|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 29 Maj 2019 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
Mešana solata s čičeriko + Polenta s sirom
(za 2 osebi)
Sestavine:
1 konzerva čičerike (400 g)
1 sveža rdeča paprika
1 sveža zelena paprika
1 rdeča čebula/mlada čebula
2 paradižnika
2 dušena korenčka
1 zrel avokado
sol, poper, olje, kis (česen)
2 – 3 trdo kuhana jajca
Polenta s sirom
Sestavine:
1 skodelica koruznega zdroba (2,5 dl)
tekočina od čičerike + voda (skupaj 3 skodelice)
sol + košček masla (30 g)
100 g naribanega sira
Priprava:
V skledi zmešamo odcejeno čičeriko, na tanke rezine narezani papriki in čebulo, na kocke narezan dušen korenček in avokado, na rezine narezan paradižnik, sol, poper, olje in kis (česen), po vrhu pa solato okrasimo s četrtinami/kolobarji trdo kuhanih jajc.
Zraven skuhamo polento s sirom, in sicer tako, da tekočino od čičerike zmešamo s toliko vode, da pride skupaj 3 skodelice = 3/4 litra. Dodamo še malo soli (nekaj soli vsebuje že čičerikina tekočina), maslo in zavremo. Zakuhamo koruzni zdrob, kar traja kakih 5 minut ob stalnem mešanju, tik pred koncem kuhanja dodamo še na kocke narezan sir in mešamo toliko časa, da se sir raztopi in se združi s polento v kompaktno zmes.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 29 Maj 2019 23:37 Naslov sporočila: |
|
|
Pizza z ananasom
Sestavine:
za testo:
350 g moke
2 dl vode
30 g kvasa
1/2 žličke soli
4 žlice olja
za nadev:
paradižnikova omaka/pelati
1,5 skodelice ananasa
2 rdeči papriki
origano + kajenski poper
1 konzerva koruze
250 g naribanega sira
Priprava:
Zamesimo testo, ga raztegnemo po namaščenem modelu, premažemo s sokom od pelatov, ga obložimo z narezanimi pelati, potresemo z origanom in kajenskim poprom, po vrhu naložimo na tanke rezance narezano papriko in koščke ananasa, te pa posujemo s koruzo in z naribanim sirom.
Pizzo pečemo v predogreti pečici približno 30 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Jun 2019 20:04 Naslov sporočila: |
|
|
Sirovi napihnjenčki
Sestavine:
200 g trdega sira
0,5 dl mleka
3 žlice kisle smetane
1 jajce
150 g moke + 1/2 pecilnega praška
sol, poper, muškat
Priprava:
V skledi z električnim mešalcem dobro zmešamo mleko, jajce in kislo smetano. Dodamo še moko, pomešano s pecilnim praškom, sol in obe začimbi ter vse skupaj premešamo s kuhalnico. V maso nato vmešamo še drobno nariban sir.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj z žličko polagamo kupčke mase, pri tem pa pazimo, da je vmes dovolj prostora, ker se bodo kupčki med peko napihnili. Pečemo jim v predogreti pečici približno 12 – 14 minut pri 190°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Jun 2019 19:23 Naslov sporočila: |
|
|
Kljukuša s sirom
Sestavine:
6 - 7 krompirjev
2 čebuli
1 dl olja
2 jog. lončka mleka
4 jajca
4 – 5 žlic moke/prosene/koruzne
1 pecilni prašek
300 g nakockanega sira
sol, poper, drobnjak, origano
Priprava:
Krompir olupimo in narežemo na majhne kockice, čebulo na drobno sesekljamo, sir narežemo na kocke, moko pomešamo s pecilnim praškom. Vse sestavine nato dobro premešamo, zmes vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo v predogreti pečici približno 40 minut na 190°C-200°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Jun 2019 16:27 Naslov sporočila: |
|
|
Omleta z bezgovim cvetjem
(za 2 osebi)
Sestavine:
4 jajca
3 - 4 žlice čičerikine/koruzne moke
4 žlice sladke/kisle smetane
4 žlice mleka
sol, poper, kajenski poper/muškat
sesekljan peteršilj/drobnjak
2 stroka strtega česna
sesekljano zelenje mlade čebule
4 večji bezgovi cvetovi
100 g naribanega sira
Priprava:
Jajca, moko, smetano, mleko, sol, izbrane začimbe in zelišča dobro razžvrkljamo z vilicami, dodamo osmukane bezgove cvetove in nariban sir ter premešamo. Maso za pol ure postavimo v hladilnik.
