Bučkin kotek - Forum namenjen prijetnemu druženju
Pogosta vprašanjaIščiSeznam članovSkupine uporabnikov Registriraj se
Tvoj profilZasebna sporočila Prijava




Slane poslastice
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2011 16:20    Naslov sporočila: Slane poslastice Odgovori s citatom



Puranovi zvitki v omaki
(Bučkin recept))

Sestavine:
8 manjših puranovih zrezkov
1 lonček kisle smetane
8 rezin sira
na palčke narezana bučka
drobnjak, kurkuma, sol

za omako:
zeliščni “čaj”:
(narezan peteršilj, drobnjak, origano, luštrek, timijan, majaron, šetraj
narezan gomolj zelene)
2 žlici moke
kokosova maščoba
2 strta stroka česna
poper, sol
lovorov list

Priprava:
V litru vode skuhamo zelišča (precej peteršilja in zelene, ostalih zelišč pa kak ščepec vsakega), po nekaj minutah vrenja lonec odstavimo in “čaj” pustimo nekaj časa stati.

Zrezke potolčemo, posolimo, popopramo, premažemo z žličko kisle smetane, potresemo s suhim ali svežim drobnjakom, položimo na sredino rezino sira, na tega pa podolgovat košček bučke (ali sveže paprike), ki ga še rahlo posolimo in potresemo s kurkumo, nato pa zrezek zvijemo v rolico in stik pritrdimo z zobotrebcem. Zvitke nato na eni strani zlatorjavo popečemo na kokosovi maščobi, jih obrnemo, pokrijemo posodo in pustimo, da se zvitki nekaj minut dušijo v lastnem soku.

Medtem precedimo zeliščni “čaj”, z ročnim mešalcem vanj vtepemo moko, poper, malo soli, še malo kurkume in strt česen, nato pa to omako zlijemo na zvitke, dodamo večji lovorjev list, še kak kolobar zelene, malo origana, ter vse skupaj kuhamo na majhnem ognju še dobre pol ure. Čisto na koncu vmešamo v omako še nekaj sesekljanega peteršilja.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2011 16:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Zdrobovi cmoki s skuto

Sestavine:
70 g zmehčanega masla
2 jajci
500 g skute
malo soli
4 žlice moke
150 – 200 g pšeničnega zdroba

Priprava:
Maslo in jajci dobro razmešamo, dodamo skuto, sol, moko in zdrob ter vse skupaj dobro premešamo. (Maso je najbolje narediti že prejšnji večer in jo čez noč shraniti v hladilniku, da se zdrob dobro poveže z ostalimi sestavinami, pa zato cmoki med kuhanjem ne razpadajo!). Z mokrimi rokami nato oblikujemo cmoke v velikosti pingpong žogice in jih polagamo v slan krop ter jih kuhamo kakih 12 – 15 minut. Ko se dvignejo na površino, manjka do konca kuhanja še nekaj minut. Najprej za poskušnjo skuhamo le en cmok – če hoče razpasti, dodamo masi še malo zdroba in/ali moke, proti koncu kuhanja vseh cmokov pa enega prerežemo na pol … če je v sredini še “tekoč”, ostale cmoke kuhamo še kako minuto.
Kuhane cmoke previdno pobiramo z luknjasto lopatko ali žičnim cedilom in jih zlagamo v skledo, nato pa vsakega posebej s pomočjo čopiča malo pomažemo z olivnim oljem, da se ne sprijemajo med seboj.
Cmoki so odlična priloga k raznim mesnim ali zelenjavnim omakam, lahko pa jih potresemo s sladkorjem in jih uživamo kot samostojno jed skupaj s sadnim sokom ali kompotom.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 07 Okt 2011 16:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Mesno-zelenjavna lazanja
(Bučkin recept))

Sestavine:
750 - 900 g piščančevega fileja
sesekljan peteršilj
2 – 3 strte stroke česna
kajenski poper, sol, kurkuma
kokosova maščoba
2 sveži rdeči papriki
2 bučki
2 debela korenčka
suh drobnjak, origano, sol
250 g kisle smetane
3 jajca
150 - 200 g naribanega sira

kupljeno vlečeno testo
(najboljše je Pečjakovo)

