|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Okt 2011 19:28 Naslov sporočila: |
|
|
Slani jogurtov kolač
Sestavine:
4 jajca
4 dl jogurta
5 dl moke
1 žlička pecilnega praška
1 dl olja
250 g nasekljane šunke (salame)
250 g naribanega sira
3-4 narezane kisle kumarice
ščepec origana in soli
Priprava:
Na hitro zmiksamo jajca, dodamo jogurt, moko s pecilnim praškom in olje, nato pa vse skupaj še malo miksamo, da se sestavine dobro spojijo med seboj. V testo nato vmešamo še šunko, nariban sir, grobo naribane ali nakockane kisle kumarice ter obe začimbi. Zmes razporedimo po peki papirju, položenem po dnu pekača, in jo pečemo okoli 45 minut pri 190°C. 8 - 10 minut pred koncem pečenja kolač vzamemo iz pečice in ga po vrhu potresemo še z nekaj naribanega sira, vrnemo ga v pečico in počakamo, da se sir raztopi in rahlo porumeni. Postrežemo še toplega, narezanega na kvadrate ali pravokotnike.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Okt 2011 19:32 Naslov sporočila: |
|
|
Sirov soufflé
Sestavine:
7 jajc
2 dl mleka
450 g naribanega cheddar sira
250 g sirnega namaza (topljenega sira)
450 g skute
100 g ostre moke
60 g masla
1 žlička pecilnega praška
Priprava:
Rumenjake in mleko dobro razmešamo, dodamo vse 3 vrste sirov, moko, zmehčano maslo in prašek za pecivo. Na koncu vmešamo še čvrst sneg iz beljakov. Maso razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem, in jo pečemo okoli 50 minut pri 150°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Okt 2011 19:35 Naslov sporočila: |
|
|
Pizza iz starega kruha
Sestavine:
8 - 10 rezin starega kruha
nekaj žlic mleka
kechup
origano
(česen, čebula po želji)
1 konzerva tunine
šunka (salama)
vložene gobe
olive brez koščic
1/2 kg sira (lahko več vrst)
Priprava:
Kruh narežemo na kocke in jih razporedimo po pekaču, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Poškropimo ga z mlekom in počakamo, da se le-ta vpije v kruh. Nato po vrsti dodajamo sestavine, kot so navedene. Na koncu pizzo izdatno posipamo z naribanim sirom. Pizzo pečemo v na 180°C ogreti pečici toliko časa, da se sir lepo raztopi.
Kdor nima starega kruha, pa si lahko naredi odlično testo za pizzo iz 1 kg moke, 2 jogurtov, 2 dl mleka, 2 jajc, 1 dl olja, 1 žličke soli in 30 g kvasa.
To testo, ki mora seveda prej vzhajati, je odlično tudi za kifeljčke ali krofe!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Okt 2011 19:54 Naslov sporočila: |
|
|
Sirovi žepki
Sestavine:
za testo:
1 kg mehke moke
kocka kvasa
3 dl mleka
2 dl kisle smetane
1/2 žličke soli
za premaz testa:
250 g mehkega masla
za nadev:
400 gr feta sira
2 rumenjaka
50 g sesekljanih kikirikijev
za premaz žepkov:
stepeno jajce
Priprava:
Vse sestavine morajo biti sobne temperature, da bodo žepki resnično uspeli!
V veliko posodo stresemo moko, v sredini le-te naredimo jamico, v katero vlijemo kvasno mešanico (razmešamo zdrobljeni kvas, žličko moke, žličko sladkorja, 4 žlice toplega mleka). Počakamo, da kvas vzhaja, nato pa dodamo še ostale sestavine in zamesimo testo, ki ga dobro pregnetemo. Pokrijemo ga s krpo in ga pustimo pol ure počivati. Na pomokani površini ga nato razvaljamo na 1 cm debelo, ga premažemo s polovico mehkega masla, ga prepognemo čez pol in ponovno razvaljamo. Še drugič ga premažemo z ostankom masla, ga ponovno prepognemo, razvaljamo, še tretjič prepognemo in nato spet razvaljamo. Na koncu testo nekajkrat zložimo, nato pa ga pustimo kake pol ure počivati. Nazadnje ga razvaljamo 1/2 cm debelo, ga narežemo na kvadratke, ki jih na sredini napolnimo vsakega z žličko nadeva, nato pa s prsti spojimo vse štiri vogale proti sredini ter jih stisnemo skupaj.
