|
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 14 Jun 2019 19:11 Naslov sporočila: |
|
|
Orehovi hlebčki
Sestavine:
za testo:
500 - 600 g moke
200 g masla
200 g mletih orehov
200 g kokosovega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
2 jajci + 2 rumenjaka
1/2 lončka kisle smetane
1 pecilni prašek + malo soli
1 limona (lupina + sok)
-------
majhni koščki mlečne čokolade
za premaz:
sneg iz 2 beljakov
2 žlici kokosovega sladkorja
grobo nasekljani orehi
Priprava:
Iz sestavin za testo zgnetemo kepo, jo zavijemo v folijo in jo damo za eno uro ali dve v hladilnik. Iz testa nato oblikujemo kroglice v velikosti večjega oreha, v sredino vsake kroglice potisnemo košček čokolade.
Kroglice razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Vsako kroglico premažemo z beljakovim snegom, ki smo ga stepli s sladkorjem, in po vrhu vsakega potresemo nekaj grobo nasekljanih orehov.
Hlebčke pečemo v predogreti pečici približno 13 – 16 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Jun 2019 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
Muffini z rožiči in mandlji
Sestavine:
200 g mletih mandljev
100 g rožičeve moke
3 žlice kokosovega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
1 pecilni prašek
ščepec soli
----------------
200 g skute
1 lonček sladke smetane
5 jajc
Priprava:
V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi pa z ročnim mešalcem dobro zmiksamo mokre sestavine – skuto, smetano in jajca. Mešanico nato vlijemo v mešanico suhih sestavin in z mikserjem obdelujemo vsebino toliko časa, da le-ta postane zelo gosta in rahla. Z njo do treh četrtin napolnimo modelčke za muffine, ki jih nato pečemo v predogreti pečici okoli 35 - 40 minut pri 170°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Jun 2019 21:04 Naslov sporočila: |
|
|
Rožičeve zvezdice
Sestavine:
150 g prosene moke
150 g pirine moke
3 žlice rožičeve moke
125 g masla
3 rumenjaki
2 žlici kisle smetane
1 žlička cejlonskega cimeta
100 g drobno nasekljanih datljev
1 pecilni prašek
malo soli
Priprava:
Sestavine na hitro zgnetemo v kepo, jo zavijemo v folijo in jo damo v hladilnik počivat za 1 uro. Testo nato razvaljamo nekaj mm debelo, izrežemo zvezdice (ali kako drugo obliko), jih razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem, in jih pečemo približno 12 – 14 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Jul 2019 15:59 Naslov sporočila: |
|
|
Rožičevi keksi z lešniki
Sestavine:
500 g pirine moke
6 žlic rožičeve moke
300 g mletih lešnikov
4 žlice kokosovega sladkorja
6 žlic eritritola (sladkor brez kalorij)
6 – 8 žlic stopljenega kokosovega masla
4 rumenjaki
2 celi jajci
3 žlice kakava
3 žlice ruma
1 pecilni prašek
ščepec soli
-------------------
marmelada (za spajanje)
Priprava:
Vse sestavine na hitro pognetemo v gladko testo, ga zavijemo v folijo in damo počivat za 1 uro v hladilnik. Nato ga razvaljamo 2 – 3 mm debelo, z modelčkom izrežemo oblike, ki jih polagamo v pekač, prekrit s peki papirjem, in jih pečemo v predogreti pečici 12 – 14 minut pri 185°C. Ohlajene po dva skupaj spojimo s poljubno marmelado, najbolj primerna je šipkova.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Jul 2019 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
Zloženi mandljevi keksi
Sestavine:
150 g masla
4 zvrhane žlice kokosovega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
200 – 250 g pirine moke
1 jajce + 2 rumenjaka
1 pecilni prašek
100 g mandljeve moke
1 žlica ruma
malo soli
200 g naribane jedilne čokolade
50 - 100 g mletih/nalistanih mandljev
2 stepena beljaka
Priprava:
Sestavine za testo zgnetemo v gladko kepo, jo zavijemo v folijo in jo damo za 1 uro v hladilnik. Od testa nato odvzamemo približno osmino vsebine in jo prihranimo, ostalo testo pa kar na peki papirju razvaljamo v obliko čim bolj pravilnega pravokotnika, ki ga po vrhu premažemo s stepenim beljakom in potresemo z naribano čokolado in mletimi/nalistanimi mandlji. Iz tega pravokotnika nato narežemo od 4 – 8 manjših enakih pravokotnikov, ki jih previdno zlagamo enega vrh drugega, čisto na vrh pa položimo pravokotnik, ki smo ga razvaljali iz prihranjenega testa. Ta zloženi kvader zavijemo v folijo, ga malo obtežimo s kako tanjšo knjigo in ga damo za eno uro nazaj v hladilnik, nato pa ga razrežemo na 1 cm debele rezine, ki jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih v predogreti pečici približno 13 – 16 minut pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Jul 2019 20:02 Naslov sporočila: |
|
|
Kolački iz oreščkov
Sestavine:
1 skodelica mandljev
1 skodelica orehov
1 skodelica indijskih oreščkov
100 g nasekljanih brusnic
2 - 3 žlice kokosovih kosmičev
1,5 skodelice rjavega sladkorja
1 skodelica vode
(1 skodelica=2,5 dl)
Priprava:
Mandlje, orehe in indijske oreščke zmeljemo v multipraktiku. Nato jih stresemo v ogreto večjo ponev in jih na zmernem ognju pražimo toliko časa, da zadišijo. Zmes malo ohladimo, nato pa dodamo nasekljane brusnice in kokosove kosmiče ter premešamo.