Priprava:
Napol zmrznjen piščančev file narežemo na drobcene kockice, ki jih dobro prepražimo na kokosovi maščobi. Po koncu praženja dodamo mesu sol, kajenski poper, kurkumo in sesekljan peteršilj ter dobro premešamo.
Korenje ostrgamo, paprike razpolovimo, bučkama odrežemo konce, nato pa vso (oprano) zelenjavo nenarezano kakih 10 minut dušimo v pokriti posodi v majhni količini vode, da se napol zmehča.
Kislo smetano dobro stepemo z jajci.
Dolg pravokoten pekač obložimo s peki papirjem. Na dno položimo 2 lista vlečenega testa, odvečne robove odrežemo. Na testo razporedimo polovico mesa, ga polijemo z nekaj žlicami smetanove polivke in potresemo z 2 žlicama naribanega sira. To plast prekrijemo z dvema listoma testa, nanju pa (vzporedno z dolgo stranico pekača) izmenoma nalagamo vse tri vrste zelenjave, narezane na dolge trakove. Nekoliko jih posolimo, potresemo z malo kurkume, polijemo čeznje nekaj žlic smetanove polivke, posujemo malo suhega drobnjaka in origana, ter potresemo z 2 žlicama naribanega sira. Pokrijemo z dvema listoma testa in ponovimo mesno plast. Tudi to prekrijemo z dvema listoma testa, ki ga nekoliko potlačimo dol, prelijemo s preostalo smetanovo polivko in damo v pečico, kjer naj se pri 185°C peče približno 25 minut. Lazanjo nato vzamemo iz pečice, jo po vrhu posujemo s preostalim sirom in jo pečemo še kakih 10 minut, da se sir raztopi in rahlo porumeni.

LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2011 15:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




PITA Z ROKFORJEM

Sestavine:
za testo:
200 g moke
100 g masla
1 jajce
1 dl vode
1/2 žličke soli

za nadev:
250 g sira rokfor
0,5 dl sladke smetane
2 paradižnika
2 žlici oljčnega olja
timijan
poper po okusu

Priprava:
Moko in nekoliko zmehčano maslo med prsti zdrobimo, da nastane kašasta zmes. Dodamo preostale sestavine in zamesimo gladko testo, ki naj v hladilniku počiva 2 uri.
Testo razporedimo v okrogel pekač za torte in ga ob straneh dvignemo za vsaj 2 cm. Dno testa nekajkrat prebodemo z vilicami, nato pa po njem potresemo nariban sir, ki ga prelijemo s sladko smetano, povrhu pa enakomerno razporedimo rezine paradižnika, ki jih posujemo s poprom in s timijanom ter prelijemo z oljčnim oljem.
Pita naj se peče 25 minut pri 180°C. Še toplo narežemo na trikotnike in postrežemo bodisi kot predjed ali pa kot dodatek hladnemu bifeju.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2011 15:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



SKUTINI NJOKI Z BAZILIKO


Sestavine:
500 g skute
100 g parmezana
100 g moke
2 jajci
sol
sveže mlet črni poper
nekaj vejic bazilike

Priprava:
Baziliko osmukamo in drobno sesekljamo. Parmezan drobno nastrgamo.
V skledi gladko razmešamo skuto, nastrgan parmezan, moko, jajci, sol, sveže mlet črni poper in sesekljano baziliko.
Iz skutinega testa z 2 žlicama oblikujemo njoke, ki jih polagamo v soljen krop. Počasi jih kuhamo približno 10 minut ... oziroma toliko časa, da priplavajo na površje.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2011 16:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



RAVIOLI Z MOCARELO


Sestavine:
500 g svežih raviolov s poljubnim nadevom,
100 g masla,
10 lističev žajblja,
250 g mocarele,
sol, poper.

Priprava:
Mocarelo stresemo na cedilo. Raviole skuhamo v osoljenem kropu. Nato jih odcedimo in zabelimo s koščkom masla.
Preostalo maslo segrejemo v kozici. Dodamo žajbljeve lističe in pražimo minuto ali dve. Odstavimo in prelijemo še vroče raviole. Mocarelo nasekljamo in zmešamo z ravioli.
Potresemo s sveže mletim poprom in takoj postrežemo.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2011 16:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Široki rezanci s skutino omako


Sestavine:
za rezance:
1 kg moke
malo vode
8 rumenjakov
1 celo jajce
1 dl oljčnega olja

za omako:
400 g zrnate skute
1 - 2 jajci
40 g masla
sol, poper
narezan drobnjak

Priprava:
Rezanci: - Moko presejemo, vanjo damo rumenjake, jajce, oljčno olje in malo vode. Testo gnetemo tako dolgo, da postane elastično ter se ne oprijema deske in rok.
Počiva naj pol ure, nato ga na tanko razvaljamo. Počakamo, da se nekoliko osuši, nakar ga narežemo na trakove. Rezance nato nekaj minut kuhamo v slanem kropu.

