 |
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Nov 2018 21:58 Naslov sporočila: |
|
|
Rožice z marmelado
Sestavine:
400 g moke + pol pecilnega praška
150 g masla
2 celi jajci
2 rumenjaka
100 g sladkorja
2 žlici kisle smetane
2 žlici mleka
naribana limonina lupina
malo soli
za nadev:
marmelada
za posip:
sladkor v prahu
Priprava:
Vse sestavine na hitro zgnetemo v testo, ga zavijemo v folijo in ga damo za kako uro ali dve v hladilnik.
Testo razvaljamo nekaj mm debelo, z modelčkom iz njega izrežemo ''rožice'', na sredino damo nekaj marmelade (ali kakega drugega nadeva – orehovega, makovega ...) , nato pa ''lističe'' rožice zapognemo navzgor, da izgleda kot cvetna košarica.
Rožice zlagamo v pekač, obložen s peki papirjem, in jih pečemo v predogreti pečici 12 – 15 minut pri 180°C. Ohlajene rožice rahlo posipamo s sladkorjem v prahu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 27 Nov 2018 20:31; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 25 Nov 2018 20:31 Naslov sporočila: |
|
|
Piškoti z oblogo iz oreščkov
Sestavine:
za testo:
200 g masla
300 g moke
150 g sladkorja
2 jajci
2 rumenjaka
1/2 pecilnega praška
malo soli
za premaz in oblogo:
nekaj žlic marmelade
75 g masla
100 g bele čokolade
2 - 3 žlice mleka
3 - 4 žlice sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
200 g nasekljanih lešnikov
200 g mletih lešnikov
sneg iz 2 beljakov
Priprava:
Testo: -Iz danih sestavin na hitro zgnetemo testo, ga zavijemo v folijo in damo za uro ali dve počivat v hladilnik. Medtem pripravimo lešnikovo oblogo.
Testo kar na peki papirju razvaljamo v pravokotnik, debel nekaj mm, ga položimo v pekač ustreznih dimenzij (36 x 42) in ga napol spečemo v predogreti pečici (5 – 7 minut) pri 180°C. Malo ga ohladimo, nato ga kar v pekaču premažemo z marmelado, čez pa nanesemo še lešnikovo oblogo. Pekač vrnemo v pečico, zmanjšamo temperaturo na 175°C in vse skupaj pečemo še približno 15 – 20 minut. Piškotno ploščo nato razrežemo v oblike po želji.
Lešnikova obloga: - Nad vodno paro v skledi raztopimo maslo, dodamo koščke čokolade, mleko, sladkor in vanilijev sladkor ter vse skupaj mešamo, dokler zmes ne postane povsem gladka. Vmešamo še nasekljane in mlete lešnike, malo ohladimo, nato vmešamo še beljakov sneg.
Namesto lešnikov lahko uporabimo orehe, mandlje, pistacije, arašide, mleti mak, kokosovo moko …
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Nov 2018 17:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kakijevi keksi
Sestavine:
1 zavitek Grancereale Croccante piškotov
75 g stopljenega masla
150 g rjavega sladkorja
250 g zmečkanega kakija
2 jajci
2 vanilijeva sladkorja
200 g mletih orehov
cimet, klinčki, muškat
malo soli
Priprava:
Maslo dobro razmešamo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in jajcema, dodamo zmečkan kaki, mlete orehe, zdrobljene grancereale croccante piškote, dišavne začimbe in sol. Maso pustimo nekaj minut stati, da piškoti vpijejo vlago, nato pa z žlico nanesemo v pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem, kupčke mase oz. naredimo kroglice (velikost po želji). Vmes naj bo dovolj prostora, ker se bo piškotna masa razlezla.
Kekse pečemo približno 12 – 14 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc)
Nazadnje urejal/a Bucka 26 Nov 2018 19:46; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 26 Nov 2018 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Skutini žepki
Sestavine:
250 g moke
250 g masla
250 g skute
1/2 pecilnega praška
malo soli
marmelada za nadev
sladkor v prahu za posip
Priprava:
Na hitro zgnetemo testo in ga damo za 1 uro počivat v hladilnik. Nato ga razvaljamo 2-3 mm debelo, izrežemo iz njega različne oblike (kroge, kvadrate, pravokotnike, elipse …), na vsako damo v sredino žličko marmelade, nato obliko prepognemo čez pol in z vilicami s pritiskanjem utrdimo robove, da nadev ne uhaja. Namesto marmelade lahko uporabimo orehov, makov, skutin, rožičev, kokosov, figov … nadev.
