|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Jun 2019 16:38 Naslov sporočila: |
|
|
Kolač z bezgovimi cvetovi
Sestavine:
za testo:
5 rumenjakov
200 g zmehčanega masla
200 g kokosovega sladkorja
naribana limonina lupinica
2 žlici limoninega soka
250 g moke + 1 pecilni prašek
sneg iz 5 beljakov + malo soli
2 - 3 žlice drobno osmukanih bezgovih cvetov
za vlažilo:
0,5 dl sirupa iz bezgovih cvetov
2 žlici limoninega soka
1- 2 žlici vode
za okras:
1 lonček sladke smetane
2 kremfixa
1 žlica sirupa iz bezgovih cvetov
Priprava:
Maslo in sladkor kremasto razmešamo, postopoma vmešavamo rumenjake enega za drugim, in ko zmes naraste, vmešamo še ostale sestavine, na koncu pa izmenično (po žlicah) vmešavamo moko s pecilnim praškom, sneg s soljo ter drobno (brez stebelc) osmukane bezgove cvetke.
Dolg škatlast model premažemo z maslom, poprašimo z moko, vanj nadevamo testo, ki ga pečemo v predogreti pečici približno 30 minut pri 185°C. Pečenega ohladimo, poškropimo z vlažilom (vse sestavine zmešamo), nato pa ga po vrhu premažemo s (s kremfixom) stepeno sladko smetano, ki smo jo zmešali z žlico sirupa iz bezgovih cvetov.
----------------
Sirup iz bezgovih cvetov:
Sestavine:
1 l vode
12 – 15 bezgovih cvetov
1 kg sladkorja
2 neškropljeni limoni
15 g citronske kisline
Priprava:
Vodo s sladkorjem kuhamo, dokler se sladkor povsem ne raztopi. Ko se sladkorna raztopina nekoliko zgosti, jo ohladimo, vmešamo vanjo citronsko kislino, nato pa prelijemo z njo bezgove cvetove (debelejša stebla smo porezali), po vrhu pa naložimo rezine limon (z lupino vred). Mešanica naj pokrita stoji dan ali dva, še bolje tri (vmes jo večkrat premešamo), nato jo precedimo skozi gazo, jo še enkrat na hitro prekuhamo in jo nato nalijemo v vroče in razkužene steklenice ter jih neprodušno zapremo.
------------------
Kako naredimo sirup iz bezgovih cvetov - video (nemščina)
https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=gIuF0stdGGw
Kako naredimo liker iz bezgovih cvetov:
https://www.gurman.eu/recepti/liker-iz-bezgovih-cvetov-9796
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Jun 2019 20:00 Naslov sporočila: |
|
|
Jogurtovi ''kruhki''
Sestavine:
za biskvit:
5 rumenjakov
150 g kokosovega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
1 dl olja
250 g jogurta
350 g moke + 1 žlička pecilnega praška
sneg iz 5 beljakov + malo soli
za glazuro:
150 g jedilne čokolade
75 g masla
Priprava:
Rumenjake, kokosov sladkor in vanilijev sladkor kremasto razmešamo, dodamo olje in jogurt, nato pa izmenično vmešavamo sneg s soljo in moko s pecilnim praškom.
Dolg škatlast model premažemo z maslom in poprašimo z moko, nadevamo ga z zmesjo, ki jo pečemo v predogreti pečici približno 30 minut pri 185°C. Ohlajen kolač prevlečemo s čokoladno glazuro (čokolado in maslo gladko razmešamo v posodi nad vodno paro).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Jun 2019 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
Datljev kolač
Sestavine:
za biskvit:
5 rumenjakov
6 žlic kokosovega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
125 g masla
6 žlic moke + 1 pecilni prašek
100 g mletih lešnikov
250 g datljev
2 - 3 žlice ruma
sneg iz 5 beljakov + malo soli
za preliv:
150 g mlečne/bele čokolade
2 dl sladke smetane
2 vanilijeva sladkorja
nekaj datljev za okras
(stepena sladka smetana)
Priprava:
Preden pričnemo s pripravo biskvita, datlje (izkoščičene) narežemo na koščke in jih prelijemo z nekaj žlicami ruma. Tako jih pustimo kako uro ali dve stati, vmes jih večkrat obrnemo.
Biskvit: - Zmehčano maslo, sladkor in vanilijev sladkor kremasto razmešamo, nato pa postopoma enega za drugim vmešavamo rumenjake. Mešamo toliko časa, da zmes naraste in postane zelo rahla. Zdaj izmenično - po žlicah - previdno vmešavamo sneg s soljo, moko s pecilnim praškom, mlete lešnike in datlje z rumom.