Žepke polagamo v pekač, obložen s peki papirjem, jih premažemo s stepenim jajcem in pečemo 15 - 20 minut pri 200°C, dokler ne porumenijo.
Nadev: - Vse sestavine za nadev temeljito premešamo!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Okt 2011 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
PIZZA POLŽKI
Sestavine:
1 zavitek listnatega testa
6 – 8 žlic paradižnikove omake
česen, poper, origano
nariban sir
nekaj rezin šunke
Priprava:
Testo premažemo s paradižnikovo omako, potresemo z začimbami, obložimo z rezinami šunke, čeznje potresemo sir, nato pa vse skupaj zvijemo v rolo, ki jo narežemo na nekaj cm debele rezine. Le-te plosko polagamo v pekač, obložen s peki papirjem, in vsako po vrhu potresemo še z nekaj naribanega sira. Polžke pečemo pri 180°C približno 15 minut.
Testo lahko nadevamo tudi z drugačnimi nadevi, pač po lastni zamisli oz. želji.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Okt 2011 17:11 Naslov sporočila: |
|
|
Sirove pastetke:
Sestavine:
za testo:
100 g zmehčanega masla
250 g moke
125 ml vode
1 čajna žlička soli
za nadev:
1 jedilna žlica sveže sesekljane mete
400 g nastrganega sira grojerja (ali topljenega sira)
1/2 čajne žličke soli
1 raztepeno jajce za premaz
sezam za posip
Priprava:
Iz sestavin za testo zgnetemo gladko testo, ki ga oblikujemo v svaljek. Zavijemo ga v folijo in ga damo za približno 2 uri v hladilnik.
Medtem (proti koncu hlajenja) dobro operemo in fino (na drobno) sesekljamo meto, ki jo nato zmešamo s sirom in soljo.
Testo razvaljamo približno 4 mm debelo in iz njega izrežemo kroge, v sredino katerega damo kupček nadeva. Robove testa premažemo z raztepenim jajcem, krog nato prepognemo na pol in stike dobro pritisnemo s konicami vilic.
Pekač obložimo s peki papirjem, naložimo nanj pastetke, jih premažemo z ostankom raztepenega jajca in posujemo s sezamom.
Pečemo jih približno 25 - 30 minut pri 200°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Nov 2011 18:42 Naslov sporočila: |
|
|
Nadevane paprike malo drugače
(Bučkin recept)
Sestavine:
6 - 8 večjih mesnatih paprik
za nadev:
500-600 g piščančjega fileja
6 - 8 žlic riža
100 g naribanega sira
2 jajci
2 majhni bučki
1 melancana
peteršilj, česen, kurkuma, sol, drobnjak, kajenski poper
za omako:
2 žlici moke
100 g topljenega sira
3 stroke česna
kurkuma
1 pločevinka pelatov
1 mala kisla smetana
1 l zeliščne juhe
( iz svežega peteršilja, drobnjaka, luštreka, majarona, šetraja, timijana)
(1-2 žlici rjavega sladkorja)
gomolj zelene, lovor, origano
Priprava:
Riž napol zdušimo v nekaj žlicah slane vode (10 minut), meso razrežemo na drobne kosce in jih popražimo na kokosovi maščobi. Oboje – riž in meso - stresemo v skledo, dodamo jajci, na majhne kocke narezani bučki in melancano, nariban sir, strt česen, sesekljan peteršilj, sol, suh drobnjak, kajenski poper in kurkumo. Sestavine dobro premešamo, nato pa z maso nadevamo na polovice prerezane (prerežemo jih vzgolžno, da dobimo 2 "čolnička") in očiščene večje mesnate paprike, in jih zložimo eno poleg druge v pekač, prekrit s peki papirjem (nadev je na vrhu). Vsako polovičko pokapljamo z oljem, nato pa jih pečemo v predogreti pečici kakih 15 minut pri 180°C. Paprike nato preložimo v večjo kozico in jih prelijemo z omako, v katero nato med kuhanjem dodamo še nekaj rezin gomolja zelene, lovorjev list in origano, dosolimo, nato pa vse skupaj na majhnem ognju kuhamo še kakih 12 - 15 minut.
