|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Nov 2017 21:11 Naslov sporočila: |
|
|
Pet stvari, ki so še nevarnejše od kajenja
Kajenje velja za eno najbolj nevarnih navad. V Evropski uniji kadi 28 odstotkov prebivalcev, v ZDA pa 15 odstotkov.
Vendar so znanstveniki v različnih raziskavah odkrili druge navade sodobnega človeka, ki so lahko celo nevarnejše od kajenja, povzema raziskave ameriška spletna stran Business Insider.
1. OSAMLJENOST
Eden od nevarnih trendov današnjega življenja je osamljenost, ki se je pojavila prav z vedno večjo priljubljenostjo družbenih omrežij. Visoki ameriški predstavnik za javno zdravje Vivek Murthy je osamljenost označil za svetovno epidemijo. Profesorica psihologije na univerzi Brigham Young pa je v svoji raziskavi odkrila, da je osamljenost enako nevarna kot 15 pokajenih cigaret na dan.
2. SEDENJE
Študija iz leta 2014 je odkrila, da je nevarno tudi sedenje, saj poveča možnost za raka. V raziskavo so vključili štiri milijone ljudi ter ugotovili, da vsake dve dodatni uri sedenja povečata možnost, da ljudje zbolijo za rakom debelega črevesja, rakom maternične sluznice in pljučnim rakom, tudi če so vsak dan telesno aktivni.
3. POMANJKANJE SPANJA
Med bolj nevarnimi je tudi pomanjkanje spanja. Ameriški center za nadzor bolezni in preventivo je pomanjkanje spanja že označil za zdravstveni problem, saj ima kar 50 do 70 milijonov Američanov težave s spanjem. Profesor Valerij Gafarov iz Svetovne zdravstvene organizacije je leta 2015 opozoril, da pomanjkanje spanja poveča možnost za možgansko in srčno kap do enake mere kot redno kajenje.
4. PRETIRANO SONČENJE
Tudi ljubitelji zagorele polti ogrožajo svoje zdravje. Leta 2014 so v znanstveni reviji Jama raziskovalci ugotovili, da zaradi pogostega obiska solarijev več ljudi umre za kožnim rakom, kot kadilcev za pljučnim rakom.
5. SLABA PREHRANA
Vedno več težav pa povzroča tudi slaba prehrana z veliko vsebino sladkorjev, nasičenih maščob in procesirane hrane. Znanstveniki so leta 2016 ugotovili, da dandanes več ljudi umre zaradi posledic slabe prehrane, kot zaradi alkohola, drog, nezaščitenih spolnih odnosov in tobaka skupaj, še piše Business Insider.
Vir: spletni REPORTER 07.11.2017.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Dec 2017 21:13 Naslov sporočila: |
|
|
Je kava koristna ali škodljiva?
O kavi kroži kar nekaj informacij, a nas vseeno zanima, koliko je kava sploh "zdrava"? Kakšna je resnica o kavi?
Ker je v zvezi s kavo obilo "mitologije" in napačnih prepričanj, pojdimo po vrsti.
Ali kava poživlja?
Po zaužitju kave nas preplavijo poživljajoči strupi, ki jih telo poskuša čim prej onesposobiti. Pospešijo se presnovni procesi, pospeši srčni utrip, živčevje se razburi. Če je to vaše razumevanje poživljanja, drži, da kava poživlja. Pri tem je učinek odvisen tudi od tega, kako jo uživate. Grenka kava bo najhitreje dosegla poživljajoči učinek. Če grenčine blažite s sladkorjem ali z mlekom, se bo razbliniltudi ta.
Ali kava zastruplja ali razstruplja?
Presnova kave zapusti v telesu obilo kislin, zato pravimo, da kava močno zakisa telo –enako kot uživanje mesa in sladic. Seveda je pomembno, kakšno kavo pijete. Če uživate ekološko pridelano kavo, v kateri je več alkalnih rudnin in antioksidantov, povrhu pa ni obremenjena s kemikalijami, bo stopnja zakisanja desetkrat manjša kot pri uživanju konvencionalne kave. Ker kava vsebuje tudi čreslovine, jo lahko v zmernih količinah uporabite za čiščenje črevesja. Seveda bi bilo najbolj zdravo pripraviti kavni klistir. Če pa boste kavo spravljali vase "od zgoraj", je nadvse pomembno, da predtem spijete velik kozarec vode. Le tako boste izkoristili njen čistilni potencial.
Ali kava izboljšuje koncentracijo?
Kava vzdraži živce, zato kljub kratkoročnemu občutku budnostipovzroči dodatne težave– prav takrat, ko potrebujemozbranost, natančnost in mirno glavo. Znanstveniki Nase so pajke izpostavili različnim drogam in nato opazovali, kako posamezne droge vplivajo na njihovo sposobnost tkanja mreže. Priča so bili zanimivim stvaritvam, ki so imele le malo skupnega z običajno pajkovo mrežo. Pod vplivom ekstazija so pajki divje tkali, vendar so v preveliki vnemi v mrežah puščali velike luknje. Pod vplivom droge LSD so resda pletli enakomerno, vendar nepopolno. Pajki, omamljeni z marihuano, so čez čas izgubili vse veselje do tkanja. Tisti, ki so bili izpostavljeni sestavini uspavalnih tablet, imenovani kloralhidrat, se dela sploh niso lotili. Nato so jim postregli še s kavo in bili priča najbolj bizarnim stvaritvam. Pajki so delali vozle brez slehernega načrta. Že po zaužitju zelo majhne količine kave so se obnašali popolnoma kaotično.
Ali kava izboljšuje presnovo?
Mnogi ljudje zaužijejo kavo, ko po kosilu začutijo utrujenost. Kava pa doseže prav nasprotno – poveča prekrvavitev v mišicah in jo zmanjša v prebavilih. Obenem zmoti vsrkavanje kalcija, magnezija, železa in dragocenih vitaminov. Če že, naj bi kavo zaužili pred kosilom: tako bo predramila telo, ko pa bodo hranila, ki jih nujno potrebujemo, prispela do črevesja, se bo od tam že umaknila.
Je brezkofeinska kava bolj zdrava?