Sladkor stresemo v vodo, nato pa oboje kuhamo na srednjem ognju okoli 7-8 minut. Tekočino malo ohladimo, jo vlijemo k mletim oreščkom z brusnicami in kokosovimi kosmiči in premešamo. Maso pustimo nekaj časa stati.
Pladenj premažemo z zmehčanim maslom, po njem enakomerno visoko razmažemo zmes, z nožem uredimo in poravnamo robove, po vrhu pa sladico okrasimo z nekaj na ploščice narezanimi mandlji ali orehi. Pladenj damo v hladilnik za kako uro ali več, nato pa ohlajeno ploščo narežemo na poljubno velike oblike.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Avg 2019 23:00 Naslov sporočila: |
|
|
Polnjeni medenjaki
Sestavine:
za testo:
200 g masla
200 g medu
150 g mletih orehov
2 jajci + 2 rumenjaka
400 - 450 g moke + 1 pecilni prašek
100 g mandljeve/konopljine moke
1 vrečka začimb za medenjake
1/2 lončka kisle smetane
malo soli
za nadev:
4x po 50 g suhega sadja po izbiri
100 g stopljene čokolade
5 – 6 žlic ruma
nekaj žlic marmelade
cimet, mleti klinčki
1x 50 - 75 g nasekljanih lešnikov/mandljev/pistacij …
2 beljaka + malo soli
Priprava:
Vse sestavine za testo zgnetemo v kepo, jo zavijemo v folijo in damo za uro ali dve v hladilnik. Od testa nato trgamo približno enako velike kose, ki jih sploščimo med dlanmi, v sredino vsakega damo žličko/kroglico nadeva, oblikujemo majhne hlebčke, ki jih polagamo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo jih v predogreti pečici približno 15 – 20 minut pri 185°C.
Nadev: - Izberemo 3 - 4 vrste suhega sadja (suhe fige, suhe marelice, suhe slive, datlje, brusnice, rozine, goji jagode … kar je pač pri roki – vsakega izbranega suhega sadja naj bo po 50 g), in ga zmeljemo v multipraktiku. Dodamo stopljeno čokolado, rum, marmelado, cimet, klinčke in beljaka, ter še malo mešamo. Zmes damo v skledo in vanjo vmešamo še izbrane nasekljane oreščke (lešnike, mandlje, orehe, makadamije, brazilske orehe, indijske oreščke, arašide, pistacije ...)
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Avg 2019 21:23 Naslov sporočila: |
|
|
Medenjaki iz polnozrnate pirine moke
Sestavine:
500 - 600 g polnozrnate pirine moke
250 g masla
200 g mletih mandljev
2 jajci + 2 rumenjaka
200 g medu
1 vrečka začimb za medenjake
1 pecilni prašek
malo soli
Priprava:
Vse sestavine zgnetemo v testo, zavijemo ga v folijo in ga damo za 1 uro počivat v hladilnik. Nato ga razvaljamo nekaj mm debelo, izrežemo oblike, ki jih polagamo v pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo jih v predogreti pečici približno 12 – 14 minut pri 185°C. Ohlajene lahko okrasimo z limoninim ledom ali stopljeno (belo) čokolado.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 01 Sep 2019 20:37 Naslov sporočila: |
|
|
Piškotne kocke s karamelnim nadevom
Sestavine:
za piškotno testo:
300 g moke + 1/2 pecilnega praška
125 g masla
5 žlic kokosovega sladkorja
2 rumenjaka + 1 jajce
malo soli
za karamelni nadev:
200 g rjavega sladkorja
250 g nasekljanih orehov
2 dl sladke smetane
sneg iz 2 beljakov + malo soli
1 žlica mletega kokosovega sladkorja
Priprava:
Iz sestavin zgnetemo testo, ga razdelimo na dva enaka dela, oba zavijemo v folijo, in sicer damo enega počivat v hladilnik, drugega pa v zamrzovalnik, oba za 1 uro .