Manjši pekač (24x18) ali tortni model obložimo s peki papirjem, vanj vlijemo maso (gosta naj bo kot je testo za palačinke – če je pregosta, dodamo še malo mleka ali smetane), nato pa jo pečemo v predogreti pečici približno 12 – 15 minut pri 200°C.
Zraven se poda skleda zelene solate ali paradižnikova solata (ali kombinacija obeh).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Jun 2019 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
''Čolnički'' z zelenjavo in kuskusom
Sestavine:
4 - 6 svežih paprik
1 skodelica zmrznjenega graha
2 korenčka
1 - 2 majhni bučki
1 - 2 paradižnika
1 - 2 majhna mlada jajčevca
1 skodelica kuskusa
2 - 3 žlice kisle smetane/olivnega olja
200 g naribanega sira
2 jajci
nasekljan šopek zelenja mlade čebule
3 – 4 stroki strtega česna
sesekljan peteršilj, origano
sol, poper, muškat
za preliv:
1 skodelica mleka + sol
2 jajci
(1 skodelica = 2,5 dl)
Priprava:
Paprike prerežemo na polovico, tako da od vsake dobimo 2 podolgovata nizka ''čolnička'', semenje seveda odstranimo.
Grah in nakockan korenček 10 minut pokrita dušimo na majhnem ognju v majhni količini malo soljenega kropa (1/8 l - najbolje v AMC posodi ali kaki podobni), po 10 minutah dodamo na kocke narezano bučko in jajčevec ter vse skupaj dušimo še 10 minut, po potrebi dolijemo še kako žlico vroče vode. Odvečno tekočino nato odlijemo in jo uporabimo pri kuhanju kuskusa, zelenjavo malo ohladimo. Tekočini od dušenja zelenjave nato dodamo toliko vode, da bo skupaj 4 dl tekočine. Malo jo še solimo, jo zavremo in v njej kuhamo kuskus kake 2-3 minute, oz. toliko časa, da kuskus vpije vso tekočino. Ohlajenemu kuskusu nato primešamo dušeno zelenjavo, na kocke narezan paradižnik, kislo smetano/olivno olje, jajci, nariban sir ter zelišča in začimbe, ki si jih seveda lahko izberemo tudi po lastnem okusu. S to zmesjo s kupčkom napolnimo ''čolničke'', ki jih polagamo v pekač. Vsak čolniček prelijemo z nekaj žlicami mleka, v katerem smo razžvrkljali jajci in sol.
Čolničke nato damo v na 200°C ogreto pečico, kjer jih pečemo 10 – 15 minut. Ko pečico ugasnemo, pustimo čolničke v njej še 10 minut.
Če imamo soparnik, jih lahko skuhamo na sopari.
Kuskus lahko nadomestimo s kvinojo, proseno kašo, rižem, ajdovo kašo ali bulgurjem.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Jun 2019 12:26 Naslov sporočila: |
|
|
Bulgurotto
Sestavine:
50 g kokosove maščobe
1 sesekljana čebula
nekaj žlic zmrznjenega graha
2 skodelici vode
2 korenčka
1 velika sveža paprika
2 velika paradižnika
sesekljan peteršilj, drobnjak
sol, strt česen,
začimbe po okusu
1 skodelica bulgurja
(skodelica = 2,5 dl)
Priprava:
Na kokosovi maščobi rahlo zarumenimo sesekljano čebulo, dodamo zmrznjen grah, malo popražimo, prilijemo vodo, solimo in zavremo. Mešanico kuhamo na majhnem ognju kakih 10 minut, nato dodamo narezano zelenjavo (korenček, papriko, paradižnik), zelišča in začimbe ter vse skupaj kuhamo še nekaj minut (5 – 10). Dodamo bulgur ter vse skupaj kuhamo še kakih 15 minut, oz. toliko časa, da bulgur dodobra zgosti jed. Če je le-ta pregosta, vmešamo malo sladke ali kisle smetane.
Postrežemo z naribanim parmezanom ali zeliščnim jogurtom.
