|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Dec 2018 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
Zvite piškotne palčke
Sestavine:
1 zavitek kupljenega listnatega testa
nekaj žlic sladke smetane
za krhko testo:
350 g moke
100 g sladkorja
175 g masla
1 jajce
2 rumenjaka
1 dl sladke smetane
2 vanilijeva sladkorja
malo soli
nadev:
nutela/marmelada
sladkor v prahu za posip
Priprava:
Listnato testo odtalimo in tanko razvaljamo v pravokotnik. Enako naredimo s krhkim testom, ki pa ga zgnetemo sami. Obe razvaljani testi naj bosta čimbolj enako veliki.
Krhko testo: - Vse sestavine dobro pregnetemo, nato damo testo za pol ure počivat na hladno.
Listnato testo premažemo z malo sladke smetane, nato pa še bodisi z nutelo ali marmelado. Čez položimo krhko testo, nato vzporedno s krajšo stranico po sredini prerežemo čez pol. Prvo polovico po vrhu spet premažemo s smetano in nutelo/marmelado, čeznjo položimo drugo polovico, ki pa je po vrhu ne premažemo. Zdaj imamo 4 plasti testa (listnato, krhko, listnato, krhko), vmes so 3 plasti nadeva.
Z ostrim nožem narežemo 2 – 3 cm široke ter poljubno dolge palčke, ki jih zvijemo kot bonbončke v papirčkih. Zvite palčke zložimo na pekač, obložen s peki papirjem, in jih v predogreti pečici pečemo približno 12 – 14 minut pri 185°C, oz. toliko časa, da lepo porumenijo. Pečene piškote rahlo potresemo s sladkorjem v prahu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Dec 2018 23:29 Naslov sporočila: |
|
|
.
Čokoladni trikotniki/lunice
Sestavine:
za testo:
300 g moke
200 g masla
200 g rjavega sladkorja
2 jajci + 2 rumenjaka
150 g mletih lešnikov
100 g čokolade v prahu
1 pecilni prašek
1 žlička cimeta + 1 žlička klinčkov
2 žlici ruma
malo soli
za glazuro 1:
2 - 3 žlice močne kuhane prave kave
250 g sladkorja v prahu
za glazuro 2:
2 – 3 žlice limoninega/pomarančnega soka
250 g sladkorja v prahu
Priprava:
Sestavine zgnetemo v testo, ki ga damo počivat za 1 uro na hladno.
Testo zvaljamo kar na peki papirju v velikosti in obliki pekača, ki ga imamo v pečici (30 x 40) nato ga s papirjem vred damo v pekač, le-tega pa v predogreto pečico, kjer ploščo iz testa pečemo približno 20 minut pri 175°C.
Pečeno ploščo ohladimo kar v pekaču, nato pa jo prevlečemo s kavno ali limonino glazuro. Iz nje izrežemo poljubne oblike – trikotnike, lunice, kvadrate, pravokotnike, rombe …
Glazura: - sladkor v prahu dobro zmešamo s kavo oz. limoninim/pomarančnim sokom
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 05 Dec 2018 23:46 Naslov sporočila: |
|
|
Keksi Non plus ultra
Sestavine:
za testo:
350 g moke
300 g masla
4 rumenjaki
75 g sladkorja sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor
marmelada
za nadev:
4 beljaki + malo soli
250 g sladkorja v prahu
1 vanilijev sladkor
sok 1 limone
Priprava:
Testo: - Iz danih sestavin zgnetemo krhko testo, ga zavijemo v folijo in damo za 1 uro na hladno.
Nadev: - Iz beljakov z ročnim mešalcem stepemo trd sneg, vmes dodajamo sladkor, sol, vanilijev sladkor in limonin sok.
Testo tanko razvaljamo, iz njega izrežemo majhne kroge ali kakšno drugo obliko, jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem in jih 10 minut pečemo v predogreti pečici na 185°C. Ohlajene na tanko namažemo z marmelado, nato pa nanje z brizgo (lahko uporabimo kar polivilno vrečko, ki ji odrežemo vogal) nabrizgamo majhne kupčke snega. Vrh vsakega kupčka lahko položimo košček oreha ali čokolade.
