|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Maj 2019 20:09 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenjavni zavitek
Sestavine:
za testo:
250 g skute
250 - 300 g moke
200 g masla
malo soli
za nadev:
3 - 4 dušeni korenčki
2 – 3 pori
2 rdeči papriki
3 - 4 kuhani krompirji
3 - 4 jajca
300 g naribanega sira
sol + začimbe po želji
česen + zelišča po izbiri
1 lonček kisle smetane
(2 – 3 žlice kuskusa)
1 stepeno jajce za premaz
Priprava:
Testo: - Sestavine zgnetemo v kepo, jo zavijemo v folijo in damo v hladilnik za 1 uro.
Nadev: - Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo. Zelenjavo narežemo na koščke in jo 10 minut dušimo v malo slanega kropa (1/8 l) na zmernem ognju v pokriti posodi, najbolje v AMC ali podobni (seveda si lahko izberemo tudi drugačno zelenjavo, kakršno pač imamo pri roki – šparglji, stročji fižol, brokoli, bučke, brstični ohrovt, hokaido buča … itd.). Dušeno zelenjavo odcedimo (tekočino uporabimo v drugih jedeh, ker je polna vitaminov in mineralov!), ohladimo, dodamo pretlačen krompir in ostale sestavine ter dobro premešamo. Če je vsebina prevlažna ali premehka, dodamo kako žlico kuskusa in počakamo nekaj minut, da se zmes zgosti.
Testo razvaljamo, ga premažemo z nadevom, zvijemo in položimo v s peki papirjem obložen pekač. Po vrhu ga premažemo s stepenim jajcem. Pečemo ga približno 30 – 35 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Maj 2019 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
Polpeti s šampinjoni
Sestavine:
200 g šampinjonov + 30 g masla
400 – 500 g krompirja
150 g korenčka
150 z zmrznjenega graha
1 večja rdeča sveža paprika
3 - 4 jajca
200 g naribanega parmezana
1 lonček kisle smetane
sol + začimbe po izbiri
česen + zelišča po izbiri
3 – 4 žlice čičerikine moke/kuskusa
Priprava:
Krompir skuhamo, olupimo in spasiramo, šampinjone narežemo na drobne lističe in jih na hitro popražimo na maslu. Korenje narežemo na majhne koščke in ga skupaj z grahom 10 minut dušimo v 1/8 l rahlo soljenega kropa v pokriti posodi (AMC ali podobni) in na majhnem ognju. Po 10 minutah dodamo še na majhne kvadratke narezano papriko in vse skupaj dušimo še 5 minut. Tekočino odlijemo (uporabimo jo v drugih jedeh – juhi, omaki, rižoti … - ker je polna vitaminov in mineralov!), vsebino ohladimo. Nato ji primešamo vse ostale sestavine: šampinjone, krompir, jajca, parmezan, kislo smetano, sol, strt česen, začimbe in zelišča (oboje izberemo po lastnem okusu), na koncu pa vmešamo še čičerikino moko ali kuskus ter kakih 20 minut počakamo, da se masa zgosti.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj polagamo kroglice mase, jih po vrhu sploščimo v obliko polpeta ter jih pečemo v predogreti pečici kakih 20 – 25 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Maj 2019 21:25 Naslov sporočila: |
|
|
Quiche s šampinjoni in porom
Sestavine:
za testo:
125 g masla
250 g moke
1 jajce
sol
za podlago:
2 - 3 srednje velike pore
2 na kocke narezana korenčka
400 g svežih šampinjonov
50 g masla
strt česen + zelišča po izbiri
sol + začimbe po izbiri
150 g naribanega sira
za preliv:
4 jajca
1 lonček kisle smetane
1 - 2 žlici čičerikine moke
Priprava:
Iz danih sestavin zgnetemo testo, ga zavijemo v folijo in damo za 1 uro v hladilnik (lahko pa naredimo skutino testo – 250 g moke, 250 g skute, 200 g masla, sol)
