadevamo v model, obložen s peki papirjem, in ga pečemo 5 minut pri 170°C, nato pa ga vzamemo iz pečice. Nanj nanesemo čoko-kostanjevo maso, pekač vrnemo v pečico ... in nato vse skupaj pečemo še približno 30 minut pri 170°C. Ponovno vzamemo sladico iz pečice, jo premažemo s prevleko, jo ponovno vrnemo v pečico in jo pečemo še kakih 8 minut.
Čoko-kostanjeva masa: - Jajci in sladkor penasto razmešamo, dodamo ohlajeno čokolado in ostale sestavine, ter vse dobro premešamo.
Prevleka: - Beljak trdo stepemo, dodamo vanilijev sladkor in sladkor, ter stepamo še naprej toliko časa, da se masa prične bleščati.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Sep 2011 11:32 Naslov sporočila: |
|
|
Kostanjev pire
Sestavine:
500 g kostanja
5 dl mleka
30 g masla
75 g sladkorja
1/2 vanilijevega stroka
2 žlici ruma
cimet
sladka smetana
Priprava:
Kostanj po zaobljeni strani zarežemo, potem pa ga stresemo v krop in blanširamo 5 minut. Nato kostanj olupimo.
Olupljeni kostanj skupaj s sladkorjem in vanilijevim strokom stresemo v hladno mleko. Zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo približno 25 minut, da se kostanj povsem zmehča. Nato ga odcedimo in pustimo nekaj minut, da se odpari.
Še vročega prepasiramo skozi cedilo ter vanj umešamo maslo, rum, vanilijev sladkor in po okusus cimet. Z mlekom ga razredčimo do želene gostote in dobro zmešamo. Del mleka za razredčevanje lahko nadomestimo s (stepeno) sladko smetano.
Kostanjevo maso postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se okusi harmonizirajo.
Kremo nabrizgamo v kozarce. Okrasimo jo lahko s celimi kuhanimi kostanji in z brusnicami. Po želji lahko po vrhu nabrizgamo stepeno sladko smetano in poškropimo s stopljeno čokolado. Postrežemo dobro ohlajeno.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Sep 2011 11:36 Naslov sporočila: |
|
|
KOSTANJEVI SRČKI
Sestavine:
250 g kuhanega, olupljenega kostanja (maroni)
125 ml smetane
malo soli
pol vanilijevega stroka
40 g sladkorja v prahu
50 g mletih lešnikov
pol žličke naribane pomarančne lupine
2 žlički pomarančnega likerja
200 g temne kuverture (čokolade)
sladkor v prahu za posip
Priprava:
Kuhane in olupljene kostanje damo skupaj s smetano in soljo v lonec. Vanilijev strok prerežemo po dolžini, izpraskamo ven semenca in jih skupaj s strokom damo h kostanjem. Vse skupaj pokrito na majhnem ognju kuhamo 10 minut, nato odstranimo vanilijev strok, vsebino lonca pa zmečkamo v pire. Vmešamo sladkor v prahu, lešnike, pomarančno lupino in pomarančni liker. V pekač položimo peki papir, nanj pa 1 cm debelo razmažemo kostanjevo maso, jo pokrijemo z listom peki papirja in pustimo 12 ur sušiti na zraku. Po tem času iz mase v pekaču izrežemo razne oblike (srčke, kroge, kvadrate, trikotnike, lunice, cvetove …), iz ostankov mase pa zgnetemo kroglice.
Čokolado (kuverturo) raztopimo nad paro in vanjo pomakamo robove srčkov. Kroglice potunkamo v čokolado kar cele, jih odcedimo, nato pa jih lahko položimo v papirne modelčke za praline. Oblike in kroglice lahko po vrhu malo poprašimo s sladkorjem v prahu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Sep 2011 21:13 Naslov sporočila: |
|
|
SLIVOV KOLAČ
Sestavine:
za krhko testo:
250 g moke
70 g sladkorja
1 jajce
2 rumenjaka
100 g masla
malo soli
2 žlici mleka
pol pecilnega praška
za oblogo:
1 kg ali več svežih sliv
cimet
1 vanilijev sladkor
3 žlice rjavega sladkorja
za preliv:
4 rumenjaki
5 žlic sladkorja
1 kisla smetana
1 vanilijev sladkor
sneg iz 6 beljakov
kokosova moka za posip
Priprava:
Na hitro zgnetemo krhko testo iz zgornjih sestavin. Kar na peki papirju ga razvaljamo v obliko modela in ga s papirjem vred položimo v pekač. Testo nato malo prepikamo z vilicami, da se ne mehuri, in ga najprej pečemo kakih 10 -12 minut pri 180°C.
