Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Slane poslastice
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 12, 13, 14  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Dec 2018 00:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zelenjavna lazanja

Sestavine:
1 zavitek testenin za lazanjo
---------------------
1 kg različne zelenjave po izbiri
sol
300 g naribanega sira

za polivko:
2 dl sladke smetane
2 dl kisle smetane
2 - 3 jajca
2 – 3 žlice prosene/pirine moke
peteršilj, drobnjak, origano, bazilika
sol, poper, muškat, kajenski poper, kurkuma

Priprava:
Po lastni želji izbrano zelenjavo (korenje, bučo hokaido, bučke, stročji fižol, brokoli, cvetačo, šparglje, čebula, por, špinača, blitva, jajčevci, gobe, grah … ) narežemo na kocke in jo v majhni količini slanega kropa ter pokrito do mehkega dušimo na zmernem ognju (odlito nato tekočino uporabimo za druge jedi – juhe, omake, rižoto …)
Polivka: - Dobro razžvrkljamo obe smetani, jajca, moko, zelišča in začimbe (začimbe in zelišča izberemo po svojem okusu).
Sestavimo lazanjo: pekač obložimo s peki papirjem, nanj položimo list testa za lazanjo, le-to prekrijemo z 1/3 dušene zelenjave, polijemo z 1/4 polivke in potresemo z 1/4 naribanega sira … postopek ponovimo še 2x, na vrhu naj bo testo, ki ga polijemo z zadnjo četrtino polivke in posujemo z zadnjo četrtino naribanega sira.
Lazanjo pečemo v predogreti pečici okoli 30 – 35 minut pri 190°C.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Dec 2018 17:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Pirine palačinke z avokadom
(za 2 osebi)

Sestavine:
4 dl jogurta
8 zvrhanih žlic pirine moke
2 - 3 jajca
1/2 – 3/4 žličke soli
2 žlici sladke smetane
100 - 120 g drobno naribanega sira

kokosova maščoba za peko

za namaz:
1 zrel avokado
1 – 2 trdo kuhani jajci
2 drobno sesekljani kisli kumarici
sol + mešanica začimb
zelišča po želji

Priprava:
Testo: - Vse sestavine (moka naj bo polnozrnata) dobro zmešamo z ročnim mešalcem (testo pripravimo že nekaj ur prej, da se moka dobro napne).
Spečemo 8 palačink (pazimo pri obračanju, ker so precej krhke), jih namažemo z avokadovim namazom in zvijemo.
Avokadov namaz: - Avokado in trdo kuhano jajce (ali dva) dobro zmečkamo z vilicami, dodamo drobno sesekljani kumarici, sol, mešanico začimb po izbiri (poper, kajenski poper, muškat, kurkuma, mleta kumina … ) ter zelišča po okusu (peteršilj, bazilika, drobnjak, strt česen, mlada čebula, luštrek, origano, majaron, šetraj … ).

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Dec 2018 19:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Rdeče zelje s proseno/ajdovo kašo

Sestavine:
1 kg rdečega zelja
50 g kokosove maščobe
2 čebuli
2,5 dl črnega vina
2 naribani jabolki
2 žlici limonovega soka
1 – 2 žlici melase (temni sladkor)
sol, poper, kajenski poper
4 - 5 žlic prosene/ajdove kaše

Priprava:
Na kokosovi maščobi malo popražimo nasekljano čebulo, dodamo na majhne kocke narezano rdeče zelje, prilijemo črno vino in pokrito dušimo kakih 10 – 15 minut na zmernem ognju. Dodamo naribani jabolki, limonov sok, melaso, sol in začimbe, na koncu pa še oprano proseno ali ajdovo kašo. Ko mešanica zavre, jo na zmernem ognju kuhamo še kakih 15 – 20 minut, vmes jo večkrat premešamo, po potrebi dolijemo še malo vode ali vina.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2018 19:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Parmezanovi žličniki

Sestavine:
200 g moke
100 g masla
4 dl slane vroče vode
3 – 4 jajca
muškatni orešček
200 g naribanega parmezana

