|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Apr 2019 20:19 Naslov sporočila: |
|
|
Rjavčki iz sladkega krompirja
Sestavine:
500 – 600 g sladkega krompirja
12 mehkih datljev
100 g mletih mandljev
4 žlice piškotnih drobtin
3 žlice kakava
6 žlic javorjevega sirupa
50 g zmehčanega masla
1 pecilni prašek
malo soli
za čokoladno glazuro:
150 g jedilne čokolade
50 - 100 g masla
2 - 3 žlice sladke smetane
malo kokosovih kosmičev za okras
Priprava:
Sladki krompir čim tanjše olupimo, ga narežemo na kose, ki jih v pokriti posodi v malo rahlo soljenega kropa in na zmernem ognju dušimo do mehkega (20 minut), nato pa odlijemo tekočino (uporabimo jo za druge jedi) in krompir dobro spasiramo z vilicami. Dodamo drobno sesekljane ali zmlete datlje ter ostale sestavine in vse skupaj dobro premešamo.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj nanesemo zmes, jo poravnamo in jo pečemo približno 30 minut pri 180°C. Pečeno ploščo ohladimo, nato pa jo po vrhu prevlečemo s čokoladno glazuro in okrasimo s kokosovimi kosmiči. Ohlajeno sladico razrežemo na poljubne oblike.
Čokoladna glazura: - Nad posodo z vrelo vodo položimo drugo posodo, v kateri stopimo in dobro razmešamo nalomljeno čokolado, maslo in sladko smetano.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 06 Maj 2019 20:38 Naslov sporočila: |
|
|
Vanilijeva krema
Sestavine:
4 rumenjaki
4 žlice kokosovega sladkorja
4 žlice moke
0,5 l mleka
sneg iz 4 beljakov + 4 žlice kokosovega sladkorja
1 žlička vanilijeve arome/ 4 vanilijevi sladkorji
Priprava:
V blenderju za smutije zmiksamo rumenjake, 4 žlice kokosovega sladkorja, moko in zajemalko mleka. Preostalo mleko zavremo in vanj vlijemo mešanico iz blenderja ter ob stalnem mešanju skuhamo ''puding''. V še vročega vmešamo sneg iz beljakov, v katerega smo vtepli 4 žlice kokosovega sladkorja in vanilijevo aromo (ali 4 vanilijeve sladkorje).
Krema je primerna za polnjenje princesk, tort, sladic … ali kar tako.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 04 Jun 2019 20:56; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Maj 2019 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Sadna pita
Sestavine:
za spodnje testo:
250 - 300 g moke
100 - 125 g masla
2 - 3 žlice sladkorja
100 g mandljeve moke
1 jajce + 2 rumenjaka
malo soli
za sadni nadev:
500 g sadja po izbiri
2 vanilijeva sladkorja
1 žlica rjavega sladkorja
cimet po želji
za zgornje testo:
4 rumenjaki
4 zvrhane žlice sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
1 lonček sladke smetane
1/4 l mleka
4 zvrhane žlice moke + ½ pecilnega praška
sneg iz 6 beljakov + malo soli
Priprava:
Spodnje testo: - Iz sestavin zgnetemo testo, ga zavijemo v folijo in damo počivat v hladilnik za 1 uro..
Zgornje testo: - Rumenjake gladko razmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem, dodamo smetano, mleko ter izmenično moko s pecilnim praškom ter sneg iz beljakov z malo soli. Posodo s testom prekrijemo s folijo in jo postavimo za pol ure v hladilnik.
Spodnje testo nato kar na peki papirju razvaljamo v obliko pekača, ga s papirjem vred položimo v pekač, ga malo napikamo z vilicami in ga damo za 10 – 12 minut v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 200°C. Nato ga malo ohladimo, ga obložimo z izbranim sadjem (jagode, borovnice, maline, slive, jabolka, marelice, breskve, češnje, rabarbara, hruške, kaki, kivi, banane …), potresemo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in cimetom, čez pa nanesemo zgornje testo in ga poravnamo.
