 |
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Nov 2018 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
Ohrovtovi cmoki s sirovo omako
Sestavine:
0,5 kg krompirja
250 g ohrovta
2 jajci
4 – 6 žlic prosene moke
košček masla
sol, poper, drobnjak
za omako:
1,5 dl sladke smetane
1,5 dl mleka
košček masla
150 g naribanega sira
sol
drobnjak
Priprava:
Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in ga damo v posodo z majhno količino (1,5 dl) vrele osoljene vode, čezenj pa stresemo na kvadratke narezan ohrovt. Oboje 15 – 20 minut pokrito dušimo na majhnem ognju, da se krompir in ohrovt zmehčata. Po potrebi dolivamo vročo vodo po žlicah, da se vsebina ne prismodi. Ko sta krompir in ohrovt zmehčana, odlijemo odvečno tekočino (uporabimo jo za juho, omako, rižoto …) in ju ohladimo. Krompir in ohrovt zmečkamo z vilicami, dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Oblikujemo cmoke, ki jih toliko časa kuhamo v slanem kropu, da priplavajo na vrh. Zložimo jih v skledo in jih prelijemo z omako.
Namesto ohrovta lahko uporabimo brokoli ali špinačo.
Omaka: - Maslo stopimo, dodamo sladko smetano, mleko, nariban sir, sol in drobnjak. Omako ob stalnem mešanju segrevamo toliko časa, da se sir povsem stopi in se poveže z ostalimi sestavinami.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Nov 2018 15:46 Naslov sporočila: |
|
|
Narastek s koromačem
Sestavine:
1 večji koromač
300 g krompirja
150 g brstičnega ohrovta
200 g naribanega sira
1 lonček kisle smetane
1 dl sladke smetane
3 jajca
sol, poper, muškat, česen
4 – 5 žlic koruzne moke
Priprava:
Na majhne koščke narezan koromač damo v posodo z majhno količino (1,5 dl) vrele osoljene vode, čezenj stresemo olupljen in na rezine narezan krompir, povrhu pa še brstični ohrovt, ter vse troje kakih 15 – 20 minut pokrito dušimo na majhnem ognju, da se koromač, krompir in brstični ohrovt zmehčajo. Po potrebi dolivamo vročo vodo po žlicah, da se vsebina ne prismodi. Ko se vse tri zelenjave zmehčajo, odlijemo odvečno tekočino (uporabimo jo za juho, omako, rižoto …) in jih ohladimo. Dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Maso pustimo nekaj časa stati, da moka vpije tekočino. Nadevamo jo v pekač, prekrit s peki papirjem, po vrhu posujemo še malo naribanega sira, in jo pečemo 15 – 20 minut pri 185°C.
Namesto brstičnega ohrovta lahko uporabimo brokoli, cvetačo, bučke, bučo hokaido …, lahko pa ga tudi opustimo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Nov 2018 16:37 Naslov sporočila: |
|
|
Bučkini čolnički
Sestavine:
3 – 4 bučke
2 – 3 zreli paradižniki
1 sveža paprika
200 g naribanega sira
nekaj žlic kuhane koruze
2 jajci
sol, poper, kajenski poper
peteršilj, drobnjak, bazilika, strt česen
nariban parmezan
Priprava:
Bučke podolžno prerežemo po sredini, malo izdobemo sredico, da nastanejo čolnički (sredico prihranimo za nadev), ki jih nato napolnimo z nadevom. Zložimo jih v pekač, obložen s peki papirjem, vsakega potresemo z malo naribanega parmezana, in jih pečemo 20 – 25 minut pri 180°C.