Žal kofein iz kave "čistijo" z dvomljivimi kemijskimi spojinami (denimo z diklorometanom ali etilacetatom), zato v večini primerov z uživanjem take kave tvegate dodatno kemično onesnaženje telesa. Pri proizvodnji bio brezkofeinske kave namesto agresivnih topil uporabljajo ogljikov dioksid. Postopek odstranjevanja kofeina je pri ekološki kavi precej daljši, zato ohrani veliko več značilne arome, ki se pri običajnih postopkih dekofeiniziranja v veliki meri izgubi.
Kaj pa dolgoročne posledice?
Ker kava v vsakem primeru v telesu zapusti kisle presnovke, njeno uživanje vztrajno povečujezakisanostin s tem ustvarjatemelj za številne degenerativne bolezni. Kava je tudi močan diuretik; če ob njej ne zaužijemo dovolj vode, vsaka skodelica dodatno ožame celice ter tako pospeši njihovo staranje in upočasni obnovo. V knjigi Pharmazeutische Biologie, ki jo pri študiju uporabljajo nemški študenti medicine, piše: "Kofein je edini znani zaviralec reparaturnih encimov, ki po poškodbi DNK (denimo zaradi UV-sevanja, delovanja strupov, elektrosmoga …) začnejo popravljati škodo."
Vir: www.viva.si
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Jul 2018 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
Ste kdaj jedli skupaj kumare in paradižnik?
Tega ne storite NIKOLI več!
Verjetno se vsi zavedamo, da nekaterih kombinacij živil ni dobro jesti skupaj, saj lahko povzročijo več težav kot koristi.
Sigurno vam je že kakšna kombinacija hrane povzočila težave v trebuhu, slabost, napihnjenost ali probleme s prebavo. Do tega pride tudi zaradi nepravilne kombinacije posameznih sestavin, ki od želodca zahtevajo različno predelavo.
Poglejte katerim kombinacijam se morate izogibati. Delimo to opozorilo tudi med prijatelje in družino.
Bodimo zdravi in vitalni!
1. Kumare in paradižnik
Kumare in paradižnik so nekompatibilna živila. Želodec predeluje paradižnik drugače kot kumare, poleg tega telo drugače absorbira hranljive snovi iz obeh, kar povzroči nastanek želodčne kisline, povsem vam zmeša prebavo, za nameček pa so običajno kumare tiste, ki nam “obležijo” v trebuhu in še dolgo za tem povzročajo zgago.
2. Sadje po obroku
Sadje se v telesu zelo hitro prebavi in ni dobro, da dolgo časa miruje v želodcu. Proces predelave se namreč začne že po nekaj minutah in ni dobro, da se želodec muči še s celo večerjo, ki ste jo pred tem pojedli, sadje pa vam ”gnije” v želodcu. Če že morate, sadje jejte pred vsemi drugimi jedmi, če pa gre za večerjo, pa vam ne bo nič škodilo, če ostanete samo pri sadju. Pa še bolj zdravo je.
3. Vroč sendvič s sirom
Za prebavo beljakovin in škroba je potrebna različna stopnja kislosti. Želodec običajno začne z beljakovinami, škrob pa čaka, da pride na vrsto. Idealen primer, kako se na hitro zrediti in si zamastiti želodec in črevesje. Težave s prebavo so zagotovljene.
4. Ovseni kosmiči z mlekom ali jogurtom in pomarančni sok
Kislina v pomarančnem soku uniči encim, ki je odgovoren za prebavo škroba. Prav tako lahko kislina sesiri mleko, ta sproži obrambne mehanizme v želodcu in nastane neprijetna sluzasta snov.
5. Fižol in sir
Če želite namenoma biti napihnjeni in spuščati vetrove, potem ni boljše kombinacije. Priporočamo vam, da te kombinacije niti poskusite ne, ker naredi pravo zmedo v vaši prebavi.
6. Banane in mlečni izdelki
Ta kombinacija tudi ni dobra, vendar ne povzroča neznosnih težav. Omenjamo jo zato, ker je pogosta na naših jedilnikih in ker lahko težave razmeroma enostavno rešimo.
7. Sadje in jogurt
Kombinacija jogurta s katerimkoli sadjem upočasni prebavo, spremeni črevesno floro in proizvaja toksine.
Vir:
https://viralko.si/viralno/ste-kdaj-jedli-skupaj-kumare-in-paradiznik-tega-ne-storite-nikoli-vec/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 26 Sep 2018 17:13; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Avg 2018 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
5 dejstev o predelani hrani
… zaradi katerih se ji boste raje izognili
Predelano hrano pogosto uživamo v obliki hamburgerjev in ocvrtega krompirčka ter vnaprej pripravljenih obrokov.
Ta dejstva vam bodo dala razlog, da se jim boste prihodnjič izognili v velikem loku.
1. - Predelana hrana vas zasvoji
Ko si privoščite ocvrt krompirček iz restavracije s hitro hrano, imate nenadoma željo po hamburgerju in še čem. To ni naključje. Pretirano sladka in slana živila namreč stimulirajo dopamin, ki poleg prijetnega občutka na možgane deluje podobno kot droge. Bolj pogosto kot se vdate hitrim, vnaprej pripravljenim obrokom, bolj zasvojeni postanete.
2. - Od nje se boste zredili
Takšna hrana vsebuje veliko več sladkorja in soli, kot ju organizem potrebuje. Z rednim uživanjem zato precej hitro opazite maščobne obloge in dodatne kilograme. Če skušate obdržati vitko postavo in vsak teden trdo garate v telovadnici, dobrih rezultatov ne pokvarite s predelanimi živili.
3. - Vsebuje neokusne sestavine
Med drugim lahko v določenih predelanih živilih najdete obliko peska, substanco iz ovčje volne, celulozo in snov, ki se dodaja tudi v barve ter sončne kreme. Če se poglobite v sestavine vnaprej pripravljenih obrokov, si jih zagotovo ne boste več privoščili.
4. - Povzroči neravnovesje v prebavnem sistemu
V črevesju živijo mikroorganizmi, ki uravnavajo procese v telesu in so za zdravje pomembni. Predelana hrana zmoti njihovo delovanje, kar občutite kor zdravstvene probleme povezane s prebavo. Ko iščete vzrok za napihnjenost in druge simptome, pomislite tudi na preveliko uživanje hitre hrane.
5. - Zavira napredek
Ko načrtujete težek dan v telovadnici, vas obrok predelane hrane zaustavi pred tem, da bi dosegli dobre rezultate. Po njem se počutite počasnejše, telo se začne potiti in težje pokurite kalorije, kot bi jih sicer. Ko veliko trenirate, prilagodite tudi prehrano, ki bo dobro vplivala na vas. Posezite po zelenjavi in sadju, ne pozabite tudi na vlaknine, ki dajejo občutek sitosti.
