 |
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Nov 2018 16:56 Naslov sporočila: |
|
|
Bučni njoki
Sestavine:
400 g pireja buče hokaido
400 g krompirjevega pireja
2 jajci
5 - 6 žlic prosene moke
sol, poper, muškat
svež sesekljan peteršilj
za polivko:
75 g stopljenega masla
origano, svež sesekljan peteršilj
nariban sir za posip
Priprava:
V večji kozici zavremo malo vode (1,5 dl), v kateri na majhnem ognju kakih 15 minut dušimo 4 srednje debele olupljene in narezane krompirje, ki jih po vrhu malo posolimo. Nato dodamo 400 g na kocke narezane buče hokaido, jo tudi malo posolimo, nato pa oboje skupaj dušimo še 10 – 12 minut, oz. toliko časa, da se krompir in buča povsem zmehčata. Pazimo da voda ne povre, dodajamo vročo po žlicah (tako ohranimo hranilne snovi in vitamine, ki bi se sicer pri kuhanju v večji količini vode uničili oz. izgubili, kar pa bi bilo škoda!)
Odvečno tekočino odlijemo (in jo shranimo za v juho, omako, rižoto …), kajti v njej je obilica mineralnih snovi iz krompirja in buče. Pustimo da ostala vlaga izpari, nato pa krompir in bučo kar skupaj spasiramo. Dodamo jajci, proseno moko, začimbe in zelišča ter zgnetemo testo. Če je premehko, dodamo še kako žlico prosene moke.
Iz testa naredimo nekaj dolgih debelejših svaljkov (debelina po želji), ki jih narežemo na 2 – 2,5 cm dolge koščke, ki jih nato kuhamo v slanem kropu, dokler ne priplavajo na površje. Poberemo jih z luknjasto lopatko in jih po plasteh zlagamo v ogreto skledo, vsako plast posebej pa poškropimo z nad paro stopljenim maslom, v katerega smo vmešali zelišča (origano, peteršilj) in potresemo z nekaj naribanega sira, lahko tudi parmezana.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 12 Nov 2018 17:51 Naslov sporočila: |
|
|
Polnjene lazanja rolice
Sestavine:
1 paket testa za lazanjo
za nadev:
200 g naribanega sira
4 sesekljana trdo kuhana jajca
300 g pretlačenega kuhanega krompirja
150 g dušene špinače
sol, kajenski poper, bazilika
nariban parmezan
za paradižnikovo omako:
6 – 8 paradižnikov
1 žlica rjavega sladkorja
3 – 4 stroki česna
1 žlica prosene moke
suh drobnjak, origano, peteršilj, gomolj zelene
Priprava:
Testo za lazanjo 5 minut kuhamo v večji količini slanega kropa in jih odcedimo. Ko se ohladijo, jih razgrnemo, nadevamo z nadevom in zvijemo v rolo. Narežemo jih na manjše roladice (visoke 4 – 5 cm ali več), jih razporedimo pokonci v kvadratni ali okrogli pekač, jih prelijemo s paradižnikov omako, nato pa jih pečemo v predogreti pečici 20 – 25 minut pri 180°C. Ko so pečene, jih še vroče posipamo z naribanim parmezanom.
Paradižnikova omaka: - Paradižnike narežemo na manjše kose, jih damo v lonec z 2 dl vroče soljene vode in dodamo še ostale sestavine. Kuhamo jih kakih 15 - 20 minut, nato pa jih s paličnim mešalnikom zmiksamo v omako. Kuhani omaki dodamo še nekaj soli, če ni dovolj slana.
(Mesojedci lahko namesto/poleg trdo kuhanih jajc dodajo narezano šunko, ostanke pečenke, salamo …)
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Nov 2018 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenjavna pita z ajdo
Sestavine:
250 g ajdove kaše
250 g skute
1 lonček kisle smetane
4 jajca
več vrst zelenjave (bučke, paprika, korenček, stročji fižol …)
sol, poper, kajenski poper, strt česen
svež peteršilj, drobnjak, origano
50 g masla
Priprava:
Ajdovo kašo kuhamo v 4,5 dl osoljene vode toliko časa, da popije vso vodo. Narezano zelenjavo pokrito dušimo v majhni količini vode toliko časa, da se zmehča. Kuhano kašo in dušeno zelenjavo nato združimo z ostalimi sestavinami, za vezavo lahko dodamo še kako žlico ajdove moke (ajdovo kašo zmeljemo v kavnem mlinčku).