Omaka: - V ponvi razpustimo maslo, vanjo stresemo skuto, ki jo prej zmešamo z jajcem, soljo in poprom, na majhnem ognju mešamo toliko časa, da nastane gostljata omaka. Odstavimo jo z ognja, malo počakamo, stresemo vanjo še drobno narezan drobnjak in še enkrat rahlo premešamo. Z omako nato prelijemo rezance na krožnikih.
Zraven se prileže paradižnikova solata.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2011 16:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



PITA S FETO IN PAPRIKO


Sestavine:
400 g sira feta
1 skodelica moke
2 skodelici mleka
4 jajca
4 velike sveže rdeče paprike
žlica olja
sol, poper

Priprava:
V večji skledi stepemo jajca, vmešamo zdrobljen sir, moko, mleko, sol in poper. Nazadnje dodamo na kosce narezane paprike in z leseno lopatko vse dobro premešamo.
Zmes stresemo v z oljem pomazan pekač in pito v predhodno ogreti pečici pečemo pri 180°C približno eno uro.
Ponudimo še toplo s priljubljeno solato.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2011 16:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Quiche s papriko in tuno

Sestavine:
za testo:
150 g moke
75 g masla
1 rumenjak
2 žlici hladne vode
sol

za jajčno zmes:
100g skute
1 rdeča, 1 rumena in 1 zelena paprika
100 ml smetane
3 jajca
400 g tune
sol, poper
začimbe

Priprava:
Sestavine za testo pregnetemo in oblikujemo kroglo. Zavijemo jo v folijo in jo za 30 minut postavimo v hladilnik. Med tem časom narežemo na kockice papriko. Zmešamo smetano, jajca, skuto, sol in malo popopramo. Nato v to maso vmešamo tuno.

Pečico segrejemo na 200°C. Namastimo pekač za pito oz. torto s premerom 24 cm in ga obložimo z razvaljanim testom (3 - 4 mm), oblikujemo robove (2 cm). Testo večkrat prebodemo z vilicami. Na testo razporedimo koščke paprike in jih nato prelijemo z jajčno zmesjo. Na koncu potresemo z začimbami (timijan, rožmarin, majaron, origano, bazilika, drobnjak ...)

Pečemo 40 - 45 minut. Po želji okrasimo z začimbami. Dobro je, da je drobnjak svež ... v tem primeru ga dodamo jedi 5 minut pred koncem pečenja.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2011 20:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



SKUTINE ROLICE


Sestavine:
za testo:
1 kg moke
250 g masla
2 jajci
0,5 l mleka
1 kocka svežega kvasa
pol žličke soli
1 žlica sladkorja
2 dl olja

za nadev:
0,5 kg kisle smetane
500 g skute
2 jajci
2 žlici zdroba
malo soli

1 stepeno jajce za premaz
sezamova semena

Priprava:
Kvas raztopimo v mlačnem mleku, dodamo sladkor, 2 jajci, olje in stopljeno maslo. Nato dodamo moko in iz vseh sestavin zgnetemo gladko testo. Razdelimo ga na 4 dele ... vsakega razvaljamo in ga premažemo z 1/4 kisle smetane, čez pa nanesemo 1/4 skutne mešanice (ki smo jo predhodno zmešali z nekaj soli, 2 žlicama zdroba in dvemi jajci). Testo zvijemo kot za zavitek, potem pa rolo narežemo na debelejše rezine, ki jih plosko polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Pekač položimo za pol ure na toplo, nato pa vse rolice premažemo s stepenim jajcem in posujemo s sezamom.
Pečemo jih v ogreti pečici pri 220°C, dokler ne porumenijo.
Če želimo sladke rolice, damo v testo in v nadev (po okusu) nekaj žlic sladkorja.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2011 20:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Bučno-skutina "lazanja"


Sestavine:
1-2 zavitka vlečenega testa
3/4 kg pretlačene skute
3 jajca
2 žlici zdroba
malo soli
200 g kisle smetane
3/4 kg bučk
olje za premaz
stepeno jajce za premaz
(nariban sir)
maslo za pekač

Priprava:
Na dno z maslom pomazanega pekača položimo nekaj listov testa, ki ga pokapljamo z oljem. Testo premažemo s plastjo skutine zmesi, ki jo po vrhu obložimo z na tanka kolesca narezanimi (neolupljenimi) bučkami. Postopek parkrat ponovimo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Na vrhu naj bo testo, ki ga premažemo z raztepenim jajcem, lahko pa ga potresemo še z nekaj naribanega sira.
"Lazanjo" pečemo pri 180°C kakih 35-40 minut, toliko da se po vrhu zlatorjavo zapeče.
Skutina zmes: V skuto zamešamo jajca, kislo smetano, zdrob in sol.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 10 Okt 2011 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Odlična domača pizza


