|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 31 Mar 2019 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
Krompirjeva plošča
(za 6 – 8 oseb)
Sestavine:
za podlago:
6 srednje debelih krompirjev
6 srednje debelih korenčkov
2 čebuli + 50 g kokosove maščobe
2 jajci
3 žlice čičerikine moke
sol + drobnjak
za oblogo + polivko:
2 vrečki zmrznjene špinače
česen, muškat, poper
2 konzervi čičerike (vsaka 400 g)
400 g feta sira
----------------
1 lonček kisle smetane
3 jajca
sol, kajenski poper
1 - 2 žlici čičerikine moke
za zgornjo plast:
1 skodelica kvinoje
2 jajci
sol, drobnjak
300 g naribanega sira
(skodelica =2,5 dl)
Priprava:
Vrečki z zmrznjeno špinačo damo čez noč v hladilnik, da se do jutra že nekoliko odtaja. Ko pričnemo s pripravami za peko krompirjeve plošče, pa jo stresemo v skledo in jo malo posolimo, da se hitreje zmehča, nato pa vmešamo vanjo še strt česen, muškat in poper.
Krompir olupimo in narežemo na koščke, jih stresemo v jekleno posodo z malo osoljenega kropa (1,5 dl) in ga pokritega dušimo na majhnem ognju 20 minut, obenem s krompirjem pa dušimo še korenčke, ki smo jih samo malo ostrgali in jih položili na vrh krompirja.
Medtem za 15 minut namočimo 1 skodelico kvinoje, nato jo speremo z vročo vodo in jo skuhamo v 1/2 l tekočine > uporabimo odlito vodo iz konzerve s čičeriko, tekočino od odtajane špinače in vodo od dušenega krompirja – tej mešanici dodamo še toliko vode, da bo skupne tekočine pol litra. Malo jo še solimo, vendar upoštevajmo, da je slana že čičerikina voda. Kvinojo kuhamo približno 15 minut, ko se malo ohladi, ji primešamo jajci in drobnjak. Zmes naj bo srednje gosta, da se bo dala lepo razmazati, če je pregosta, ji dodamo še malo kisle ali sladke smetane.
Kuhan krompir kar v posodi zmečkamo z lesenim batom, vanj vmešamo na kokosovem olju rumeno prepraženo sesekljano čebulo in na majhne kocke narezan dušen korenček, jajci, sol, drobnjak in čičerikino moko. Masa naj bo srednje mehka, da se bo dala lepo razmazati po dnu pekača, če je pregosta, ji dodamo malo kisle ali sladke smetane.
Zdaj že lahko sestavimo plasti, še prej pa prižgemo pečico na 185°C. Pekač (iz pečice) obložimo s peki papirjem, po njem enakomerno razmažemo krompirjevo zmes, le-to obložimo s špinačo, vmes natrosimo zdrobljen feta sir in čičeriko ter prelijemo s polivko, ki jo naredimo tako, da razžvrkljamo jajca, kislo smetano, sol, kajenski poper in čičerikino moko. Po vrhu z žlico nanesemo majhne kupčke kvinojine zmesi, jih razmažemo z lopatko, čez pa potresemo še nariban sir. (Namesto kvinoje lahko uporabimo kuhano proseno kašo ali kuskus.)