Vzamemo ga iz pečice in ga po vrhu na gosto obložimo s polovicami sliv (ali kakim drugim sadjem), ki jih posipamo s cimetom, sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Vse skupaj nato pečemo kakih 15 minut pri 180°C, nato pekač spet vzamemo iz pečice in sladico po vrhu prelijemo s prelivom, po katerem potrosimo še par žlic kokosove moke, vrnemo pekač v pečico in kolač pečemo še toliko časa, da njegova površina postane svetlo rjave barve.
Preliv: - Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor dobro umešamo, vmešamo še kislo smetano in previdno dodamo sneg iz beljakov.
LP Bučka
_________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Okt 2011 16:05 Naslov sporočila: |
|
|
SKUTINA TORTA
Sestavine:
za spodnjo plast torte:
200 g graham maslenih keksov Leibnitz
50 g kristalnega sladkorja
100 g masla
za zgornjo plast torte:
1 kg spasiraneskute
200 g kristalnega sladkorja
35 g moke
5 jajc
1 dl sladke smetane
nastrgana limonina lupina
2 vanilijeva sladkorja
Priprava:
Za prvo plast zmiksamo kekse v multipraktiku, stresemo v skledo, dodamo sladkor in maslo in še malo pomešamo. Stresemo v s peki papirjem podložen tortni model (premer 23 cm), poravnamo, potlačimo, pokrijemo vse skupaj in postavimo v hladilnik.
Za drugo plast zmešamo skuto, sladkor in moko. Postopoma dodajamo jajca in na koncu še vse ostale sestavine: smetano, limonino lupino in vanilijev sladkor.
S tako pripravljeno maso nadevamo podlogo iz keksov. Pečico segrejemo na 190°C, na tej temperaturi pečemo torto 15 minut, nato pa znižamo temperaturo na 120°C in jo pečemo še uro in pol. Torta je pečena, ko se na sredini še rahlo trese, ko potresemo tortni model.
Pečico ugasnemo in pustimo torto v njej še nekaj ur, da se ohladi. S tem zmanjšamo tveganje, da torta razpoka.
K skutini torti se najbolj priležejo jagode. Če ni svežih, potem si pomagamo z zmrznjenimi, ki jih na hitro skuhamo z enako količino sladkorja. Ohladimo in prilijemo skutini torti pred serviranjem.
Torto po vrhu okrasimo še s stepeno sladko smetano.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Okt 2011 16:10 Naslov sporočila: |
|
|
LIMONINI MUFFINI
Sestavine:
2 limoni
250 g moke
1 vanilijev sladkor
1 pecilni prašek
malo soli
125 g masla
200 g sladkorja
3 jajca
250 g polnomastnega jogurta
Priprava:
Limoni dobro operemo in obrišemo. Nastrgamo limonino lupinico, nato pa iz njiju iztisnemo še sok.
V posodi zmešamo moko, vanilijev sladkor, limonino lupinico, pecilni prašek in sol.
V drugi posodi pa penasto umešamo maslo in sladkor. Dodamo jajca, jogurt in limonin sok.
K mokri masi dodamo moko z dodatki in premešamo.
Modelčke malo namastimo in jih do 3/4 nadevamo z maso.
Pečemo približno 25 minut na 180° C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Okt 2011 16:29 Naslov sporočila: |
|
|
BELI KOLAČ
Sestavine:
Testo:
170 g masla
250 g moke
4 rumenjaki
100 g sladkorja
1 pecilni
Krema:
4 navadni jogurti
1 kisla smetana
6 žlic moke
1 vanilijev sladkor
150 g sladkorja
sneg iz 4 beljakov
60 g nasekljanih rozin
Priprava:
Testo: - Sestavine za testo dobro pregnetemo, nato ga razdelimo na dva dela - spodnjega dela naj bo približno 3/4, za zgornji del pa ostane 1/4 testa.
Večji del testa razvaljamo in damo v pekač, prekrit s peki papirjem (manjšega za ta čas spravimo v zmrzovalnik). Testo napikamo z vilicami in ga damo za 10 minut v na 200°C ogreto pečico.