Sestavine:
Testo:
2 žlički suhega kvasa
90 ml mlačne vode
pol žličke sladkorja
1 žlička soli
olivno olje
175 g moke (Najboljša je Farina univerzalna)

Obloga:
Konzerva paradižnikove kaše (Mutti polpa)
sveža paprika
svež paradižnik češnjevec
šunka
olive ...
ribani sir - mozzarela

Priprava:
V veliko posodo stresemo moko, v sredino naredimo jamico ter vanjo vsujemosuhi kvas. Dodamo mu nekoliko sladkorja ter mlačne vode ter narahlo zmešamo tako, da poleg vmešamo tudi malo moke. Pustimo na toplem, da vzhaja okoli 15 minut.
Na obod moke stresemo sol, v sredino v vzhajan kvas pa vlijemo preostalo toplo vodo ter žlico ali dve olivnega olja.

Vse skupaj zmešamo s kuhalnico, nato pa dobro pregnetemo z roko. Dlje ko bomo gnetli, boljše testo bomo naredili.

Testo nato pustimo počivati, da naraste dvakratno količino. Nato namastimo pekač z olivnim oljem, raztegnemo po njem testo, ki ga namažemo s paradižnikovo kašo. Malo jo solimo in nato pokapljamo z malo olivnega olja. Nanjo porazdelimo nariban sir, nanj pa nasekljano papriko, paradižnik, šunko, olive …
Pečico segrejemo na 240-250°C ter potisnemo pekač vanjo. Ko so robovi pizze hrustljavo zapečeni, je pripravljena!


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 19:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Krompirjeva musaka
( Bučkin recept )


Sestavine:
1,5 - 2 kg krompirja
250 g korenja
250 g naribanega sira
30 g kokosovega masla
500 g piščančevega fileja
šopek nasekljanega peteršilja
3 stroki strtega česna
kurkuma, sol, poper

polivka
1,5 dl sladke smetane
5 jajc
2 – 3 žličke moke
2 žlički suhega drobnjaka
sol, poper po okusu

Priprava:
Krompir skuhamo v slani vodi, ga olupimo in narežemo na rezine.
Na kokosovem maslu (skoraj do mehkega) prepražimo mleti (ali na zelo majhne kockice narezani) piščančev file (odlično se ga da rezati, če je napol zmrznjen!), ki mu čisto na koncu praženja dodamo kurkumo, poper, strt česen, nasekljan peteršilj in sol.
Korenje narežemo na kolobarje, ki jih zdušimo v majhni količini osoljene vode skoraj do mehkega.
Pripravimo polivko tako, da v smetano vžvrkljamo jajca, sol, drobnjak in moko.
Pekač z malo višjim obodom obložimo s peki papirjem. Na dno položimo plast (1/3) krompirjevih rezin, jih rahlo posolimo, na rezine nato razporedimo korenjeve kolobarčke, ki jih polijemo z nekaj žlicami polivke in potresemo z 2 – 3 žlicami naribanega sira. Vse to prekrijemo z drugo tretjino krompirja, ki ga tudi rahlo posolimo. Čezenj nanesemo še piščančevo oblogo, ki jo ravno tako polijemo z nekaj žlicami polivke, prekrijemo pa jo še z zadnjo tretjino krompirjevih rezin, ki jih polijemo s preostankom polivke. (Te plasti krompirja ni treba soliti, ker je slan že sir!)
Pekač potisnemo v pečico, ogreto na 200°C, zmanjšamo temperaturo na 180°C in pečemo musako približno 30 – 35 minut. Musako nato vzamemo iz pečice, jo potresemo s preostankom naribanega sira, jo vrnemo v pečico in jo pečemo še kakih 10 minut, da se sir stopi in rahlo porumeni.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 19:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




REZANČEV NARASTEK S ŠPINAČO
( Bučkin recept )


Sestavine:
500 g širokih rezancev (Pečjakovih)
400 g zmrznjene špinače
200 g sira
150 g korenja
1 sveža paprika
5 jajc
2,5 dl sladke smetane
žlička suhega drobnjaka,
žlička peteršilja,
2 -3 stroke strtega česna
1/2 žličke kurkume,
sol
(poper po želji, tudi kajenski)