Medtem pripravimo karamelni nadev: - Sladkor stresemo v ponev in ga med segrevanjem ves čas mešamo, dokler se ne raztopi, oz. dokler ne karamelizira. Dodamo smetano in na zmernem ognju toliko časa mešamo, da se karamel gladko razmeša in se poveže s smetano. Dodamo nasekljane orehe, malo ohladimo, na koncu pa vmešamo še sneg iz beljakov, ki smo ju stepli z malo soli in žlico kokosovega sladkorja v prahu.
Testo iz hladilnika kar na peki papirju razvaljamo v obliko pekača, vse skupaj (s papirjem vred) položimo v pekač, napikamo z vilicami in v predogreti pečici delno spečemo (10 minut pri 185°C). Ploščo malo ohladimo, jo premažemo s karamelnim nadevom, čez pa naribamo drugo polovico testa iz zamrzovalnika (lahko pa vse testo damo v hladilnik in iz njega zvaljamo 2 plošči). Pecivo spečemo do konca (25 – 30 minut pri 185°C), ohlajenega rahlo posipamo z mletim kokosovim sladkorjem.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 17 Sep 2019 18:59 Naslov sporočila: |
|
|
Korenčkovi žepki
Sestavine:
500 g polnozrnate pirine moke
250 g masla
250 g drobno naribanega korenja
2 žlici kisle smetane
1 pecilni prašek
malo soli
marmelada za nadev
sladkor v prahu za posip
Priprava:
Vse sestavine zgnetemo v kepo, jo zavijemo v folijo in damo za 1 uro v hladilnik.
Testo razvaljamo (ne pretanko, ne predebelo), izrežemo kroge, na sredino vsakega damo žličko marmelade, kroge čez pol zapognemo in robove učvrstimo z vilicami.
Žepke pečamo v predogreti pečici približno 20 – 25 minut pri 175°C. Ohlajene rahlo potresemo s sladkorjem v prahu.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 17 Sep 2019 19:03 Naslov sporočila: |
|
|
Korenčkovi keksi z medom
Sestavine:
250 g črne moke
150 g mehkih ovsenih kosmičev
1 pecilni prašek
1/2 žličke sode bikarbone
1 žlička začimb za medenjake
2 jajci
4 žlice medu
3 – 4 žlice kokosovega sladkorja
100 g zmehčanega masla
150 g na drobno naribanega korenja
100 g sesekljanih rozin/brusnic
malo soli
limonov led za okras:
150 g sladkorja v prahu
1 – 2 žlici limoninega soka
Priprava:
Vse sestavine za testo dobro zmešamo, nato pa zgnetemo testo, ga zavijemo v folijo in ga damo za 1 uro počivat v hladilnik. Nato oblikujemo kroglice, ki jih razporedimo po dnu pekača, prekritega s peki papirjem.
Kekse pečemo v predogreti pečici približno 20 – 25 minut pri 180°C. Ohlajene okrasimo z limoninim ledom (sladkor v prahu razmešamo z limoninim sokom).
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Sep 2019 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
Proteinske ploščice
Sestavine:
100 g arašidovega masla
100 g medu
50 g temne čokolade
4 žlice zdrobljenih ovsenih kosmičev
2 žlici mleka v prahu
5 – 6 sesekljanih datljev
2 žlici kokosovih kosmičev
2 žlici nasekljanih mandljev
1 žlica kokosovega olja/stopljenega masla
pomarančni/limonin sok
Priprava:
Na majhnem ognju segrevamo arašidovo maslo, med in čokolado. Mešamo, da dobimo homogeno maso. Postopno dodajamo ostale sestavine in ves čas mešamo. Pomarančni sok dodajamo po žličkah (raje manj kot preveč), da masa ne bo premehka, ampak naj bo razmeroma trdna. Nadevamo jo v pravokoten steklen/keramični pekač in jo enakomerno razmažemo. Lahko jo potresemo s kokosovimi kosmiči ali naribano čokolado.