Pekač vrnemo v pečico, temperaturo naravnamo na 180°C in pečemo pito še približno 30 – 35 minut. Ohlajeno lahko potresemo s sladkorjem v prahu, ni pa nujno.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Maj 2019 17:19 Naslov sporočila: |
|
|
Jabolčna sladica z mandlji
Sestavine:
125 g kokosovega olja (=1/2 skodelice)
6 žlic kokosovega sladkorja
6 rumenjakov
2 zamaška ruma
1/8 l sladke smetane (=1/2 skodelice)
6 žlic mandljeve moke
6 žlic črne/pirine moke
1/2 pecilnega praška
sneg iz 6 beljakov + malo soli
6 nalistanih jabolk
mandljeve paličice/ lističi
(1 skodelica = 2,5 dl)
Priprava:
Kokosovo olje in sladkor dobro razmešamo, nato pa postopno, enega za drugim, vmešavamo rumenjake, dokler zmes ne postane rahlo kremasta. Dodamo rum, sladko smetano, mandljevo moko, nato pa izmenično sneg iz beljakov, ki smo ga stepli z malo soli, ter moko, pomešano s pecilnim praškom. Masa naj bo rahla in primerno gosta (da se jabolčne rezine ne potopijo vanjo) – če je preredka, dodamo še malo moke, če je pregosta, pa še malo sladke smetane.
Jabolka narežemo na tanke rezine.
Pekač obložimo s peki papirjem, po katerem razmažemo polovico mase, nanjo naložimo jabolčne rezine, ki jih prekrijemo z drugo polovico mase ter jo poravnamo. Po vrhu potresemo mandljeve paličice ali lističe.
Sladico pečemo v na 200°C ogreti pečici najprej 10 minut, nato zmanjšamo temperaturo na 175°C in jo pečemo še približno 20 – 25 minut.
LP Bucka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Maj 2019 23:20 Naslov sporočila: |
|
|
Zdrobov kolač z jabolki
Sestavine:
0,5 l mleka
5 žlic pšeničnega zdroba
50 g masla
6 rumenjakov
3 žlice sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
3 debela jabolka
1 žlica kakava
100 g mletih orehov/lešnikov/mandljev
sneg iz 6 beljakov + malo soli
1/2 pecilnega praška
Priprava:
Mleko zavremo, dodamo sladkor in košček masla in skuhamo zdrob. Malo ga ohladimo, nato pa vanj vmešamo rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor, naribana jabolka, kakav, mlete oreščke, pecilni prašek, in čisto na koncu sneg iz beljakov, ki smo jih stepli z malo soli.
Primerno velik pekač (odvisno, kako visoko naj bo pecivo) obložimo s peki papirjem, vanj nadevamo maso, jo poravnamo in jo pečemo v predogreti pečici 25 – 30 minut pri 180°C.
Namesto pšeničnega zdroba lahko uporabimo koruzni zdrob ali proseno kašo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Maj 2019 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
Sladica s hruškami
Sestavine:
100 g mehkega masla/kokosovega masla
6 žlic kokosovega sladkorja
1 žlička cejlonskega cimeta
4 rumenjaki
4 žlice kisle smetane
150 g mletih orehov/mandljev/lešnikov
400 g pirine moke + 1 pecilni prašek
100 g naribane temne čokolade
4 zrele hruške/banane
sneg iz 4 beljakov + malo soli
sladkor v prahu za posip
Priprava:
Maslo, sladkor in cimet dobro razmešamo, nato pa postopno, enega za drugim, vmešavamo rumenjake in mešamo toliko časa, da nastane rahla zmes. Vmešamo še kislo smetano, zatem pa izmenično vmešavamo beljakov sneg s soljo, moko s pecilnim praškom, mlete oreščke, na kocke narezane hruške in naribano čokolado. Zmes naj bo čimbolj rahla, zato mešamo s kuhalnico nadvse pazljivo.