Priprava:
Rezance napol skuhamo v obilici slanega kropa (7 minut), jih odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo, odcedimo, obilno pokapljamo z olivnim oljem in rahlo premešamo (da se ne sprimejo)
Pekač obložimo s peki papirjem, po dnu razporedimo 1/3 rezancev, jih obložimo z rezinami zmrznjene špinače, ki jo rahlo posolimo, polijemo z nekaj žlicami polivke in potresemo s 50 g naribanega sira. Čez to plast razporedimo drugo tretjino rezancev, ki jih obložimo z napol dušenim korenjem, narezanim na kolobarčke, in z napol dušeno papriko, narezano po želji, ter oboje po vrhu še rahlo posolimo. To plast spet prelijemo z nekaj žlicami polivke in potresemo s 50 g naribanega sira. Po vrhu te plasti naložimo še zadnjo tretjino rezancev, ki jih prelijemo s preostankom polivke.
Pekač potisnemo v predogreto pečico, kjer pečemo narastek približno 25 - 30 minut pri 180°C, nato ga vzamemo iz pečice, ga potresemo z preostankom naribanega sira (100 g) ter ga vrnemo v pečico, kjer ga pečemo še kakih 10 minut, toliko da se sir razleze in rahlo porumeni.
Polivka: - smetano, jajca, žličko soli, kurkumo, drobnjak, peteršilj, česen (poper) dobro stepemo z vilicami.


LP Bučka
Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 01 Avg 2018 16:06; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bucka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48
Prispevkov: 25614
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2011 19:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom




Krompirjevo-zelenjavna “lazanja”
( Bučkin recept)

Sestavine:
za krompirjevo testo:
1 - 1,5 kg krompirja
400 - 500 g skute
2 jajci
50 g masla
100 g zdroba
400 - 500 g moke
slaba žlička soli
1 pecilni prašek

za zelenjavno oblogo:
400 g zmrznjene špinače
2 – 3 velike rdeče paprike
3 - 4 velike korenčke
košček nasekljanega gomolja zelene
2 - 3 manjše melancane
sesekljan svež peteršilj
150 - 200 g naribanega sira

za polivko:
3 jajca
2,5 dl sladke smetane
sol, kurkuma, strt česen
drobnjak, origano, poper

Predpriprava:
Korenje in papriko nekaj minut dušimo v majhni količini vode, da se napol zmehča, nato oboje narežemo na trakove..
Pripravimo polivko iz smetane, stepenih jajc, soli, kurkume, drobnjaka, strtega česna, popra in origana.
Priprava:
Krompir skuhamo v slani vodi, ga olupimo, pretlačimo, nato pa ga skupaj s pretlačeno skuto, jajcema, maslom, zdrobom, moko, pecilnim praškom in soljo zgnetemo v mehko testo. Polovico ga damo na pomokan peki papir in ga kar z dlanmi( pomokanimi) v valovih pritiskamo po papirju proti vsem štirim stranicam, dokler ga z testom enakomerno ne prekrijemo. Papir s testom nato “zvlečemo” v pekač (42 x 36 cm), ga nekoliko napikamo z vilicami in ga potisnemo v na 200°C ogreto pečico, kjer ga kakih 10 minut pečemo. Nato pekač vzamemo iz pečice in testo obložimo najprej z rezinami napol odtajane špinače, nato izmenično s trakovi korenja in paprike (polagamo jih vzporedno z daljšo stranico pekača), vmes potresemo majhne kosce gomolja zelene in svež peteršilj, zelenjavo po vrhu rahlo posolimo, polijemo s polivko, potresemo s polovico naribanega sira, vse to prekrijemo s tankimi rezinami svežih melancan, ki jih potresemo z drugo polovico sira in prekrijemo z drugo polovico testa, ki ga tudi prej “razmažemo” z dlanmi po peki papirju in ga nato s papirjem vred položimo preko “lazanje” (testo, ki je spodaj, ne bo padlo dol, ker je prilepljeno na papir). Ta vrhnji peki papir nato odstranimo (če je testo močno prilepljeno nanj, si pomagamo z mokrim nožem), nato površino testa poravnamo s pomokanimi dlanmi, ga spet malo napikamo z vilicami, položimo po površini nekaj tankih rezin masla, nato pa “lazanjo” pečemo kakih 35 – 40 minut pri 185°C, oziroma toliko časa, da po vrhu dobi svetlo rjavo barvo.

LP Bučka Smile

_________________
O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)


Nazadnje urejal/a Bucka 01 Avg 2018 16:16; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Bučkin kotek Seznam forumov -> Zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Naslednja
Stran 1 od 14

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Lavish phpBB Template by Skaidon.co.uk
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group