Tortni model (24 cm) premažemo z maslom, poprašimo z moko, vanj nadevamo maso, ki jo nato pečemo v predogreti pečici približno 35 – 40 minut pri 175°C. Ko ugasnemo pečico, kolač pustimo v njej še 10 minut, nato pa ga delno ohladimo. Po vrhu ga na gosto prepikamo z debelejšo pletilko in ga prelijemo s prelivom (preliv bo seveda spolzel skozi luknjice v kolač). Okrasimo ga s koščki datljev, lahko tudi s stepeno sladko smetano.
Preliv: - Koščke mlečne (ali bele) čokolade, sladko smetano in vanilijev sladkor gladko razmešamo v posodi, ki smo jo položili na lonec z vrelo vodo/paro.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Jun 2019 17:44 Naslov sporočila: |
|
|
Lešnikov kolač
Sestavine:
100 g zmehčanega masla
5 žlic kokosovega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
5 rumenjakov
10 žlic sladke smetane
5 žlic moke + 1 pecilni prašek
200 g mletih lešnikov
sneg iz 5 beljakov + malo soli
400 g lešnikove nugat čokolade
(stepena sladka smetana za okras
stopljena jedilna čokolada
grobo nasekljani lešniki)
Priprava:
Zmehčano maslo, sladkor in vanilijev sladkor kremasto razmešamo, nato pa postopoma enega za drugim vmešavamo rumenjake. Mešamo toliko časa, da zmes naraste in postane zelo rahla. Zdaj izmenično - po žlicah - previdno vmešavamo sneg s soljo, moko s pecilnim praškom, sladko smetano in mlete lešnike.
Dolg škatlast model premažemo z maslom, poprašimo z moko, vanj nadevamo polovico mase, po njej razporedimo polovico na koščke narezane lešnikove nugat čokolade, prekrijemo jih z drugo polovico mase, v to pa ''potunkamo'' drugo polovico koščkov lešnikove nugat čokolade.
Kolač nato pečemo v predogreti pečici približno 30 – 35 minut pri 180°C. Ko ugasnemo pečico, kolač pustimo v njej še 10 minut, nato pa ga ohladimo.
Preden ga postrežemo, ga okrasimo s stepeno sladko smetano in kakim brizgom stopljene čokolade.
Lahko pa ga prevlečemo s čokoladno glazuro in potresemo z grobo nasekljanimi lešniki.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Jun 2019 22:56 Naslov sporočila: |
|
|
Slivova pita
Sestavine:
za krhko testo:
125 g masla
2 žlici sladkorja
50 g mletih mandljev
1 jajce + 2 rumenjaka
250 g moke
malo soli
za oblogo:
500 g sliv
2 žlici sladkorja
cimet
za biskvitno testo:
4 rumenjaki
4 žlice sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
1 lonček sladke smetane
2 dl mleka
6 - 7 žlic moke
sneg iz 4 beljakov + malo soli
sladkorna moka za posip
Priprava:
Iz danih sestavin zgnetemo krhko testo, ga zavijemo v folijo in damo za eno uro počivat v hladilnik. Nato ga kar na peki papirju razvaljamo v obliko pekača in ga s papirjem vred položimo v pekač. Na gosto ga po dnu napikamo z vilicami in ga damo za 15 minut v na 185°C ogreto pečico, da se napol speče.
Malo ga ohladimo, nato ga obložimo s slivami, ki jih potresemo s sladkorjem in cimetom, čez pa prelijemo biskvitno testo. Pekač vrnemo v pečico, kjer naj se pri isti temperaturi peče še kakih 20 – 25 minut.
Ohlajeno pito po vrhu rahlo potresemo s sladkorno moko.
Biskvitno testo: - Rumenjake kremasto razmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem, dodamo smetano in mleko, nato pa izmenično vmešavamo še moko in sneg, ki smo ga stepli z malo soli.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Jun 2019 15:16 Naslov sporočila: |
|
|
Marelična sladica s skuto
(brez pečenja)
Sestavine:
za osnovo:
300 g zdrobljenih keksov
150 g masla
nekaj brizgov amareta
za premaz osnove:
200 g jedilne čokolade
0,5 dl sladke smetane
za sadno oblogo:
250 g mareličnega pireja
za skutino/sadno oblogo:
250 g drobno narezanih marelic
500 g pretlačene skute
1 lonček kisle smetane
100 g sladkorja + 2 vanilijeva sladkorja
4,5 dl stepene sladke smetane
4 kremfixi
koščki marelic za okras
Priprava:
Piškotne drobtine in maslo z roko zgnetemo v ''testo''. Tortni model (26 cm) po dnu prekrijemo z enako velikim krogom, ki smo ga izrezali iz peki papirja, po njem z rokami pritiskamo piškotno kepo, dokler ne nastane enakomerno debela plošča. Poškropimo jo z amaretom in jo damo za nekaj ur v hladilnik.