Žepke polagamo v pekač, prekrit s peki papirjem, in jih pečemo približno 15 – 18 minut pri 180°C. Ohlajene rahlo potresemo s sladkorjem v prahu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Nov 2018 16:25 Naslov sporočila: |
|
|
Piškoti z arašidi
Sestavine:
200 g mletih arašidov
300 g moke
1 pecilni prašek
100 g arašidovega masla
100 g surovega masla
2 jajci
2 rumenjaka
2 vanilijeva sladkorja
2 žlici rjavega sladkorja
2 žlici ruma
malo soli
za premaz piškotov:
2 beljaka
75 g sladkorja v prahu
75 g sesekljanih arašidov
nasekljana čokolada
Priprava:
Sestavine za testo zgnetemo, zavijemo v folijo in damo za 1 uro na hladno. Nato testo razvaljamo na 3 mm debelo, izrežemo oblike, jih zložimo v pekač, obložen s peki papirjem, premažemo z beljakovim snegom, ki smo ga stepli s sladkorjem v prahu, in vsako obliko še rahlo potresemo s sesekljanimi arašidi in kosci čokolade.
Piškote pečemo v predogreti pečici kakih 12 – 14 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Nov 2018 20:13 Naslov sporočila: |
|
|
Kolački s črnim fižolom
Sestavine:
200 g kuhanega črnega fižola
30 g stopljenega masla
50 g arašidovega masla
0,5 dl mleka
50 g kokosovega sladkorja
25 g kakava
50 g riževe moke
1 pecilni prašek
malo soli
1/2 žličke cimeta
---------------------------------
50 g nasekljanih orehov
50 g drobno narezane čokolade
120 g nasekljanih datljev
Priprava:
Črni fižol iz konzerve dobro odcedimo in ga damo v električni mešalnik (multipraktik). Dodamo stopljeno maslo, arašidovo maslo, mleko, kokosov sladkor (ali temni melasin sladkor), kakav, pecilni prašek, sol, riževo moko in cimet. Sestavine nekaj minut mešamo pri najvišji hitrosti, nato pa vsebino stresemo v posodo in v zmes vmešamo še orehe, čokolado in datlje. Če je testo preveč lepljivo, dodamo še malo riževe moke (riž zmeljemo v kavnem mlinčku).
Maso dobro premešamo, nato pa z žličko nanašamo kupčke mase na dno pekača, prekritega s peki papirjem. Kupčke malo sploščimo z vilicami ali z mokrimi konicami prstov.
Pečico ogrejemo na 185°C, damo vanjo pekač s kupčki mase, zmanjšamo temperaturo na 175°C in pečemo kolačke približno 12 – 15 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Nov 2018 23:20 Naslov sporočila: |
|
|
Medenjaki
Sestavine:
750 g moke
125 g masla
1/4 kg medu
100 g sladkorja
3 jajca
2 žlički jedilne sode
žlička cimeta, pol žličke klinčkov
naribana limonina lupinica
stopljena čokolada za okras
Priprava:
Vse sestavine zgnetemo v testo in ga damo za 1 uro počivat na hladno. Nato ga razvaljamo 3 mm debelo in z modelčki izrežemo različne oblike.
Pekač obložimo s peki papirjem, ga napolnimo z oblikami, ki jih nato pečemo v predogreti pečici 12 – 14 minut pri 185°C.
Okrasimo jih s stopljeno belo/ temno čokolado ali limoninim ledom.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 28 Nov 2018 00:10 Naslov sporočila: |
|
|
Zviti piškoti
Sestavine:
300 g ostre moke
80 g sladkorja
100 g masla
2 vanilijeva sladkorja
2 jajci
2 rumenjaka
žlička cimeta
2 žlici ruma
100 g mletih orehov
rahlo stepen beljak za premaz
orehove polovičke za okras
sladkor v prahu za posip
Priprava:
Iz navedenih sestavin zgnetemo testo in ga damo za kako uro na hladno. Iz testa nato naredimo daljše tanke svaljke, ki jih zvijemo v svitke in jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Na sredino vsakega svitka s čopičem nanesemo nekaj rahlo stepenega beljaka in vanj pritisnemo orehovo polovičko.