Ajdovo-zelenjavno zmes naložimo v pekač, obložen s peki papirjem, jo poravnamo, po vrhu lahko razporedimo nekaj maslenih kosmičev. Pečemo jo približno 45 – 50 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Nov 2018 22:59 Naslov sporočila: |
|
|
Jajčna pita
Sestavine:
4 - 5 jajc
200 g sira
200 g kislih kumaric
200 g sveže paprike
1/2 lončka olja
1 lonček mleka
2 lončka moke
sol, poper, kajenski poper,
drobnjak, peteršilj
1,5 pecilnega praška
(lonček je 2,5 dl)
Priprava:
Stepenim jajcem dodamo sir, kisle kumarice in svežo papriko, vse troje narezano na koščke, nato pa še vse ostale sestavine (mesojedci lahko dodajo še na kocke narezano šunko). Vse sestavine dobro premešamo.
Pekač obložimo s peki papirjem, nanj vlijemo maso, ki jo nato pečemo v predogreti pečici 25 – 30 minut pri 185°C. oz. toliko časa, da pita dobi lepo zlatorjavo barvo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Nov 2018 15:16 Naslov sporočila: |
|
|
Krompir po kraljevsko
Sestavine:
1/2 l mleka
2,5 dl sladke smetane
50 g masla
sol, poper
drobnjak, bazilika, strt česen
1 kg krompirja
2 - 3 stepena jajca
200 g naribanega sira
Priprava:
Mleko in smetano vlijemo v večjo kozico, dodamo sol, začimbe in zelišča (lahko si jih izberemo tudi po svojem okusu) ter zavremo. Dodamo olupljen in na lističe narezan krompir, in ko mešanica ponovno zavre, jo kuhamo še kakih 5 minut. Malo jo ohladimo in vmešamo še stepena jajca.
Pekač obložimo s peki papirjem, vanj vlijemo mešanico, po vrhu posujemo nariban sir, nato pa vse skupaj pečemo v predogreti pečici okoli 15 – 20 minut pri 185°C, oz. toliko časa, da se jed na vrhu zlatorjavo zapeče.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Nov 2018 17:04 Naslov sporočila: |
|
|
Krompirjeva pita s špinačo in skuto
Sestavine:
1 zavitek vlečenega testa
stopljeno maslo
za nadev:
250 g skute
300 g krompirjevega pireja
1 lonček kisle smetane
75 g naribanega parmezana
1 - 2 žlici zdroba
sol, poper, drobnjak
-----------------------
70 g dušene špinače
za premaz:
1 stepeno jajce + 50 g stopljenega masla
sezamovo seme za posip
Priprava:
Vsakič položimo na desko po dva lista testa in vrhnjega premažemo z raztopljenim maslom. Do polovice ga nadevamo s primerno količino nadeva, ki ga prekrijemo s špinačnimi listi, in ga zvijemo. Naredimo toliko zvitkov, kolikor imamo nadeva.
Zvitke polagamo v pekač, obložen s peki papirjem, po vrhu jih premažemo z mešanico stopljenega masla in stepenih jajc ter jih posujemo s sezamovim semenom.
Nadev: - Vse sestavine dobro razmešamo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Nov 2018 19:40 Naslov sporočila: |
|
|
Njoki s paradižnikovo omako
Sestavine:
za njoke:
500 - 600 g moke
500 g skute
2 jajci
sol
za omako:
1 čebula + 2 žlici olja
1 žlica moke
6 – 8 srednje velikih zrelih paradižnikov
peteršilj, česen, gomolj zelene, origano, bazilika
sol, poper, kajenski poper
1 žlica rjavega sladkorja
Priprava:
Iz moke, skute, jajc in soli zamesimo testo, iz katerega naredimo nekaj debelejših svaljkov, le-te pa razrežemo na 2,5 – 3 cm dolge njoke. Približno 5 minut jih kuhamo v osoljenem kropu, oz. toliko časa, da priplavajo na vrh. Kuhane odcedimo in jih prelijemo z omako.
Omaka: - Na olju prepražimo drobno narezano čebulo, dodamo moko, malo popražimo, zalijemo z malo vode (1,5 - 2,5 dl), nato dodamo ostale sestavine, premešamo, zavremo in kuhamo 15 – 20 minut na zmernem ognju. Mešanico nato zmiksamo s paličnim mešalnikom.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Nov 2018 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
Cvetačni narastek
za 4 osebe
Sestavine:
1 večja cvetača
4 srednje veliki korenčki
2 srednje veliki sveži rdeči papriki
4 – 6 debelejših krompirjev
2 lončka kisle smetane
4 stepena jajca
1 žlica prosene/črne moke
sol, poper, drobnjak, kajenski poper
200 g naribanega sira
Priprava:
V večjo posodo vlijemo 2,5 dl vode, jo osolimo in zavremo, nato pa vanjo po vrsti vlagamo zelenjavo – na palčke narezan korenček in na lističe narezan krompir, ki ju na majhnem ognju dušimo dušimo 5 - 8 minut, dodamo na cvetke razdeljeno cvetačo in na trakove narezano papriko, ki ju tudi malo posolimo in vse skupaj dušimo še 10 minut. Po potrebi dolijemo kako žlico ali dve vode, da se zelenjava ne zasmodi.