Čokolado in sladko smetano nad paro gladko razmešamo, jo malo ohladimo, in s to zmesjo premažemo piškotno ploščo. Model spet vrnemo v hladilnik, da se premaz dodobra ohladi in strdi.
Nato čez to plast nanesemo marelični pire (iz svežih in zelo zrelih marelic – sadje zmiksamo v multipratkiku).
Skutino/sadna obloga: - Skuto pretlačimo in jo zmešamo s kislo smetano, sladkorjem in vanilijevim sladkorjem, dodamo na drobne koščke narezane (sveže) marelice ter polovico s kremfixi stepene sladke smetane. Skutino oblogo nato nanesemo preko mareličnega pireja, čisto na vrhu pa skutino oblogo premažemo še z drugo polovico stepene sladke smetane.
Sladico po vrhu okrasimo s koščki marelic. Za nekaj ur jo damo v hladilnik, da se dobro ohladi, strdi in razvije aromo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Jun 2019 23:11 Naslov sporočila: |
|
|
Skutina sladica brez peke
Sestavine:
za podlago:
400 g polnozrnatih keksov
150 g masla
4 žlice sladke smetane
za skutin nadev:
500 g skute
500 g mascarpone sira
nekaj žlic sladkorja (po okusu)
4 žlice sladke smetane
malo soli
za sadno oblogo:
borovnice, maline, brusnice …
stepena sladka smetana
Priprava:
Kekse zmeljemo v multipraktiku in jih zmešamo z maslom in sladko smetano. Maso enakomerno razporedimo po dnu tortnega modela (ki ga lahko obložimo s peki papirjem) in jo nekoliko pritisnemo ob dno. Model za kake pol ure damo v hladilnik, medtem pa pripravimo skutin nadev tako, da vse sestavine dobro zmešamo. Z njim obložimo piškotno podlago, po skutinem nadevu pa naložimo izbrano sadje in kupčke stepene sladke smetane.
Model še za kako uro postavimo v hladilnik, da se sladica strdi in razvije aromo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Jun 2019 19:54 Naslov sporočila: |
|
|
Bananin kolač
Sestavine:
za podlago:
1 skodelica moke + 1 pecilni prašek
1 skodelica mandljeve/kokosove moke
1 skodelica mletih orehov
1/2 skodelice rozin
4 žlice kokosovega sladkorja
1 žlička cejlonskega cimeta
ščepec soli
-------
1 skodelica pomarančnega soka
1/2 skodelice stopljenega masla
2 naribani jabolki
za kremo:
4,5 dl mleka + malo soli
2 vanilijeva pudinga
2 žlici kokosovega sladkorja
1 lonček sladke smetane + 4 kremfixi
200 g mascarpone sira
4 – 5 zmečkanih zrelih banan
(skodelica=2,5 dl)
Priprava:
Podlaga: - V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi mokre (sok, stopljeno maslo, naribana jabolka), nato pa oboje združimo in dobro premešamo.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj nanesemo maso, jo poravnamo in jo pečemo približno 30 – 35 minut pri 185°C. Podlago nato kar v pekaču ohladimo.
Krema: - Iz mleka, sladkorja, pudingovega praška in malo soli skuhamo puding, med ohlajanjem ga večkrat premešamo, da se ne naredi mrenica. Ko je hladen, dodamo mascarpone sir, s kremfixi stepeno sladko smetano in zmečkane banane.
Kremo nanesemo na ohlajeno podlago in jo poravnamo. Pekač s sladico nato damo za 2 uri v hladilnik, lahko jo okrasimo z drobcenimi koščki čokolade, ali kako drugače.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Jun 2019 21:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ajdova sladica
Sestavine:
1 skodelica ajdove kaše
2 skodelici mleka + malo soli
--------
100 g masla
5 žlic javorjevega sirupa
50 g čokolade v prahu/kakava
2 vanilijeva sladkorja
4 - 5 rumenjakov
naribana limonina lupinica
100 g pirine polnozrnate moke + 1 pecilni prašek
sneg iz 4 - 5 beljakov + malo soli
(rozine ali koščki suhega sadja)
za premaz:
marelična/šipkova marmelada
100 g jedilne čokolade
50 g masla
(skodelica=2,5 dl)
Priprava:
Ajdovo kašo kuhamo 10 minut v 2 skodelicah rahlo soljenega mleka (lahko mu dodamo košček masla in/ali kako žličko sladkorja), oziroma toliko časa, da ajda vpije vso tekočino. Zmes nato ohladimo.