Pekač prekrijemo s peki papirjem, nanj nadevamo maso, jo poravnamo z lopatko, nato pa jo pečemo v predogreti pečici približno 30 - 35 minut pri 180°C.
Ohlajeno sladico lahko rahlo potresemo s kokosovim sladkorjem, ki smo ga predhodno zmleli v kavnem mlinčku.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Maj 2019 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
Ajdova pita s skuto
Sestavine:
za testo:
1 skodelica ajdove moke
1/2 skodelice sladkorja
2 jajci
2 rumenjaka
125 g masla
malo soli
2 žlici ruma
1 pecilni prašek
za nadev:
400 - 500 g skute
2 vanilijeva sladkorja
2 žlici kokosovega sladkorja
1/2 vanilijevega pudinga
2 - 3 žlice kisle smetane
2 rumenjaka
sneg iz 4 beljakov + malo soli
(75 - 100 g rozin)
(1 skodelica = 2,5 dl)
Priprava:
Iz naštetih sestavin zgnetemo testo, ga zavijemo v folijo in ga damo za 1 uro počivat v hladilnik. Nato ga na peki papirju razvaljamo v obliko pekača, dodamo 2 cm za rob, nato pa ga s peki papirjem vred damo v pekač in uredimo v pravo obliko. Z vilicami ga napikamo po dnu, nato pa ga za 10 - 12 minut damo v na 200°C predogreto pečico.
Medtem pripravimo nadev tako, da vse sestavine zmešamo (rozine lahko izpustimo) in ga nadevamo na nekoliko ohlajeno testno podlago. Če nam je od obrezovanja testa ostalo kaj obrobkov, jih na tenko razvaljamo in narežemo na majhne krpice ter jih polagamo sem ter tja po nadevu (namesto mreže). Temperaturo naravnamo na 185°C, nato pa pečemo pito kakih 15 – 20 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Maj 2019 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
Bananine kocke
Sestavine:
za biskvit:
6 rumenjakov
6 žlic kokosovega sladkorja
75 g stopljenega masla
2 žlici kakava
6 žlic pirine moke + 1 pecilni prašek
sneg iz 6 beljakov + malo soli
za preliv:
2,5 dl vročega mleka
2 žlici ruma
2 žlici sladkorja
za kremo:
6 dl mleka
3 vanilijevi pudingi
3 žlice sladkorja
----------
250 g zmehčanega masla
3 - 4 žlice sladkorja
3 zmečkane banane
Priprava:
Biskvit: - Sladkor, rumenjake in stopljeno maslo kremasto razmešamo, vmešamo kakav, nato pa izmenično dodajamo sneg s soljo in moko s pecilnim praškom. Pekač obložimo s peki papirjem, vanj nadevamo maso, jo poravnamo in jo pečemo okoli 25 minut v na 180°C predogreti pečici. Še vroč biskvit prelijemo s prelivom, ga ohladimo, nato pa ga premažemo z nadevom in postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi in strdi. Po vrhu ga lahko posipamo s čokolado v prahu (lahko ga tudi prevlečemo s čokoladno glazuro - 100 g čokolade in 50 g masla razmešamo nad paro) in okrasimo s koluti banan.
Krema: - Puding skuhamo po navodilu na vrečki in ga ohladimo, vmes ga večkrat premešamo, da se ne naredi mrenica.
Zmehčano maslo razmešamo s sladkorjem in vmešamo zmečkane banane. Maso združimo s pudingom in oboje skupaj dobro razmešamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Maj 2019 18:15 Naslov sporočila: |
|
|
Torta Pavlova
Sestavine:
6 – 7 beljakov
5 žlic kokosovega sladkorja
1 zvrhana žlica koruzne moke
1 žlica limoninega soka
3 lončki sladke smetane
4 - 6 kremfixov
izbrano sveže sadje + malo sladkorja
Priprava:
Beljake čvrsto stepemo z ročnim mešalcem, proti koncu stepanja postopno dodajamo sladkor na koncu pa vmešamo še limonin sok in koruzno moko.