Priprava:
V 4 dl vroče slane vode damo maslo in mešamo, dokler se le-to ne stopi. Posodo odstavimo s štedilnika in vsujemo vanjo moko, nato pa z leseno kuhalnico zmes dobro razmešamo. Posodo spet postavimo na štedilnik, mešamo in kuhamo vsebino, dokler ne dobimo kepe, ki se loči od stene posode in kuhalnice. Ko se kepa nekoliko ohladi, enega za drugim vmešavamo vanjo jajca, na koncu pa še nariban parmezan in muškatni orešček.
Iz zmesi z žlico zajemamo kupčke testa, ki jih oblikujemo v žličnike. Le-te v slanem kropu kuhamo okoli 6 - 8 minut, nato jih odcedimo in naložimo v sevirno posodo.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2018 20:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Špargljev jajčni narastek

Sestavine:
600 – 700 g očiščenih špargljev
6 - 7 razžvrkljanih jajc
2,5 dl sladke smetane
100 g naribanega parmezana
malo soli, poper, strt česen
zelišča po izbiri: timijan, majaron, rožmarin
50 g stopljenega masla + drobnjak

Priprava:
Šparglje 10 – 12 minut pokrite dušimo v majhni količini (1 dl – 1,5 dl) slanega kropa, da se zmehčajo, nato jih odcedimo (odlito tekočino shranimo in jo uporabimo v drugih jedeh) in osušimo na zraku. Nekaj špargljev (6 – 7) drobno nasekljamo, ostale pustimo cele.
Jajca dobro razžvrkljamo skupaj s soljo, začimbami in zelišči, na koncu vmešamo še nariban parmezan in nasekljane šparglje. Mešanico za nekaj časa postavimo v hladilnik.
Škatlast pekač (22 x 10) obložimo s peki papirjem, na dno položimo plast špargljev, jih zalijemo z nekaj jajčne mešanice, nanjo naložimo novo plast špargljev, ponovimo postopek z jajčno mešanico ... morda še enkrat ponovimo, oz. ponavljamo postopek, dokler nam ne zmanja vseh sestavin. Po vrhu nakapljamo stopljeno maslo, ki ga pomešamo z nekaj suhega drobnjaka.
Površino pekača, preden ga damo v predogreto pečico, prekrijemo s peki papirjem in pečemo narastek prvih 30 minut pri 200°C, nato z vrha odstranimo peki papir, zmanjšamo temperaturo na 185°C in pečemo jed še približno 15 – 20 minut. Nekoliko ohlajen narastek zvrnemo na desko/pladenj in ga narežemo na rezine.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2018 21:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Vegetarijanski pizza-polži


Sestavine:
1 zavitek listnatega testa
-----------------
500 g skute
500 g naribanega sira
3 - 4 jajca
2 drobno narezani sveži rdeči papriki
sol po okusu
zelišča po izbiri – origano, drobnjak, luštrek, peteršilj, bazilika, česen, čebula ...
začimbe po izbiri – poper, kajenski poper, kurkuma, muškat ...
paradižnikova omaka/ketchup

Priprava:
Testo razvaljamo in ga na polovici prepognemo, da dobimo dvoslojno podlago. Premažemo ga s pripravljeno mešanico vseh ostalih sestavin in ga zvijemo v rolado. Z ostrim nožem narežemo 1 – 1,5 cm debele kolute, ki jih polagamo v pekač, prekrit s peki papirjem. Pekač potisnemo v predogreto pečico, kjer pečemo kolute na 185°C, dokler se zlatorumeno ne zapečejo (10 – 15 minut).

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2018 22:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Namaz iz čičerike

Sestavine:
500 g kuhane čičerike
1 sesekljana čebula
2 trdo kuhani jajci
3 – 4 žlice kisle smetane
3 – 4 sesekljane kisle kumarice
2 žlici kisa od kumaric
3 – 4 stroki strtega česna
1 žlica sesekljanega peteršilja
sol, poper, kajenski poper

Priprava:
Vse sestavine stresemo v multipraktik ter jih dobro zmeljemo, da dobimo gost namaz.
Čičerika je lahko iz konzerve!