Maslo kremasto razmešamo z javorjevim sirupom, vanilijevim sladkorjem in čokolado v prahu/kakavom, nato pa postopno oz. enega za drugim vmešavamo rumenjake. Ko masa postane rahla in kremasta, vmešamo še naribano limonino lupinico, nato pa izmenično po žlicah dodajamo sneg iz beljakov ter moko s pecilnim praškom. Na koncu dodamo še kuhano in ohlajeno ajdovo kašo in vse skupaj previdno premešamo.
Zmesi lahko dodamo kako pest rozin ali nekaj narezanega suhega sadja.
Pekač (20x28) obložimo s peki papirjem, po njem razmažemo ajdovo zmes, jo poravnamo s hrbtno stranjo žlice, nato pa jo pečemo v predogreti pečici približno 20 – 25 minut pri 180°C. Ohlajeno sladico po vrhu premažemo z marmelado in prevlečemo s čokoladnim premazom (čokolado in maslo stopimo nad paro in razmešamo).
Ajdo lahko nadomestimo s proseno kašo, kvinojo, kuskusom …
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Jun 2019 22:07 Naslov sporočila: |
|
|
Bulgur-lešnikov narastek
Sestavine:
200 g bulgurja
25 g masla
4 dl lešnikovega/kravjega mleka
malo soli
---------------
2 lončka malinovega jogurta
2 – 3 žlice kokosovega sladkorja
1 vrečka praška za malinov puding
75 g mletih lešnikov
za oblogo:
200 g malin/robid
75 g drobno sesekljanih lešnikov
1 – 2 žlici kokosovega sladkorja
Priprava:
Bulgur 10 – 12 minut kuhamo v rahlo soljenem lešnikovem mleku z maslom (lahko tudi v kravjem), oz. toliko časa, da vpije vso tekočino, nato ga ohladimo.
V skledi zmešamo jogurt, sladkor, mlete lešnike in pudingov prašek, nato pa to zmes združimo s kuhanim in ohlajenim bulgurjem.
Pekač (25x22) obložimo s peki papirjem, vanj nadevamo zmes, jo poravnamo, po površini pa previdno v enakomernih razmakih rahlo vtiskujemo sveže maline/robide, ki jih potresemo z grobo narezanimi lešniki in sladkorjem.
Narastek pečemo v predogreti pečici približno 20 – 25 minut pri 180°C, nato ga vzamemo iz pečice in ga ohlajamo še kakih 15 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 17 Jun 2019 22:11 Naslov sporočila: |
|
|
Sočna čokoladna torta
Sestavine:
4 rumenjaki
4 žlice sladkorja
4 žlice moke
sneg iz 4 beljakov + malo soli
marelična/šipkova marmelada
za orehov nadev:
200 g grobo mletih orehov
1,5 dl ruma
1,5 dl sladke smetane
100 g čokolade v prahu
150 - 200 g baby biskvitkov
za čokoladno kremo:
4 dl mleka
2 čokoladna pudinga
2 - 3 žlice kokosovega sladkorja
75 - 100 g stopljene jedilne čokolade
200 g masla
za čokoladno glazuro:
100 g jedilne čokolade
50 g masla
Priprava:
Rumenjake razmešamo s sladkorjem, nato pa izmenično dodajamo sneg iz beljakov ter moko.
Tortni model premažemo z maslom in poprašimo z moko, nadevamo ga s testom, ki ga pečemo v predogreti pečici približno 20 - 25 minut pri 180°C.
Ohlajen biskvit premažemo z marmelado in po njej nanesemo orehov nadev. Poravnamo ga s hrbtno stranjo žlice, nato pa po njem razmažemo čokoladno kremo. Torto po vrhu prevlečemo še s čokoladno glazuro, okrasimo jo po lastni zamisli. Za nekaj ur jo postavimo v hladilnik, da se zgosti in razvije aromo.
Orehov nadev: - Baby biskvitke razlomimo na koščke, prelijemo jih z mešanico ruma in sladke smetane, dodamo grobo mlete orehe in čokolado v prahu ter dobro premešamo. Zmes pustimo nekaj minut stati. Če zmes ni dovolj čvrsta, vmešamo vanjo še nekaj zdrobljenih biskvitkov.
Čokoladna krema: - Puding skuhamo po navodilu na vrečki, ga ohladimo, vmes ga večkrat premešamo, da se ne naredi mrenica. Nato vanj vmešamo zmehčano maslo in stopljeno čokolado.