Namesto bulgurja lahko uporabimo kuskus ali kvinojo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Jun 2019 12:45 Naslov sporočila: |
|
|
Kumarična rižota
Sestavine:
50 g kokosove maščobe
1 sesekljana čebula
2 korenčka
2 večji kumari
1 mesnata paprika
1 srednje velik por
sesekljan peteršilj, drobnjak
sol, strt česen
začimbe po okusu
2 skodelici vode
1 skodelica riža parboiled
nariban sir
(jajce na oko)
(skodelica = 2,5 dl)
Priprava:
Na kokosovi maščobi rahlo zarumenimo sesekljano čebulo, dodamo narezan korenček in mešanico še malo popražimo, dodamo na kocke narezani kumari, papriko in por, sol, zelišča, začimbe in riž, ter zalijemo z vročo vodo ter premešamo. Ko mešanica zavre, jo pokrijemo in jo na majhnem ognju kuhamo približno 20 minut. Ko ugasnemo ploščo, pustimo jed še nekaj minut na štedilniku, da riž vsrka vso tekočino.
Postrežemo ga z naribanim sirom in/ali jajcem na oko (mesojedci lahko s kako mesno zadevo).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Jun 2019 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
Ohrovtov zavitek s kvinojo
(za 4 – 6 oseb)
Sestavine:
za testo:
250 g skute
200 g masla
250 g moke
malo soli
za oblogo in nadev:
blanširani ohrovtovi listi ( 6 – 8 )
8 žlic kvinoje
4 jajca
200 g naribanega sira
2 sveži papriki
2 korenčka
1 - 2 čebuli + česen
2 - 3 žlice kisle smetane
sol + začimbe po želji
bazilika, drobnjak, peteršilj
stepeno jajce za premaz
Priprava:
Iz skute, masla, moke in soli na hitro zamesimo testo, ki ga zavijemo v folijo in ga damo za 1 uro počivat v hladilnik.
Ohrovtove liste na hitro napol zdušimo v majhni količini soljenega kropa (0,5 l - kasneje ga uporabimo za kuhanje kvinoje) in jih ohladimo.
Kvinojo za 20 minut namočimo v hladni vodi, nato jo speremo z vročo vodo in jo skuhamo v vodi, v kateri smo blanširali ohrovt. Tekočine naj bo približno 4 dl, kuhamo jo 10 – 15 minut, oz. toliko časa, da vpije vso tekočino. Malo jo ohladimo.
Papriko, korenček, čebulo in česen zmeljemo v multipraktiku, dodamo jajca, nariban sir, kvinojo, kislo smetano, sol, začimbe in zelišča ter dobro premešamo. Če je masa premokra, dodamo kako žlico ovsene/prosene moke ali kuskusa.
Testo razvaljamo, po njem razporedimo ohrovtove liste, na vsakega nanesemo nekaj nadeva, ki ga nato s hrbtno stranjo žlice nekoliko razmažemo. Testo zvijemo v zavitek, ga položimo v pekač, obložen s peki papirjem. Po vrhu ga lahko premažemo s stepenim jajcem.
Ohrovtov zavitek pečemo v predogreti pečici približno 35 - 40 minut pri 185°C. Ko je pečen, ugasnemo pečico ga pustimo še nekaj časa stati v njej.
Seveda lahko uporabimo tudi kakšno drugo zelenjavo – kakršno imamo pač pri roki.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Jun 2019 21:11 Naslov sporočila: |
|
|
Bučna pita s skuto
Sestavine:
3 jog. lončki moke
1 pecilni prašek + malo soli
1 kg buč(k) (zelenih ali hokaido)
sol, drobnjak, bazilika
poper, muškat
500 g skute + malo soli
1 lonček kisle smetane
1 lonček sladke smetane
1,5 dl mleka
4 jajca
Priprava:
Bučo (ali bučke) naribamo, dodamo zelišča in začimbe, sol dodamo tik pred zdajci (čisto na koncu – buč ni treba lupiti).
Skuto dobro zmešamo z obema smetanama, mlekom, soljo in jajci. Zmes naj bo približno tako gosta, kot je palačinkino testo, ali še malo redkejša.
Zmešamo moko in pecilni prašek – polovico te zmesi potresemo po dnu pekača, ki smo ga obložili s peki papirjem, čez nanesemo naribane buč(k)e, jih po vrhu malo posolimo, bučno plast prekrijemo z drugo polovico moke, po njej pa polijemo skutino mešanico.