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2018 21:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zelenjavno-sirova omaka

Sestavine:
30 - 40 g kokosove maščobe
1 čebula
2 korenčka
1 bučka
1 sveža rdeča paprika
3 stroki česna + sol
peteršiljeva korenina + košček gomolja zelene
suha zelišča po izbiri: drobnjak, luštrek, majaron …
začimbe po izbiri: poper, kajenski poper, kurkuma, muškat …
1 dl vode ali juhe
1/8 l sladke smetane
2 žlički prosene/pirine moke
150 g naribanega sira

1 žlica sesekljanega peteršilja

Priprava:
Na kokosovi maščobi svetlo zarumenimo sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezan korenček, še malo popražimo, zalijemo z vročo vodo ali juho in mešanico na zmernem ognju dušimo 10 minut. Nato dodamo na kocke narezano bučko in na krajše trakove narezano papriko, strt česen, drobno narezano peteršiljevo korenino + drobno narezan gomolj zelene, suha zelišča in začimbe ter dušimo še 10 - 15 minut. Na koncu v omako vlijemo sladko smetano, v katero smo gladko vmešali 2 žlički prosene ali pirine moke, in ko omaka zavre, vmešamo vanjo še nariban sir ter jo kuhamo le še toliko časa, da se sir razleze in se lepo poveže z ostalimi sestavinami.
Za omako seveda (po lastnem okusu) lahko uporabimo tudi kako drugo zelenjavo: bučo hokaido, grah, brokoli, brstični ohrovt, kolerabo, cvetačo, por, stročji fižol … itd.
Z omako lahko prelijemo različne priloge: testenine, riž, kuskus, proseno kašo, kvinojo, krompir, njoke, torteline, ajdovo kašo, polento, kruhove cmoke, zdrobove cmoke, mlince, vodne žličnike … itd. Na krožniku jed potresemo še s sesekljanim svežim peteršiljem.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2018 22:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Zapečene zelenjavne palačinke

Sestavine:
za testo:
1/2 l mleka
4 jajca
4 žlice sladke smetane
2 - 3 žlice skute
300 – 350 g moke
1 žlička soli

za nadev:
4 korenčki
2 bučki
skodelica zmrznjenega graha
1 – 2 sveži papriki
sol, poper, česen, drobnjak, timijan
100 g naribanega sira

za preliv:
2 dl sladke smetane
2 - 3 jajca
sol, kajenski poper
100 g naribanega sira

Priprava:
Palačinke: - Z ročnim mešalcem zmešamo vse sestavine in spečemo palačinke. Nadevamo jih z zelenjavnim nadevom, zvijemo in polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Po vrhu jih prelijemo s prelivo, nato pa jih v predogreti pečici pečemo okoli 30 minut pri 185°C.
Nadev: - V majhni količini slanega kropa najprej 10 minut dušimo zmrznjeni grah, dodamo na kocke ali ploščice/palčke narezan korenček, ki ga skupaj z grahom dušimo še 10 minut, nazadnje dodamo narezano papriko, sol, poper in suha zelišča ter dušimo še 10 – 15 minut, po potrebi dodamo še kako žlico vroče vode. Odvečno tekočino po dušenju odlijemo (tekočino uporabimo za juho, omako, prikuho …), zelenjavno mešanico malo ohladimo in vmešamo nariban sir (Za polnjenje palačink seveda lahko uporabimo tudi kako drugo zelenjavo oz. kar imamo pač pri roki).
Preliv: - Smetano in jajca dobro razžvrkljamo, nato pa s kuhalnico vmešamo še sol, kajenski poper in nariban sir.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 01 Jan 2019 19:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kruhov narastek s skuto
(slana različica)

Sestavine:
4 – 6 starih žemelj ali kosov kruha
7,5 dl mleka
1 lonček sladke smetane
1/2 kg skute
4 – 5 rumenjakov
suha ali sveža zelišča (po izbiri)
sol, začimbe (po izbiri)
sneg iz 4 - 5 beljakov

Priprava:
Star kruh/žemlje zrežemo na majhne kockice in jih prelijemo z vročim mlekom. Mešanico pustimo nekaj časa, da se kruh dobro prepoji z mlekom. Medtem naredimo maso iz razžvrkljanih rumenjakov, smetane, soli, suhih ali svežih zelišč, začimb in skute ter jo previdno zmešamo s kruhovo-mlečno mešanico, na koncu pa primešamo še sneg iz beljakov.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj enakomerno nanesemo skutno-kruhovo maso, jo poravnamo in jo pečemo 25 – 30 minut pri 185°C, oz. toliko časa, da na vrhu lepo porumeni.
Lahko pa naredimo tudi sladko različico – enostavno opustimo suha oz. sveža zelišča, začimbe in dodatno sol (ščepec soli uporabimo pri stepanju beljakov) ter namesto njih dodamo 4 – 5 žlic sladkorja, 2 vanilijeva sladkorja in 50 – 100 g rozin.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2019 23:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Palačinkin narastek z zelenjavo