Vir:
https://www.aktivni.si/prehrana/5-dejstev-o-predelani-hrani-zaradi-katerih-se-ji-boste-raje-izognili/fotozgodba/burger-2/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Sep 2018 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
Živila, ki jih ni dobro jesti na prazen želodec
Zajtrk se šteje za najpomembnejši obrok in, čeprav skrbno izberete živila, nekaterih ne bi smeli jesti na prazen želodec. So namreč lahko zelo nevarna!
Jesti "prepovedano" hrano na tešče lahko povzroči gastritis, ali pa vsaj motnje prebavnega sistema. Nepravilna hrana lahko tudi povzroči več kisline v želodcu, kar vam bo pokvarilo cel dan, ali pa srbečico, visok pritisk, povišan sladkor ... Vedno več je tudi bolezni zaradi vitaminske preobremenitve (na žalost gre večinoma za produkte kemijske industrije, kamor na primer sodijo z vitamini obogatene šumeče tablete in druga prehranska dopolnila).
1. Citrusi
Če jemo pomaranče, mandarine, grenivke na tešče, se poveča količina kisline v želodcu, kar poslabša gastritis, lahko povzroči bolečine v želodcu, pa tudi alergijske reakcije. Pri otrocih lahko pride do atropijskega dermatitisa.
2. Jogurt
Največja korist pri jogurtu so zdravi probiotični organizmi, ki jih je dobro pojesti zjutraj, sicer pa vsaj dve uri pred spanjem. Ko koristne bakterije iz jogurta pridejo v stik s kislino v želodcu, se zgodi, da se presnova povsem ustavi, probiotiki pa se izgubijo že veliko prej.
3. Banane
Banane so bogate z veliko hranljivimi snovmi za naše telo med katerima izstopata magnezij in kalij, ki dobro vplivata na naše srče in ožilje. Problem, ki lahko nastopi, če jemo banane na tešče, pa je, da se s tem prekine ravnovesje teh elementov, kar povzroča motnje prebave, predvsem želodca, žolča in črevesja.
4. Sladkor
Za zajtrk ne bi smeli jesti in piti nič sladkega. Sladkor na tešče povzroči alarm za trebušno slinavko, da proizvede dovolj inzulina, ki pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. In še ena stvar se lahko zgodi zaradi sladkorja: poruši se kislinsko-bazično ravnovesje v telesu, kar je lahko vzrok za nastanek cele vrste očesnih bolezni.
5. Surova zelenjava
Da, celo surova zelenjava se lahko pojavi na seznamu škodljivih živil, ker draži želodec, povzroča gastritis. Zlasti je ta nevarnost velika, če na tešče jemo kumare, paradižnik, papriko ali zelje. Idealen čas za uživanje zelenjave so kosila in večerje.
6. Hruške
Hruške so bogate z mineralnimi snovmi, vitamini in vlakninami. Zaradi visoke vsebnosti sadnih kislin in surovih vlaknin so hruške najboljše, če jih jemo pol ure po obroku. To še posebej velja, če jeste mastno ali mesno hrano.
7. Česen
Sicer s česnom na tešče le redki začno dan, pa je treba kljub vsemu opozoriti, da kljub izjemnim lastnostim na zdravje česen na tešče draži želodec, povzroča zaplete pri delovanju žolčnika, pa še slab zadah boste imeli.
Vir:
http://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=6342
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 28 Sep 2019 21:15; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Sep 2018 17:54 Naslov sporočila: |
|
|
Sadje, zelenjava in zdravila
Vsi vemo, da sta sadje in zelenjava zdrava hrana.
Toda ali veste, da vam nekatere vrste povzročijo težave, še zlasti v kombinaciji z nekaterimi zdravili in boleznimi?!
AVOKADO
Ljudje, preobčutljivi na lateks, utegnejo izkusiti alergično reakcijo na avokado. Problematičen je lahko tudi KIVI. Simptomi vključujejo praskanje v ustih, zamašen nos, srbenje okoli oči, težko dihanje in včasih celo alergijski šok.
ČEŠNJE
Češnjeve koščice so lahko nevarne, če jih zgrizete ali pogoltnete, saj vsebujejo kemikalijo, podobno strupu cianidu. Dovolj je pogoltniti dva ali tri zdrobljene koščice, da občutite težave. Ne pozabite, da podobno velja tudi za druge koščice v sadju, ki vsebujejo strupene snovi.
GRENIVKA
Če uporabljate statine, se izogibajte grenivki, ki ni priporočljiva za uživanje niti s številnimi drugimi zdravili, na primer z antidepresivi.
BANANA
Ne uživajte veliko banan, če imate težave z ledvicami, saj so prava kalijeva bomba.
RDEČA PESA
Izogibajte se ji, če imate pesek v ledvicah ali ledvične kamne.
ŠPINAČA
Izogibajte se ji, če jemljete zdravila proti strjevanju krvi.
ZELJE
Lahko zmoti delovanje ščitnice.
FIŽOL
Tiramin je aminokislina, ki pomaga uravnavati krvni tlak.
Če jemljete antidepresive, to lahko privede do kritično visokega krvnega tlaka.
BRUSNICE
Njihov sok vsebuje salicilno kislino, ključno sestavino v aspirinu, tako da ne pretiravajte s tem sadežem, če redno jemljete aspirin, saj to utegne dodatno razredčiti kri.
Vir: revija VIVA, maj 2018, št. 294
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Sep 2018 18:22 Naslov sporočila: |
|
|
Prepoznajte telesne znake stresa
''Ker beg ali napad, na katera se v trenutku stresa pripravi telo, danes nista sprejemljivi obliki vedenja,'' pravijo strokovnjaki, telo lahko spravi neporabljen adrenalin.
Posledice pa so telesni znaki, ki jih konec dneva lahko opazijo preobremenjeni ljudje.
GLAVOBOL
... je pravzaprav vsakodnevni spremljevalec ljudi pod stresom. Še posebno hitro doleti ljudi z umskim delom.
TEŽAVE Z DIHANJEM
SUHA USTA
RAZBIJANJE SRCA
POSPEŠEN SRČNI UTRIP
... vse to so znaki, da smo preživeli stres.
Ti znaki se lahko pojavljajo tudi posamično in tudi še nekaj časa po stresu.