Pito pečemo v predogreti pečici približno 1 uro pri 175°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Jun 2019 17:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ješprenjeva solata
Sestavine:
1 skodelica ješprenja
2 paradižnika
1 - 2 papriki
4 kisle kumarice
1 mlada rdeča čebula
1 konzerva fižola/koruze
1 zrel avokado
3 - 4 žlice kisle smetane
4 žlice kisa od kumaric/limonin sok
2 žlici bučnega/olivnega olja
sol, poper, sesekljan peteršilj
4 trdo kuhana jajca
(skodelica=2,5 dl)
Priprava:
Ješprenj čez noč namočimo, naslednji dan ga skuhamo do mehkega in ohladimo (odlite tekočine od kuhanja ne zavržemo, ampak jo uporabimo pri kuhanju drugih jedi – polente, juhe, rižote, omake, pri peki kruha, palačink ... Tudi tekočino iz fižolove/koruzne konzerve uporabimo na ta način!).
Paradižnik, papriko, mlado čebulo (z zelenjem), kisle kumarice in avokado narežemo na primerne koščke, dodamo fižol/koruzo, kislo smetano, kis, olje, sol, poper, peteršilj ter ohlajen ješprenj. Vse sestavine dobro zmešamo, zmes damo za nekaj časa v hladilnik, nato jo okrasimo četrtinami/koluti trdo kuhanih jajc in postrežemo.
Seveda lahko uporabimo tudi kako drugo zelenjavo - kar imamo pač pri roki: korenje, brokoli, brstični ohrovt, cvetača, bučke (prej jih zdušimo v majhni količini vroče vode), kumare, mlado zelje, rdeč radič ... itd.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Jun 2019 18:28 Naslov sporočila: |
|
|
Ješprenjevi polpeti
Sestavine:
3,5 dl zelenjavne/mesne juhe/slane vode
150 g ješprenja
2 drobno naribana korenčka
1 majhen drobno narezan por
3 - 4 stroki strtega česna
1 drobno sesekljana čebula
2 – 3 jajca
200 - 250 g naribanega sira
sol, poper, kajenski poper/muškat
timijan, drobnjak/peteršilj
2 - 3 žlice kisle smetane
4 žlice čičerikine/prosene moke/kuskusa
stopljeno maslo
Priprava:
Ješprenj čez noč namočimo, naslednji dan vodo odlijemo in ješprenj skuhamo v 3,5 dl čiste zelenjavne/mesne juhe/slane vode. Kuhamo toliko časa, da ješprenj vpije vso tekočino. Malo ga ohladimo, nato mu dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Mešanico nekaj časa pustimo stati, da se zgosti, nato oblikujemo krogle v velikosti ping-pong žogice (ali malo večje), jih porazdelimo po s peki papirjem obloženem pekaču, jih po vrhu sploščimo z vilicami in premažemo s stopljenim maslom.
Pečemo jih v predogreti pečici približno 30 – 35 minut pri 190°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Jul 2019 18:56 Naslov sporočila: |
|
|
Kvinojota s čičeriko
Sestavine:
1 čebula
50 g kokosove maščobe
2 korenčka
2 stroka česna + peteršilj + drobnjak
sol, poper, kajenski poper, kurkuma
1 - 2 bučki
1 sveža rdeča paprika
8 zvrhanih žlic kvinoje
4,5 dl tekočine
1 konzerva čičerike (400 g)
nariban/nalistan parmezan
Priprava:
Kvinojo za 20 minut kar v gostem cedilu poveznemo nad lonec s hladno vodo, da se dobro namoči, nato jo tudi kar v cedilu in v loncu z vročo vodo dobro speremo, da odstranimo škodljive saponine.
Na razpuščeni kokosovi maščobi na hitro prepražimo drobno narezano čebulo in na kolesca narezan korenček, dodamo česen, peteršilj, drobnjak, sol in ostale začimbe. Čičeriko odlijemo, čičerikini tekočini iz konzerve pa dodamo še toliko vode ali čiste juhe, da dobimo 4,5 dl. S to tekočino nato zalijemo prepraženo čebulo in korenje ter zavremo. Kuhamo 10 minut, nato dodamo na kocke narezano bučko, na trakove narezano papriko in kvinojo, premešamo, zavremo, nato pa vsebino kuhamo na majhnem ognju 15 - 20 minut. Kake 2 – 3 minute pred koncem kuhanja vmešamo še čičeriko in jed skuhamo do konca.
Kvinojoto serviramo potreseno s sesekljanim peteršiljem ter z naribanim (nalistanim) parmezanom ali poljubnim naribanim (nalistanim) sirom, zraven dodamo solato po izbiri.