Medtem na 50 g masla na hitro prepražimo na lističe narezane šampinjone, na tanjše kolute narezan por in na manjše kocke narezan korenček. Medtem ko se mešanica ohlaja, na peki papirju razvaljamo testo in ga s papirjem vred vložimo v pekač. Po dnu ga malo napikamo z vilicami, nato ga prekrijemo z mešanico zelenjave in šampinjonov, po vrhu jo malo posolimo, potresemo z začimbami, zelišči ter naribanim sirom. Pekač damo za nekaj minut v pečico, ogreto na 200°C, a le toliko da se sir razleze, nato pa ga prelijemo z razžvrkljano mešanico jajc, kisle smetane in čičerikine moke. Temperaturo zmanjšamo na 185°C, pekač vrnemo v pečico, kjer naj se quiche peče še okoli 30 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Maj 2019 18:32 Naslov sporočila: |
|
|
Polpeti s šparglji in brokolijem
Sestavine:
4 srednje veliki krompirji
400 g špargljev
400 g brokolija
1 večja zelena paprika
3 korenčki
6 jajc
300 g naribanega sira
1 lonček kisle smetane
9 - 12 žlic kuskusa
sol + začimbe po izbiri
česen + zelišča po izbiri
1 šopek mlade čebule
12 koščkov masla
Priprava:
Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo. Šparglje, brokoli, papriko in korenčke narežemo na koščke in jih zmiksamo v multipraktiku. Pretlačen krompir in zmleto zelenjavo stresemo v večjo skledo, dodamo razžvrkljana jajca, kislo smetano, nariban sir, nasekljano mlado čebulo z zelenjem vred, sol, začimbe po lastni izbiri, sesekljan česen, zelišča po lastni izbiri, ter kuskus. Vsebino dobro premešamo, skledo pokrijemo in jo damo za eno uro ali več v hladilnik, da kuskus dobro vpije vlago in tako masa postane gosta in mehka.
Pekač iz pečice prekrijemo s peki papirjem, nanj s pomočjo zajemalke polagamo kupčke mase (pride naj jih 12), z vilicami jih po vrhu malo sploščimo v debelejšo polpeto, na vsako položimo majhen košček masla, nato pa jih pečemo v predogreti pečici najprej 10 minut pri 200°C, nato zmanjšamo temperaturo na 185°C in jih pečemo še okoli 25 minut. Pečico nato ugasnemo, pekač pustimo v njej še 10 minut, šele nato ga vzamemo iz pečice.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Maj 2019 19:19 Naslov sporočila: |
|
|
Narastek z brstičnim ohrovtom
Sestavine:
500 g brstičnega ohrovta
3 korenčki
2 rdeči papriki
nekaj cvetov brokolija/cvetače
300 g naribanega sira
1 lonček kisle smetane
sol + začimbe po izbiri
česen + zelišča po izbiri
500 g češnjevega paradižnika
4 razžvrkljana jajca
3 žlice čičerikine moke
(nekaj koščkov masla)
Priprava:
Brstični ohrovt, kolobarčke korenčka, kvadratke paprike in cvetove brokolija ali cvetače 10 minut dušimo v 1/8 l rahlo soljenega kropa na zmernem ognju v pokriti posodi (AMC ali podobni). Zelenjava naj bo še na pol čvrsta. Po dušenju tekočino odlijemo (uporabimo jo v juhi, omaki, rižoti … ker je polna mineralov in vitaminov) in zelenjavo ohladimo. Dodamo nariban sir, kislo smetano, sol, začimbe po lastni izbiri, strt česen ter zelišča po lastni izbiri.
Srednje velik pekač obložimo s peki papirjem, po dnu razporedimo zelenjavno-sirno mešanico, ki jo po vrhu obložimo s polovičkami paradižnikov; le-te malo posolimo in jih nato prelijemo z razžvrkljano mešanico jajc in čičerikine moke (lahko uporabimo tudi kakšno drugo moko – amarantovo, proseno, ovseno, koruzno …) Sem ter tja po vrhu lahko položimo še kak košček masla.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Maj 2019 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
Musaka s šampinjoni
Sestavine:
6 - 8 srednje debelih krompirjev
4 - 6 stepenih jajc + sol + drobnjak
500 g šampinjonov + 50 g kokosove maščobe
250 g gorgonzole
3 dl mleka + malo soli
2 žlici čičerikine moke
1 lonček kisle smetane
sol, poper, kajenski poper
origano, bazilika
(nariban sir)
Priprava:
Krompir skuhamo v slani vodi, ga olupimo in narežemo na tanke rezine.