Svitke nato pečemo 12 – 14 minut v predogreti pečici pri 180°C, ohlajene rahlo posipamo s sladkorjem v prahu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Dec 2018 20:29 Naslov sporočila: |
|
|
Arašidovi rogljički
Sestavine:
500 g moke + 1 pecilni prašek
200 g mletih arašidov
100 g sladkorja
250 g masla
3 jajca
malo soli
Priprava:
Vse sestavino zgnetemo v testo, ga damo za pol ure počivat na hladno, nato pa ga oblikujemo v kratke svaljke, ki jih zavihamo v rogljičke.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj naložimo rogljičke, ki jih pečemo v predogreti pečici pri 190°C približno 15 minut, oz toliko časa, da dobijo lepo zlatorumeno barvo.
Lahko pa testu dodamo 50 g rozin, namesto mletih pa vmešamo nasekljane arašide, iz testa naredimo kroglice v velikosti večjega oreha, ki jih v pekaču malo sploščimo s hrbtno stranjo žlice, da nastanejo lepi okrogli piškoti, in jih spečemo na isti temperaturi kot rogljičke.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Dec 2018 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
Coprničini prsti
Sestavine:
200 g masla
2 jajci
300 g moke
200 g sladkorja v prahu
100 g mletih mandljev
1 pecilni prašek
2 vanilijeva sladkorja
malo soli
jagodova/brusnična marmelada
celi mandlji (lahko olupljeni)
Priprava:
Iz sestavin (razen marmelade in celih mandljev) zgnetemo testo in ga damo za 1 uro na hladno. Nato iz testa oblikujemo primerno velike/debele svaljke za prste, ob strani jih malo stisnemo, da dobimo ''členke'', na členkih pa z nožem zarežemo dvakrat po nekaj kratkih vzporednih vodoravnih črt za gube, na konec prsta, kjer naj bi bil noht, pa vtisnemo mandelj.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj zložimo ''prste'', ki jih nato pečemo približno 15 minut pri 190°C. Ko so prsti pečeni, jih okoli nohta premažemo z marmelado, da bi nohti izgledali krvavi Z marmelado premažemo tudi tisti del, kjer naj bi bil prst odrezan, in odrezan naj bo čim bolj ''brutalno''.
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=x1n_-P7WOmQ
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Dec 2018 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
Keksi za sladokusce
Sestavine:
za (suho)sadno zmes:
100 g drobno narezanih suhih fig
100 g drobno narezanih suhih sliv
100 g drobno narezanih suhih marelic
100 g rozin
200 g drobno narezanih orehov
2 – 3 žlice ruma
2 - 3 žlice limonovega soka
6 - 8 žlic močne prave kave
za piškotno testo:
4 rumenjaki
200 g masla
200 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
450 g moke + 1 pecilni prašek
sneg iz 4 beljakov + malo soli
150 g nasekljane čokolade
Priprava:
Sestavine za sadno zmes damo v mulitpraktik in jih zmeljemo. Zmes stresemo v posodo, jo tesno zapremo s pokrovom in jo postavimo čez noč v hladilnik. Naslednji dan naredimo piškotno testo in ga združimo s sadno zmesjo.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj s pomočjo dveh žličk nanašamo kupčke testa, jih z žličkama malo oblikujemo, nato pa jih pečemo v predogreti pečici približno 15 – 20 minut pri 180°C.
Piškotno testo: - Maslo, sladkor, vanilijev sladkor in rumenjake kremasto razmešamo, nato izmenoma vmešavamo sneg s soljo in moko s pecilnim praškom, na koncu vmešamo še drobce čokolade.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Dec 2018 21:03 Naslov sporočila: |
|
|
Keksi s kvinojo
Sestavine:
4 skodelice kuhane kvinoje
200 g arašidovega masla
6 žlic javorjevega sirupa
2 skodelici (mletih) ovsenih kosmičev
1 skodelico nasekljane čokolade
1 - 2 žlički cimeta
1 pecilni prašek
malo soli
(1 skodelica = 2 dl)
Priprava:
Preden kvinojo skuhamo, jo za pol ure namočimo v hladni vodi, nato pa jo dobro speremo pod vročo tekočo vodo, da odstranimo škodljive saponine. Kvinojo nato kuhamo v rahlo soljeni vodi 10 - 15 minut, jo odcedimo in ohladimo (Kvinoja se kuha podobno kot riž - dva kozarca vode na kozarec kvinoje. Počakamo da zavre in kuhamo od 10 - 15 minut, oz. dokler se kalček ne loči od semena). Dodamo ji ostale sestavine, nato pa na pekač, obložen s peki papirjem, z 2 žličkama nanašamo kupčke testa, jih malo oblikujemo, nakar jih pečemo v predogreti pečici 15 – 20 minut pri 180°c, oz. toliko časa, da lepo porumenijo.