Okrogel tortni model po dnu prekrijemo s peki papirjem, nanj nadevamo beljakovo zmes in jo poravnamo s hrbtno stranjo žlice. Pečico ogrejemo na 150°C, nato pa v njej pečemo beljakov oblat 1 uro. Ko pečico izklopimo, pustimo v njej oblat toliko časa, da se povsem ohladi.
Smetano stepemo skupaj s kremfixi in z njo na debelo prekrijemo beljakov oblat, po vrhu pa naložimo narezano izbrano sadje – količina po lastni želji – (jagode, borovnice, maline, ananas, marelice, breskve, kivi, mango, hruške, slive, češnje, kosmulje, ribez … ), ki ga rahlo potresemo s sladkorjem.
Torto za nekaj časa shranimo v hladilnik.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Maj 2019 18:57 Naslov sporočila: |
|
|
Čokoladne rezine s kokosovo kremo
Sestavine:
za biskvit:
4 rumenjaki
4 zvrhane žlice kokosovega sladkorja
75 - 100 g mletih orehov
4 žlice mlete čokolade
1 dl sladke smetane
200 g moke + 1/2 pecilnega praška
sneg iz 4 beljakov + malo soli
za kremo:
400 g kisle smetane
5 – 6 žlic kokosove moke
1 žlica ruma
4 žlice kokosovega sladkorja
marmelada za premaz
za glazuro:
100 g jedilne čokolade
75 g masla
Priprava:
Biskvitno testo: - Sladkor, rumenjake in mleto čokolado kremasto razmešamo, nato vmešamo sladko smetano, na koncu pa izmenično previdno vmešavamo mlete orehe, moko s pecilnim praškom in sneg s soljo.
Model (okrogel ali pravokoten) prekrijemo s peki papirjem, vanj nadevamo biskvitno testo, ga poravnamo s hrbtno stranjo žlice in ga pečemo v predogreti pečici približno 20 – 25 minut pri 180°C. Nato ga ohladimo, ga po sredini prerežemo, da nastaneta dva koluta/pravokotnika, spodnjega na debelo premažemo s kremo in ga pokrijemo z drugim kolutom/pravokotnikom. Po vrhu ga premažemo z marmelado in prevlečemo s čokoladno glazuro.
Krema: - Sestavine dobro premešamo in pustimo kako uro počivati v hladilniku, da se kokosova moka napne in zgosti maso (uporabimo kokosovo moko, ne kosmičev!)
Glazura: - Zdrobljeno čokolado in maslo gladko razmešamo v posodi nad vodno paro.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 31 Maj 2019 21:59 Naslov sporočila: |
|
|
Torta s 4 različnimi plastmi
Sestavine:
za kokosovo plast:
6 beljakov
150 g kokosove moke
3 žlice kokosovega sladkorja
za mandljevo plast:
6 beljakov
150 g mandljeve moke
3 žlice kokosovega sladkorja
2 žlici mlete čokolade
za temno-čokoladno kremo:
1/2 l sladke smetane
5 kremfixov
300 g jedilne čokolade
6 rumenjakov
za belo-čokoladno kremo:
1/2 l sladke smetane
5 kremfixov
300 g bele čokolade
6 rumenjakov
za vlaženje plasti:
3 – 4 žlice ruma
2,5 - 3 dl vročega mleka
2 - 3 žlice kokosovega sladkorja
za okras (po želji):
čokolada v prahu, stepena sladka smetana, izbrano sadje, krokant, pisane mrvice, sesekljani oreščki … itd
Priprava:
Testo - 1. in 2. plast: - Vsako plast pečemo posebej, in sicer za vsako čvrsto stepemo sneg iz 6 beljakov, dodamo sladkor in še malo stepamo, nato kokosovi plasti vmešamo kokosovo moko, mandljevi pa mandljevo moko in mleto čokolado.