Nadev: - Zmešamo jogurt, smetano, sladkor in vanilijev sladkor, nato s pomočjo sita postopno dodajamo moko in nazadnje trd sneg, ki ga rahlo vmešamo v maso. Nanesemo ga po testu, potem pa zadnjo četrtino testa vzamemo iz hladilnika in ga naribamo (ali ga razdrobimo v multipraktiku) ter posujemo po nadevu. Vmes natresemo še nasekljane rozine.
Pečemo približno 1/2 ure pri 200°C (oziroma toliko časa, da je pečeno).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Okt 2011 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
SLADICA LENE GOSPODINJE
Sestavine:
za testo:
750 gr skute,
4 jajca,
3 lončki vanilijevega jogurta,
10 žlic sladkorja,
10 žlic moke,
10 žlic olja,
1,5 pecilnega praška,
naribana limonina lupinica,
par zrnc soli.
za polivko:
2 lončka kisle smetane,
2 jajci (stepemo skupaj)
Priprava:
Sestavine za testo dobro zmešamo s kuhalnico in maso vlijemo v z maslom namazan in z moko potresen pekač. Pečemo najprej 10 minut pri 200ºC, nato vzamemo pekač iz pečice in sladico prelijemo še s polivko iz kisle smetane in jajc. Vrnemo jo v pečico in jo pečemo še 30 – 35 minut. Sladico ohladimo in narežemo na kvadratke.
Zelo okusno!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Okt 2011 19:48 Naslov sporočila: |
|
|
KORENČKOVA TORTA
Sestavine:
za testo:
250 g moke
1 čajna žlička sode bikarbone
2 žlički pecilnega praška
1 žlica cimeta
ščepec soli
2 dl olja
250 g rjavega sladkorja
3 jajca
2 žlici pomarančnega soka
250 g drobno nastrganega korenčka
80 g nasekljanih orehov
70 g rozin
za sladkorni preliv:
400 g skute
120 g sladkorja v prahu
lupina 1 pomaranče
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
Priprava:
V prvi skledi zmešamo vse suhe sestavine, v drugi pa stepemo olje, sladkor, jajca in pomarančni sok. V to zmes rahlo primešamo suhe sestavine iz prve sklede, nato pa dodajamo postopno še korenček, orehe in rozine.
Zmes porazdelimo v dva manjša okrogla s peki papirjem obložena pekača (22 cm) in jo poravnamo. Pečemo pri 180°C 40 minut, pustimo stati 10 minut, nato pa pecivo previdno vzamemo iz obeh pekačev in do konca ohladimo.
Za sladkorni preliv zmešamo pretlačeno skuto, sladkor v prahu, nastrgano pomarančno lupino in vanilijev ekstrakt, da nastane kremasta zmes. Vsako od obeh peciv premažemo po vrhu s 5 žlicami preliva, nato pa položimo enega na drugega tako, da sta ob preliva v sredini (kot pri torti). Preostanek preliva nato razmažemo še po vrhu in ob straneh peciva.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Okt 2011 19:55 Naslov sporočila: |
|
|
PREKMURSKA GIBANICA
Sestavine:
za vlečeno testo:
500 g moke
1 jajce
2 žlici olja
malo kisa ali limoninega soka
mlačno vodo
ščepec soli
za makov nadev:
200 g zmletega maka
50 g sladkorja
1dl mleka
1 vanilijev sladkor
za skutin nadev:
400 g skute
rozine
1 jajce
1 dl kisle smetane
1 žlica sladkorja
za orehov nadev:
200 g zmletih orehov
50 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 dl mleka
malo cimeta
za jabolčni nadev:
500 g jabolk
30 g sladkorja
limonino lupino 1 limone
malo cimeta
Potrebujemo še:
-maščobo za pekač
-maslo za pokapanje
-kislo smetano za polivanje
-med za premaz na koncu
Priprava:
Iz vseh naštetih sestavin za testo zamesimo gladko, mehko vlečeno testo in ga za pol ure postavimo počivat. Naredimo več hlebčkov, da ga pozneje laže razvlečemo. Ko testo počiva, pripravimo vse nadeve.
Makov nadev: mak polijemo z vrelim mlekom, sladkamo in odišavimo z vanilijevim sladkorjem.
Skutin nadev: skuto razdrobimo z vilicami, ji primešamo jajce, smetano, očiščene in po želji oprane rozine ter sladkor.