Krompirjevo ploščo nato pečemo približno 35 – 40 minut pri 185°C, oziroma toliko časa, da se sir lepo zlatorumeno zapeče.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 03 Maj 2019 22:17; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Apr 2019 22:53 Naslov sporočila: |
|
|
Fižolovi polpeti s čičeriko
Sestavine:
1 konzerva fižola (400g)
1 konzerva čičerike (400g)
1 sesekljana rdeča čebula
3 strti stroki česna
2 žlici sesekljanega peteršilja
malo bazilike in origana
1 zrel zmečkan avokado
200 - 300 g naribanega sira
2 - 3 jajca
sol, poper, kajenski poper
2 - 3 žlice čičerikine moke/kuskusa
Priprava:
Fižol (bel, rjav, črn, rdeč ...) in čičeriko odcedimo (tekočino uporabimo za druge jedi – rižoto, omako, juho) - pol fižola in čičeriko zmeljemo v multipraktiku, drugo polovico fižola vmešamo z ostalimi sestavinami in dobro premešamo. Maso nekaj časa pustimo stati, da čičerikina moka vpije tekočino (namesto nje lahko uporabimo kuskus). Oblikujemo primerno velike kroglice, ki jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Kroglice z vilicami sploščimo v polpete, jih po vrhu premažemo z oljem in jih nato pečemo v predogreti pečici približno 25 – 30 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 26 Maj 2019 20:17; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Apr 2019 18:52 Naslov sporočila: |
|
|
Blitvini polpeti
za 4 - 6 oseb
Sestavine:
500 g blitve
5 - 6 srednje debelih krompirjev
3 jajca
50 g masla
3 žlice čičerikine moke
6 zvrhanih žlic kuskusa
300 g naribanega sira
4 – 6 strokov česna
muškat, kajenski poper, črni poper
drobnjak, origano
sol
Priprava:
Krompir na tanko olupimo, ga razrežemo na četrtine in jih 25 minut dušimo v pokriti posodi (najboljša je AMC ali podobna) v majhni količini rahlo soljenega kropa (1/8 l) in na zmernem ognju (odlito tekočino uporabimo v drugih jedeh).
Blitvo očistimo, operemo, osušimo, nato jo narežemo na rezance in jo (svežo oz. surovo) skupaj z vročim krompirjem, maslom, jajci in česnom zmeljemo v multipraktiku v kašo. (Ker so količine kar precej velike, to storimo 2x, vsakič po polovico sestavin). Obe zmleti zmesi stresemo v skledo, dodamo začimbe, zelišča, čičerikino moko ter kuskus in vse skupaj dobro premešamo. Maso pustimo stati 10 minut, nato vmešamo nariban sir, vsebino ponovno premešamo in jo pustimo stati nadaljnih 10 minut, da kuskus dokončno vpije vlago in dobro strdi zmes, da se bo dala lepo oblikovati.
Medtem segrejemo pečico na 220°C, pekač (iz pečice) pa prekrijemo s peki papirjem. Blitvino zmes solimo šele čisto na koncu, jo ponovno dobro premešamo, jo razdelimo na 3 enake dele, iz vsakega dela pa oblikujemo 3 – 4 kroglice, ki jih polagamo v pekač v primerno velikih razmakih (kroglic bo 9 - 12). Kroglice po vrhu z vilicami sploščimo v polpete, ki jih po vrhu premažemo z oljem ali s stopljenim maslom.
Ogreto pečico naravnamo na 185°C, nato pa pečemo polpete 25 minut. Po tem času pečico ugasnemo, polpete pa pustimo v njej še 10 minut.
Namesto blitve lahko uporabimo špinačo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Apr 2019 20:06 Naslov sporočila: |
|
|
Ajdova zloženka
Sestavine:
1 skodelica ajde
1 l mleka
50 g masla + sol
500 g skute + sol
2 lončka kisle smetane
3 – 4 jajca
2 – 3 žlice čičerikine moke
500 g zelenjave po izbiri (brokoli, bučke, sveža paprika, cvetača, šparglji, korenje …)
zelišča po izbiri (česen, peteršilj, origano, drobnjak, bazilika …)
začimbe po izbiri (poper, kajenski poper, muškat, kurkuma …)
nekaj rezin svežega paradižnika + sesekljan peteršilj
(skodelica = 2,5 dl)
Priprava:
Mleko zavremo, dodamo sol, maslo ter ajdovo kašo, ki jo ob občasnem mešanju kuhamo 10 – 15 minut, oz. toliko časa, da ajda vpije vso tekočino.