Nadev: - Bučkino sredico nasekljamo in jo zmešamo z drobno narezanimi paradižniki, drobno narezano papriko, koruzo, jajci, naribanim sirom ter soljo, začimbami in zelišči.. Dobro premešamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Nov 2018 18:59 Naslov sporočila: |
|
|
Domača pizza
Sestavine:
za testo:
500 g moke
1 kocka kvasa
1 žlička sladkorja
1 žlička soli
1 dl jogurta
1 dl mleka
1 žlica olja
za nadev:
1 konzerva pelatov
1 kozarček šampinjonov v olju
olive
šunka/zelenjava po izbiri
250 g sira
mešanica začimb za pizzo
(origano, bazilika, rožmarin, peteršilj, majaron, koriander, lovor, česen, koromač …)
Priprava:
Naredimo kvasec iz 4 žlic toplega mleka, zdrobljenega kvasa, žličke sladkorja in žličke moke, ter ga vlijemo v jamico v moki. Dodamo ostale sestavine in zgnetemo testo, ki pa ga ne damo vzhajati, ampak ga kar takoj malo razvaljamo, nato pa ga z rokami raztegnemo in ga položimo v naoljen pekač (velikosti pečice) ali pekač, obložen s peki papirjem. Rob testa naj bo debelejši. Obložimo ga z na rezine narezanimi pelati, rahlo začinimo s polovično mešanico začimb za pizzo, če je potrebno tudi malo solimo, po pelatih enakomerno porazdelimo izbrani nadev (zelenjavo prej malo podušimo), potresemo z nalistanimi šampioni, olivami in ostankom začimb ter soli, po vrhu pa še z naribanim sirom.
Pizzo damo v na 250°C ogreto pečico, zmanjšamo temperaturo na 200°C in jo pečemo 10 – 15 minut (na zgornji rešetki).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Nov 2018 19:40 Naslov sporočila: |
|
|
Krompirjeva musaka
Sestavine:
1 kg dušenega kislega zelja
1 kg kuhanega krompirja
1 čebula
2 žlici olja
lovorov list, česen, poper
majhne kocke šunke/sira
za preliv:
1,5 lončka kisle smetane
4 jajca
sol, poper, drobnjak
Priprava:
Krompir skuhamo z lupino, ga malo ohladimo, olupimo in narežemo na rezine, ki jih razdelimo na 3 dele. Nasekljano čebulo popražimo na olju, dodamo zelje in začimbe (česen, lovorov list, poper) in ga malo podušimo. Šunko ali sir (ali oboje – količina po želji) narežemo na majhne kocke.
Pekač obložimo s peki papirjem, na dno položimo plast prve tretjine krompirjevih rezin, čezenj enakomerno naložimo pol zelja, ki ga potresemo s polovico šunke/sira, ponovimo postopek z drugo tretjino krompirja in drugo polovico zelja/šunke/sira, po vrhu pa razporedimo tretjo tretjino krompirja, ki ga polijemo z razžvrkljano mešanico jajc, kisle smetane, popra, drobnjaka in soli.
(Če je zelje zelo slano, krompirjevih rezin ni treba soliti, sicer pa spodnjo in srednjo plast krompirja še rahlo posolimo.)
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Nov 2018 21:30 Naslov sporočila: |
|
|
Kruhova pita
Sestavine:
8 rezin črnega kruha
4 jajca
1,5 lončka kisle smetane
sol, poper, kajenski poper
origano, strt česen, drobnjak
4 – 6 paradižnikov
4 bučke + malo soli
nekaj žlic sladke smetane/mleka
250 g naribanega sira
Priprava:
Pekač (okrogel ali pravokoten) obložimo s peki papirjem, po njem razporedimo kakih 6 srednje debelih rezin kruha, ki jih prelijemo z razžvrkljano mešanico iz kisle smetane, jajc, začimb in posušenih zelišč. Počakamo da se tekočina vpije v kruhove rezine, nato pa jih obložimo z ne predebelimi rezinami ali majhnimi kockami paradižnikov in bučk, ki jih po vrhu malo posolimo. Po želji lahko dodamo tudi koščke sveže paprike.
2 - 3 rezine kruha narežemo na majhne kockice, ki jih posujemo po narezani zelenjavi in jih malo navlažimo s sladko smetano ali mlekom, čeznje pa potresemo nariban sir.