Pekač obložimo s peki papirjem, po dnu naložimo lističe krompirja (odvečno tekočino odlijemo in jo uporabimo za juho, omako, rižoto ...), ki ga potresemo s polovico naribanega sira, preko krompirja razporedimo cvetačo, v vmesne prostorčke pa korenček in papriko. Vse skupaj prelijemo s kislo smetano, v kateri smo razžvrkljali jajca, moko, sol, začimbe in zelišča. Po vrhu potresemo drugo polovico naribanega sira.
Narastek pečemo v predogreti pečici okoli 30 – 35 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Nov 2018 19:58 Naslov sporočila: |
|
|
Ohrovtovi polpeti
Sestavine:
1 kg ohrovta
1 v mleko namočena žemlja/kruh
1 sesekljana čebula + 2-3 stroki strtega česna
2 stepeni jajci
200 g naribanega sira
sol, poper, kajenski poper, kurkuma
svež peteršilj, drobnjak, bazilika
2 - 3 žlice prosene/pirine moke
Priprava:
Ohrovt razdelimo na liste, jih operemo, nato pa jih v majhni količini osoljene vode pokrite dušimo do mehkega, kar traja približno 10 – 15 minut. Ohrovt odcedimo (tekočino uporabimo za juhe, omake, rižoto …), ohladimo in ga narežemo na majhne kvadratke ali rezance. Damo jih v skledo, dodamo ostale sestavine ter vse skupaj dobro premešamo.
Iz mase oblikujemo krogle, velike kot otroška pest (ali malo večje), jih v primerno velikih razmakih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in jih sploščimo z vilicami do želene debeline.
Pečemo jih v predogreti pečici kakih 25 – 30 minut pri 185°C.
(Mesojedci lahko v maso dodajo še sesekljano šunko/salamo/klobaso, ostanke pečenke, koščke slanine … )
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Nov 2018 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
Čičerikini polpeti
Sestavine:
500 g kuhane čičerike
4 – 6 žlic prosene moke
3 - 4 stepena jajca
2 drobno naribana korenčka
1 grobo naribana bučka
1 drobno narezana rdeča paprika
sol, poper, muškat
peteršilj, drobnjak
150 - 200 g naribanega sira
Priprava:
Kuhano čičeriko (lahko je tudi iz konzerve) pretlačimo, dodamo razžvrkljana jajca, naribano bučko in korenček, drobno narezano papriko, nariban sir, začimbe, zelišča ter kosmiče. Pustimo nekaj minut, da se sestavine prepojijo.
Iz mase oblikujemo krogle, velike kot otroška pest (ali malo večje), jih v primerno velikih razmakih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, in jih sploščimo z vilicami do želene debeline. Po vrhu jih lahko premažemo z oljem ali nanje položimo majhne kosmiče masla.
Pečemo jih v predogreti pečici kakih 25 – 30 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Nov 2018 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
Jajčevci s parmezanom
Sestavine:
4 srednje veliki melancani
olje za pečenje
4 veliki paradižniki
mozzarela (količina po želji)
4 stepena jajca + 2 žlici prosene moke
sol, bazilika
nariban parmezan
Priprava:
Melancane narežemo na 1 cm debele široke rezine, ki jih na hitro popečemo z obeh strani na olju. Rezine 2 melancan zlagamo eno poleg druge v pekač, obložen s peki papirjem, jih posolimo, potresemo z baziliko, nanje razporedimo na tanko narezane kolobarje 2 paradižnikov, tanko narezane kolobarje mozzarele (količina po želji), jih prelijemo s polovico jajc, ki smo jih stepli skupaj s proseno moko in malo soli. Postopek še enkrat ponovimo, tako da imamo po 2 plasti vsake sestavine. Po vrhu posujemo nariban parmezan. Pečico ogrejemo na 180°C, jed nato pečemo približno 20 minut, oz toliko časa, da vrhnja skorjica dobi lepo zlatorumeno barvo.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 16 Nov 2018 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
Testeninska solata
Sestavine:
300 g kuhanih testenin (po izbiri)
3 paprike (rdeča, rumena, zelena)
2 paradižnika
1 manjši zrel avokado
nekaj žlic kuhane koruze
15 oliv brez koščic
1/2 nasekljane čebule
100 g grobo naribanega sira
3 - 4 trdo kuhana jajca
za preliv:
1 lonček jogurta
3 - 4 žlice kisle smetane
3 žlice limoninega soka
sol, poper, drobnjak
Priprava:
Testenine skuhamo po navodilu na embalaži, paprike narežemo na tanke rezance, paradižnike na tanjše polovične rezine, avokado na kocke, jajca na četrtine, dodamo kuhane in ohlajene testenine ter ostale sestavine ( koruzo, olive, sir, čebulo), prelijemo s prelivom in previdno zmešamo.