Sestavine:
za testo:
5 dl mleka
3 jajca
8 – 10 žlic moke
5 - 6 žlic sladke smetane
1 žlička soli
4 - 5 žlic skute

za zelenjavni nadev:
250 g korenčka
250 g bučk
200 g zmrznjenega graha
1 večja čebula
40 g kokosovega masla
1 žlica prosene moke
sol, poper, kajenski poper
drobnjak, origano, strt česen, koprc
2 jajci

za preliv:
1 lonček kisle smetane
2 jajci
200 g naribanega sira

Priprava:
Iz sestavin zmešamo testo in spečemo palačinke (okoli 12).
Pekač obložimo s peki papirjem. Prvo plast palačink (3) položimo na dno pekača in jih obložimo s prvo tretjino zelenjavnega nadeva, čezenj položimo drugo plast palačink (3), ponovimo postopek z drugo tretjino nadeva, s tretjo plastjo palačink, s tretjo tretjino nadeva in četrtjo plastjo palačink. To zadnjo plast palačink nato prelijemo s kislo smetano, v kateri smo razžvrkljali jajci, in po vrhu enakomerno posujemo še nariban sir.
Palačinkin narastek pečemo v predogreti pečici približno 30 – 35 minut pri 185°C.
Zelenjavni nadev: - Na kokosovi maščobi malo popražimo sesekljano čebulo, dodamo grah in na kockice narezan korenček, ju nekaj minut pražimo, zalijemo z nekaj žlicami vroče vode ali juhe in dušimo 10 minut na majhnem ognju. Nato dodamo na kocke narezane bučke in še nekaj minut dušimo (po potrebi dodamo še kako žlico vroče vode), nato pa zmes malo ohladimo, ji dodamo zelišča, začimbe, proseno moko in jajci ter dobro premešamo. Lahko vmešamo tudi nekaj naribanega sira.
Zelenjavo lahko izberemo tudi po lastni izbiri, kar imamo pač na voljo!

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2019 16:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Proja s feta sirom

Sestavine:
4 jajca
250 g koruznega zdroba
100 g pšeničnega zdroba
2 dl jogurta
2,5 dl mleka
1 dl olja
4 žlice kisle smetane
300 g feta sira
1 pecilni prašek
sol po okusu (1 žlička)

kisla smetana za premaz

Priprava:
Vse sestavine – razen feta sira - v globoki posodi dobro zmešamo z ročnim mešalcem, nato pa dodamo zdrobljen/nakockan feta sir in ga v zmes vmešamo ročno (s kuhalnico).
Pekač (36x20) obložimo s peki papirjem in vlijemo vanj maso. Pečico ogrejemo na 250°C in v njej 5 minut pečemo maso, nato zmanjšamo temperaturo na 200°C in jo pri tej temperaturi pečemo okoli 15 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 180°C in projo pečemo še kakih 20 minut, oz. toliko časa, da dobi na vrhu lepo zlatorjavo barvo. Pekač vzamemo iz pečice in projo po vrhu premažemo s kislo smetano. Pečico ugasnemo, pekač s projo vrnemo v pečico za 10 minut, da se smetana malo zapeče.
Proja se odlično poda h kislemu mleku/jogurtu, mlademu siru ali k mesnim jedem (pršutu, pečenemu mesu … ), lahko pa jo jemo kar tako.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2019 18:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Kiš/quiche z listnatim testom

Sestavine:
1 zavitek listnatega testa

1 skodelica zmrznjenega graha
1 skodelica korenja
1 skodelica koruze
2 sveži papriki
nekaj špargljev

2 dl mleka
1 – 2 žlici prosene moke
4 jajca
1 lonček kisle smetane
200 g naribanega sira
sol, poper, muškat
bazilika, drobnjak

2 paradižnika

Priprava:
Grah, korenje in koruzo najprej 10 minut pokrito dušimo na majhnem ognju, da se zmehča, dodamo na rezance narezano papriko in šparglje ter dušimo vse skupaj še nekaj minut. Zmes malo ohladimo, odvzamemo šparglje, nato pa zmesi dodamo mešanico iz ostalih sestavin.
Model za kiš (premer 26 cm) obložimo s peki papirjem, testo razvaljamo v obliko modela (dodamo nekaj cm roba) in ga s pomočjo valjarja položimo v model. Robove testa pritisnemo ob steno, nato pa po testu razporedimo zmes za kiš, na vrh položimo šparglje in natanke ploščice narezan paradižnik. Mase naj bo toliko, da bo segala 2 cm pod rob modela, ker bo še malo narasla.
Kiš pečemo v predogreti pečici na 185°C kakih 30 – 35 minut, oz. toliko časa, da zgoraj lepo porumeni. Preden ga razrežemo, naj vsaj 10 – 15 minut čaka v modelu.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 17 Jan 2019 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Ješprenovo-zelenjavna plošča