Pekač damo v predogreto pečico, kjer pečemo kruhovo pito pri 185°C kakih 15 – 20 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Nov 2018 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
Ohrovtove palačinke
Sestavine:
za testo:
3 dl mleka
3 jajca
2 žlici skute
4 žlice sladke smetane
3/4 žličke soli
6 – 7 žlic moke
za nadev:
1 manjša glava ohrovta
2 jajci
150 g naribanega sira
sol, poper, drobnjak
za preliv:
3/4 lončka sladke smetane
2 jajci
sol, poper, drobnjak
Priprava:
Iz sestavin z ročnim električnim mešalcem zmešamo testo, iz katerega spečemo palačinke. Namažemo jih z nadevom ter zvijemo. Pekač obložimo s peki papirjem, vanj eno poleg druge naložimo palačinke, jih prelijemo s prelivom in jih damo v pečico, ogreto na 185°C, kjer jih pečemo kakih 15 – 20 minut.
Nadev: - Ohrovtovim listom izrežemo trde dele in jih dušimo v malo (1,5 dl) osoljenega kropa na majhnem ognju toliko časa, da se zmehčajo (10-15 min – odlito tekočino uporabimo za juho, omako, rižoto …). Nato jih ohladimo, jih na drobno narežemo in jim primešamo ostale sestavine. Za kompaktnejšo zmes lahko dodamo žlico prosene moke, ni pa nujno.
Preliv: - Dobro razžvrkljamo smetano, jajca, sol, poper in drobnjak.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Nov 2018 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
Musaka s proseno kašo
(za 4 osebe)
Sestavine:
za podlago:
8 zvrhanih žlic prosene kaše
7 dl slanega kropa
40 g kokosove maščobe
drobnjak, origano
za nadev:
3/4 kg kislega zelja + 1 - 2 lovorjeva lista
2 srednje velika korenčka
1 peteršiljeva korenina
1 čebula + 4 stroki česna
(mesojedci: kocke šunke, salame, pečenke ...)
za polivko:
4 jajca
150 g naribanega sira
1 žlička začimbne mešanice
(sol), drobnjak, origano
2 žlici prosene moke
1 dl tekočine (od dušenja zelenjave)
Priprava:
Podlaga: - Kašo skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali maščobo in zelišča. Kuhamo tako dolgo, da kaša vpije vso tekočine (približno 8 – 10 minut). Kašo ohladimo, med hlajenjem jo večkrat malo premešamo.
Nadev: - V posodo vlijemo približno 1,5 dl vode in jo zavremo, dodamo kislo zelje, lovorjev list, na vrh stresemo majhne kockice korenja in peteršiljeve korenine, sesekljano čebulo in česen, pokrijemo, nato pa kakih 15 minut dušimo na majhnem ognju, toliko da se zelenjava zmehča. Če je potrebno, dodamo še kako žlico vrele vode, da se zelje ne zasmodi. Po končanem dušenju odlijemo odvečno tekočino (uporabimo jo kasneje za polivko) in zelenjavno mešanico ohladimo (mesojedci lahko dodajo še kocke šunke, salame, pečenke …).
Pekač (34 x 23) obložimo s peki papirjem, nanj z žlico nanašamo kupčke kaše, ki jo poravnamo s hrbtno stranjo žlice. Na kašo enakomerno razporedimo zelenjavno mešanico, jo poravnamo, nato pa nanjo z žlico nanesemo polivko in jo enakomerno razmažemo. Pekač damo v na 200°C ogreto pečico, zmanjšamo temperaturo na 185°C, in pečemo musako kakih 20 – 25 minut, oz. dokler ne postane na vrhu zlatorjava.
Začimbna mešanica: - V kozarčku za začimbe zmešamo žličko kajenskega popra, žličko kurkume, 1/2 žličke črnega popra in 1/2 žličke muškata.