Omaka: - Na maščobi, na kateri smo pražili meso, zarumenimo moko, jo zalijemo z zeliščno “juho”, dodamo topljeni trikotni sir, strt česen, kurkumo, spasirane pelate in kislo smetano. Ko omaka zavre, jo kuhamo na majhnem ognju nekaj minut, nato pa jo prepasiramo skozi večje cedilo v kozico s paprikami.
Kdor želi, lahko omaki doda kako žlico rjavega sladkorja.
Opomba: - Vegetarijanci lahko v nadevu opustijo piščanca in dodajo več sira ali sesekljan tofu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LORBER prvošolček
Pridružen/-a: 05.11. 2011, 11:48 Prispevkov: 328 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Nov 2011 16:25 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa obožujem palačinke, če se da s kakimi slanimi nadevi, pa bi tuki objavu en recept, ki mi je še posebno pri srcu:
PALAČINKE S ŠUNKO IN SIROM
Testo zmiksam iz pol litra mleka, 3 jajc, 250 g moke približn in pol žličke soli in spečem malo debelejše palačinke.
Vsako namažem z dobro žlico kajmaka, potli pa dam na vsako še rezino šunke, rezino sira in kako rezinico pršuta. Vsako palačinko malo zapognem na obeh straneh proti sredini, nato pa še celo prepognem tako, da dobim kvadrat (to pa zato, da med segrevanje sir ne bi iztekel ven). Zložim jih v pekač, ga potisnem v vročo pečico za par minut, ravno tolk, da se fajn pogrejejo. Zraven super paše paradajzova solata, ali pa kisle kumarice, pa tud olive niso slaba opcija.
Pa dober tek želim
LORBER _________________ GLAVNO JE ZDRAVJE,
VSE DRUGO ŠE PRIDE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 30 Okt 2012 14:01 Naslov sporočila: |
|
|
SIROV NARASTEK
Sestavine:
1 majhna čebula
8 klinčkov
250 ml toplega mleka
1 lovorjev list
30 g masla
2 žlici bele moke
6 jajc
2 žlici gorčice
375 g čedar sira
2 ščepca soli
1 ščepec mletega črnega popra
Priprava:
Predpriprava: - Čebulo olupimo, operemo in vanjo zapičimo klinčke. V kozico zlijemo mleko, dodamo lovor in čebulo ter zavremo. Kozico nato odstavimo in pokrito pustimo stati 20 minut. Mleko nato precedimo, posolimo in popopramo.
V večji ponvi stopimo maslo, dodamo moko in med mešanjem pražimo eno minuto. Ponev odstavimo in počasi prilivamo odišavljeno mleko. Vse skupaj zavremo in mešamo, da se zmes zgosti. Na zmernem ognju kuhamo še od dve do tri minute. Odstavimo in pustimo deset minut, da se ohladi.
Ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjake stepemo ter jih primešamo ohlajeni beli omaki. Dodamo gorčico in 345 g sira ter dobro premešamo, ostali sir prihranimo.
Iz beljakov stepemo trd sneg. Eno do dve žlici snega najprej vmešamo v sirovo omako, da dobimo gladko zmes, nato previdno in počasi vmešavamo še preostali sneg.
Pečico ogrejemo na 180 °C. Model za narastek na tanko namažemo z maslom, ga napolnimo s sirovo mešanico in po vrhu potresemo preostali sir. Model postavimo na zgornji del ogrete pečice in pečemo 30 minut.
Pečenega postrežemo takoj.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 19 Dec 2014 20:02 Naslov sporočila: |
|
|
Hitra pica iz ponve
Sestavine:
(za dve pici oz. dve osebi)
250 g pšenične moke
300-350 ml piva
ščepec soli
ščepec pecilnega praška
oljčno olje za v ponev.
nadev po želji:
(mlada čebula, gobice, sušen paradižnik, origano, parmezan, pršut, olive, čili, poljubna zelenjava …)
Priprava:
Zmešamo gladko testo, gostoto uravnavamo s količino piva. Naj ne bo pregosto, saj ga ne bomo mogli zliti v ponev, pa tudi ne preredko, sicer bo končni rezultat premoker in gumijast.