Šampinjone narežemo na lističe, jih malo popražimo na kokosovi maščobi in ohladimo. Mleko zavremo, ga malo solimo, dodamo naribano gorgonzolo in zmes kuhamo toliko časa, da se sir raztopi. Mešanico malo ohladimo, nato jo združimo s šampinjoni, dodamo kislo smetano, čičerikino moko, morda še malo soli, poper, kajenski poper, origano in baziliko, ter pazljivo premešamo.
Srednje velik pekač obložimo s peki papirjem, po dnu naložimo polovico krompirjevih rezin, jih prelijemo s polovico mešanice stepenih jajc, soli in drobnjaka, to plast prekrijemo s šampinjonovo zmesjo, po njej pa razporedimo še drugo polovico krompirjevih rezin, ki jih prelijemo z drugo polovico jajčne mešanice. Po vrhu lahko potresemo nekaj naribanega sira.
Musako nato pečemo v predogreti pečici približno 20 – 25 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Maj 2019 22:49 Naslov sporočila: |
|
|
Riževa solata z bananami
Sestavine:
1 skodelica riža
1 šopek mlade čebule
1 rdeča paprika
nekaj češnjevih paradižnikov
1 skodelica nasekljanih arašidov
2 banani
1 konzerva čičerike
1 žlička kurkume
za preliv:
1 lonček kisle smetane
2 žlici olivnega olja
2 žlički gorčice
1 - 2 žlici limoninega soka
sol + poper
3 – 4 trdo kuhana jajca
(skodelica je 2,5 dl)
Priprava:
Riž kuhamo 18 - 20 minut v tekočini, ki smo jo sestavili iz 2 skodelic vode in odlite tekočine iz konzerve s čičeriko. Tekočino po okusu še malo solimo. 10 minut pred koncem kuhanja dodamo še na majhne ploščice narezano rdečo papriko. Počakamo da riž vpije vso tekočino, nato zmes ohladimo in zmešamo z na tanke rezance narezano mlado čebulo, nasekljanimi arašidi, čičeriko, koluti banan, polovičkami češnjevega paradižnika in kurkumo. Prelijemo s prelivom (sestavine za preliv dobro premešamo), še enkrat narahlo premešamo, nato pa riževo solato damo za kako uro ali dve v hladilnik, da se arome dobro pomešajo med seboj. Okrasimo jo s četrtinami (ali rezinami) trdo kuhanih jajc in kakšno vejico peteršilja.
Namesto banan lahko uporabimo mango, mandarine, ananas …
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Maj 2019 22:30 Naslov sporočila: |
|
|
Sirov zvitek s špinačo in šampinjoni
Sestavine:
za testo:
3 dl mleka
150 g moke
80 g masla
7 rumenjakov
200 g naribanega sira
sol, poper, muškat
sneg iz 7 beljakov
za nadev:
250 g sveže špinače
80 g kokosove maščobe
1 sesekljana čebula
200 g šampinjonov
strt česen, drobnjak, sol
1 lonček kisle smetane
nekaj rezin sira
Priprava:
Za testo: - Mleko segrejemo na približno 70°C, posodo odstavimo s štedilnika, dodamo maslo, ki naj se stopi, sol, poper, muškat, moko in rumenjake ter vse skupaj dobro zmiksamo s paličnim mešalnikom. Posodo vrnemo na štedilnik, v mleko vsujemo še nariban sir, nato pa ob neprestanem mešanju vse skupaj segrevamo toliko časa, da zavre. Maso ohladimo, nato vmešamo vanjo še trd beljakov sneg ter premešamo.