Temperaturo pečice nastavimo na 50°C (lahko tudi kako stopinjo več), kekse vrnemo v pečico in jih sušimo toliko časa, da se sneg popolnoma posuši (nekaj ur). Tako ostane sneg lepo bel, sicer pa lahko porumeni, če jih pečemo na večji temperaturi.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Dec 2018 18:47 Naslov sporočila: |
|
|
Mandljevi crescenti
Sestavine:
za testo:
360 g moke
150 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
1/2 pecilnega praška
1 jajce + 3 rumenjaki
naribana limonina lupina
1 žlica ruma
malo soli
za oblogo in posip:
3 stepeni beljaki
150 g mletih mandljev
za čokoladno polnilo:
120 g stopljene temne čokolade
30 g masla
Priprava:
Testo: - Vse sestavine zgnetemo v kepo, jo zavijemo v folijo in damo za 1 uro na hladno.
Iz testa oblikujemo kroglice, ki jih (vsako posebej) povaljamo najprej v stepenih beljakih, nato pa še v mletih mandljih. Polagamo jih (v primernih razmakih) v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih približno 15 – 18 minut pri 185°C. Po dva piškotka zlepimo skupaj s čokoladnim polnilom.
Čokoladno polnilo: – Čokolado nad paro razmešamo skupaj z maslom.
Za oblogo oz. posip lahko uporabimo tudi kake druge mlete oreščke, kokosovo moko, mleti mak, mlete rožiče ...
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Dec 2018 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
Dvobarvni keksi
Sestavine:
za testo:
500 g moke
2 vanilijeva sladkorja
250 g masla
2 jajci
2 rumenjaka
250 g sladkorja
dodatki za temno testo:
1 žlica mleka
30 g kakava
1 žlička cimeta
Priprava:
Iz danih sestavin zgnetemo testo. Razdelimo ga na dva enaka dela in v drugi del vgnetemo še žlico mleka, kakav in cimet. Oba dela testa nato oblikujemo v dolg svaljek, oba svaljka stisnemo skupaj in ju lepo oblikujemo v dolgo dvobarvno ''cev'', ki jo zavijemo v folijo in damo čez noč v hladilnik (ali pa za nekaj ur v zmrzovalnik).
Pekač obložimo s peki papirjem, z ostrim nožem narežemo nekaj mm debele okrogle rezine in jih s precej razmaka polagamo v pekač. Pečemo jih 12 – 14 minut pri 175°C, nato pa jih previdno preložimo na žičnato podlago, da se ohladijo in strdijo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Dec 2018 19:05 Naslov sporočila: |
|
|
Smetanovi kolački
Sestavine:
550 g moke
150 g masla
200 g sladkorja
3 rumenjaki
1 jajce
2,5 dl kisle smetane
2 vanilijeva sladkorja
--------------------------
1 - 2 malinova pudinga
2 žlici malinovega sirupa
Priprava:
Sestavine za testo zgnetemo v kepo, ki joo razdelimo na 2 dela; v drugi del vgnetemo malinov puding (ali dva) in malinov sirup (malinovec). Obe kepi testa zavijemo v folijo in ju damo za 1 uro počivat na hladno. Testo (vsako posebej) razvaljamo nekaj mm debelo, iz njega z modelčki izrezujemo oblike, ki jih polagamo v pekač (iz pečice), prekrit s peki papirjem. Oblike lahko poljubno kombiniramo med seboj in jih sestavljamo.