V pokriti posodi (najboljša je AMC) v malo rahlo osoljenega kropa (1/8 l) in na zmernem ognju 10 minut v pari dušimo vso izbrano na koščke narezano zelenjavo, da se napol zmehča, nato odlijemo odvečno tekočino (porabimo jo za druge jedi – juhe, omake, rižoto …) in jo ohladimo na sobno temperaturo. Zelenjavo vmešamo v skuto, dodamo sol, kislo smetano, jajca, čičerikino moko, zelišča in začimbe.
Primerno velik pekač prekrijemo po dnu s peki papirjem, po njem razmažemo polovico ajdove zmesi, preko nje nanesemo zelenjavno-skutno mešanico, čez pa z malo žličko nanesemo veliko majhnih kupčkov druge polovice ajdove zmesi in jih z nožem previdno razmažemo po površini. Po vrhu naložimo še nekaj rezin svežega paradižnika, jih pokapamo z oljem in rahlo posolimo.
Zloženko pečemo v predogreti pečici približno 30 – 35 minut pri 185°C. Ko ugasnemo pečico, zloženko še 10 minut pustimo v njej.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Apr 2019 21:09 Naslov sporočila: |
|
|
Ajdovi polpeti z bučkami
Sestavine:
1 skodelica ajdove kaše
3/4 l mleka
50 g masla + sol
2 naribani bučki
2 žlici sesekljanega peteršilja
origano, drobnjak, luštrek – po želji
3 – 4 stroki strtega česna
3 – 4 žlice ajdove moke
3 jajca
300 g naribanega sira
sol, poper, kajenski poper, muškat
(skodelica = 2,5 dl)
Priprava:
Ajdo kuhamo 10 – 15 minut v osoljenem mleku, ki smo mu dodali maslo, oz. toliko časa, da ajda vpije vso tekočino. Kašo ohladimo na sobno temperaturo, nato pa ji dodamo ostale sestavine in vse skupaj dobro premešamo. Maso pustimo nekaj časa stati, da ajdova moka vpije vlago in se zmes zgosti. Oblikujemo kroglice v velikosti ping-pong žogice in jih polagamo v pekač (iz pečice), ki smo ga prekrili s peki papirjem. Vsako kroglico z vilicami po vrhu sploščimo v obliko polpete in jo premažemo z oljem ali stopljenim kokosovim maslom. Pečemo jih 25 minut pri 185°C. Ko pečico ugasnemo, jih pustimo še 10 minut v njej.
Namesto ajdove moke lahko uporabimo riževo, proseno ali čičerikino moko, namesto ajdove kaše pa proseno kašo ali kvinojo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Apr 2019 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
Špargljev kolač
Sestavine:
150 g zmehčanega masla
6 rumenjakov
300 g moke
1 pecilni prašek
1/2 žličke sode bikarbone
250 g naribanegasira
500 g špargljev
suha zelišča po izbiri
sol + začimbe po izbiri
1 – 2 žlici gorčice
sneg iz 6 beljakov
Priprava:
Šparglje narežemo na 1 – 1,5 cm dolge koščke (odebeljene spodnje konce olupimo) in jih v majhni količini (1 zajemalka) slanega kropa in v pokriti posodi (AMC) dušimo na zmernem ognju 10 - 12 minut, nato jih ohladimo, odlito tekočino pa uporabimo za druge jedi, ker je polna vitaminov in mineralov.
Maslo in rumenjake dobro razmešamo, dodamo moko s pecilnim praškom in sodo bikarbono, nariban sir, narezane dušene šparglje, zelišča (po želji - česen, peteršilj, origano, luštrek, majaron, baziliko, drobnjak …), sol, začimbe (po želji - poper, kumina, kajenski poper, muškat, kurkuma, ingver …), gorčico in sneg iz beljakov.