Tortni model prekrijemo s peki papirjem, vanj nadevamo testo in ga pečemo približno 20 minut pri 170°C.
Krema – temna in svetla: - Najprej vso smetano (1 l) čvrsto stepemo s kremfixi (10) in jo za 1 uro damo v hladilnik, da postane kompaktna.
Nato naredimo vsako kremo posebej in sicer tako, da jedilno (oz. belo) čokolado stopimo nad paro, dodamo vsaki kremi 6 rumenjakov in ves čas mešamo, da se čokolada dobro spoji z njimi. Zmes malo ohladimo, a ne preveč, da se ne strdi. Nato vsaki masi vmešamo polovico stepene smetane. Obe kremi damo za nekaj časa v hladilnik.
Zdaj lahko sestavimo torto: - Kokosovo plast poškropimo s polovico vlažilca, premažemo jo s temno kremo, nanjo položimo mandljevo plast, ki jo poškropimo z drugo polovico vlažilca, premažemo pa jo s svetlo kremo.
Lahko pa seveda obe plasti in kremi sestavljamo po svoje.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Jun 2019 17:40 Naslov sporočila: |
|
|
Hitra sladica z mletim makom/orehi/rožiči
Sestavine:
2 jog. lončka moke + 1 pecilni prašek
1 sadni jogurt
1 jog. lonček rjavega sladkorja
2 jog. lončka mletega maka/orehov/rožičev
2 jog. lončka mleka
4 cela jajca
4 žlice čokolade v prahu
3/4 jog. lončka olja/stopljenega masla
malo soli
(koščki suhega sadja/rozine)
(2 žlici limoninega/pomarančnega soka
100 g sladkorja v prahu)
Priprava:
Vse sestavine dobro zmešamo s kuhalnico. Mešanici lahko dodamo koščke suhega sadja/rozin, ni pa nujno.
Srednje velik pekač (n.pr. 20x24) obložimo s peki papirjem, vanj zlijemo maso, jo poravnamo, nato pa jo pečemo v predogreti pečici približno 30 – 35 minut pri 185°C.
Ohlajeno sladico lahko prevlečemo z limoninim/pomarančnim ledom (sladkor v prahu zmešamo s sokom), ali pa tudi ne. Lahko pa jo samo rahlo potresemo s sladkorno moko.
Maso lahko uporabimo tudi za peko muffinov.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Jun 2019 18:30 Naslov sporočila: |
|
|
Kuskusova poslastica
Sestavine:
za podlago:
1 skodelica kuskusa
1 skodelica mleka
1 skodelica pomarančnega soka
2 - 3 žlice kokosovega sladkorja
žlička cejlonskega cimeta
malo soli
za oblogo:
150 g rozin
2 žlici ruma
1 skodelica mletih orehov
50 g masla
75 - 100 g rožičeve moke/čokolade
50 - 100 g grobo narezanih orehov
(1 skodelica = 2,5 dl)
Priprava:
Podlaga: -Vse sestavine za podlago damo v posodo in jih med stalnim mešanjem počasi segrevamo, dokler mešanica ne zavre, nato jo kuhamo (ob stalnem mešanju) kake 3 – 4 minute, oz. toliko časa, da kuskus vpije vso tekočino. Primerno velik model napolnimo s to zmesjo in jo poravnamo. Damo jo za nekaj časa v hladilnik, da se strdi.