Preliv: - Vse naštete sestavine dobro zmešamo med seboj.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Nov 2018 18:31 Naslov sporočila: |
|
|
Špinačni polpeti
Sestavine:
250 g dušene špinače
2 debela korenčka
200 g šampinjonov
olje za praženje
2 jajci
150 - 200 g naribanega sira
2 žlici kisle smetane
2 - 3 žlice prosene moke
sol, poper, strt česen, peteršilj
Priprava:
Špinačne liste operemo in jih v majhni količini vroče vode na hitro podušino, nato jih na grobo sesekljamo. Tudi narezano korenje dušimo v majhni količini vrele vode kakih 10 – 15 minut, nato pa ga odcedimo in ga z vilicami na grobo zmečkamo. Šampinjone očistimo, narežemo na lističe in jih na olju malo prepražimo. Vse tri vrste zelenjave/gob stresemo v skledo, dodamo ostale sestavine in dobro premešamo. Maso pustimo nekaj časa stati, da prosena moka vpije vlago, nato pa jih oblikujemo v za otroško pest velike krogle, jih v primernih razmakih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, jih po vrhu sploščimo z vilicami v polpete, nato pa jih pečemo v predogreti pečici 25 – 30 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 18 Nov 2018 20:38 Naslov sporočila: |
|
|
Narastek iz brstičnega ohrovta
Sestavine:
300 – 400 g polžkov
2 žlici olja (ali stopljenega masla)
1/2 kg brstičnega ohrovta
250 g dušenega graha
200 g naribanega sira
za polivko:
4 jajca
1 lonček kisle smetane
2,5 dl mleka
2 – 3 žlici prosene moke
sol, poper, kajenski poper,
svež peteršilj, drobnjak strt česen
Priprava:
Testenine skuhamo po navodilu na embalaži.
Grah dušimo v majhni količini vroče osoljene vode približno 10 minut, dodamo brstični ohrovt in vse skupaj dušimo še 10 - 15 minut, po potrebi dolijemo malo vode.
Polivka: - Jajca razžvrkljamo skupaj s kislo smetano, mlekom, proseno moko, začimbami in zelišči.
Pekač obložimo s peki papirjem, po dnu razporedimo polovico polžkov, jih pokapljamo z žlico olja ali masla, nato po njih naložimo brstični ohrovt in grah, ki ju polijemo s polovico polivke in posujemo s polovico naribanega sira. Po vrhu naložimo plast iz druge polovice polžkov, ki jih pokapljamo z žlico olja ali masla, prelijemo z drugo polovico polivke in potresemo z drugo polovico naribanega sira.
Pečico ogrejemo na 185°C, nato pa pečemo narastek približno 20 – 25 minut.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bucka Administrator foruma

Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Nov 2018 20:40 Naslov sporočila: |
|
|
Zdrobovi polpeti z omako
Sestavine:
0,5 l mleka
12 žlic pšeničnega zdroba
50 g masla
sol
150 g naribanega sira
2 jajci
1 konzerva čičerike
drobnjak
2 - 3 žlice prosene moke
za preliv:
paradižnikova omaka
ali špinačna omaka
Priprava:
Pšenični zdrob (lahko tudi koruzni) skuhamo v vrelem mleku, ki smo mu dodali sol in maslo. Maso malo ohladimo, nato pa ji dodamo pretlačeno čičeriko (lahko tudi fižol/grah/lečo) in ostale sestavine. Oblikujemo polpete, jih polagamo v pekač, prekrit s peki papirjem, in jih pečemo v predogreti pečici približno 15 – 20 minut pri 180°C. Preden jih serviramo, jih prelijemo z izbrano omako (lahko tudi smetanovo, tatarsko, holandsko, haše … )
LP Bučka  _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|