Okrogel model ali dolg in ozek škatlast model obložimo s peki papirjem in ga nadevamo z zmesjo, ki jo pečemo približno 30 – 35 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Maj 2019 16:48 Naslov sporočila: |
|
|
Palačinkini rezanci z omako
(za 4 osebe)
Sestavine:
za palačinkino testo:
1/2 l mleka
4 jajca
7 – 8 žlic moke
1 žlička soli
4 žlice skute
4 žlice sladke smetane
za paradižnikovo omako:
400 g paradižnika
75 - 100 g gomolja zelene
3 – 4 stroki česna
40 g kokosove maščobe/masla
1/2 ali 1 sveža rdeča paprika
sol, kajenski poper, origano/bazilika
1 žlica čičerikine moke
1 žlička rjavega sladkorja/melase
1/2 zrelega avokada
150 g naribanega sira
1 žlica sesekljane sveže zêlene
Priprava:
Testo: - S pomočjo ročnega električnega mešalca ali mikserja iz vseh sestavin zmešamo primerno gosto testo, ga pustimo 15 minut stati, da se moka napne, nato pa spečemo palačinke. Damo jih v pokrito posodo in nekam na toplo, najbolje v pečico, ogreto na 50°C.
Omaka: - V primerno veliko kozico damo sestavine za omako, razen avokada, sira in sesekljane zêlene, jih zalijemo s skodelico (2,5 dl) vroče vode in jih kuhamo približno 10 minut (gomolj zelene in papriko prej narežemo na majhne koščke). Mešanico nato s paličnim mešalnikom zmiksamo v omako, jo ponovno zavremo, premešamo, odstavimo z ognja, dodamo na kocke narezan avokado in nariban sir in znova uporabimo palični mešalnik. Preden omako uporabimo za preliv, vanjo ročno vmešamo še sesekljano zêleno.
Palačinke po 3 ali 4 skupaj zvijemo v rolo in jih z ostrim nožem narežemo na približno 1 cm široke rezance, porazdelimo jih po krožnikih in prelijemo z omako.
Zraven lahko postrežemo kakršnokoli solato ali kozarec piva oz. rdečega/črnega vina.
Lahko pa si za preliv omislimo povsem svojo omako, katerokoli – špinačno, mesno, gobovo, smetanovo, jogurtovo, zelenjavno … itd.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 09 Maj 2019 19:39; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Maj 2019 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
Krompirjeve omletke
(za 4 - 5 oseb)
Sestavine:
4 večji krompirji
5 - 6 razžvrkljanih jajc
200 g naribanega sira
sol, kajenski poper, muškat
sesekljan peteršilj, drobnjak, strt česen
1 šopek narezane zelene mlade čebule
1 lonček kisle smetane
2 - 3 žlice čičerikine/prosene moke
Priprava:
Medtem ko se kuha krompir (40 - 45 minut), ostale sestavine dobro zmešamo, nato pa v zmes vmešamo še malo ohlajen, olupljen in pretlačen kuhan krompir. Maso pustimo nekaj časa stati, da se moka nekoliko napne in jo tako zgosti.
Pekač (iz pečice) obložimo s peki papirjem, nanj z manjšo zajemalko nanašamo kupčke zmesi, ki naj bo primerno mehka (če je preredka, dodamo še malo moke, če je pregosta, pa še kakšno žlico kisle smetane), in jih razmažemo v obliko palačinke. Po vrhu jih lahko pokapljamo z oljem ali s stopljenim maslom.