IZGUBA TEKA
SLABOSTI IN ŽELODČNI KRČI
SLABA PREBAVA IN DRISKA
... tudi ti simptomi so posledica neporabljenega adrenalina.
Ljudje se na stres odzivamo različno, kar za prebavo nekaterih pomeni krče in slabost ter drisko, drugim pa jo zagode zaprtje.
POVEČANO IZLOČANJE URINA
Tudi to je povezano z doživetim stresom.
Znan je pritisk strahu na delo ledvic in s tem povečano izločanje urina.
BOLEČINE V SKLEPIH
ZBADANJE V UDIH
BOLEČINE V KRIŽU
ODREVENELOST
... so simptomi, ki se kažejo pri ljudeh, ki ne znajo prepoznati prvih simptomov stresa, ali pa si jih nočejo priznati.
Še posebno ob takšnih telesnih znakih stresa je sproščanje nujno.
Vir: Dnevnik, 09.10.2002
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Avg 2019 21:17 Naslov sporočila: |
|
|
Diabetes tipa 3 zaradi WI-FI?
Ne le sladkosnedo življenje, pomanjkanje telesne dejavnosti, debelost in polna glava skrbi, tudi izpostavljenost elektromagnetnemu onesnaženju utegne predstavljati nevarnost za razvoj diabetesa.
Danes težko najdete človeka, ki ne bi imel v svoji neposredni bližini vsaj ene mobilne naprave. Bolj ko tehnološko napredujemo, več je v našem okolju naprav, kot so pametni hladilniki, pametni kuhalniki, elektronske varuške … ki nam tako ali drugače »lajšajo« življenje. Da te naprave lahko delujejo, seveda potrebujemo tudi domača brezžična omrežja, na primer WLAN, in mrežo baznih postaj z antenami, ki sestavljajo 2-, 3-, 4- ali celo 5G-omrežje.
Čeprav se na prvi pogled zdi, da je ves ta tehnološki razvoj tu za naše dobro, nas številni znanstveniki opozarjajo, da morda ni tako. Različna elektromagnetna sevanja, ki jih sproščajo te naprave, namreč povezujejo s kopico zdravstvenih težav, vključno z diabetesom tipa 3.
ZA KAKŠNO SEVANJE GRE?
Naprave, ki so v današnji družbi v vsesplošni uporabi, sevajo elektromagnetno sevanje v nizkem (1 Hz do 100 kHz) in visokem frekvenčnem območju (100 kHz do 300 GHz). Med prve sodijo številni žični in brezžični aparati v gospodinjstvu, med druge pa mobilni telefoni, prenosniki, tablice, bazne postaje, brezžični telefoni, RTV-oddajniki, naprave za medicinsko diagnostiko, mikrovalovne pečice in radarji.
Vsa sevanja teh naprav naj bi bila v varnih mejah za naše zdravje, vendar se številni raziskovalci s tem ne strinjajo. Menijo, da industrija uporabnike namenoma zavaja že s poimenovanjem sevanj, ki žarčijo iz tovrstnih naprav. Tako o sevanju mobilnih telefonov navajajo, da te naprave oddajajo radiofrekvenčno energijo. Dr. Devra Davis, ameriška epidemiologinja in soustanoviteljica The Environmental Health Trusta, meni, da je izraz radiofrekvenčna energija namenoma zavajajoč in blag. V resnici gre za mikrovalovno sevanje, ki ga ustvarjajo tudi mikrovalovne pečice. Te pri segrevanju, kuhanju ali pečenju hrano obsevajo s frekvenco 2450 MHz. Če bi ljudje razumeli, da držijo napravo (mobilnik), ki dvosmerno sprošča mikrovalovno sevanje blizu možganov ali reproduktivnih organov, bi mogoče drugače razmišljali o varnosti oziroma nevarnosti izpostavljanja takšnemu sevanju, meni dr. Davis. Raziskovalci sevanje mobilnih telefonov v primerjavi z drugimi brezžičnimi napravami uvrščajo med najpomembnejše vire sevanja, ki jim je sodobni človek dandanes vse bolj intenzivno izpostavljen.
SEVANJE NEKOČ IN DANES?
Olle Johansson z Oddelka za nevroznanost na Karolinskem inštitutu v Stockholmu pravi, da se ljudje sploh ne zavedamo, da v primerjavi s časom izpred tridesetih, štiridesetih ali petdesetih let danes sevanju nismo izpostavljeni samo stokrat bolj kot prej, ampak za nepredstavljivih milijon milijard višjemu sevanju. Meni, da je pri takšni izpostavljenosti sevanju le težko pričakovati, da to ne bi imelo nobenih vplivov na zdravje (1). Nasprotno, biološke vplive mikrovalovnega sevanja že dokazuje na tisoče raziskav.
Tako David O. Carpenter, direktor Inštituta za zdravje in okolje na Albanski univerzi, navaja, da je mikrovalovno sevanje, ki se prenaša prek mobilnih telefonov, že povezano z levkemijo pri otrocih, možganskim tumorjem pri odraslih in otrocih, s poškodbami DNK, z nevrodegenerativnimi obolenji, motnjami imunskega sistema, alergijami, vnetji, rakom dojke, s spontanim splavom in srčno-žilnimi težavami, zato bi bilo treba resno obravnavati varnost ali, bolje, nevarnost tovrstnega sevanja.
Vse več raziskav elektromagnetna sevanja povezuje tudi s sladkorno boleznijo.
DIABETES TIPA 3?
Dr. Magda Havas meni, da poleg diabetesa tipa 1 in diabetesa tipa 2 obstaja tudi diabetes tipa 3, ki nastane zaradi občutljivosti na mikrovalovna sevanja. Dr. Havas je ugotovila, da imajo sladkorni bolniki, ki so občutljivi na mikrovalovno sevanje, težave pri uravnavanju krvnega sladkorja, kadar so izpostavljeni tovrstnemu elektromagnetnemu onesnaženju. Takrat za uravnavanje ravni glukoze v krvi potrebujejo več inzulina. Ko so v domačem okolju zmanjšali elektromagnetno onesnaženje, se je raven krvnega sladkorja znižala, s tem pa tudi potreba po zdravilih (2).