Pečemo jih v predogreti pečici pri 185°C okoli 12 – 14 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Dec 2018 19:32 Naslov sporočila: |
|
|
Makovi rogljički
Sestavine:
300 g moke
150 g mletega maka
100 g mletih orehov
3 rumenjaki
2 vanilijeva sladkorja
100 g sladkorja v prahu
150 g masla
malo soli
1/2 žličke cimeta
stopljena čokolada
Priprava:
Vse sestavine zgnetemo v testo, ki ga damo počivati za 1 uro v hladilnik. Iz testa nato delamo kratke svaljke, ki jih zavihamo v rogljičke. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj v primerno velikih razmakih nalagamo rogljičke, ki jih pečemo 14 – 16 minut pri 175°C. Rogljičke previdno polagamo na žičnato rešetko in jih ohladimo, nato pa konce rogljičkov pomočimo v stopljeno čokolado ter počakamo, da se le-ta strdi.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Dec 2018 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
Dišeči keksi
Sestavine:
400 - 450 g moke
200 g mehkega masla
4 jajca
200 g rjavega sladkorja
1 pecilni prašek + malo soli
1 žlička cimeta
1 žlička mletih klinčkov
200 g nasekljanih orehov
75 g narezane čokolade
200 g rozin
1 - 2 žlici ruma
Priprava:
Vse sestavine s kuhalnico zmešamo v testo in ga damo za 1 uro počivat v hladilnik. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj s pomočjo dveh žličk nanašamo kupčke testa, ki jih malo sploščimo in oblikujemo z vilicami. Kekse pečemo v predogreti pečici 13 – 15 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 06 Jan 2019 21:08 Naslov sporočila: |
|
|
Rožičeve ploščice/kroglice z oreščki
Sestavine:
100 g rožičeve moke
150 g datljev
50 g brusnic/rozin
50 g indijskih oreščkov
50 g orehovih jedrc
50 g mandljev
30 g oluščenih arašidov
4 – 5 žlic javorjevega sirupa
50 – 100 g masla
2 – 3 žlice piškotnih drobtin
Priprava:
Vse sestavine (razen piškotnih drobtin) damo v mikser in jih miksamo pri največji hitrosti toliko časa, da dobimo lepljivo zmes. Stresemo jo v skledo, dodamo piškotne drobtine, dobro premešamo ter pustimo nekaj časa stati. Zmes nato oblikujemo v dolgo kvadratasto obliko in jo damo za nekaj ur na hladno, da se sestavine dobro povežejo in strdijo, nato pa jo narežemo na ploščice.
Lahko pa maso že kar takoj oblikujemo v kroglice, jih zložimo na pladenj in jih za nekaj ur postavimo v hladilnik.
''Klobaso'' oz. kroglice pa lahko, preden jih damo na hladno, povaljamo v izbrani prevleki – kokosovi moki, mleti čokoladi, piškotnih drobtinah, rjavem kristalnem sladkorju, mletih oreščkih … itd.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Jan 2019 19:33 Naslov sporočila: |
|
|
Vinski kolački
Sestavine:
za testo:
450 g moke
1/2 pecilnega praška
200 g masla
120 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
1 jajce + 2 rumenjaka
4 žlice belega vina
za premaz in posip:
sneg iz 2 beljakov + malo soli
100 g mletih orehov
2 žlici čokolade v prahu
malo cimeta
Priprava:
Iz danih sestavin zgnetemo testo in ga damo za 1 uro na hladno, nato ga razvaljamo, izrežemo kroge, ki jih polagamo v pekač, prekrit s peki papirjem. Vsak krog premažemo s stepenim beljakom in potresemo z mletimi orehi, ki smo jih zmešali s čokolado v prahu in cimetom.
Piškote pečemo v predogreti pečici približno 12 – 14 minut pri 175°C, oz. toliko časa, da se zlatorjavo obarvajo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 08 Jan 2019 20:06 Naslov sporočila: |
|
|
Orehova geometrija
Sestavine:
za testo:
150 g masla
150 g rjavega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
150 g mletih orehov/lešnikov
100 g moke + 1/2 pecilnega praška
5 beljakov + malo soli
za premaz:
150 g sladkorja
5 rumenjakov
za oblogo:
100 g nasekljanih orehov/lešnikov
100 g masla
50 g sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
2 žlici ruma
(stopljena čokolada)
Priprava:
Beljake, sladkor, sol in vanilijev sladkor stepemo v trd sneg, dodamo mlete orehe ali lešnike ter moko s pecilnim praškom in pazljivo premešamo. Pekač (iz pečice) obložimo s peki papirjem, po njem enakomerno razmažemo zmes in jo pečemo približno 15 minut pri 185°C. Ploščo malo ohladimo, nato pa jo premažemo z mešanico rumenjakov in sladkorja. Pekač damo za nekaj minut nazaj v pečico, zmanjšamo temperaturo na 150°C in počakamo, da se premaz posuši. Ohlajeno ploščo nato po vrhu premažemo še z mešanico masla, sladkorja v prahu, vanilijevega sladkorja in ruma, nato pa po tej oblogi potresemo še grobo sesekljane orehe ali lešnike.