Omletke pečemo približno 12 – 15 minut pri 185°C. Ko so pečene, jih poberemo z lopatko in jih damo na toplo, nato pa postopek ponovimo, dokler ne porabimo vse mase.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Maj 2019 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
Čičerikina pita na lončke
(za 4 osebe)
Sestavine:
4 stepena jajca
2 lončka g naribanega sira
1 lonček nasekljanih kislih kumaric
1 lonček mleka
1 lonček čičerikine moke
1 lonček pirine moke
2/3 lončka olja/stopljenega masla
1 konzerva čičerike - (400 g - s tekočino vred)
sol, drobnjak, origano, strt česen
črni poper, kajenski poper, muškat
1 pecilni prašek
(lonček=2 dl)
Priprava:
Vse sestavine dobro zmešamo. Srednje velik pekač obložimo s peki papirjem, vanj vlijemo mešanico, ki jo pečemo približno 20 – 25 minut pri 185°C – 190°C.
Mesojedci lahko dodajo še narezano šunko, ostanke pečenke, koščke hrenovk, klobas …
Tudi zelišča in začimbe si lahko izberemo po svojem okusu, namesto čičerike pa lahko uporabimo fižol.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Maj 2019 19:31 Naslov sporočila: |
|
|
Špargljeva plošča
(za 6 - 8 oseb)
Sestavine:
4 kuhani krompirji
500 g špargljev
4 srednje veliki korenčki
2 sveži papriki
1 šopek zelenja mlade čebule
6 jajc
0,5 kg skute
200 g naribanega sira
česen + zelišća po izbiri
sol + začimbe po izbiri
12 žlic kuskusa
maslo
Priprava:
Krompir skuhamo, olupimo in narežemo na rezine, svežo zelenjavo: šparglje, korenje, papriko in mlado čebulo narežemo na majhne koščke, nato pa vse skupaj (krompir + zelenjavo) damo v električni mešalnik in dobro zmiksamo. Mešanico stresemo v skledo, dodamo skuto, jajca, nariban sir, strt česen, zelišča (drobnjak, origano, luštrek, peteršilj, zeleno, baziliko, rožmarin … po želji), sol, začimbe (poper, kurkuma, kajenski poper, rdeča paprika, mleta kumina, muškat … po želji), premešamo s kuhalnico, na koncu pa dodamo še 10 - 12 žlic kuskusa in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Zmes pustimo stati kakih 20 minut, da kuskus vpije tekočino in masa postane mehka in voljna, vmes jo še nekajkrat premešamo.
Pekač iz pečice obložimo s peki papirjem, po njem razmažemo maso in jo poravnamo, po vrhu razporedimo nekaj kosmičev masla, nato pa ploščo pečemo v na 200°C ogreti pečici kakih 10 minut, po tem času zmanjšamo temperaturo na 180°C in pečemo ploščo še približno 15 minut. Ko ugasnemo pečico, pustimo pekač v njej še 10 minut.
Lahko pa iz mase s pomočjo zajemalke naredimo kupčke, jih razporedimo po pekaču in jih z vilicami sploščimo v polpete ter spečemo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Maj 2019 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
Špargljev narastek s kvinojo
( za približno 6 - 8 porcij)
Sestavine:
12 zvrhanih žlic kvinoje
500 g špargljev
5 srednje velikih korenčkov
3 srednje velike sveže paprike
2 400-gramski konzervi čičerike
6 jajc
300 g naribanega sira
400 g kisle smetane
nekaj žlic kvinojinih kosmičev
česen + zelišča po želji
sol + začimbe po želji
nekaj lističev špinače
nekaj svežih paradižnikov + malo soli
za 150 g rezinic sira
Priprava:
Šparglje in korenje narežemo na manjše koščke in jih 10 minut dušimo v pokriti posodi (najboljša je AMC posoda ali podobna) v malo (1/8 l) soljenega kropa in na majhnem ognju, po tem času dodamo na trakove narezano papriko in vse skupaj dušimo še 5 minut. Tekočino nato odlijemo (uporabimo jo pri kuhanju kvinoje), zelenjavo malo ohladimo.