Sestavine:
1 skodelica ješprenja
3/4 skodelice kvinoje
2 sesekljani čebuli + 4 stroki česna
4 – 5 razžvrkljanih jajc
4 - 5 zvrhanih žlic kisle smetane
200 g na kockice narezanega sira
200 g skute
1 skodelica drobno naribanega korenčka
1 skodelica na kockice narezane buče hokaido
2 na drobno narezani sveži rdeči papriki
2 – 3 žlice prosene moke
sol + zelišča po izbiri (drobnjak, peteršilj, origano, bazilika … )
mešanica začimb po izbiri (poper, kajenski poper, muškat, kurkuma …)
50 g masla
(skodelica = 2,5 dl)

Priprava:
Ješprenj že prejšnji večer skuhamo v 2 skodelicah slanega kropa in ga čez noč spravimo v hladilnik. Kuhamo ga približno pol ure, oz. toliko časa, da popije vso tekočino. Tako storimo tudi s kvinojo, ki jo najprej 15 – 20 minut namakamo v vodi, nato jo pod tekočo vodo temeljito speremo, zatem pa jo kuhamo 10 - 15 minut v 1,5 skodelice soljenega kropa, oz. toliko časa, da popije vso tekočino. Tudi kuhano kvinojo damo čez noč v hladilnik.
Naslednji dan ješprenj stresemo v mešalnik in ga na grobo zmiksamo. Stresemo ga v večjo skledo, dodamo ostale sestavine, razen masla, in vse skupaj dobro premešamo.
Pekač iz pečice obložimo s peki papirjem, nanj z žlico po vsej površini razporejamo maso, jo poravnamo, po vrhu pa jo pokapljamo s stopljenim maslom.
Ješprenovo-zelenjavno ploščo nato pečemo v predogreti pečici 25 – 30 minut pri 185°C. Ko po končani peki vzamemo pekač iz pečice, plošče ne razrežemo takoj, ampak 15 – 20 minut počakamo, da se v pekaču stabilizira.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2019 17:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom





Musaka z brstičnim ohrovtom

Sestavine:
1 kg krompirja + sol + olje
500 g brstičnega ohrovta
250 g zmrznjenega graha
1 večja čebula
3 korenčki
2 sveži papriki

za preliv:
4 jajca
1 lonček kisle smetane
sol, strt česen, zelišča po izbiri
poper, muškat
2 žlici prosene moke

250 g naribanega sira

Priprava:
Krompir olupimo, narežemo na 0,5 cm debele rezine, ki jih polagamo drugo poleg druge v pekač, obložen s peki papirjem. Rezine malo posolimo in pokapljamo z oljem, nato pa jih 15 minut pečemo v predogreti pečici na 185°C.
Med tem časom pripravo zelenjavno mešanico za nadev >>> V pokriti posodi v malo soljenega kropa (1,5 dl) na majhnem ognju 10 minut dušimo grah, dodamo brstični ohrovt in na kocke narezan korenček, vse troje dušimo 5 - 7 minut, dodamo nasekljano čebulo in na trakove narezano papriko in vse skupaj dušimo še 10 minut. Po potrebi dodamo še kako žlico vroče vode. Zelenjavo nekoliko ohladimo, nato pa jo naložimo po krompirjevih rezinah in prelijemo s kislo smetano, v kateri smo razžvrkljali jajca, strt česen sol, proseno moko, zelišča in začimbe. Mesojedci lahko dodajo še koščke šunke, klobase, hrenovke, ostankov pečenke ...
Pri isti temperaturi nato pečemo musako 20 – 25 minut, po tem času jo po vrhu potresemo z naribanim sirom in jo pečemo še 5 minut. Pečico nato ugasnemo, pekač pa pustimo v njej še 5 minut, šele nato ga vzamemo iz nje.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 12, 13, 14  Naslednja
Stran 7 od 14

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group