Tudi izpostavljenost baznim postajam mobilnih omrežij lahko poveča tveganje za nastanek sladkorne bolezni. V raziskavi, ki so jo opravili v Savdski Arabiji (3), denimo navajajo, da izpostavljenost ljudi mikrovalovnim sevanjem, ki izvirajo iz baznih anten za mobilne telefone, povezujejo z glikiranim hemoglobinom in nastankom diabetesa tipa 2. Vpliv sevanja na zdravje so preverjali na 159 učencih, testirali pa so dve šoli. Obe šoli sta bili 200 metrov oddaljeni od bazne antene. Z meritvijo sevanja so ugotovili, da so v prvi šoli otroci pet dni v tednu po šest ur na dan izpostavljeni 9.601 nW/cm2 na frekvenci 925 MHz, v drugi pa 1.909 nW/cm2 na frekvenci 925 MHz. S testiranjem odvzetih vzorcev krvi so ugotovili, da je bila raven glikiranega hemoglobina višja pri učencih v šoli z močnejšim sevanjem. Glikiran hemoglobin je indikator nevarnosti za nastanek diabetesa. Pri učencih, izpostavljenih večjemu mikrovalovnemu sevanju, je torej obstajalo večje tveganje za nastanek diabetesa tipa 2.
Še več, raziskave, opravljene na živalih, razkrivajo, da utegne že nizkofrekvenčno elektromagnetno sevanje vplivati na nastanek diabetesa. Raziskava (4) vpliva elektromagnetnega sevanja na velikost Langerhansovih otočkov in izločanje inzulina pri podganah je pokazala, da sevanje (50 Hz) zmanjša velikost Langerhansovih otočkov in raven krvnega inzulina. Inzulin nastaja in se izloča iz beta celic v Langerhansovih otočkih trebušne slinavke. Inzulin med drugim skrbi za ustrezno presnovo ogljikovih hidratov. Kadar se nam na primer po obedu poveča raven krvne glukoze, se iz trebušne slinavke izloči inzulin, da glukozo pospravi v celice. Motnje v izločanju in krvni koncentraciji inzulina zato lahko vodijo v motnje presnove ogljikovih hidratov oziroma v sladkorno bolezen.
REŠITEV?
Kolikor je le mogoče, zmanjšajte izpostavljenost elektromagnetnemu onesnaženju. Naprave, ki sevajo, uporabljajte čim manj. Vsaj spalnica naj bo brez vseh tovrstnih naprav. Ne zadržujte se v bližini baznih anten. Uporabite lahko tudi ustrezne zaščite, ki zmanjšujejo elektromagnetno onesnaženje. Prehranjujte se s kakovostno hrano, polno vitalnih snovi, ki telesu pomaga pri regeneraciji. Pijte dovolj vode. Bodite veliko v naravi, najbolje bosi, da se boste znova uskladili z energijo zemlje. Objemajte drevesa, sproščajte se … Ker sevanja motijo celostno ravnovesje telesa in duha (homeostaza), je težavo dobro reševati tudi tako, da dodatno podpremo endokanabinoidni sistem. To je sistem, ki nas ob psihofizičnem stresu vrača v ravnovesje. Znano je, da ga zelo dobro podpirajo naravni pripravki na osnovi konopljinih kanabinoidov (CBD in drugi - https://www.biomons.com/izdelek/tinctura-metabet-10-ml-3/ ). Poleg tega, da podpira telo, CBD koristi tudi pri težavah s presnovo glukoze.
Vir: http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=1198
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Sep 2019 20:09 Naslov sporočila: |
|
|
Odkod toliko bolezni
Če se slučajno kdo sprašuje, kaj je vzrok diabetesu, zamaščenim jetrom, raku, srčnim obolenjem, debelosti … itd., itd., itd., ja odgovor zelo preprost in kratek: - NAPAČNA PREHRANA!!! (pa kajenja, alkohola, mamil itd. niti omenjati ni treba)
Se bo še kdo posmehoval vegetarijancem? Raje naj se zamisli nad sabo!
Zelo poučen video za vsakogar od nas. Morda se bo ob ogledu v nas kaj premaknilo? Čas bi že bil!
https://www.youtube.com/watch?v=C4ceWWu31dY&t=34s&fbclid=IwAR2-VqtfFAhnh1mA7FfRc5HiAWvvS-oxRpNnH2p6mWP9qeS9U3zBRjcREys
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Sep 2019 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
Med uporabniki elektronskih cigaret se pojavljajo resna pljučna obolenja
Ameriški bolniki poročajo o postopnem pojavu kašlja, težav pri dihanju in utrujenosti. Nacionalni inštitut za javno zdravje odsvetuje uporabo elektronskih cigaret. Opozorilo so izdali tudi zaradi 193 primerov resnih pljučnih obolenj med uporabniki elektronskih cigaret v ZDA, med katerimi je bil tudi en smrtni primer.
"Ob uporabi elektronskih cigaret je uporabnik izpostavljen številnim zdravju škodljivim snovem, rakotvornim, dražilnim in strupenim snovem, kot so nikotin, vlažilci oziroma topila, arome, aldehidi, hlapne organske spojine, policiklični aromatični ogljikovodiki, za tobak specifični nitrozamini, majhni delci, kovine in silikatni delci," opozarjajo na NIJZ-ju.
Dodajajo, da je obseg izpostavljenosti škodljivim snovem zelo raznolik in odvisen od značilnosti izdelka in tekočine ter načina uporabe elektronskih cigaret, škodljiva pa je tudi pasivna izpostavljenost aerosolu elektronskih cigaret.
Na NIJZ-ju poudarjajo, da elektronske cigarete niso dokazano učinkovit način pomoči pri opuščanju kajenja, in priporočajo, da kadilci, ki želijo opustiti kajenje, pri tem uporabljajo preizkušene in dokazano varne ter učinkovite izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept.
Kašelj, težave pri dihanju …
Ameriški bolniki poročajo o postopnem pojavu kašlja, težav pri dihanju in utrujenosti, ki so se poslabšali v času nekaj dni ali tednov. Poročajo tudi o drugih težavah, kot so zvišana telesna temperatura, bolečine v prsih, izguba telesne teže, slabost in driska. Slikanja pljuč prikazujejo zgostitve v obeh pljučnih krilih, strokovnjaki pa so potrdili, da ne gre za nalezljivo bolezen.
Trenutno ni identificiran posamezni izdelek ali snov oz. vzrok obolenj, vendar pa oboleli poročajo o uporabi elektronskih cigaret v tednih in mesecih pred sprejemom v bolnišnico.