Pečico segrejemo na 200°C.
Srednje veliko ponev (kot za palačinke) postavimo na štedilnik pri srednje visoki temperaturi. Ko je topla, vanjo vlijemo nekaj žlic oljčnega olja. Vlijemo polovico testa ter ga enakomerno porazdelimo po dnu ponve. Nanj urno razporedimo nadev. Pečemo okoli 5 minut pri ne previsoki temperaturi. Po tem času rob previdno privzdignemo in preverimo, ali je dno zlato zapečeno. Nato pico prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem.
Na enak način pripravimo še drugo pico (če seveda delamo dve). V vmesnem času se je pečica segrela na 200°C. Pekač s picama vstavimo na višjo polovico pečice in jo nastavimo na žar (grill), tako da bo pico zapekla po vrhu. Budno spremljajte pečenje, da se nadev ne prismodi, vse skupaj pa bo trajalo okoli 5 minut – ali minutko dlje, odvisno od vaše pečice.
Vir:
http://www.moski.si/sodoben-moski/kulinarika/pica-iz-ponve-najhitrejsa-in-zdrava-pica-na-podlagi-iz-pivskega-testa/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 05 Jan 2015 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
Slane pisane rolade
Sestavine:
za testo:
6 jajc
6 žlic moke
3 žlice vode
3 žlice mleka
1 vrečka pecilnega praška
žlička soli
Za izbrano barvo testa:
- 2 polni žlici ajvarja ... za rdečo
- 500 g zmrznjene špinače ... za zeleno
- 2 polni žlici mletega maka ... za temnoindigo
za nadev:
500 g sira (skute)
1 lonček kisle smetane
300 g šunke
300 g kislih kumaric
1 zmečkano kuhano jajce
malo naribanega kačkavalja
Priprava:
Iz 6 beljakov in soli stepemo čvrst sneg, vmešamo rumenjake, vodo in mleko, nazadnje pa še moko s pecilnim praškom. Čisto na koncu (za izbrano barvo) dodamo še bodisi ajvar ali špinačo ali mak.
Pekač obložimo s peki papirjem in po njem razmažemo testo, pri tem pa pazimo, da ni mehurčkasto.
Pečemo ga pri 180°C kakih 20 – 25 minut, nato ga zvijemo skupaj s papirjem in pustimo, da se ohladi.
Sestavine za nadev zmešamo skupaj (šunko in kumarice sesekljamo). Ko je testo ohlajeno, ga previdno odvijemo, odstranimo papir, po njem razmažemo nadev, nato pa ga spet zvijemo skupaj in okoli njega ovijemo papir, da ne zleze narazen. Počakamo, da se vse vsi sestavni deli dobro sprimejo med seboj, odstranimo papirni ovoj in rolado narežemo na rezine.
Vir: http://bhvijesti.com/sareni-slani-rolati/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Okt 2015 22:41 Naslov sporočila: |
|
|
Bučne palačinke
Sestavine:
300 g buče hokaido
250 g skute
3 jajca
3-5 žlic moke
sol po okusu (pol do ene žličke)
nekaj žlic kisle ali sladke smetane
kokosovo maslo za peko
Priprava:
V mešalec stresemo na kocke narezano hokaido bučo in dodamo še vse ostale sestavine ter mešamo toliko časa, da dobimo gladko maso (bučo lahko prej malo dušimo v majhni količini vode, da se napol zmehča). Nato pečemo palačinke tako kot navadne palačinke. Nanje lahko nanesemo kak slan namaz (ribji, avokadov, slan skutin z zelišči ...) ali sladek (skutin, orehov, nutela, sadni džem ...), lahko pa jemo kar take, brez vsega ... morda s skledo solate?
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Feb 2016 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, kako Kitajci izdelujejo rezance ...
https://www.youtube.com/watch?v=9aW0imUEz70
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|