Polivka: - Tekočino od dušene zelenjave malo solimo (če je bilo kislo zelje zelo slano, dodatno ne solimo, upoštevajmo tudi, da je sir slan!), ubijemo vanjo jajca in dobro razžvrkljamo. Dodamo proseno moko, začimbe in zelišča in ponovno razžvrkljamo, na koncu pa vmešamo še nariban sir.
Opomba: - Če ne ostane nič tekočine od zelenjave, vzamemo namesto nje 1 dl mleka ali sladke smetane + malo soli!
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Nov 2018 16:03 Naslov sporočila: |
|
|
Narastek: krompir + široki rezanci
Sestavine:
za podlago:
150 g širokih rezancev
200 g skute
sol + drobnjak
za nadev:
400 g zmrznjenega graha
400 g korenčka
mesojedci: kocke šunke, salame, pečenke …
750 g krompirja
malo soli
za polivko:
1/4 l sladke smetane
tekočina od zelenjave (1 dl)
4 - 5 jajc
200 g naribanega sira
2 žlici prosene moke
sol, poper, muškat
Priprava:
Krompir skuhamo v lupini, kuhanega olupimo in narežemo na majhne kocke.
Široke rezance skuhamo po navodilu na embalaži, lahko pa rezance naredimo tudi sami, kar bi bilo še bolje.
Grah in korenje stresemo v posodo z malo osoljenega kropa (1,5 dl) in oboje pokrito dušimo na majhnem ognju okoli 20 minut. Tekočino odcedimo in jo uporabimo za polivko.
Večji pekač obložimo s peki papirjem, po dnu razporedimo rezance, ki jih polijemo z nekaj žlicami polivke, potresemo s skuto, ki jo rahlo posolimo in potresemo z drobnjakom, nato pa po njej razporedimo polovico graha in korenja (mesojedci lahko dodajo še kocke šunke, salame, pečenke …). Čeznju razporedimo krompir, ga rahlo solimo (upoštevajmo da je sol že v polivki!) in prelijemo z nekaj žlicami polivke, potresemo z drugo polovico graha in korenja ter polijemo z ostankom polivke.
Pekač damo v na 200°C ogreto pečico, zmanjšamo temperaturo na 185°C in pečemo narastek 25 – 30 minut.
Polivka: - Smetano, tekočino od zelenjave, jajca, sol, proseno moko in začimbe dobro razžvrkljamo, dodamo nariban sir in premešamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Nov 2018 18:38 Naslov sporočila: |
|
|
Testeninska solata z arašidi
(za 3 - 4 osebe)
Sestavine:
100 - 150 g testenin (po izbiri)
2 - 3 trdo kuhana jajca
2 - 3 kisle kumarice
3 dušeni korenčki
250 g dušene buče hokaido
2 pesti oluščenih arašidov
120 g naribanega sira
1 lonček jogurta ali kisle smetane
1 - 2 žlici oljčnega olja
1 - 2 žlici kisa (od kislih kumaric)
sol, poper, kajenski poper
Priprava:
V posodi zavremo 1,5 dl osoljene vode, damo vanjo kocke korenčka, ki jih dušimo 5 minut, nato dodamo kocke buče hokaido in vse skupaj pokrito dušimo na majhnem ognju še 10 minut. Odvečno tekočino odlijemo (uporabimo jo za juho, omako, rižoto ... ). Mešanico ohladimo, dodamo nasekljane kumarice, na drobno narezana trdo kuhana jajca, nariban sir, arašide, jogurt/kislo smetano, kuhane in s hladno vodo prelite testenine, olje, 1 žlico kisa od kislih kumaric, sol in začimbe. Dobro premešamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Nov 2018 17:46 Naslov sporočila: |
|
|
Polenta z dušeno zelenjavo
Sestavine:
6 (jog) lončkov vode
1,5 lončka koruznega zdroba
30 g masla
1 žlička soli
------------------------
1 lonček zmrznjenega graha
2 srednje velika korenčka
1 lonček rumene kolerabe/špargljev/stročjega fižola
1 - 2 rdeči papriki
1 srednje velika bučka
200 g naribanega sira
1 žlica sesekljanega peteršilja
sol, poper, kajenski poper
za preliv:
1 lonček sladke smetane
2 jajci
malo soli
Priprava:
Najprej po vrsti (zelenjavo dodajamo eno za drugo v isto posodo) dušimo zelenjavo v majhni količini vrele slane vode (1,5 – 2 dl) in na majhnem ognju, ter seveda pokrito:
- grah – 5 minut
- dodamo na kocke narezan korenček + rumeno kolerabo (ali šparglje ali stročji fižol) – dušimo še 5 minut
- dodamo na kocke narezano bučko + papriko – dušimo še 10 minut.