Na NIJZ-ju zato zdravstvenim delavcem svetujejo, naj pri obravnavi bolnikov z respiratornimi oziroma pljučnimi obolenji neznanega vzroka preverijo tudi uporabo elektronskih cigaret oziroma drugih dovoljenih in prepovedanih drog.
Uporabo elektronskih cigaret pa odsvetujejo še posebej otrokom, mladostnikom, nosečnicam, ženskam, ki načrtujejo nosečnost, bolnikom s kroničnimi obolenji, predvsem dihal, in nekadilcem.
Vir:
https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/nijz-med-uporabniki-elektronskih-cigaret-se-pojavljajo-resna-pljucna-obolenja/497968
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Sep 2019 16:48 Naslov sporočila: |
|
|
5 znakov
… da zaradi slabih jeter pridobivamo odvečne kilograme
Slabo delovanje jeter lahko poveča tveganje za srčno-žilne bolezni, kot so ateroskleroza, visok krvni pritisk, srčni infarkt in kap. Prvi znak, da nam jetra ne delujejo več dobro, je lahko pridobivanje maščobe na trebuhu.
''Če jetra prenehajo učinkovito presnavljati maščobo, se maščoba začne nabirati okoli trebuha,'' pove ameriška zdravnica Sandra Cabot.
Dobro delovanje jeter je ključnega pomena za splošno dobro zdravje in počutje. A slabe prehranjevalne navade in škodljive razvade, kot so prekomerno pitje alkohola, uživanje predelane hrane, pitje sladkih pijač, lahko povzročijo, da se v jetrih začne nabirati maščobno tkivo. To lahko vpliva na slabše delovanje jeter, in ta pomembni organ ni več tako učinkovit pri odvajanju toksinov iz telesa.
Eden od znakov, da so jetra prekomerno obremenjena, je tudi pridobivanje maščobe na trebuhu. Tu pa je še nekaj preostalih prvih simptomov, ki kažejo, da bomo morali živeti bolj zdravo, da bi svojemu telesu pomagali pri odvajanju toksinov iz telesa.
1. Zameglenost misli
Težave pri koncentraciji, pomanjkanje osredotočenosti, težave s spominom, počasen odziv je nekaj simptomov, ki so lahko prvi znak zamaščenosti jeter. Kot pišejo na strani ameriške fundacije za zdrava jetra, je možno, da se toksini, ki se ne izločijo pravilno iz telesa, pričnejo nabirati v možganih. Ko se to zgodi, se lahko spopademo z občutkom ''megle'' v glavi, ko ne moremo misliti jasno, imamo težave s koncentracijo in spominom.
2. Kronična utrujenost
Kronična utrujenost, ki traja nenavadno dolgo in je vse pogostejša, je prav tako znak slabšega delovanja jeter. Toksini v jetrih lahko prav tako motijo presnovo mišičnih celic, kar se lahko kaže z bolečinami v mišicah in fizično utrujenostjo. Kronična utrujenost lahko vpliva tudi na naše čustvovanje in se lahko izrazi z anksioznostjo in depresijo.
3. Simptomi alergije
Zdrava jetra proizvajajo protitelesa, ki pomagajo izločiti alergene iz telesa. Zamaščena jetra pričnejo namesto izločanja alergenov le-te kopičiti. Nakopičenost alergenov sproži obrambni mehanizem možganov, ki pričnejo proizvajati histamin. Pojavljajo se splošni simptomi alergije, kot so glavobol, srbečica, draženje kože.
4. Hipertenzija
Ljudje z zamaščenimi jetri se bolj verjetno spopadejo s hipertenzijo – visokim krvnim pritiskom. Visok krvni pritisk pogosto spremlja še povišan nivo slabega holesterola, zaradi česar imajo ljudje večje tveganje za bolezni srca in ožilja. Kombinacija zamaščenih jeter in visokega pritiska lahko vodi do bolezni jeter.
5. Pospešeno potenje ali neprijeten vonj telesa
Jetra so relativno velik notranji organ. Ko delajo prekomerno, pričnejo sproščati večje količine toplote. To je še posebej pogosto pri ljudeh, ki se spopadajo že z zamaščenimi jetri. Povečana temperatura v telesu pa vodi do potenja, saj se telo skuša ohladiti. Prekomerno potenje privede do neprijetnega vonja telesa.
Kaj lahko naredimo
K sreči ima telo sposobnost samozdravljena. Če simptome pravočasno odkrijemo in spoznamo, da nam naš nezdrav življenjski slog škodi, se jetra obnovijo in znova regenerirajo. Telesu pa lahko pomagamo z naslednjimi ukrepi:
1. Uživajmo uravnoteženo zdravo prehrano
To je najpomembnejši nasvet. Kar pojemo, ima velik vpliv na zdravje jeter. Uživajmo hrano, bogato z vlakninami (sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice), s kakovostnimi beljakovinami in zdravimi maščobami. Izogibajmo se hitro pridelani hrani, prekomerno soljeni hrani, nezdravim prigrizkom, sladkim pijačam in čokoladam.
2. Zmanjšajmo količino popitega alkohola
Že zmerne količine alkohola lahko škodijo jetrom. Redno pitje alkohola pa lahko vodi do resnih poškodb jeter. V zadnji fazi poškodb jeter organ postane otečen in zabrazgotinjen. Temu rečemo ciroza jeter, ki je smrtno nevarna.
3. Dobro se pozanimajmo o zdravilih in prehranskih dodatkih, ki jih jemljemo
Obstaja cela vrsta zdravil, ki škodijo delovanju jeter. Vedno se tudi prepričajmo o stranskih učinkih zdravil, ki jih jemljemo. Ta so zabeležena v navodilih za uporabo. Številni prehranski dodatki pa so žal premalo nadzorovani, zato je tudi te treba jemati previdno. O uporabi se posvetujmo z zdravnikom ali farmacevtom.
Vir:
https://vizita.si/clanek/bolezni/5-znakov-da-zaradi-vasih-jeter-pridobivate-odvecne-kilograme.html
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 29 Sep 2019 20:44 Naslov sporočila: |
|
|
11 znakov, da nam primanjkuje spanja
Pa kaj, če se vsako noč ne naspimo dovolj? Pomanjkanje spanja se na prvi pogled morda res zdi nedolžno, vendar pa so ga povezali s številnimi resnimi zdravstvenimi težavami, vključno s kardiovaskularnimi boleznimi, diabetesom in depresijo.