Kvinojo namočimo v hladni vodi za 20 minut, nato jo na zelo gostem večjem cedilu speremo pod tekočo vročo vodo in jo skuhamo v 0,5 l rahlo soljene vode, ki smo ji dodali vso tekočino iz obeh konzerv čičerike in tekočino od dušenja zelenjave. Kuhamo jo 10 – 15 minut, oz. toliko časa, da vpije vso tekočino, nato jo ohladimo, vmes jo večkrat rahlo premešamo.
Kuhano kvinojo nato stresemo v večjo posodo, dodamo odcejeno dušeno zelenjavo, odcejeno čičeriko, kislo smetano, jajca, 300 g naribanega sira, nekaj žlic kvinojinih kosmičev (ali prosene/čičerikine moke, pač glede na to, koliko gosto maso želimo narediti), sol in začimbe po izbiri ( curry, poper, muškat, kurkumo, kajenski poper, mleto kumino …), česen + zelišča po izbiri (zelenje mlade čebule, peteršilj, drobnjak, zêleno, luštrek, majaron, origano, baziliko, šetraj, koprc …)
Pekač iz pečice obložimo s peki papirjem, po njem razmažemo maso (če želimo višji narastek, vzamemo manjši pekač), po vrhu jo prekrijemo s tenkimi koluti paradižnika, vsak kolut čisto rahlo posolimo in ga pokrijemo z rezinico sira, vmes pa potaknemo lističe špinače.
Pečico ogrejemo najprej na 200°C in pri tej temperaturi pečemo narastek 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 180°C in pečemo narastek še nadaljnih 20 – 25 minut. Ko ugasnemo pečico, pustimo narastek v njej še 10 minut, in ko ga vzamemo iz pečice, naj tudi zunaj še počaka 10 minut, preden ga narežemo na porcije.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Maj 2019 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
Špargljev ''ratovnik''
(kar rata pa rata )
Sestavine:
šparglji
različna zelenjava
kokosova maščoba
čebula + česen
izbrano OH živilo
suha zelišča po izbiri
začimbe po izbiri
sesekljan peteršilj
nariban sir
(kisla smetana)
Priprava:
Zgodi se, da je kak treba treba ''počistiti'' hladilnik in uporabiti zelenjavo, ki se ''valja'' po njem komajda še do roka uporabnosti. Zatorej v kozici segrejemo maščobo, v njej malo prepražimo nasekljano čebulo, dodamo koščke špargljev in drugo narezano zelenjavo (korenje, stročji fižol, zelje, brokoli, ohrovt, papriko, paradižnik … karkoli je že pač pri roki), sesekljan česen, zalijemo z nekaj zajemalkami vroče vode, dodamo primerno količino OH živila (riž, testenine, krompir, kašo … kar je pač pri roki), začinimo z izbrano začimbo, solimo, potresemo z izbranimi zelišči, premešamo in kuhamo na zmernem ognju 15 – 20 minut, toliko da se jed pošteno zgosti, nato jo potresemo z nasekljanim peteršiljem in z naribanim sirom, lahko vmešamo še malo kisle smetane.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Maj 2019 20:34 Naslov sporočila: |
|
|
Rižev narastek s špinačo
(za 4 - 5 oseb)
Sestavine:
1,5 skodelice riža
50 g kokosove maščobe
400 g zmrznjene špinače
2 sveži rdeči papriki
1 lonček kisle smetane
4 jajca
250 g naribanega sira
česen, sol, poper, muškat, luštrek
(1 skodelica = 2,5 dl)
nariban sir za posip
(mešanica jajca in kisle smetane za premaz)
Priprava:
Zavremo 3 skodelice vode – v njej uporabimo tudi odtajano tekočino od špinače - vanjo damo kokosovo maščobo, sol, riž in ob občasnem mešanju vsebino kuhamo 20 minut, oz. toliko časa, da riž vpije vso tekočino. Malo ga ohladimo, nato pa vanj vmešamo odtajano špinačo, na majhne koščke narezano rdečo papriko, dodamo jajca, sir, kislo smetano, še nekaj soli, česen in začimbe ter vse skupaj dobro premešamo.