Tekočino, ki nam ostane od dušenja zelenjave, uporabimo za kuhanje polente (upoštevajmo količino soli)!
Skuhamo polento – v vrelo vodo damo sol, maslo in vodo od dušenja zelenjave, če je je kaj ostalo, nato pa v njej zakuhamo koruzni zdrob. Mešamo toliko časa, da se polenta lepo zgosti.
Pekač (okrogel, kvadraten ali pravokoten) obložimo s peki papirjem, po dnu razmažemo polovico polente, jo obložimo z mešanico zelenjave (približno četrtino je pustimo za na vrh kot okras), potresemo s peteršiljem in začimbami, prelijemo s polovico polivke (smetano, jajci in sol razžvrkljamo) in potresemo s polovico sira. Na to plast nanesemo drugo polovico polente, jo malo poravnamo s hrbtno stranjo žlice, okrasimo s prihranjeno zelenjavo, jo prelijemo z drugo polovico polivke in potresemo z drugo polovico sira.
Polentno jed pečemo v predogreti pečici 15– 20 minut pri 185°C, oz toliko časa, da se sir lepo stopi in malo porumeni.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Nov 2018 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
Slani keksi
Sestavine:
125 g masla
1 žlička začimbne mešanice
sol po okusu (3 - 4 g)
2 žlički drobnjaka, 1 žlička timijana
150 g večnamenske moke
50 g koruzne moke
175 g naribanega sira
50 g (ali več) nasekljanih črnih oliv
Priprava:
Zmehčano maslo dobro razmešamo, med mešanjem postopno dodajamo sol, zelišča in začimbe (kurkuma, kajenski poper, črni poper, muškat - v razmerju 2:2:1:1), nato pa vmešamo še ostale sestavine. Maso s pomočjo prozorne folije oblikujemo v dolgo ozko štruco (ali dve dolgi štruci), zavijemo jo v folijo in jo damo za nekaj ur ali čez noč v hladilnik.
Dobro ohlajeno štruco nato z ostrim nožem razrežemo na malo manj kot 1 cm debele ploščice, ki jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih v pečici, ki smo jo ogreli na 190°C (med časom, ko se pečica ogreva, naj bo pekač s keksi na hladnem, lahko ga za ta čas damo tudi v zamrzovalnik), dokler zgoraj malo ne porumenijo (7 – 8 minut), nato pa zmanjšamo temperaturo na 170°C in jih pečemo še približno 10 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Dec 2018 22:33 Naslov sporočila: |
|
|
Polpeti s kvinojo
Sestavine:
175 g rdeče kvinoje
2 - 3 stepena jajca
sol, poper, 2 žlici peteršilja
1 manjša drobno sesekljana čebula
2 – 3 stroki strtega česna
150 g naribanega sira
2 – 4 žlice g krušnih drobtin
Priprava:
Preden kvinojo skuhamo, jo za pol ure namočimo v hladni vodi, nato pa jo dobro speremo pod vročo tekočo vodo, da odstranimo škodljive saponine. Kvinojo nato kuhamo 10 - 15 minut, jo odcedimo in ohladimo (Kvinoja se kuha podobno kot riž - dva kozarca vode na kozarec kvinoje. Počakamo da zavre in kuhamo od 10 - 15 minut, oz. dokler se kalček ne loči od semena). Dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Zmes pustimo stati nekaj časa, da drobtine vsrkajo vlago. Pekač obložimo s peki papirjem, iz mase oblikujemo za otroško pest velike kroglice, jih v primernih razmakih razporedimo po dnu pekača, nato jih z vilicami sploščimo do želene debeline, premažemo jih z olivnim oljem in jih damo v predogreto pečico, kjer jih pečemo približno 20 – 25 minut pri 185°C. Postrežemo jih z ajvarjem, avokadovo ali kako drugo zelenjavno omako.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Dec 2018 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