Po želji jih lahko delno pomočimo v čokoladni preliv ali jih okrasimo s stopljeno čokolado.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Dec 2018 23:16 Naslov sporočila: |
|
|
Arašidove kroglice
Sestavine:
100 g arašidovega masla
3 žlice javorjevega/agavinega sirupa
200 g (mletih) ovsenih kosmičev
80 g mletih sezamovih semen
80 g mletih lanenih semen
50 g mletih chia semen
75 g brusnic
2 – 3 žlice pomarančnega soka
2 vanilijeva sladkorja
1 – 2 žlički kakava
Priprava:
Ovsene kosmiče, sezam, lanena semena in chia semena zmeljemo v kavnem mlinčku (lahko vsa tri semena skupaj, ovsene kosmiče posebej, če jih bomo seveda mleli). Dodamo ostale sestavine in vse skupaj dobro pregnetemo. Če je zmes presuha, dodamo še malo pomarančnega soka, če je premokra, pa še malo mletih kosmičev. Zmes damo za 10 – 15 minut v hladilnik, da chia semena opravijo svojo nalogo (gel), nato pa iz nje naredimo kroglice želene velikosti, ki jih po želji povaljamo v izbrani oblogi (čokoladi, piškotnih drobtinah, kokosovi moki … itd.), ni pa nujno.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 02 Dec 2018 23:58 Naslov sporočila: |
|
|
Energetske ploščice s kvinojo
Sestavine:
2 skodelici ovsenih/pirinih kosmičev
1 skodelica kvinoje
1/4 skodelice lanenih semen
1/4 skodelice konopljinih semen
1/4 skodelice kokosove moke
3/4 skodelice medu
3/4 skodelice arašidovega masla
1/4 skodelice nasekljanih orehov
1/4 skodelice narezanih datljev
2 žlički cimeta
2 vanilijeva sladkorja
2 žlički kakava
(skodelica = 2,5 dl)
150 g stopljene čokolade za premaz
Priprava:
Kvinojo za pol ure namočimo v hladni vodi, nato pa jo dobro speremo pod vročo tekočo vodo, da odstranimo škodljive saponine. Kuhamo jo 10 - 15 minut v rahlo osoljeni vodi, nato jo odcedimo in ohladimo.
Lanena in konopljina semena zmeljemo v kavnem mlinčku. Stresemo jih v skledo, dodamo kvinojo, ovsene kosmiče, ki smo jih na suho 10 – 15 minut pražili v ponvi, nato dodamo dobro razmešano zmes iz medu in arašidovega masla, nasekljane orehe, kokosovo moko, drobno narezane datlje, cimet, vanilijev sladkor in kakav.
Pladenj obložimo s peki papirjem, po njem enakomerno razmažemo maso in jo poravnamo, po vrhu pa jo premažemo s stopljeno čokolado. Pladenj za kako uro damo v hladilnik, da se masa dobro strdi, nato pa iz nje narežemo kvadratne, trikotne ali pravokotne ploščice.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25616 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 03 Dec 2018 00:41 Naslov sporočila: |
|
|
Figove ploščice
Sestavine:
1 skodelica drobno narezanih suhih fig
1 skodelica drobno narezanih datljev
1 skodelica indijskih oreščkov
1 skodelica mandljev
3 – 4 žlice javorjevega/agavinega sirupa
2 – 3 žlice stopljenega masla
1 žlička cimeta
malo soli
1/4 skodelice kokosove moke
1/4 skodelice brusnic
(skodelica = 2,5 dl)
sezamova semena (ali kaj drugega) za posip
Priprava:
Vse sestavine, razen kokosove moke in brusnic, stresemo v multipraktik in jih nekaj minut meljemo pri največji hitrosti. Stresemo jih v skledo, dodamo kokosovo moko in brusnice ter dobro premešamo. Če je zmes presuha, dodamo malo pomarančnega soka.
Pladenj prekrijemo s peki papirjem, po njem enakomerno razmažemo mešanico, jo posujemo z izbranim posipom in damo v hladilnik za kako uro, de se sestavine dobro sprimejo med seboj in razvijejo aromo. Nato ploščo narežemo na poljubno velike ploščice raznih oblik.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|