S pomočjo teh 11 znakov bomo lažje ugotovili, ali trpimo za pomanjkanjem spanja.
1. - Sitnoba
Prvi znak pomanjkanja spanja je precej očiten – če se ne naspimo, smo naslednji dan pač malce sitni. Seveda malce občasne sitnobe ni prav velik problem (navsezadnje smo vsi kdaj sitni), ko pa sitnoba postane stalnica, je morda to jasen znak, da ne spimo dovolj.
2. - Lakota
Če smo ves čas lačni, ne glede na to, kaj in kako pogosto jemo, je tudi to morda znak pomanjkanja spanja. Vse skupaj je povezano z nivojem hormona leptina v telesu, ki se lahko zniža, če ne spimo dovolj. In ker leptin uravnava energijo v telesu in zavira lakoto, njegovo zmanjšanje povzroči tudi pogost občutek lakote.
3. - Utrujen videz
Nam drugi (prijatelji, družinski člani, sodelavci, znanci) pogosto povejo, da smo videti utrujeni? Če je temu tako, je naš utrujen videz najbrž posledica tega, da ne spimo dovolj. Navsezadnje prav vsi potrebujemo lepotni spanec, da smo videti kar se da popolni …
4. - Pridobivanje teže
Vzroki pridobivanje teže so lahko zelo različni. Nezdrava prehrana, pasiven življenjski slog, določene bolezni … Pogosto pa je vzrok lahko tudi premalo spanja. To je povezano z že zgoraj omenjenim občutkom lakote, hkrati pa tudi metabolizem deluje bolj počasi, kadar telo ni dobro spočito.
5. - Impulzivno vedenje
Če sami ali pa morda naši bližnji opazijo, da se zadnje čase vedemo bolj impulzivno, je tudi to lahko povezano s premalo spanja. Zaradi premalo spanca namreč nimamo dovolj energije, ki bi jo vložili v racionalno vedenje, zato zadeve poenostavimo in sprejemamo impulzivne odločitve.
6. - Pogoste manjše zdravstvene težave
Če res ne spimo dovolj, nam bo imunski sistem prej ali slej povedal, da nekaj ni čisto v redu. Pomanjkanje spanca namreč slabša delovanje imunskega sistema, zato se lahko večkrat borimo s prehladi in podobnimi manjšimi zdravstvenimi težavami.
7. - Čustvene reakcije
Vsi na določene stvari reagiramo čustveno, kar je seveda povsem normalno, saj smo navsezadnje le ljudje … Če pa opazimo, da pretirano čustveno odreagiramo na zadeve, ki v resnici sploh niso tako pomembne, je tudi to morda znak pomanjkanja spanca. Telo pač enostavno ne more delovati na enak način, ko ni dobro spočito, kar pa vpliva tudi na čustvene reakcije.
8. - Kava je neučinkovita
Poživljajoč učinek pitja kave ima seveda svoje omejitve, saj lahko energijo in pozornost dviga samo do določene mere. Če se po nekaj skodelicah kave še vedno počutimo popolnoma utrujeni in nezbrani, je to morda znak, da smo močno neprespani. Kava ni vsemogočna in ne more nadomestiti kakovostnega spanca.
9. - Zmanjšan libido
Seks je čudovita stvar, kaj? Seveda je. Ampak zahteva pa tudi veliko energije, ki je zaradi pomanjkanja spanca pač ne premoremo. Zaradi tega se libido v obdobjih slabega spanja lahko zelo zmanjša.
10. - Nerodnost
Zadeva je preprosta: pomanjkanje spanca povzroča utrujenost, nezbranost in nepozornost. Vse te posledice pa močno povečujejo možnosti za nerodnost. Če nam torej stvari pogosto padajo iz rok, se spotikamo ali pa storimo veliko napak pri preprostih opravkih, je tudi to morda jasen znak, da potrebujemo več spanja.
11. - Spremembe na koži
Pomanjkanje spanja v telesu povzroča tudi hormonske spremembe. In ko hormoni podivjajo, z njimi podivja tudi koža, zato se morda počutimo, kot da bi bili spet najstnik. Mozolji, akne in druge spremembe na koži so zato tudi lahko znak pomanjkanja spanca.
Kaj storiti?
Če pri sebi pogosto opazimo nekatere izmed zgornjih znakov, morda res trpimo za resnim pomanjkanjem spanja. Vprašanje pa je, kaj lahko storimo?
Na kratko - Naspimo se! Pa ne le eno noč – večino dni v tednu!
Na dolgo - Pomanjkanje spanja res ni malenkost, saj lahko povzroči resne in dolgotrajne zdravstvene težave. Zaradi tega moramo ukrepati. Najboljša rešitev za večino ljudi je, da bolje organizirajo svoje dnevne opravke za dodaten čas za spanje in da rešijo probleme, ki jih bremenijo.
Če pa to ne deluje oziroma problemov ne moremo rešiti sami, je dobra ideja, da poiščemo tudi strokovno pomoč.
Še enkrat: pomanjkanje spanca se morda zdi nedolžno, vendar lahko pošteno ogrozi splošno kakovost našega življenja.
Vir: Dormeo spletne strani
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 29 Okt 2019 19:11 Naslov sporočila: |
|
|
Ali vam ta hrana ubija možgane?
Ali veste, da je strah pred Alzheimerjevo boleznijo naš največji strah? In za to imate dober razlog. Posledica staranja je, da počasi pozabljamo stvari. Pri tem imamo tudi občutek manjše mentalne ostrine. Vsi ti procesi se začnejo dogajati po dopolnjenem 40. letu starosti. Toda, ali ste vedeli, da trenutno obstaja 3000 aditivov za živila, ki lahko negativno vplivajo na vaše psihično stanje?
5 aditivov, ki najbolj ubijajo vaše možgane
1. MSG (mononatrijev glutamat)
MSG dvigne nivo glutamatne kisline v možganih, ki lahko povzroči smrt živčnih celic.
Kar pa je najbolj zastrašujoče pri tem, je dejstvo, da sedaj proizvajalci živil poskušajo skriti to sestavino s premišljenimi in nedolžno zvenečimi imeni, kot so: hidroliziran protein, rastlinska beljakovina, izolat sojinih beljakovin, koncentrat sojine beljakovine, sirotkine beljakovine, naravne arome, začimbe, encimi, ekstrakt kvasa ali karagenana.