Pekač obložimo s peki papirjem, vanj vlijemo maso, jo poravnamo in jo pečemo v predogreti pečici približno 15 - 20 minut pri 180°C. Pečeno še vroče testo s peki papirjem vred zvijemo v rolado. Čez nekaj minut jo odvijemo in premažemo z nadevom ter jo znova, tokrat brez papirja, zvijemo. Zvitek položimo nazaj v pekač, ga obložimo s tankimi rezinami sira in ga vrnemo v še vročo pečico, le toliko, da se sir dobro zmehča oz. delno stopi.
Nadev: - Na kokosovi maščobi prepražimo sesekljano čebulo in narezane šampinjone, dodamo špinačne liste, kislo smetano, strt česen, sol in drobnjak ter vse skupaj še malo pokuhamo, da odvečna tekočina delno izpari.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Maj 2019 18:57 Naslov sporočila: |
|
|
Koruzni polžki s skuto in čičeriko
(za 5 – 6 oseb)
Sestavine:
500 g koruznih polžkov
75 g kokosove maščobe
drobnjak, luštrek/origano,
sol, kurkuma, kajenski poper
2 konzervi čičerike (2 x 400g)
za skutin nadev:
500 g skute
300 g kisle smetane
3 - 4 jajca
4 žlice čičerikine/prosene moke
sol, poper, muškat
drobnjak, luštrek/origano
za preliv:
3 – 4 jajca + malo soli
drobnjak, luštrek/origano
nekaj koščkov masla
Priprava:
Koruzne polžke (kupimo jih v Lj v Mok'ci na Vodnikovi 187, ali jih naročimo po spletu v Mok'ci - https://www.mokca.si/ ) 9-11 minut kuhamo v 1 litru vrele tekočine (1 l = voda + tekočina iz kozerve s čičeriko - po potrebi jo še dosolimo), v katero dodamo še nekaj drobnjaka in luštreka/origana, kurkumo in kajenski poper, ter kokosovo maščobo. Polžke med kuhanjem večkrat premešamo, da se ne primejo dna, nato ugasnemo ogenj in počakamo, da polžki vpijejo vso tekočino. Ohladimo jih, vmes jih še nekajkrat premešamo, nato dodamo odcejeno čičeriko (kupimo jo v Eurospinu) in spet premešamo.
Pekač (33 x 26) obložimo s peki papirjem, po njem razporedimo polovico polžkov s čičeriko, na to plast s žlico nanašamo kupčke skutinega nadeva, jih zgladimo s hrbtno stranjo žlice, čez pa tudi s pomočjo žlice ali kar z roko nanašamo drugo polovico polžkov s čičeriko. Žlico uporabimo tudi za polivanje polžkov z jajčnim prelivom, preko katerega nato naložimo še nekaj koščkov masla.
Pečico ogrejemo na 185°C, nato pa v njej pečemo narastek približno 20 – 25 minut. Ko pečico ugasnemo, naj narastek v njej počaka še kakih 10 minut.
Nadev: - Vse sestavine dobro premešamo.
Preliv: - Jajca, zelišča in sol dobro razžvrkljamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Maj 2019 22:48 Naslov sporočila: |
|
|
Omaka s šampinjoni
Sestavine:
400 - 500 g šampinjonov
1 velika čebula
2 - 3 korenčka
nekaj cvetov brokolija
50 g kokosove maščobe
2 žlički moke
1/8 l vroče vode
2 dl sladke smetane
sol, poper
česen, sesekljan peteršilj
Priprava:
Na kokosovi maščobi prepražimo sesekljano čebulo in na kocke narezan korenček, dodamo na lističe narezane šampinjone, brokoli in 1/8 l vroče vode, nato pa vse skupaj pokrito dušimo na majhnem ognju približno 25 - 30 minut, oz. toliko časa, da se šampinjoni zmehčajo. Potresemo z moko, še malo popražimo, dodamo smetano, sol, začimbe in zelišča in na hitro prevremo. Omaka za testenine/riž/polento/krompirjeve svaljke ... je pripravljena.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Maj 2019 19:40 Naslov sporočila: |
|
|
Krompirjevi polpeti s čičeriko
Sestavine:
4 srednje veliki krompirji
1 konzerva čičerike
1 velika sveža paprika
1 šopek mlade čebule
4 stroki česna
sol + mešanica začimb
mešanica zelišč
3 jajca
250 g naribanega sira
50 g masla
4 - 5 žlic kvinojinih kosmičev
malo stopljenega masla
Priprava:
Čičeriko odcedimo, odlito tekočino pa zmešamo s kvinojinimi kosmiči in počakamo, da kvinoja vpije vso tekočino (kvinojine kosmiče lahko naročimo pri Malinci na https://www.malinca.si/blog/kvinojini-kosmici , namesto njih lahko uporabimo čičerikino/proseno moko ali kuskus).
Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo. Svežo papriko, čebulo in česen na drobno zmeljemo v multipraktiku in stresemo h krompirju. Dodamo sol, mešanico začimb (sestavimo jo po lastnem okusu – poper, kajenski poper, curry, ingver, muškat, kurkuma … ), mešanico zelišč (sestavimo jo po lastnem okusu – drobnjak, origano, luštrek, timijan, peteršilj, zêlena, bazilika, majaron …), jajca, nariban sir, zmehčano maslo ter kvinojine kosmiče, ki smo jih zmešali z odlito tekočino iz konzerve s čičeriko (namesto čičerike lahko uporabimo tudi fižol). Maso dobro premešamo in jo pustimo kake pol ure mirovati, nato s pomočjo zajemalke naredimo krogle, ki jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Vsako kroglo po vrhu malo potlačimo z vilicami in jo oblikujemo v debelejši polpet. Po vrhu jih lahko premažemo s stopljenim maslom.
Pečemo jih v predogreti pečici najprej 10 minut pri 200°C, nato pa še 15 – 20 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Maj 2019 21:25 Naslov sporočila: |
|
|
Polpeti z jajčevci in grahom
Sestavine:
4 večji krompirji
2 večja jajčevca
50 g kokosove maščobe
1 šopek mlade čebule
4 – 6 strokov česna
4 jajca
4 - 5 žlic kuskusa + tekočina od graha
200 g naribanega sira
sol + mešanica začimb po želji
majaron, peteršilj, drobnjak
1 konzerva graha (300 - 400 g)
Priprava:
Krompir skuhamo, olupimo in zmečkamo. Jajčevce narežemo na rezine in jih na hitro popečemo v ponvi na kokosovi maščobi. Popečene narežemo na manjše kose in jih damo v multipraktik, dodamo jajca, narezano mlado čebulo, česen ter sol + začimbe in vse skupaj na hitro grobo zmiksamo.
Kuskus zmešamo s tekočino od graha in počakamo, da jo popolnoma vpije, dodamo nariban sir, grah ter zelišča. To zmes nato združimo z zmečkanim krompirjem ter z zmesjo iz jajčevcev in dobro premešamo. Pustimo nekaj časa, da kuskus zgosti mešanico, da se bo lepo dala oblikovati v krogle (če je masa premehka, dodamo še malo kuskusa ali čičerikine moke).
Pekač obložimo s peki papirjem, s pomočjo zajemalke naredimo krogle, jih s primerno velikimi presledki polagamo v pekač ter jih z vilicami po vrhu malo sploščimo, da nastane debelejši polpet. Na vsakega položimo majhen košček masla ali/in sira, nato pa jih pečemo v predogreti pečici 25 – 30 minut pri 180°C – 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Maj 2019 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenjavni ''sendvič'' s 3 siri
Sestavine:
za testo:
300 g skute
400 g moke
250 g masla
sol
za oblogo:
500 g brstičnega ohrovta
4 korenčki
4 kisle kumarice
1 velika mesnata paprika
20 oliv (ali več)
(buča hokaido)
za polivko:
4 jajca + 2-3 žlice čičerikine moke
1 lonček sladke smetane
100 g naribanega parmezana
sol + začimbe po izbiri
zelišča po izbiri
za posip:
250 g naribanega sira
Priprava:
Testo: - Iz sestavin zgnetemo testo, razdelimo ga na polovico, vsako polovico zavijemo v folijo, eno damo za 1 uro v hladilnik, drugo pa v zamrzovalnik.