Ohrovtovi zvitki
(za 4 osebe)
Sestavine:
1 glava ohrovta
-----------------
2 korenčka
1 bučka
2 papriki
2 kisli kumarici
2 - 3 listi ohrovta
2 jajci
2 – 3 žlice prosene moke
2 žlici stopljenega masla
200 g naribanega sira
2 – 3 stroki strtega česna
peteršilj, drobnjak, origano
sol, poper, kajenski poper
(mesojedci - kocke šunke, pečenke)
za polivko:
1 - 2 lončka sladke/kisle smetane
2 jajci
2 dl mleka
sol, poper, drobnjak
(nariban sir)
Priprava:
V večji kozici v malo slanega kropa (1,5 - 2 dl) dušimo ohrovtove liste, dokler se ne zmehčajo (10 – 15 minut), liste nato poberemo ven in na isti tekočini dušimo še na kocke narezan korenček, po 10 minutah dodamo papriko in bučko in vse troje dušimo še 10 minut. Če je potrebno, med dušenjem dodamo še kako žlico dve/tri vroče vode (Tekočine po dušenju zelenjave ne zavržemo, ampak jo uporabimo za juho, omako, rižoto ..., ker je polna vitaminov in mineralov).
Od dušenih listov ohrovta vzamemo 2 – 3 liste stran, jih drobno narežemo, dodamo ostalo na kocke narezano dušeno zelenjavo (korenje, papriko, bučko), nasekljani kisli kumarici in ostale sestavine, ter vse dobro premešamo. Pustimo nekaj minut, da prosena moka vpije vlago in zmes tako postane bolj čvrsta.
Zmehčane ohrovtove liste nadevamo z zelenjavno zmesjo in jih spnemo z zobotrebci. Pekač obložimo s peki papirjem, na dno zložimo ohrovtove zvitke in jih prelijemo s polivko (vse sestavine dobro razžvrkljamo). Zvitke lahko potresemo še z nekaj naribanega sira. Pečemo jih v predogreti pečici 20 – 25 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Dec 2018 23:00 Naslov sporočila: |
|
|
Testenine z zelenjavno omako
Sestavine:
500 g testenin (po izbiri)
--------------------
40 g kokosove maščobe
1 ćebula
1 skodelica zmrznjenega graha
2 korenčka
2 bučki
1 jajčevec
2 papriki
2 paradižnika
sol, poper, kajenski poper
peteršilj, drobnjak, origano, strt česen
(1 – 2 žlici prosene/pirine moke)
nariban sir za posip
Priprava:
Testenine skuhamo po navodilu na embalaži, jih odcedimo, prelijemo z vročo vodo, nato pa jih v skledi prelijemo z zelenjavno omako. Porcije na krožniku po vrhu potresemo z naribanim sirom oz parmezanom.
Zelenjavna omaka: - Na kokosovi maščobi svetlo rumeno prepražimo sesekljano čebulo, dodamo zmrznjen grah, na kocke narezano korenje, zalijemo z 1 dl vroče vode ter vse skupaj pokrito dušimo na zmernem ognju 10 minut. Dodamo na kocke narezani bučki, papriko, jajčevec, paradižnika, sol, zelišča in začimbe, prilijemo še malo vroče vode in dušimo mešanico še 10 – 15 minut. Če želimo bolj gosto omako, mešanico potresemo z žlico prosene ali pirine moke in še malo pokuhamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|