Čokoladna glazura: - Jedilno čokolado in maslo stopimo in gladko razmešamo nad vodno paro.
Lahko pa uporabimo pravokoten pekač in nato sladico narežemo na kocke ali pravokotne rezine.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 17 Jun 2019 23:09 Naslov sporočila: |
|
|
Kokosove rezine z malinami
Sestavine:
za biskvitno testo:
6 rumenjakov
6 žlic kokosovega sladkorja
1 žlica ruma
1 žlica pudingovega praška
5 žlic moke + 1/2 pecilnega praška
sneg iz 3 beljakov + malo soli
za kokosovo oblogo:
100 g kokosovega sladkorja
sneg iz 3 beljakov + malo soli
100 g kokosovih kosmičev
200 g malin
Priprava:
Rumenjake kremasto razmešamo s sladkorjem, dodamo rum, nato pa izmenično vmešavamo moko, ki smo jo zmešali s pudingovim praškom in pecilnim praškom, ter snegom iz beljakov, stepenih z malo soli.
Srednje velik pekač obložimo s peki papirjem, po njem enakomerno razmažemo biskvitno zmes, nato pa jo pečemo v predogreti pečici okoli 20 – 25 minut pri 175°C. Pečen biskvit malo ohladimo.
Medtem pripravimo kokosovo oblogo: - Beljake skupaj s soljo in sladkorjem čvrsto stepemo, nato pa v zmes previdno vmešamo maline ter kokosove kosmiče. Zmes razmažemo po pečenem biskvitu, pekač vrnemo v pečico in sladico pečemo še 10 – 15 minut pri isti temperaturi.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Jun 2019 20:43 Naslov sporočila: |
|
|
Mascarpone krema
Sestavine:
250 ml sladke smetane
250 ml mascarpone sira
4 žlice sladkorja v prahu
3 - 4 žlice trde marmelade
(ali 100 g stopljene čokolade)
Priprava:
Smetano skupaj z marmelado/čokolado napol stepemo (da je še tekoča), dodamo sladkor in mascarpone sir ter stepamo toliko časa, da krema postane trda.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Jun 2019 21:49 Naslov sporočila: |
|
|
Rožičeve palačinke z malinami
Sestavine:
4 dl mleka
6 žlic pirine moke
6 žlic rožičeve moke
3 jajca
3 žlice sladke smetane
1 žlička pecilnega praška
malo soli
150 g malin/robid/borovnic
za dekoracijo:
stepena sladka smetana
stopljena čokolada
125 g malin/robid/borovnic
(zmečkane banane
mešanica sladkorne moke+kokosovih kosmičev)
Priprava:
Z ročnim električnim mešalcem zmešamo vse sestavine, na koncu ročno vmešamo maline (ali robide ali borovnice) . Testo (ki naj bo malo gostejše kot sicer) pustimo kakih 20 – 30 minut stati, nato spečemo majhne palačinke. Naložimo jih na servirni krožnik (lahko jih premažemo z zmečkanimi bananami in rahlo potresemo z mešanico sladkorja v prahu in kokosovih kosmičev) ter dekoriramo s stepeno sladko smetano, stopljeno čokolado ter s svežimi malinami/robidami/borovnicami.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Jul 2019 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
Sladica z vloženim sadjem
(sadni tiramisu)
Sestavine:
1 zavitek baby keksov
1 velika konzerva kompota
1 – 2 žlici ruma
7,5 dl mleka
4 – 5 žlic sladkorja
3 pudingi po izbiri
150 g zmehčanega masla
100 – 150 g naribane bele čokolade
stepena sladka smetana
Priprava:
Pudingov prašek in sladkor gladko razmešamo v 8 - 10 žlicah mleka, ostalo mleko zavremo in v njem ob stalnem mešanju nekaj minut kuhamo pudingovo mešanico, dokler se le-ta dobro ne zgosti. Puding ohladimo na sobno temperaturo, nato pa vanj vmešamo zmehčano maslo.
Sadje iz konzerve (ananas, marelice, breskve, jagode, maline, višnje, hruške …) z rumom in s kompotovo tekočino vred zmeljemo v multipraktiku.
Manjši pekač (22 x 30) po dnu obložimo z baby keksi (Savoyardi), navlažimo jih s tretjino sadne mešanice, posujemo jih s tretjino naribane čokolade in jih premažemo s tretjino pudingove kreme. Postopek še 2 krat ponovimo. Sladico nato za več ur postavimo v hladilnik, še bolje pa čez noč. Preden jo serviramo, jo okrasimo s stepeno sladko smetano.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|