Brstični ohrovt, kocke korenja in kvadratke paprike samo na kratko podušimo v malo soljene vrele vode v pokriti posodi na zmernem ognju, nato tekočino odlijemo (porabili jo bomo za polivko) in vsebino ohladimo.
Prvo polovico testa (iz hladilnika) na peki papirju razvaljamo v obliko pekača, ga s papirjem vred damo v pekač in ga obložimo z dušeno zelenjavo – brstičnim ohrovtom, korenčkom, papriko (če imamo hokaido bučo, jo tudi lahko uporabimo, ni je pa treba prej dušiti). Vmes natresemo nasekljane kumarice in olive, prelijemo s polivko, malo počakamo, nato pa po vrhu naribamo drugo polovico testa (iz zamrzovalnika). Po testu potresemo še nariban sir, zatem pa ''sendvič'' pečemo v predogreti pečici približno pol ure pri 185°C.
Polivka: - Vodo od dušenja zelenjave, jajca, čičerikino moko, sladko smetano, parmezan, sol začimbe (izberemo jih po svojem okusu) ter zelišča (izberemo jih po svojem okusu) temeljito razžvrkljamo, nato pa mešanico z žlico postopno polivamo po zelenjavi.
Seveda lahko uporabimo tudi kakšno drugo zelenjavo po svojem okusu, ali kar imamo pač pri roki.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Maj 2019 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
Ajdova ''rižota'' z gobami
Sestavine:
1 skodelica zmrznjenega graha
1 čebula
2 korenčka
1 sveža paprika
200 g gob/šampinjonov
nekaj strokov česna + zelišča po izbiri
sol + začimbe po izbiri
1 skodelica ajdove kaše
1 lonček kisle smetane
150 g naribanega sira/parmezana
(skodelica=2,5 dl)
Priprava:
Zavremo 2 skodelici vode, vanjo stresemo 1 skodelico zmrznjenega graha in na kocke narezan korenček ter nalistane gobe/šampinjone ter vse skupaj kuhamo 8 – 10 minut na zmernem ognju. Dodamo na trakove narezano papriko, nasekljano čebulo, česen, zelišča (jih izberemo sami), ajdovo kašo, sol in začimbe (jih izberemo sami) ter vse skupaj kuhamo 10 – 12 minut na zmernem ognju, oz. toliko časa, da se ajdova kaša zmehča. Jed mora biti zelo gosta, kot za rižoto. Ko ugasnemo ogenj, vmešamo v jed še kislo smetano. Razporedimo jo po krožnikih in potresemo za naribanim sirom/parmezanom. Zraven se lepo poda zelena solata.
Lahko uporabimo tudi kakšno drugo zelenjavo: brokoli, bučke, bučo hokaido, stročji fižol, por, brstični ohrovt ... itd.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Maj 2019 21:05 Naslov sporočila: |
|
|
Skutin zavitek z bučo hokaido
Sestavine:
1 zavitek vlečenega testa
zmehčano maslo (50 – 75 g)
750 g buče hokaido
500 g skute
2 - 3 jajca
1 lonček kisle smetane
2 žlici riževe/amarantove/kvinojine/čičerikine moke
200 g naribanega sira
sol
nekaj kosmičev masla
(1 stepeno jajce)
Priprava:
Vlečeno (kupljeno – lahko pa ga naredimo tudi sami) testo razgrnemo, ga pokapljamo z maslom, po njem potrosimo grobo naribano ali na drobne kockice narezano bučo hokaido. Vmesne prostorčke zapolnimo s skuto, ki smo jo zmešali z jajci, kislo smetano, soljo, moko po izbiri, ter naribanim sirom. Testo z nadevom zvijemo v ''klobase'', ki jih položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Po vrhu naložimo nekaj kosmičev masla ali premažemo s stepenim jajcem.
Zavitek pečemo v predogreti pečici približno 35 – 40 minut pri 185°C, oz. toliko časa, da postane zlatorjave barve.
Lahko pa namesto vlečenega testa naredimo skutino testo: 250 g skute, 250 g moke, 200 g masla, sol (vse skupaj zgnetemo, zavijemo v folijo in damo za 1 uro počivat v hladilnik)
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|