Izognite se tej ekcitotoksični sestavini, ki dobesedno stimulira možganske celice, dokler ne odmrejo. Eden od najbolj pogostih virov te sestavine je v govejih kockah.
2. Aspartam – pozor, to sladilo lahko vpliva na vaš spomin!
Kljub študijam, ki kažejo, da so živali, hranjene z aspartamom, razvile možganske poškodbe in možganski tumor, je aspartam uradno odobren kot varno živilo. To sestavino proizvajalci v prehrambeni industriji dodajajo v hrano in pijačo. Trenutno je 92 kategorij pritožb zoper aspartam pri uradnih inštitucijah. Aspartamu se lahko izognemo, saj je jasno označen.
3. Sukraloza
Še eno sladilo, katerega okus je preveč dober, da bi bilo res. Sukraloza zmanjšuje dobre črevesne bakterije za 50 odstotkov. S tem vaše telo postane toksično. To vodi do škodljivih učinkov na hipokampus, kjer je shranjen spomin.
4. Diacetil (maslena aroma)
Kdo nima rad vrečke pokovke? Dejansko je vsako leto narejeno nešteto vrečk pokovke. Toda pokovka za pripravo doma vsebuje ojačevalec okusa diacetil.
Diacetil lahko prehaja skozi krvno – možgansko pregrado, obrambni mehanizem, ki preprečuje vstop škodljivih snovi v možgane. Ta sestavina povzroči zlepljenje beta-amiloida, ki je pomemben kazalnik Alzheimerjeve bolezni.
Napisa diacetil ne boste videli na etiketi. Če pa vidite napisa, kot sta ''umetna aroma masla'' ali ''naravni okus'', se mu morate izogniti za vsako ceno.
5. Aluminij - več kot aditiv za živila
Aluminij je znan kot nevrotoksin – snov, ki spremeni normalno delovanje živčnega sistema tako, da poškoduje živčno tkivo. Obdukcije po letu 1970 so pokazale, da so osebe, ki so imele Alzheimerjevo bolezen, imele večjo koncentracijo aluminija v možganih, kot je to normalno in običajno.
Aluminij je pogost prehranski dodatek v živilih. Najdemo ga v pecilnem prašku in sredstvu proti strjevanju – ponavadi poskrbi za to, da se sol ne strdi. Aluminij je najpogostejša kovina v zemeljski skorji, tako da se mu težko izognemo. Prisoten je v pitni vodi, snoveh za lajšanje želodčnih težav, dezodorantu, pogosto pa se ga uporablja kot kuhinjski pripomoček, npr. pločevinke, alufolije ipd.
Predlagamo vam, ko se odločate o nakupu raznih izdelkov v prehrambeni industriji, izberite proizvode brez vsebnosti aluminija.
Vir:
https://www.zdravo.si/alzheimerjeva-bolezen/
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Jan 2020 20:00 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiv način opuščanja kajenja
Nasvet za tiste, ki želite prenehati s kajenjem:
Vzemite škatlico cigaret, jo zdrobite v rokah, ali jo zmeljite, ali jo kako drugače uničite. Pri tem recite samemu sebi (oz. svojemu EGU):
''Od tega trenutka dalje se ne želim več zastrupljati s tem!''
Tako trenutno daste ukaz svojemu EGU, in to deluje!
Če mislite, da vam bo težko vzdržati začetno krizo, si nabavite 8 - 10 večjih zelenih jabolk. Vsak dan počasi zgrizite 1 - 2 jabolki, in to ponavljajte toliko dni, dokler vseh ne pojeste. Pri tem jih čim dlje žvečite v ustih (na ta način, kot so včasih žvečili tobak), kajti ocetna kislina v jabolkih razgrajuje nakopičeni nikotin na glasilkah in ustnih žlezah.
Nikotin v ustih namreč najbolj vpliva na odvisnot od kajenja, medtem ko ga kislina iz jabolk nevtralizira.
Potrebujete torej le ukaz samemu sebi, jabolka, in seveda nekaj časa in volje, in že v kratkem času boste prenehali kaditi.
Avtor nasveta je Damir Blagajčević iz Pule
Misteriji - September 2007
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Avg 2020 18:33 Naslov sporočila: |
|
|
Lubenica z (strupeno) napako
Ni boljše osvežitve kot ledeno hladna lubenica.
Žal pa se v kapitalizmu vse vrti okoli maksimiranja dobička, zato je pri nakupu lubenice potrebno biti zelo previden. Če so lubenici v trgovini narezane je izbira lažja, če pa kupimo celo, lahko nastanejo težave.
Včasih se namreč zgodi, da je lubenica počena.
Proizvajalci lubenic se bojijo slabe letine, zato preventivno dodajajo preveč kemikalij za pospeševanje rasti. To je kemikalija forklorfenuron. To je zelo nevarna kemikalija, v večjih koncentracijah škoduje okolju, ljudem in živalim.
Kako pa sploh vemo, da je bila v lubenico vbrizgana ta nevarna kemikalija?
Video: (angleščina)
https://www.youtube.com/watch?v=9bZVTxokbrg&feature=emb_logo
Najprej boste opazili, da sadež ne bo imel pravega okusa, morda pa sploh ne bo imel nobenega okusa. Na zunaj bo običajno lubenica izgledala zelo svetleče in lepo.
Če notranjost lubenice ni rdeča, ampak je bolj svetle barve, je raje ne uživajte. Semena v lubenici morajo biti črna, če so semena bele barve, je raje ne uživajte.
Če najdete v sredini lubenice razpoke je najbolje, da jo vržete v koš.
Pri izbiri lubenice je potrebno upoštevati naslednje dejavnike. Če vidite, da ima lubenica del lupine rumen ali oranžen, je to dober znak, saj pomeni, da je kar nekaj časa ležala na tleh. Pomembna je tudi barva ostale lupine. Temno zelena barva pomeni, da je lubenica dobra, ne sme pa se svetiti.
Na lubenico lahko tudi potrkate in poslušate zvok, ki ob tem nastane. Če slišiti visok zvok, pomeni da je lubenica zelo primerna za uživanje.
Delimo ta praktičen nasvet tudi med prijatelje in družino. Ne zastrupljajmo se z nevarnimi kemikalijami, zdravje mora biti na prvem mestu.
Vir:
https://viralko.si/viralno/pozor-ce-odprete-lubenico-in-zagledate-tole-jo-takoj-vrzite-v-kos-poglejte-zakaj/?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Content%2bexchange
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|