P.S.:
Kvinojo bi lahko ocenili kot ''super živilo''. Deluje izjemno krepilno in je primerna za ljudi vseh starosti. Vsebuje več beljakovin kot katerokoli žito. Vsebuje skoraj idealno razmerje osmih esencialnih aminokislin, posebej veliko lizina, količina drugih aminokislin kot fenilalanin, tirosin, cistein, metionin je podobna količinam v žitih. Ne vsebuje glutena. Vsebuje 3,9-krat več kalcija, 2-krat več fosforja in pol več železa kot pšenica. Vsebuje manj ogljikovih hidratov kot ostala žita.
Čičerika je zelo zdravo živilo, saj čisti prebavila in spodbuja delovanje ledvic (iz telesa odvaja vodo). Zaradi visoke vsebnosti beljakovin pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Prav tako tudi ne vsebuje škodljivega holesterola, temveč ga celo pomaga zniževati! Čičerika pa srcu ne koristi zgolj z zniževanjem holesterola, temveč tudi z visoko vsebnostjo folne kisline in magnezija.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Jul 2019 19:31 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenjavna omleta
Sestavine:
1 drobno sesekljana čebula
2 – 3 stroki strtega česna
1 šopek peteršilja
1 – 2 sveži papriki
5 – 6 svežih pelatov
sol, poper, muškat, kajenski poper
origano, bazilika
olje za peko
4 – 5 jajc
3 - 4 žlice prosene/pirine moke
200 g naribanega parmezana
Priprava:
V večji ponvi (v kateri lahko pečemo tudi v pečici) na nekaj žlicah olja (ali na kokosovi maščobi) prepražimo čebulo, dodamo na trakove narezano papriko, jo malo prepražimo, toliko da se paprika nekoliko zmehča, dodamo na kocke/rezine narezane pelate, česen, peteršilj, poper, sol, muškat, kajenski poper in izbrano suho zelišče (origano, bazilika, drobnjak, luštrek …), ter vse skupaj dušimo na majhnem ognju nekaj minut. Ponev nato odstavimo, v drugi posodi razžvrkljamo jajca z moko, dodamo nariban sir, nato pa to zmes dodamo zelenjavni zmesi v ponvi ter premešamo.
Ponev damo v predogreto pečico, kjer omleto pečemo približno 25 – 30 minut pri 175°C. Pečico nato ugasnemo, omleto pa pustimo v ponvi še 10 minut, nato jo lahko narežemo.
Seveda lahko za zelenjavno omleto uporabimo tudi drugačno zelenjavo – korenje, grah, brokoli, beluše, bučke, bučo hokaido, cvetačo, stročji fižol, blitvo, špinačo, šparglje, jajčevce … itd..
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Jul 2019 17:33 Naslov sporočila: |
|
|
Polnjene bele bučke
Sestavine:
4 – 6 belih bučk
6 – 8 žlic kvinoje
50 g kokosove maščobe
1 čebula + nekaj strokov česna
šopek sesekljanega peteršilja
2 sveži rumeni/beli/rdeči papriki
4 jajca
4 žlice kisle smetane
250 g feta sira
200 g naribanega sira
sol, poper, muškat
Priprava:
Kvinojo za 20 – 30 minut (kar v večjem zelo gostem cedilu, ki ga potopimo v lonec s hladno vodo) namočimo, nato jo tudi kar v cedilu spiramo z vročo vodo (ki jo 2 – 3x natočimo v lonec in vanj potapljamo cedilo s kvinojo – s tem postopkom odstranimo škodljive saponine!). Kvinojo nato kuhamo 10 – 15 minut v 3 dl malo soljenega kropa, oziroma toliko časa, da vpije vso tekočino.
Bučkam odrežemo pokrovčke in jih izdolbemo tako, da ostane še 1 – 1,5 cm oboda. Bučkino meso sesekljamo, večja semena odstranimo.
Na kokosovi maščobi na hitro prepražimo sesekljano čebulo, dodamo bučkino meso, strt česen, na trakove (ali kvadratke) narezani papriki in še malo popražimo. Maso malo ohladimo, nato pa ji primešamo kuhano kvinojo (ali proseno kašo, riž, ajdovo kašo …), sesekljan peteršilj, jajca, feto, kislo smetano, nariban sir ter sol in začimbe (mesojedci lahko uporabijo prepraženo mleto meso). Z maso napolnimo izdolbene bučke, jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem, in jih pečemo v predogreti pečici približno 50 – 55 minut pri 180°C. Nekaj minut pred koncem pečenja vsako bučko pokrijemo z rezino sira in jih pečemo še toliko časa, da se sir raztopi.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|