Pekač obložimo s peki papirjem, vanj nadevamo maso, jo poravnamo, po vrhu lahko potresemo še nekaj naribanega sira, ali zmes premažemo z mešanico stepenega jajca in kisle smetane, lahko pa uporabimo tudi kar vse troje – mešanico sira, jajca in kisle smetane.
Narastek pečemo v predogreti pečici približno 20 – 25 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Maj 2019 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Krompirjeva musaka z jajčevci
(za 4 - 6 oseb)
Sestavine:
1 kg krompirja
3 jajčevci
3 rdeče/zelene paprike
6 paradižnikov
šopek zelenja mlade čebule
4 stroki česna
300 g naribanega sira
sol + začimbe po izbiri
zelišča po izbiri
5 - 6 jajc + malo soli
2 lončka kisle smetane
1 - 2 žlici čičerikine moke
drobnjak
Priprava:
Krompir skuhamo, olupimo in narežemo na kolute. Jajčevce narežemo na 1/2 cm debele rezine, papriko na trakove, paradižnik na rezine, zelenje mlade čebule pa na 1/2 cm široke rezance.
Pekač obložimo s peki papirjem, po dnu enega poleg drugega naložimo polovico krompirjevih kolutov, jih malo posolimo in potresemo z nekaj naribanega sira. Čez naložimo rezine jajčevcev, ki jih tudi malo posolimo, potresemo z izbrano začimbo (poper, kajenski poper, curry, kurkuma, muškat … ) in potresemo z nekaj naribanega sira, po njem razporedimo rezine paradižnika, vmesne prostorčke zapolnimo s trakovi paprike, vse skupaj spet malo posolimo, potresemo s sesekljanim česnom, izbranimi zelišči (bazilika, peteršilj, origano ...), preko te plasti pa naložimo drugo polovico krompirjevih kolutov.
V posodi razžrkljamo jajca, sol, drobnjak, čičerikino moko in kislo smetano (lahko dodamo nekaj naribanega sira) in s to mešanico prelijemo krompirjeve kolute.
Musako pečemo v predogreti pečici približno 25 – 30 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Maj 2019 19:22 Naslov sporočila: |
|
|
Krompirjeve princeske
Sestavine:
500 g krompirja
1,5 dl mleka
50 g masla
3 jajca
100 g moke
sol, muškat, kajenski poper
Priprava:
Krompir na tanko olupimo in ga narežemo na kose, ki jih dušimo 20 - 25 minut na zmernem ognju v malo vrelega rahlo soljenega kropa (1/8 l) in seveda v pokriti posodi, najbolje v AMC ali podobni. Odlito tekočino od dušenja krompirja vlijemo v mleko, nato oboje skuhamo skupaj z maslom. V vročo mešanico nato vsujemo moko in vse skupaj na štedilniku mešamo s kuhalnico toliko časa, da testo odstopi od sten posode. Posodo nato umaknemo s štedilnika, mešanico ohladimo, nato pa vanjo vmešamo najprej eno jajce, in sicer ga vmešavamo toliko časa, da se le-to popolnoma zedini s testom, enako ponovimo z drugim jajcem in nato še s tretjim. Dodamo ohlajen in pretlačen krompir, po okusu še malo soli in začimbe ter vse skupaj še enkrat dobro premešamo.
Pekač (iz pečice) obložimo s peki papirjem, iz mase naredimo majhne kroglice (v velikosti večjega oreha, lahko pa jih tudi nabrizgamo v kupčke), razporedimo jih po pekaču (upoštevajmo da se bodo še napihnile), nato pa jih pečemo v na 180°C predogreti pečici kakih 10 minut, oz toliko časa, da se lepo napihnejo in dobijo lepo svetlo zlatorjavo barvo.
Po želji lahko kroglice tudi ocvremo v olju, podobno kot miške.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|