Obloga: - Rozine zmešamo z rumom, da se dobro prepojijo z njim (to storimo že kako uro ali dve prej). Maslo stopimo nad paro in v njem razmešamo rožičevo moko/čokolado, dokler ne dobimo kompaktne mase. Dodamo mlete orehe in v rumu namočene rozine ter dobro premešamo. Ohladimo jo in jo pustimo nekaj časa na hladnem, nato jo nanesemo na kuskusovo podlago in jo poravnamo. Po vrhu potresemo nekaj grobo narezanih orehov. Sladico še za nekaj časa postavimo v hladilnik.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Jun 2019 20:37 Naslov sporočila: |
|
|
Sočni biskvit z jabolki
Sestavine:
za testo:
8 rumenjakov
6 žlic sladkorja
6 žlic čokolade v prahu
2 vanilijeva sladkorja
1 dl sladke smetane
1 dl mleka
8 žlic moke + 1 pecilni prašek
sneg iz 4 beljakov + malo soli
za oblogo:
nekaj žlic marmelade
4 naribana jabolka
sneg iz 4 beljakov
4 žlice sladkorja
za prevleko:
100 g jedilne čokolade
50 g masla
Priprava:
Rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor in mleto čokolado kremasto razmešamo, nato pa v zmes izmenično vmešavamo sladko smetano, mleko, moko s pecilnim praškom in sneg s soljo.
Pekač obložimo s peki papirjem, po njem razmažemo maso, ki jo nato delno spečemo v predogreti pečici – peka naj traja približno 12 – 15 minut pri 180°C. Biskvit malo ohladimo, nato ga premažemo z marmelado, preko marmelade nanesemo plast naribanih jabolk, te pa prekrijemo s plastjo beljakovega snega, ki smo ga stepli s sladkorjem in nekaj drobcev soli.
Pekač vrnemo v pečico, kjer sladico pečemo še nadaljnih 12 – 15 minut pri isti temperaturi. Nato jo ohladimo in jo po vrhu premažemo s čokoladno prevleko (čokolado in maslo gladko razmešamo nad vročo paro).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Jun 2019 21:18 Naslov sporočila: |
|
|
Biskvitne kremne rezine
Sestavine:
2 lista listnatega testa
za biskvit:
6 rumenjakov
6 žlic sladkorja
100 g mletih orehov
6 žlic moke + 1 pecilni prašek
2 žlici ruma
2 žlici kakava
4 žlice mleka
sneg iz 6 beljakov + malo soli
za vanilijevo kremo:
6 rumenjakov
4 žlice kokosovega sladkorja
6 žlic moke
0,7 l mleka
sneg iz 6 beljakov + 4 žlice kokosovega sladkorja
1 žlička vanilijeve arome/ 4 vanilijevi sladkorji
sladkorna moka za posip
Priprava:
Listnato testo spečemo (vsak list posebej) na narobe obrnjenem pekaču.
Biskvit: - Rumenjake in sladkor kremasto razmešamo, dodamo rum, kakav, mleko, mlete orehe, nato pa izmenično vmešavamo še moko s pecilnim praškom in sneg iz beljakov, ki smo ga stepli z malo soli.
Pekač ( 20x30) obložimo s peki papirjem, po njem razmažemo biskvitno testo in ga pečemo v predogreti pečici okoli 20 – 25 minut pri 180˙C.
Sestavimo sladico, in sicer položimo spodaj prvi list listnatega testa, premažemo ga s polovico kreme, nanjo položimo ohlajeni biskvit, le-tega premažemo z drugo polovico kreme, čez pa položimo drugi list listnatega testa, ki ga po vrhu rahlo poprašimo s sladkorno moko.
Vanilijeva krema: - V blenderju za smutije zmiksamo rumenjake, 4 žlice kokosovega sladkorja, moko in zajemalko mleka. Preostalo mleko zavremo in vanj vlijemo mešanico iz blenderja ter ob stalnem mešanju skuhamo ''puding''. V še vročega vmešamo sneg iz beljakov, v katerega smo vtepli 4 žlice kokosovega sladkorja in vanilijevo aromo (ali 4 vanilijeve sladkorje).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|