Ploščo damo za kako uro na hladno, nato pa jo razrežemo bodisi na kvadratke, pravokotnike, trikotnike, lunice, rombe … po želji pač. Lahko jih tudi okrasimo tako, da vogalčke delno potopimo v stopljeno čokolado.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Jan 2019 20:03 Naslov sporočila: |
|
|
Ovseni piškoti z arašidi
Sestavine:
4 jog. lončke ovsenih kosmičev
1 jog. lonček vročega mleka
75 g rozin + 2 žlici ruma
2 jog. lončka črne moke
3 stepena jajca
150 g zmehčanega masla
4 žlice arašidovega masla
6 žlic sladkorja
1 pecilni prašek
1 žlička cimeta
1 jog. lonček grobo narezanih arašidov
75 g koščkov temne čokolade
malo soli
(stopljena čokolada)
Priprava:
Ovsene kosmiče prelijemo z vročim mlekom, rozine prelijemo z rumom in oboje pustimo pol ure stati. Ostale sestavine stresemo v skledo in jih dobro premešamo, dodamo ohlajene ovsene kosmiče in rozine ter naredimo testo. Oblikujemo kroglice, jih polagamo v pekač, prekrit s peki papirjem, in jih malo sploščimo z vilicami. Pečemo jih v predogreti pečici približno 13 – 15 minut pri 180°C. Pečene lahko okrasimo s stopljeno čokolado.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Jan 2019 20:53 Naslov sporočila: |
|
|
Oblivančki z marcipanom
Sestavine:
za testo:
150 g masla
1 jajce
3 rumenjaki
100 g sladkorja
300 g moke
3 žlice medu
1 pecilni prašek
cimet
dodatki:
šipkova marmelada
ploščice marcipana
čokoladni obliv
Priprava:
Iz sestavin zgnetemo testo, ki ga damo za eno uro na hladno. Nato ga razvaljamo, z modelčki izrežemo oblike, jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih 12 – 14 minut pri 185°C. Pečene po sredini namažemo z malo marmelade, nanjo položimo ploščico marcipana (marcipan naj bo oblike kot jo ima piškot, lahko pa je tudi drugačne oblike– po želji pač), nato pa vsakega prevlečemo še s čokoladno glazuro.
Namesto marcipana lahko uporabimo narezane žele bonbone.
Čokoladni obliv: - 100 g čokolade + 75 g masla skupaj stopimo in dobro razmešamo nad vročo paro.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Jan 2019 22:33 Naslov sporočila: |
|
|
Keksi z avokadom
Sestavine:
1 velik zrel avokado
3 - 4 žlice javorjevega sirupa
2 razžvrkljani jajci
1 rumenjak
3 - 4 žlice piškotnih drobtin
50 g kakava
1/2 pecilnega praška
50 - 75 g koščkov temne čokolade
1 – 2 žlici ruma
malo soli
Priprava:
Avokado zmečkamo z vilicami, dodamo ostale sestavine, ki jih dobro premešamo med seboj s kuhalnico. Pekač obložimo s peki papirjem, z žličko nanašamo nanj kupčke mase, jih nekoliko oblikujemo v okrogle oblike, nato pa jih pečemo približno 13 – 15 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Jan 2019 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
Kolački s konopljinimi semeni
Sestavine:
2 skodelici ovsenih kosmičev
1,5 skodelice kokosove moke
6 žlic mletih konopljinih semen
2 žlici mletih chia semen
100 g brusnic
2 jajci
150 g kikirikijevega masla
3 žlice medu
1 dl sladke smetane
(1 skodelica = 2 dl)
Priprava:
Posebej zmešamo suhe sestavine (kosmiče, kokosovo moko, brusnice in obe vrsti semen, ki jih zmeljemo v kavnem mlinčku). V drugi posodi dobro zmešamo mokre sestavine (jajci, kikirikijevo maslo, med in smetano), nato pa vsebini obeh posod združimo in dobro premešamo. Maso damo za kako uro v hladilnik, nato pa iz nje naredimo za velik oreh velike kroglice, ki jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih v predogreti pečici 15 – 18 minut pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|