Orehov nadev: orehe poparimo z mlekom, dodamo sladkor, vanilijev sladkor in cimet ter zmešamo.
Jabolčni nadev: jabolka olupimo, narežemo ali naribamo, potresemo s sladkorjem in na pol dušimo. Odišavimo s cimetom in limonino lupino.
Ko so nadevi pripravljeni, hlebčke spočitega vlečenega testa na pomokanem prtu previdno raztegnemo in jih pustimo, da se rahlo osušijo. Nato začnemo sestavljati gibanico. En hlebček razvlečenega testa položimo na na dno pomaščenega pekača. Nanj namažemo makov nadev in ga pokrijemo z listom vlečenega testa, ki ga poškropimo z maslom. Namažemo ga s skutnim nadevom, spet pokrijemo in poškropimo z maslom. Enako nadaljujemo še z orehovim in jabolčnim nadevom. Nato vsak postopek ponovimo. Na vrh položimo še list ali dva vlečenega testa in oba poškropimo z maslom. Nazadnje vse prelijemo s smetano. Pekač postavimo v ogreto pečico in pri zmerni temperaturi pečemo približno eno uro. Ko je gibanica pečena, jo po vrhu prelijemo z medom.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Okt 2011 20:00 Naslov sporočila: |
|
|
Ameriška sirova pogača
Sestavine:
100 g prepečenca
2 žlici sladkorja
40 g masla
600 g skute
200 g kisle smetane
5 jajc
175 g sladkorja v prahu
limonina lupinica
2 žlici limonovega soka
50 g škroba
1 žlička pecilnega praška
Priprava:
Prepečenec damo v vrečko in ga stremo z valjarjem. Drobtinam nato dodamo maslo in sladkor in vse skupaj zgnetemo v drobljivo testo, ki ga nadevamo po dnu pekača, obloženem s peki papirjem.
Nato zmešamo skuto, kislo smetano, rumenjake, sladkor v prahu, limonino lupinico ter limonov sok. Beljake stepemo v trd sneg, škrob zmešamo s pecilnim praškom, nato pa še te sestavine rahlo vmešamo v skutino maso.
Zmes enakomerno porazdelimo po testu in zgladimo, nato pa jo pečemo 90 minut pri 150°C, da se zlatorjavo obarva. Obod modela takoj vzamemo iz pečice in ločimo od pogače, ki jo nato ohladimo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Okt 2011 20:04 Naslov sporočila: |
|
|
Skutina pita z borovnicami:
Sestavine:
za testo:
350 g moke
1 pecilni prašek
150 g masla
100 g sladkorja v prahu
1 jajce
2 rumenjaka
4 žlice ruma
za nadev:
130 g sladkorja
2 jajci
2 beljaka
1 vanilijev sladkor
500 g spasirane skute
350 g borovnic
naribana limonina lupinica
Priprava:
Iz sestavin za testo na hitro zgnetemo testo in ga damo za 1 uro počivat v hladilnik.
Nadev: - 4 beljake stepemo s polovico sladkorja v trd sneg, drugo polovico pa vmešamo med skuto, v katero nato dodamo še ostale sestavine, vključno s snegom, ne pa tudi borovnic.
Testo razdelimo na dva dela; prvi del razvaljamo kar na peki papirju in ga nato z njim vred položimo v pekač ter z vilicami oblikujemo robove ter ga parkrat z njimi še prebodemo (da se ne mehuri). Pečemo ga v pečici približno 10 minut pri 180°C, da dobi svetlorumeno barvo, nato vzamemo pekač iz pečice in testno podlago nadevamo s skutinim nadevom, ki ga po vrhu potresemo z borovnicami. Čez naribamo še drugo polovico testa.
Pito pečemo približno 45 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Okt 2011 20:13 Naslov sporočila: |
|
|
Skutine miške
Sestavine:
1/2 kg skute
4 jajca
1/4 l mleka
1/2 kg moke
1 pecilni prašek
malo soli
naribana limonina lupinica
Priprava:
Iz naštetih sestavin naredimo testo. Zajemamo ga z žlico in ga rumeno ocvremo v vročem olju z obeh strani. Zlagamo jih na papirno servieto, da le-ta vpije odvečno olje, nato pa jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Sladica je zelo okusna in hitro pripravljena, še posebno pa je primerna za tedaj, ko dobimo nepričakovane obiske, zato je vedno dobro imeti v hladilniku skuto.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|