Za nekaj ur jo postavimo v hladilnik, da se dobro strdi, nato jo lahko narežemo na ploščice.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 17 Okt 2019 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
Čokoladni keksi s kvasom
Sestavine:
500 g črne/pirine moke
1 zavitek suhega kvasa
1 zavitek masla (250 g)
150 g kokosovega sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
200 + 200 g jedilne čokolade
4 – 5 žlic sladke smetane
2 jajci + 3 rumenjaki
3 – 4 žlice medu
150 g grobo narezanih oreščkov
malo soli
Priprava:
200 g čokolade nad vročo vodno paro gladko razmešamo s sladko smetano, suhi kvas zmeljemo v kavnem mlinčku in ga pomešamo z moko, preostalih 200 g čokolade grobo nasekljamo. Vse to in še vse ostale sestavine nato stresemo v skledo, jih dobro premešamo in ročno pregnetemo (oreščke izberemo po lastnem okusu). Testo nato pokrijemo s folijo in ga damo v hladilnik za 1 – 2 uri. Nato iz njega oblikujemo kroglice (velikost po želji), ki jih v enakomernih presledkih polagamo v pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Pečemo jih v predogreti pečici okoli 12 – 15 minut (odvisno od velikosti kroglic) pri 180°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 23 Apr 2020 21:09 Naslov sporočila: |
|
|
Slastni keksi
Sestavine:
140 g mandljeve moke
50 g nasekljane čokolade
40 g kokosovega mleka
1/2 žličke pecilnega praška
ščepec soli
75 g kokosovega sladkorja
2 - 3 rumenjaki + sneg iz beljakov
50 g stopljenega masla
1/2 žličke vanilijeve esence
Priprava:
V večji posodi zmešamo vse sestavine, razen beljakovega snega, na koncu pa vmešamo še tega. Previdno ga vmešavamo toliko časa, da masa postane kompaktna. Pustimo jo počivati vsaj 1 uro, še bolje pa bo, če jo bomo pustili stati čez noč v hladilniku.
Iz mase oblikujemo kroglice v velikosti večjega oreha, jih razmestimo v enakomernih presledkih (4-5 cm) po pekaču (iz pečice), ki smo ga obložili s peki papirjem. Z vilicami jih po vrhu rahlo sploščimo, nato pa jih pečemo 10 – 12 minut v predogreti pečici pri 185°C.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bucka Administrator foruma
Pridružen/-a: 24.09. 2011, 17:48 Prispevkov: 25614 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 22 Sep 2020 23:07 Naslov sporočila: |
|
|
Mehki hlebčki
Sestavine:
3 - 4 zvrhane žlice mandljeve moke
3 - 4 zvrhane žlice kostanjeve moke
3 - 4 žvrhane žlice kokosove moke (ne kosmičev!)
3 - 4 zvrhane žlic rožičeve moke
4 - 5 zvrhanih žlice kokosovega sladkorja
4 - 5 zvrhanih žlic erytritola
2 - 3 žlice kakava
2 - 3 zvrhani žlici mleka v prahu
1 žlička sode bikarbone
1/2 pecilnega praška
ščep himalajske soli
4 - 5 celih jajc
1 lonček sladke smetane
100 g stopljenega masla
100 g stopljene bele čokolade
1 žlička vanilijevega ekstrakta
(malo mleka)
Priprava:
V večji skledi zmešamo vse 4 vrste mok, oba sladkorja, kakav, mleko v prahu, sodo bikarbono, pecilni prašek in sol.
V drugi posodi zmešamo stepena jajca, sladko smetano, stopljeno maslo, stopljeno belo čokolado in vanilijev ekstrakt.
Vsebini obeh posod združimo in zmes toliko časa mešamo (s kuhalnico), da nastane mehka kompaktna masa (če je pretrda, jo zmehčamo tako, da vanjo vmešamo malo mleka). Masa naj bo toliko gosta, da se bo dalo iz nje oblikovati kroglice. Maso prekrijemo s folijo in jo damo za 1 uro v hladilnik, nato pa iz nje oblikujemo kroglice v velikosti večjega oreha. Te v enakomernih presledkih razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem, nato pa jih pečemo približno 15 minut pri 185°C.
Masa je primerna tudi za peko muffinov.
LP Bučka _________________ O tem, kaj človek v bistvu je,
ni treba v dvomu biti:
V dejanjih bistvo kaže se,
kjer se ne da ga skriti!
(Ljuba Žerovc) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|